Afghanistan: USA stödjer terror och stjäl statlig egendom – Kina investerar i ekonomisk utveckling

3
816

Afghaner bär på Kina-donerade hjälpförnödenheter i Jawzjan-provinsen, Afghanistan, augusti. 24, 2022. Totalt 75 familjer som förlorade sina hus i en brand nyligen som inträffade i Faizabad-distriktet i norra Jawzjan-provinsen har fått humanitärt bistånd donerat av Kina, sade en provinsofficer på torsdagen. Foto: Xinhua.

FN:s matförsörjningschef Martin Griffiths varnar att 6 miljoner i Afghanistan löper risk för hunger Huffington Post Han säger ”Mer än hälften av den afghanska befolkningen – cirka 24 miljoner människor – behöver hjälp och nära 19 miljoner människor lider av akut osäker livsmedelsförsörjning, sade Griffiths. Och ”vi oroar oss” för att siffrorna snart kommer att bli värre eftersom vintervädret kommer att få redan höga bränsle- och livsmedelspriser att skjuta i höjden.”

Denna artikel baseras främst på en artikel i Washington Post som skriver: USA stjäl Afghanistans pengar.

Afghanistan: USA stödjer terror och stjäl statlig egendom – Kina investerar i ekonomisk utveckling

Det finns en skarp kontrast mellan hur de två ledande supermakterna i världen behandlar ett av världens fattigaste länder, Afghanistan.

USA har stulit värden för miljarder dollar från Afghanistan. Artikelförfattaren påpekar att Biden-administrationen genom en verkställande order har beslagtagit/stulit 40 procent av Afghanistans utrikesreserver. För vilket land som helst skulle detta vara dåligt, för ett fattigt land är det katastrofalt.

Dessutom stödjer USA terrorister i Afghanistan, säger Irans FN-ambassadör.

Kinas förhållningssätt är diametralt motsatt. Det är sant att landet inte formellt har erkänt talibanregimen, men i praktiken är det ekonomiska samarbetet i full gång.

Laura Zhou skriver i South China Morning Post:

När talibanerna tog tillbaka kontrollen över Kabul för ett år sedan, efter att de amerikanska trupperna drog sig tillbaka från Afghanistan, var Yu Minghui en av ytterst få kinesiska affärsmän som bestämde sig för att stanna kvar. Sedan dess har Yu varit tvungen att hantera förändringar som tvingats fram av landets nya härskare, ta itu med tjänstemän som har ersatt dem från den tidigare USA-stödda regeringen och omförhandla projekt som har varit på gång i flera år. Som en del av de förödande sanktionerna som USA införde mot talibanerna, frystes 9,5 miljarder dollar i afghanska tillgångar. Det har lett till restriktioner för bankuttag, där afghaner inte får ta ut mer än 400 dollar i veckan från sina konton.

Men Yus beslut verkar ha gett resultat. Fyra stålbearbetningslinjer, som hans fabrik installerade förra året, är i drift, och lokala säkerhetstjänstemän besöker China Town, en 10-våningsbyggnad som han driver, då och då ”för att lyssna på de kinesiska köpmännens behov.”

”Talibanerna säger inte bara att de är stödjande; de stöder faktiskt vårt arbete”, säger Yu, som har varit verksam i Afghanistan sedan 2001 och även är ordförande för China Arab Economic and Trade Promotion Committee. ”Det finns inte många utländska investerare här, och dessa tjänstemän vet vem man kan lita på.”

Detta förtroende visades i slutet av april när talibanregeringen, efter månader av omförhandlingar, godkände ett gemensamt projekt för att utveckla ett industriområde på 216 miljoner USD i utkanten av Kabul. Som det första kinesisk-afghanska infrastrukturprojektet sedan talibanerna återvände till makten, förväntas det att ta emot upp till 150 fabriker.

Andra länder kan göra detsamma

Sushant Singh skriver på Twitter:

Kinas ekonomiska inflytande i Afghanistan växer stadigt – det är landets tredje största handelspartner efter Pakistan och Iran – och efter USA:s tillbakadragande har Kina skickat flera omgångar av humanitärt och ekonomiskt bistånd till Afghanistan.

Den indiske diplomaten M.K. Bhadrakumar kommenterar detta så här:


Strålande. Kina visar vägen. Sitt inte på ändan och gnäll i ett eller två år över ”skuldfällan”! Det finns inget som hindrar européer, amerikaner eller indier från att göra vad kineser, ryssar och iranier gör utan att vara insnärjda i diplomatiskt erkännande.

Föregående artikelVad säger internationell lag om att ett område vill lämna en stat?
Nästa artikelEkonomen Michael Hudson om inflationen och Fed:s plan att sänka lönerna: En depression är på väg? – Del 4
Global Politics
Globalpolitics.se är en partipolitiskt obunden, vänsterorienterad och oberoende analyserande debatt- och nyhetstidning med inslag av undersökande journalistik.

3 KOMMENTARER

 1. En liberal demokrati tillåter inte staten ha kontroll över ekonomi och vad som produceras.
  Är det verkligen det bästa?
  Jag tycker frågan bör ställas.
  Liberal demokrati är motsägelsefull.
  Å en sidan predikas klimat-eskatologier samtidigt som liberal demokrati inbjuder till ohämmad konsumtion, tillväxt och med sådan en omfattande miljöförstöring.
  Ta bara den totalt ohämmade produktionen och försäljningen av bilar av alla dess sorter.
  Inte minst de nya elbilarna som kan fara fram i hastigheter liknande ryska zoniska bomber.
  Hur miljöförstörande är inte det?
  Senast läste jag att regeringar vill lätta på återhållandet av fisket i Östersjön.
  Vad är det för hållbart att tråla upp fisk från havet tills det inte finns en enda fisk kvar?
  Om det är sådant som är liberal ekonomi så är det förljugen inställning till livet på jorden och dess framtid.
  Jag vet inte riktigt, men när jag tänker på Kina så tänker jag samtidigt att det borde våras, i varje fall i någon omfattning, för en mer planerad ekonomi.
  Men jag anser den måste vara lokalt och nationellt förankrad om den ska kunna accepteras av alla länder.
  Ju fler kockar, desto bättre soppa tror jag inte på.
  Varje land har sin tradition, behov och smak.
  Dock kan alla länder få fram ”soppan”.
  Ej industrialiserade länder kan förvisso behöva hjälp.

 2. Usa har mördat landet under 20års tid,och sedan rånar man dessa också när man lämnar. Det finns ingen måttband som kan mäta hur vidriga Usa regimen är. 20år med allt som har med kaos att göra,sedan svälta ut folket när man lämnar utan att bry sej. OCH sedan lämna notan till dom vanliga vasallerna här till EU. Då utan att räkna med alla flyktingvågar som kommit till EU. Där även terrorister har kunnat sprida sej fritt till Europa, samtidigt som dom inhemska terroristerna stärkt sina positioner där dom finns i Afghanistan. Det övriga folket svälter. Nu de Europas problem där man gjort katastrofala fel efter fel och folk dör av svält dagligen, utan att regimen där över havet i Usa bryr sej MINSTA om dessa. Detta vidriga beteendet känner man igen mycket väl

 3. USA stjäl statlig egendom och stödjer terror i Afghanistan, är rubriken men inte bara där.
  USA fortsätter att stjäla Syriens olja och nu ökar även stölderna av deras vete.

  🇺🇸🛢🇸🇾The U.S. forces smuggled 92 tankers and trucks of stolen Syrian oil and wheat from northeastern Syria to U.S. bases in neighboring Iraq on Monday, state news agency SANA reported

  https://energy.economictimes.indiatimes.com/news/oil-and-gas/us-forces-steal-92-tankers-of-oil-wheat-from-syria-to-iraq/94929199?redirect=1

  FN fortsätter att tiga om USA:s brott i Syrien. Även Pentagon har konstaterat att USA bekämpar inte IS i Syrien, deras roll är obefintlig, utan det är Ryssland som är avgörande för att bekämpa al-Qaida i Syrien.

  För en vecka sedan begicks ett terrorbrott mot en buss med syriska kadetter i, 18 personer dödades.
  För några dagar sedan bombade Ryssland deras näste, och de terrorister som begick terrordådet dödades 20 personer från HTS, IS och al-Qaida. Alla har stöd av USA i sina brott. Underrättelsetjänsten i Syrien säger att USA tänker ta dessa terroristgrupper till Ukraina för att strida mot Ryssland där.
  Så nu skall de bli en hel bataljon av utländska terrorister som skall slåss sida vid sida med nynazister i Ukraina.

  Så länge man tillåter USA att begå alla sina brott mot mänskligheten utan att FN reagerar blir det löjeväckande att klaga på andra länder som begår mycket mindre brott än vad USA gör.
  Undrar hur många länder som USA är inne i militärt i dag, fast länderna har bett dem lämna sitt land.

  Eva Bartlett skriver i dag:
  The US is invading Haiti.

  It’s not in the news.

  At all.

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here