Bra film om IB-affären! IB – hemligare än SÄPO. Se den!

0
615

IB – hemligare än SÄPO.

En film av Astrid Ohlsén, Håkan Pieniowski och Lasse Summanen.

SvT har i veckan visat en mycket bra film om IB-affären 1973. Om hur de två unga journalister, Peter Bratt och Jan Guillou, avslöjade en då okänd spionorganisation, IB eller Informationsbyrån.

Man får se och höra hur ledande politiker och makthavare som statsminister Olof Palme och ÖB Stig Synnergren bara ljuger.

Återkommande intervjuer i programmet med Jan Guillou och Peter Bratt, och även av andra relevanta personer. Jan Guillou och Peter Bratt anklagas själva för spioneri och hamnar i fängelse för att de varit visselblåsare.

Artiklarna om IB-affären publicerades i den utmärkta tidningen Folket i Bild Kulturfront. Den är också lagts upp på FIB:s hemsida.

Anmält jäv: Var medlem i FIB Kulturfront vid starten och sålde 17 ex av nr 1 i januri 1972. Är ordförande i Stockholmsavdelningen av FIB Kulturfront.

Stora delar av Kultur-Sverige tog ställning för Bratt och Guillou i IB-affären. Som Gösta Ekman, Tage Danielsson och många andra. Det var så många ledande kulturpersonligheter som ville visa sin solidaritet så man fick välja och vraka sa den då unge Gösta Ekman.

Denna fina dokumentärfilm har stor aktualitet i våra dagar. Visselblåsare Edward Snowden var tvungen att fly till Ryssland, jagad av USA:s regering. Visselblåaren Julian Assange har behandlats skandalöst av svenskt rättsväsende och sitter inspärrad i fängelse utanför London i väntan på en rättegång som kan medföra utlämning till USA där han åtalas för påstådda brott som kan ge 175 år i fängelse.

Här i Sverige pågår regelbundet solidaritetsarbete till stöd för Julian Assange och Chelsea Manning. Rädda Julian Assange och Chelsea Manning! Manifestation på Soltorget lördag 8/2 kl 12. Kom, lyssna och diskutera!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here