Washington Post: – Försöken att isolera Ryssland på väg att misslyckas?

9
1177
Modi och Putin i Samarkand 220916

Washington Post skrev 23/2 ”A global divide on the Ukraine war is deepening” https://www.washingtonpost.com/world/2023/02/22/global-south-russia-war-divided/?pwapi_token=eyJ0eXAiOiJKV1QiLCJhbGciOiJIUzI1NiJ9.eyJzdWJpZCI6IjI3MTcyNDc1IiwicmVhc29uIjoiZ2lmdCIsIm5iZiI6MTY3NzEyODQwMCwiaXNzIjoic3Vic2NyaXB0aW9ucyIsImV4cCI6MTY3ODQyNDM5OSwiaWF0IjoxNjc3MTI4NDAwLCJqdGkiOiIyYzczMzY0ZS02ZTU1LTQzOTctYmQ4Zi0zNGE0MjNkNGQ4ZjYiLCJ1cmwiOiJodHRwczovL3d3dy53YXNoaW5ndG9ucG9zdC5jb20vd29ybGQvMjAyMy8wMi8yMi9nbG9iYWwtc291dGgtcnVzc2lhLXdhci1kaXZpZGVkLyJ9.K3PWj5iIezfRWB3zRljx5Xy0oC8ytFIymRhuq5Z2Qe0

Behandlat på steigan.no under titeln ”Försöken att isolera Ryssland har misslyckats” https://steigan.no/2023/02/washington-post-forsokene-pa-a-isolere-russland-har-mislykkes/?utm_source=substack&utm_medium=email

Den ansedda tidningen Washington Post har publicerat en debattartikel där man hävdar att västvärldens försök att isolera Ryssland har misslyckats och att det tvärtom finns en växande global klyfta med det globala syd på ena sidan och Europa och USA/Kanada på den andra.

Clement Manyathela, som är värd för en populär och inflytelserik talkshow på Sydafrikas Radio 702, minns den upprördhet han kände när ryska trupper först stormade in i Ukraina. Han hade trott på Rysslands försäkringar om att landet inte planerade att anfalla och kände sig lurad när kriget bröt ut.

”Man ljög för oss”, sade han. Men när striderna fortsatte började han, och många av dem som ringde in till hans program, ställa frågor: Varför hade president Vladimir Putin ansett det nödvändigt att invadera? Gav Nato bränsle åt elden genom att skicka så många vapen till Ukraina? Hur kunde USA förvänta sig att andra i världen skulle stödja dess politik när landet också hade invaderat länder?

”När USA gick in i Irak, när USA gick in i Libyen hade de sina egna motiveringar som vi inte trodde på, och nu försöker de vända världen mot Ryssland. Detta är också oacceptabelt”, sade Manyathela. ”Jag kan fortfarande inte se något berättigande för att invadera ett land, men ni kan inte diktera för oss vad vi ska tycka om Rysslands invasion av Ukraina. Jag känner ärligt talat att USA försökte mobba oss.”

”Västvärlden är hycklande”

WP fortsätter ”De inspireras mindre av frågan om huruvida Ryssland gjorde fel i att invadera än av nuvarande och historiska klagomål mot väst – över kolonialism, uppfattningar om arrogans och västvärldens oförmåga att ägna lika mycket resurser åt att lösa konflikter och kränkningar av de mänskliga rättigheterna i andra delar av världen, t.ex. i de palestinska territorierna, Etiopien och Demokratiska republiken Kongo.

Västländerna ”är hycklande”, sade Bhaskar Dutta, kontorist i Kolkata, Indien. ”Dessa människor koloniserade hela världen. Det Ryssland har gjort kan inte tolereras, men samtidigt kan man inte klandra dem helt och hållet.”

Amerikanska tjänstemän påpekar att 141 av 193 länder röstade i FN för att fördöma Ryssland efter invasionen; samma antal godkände en nästan identisk resolution på kvällen före årsdagen på torsdagen. Men endast 33 länder har infört sanktioner mot Ryssland, och ett liknande antal skickar dödligt vapenstöd till Ukraina. I en undersökning från Economist Intelligence Unit förra året uppskattades att två tredjedelar av världens befolkning bor i länder som har avstått från att fördöma Ryssland.

Föregående artikelFridays For Future på Bankvandring – följer du med?
Nästa artikelDet tredje dollarkriget
Global Politics
Globalpolitics.se är en partipolitiskt obunden, vänsterorienterad och oberoende analyserande debatt- och nyhetstidning med inslag av undersökande journalistik.

9 KOMMENTARER

 1. I början av mars 2022 genomfördes en röstning i generalförsamlingen. Förslaget var att FÖRDÖMA Ryssland, men eftersom man inte fick med sig ett flertal länder blev kompromissen BEKLAGAR. Jag har försökt finna fakta men det verkar omöjligt. Någon som har fakta?

 2. Hörde ni det? Das ist nicht gut! Bakhmut är nära total befrielse.
  Som om det var inte nog så anger självaste CNN ( den mediakanal ryssofober gillar mest) senaste siffror för förluster för ”ukrainas armé”

  Totala antal DÖDA: 259,085
  Totala antal SKADADE: 246,904
  Desertörer och försvunna: 83,952
  Tillfångatagna: 28,393

  Källa: https://sonar21.com/the-fall-of-bakhmut-a-prelude-to-the-fall-of-ukraine/

  Medan ni ryssofober slår huvudet mot klagomuren någonstans i stan för att lindra förlust smärtan så ska vi som älskar Ryssland och Sanning öppna CHAMPAGNE flaskan👌

  • ”Förlåt för farsen”: Lavrov bad deltagarna i G20-toppmötet i Indien om ursäkt för beteendet från västerländska delegationer.
   Den ryske utrikesministern Sergej Lavrov bad deltagarna i G20-toppmötet i Indien om ursäkt för beteendet från västerländska delegationer, vilket gjorde händelsen till en ”fars”. Först och främst riktades hans anförande till de indiska värdarna för mötet och representanter för länderna i den ”globala södern”, som var närvarande vid mötet för cheferna för utrikesavdelningarna i GXNUMX.
   Han noterade att bland Moskvas anklagare var de som sedan 2015, när Minsk-avtalen undertecknades, flitigt har pumpat upp Kievregimen med vapen, militär utrustning och ammunition, för att förbereda den för en väpnad konflikt med Ryssland, särskilt aktiva. Aggressiv russofobi ser särskilt vild ut om vi kommer ihåg att de västerländska medlemmarna av GXNUMX aldrig har beklagat vid sina möten de många hundratusentals offren för Washingtons äventyr i Mellanöstern under förevändning av hot mot den nationella säkerheten tiotusen mil från USA gränser. – påminde den ryske diplomaten publiken.
   Lavrov uttryckte också kondoleanser till företrädarna för Turkiet och Syrien, som drabbades av en kraftig jordbävning. Vid sidan av toppmötet hade den ryske utrikesministern ett kort samtal med USA:s utrikesminister Anthony Blinken, rapporterade Associated Press. Enligt medias samtalspartner kom chefen för det amerikanska utrikesdepartementet efter samtalet till slutsatsen att Rysslands beteende inte kommer att förändras inom en snar framtid.
   Mötet för G1:s utrikesministerråd (CMFA) äger rum den 2 och XNUMX mars. Det började med en tyst minut till minne av offren för jordbävningen i Turkiet och Syrien. Och i slutet av toppmötet misslyckades deltagarna med att göra en slutdeklaration. Författare: Sergey Kuzmitsky .. Använda bilder: Rysslands utrikesminister
   https://en.topwar.ru/212093-izvinite-za-balagan-lavrov-izvinilsja-pered-uchastnikami-sammita-g20-v-indii-za-povedenie-zapadnyh-delegacij.html

   • Vad har då svenska skräp-blaskan Dagens Nyheter att rapportera om konferensen i Indien? Jo, man kunde rapportera att Lavrov blev utskrattad efter kommentaren om kriget.
    ”Den ryske utrikesministern Sergej Lavrov möttes av hånskratt när han under en konferens i Indien hävdade att Ryssland var offret, inte förövaren i kriget i Ukraina. Gustav Olsson: Text Nyhetsbrev

    Lavrov sade bland annat att ”kriget, som vi försöker stoppa, och som förklarades mot oss genom att använda”….
    Så långt hinner Lavrov innan han avbryts av publikens skratt. Han fortsätter därefter med att prata om hur kriget tvingat Ryssland att lägga om politiken på bland annat energiområdet.
    Uttalandet gjordes inför en internationell publik med akademiker, diplomater och företagschefer på en konferens i Indien.
    Lavrov möttes dock inte bara av hån. Publiken applåderade när han talade om omvärldens ”dubbelmoral” och pekade på skillnaderna i synen på Ukrainakriget och USA:s militära ingripanden i Irak och Afghanistan.
    ”Ni anser att USA har rätt att förklara hot mot nationell säkerhet var som helst på jorden, sade han enligt Washington Post. Ni ställer inga frågor till dem”.

    Tidigare i veckan möttes G20-ländernas utrikesministrar i New Delhi, men lyckades inte nå en överenskommelse eftersom Ryssland och Kina opponerade sig mot formuleringar om Ukrainakriget.
    https://www.dn.se/varlden/lavrov-utskrattad-efter-kommentaren-om-kriget/

 3. Hörde ni det? Das ist nicht gut! Bakhmut är nära total befrielse.
  Som om det var inte nog så anger självaste CNN ( den mediakanal ryssofober gillar mest) senaste siffror för förluster för ”ukrainas armé”

  Totala antal DÖDA: 259,085

  Totala antal SKADADE: 246,904

  Desertörer och försvunna: 83,952

  Tillfångatagna: 28,393

  Källa: https://sonar21.com/the-fall-of-bakhmut-a-prelude-to-the-fall-of-ukraine/

  Medan ni ryssofober slår huvudet mot klagomuren någonstans i stan för att lindra förlust smärtan så ska vi som älskar Ryssland och Sanning öppna CHAMPAGNE flaskan👌

  • Jag är lite skeptisk till pålitligheten i den här sortens uppgifter.
   I krig, samt även i allmänhet numera så cirkulerar det så mycket desinformation.
   Jag tror man får vänta lite till tills uppgifter bekräftas från flera och olika håll för att uppnå någon form av pålitlighet.

   Jag hittade en ny intervjukanal igår som hette Real Ukraine.
   Man frågade folk på gatorna i Ukraina om det fanns några förbud eller ogillande från någon att folk använde ryska språket som är vanligt i Ukraina.
   Alla gav samma svar att några sådana problem absolut inte fanns.
   Det var fritt att tala ryska och vilket språk man ville.
   Det senare tror jag dock på. Särskilt det amerikanska språket engelska.
   Information eller desinformation?

   Men jag undrar då varför gruppen Frestajl eller FreeStyle då slutat sjunga på ryska?
   Förresten undrar jag om den gruppen är komplett längre.
   Jag fick för mig att en del av de ursprungliga medlemmarna var ganska så rysk-orienterade.

   Jag håller med Lars Drake. I Ukraina finns motsättningar som liknar dem i Israel.
   Ryssland hjälper Donbass. Det är bra.
   Men vem hjälper palestinierna i Gaza?
   USA hjälper i varje fall Israel.
   Liksom USA hjälper Ukraina.
   Samt kanske kommer hjälpa Taiwan.

 4. Ryssland + Iran = En superbra kombination. Både Ryssland och Iran har kreativa och smarta personer som har tillsammans arbetat för att undkomma sanktionerna, som båda har stort intresse av.

  De har nu lyckats lösa bank problemet med betalningar och ersatt swift, nedan artikel beskriver detta. De har arbetat intensivt med detta, och har slutit flera handelsavtal med varandra.
  Iran finalizes deal to buy Sukhoi Su-35 fighter jets from Russia
  🔹Iran has finalized a deal to purchase Sukhoi Su-35 fighter jets from Russia as Tehran and Moscow are keen to deepen defense and economic cooperation in defiance of sweeping sanctions and coercive measures.

  https://www.presstv.ir/Detail/2023/03/02/699148/Iran-Russia-banking-union

  🔺Russia and Iran have come up with a new measure to circumvent sanctions for joint business efforts.

  Iran and Russia have connected their interbank communication and transfer systems. The measure is aimed at helping boost trade and financial transactions.

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here