Zelensky-regimens öde är beseglat

40
1911
epa10016409 (L-R) Romanian President Klaus Iohannis, Italian Prime Minister Mario Draghi, Ukrainian President Volodymyr Zelensky, French President Emmanuel Macron and German Chancellor Olaf Scholz hold a press conference in Kyiv, Ukraine, 16 June 2022. French President Emmanuel Macron, Italian Prime Minister Mario Draghi and German Chancellor Olaf Scholz arrived on a night train from Poland to Kyiv and meet with Ukrainian President Volodymyr Zelensky, at a time when the country is pushing for EU membership. EPA-EFE/LUDOVIC MARIN / POOL MAXPPP OUT

 

Den pensionerade indiske diplomaten M.K. Bhadrakumar har en del synpunkter.
https://www.indianpunchline.com/zelensky-regimes-fate-is-sealed/

M.K Bhadrakumar

 

Västvärldens kryptiska eller hånfulla kommentarer som ifrågasätter Kremls uttalande om det misslyckade ukrainska mordförsöket på president Vladimir Putin minskar inte det faktum att Moskva inte har någon anledning i världen att fabricera en så allvarlig anklagelse som har föranlett en nedtrappning av firandet av segerdagen den 9 maj, vilket är ett triumfatoriskt ögonblick i hela Rysslands historia, särskilt nu när man på egen hand bekämpar den nazistiska ideologins återkomst i Europas politiska landskap på nytt.

Den snabbhet med vilken USA:s utrikesminister Antony Blinken avfärdade Kremls påstående kanske avslöjar spelet. Det ligger i neokonservatörernas DNA att ducka i sådana avgörande ögonblick. Med detta sagt tog Blinken också, vilket var förutsägbart, avstånd från Biden-administrationen från Kremls attack.

U.S. Army Gen. Mark A. Milley, 20th Chairman, Joint Chiefs of Staff, poses for a command portrait in the Army portrait studio at the Pentagon in Arlington, Va., Sept. 26, 2019. (U.S. Army photo by Monica King)

 

Tidigare gjorde ordföranden för de gemensamma stabscheferna, general Mark Milley, en liknande sak i en intervju med tidskriften Foreign Affairs, där han i förväg förnekade allt ansvar för den kommande ukrainska ”motoffensiven”. Detta är Bidenadministrationens nya refräng – hör inget ont, säg inget ont. Inget mer tal heller om att stödja Kiev hela vägen ”oavsett vad som krävs” – som Biden brukade säga ad nauseam.

Det centrala är att Kievs så omtalade ”motoffensiv” kämpar mot en utbredd västlig prognos om att den är avsedd att bli en fiasko. Det viktigaste i veckans podcast om utrikesfrågor med general Milley var faktiskt också att han var tveksam till resultatet. Milley vägrade att vara kategorisk om att Kiev ens skulle inleda sin ”motoffensiv”!

Det finns ett enormt dilemma i dag när hela västvärldens berättelse om ett ryskt nederlag avslöjas som en samling lögner, och samtidigt har myten om Kievs militära förmåga att ta sig an en supermakts långt överlägsna militära styrka försvunnit. Den ukrainska militären håller systematiskt på att krossas. I själva verket har Ukraina blivit ett öppet sår som snabbt håller på att bli kallbrand, och det finns inte mycket tid kvar för att bränna såret.

Kievregimen är dock behäftad med fraktionalism. Det finns mäktiga klickar som är ovilliga att föra fredssamtal med Ryssland utan att Moskva kapitulerar och som i stället vill ha en upptrappning så att västmakterna förblir engagerade. Och även efter Boris Johnsons utträde har de anhängare i väst.

Den militanta klick som sitter fast i maktstrukturen i Kiev kan mycket väl ha varit förövarna av denna farliga provokationshandling riktad mot Kreml med en bakomliggande agenda för att utlösa en rysk vedergällning.

Victoria Nuland 2021

Av Blinkens tomma anmärkning att döma verkar det som om neokonservativa personer i Bidens regering, ledda av Victoria Nuland, inte heller är på humör att tygla de viljelösa i Kiev. Europa har också förlorat sin röst.

Detta kommer förmodligen att dyka upp i historieböckerna som ett historiskt misslyckande för det europeiska ledarskapet. Och i kärnan ligger paradoxen att det inte är Frankrike utan den tyska regeringen som har anslutit sig närmare USA i Ukrainakriget och riskerar att skapa en konfrontationstid inom Europa.

Även i övrigt är detta ödesdigra tider, eftersom den politiska mittfåran redan har krympt i Frankrike och Italien och är mycket försvagad i Tyskland självt i kölvattnet av pandemin, kriget och inflationen. Det är viktigt att detta bara delvis är en ekonomisk historia, eftersom centrumets nedgång och avindustrialiseringen i Europa är nära förknippade med varandra, och den sociala struktur som stödde centrumet har gått sönder.

Tyskland, Europas kraftcentrum, har har gynnats av billig arbetskraft från Östeuropa och billig gas från Ryssland. Men det är över nu och den tyska industrins nedgång är förutsägbar. När samhället splittras så splittras också det politiska systemet, och det kommer att krävas allt större ansträngningar för att styra sådana länder. Tyskland och Italien har en trepartikoalition, Nederländerna har fyra partier och Belgien har en sjupartikoalition.

För närvarande är det hårdföra regimen i Kiev som har bestämt takten i händelserna, och européerna kommer att följa med ödmjukt. Men det finns en ”kyla i rummet” – för att låna Judie Fosters ord i skräckfilmen Lammets tystnad när Anthony Hopkins i en blixt förvandlades till Hannibal Lecter.

Anatoly Antonov

Missta inte, detta är en brytpunkt; det klumpiga mordförsöket på Putin skakar om kalejdoskopet till oigenkännlighet. Den enda lugnande tanken är att Kremls ledning inte kommer att drivas av känslor. Kremls övervägda reaktion finns i kommentarerna från den ryske ambassadören i USA, Anatolij Antonov:

”Hur skulle amerikanerna reagera om en drönare träffade Vita huset, Capitolium eller Pentagon? Svaret är uppenbart för varje politiker och för en vanlig medborgare: straffet kommer att bli hårt och oundvikligt.”

Ambassadören fortsatte med att dra slutsatsen: ”Ryssland kommer att reagera på denna oförskämda och anspråkslösa terroristattack. Vi kommer att svara när vi anser det nödvändigt. Vi kommer att svara i enlighet med bedömningarna av det hot som Kiev utgjorde mot vårt lands ledarskap.”

Inga knäböjande reaktioner är att vänta. Icke desto mindre måste nedtrappningen av firandet av segerdagen på själva Röda torget ha varit ett svårt beslut. Segerdagen den 9 maj är den viktigaste helgdagen i Ryssland då allmänheten och staten samlas i ett patriotiskt firande under vilket människor minns sina familjemedlemmar som offrade sina liv för att besegra nazismen.

Många av dagens inslag – parader, sånger och minnespraxis – går tillbaka till sovjettiden. Segerdagen är den enda stora allmänna helgdag som klarade övergången till det postsovjetiska Ryssland. I ett land som förlorade många av sina idoler och heroiska prestationer i och med Sovjetunionens upplösning förblev triumfen över nazismen en källa till enorm kollektiv och personlig stolthet.

Men Putins händer är bundna bortom en punkt när landet är i raseri och kräver vedergällning, vilket framgår av kommentarerna från den tidigare ryske presidenten och nuvarande vice ordföranden för Rysslands säkerhetsråd, Dmitrij Medvedev: ”Efter dagens terroristattack finns det inga andra alternativ kvar än att fysiskt eliminera Zelenskij och hans klick”.

Zelenskij lämnade helt enkelt Kiev för Helsingfors – och därefter för Haag – och anländer till Berlin den 13 maj för ett statsbesök – kanske för att han kände faran. Zelensky-regimens öde verkar i själva verket vara beseglat. Zelensky påminner oss om den mytiska vandrande juden, som hånade Jesus på vägen till korsfästelsen och sedan förbannades att vandra på jorden fram till återkomsten.

Föregående artikelUSA vill upprätta militärbaser i Finland. Vad väntar Sverige?
Nästa artikelVinstdriven vård är inte behovsbaserad
Global Politics
Globalpolitics.se är en partipolitiskt obunden, vänsterorienterad och oberoende analyserande debatt- och nyhetstidning med inslag av undersökande journalistik.

40 KOMMENTARER

 1. ”den mytiska vandrande juden, som hånade Jesus” står det i slutet av artikeln, men det handlar om den romerska legosoldat som sticker sitt spjut i Jesus, när han redan hänger på korset. Jesus tittar upp och säger: Romare, soldat är du och soldat skall du förbli, till den dag jag kommer åter. Detta händer i den första av en lång serie böcker, tror de gick under namnet Casca Romaren. De är en lågprisutgivning i ”kioskdeckarformat”. Vi följer Casca genom århundaden, när han är soldat åt kungar och kejsare. I den sista(?) boken slåss han för USA i Vietnam. Har ägt böckerna men de försvann för några decennier sedan.

  • Zelenskys öde är väl att gömma sig i en bunker. Valfrihetens välsignelser gäller även här

  • Ja om Cascas framfart läste jag i en pocet på 80talet. Då härjade han i Balticum undre 2VK. Mannen som inte kunde dö.
   Det var väl mest som pojkboksäventyr. Jag har inte reflekterat över detta förens din kommentar.
   Men soldaten har överlevt i århundraden tyvärr är på gott och ont.
   Som befrielse soldat eller som rövare.

  • Nja, var det inte Ahasverus som var den ”vandrande juden” som är dömd att vanka omkring? Myterna är många och ett nytt kapitel startades med juden Zelensky som kommer att gå till historien som mannen som förstörde Ukraina på riktigt. Visst är Zelensky en skådespelare som i sitt program drev med de tidigare makthavarna i Ukraina men som sedan fortsatt deras politik mot avgrunden. Inte ens den värsta intrig-författare kunde hitta på en sådan här story vilket egentligen säger allt om hur Ukraina ”fungerade”!

  • En drönare fylld med sprängämnen blir givetvis till små fragment som tar tid att undersöka. Tids nog så kommer undersökningen kanske att ge svar. Problemet är att en drönare kan byggas av helt neutrala delar så ursprunget kan vara vanskligt att hitta men de politiska spåren är dock betydligt tydligare. Zelensky är dömd oavsett om det var USA eller Ukraina som låg bakom attacken det har väl de flesta som inte är helt indoktrinerade räknat ut. Fulmedia gör som vanligt sitt bästa för att lägga ut dimridåer och desinformation enligt numera klassiskt mönster…

 2. Precis, hans roll har inget med moral att göra, han är bara dömd till att spela sin roll. Däremot finns det i dag mängder av media-människor som väljer sin roll på frivillig basis. De är betydligt svårare att förstå, tycks rätt billiga, eller…? Förklara gärna för en okunnig undrare.

 3. Zelensky lämnade Ukraina snabbt efter attentatet och lämnar åt folket i Ukraina att ta straffet. Men ryssarna är nog smartare än så, de vet vilka de skyldiga är och tänker Zelensky någonsin återvända till Ukraina så måste han göra det i största hemlighet för han vet nu att en Kinzal-missil är riktad mot honom personligen. Visst kan det vara oppositionella i Ukraina som ligger bakom attentatsförsöket, och de är många, som på detta sätt vill röja skurken ur vägen? Problemet är att USA styr de övriga marionetterna i regimen i Kiev så frågan är om det spelar någon roll om Zelensky röjs ur vägen? Den här Zelensky-psykosen i fulmedia är för övrigt ganska komisk men man förstår ju att den är orkestrerad från Bryssel och Washington.

  • Hetaste/färskaste ”nyhet”:
   Zelinsky är på flykt. Om detta stämmer så får ukrozionazisternas mardrömssaga ännu en ny tändning … Söker han asyl i Sverige? Garanterat skulle han få fristad här. Endera Linda Lindberg och Maria Malmer Stenergard skulle ta Zelinsky emot med öppna armar

 4. Jag är lite förvånad över den gamle indiske diplomaten Bhadrakumars text denna gång. Ingen kan spå in i framtiden så specifikt. Det pågår ett krig, dessutom med en rysk aggressiv motpart som förväntade sig en snabb ”seger” och ett splittrat ukrainskt folk, som skulle ”ge upp”.

  Ukraina är inte vare sig demilitariserat (snarare tvärtom) och står för ett motstånd på närmast vietnamesisk nivå. Jag har försökt få ur mina ukrainska kontakter om det inte är dags för både diplomati, fred och förhandlingar etc., men de är helt och fullt inställda på att kasta ut ockupanten med krigets våld. Ryssland har bränt alla sina broar och historiska kontakter och relationer med Ukraina för överskådliga generationers tid, och fått ett nytt Polen 2.0 att hantera.

  Den indiske diplomaten här har tappat en aspekt i sitt resonemang som avgör många krig: psykologins makt; det som fick andra världskrigets jugoslaviska, sovjetiska och polska partisaner och vietnameser -liksom nutida talibaner- att sakta men säkert mala ned och knäcka en långt större, mäktigare och våldsammare krigsockupant. Inte ens Stalin lyckades knäcka ukrainarna, trots idoga brutala försök.

  Frågan är vem som faller först: putinismen eller det ukrainska folket. Om det vet vi faktiskt ingenting, i avsaknad av Saida, thebladssierskor och tarotkort.

   • Jaså? Läs i Chrusjtjovs flertaliga memoarer: vore inte ukrainarna så många så hade nog Stalin förvisat ALLA ukrainare till Kazachstans stäpper och till Gulagen precis som det öde som bl.a. hela folk som tjetjener och krimtatarer fick. Ukrainska folket räddades av sin månghövdhet.

    Men det är väl -som vanligt- anti-stalinistisk ”historieförfalskning” det med, misstänker jag?

  • Bara under april månad så förlorade Kiev 15,000 soldater. D v s ca 500 per dag Således haltar parallellen som @Naucler drar med Vietcong rejält. Dessutom har Ryssland inte satt sin reguljära styrka i kriget. Parallellen som de Naucler dra är således inte bara haltande utan närmast förlamad.

   • Vänta nu så dom som slåss i Ryssland är inte den reguljära Ryska armen? Har jag förstått det rätt.
    Så användandet av fångar, Wagner samt mobiliseringen är så dom inte behöver använda den reguljära armen, det är ju genialt. Är det därför dom använder gammalt material också? Dom nya tanksen som finns i tusental och den reguljära armen dom har man i reserv.

 5. Att stirra på en fläck där ingenting händer är den okunniges lott. ”Attentatet” mot den ryske diktatorn är AgitPops spel och blamegame. Rysslands offensiv har misslyckats, Ukraina kommer inte att kunna gå till offensiv utan prohibitiva förluster. Därför kommer ingen. Rysslands krig i Ukraina fortsätter, bägge blöder. Under kapitalismen förhandlar man, under socialism invaderar man grannländer.

  Under tiden har Putin-rysslands fina vän, ayatolla-iran, hängt en iransk läkare med svenskt medborgarskap. De såta regimvännerna från Assad-syrien framgångsrika mångkultur.

  • Den stat som invaderat i särklass flest länder är kapitalistiska USA, ofta tillsammans med andra kapitalistiska länder.

   • Ja Anders, vad skulle du göra utan ”whataboutism” som tydligen är försvaret för det nu pågående kriget Ryssland bedriver i Ukraina?

    Rent hypotetiskt, om USA inte hade haft så många brott på sitt samvete hur skulle du då ha försvarat Rysslands brott mot mänskligheten?

    • Hur definieras ”Brott mot mänskligheten” och av vem? Hur ”bevisa”?Varför försvara sådant? ”Vad är brott mot mänskligheten? För brott mot mänskligheten döms gärningar som t. ex. mord, våldtäkt, tortyr och tvångsarbete om de utgör eller ingår som ett led i ett omfattande eller systematiskt angrepp riktat mot en grupp civila.”
     Har jag skrivit att USA har begått ”Brott mot mänskligheten”?

     • Ett begrepp som befinner sig på ett gungfly där maktens arrogans
      äger tolkningsföreträde.
      Inte minst visar ett historielöst USA på detta: Av Européer stulet landområde som förtrycker och särbehandlar inte minst ursprungsbefolkningen.
      Och inte nog med detta; Varhelst i världen deras maktintresse är
      ifrågasatt finns inget hinder mot att skrida till verket.
      Inte minst som exempel, kriget i forna Jugoslavien och nu senast gäller det Ukrainska folket ovissa öde inför framtiden, ingen kan förutse vilken utgång detta tar.
      Ett krig med förödande vapenmakt medels ombud som ”fredsorganisationen” EU gemenskapen är medlöpare till.

     • FN har en definition av brott mot mänskligheten.

      Om du har skrivit om att USA har begått brott mot mänskligheten? Frågan är fel ställd, har du någonsin skrivit att USA INTE har begått brott om mänskligheten?

  • Fast vare sig dagens Ryssland (högerkonservativ kapitalism) liksom Ukraina (pyttipanna av hård nyliberalism, ultranationalism och ute-på-kanten-Banderist-fascister) är ju knappast levande under någon ens nominell ”socialism”. Det försvann för sisådär 33 år sedan.

   Vår beskrivning på avrättningar i Iran -vilka jag tar avstånd från och fördömer- händer tyvärr precis lika mycket mer eller mindre per capita i den av väst så omhuldade nollpartistaten Saudiarabien, som numera söker fred och kontakter bort från Washington -och mot en geografiskt baserad utrikespolitik- med just Iran, Irak och Asien.

   Vi höll på med samma dödsstraffsdumheter och hårda straff för inte så många hundra år sedan; dessa länder får utvecklas enligt sin historia, filosofi och politik som deras inre angelägenheter. Alla länder kan inte vid varje exakt tillfälle få godkänt från affärsmännen i Vita huset vad som är inne och tillåtet runt om i världen. Det är detta som är den post-amerikanska epoken; en utrikespolitik baserad på geografi och grannkontakter, inte på att ha och driva samma samhällsteser som Washingtons tankesmedjor. Den epoken är över för den absolut största delen av världen; se bara hur BRIKS-länderna strikt slutit upp på rysk sida, så enigt och kompakt (till och med jag är mycket förvånad!). Där har Washington tydligen mestadels noll stöd.

   När vi må jämföra Syrien, Irak och Iran som ryska allierade, måste vi jämföra med de snart mycket fåtal amerikanska partners i regionen; tyvärr är förhållandena ungefär lika kritiska vad gäller våld och mänskliga liksom medborgerliga rättigheter, som vad gäller medborgarnas rösträtt, obefintliga partiväsen och parlament som är ännu sämre bland de västlutande. I Saudiarabien är varje politisk sammankomst och partipolitisk organisation strikt förbjuden. Det är det faktiskt inte helt och hållet i Iran, med alla sina politiska fel och brister.

  • Iran ertappade en imperielakej och agent som jobbade för det sionistiska projektet att förstöra Iran. Det är just detta som cementerar vänskapen mellan Ryssland och Iran. För sionisterna vill inget annat än att förstöra Ryssland. Proxy-kriget mot Ryssland är i själva verket ett krig iscensatt av den sionist/neokonservativa cabal som styr väst mot Ryssland. Til sionisternas stora förtret, men till världens glädje, så har hela ”Förstöra Ryssland” Projektet havererat och det rejält. Istället har det grop som den sionist cabal hade grävt för Ryssland börjat sluka själva det deras imperium. Resten av världen (85% av världen är jo med Ryssland) ser detta och skanderar ”som man bäddar få man sova!”

   Operation Z började som bekant den 24 februari 2022. På lite över ett år så har Ryssland lyckats omintetgöra det som var Europas andra största armé och det hör och häpna utan att använda sig av Rysslands reguljära armé. Bedriften kommer att gå till militärstrategisk historia och studeras ingående – inte minst med tanke på att kriget egentligen är mellan Ryssland och den kollektiva väst. Vilket gör bedriften än mer signifikativ.

   Det finns en rolig sida till hela denna historia också. Allehanda ryssofob som dräglade om att få skjuts till Moskva och leva ut önskedrömmen att delta i segerparaden på på Röda torget. Hela illusionsnumret grusade jo av Rysslands smarta krigföring. Återstår för allehanda ryssofob att slicka såret däribland genom att spy galla mot Ryssland, dess folk och dess ledare President Vladimir Vladimirovich Putin på t ex denna blogg – @Tore Berglöf är typen. Tack för skrattet säger vi Rysslands vänner och fortsätt med det. Det bekräftar att Ryssland gör rätt.

   Lika glädjande är då nyheter börjar sippra om att korthuset/fuskbygget EU krakelerar (inget att förvånas över i och för sig – EU leds av jo av ful sula von der Lögnen)

   https://sputnikglobe.com/20230505/pepe-escobar-divisions-brewing-in-europe-1110123039.html

   • Nja, den ”dömde” och beklagligtvis avrättade (jag är emot dödsstraff) var arab, och inte jude eller sionist, och sades likt den arabiska minoriteten (iranier, perser och azerer är alltså inte arabiska folk) vilja bryta ut delar av dagens Iran till en ”ny arabisk statsbildning”. Det i sig är ju olagligt i princip varje självständig parlamentarisk stat, men som många källor angivit de senaste dagarna, är ju tortyr i samband med ”erkännanden” vanligt i Iran och dess rättssystem håller inte godtagbart oberoende eller internationell rättsstatsnivå, vilket väl är ett direkt arv från shahens tid innan 1979.

    • Var i ”en imperielakej och agent ” står det att hen var en ”jude”?
     Det står att han tjänade det sionistiska ändamålet att förstöra Iran, inte att han är sionist. Man ska inte läsa det man vill i vad andra skrivit, dey borde du veta de Naucler.

     På tal om tortyr. Väst har INGEN rätt att tala om det: Abu Ghraib, Guantanamo, Julian Assange, mm, mm.
     Väst ska INTE hävda att den har ett rättssystem värt namnet heller.

     • När Du tyvärr dunkelt diskuterar ”sionister” och ”imperielakej” som mig veterligen inte har objektiva definitioner kan jag bara tolka det som att det avser just ”judisk kollaboratör” som går Israels ärenden.

      Om Du själv uttryckte dig precist och exakt istället för att skriva och resonera om vida antydningar och diffusa misstankebegrepp skulle diskussionen bli avsevärt enklare, än att vi som nu måste gissa både fel och rätt vad Du faktiskt avser när Du faktiskt inte går från klarhet till klarhet i ordval, diffusa antydningar och ord med dubbel- och rentav trippelbetydelse.

   • ”utan att använda sig av Rysslands reguljära armé. Bedriften kommer att gå till militärstrategisk historia och studeras ingående”
    Vad pratar du om? Nu börjar erat försvar bli rent ut sagt löjligt. Det är sant att det här kommer studeras men inte av den anledningen.

 6. Håller inte med där Johan. Ukraina har ALDRIG varit enat. Ska du påstå att dessa militära operationerna, från Ryssland fått HELA Ukraina med över 40miljoner befolkning, enade som propaganda medierna säger? Det stämmer inte. Jag råkar också känna några ukrainska och ryska människor, inte lika många som dej,men ändå. Vad var Ukraina före krisen? Ett utfattigt land, med ett av världens högsta korruptions länder sedan självständighet. Ett land ingen brydde sej om, förutom Usa ledda Nato EU valparna OCH detta av geopolitiska skäl. Främst av ondskans imperialist Usa och dess livsfarliga kriminella leksak Nato. Landet har jämt varit delat. Genom alla president valen. Där västra lutar mot Europa och Östra HELT lutat åt moderslandet Ryssland. Allt går att köpa i landet. Landet valde att hora ut sej till Usa ledda Nato, genom denna korkade president. En ny skådespelar president som skulle få slut på massmorden i Donbass regionen var hans starkaste slogan och löfte. Men som köptes av Usa där dom renodlade nollorna EU direkt hakade på i sitt gemensamma hat mot Ryssland. Minsk avtalet var bara lögner och vinna tid. Man skulle ALDRIG följa avtalet som var det bästa för Ukraina själva. Ryssofobin som fick odlas under 8år i dom vidriga medierna saknade motstycke under dessa 8åren. De var utan MINSTA lilla stopp och saknade motstycke. Washington körde på som in i skogen. Morden mot Donbass regionen fortsatte. Nazisternas och övriga högerextremister och terroristers makt ökade hårt, både inom politiken och militären. Ryska kanaler stängdes av och portades. Oppositionen fick inget att säga. Zelenski är en skådespelare till yrket före politiken. Nu stod han jämt på världens största arena och bara ville ha mera av ALLT. Skådespelaren var duktig,de hans yrke att kunna spela som han gjorde till Washingtons största nöje. Vi renodlade nollorno till EU, hade inga som helst problem med att fortsätta pumpa in pengar som vi jämt gjorde. ALLA miljarder på löpande band till korrupta ukrainska kassan,så som vi gjort från2013-2014 då de startade på riktigt. Och som vi bara fortsatte ösa på cashen år efter år. Från 2013-2014 kom Ukraina INGET som helst närmare ett EU medlemskap, under kommande 8åren. NOLL närmare EU medlemskap under dom 8åren, för att man var ett kriminellt, laglöst, utfattigt och korrupt land. TROTS all stora hjälp vi EU ständigt gav dessa korrupta klantskallar. Ekonomiskt, politiskt, diplomatiskt, OCH militärt hjälpte vi Ukraina. Detta ihop med dom vidriga lögn-medierna DAGLIGEN ALLA dom åren. Lögn-medierna skyddade Ukraina också DAGLIGEN ALLA dom åren, samtidigt som vi EU stöttade dom stenhårt DAGLIGEN, militärt, ekonomiskt, politiskt och diplomatiskt. Wow vilka framsteg man gjorde, NOLL. Landet är delat så enkelt är läget. Och detta hade EJ ens behövt urarta såhär. Tiggaren Zelenski var ju HELT uppenbart berusad av den underbara uppmärksamhet han ständigt hade. Denna berusning som fortsatt tills idag,där skådespelaren tiggaren njuter av att stå på världens största scen DAGLIGEN. Samtidigt som han fick komma undan med ALLT inom egna landet. Sedan att han horat ut sitt land och krossat den HELT i onödan kvittar för honom. Han och frugan har sina 100tals miljoner utomlands ju, och vore EJ minsta förvånad om han flyttar till Schweiz, London eller Usa direkten, när Ryssland är färdiga med militära operationerna. Där Ryssland hade klara mål. Samma mål som man har även idag. Dessa militära operationerna har sedan längesedan utvecklats till rent krig sedan längesen. Varför?Enbart för att Usa Nato idioterna från 1a sekund gick in och förvandlade detta till Proxy krig. Man har ENDAST förlängt krisen och lidandet, och så många tusentals HELT onödiga liv har gått i sjön. Tusentals och tusentals liv har gått förlorade i sjön HELT onödan. Usa Nato har eldat på och ENDAST förlängt och förvärrat lidandet, förstörelsen, och ALLA tusentals och tusentals onödiga liv. Men Ukraina är EJ enat! Det är många miljoner som håller med Ryssland. Men tiggaren Zelenski har tillåtit rena massmord mot egna folket som EJ stoppat Ryssland där man gått in. Nazisternas och övriga högerextremister och terrorister har begått massvis med massmord från byar till byar, från orter till städer, där man mördat folk för att dessa EJ gått emot ryssen. Fängslat, torterat, Och portar all oppositionen som EJ följer egna linjen. Vilket är 10talet partierna som är borta sedan förra året. Listan är lång. Men finns många miljoner i Ukraina som håller med Ryssland. Sedan har många miljoner, ca4del av landets befolkning som var på över 40miljoner lämnat landet sedan längesen. Gissa hur många av dessa som fått gratis biljetter till våra EU länder och etablerat sej här, som vill/kommer återvända till korrupta utfattiga landet? Just det. Denna vår offensiven som startade i början av veckan kommer misslyckas över sommaren nu. Ryssland kommer mala ner och sönder dessa över sommaren nu, och sedan tar detta slut då,till hösten gissar jag då

  • Visst J.A. – jag ger Dig delvis rätt. Inget land och folk är ”helt enat”, om man inte räknar röster som Saddam Hussein eller Kim il-Sung. Men det som är så pass närmast revolutionärt och närmast chockande är hur det förr närmast totalt politiskt apatiska och ointresserade ukrainarna (som sällan gick att dra ut en endaste politisk åsikt om någonting om, det var ”politikernas business” inte den man talade med). Jag själv visste ofta mer knepiga sociala och politiska detaljer om ukrainsk politik än många ukrainare, och då framstår man lite knepigt underlig. Men så icke numera! De rysktalande ukrainare jag överallt stöter på är så anti-putinistiska och så anti-allt-ryskt (de vägrar ofta svara på ryska t.ex., dock inte alla, men de övergår annars gärna till surzjyk -den underliga slaviska blandningen av ryska ord med ukrainsk accent och tvärtom), och detta är en klar majoritet av de rysktalande ukrainarna jag åtminstone vet, oavsett generation. De äldsta var i december de mest ivriga att fira jul på västerländskt vis, d.v.s. inte i ryska ”januari”. De som har kunnat har amputerat allt ryskt mentalt, förmodligen för överskådliga generationer, ett Polen 2.0 -putinismens eget totalmisslyckande och slutparadox; Kreml förlorade det ukrainska folket i ett eget självorsakat svep. Däremot har jag alltid nämnt här att, ja, det är annorlunda i Donbass och framför allt på Krim; det senare är ytterst svårt att förutspå om ukrainska trupper skulle invadera Krim hur befolkningen skulle bete sig. Antingen har de sedan år 2014 blivit rejält förtryckt och ser det som en befrielse eller så tvärtom: fienden träder in. Dessa känslor känner vi inte till. Det finns en ung underjordisk motståndsrörelse mot det ryska styret på Krim, om detta är en smal egensinnig minoritet eller om de representerar en större del av krimborna vet vi inte förrän det militärt händer något. Mitt stalltips just nu är att krimborna i majoritet vill verkligen tillhöra Ryska federationen, men har det politiska förtrycket ökat sedan 2014 kanske man vill bli av med det. Det är självklart ofantligt svårmätt. Det har gjorts otillåtna tyska opinionsmätningar (sök själv på internet) på Krim sedan 2014 och de visade rysk tillhörighet. Å andra sidan har alltid folk svarat i den post-sovjetiska sfären som om man hade att göra med till säkerhetspolisen förklädda opinionsundersökare som svarar som de tror undersökaren vill höra. Därför är dessa typer av undersökningar i post-sovjetiska hybridsystem av gangsterkapitalism, nyliberal tokfrihet (för den som har pengar), säkerhetspolisens inflytande och en klen journalistik. Vi kan inte veta exakt i förväg. Donbass röstade i alla fall i den ukrainska folkomröstningen sent år 1991 till 68% att ännu tillhöra Ukraina, medan på Krim har man hållit både diverse omröstningar i parlamentet liksom folkomröstningar som alltid visat rysk tillhörighet. Krim är lite som Florida: mycket invandrat gamla sovjetiska militära familjer, miljön är överlag ganska främlingsfientlig och mer intolerant än jag någonsin mött någon annanstans i gamla Sovjetunionen. Kan jag ha fel? Ja. Men jag tror ändå jag pejlat ganska väl ända sedan 1980-talet. Men den som på allvar påstår att ”Fastlands-Ukraina” (d.v.s. minus Krim och östra Donbass) vill leva under något slags ”ryskt system” -och dessutom under en så avskydd person som Putin- har helt tappat fotfästet med verkligheten av idag, det blir bara tossiga åsikter.

   När jag resonerar så här får jag anonyma mail från RYSKA personer i Ryssland som tycker jag är en pro-putinistisk ”nyttig idiot” och borde ta helt avstånd strikt från allt kring Putin och diktaturen. Men det är framför allt ryska folkets egen sak. Det är så att säga riskabelt i alla riktningar att diskutera dagens situation och dessutom i full krigstid. Man får antagonister på BÅDA sidor, är min hela erfarenhet.

   Vad dock Putin har gjort med ukrainska folket av idag är att han väckt detta folk ut ur sin kompletta totala politiska apati och djupa sömn. Ukraina har börjat fundera på sin egen framtid. Och den kommer inte bli ”rysk”.

   • Det kommer inte att finnas ett ”ukraina” när Ryssland är färdig med ukrozionazi avskummen.

    • Hur vet Du det? Jag tror inte vi har hört Putin uttrycka någon mening att ockupera hela landet Ukraina. Har Du några källor på det? (Dina kategoriska framtidsförutsättningar verkar mest vara förhoppningar och ren ukrainafobi?).

     • 1. Ryssland står inför ett existentiella hot
      2. ukrozionazi enheten Ukraina är ett existentiellt hot (på nära håll dessutom)
      3. ukrozionazi enheten måste bort

      Utgången är således givet. ukrozionazi kommer att bli begravd. För gott!

     • Lär Dig vänligen stava rätt Dina debattanters namn, tack!

      Jag vet ärligt talat inte vilka ”existensiella hot” Ryssland står inför då de ryska agerandena enkom rör och uppstått av och inom de inte maktstrukturerna inom dagens FSB-säkerhetspolisdiktatur i Ryssland.

      Kriget rör ursprungligen om pengar och oligarkiklassernas intressesfärer: ett slags från början komplexa ryska och ukrainska oligarkiklassernas krig om pengar och inflytande.

      Ideologi och ismer är inte det minsta intressanta för dessa ryska och ukrainska oligarkiklasser. Nada. Den ideologiska diskussionen är en ren överklassysselsättning bland internet-kommentariatet i västvärlden.

      Det som den ryska oligarkiklassen under Putin fruktar mest är ett Ukraina som varit siamesiskt inväxt i den ryska KGB-kapitalismen, som börjar upprätta europeiska institutioner med fri debatt och fri press (av skumma ekonomiska sfärer) och ett mer självständigt rättssystem som kan börja döma ryska OCH ukrainska oligarker och den smutsiga ihopväxta rysk-ukrainska KGB-kapitalismen.

      Där har Du de sanna rötterna till att konflikten blivit beväpnad. Den påminner mest filosofiskt och praktiskt om när maffiagrupperna Cosa Nostra, N’Drangetan och Camorran slåss (slogs) inbördes med mord och annat trevligt våld.

      Detta är den rysk-ukrainska versionen. Allt rör pengar, ideologi i denna konflikt är för dem som är drabbade av social nedgång och fattigdom.

      Lyft ut alla ryska och ukrainska oligarkerna ur konflikten (nu det rysk-ukrainska kriget) och det blir fred fortare än kvickt, ty det är den ryska och ukrainska gangsterkapitalismen som gör upp i denna konflikt.

 7. ”Ukrainsk dipolmati på hög nivå (ironi!)
  Den ukrainska parlamentsledamoten slår rysk tjänsteman vid toppmötet i Türkiye (VIDEO)
  Gästerna var ”chockade” över beteendet från Kievs representanter, sa ledaren för Moskvas delegation till RT

  🇹🇷 #Turkey 🇺🇦#Ukraine 🇷🇺 #Russia ( Flag Fight ) A scuffle broke out between #Ukrainian and #Russian delegates at a meeting of Parliamentary Assembly of Black Sea Economic Cooperation (PABSEC) in Türkiye’s capital Ankara⬇️#FlagFight#Putin#Kyivpic.twitter.com/F7nRLtWy5a
  — Top Viral Videos (@ManojKu40226010) May 5, 2023

  …David Arakhamia, chef för president Vladimir Zelenskys Servant of the People-partiet i det ukrainska parlamentet, tackade Marikovsky för att han ”försvarade den ukrainska flaggans ära och hans värdiga hållning.”
  https://swentr.site/russia/575837-russian-ukrainian-fight-summit/

 8. Intervju (mycket lång!) med Ruslan Kotsaba, ukrainsk journalist i exil sedan 2022
  ”Den värsta sortens fred är bättre än något krig”: En exil ukrainsk dissident vädjar till Zelenskij och hans lands eliter
  När förlusterna ökar, tror journalisten Ruslan Kotsaba att snart kommer majoriteten av människor att dela hans pacifistiska åsikter

  Några citat:

  …Samtidigt insisterar Kotsaba på att han förföljs för sina pacifistiska åsikter. Sedan 2014 har han varit krigskorrespondent och arbetat på båda sidor om fronten i Donbass. Under Pyotr Porosjenkos presidentskap förföljde myndigheterna honom för att ha utfärdat uppmaningar om att bojkotta värnplikten. Samtidigt attackerades Kotsaba också ofta av nationalister. Under Vladimir Zelensky har tillslaget fortsatt och Amnesty International har erkänt honom som en samvetsfånge. I ett samtal med RT diskuterade Kotsaba de interna konflikterna som sliter isär det ukrainska samhället, möjligheterna för pacifism i landet och dess framtid efter kriget.

  …Allt detta var en del av Maidan-strategin. Vi kan inte säga att representanterna för etablissemanget inte visste vad de gjorde. Alla politiker på Maidan-scenen visste mycket väl vad deras handlingar skulle leda till, de visste att en del av Ukraina skulle bryta av. Men de behövde inte dessa delar, eftersom varken Krim eller Donbass skulle ha röstat på dem. De ville skapa en homogen ukrainsk stat.
  Det hela slutade i ett riktigt inbördeskrig, där personer med ukrainska pass dödade andra människor med ukrainska pass. Redan 2014 blev jag ackrediterad som krigskorrespondent på båda sidor om fronten. Jag ger er mitt hedersord att 99 % av kämparna var enkla lokala arbetare.

  …Åh, definitivt. Allt de ville ha var ett monolitiskt land med tillskansat makt och auktoritärism. Det hela var cyniskt planerat i förväg.
  De som kom till makten provocerade medvetet konflikten för att dessa regioner skulle försöka separera. De ville slå igen dörrarna med bravur, [vilket ledde till] förlusten av territorier och [skapandet av] ett politiskt homogent land.

  …Vilken ukrainsk nation?… Jag bor nu i USA, och det här är vad som kan kallas en nation. Det beror på att ingen pratar om de etniska principerna för att bygga denna nation.
  En politisk nation kan inte byggas på etniska principer under 2000-talet. Det är faktiskt absurt när etniska judar – president Zelensky och chefen för presidenten Andrey Ermaks kontor – pratar om ukrainsk etnicitet. Det är oärligt och cyniskt.

  …I allmänhet gäller att ju längre någon är från fronten, desto mer aggressiv blir deras retorik om att slåss fram till den sista ukrainaren.
  Denna aggressiva retorik väcker stor uppmärksamhet, men de flesta emigranter lever tyst och skickar ibland små donationer till Ukrainas väpnade styrkor. Men de vet att de aldrig kommer att återvända till Ukraina. Detta är också ett cyniskt tänkesätt, men det är åtminstone inte direkt aggressivt. I allmänhet har folk ingen plats att återvända till. Ukraina efter kriget kommer inte att vara mindre skrämmande än Ukraina under krigstid.
  https://swentr.site/russia/575625-civilization-ends-at-war-interview/

 9. På. samma troll- nivå som att busa på folkbibliotek, bör ej tolereras, det är inte yttrandefrihet, alltid denna svenska aningslöshet, och tystnadskultur. Mö

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here