De förfärliga – Lukashenko och Putin pratas vid

8
1998
Lukashenko och Putin. Bild TASS.
Föregående artikelRoman Protasevich ger en lång intervju i vitrysk TV och namnger sina ”anhängare”
Nästa artikelUkrainas president Zelensky ville tillåta nynazister att attackera Donbass i april
Global Politics
Globalpolitics.se är en partipolitiskt obunden, vänsterorienterad och oberoende analyserande debatt- och nyhetstidning med inslag av undersökande journalistik.

8 KOMMENTARER

 1. Enligt Vitrysslands utrikesminister Vladimir Makei, är amerikanska trupper stationerade permanent bara 6-9 mil från Vitrysslands gräns.

  Rick Rozoff sammanfattar Vladimir Makeis intervju med Kommersant:
  ”Med tanke på utvecklingen av situationen i vår region och i världen i allmänhet, med tanke på den växande konfrontationen i alla riktningar, kan vi säga att vi är på väg mot” Cold War 2.0 ′. Om vi fortsätter att utbyta anklagelser mot varandra, de anklagelser som verkligen är destruktiva, som de som gjorts av president Biden, kan vi anta att vi på detta sätt kommer att vara ett steg bort från ett hett krig. ”

  Hänvisningen till Biden handlar förmodligen om hans hårda fördömande av Vitryssland den 24 maj, där han hotade sanktioner mot landet och tydligt signalerade amerikanskt stöd för så kallad regimförändring, vare sig det gäller de senaste tjugo årens färgrevolution eller dess föregångare. en militär statskupp.

  Han upprepade vidare en oro från de vitryska myndigheterna, särskilt president Alexander Lukashenko, sedan förra årets presidentval över uppbyggnaden av Natos styrkor i Polen och Litauen vid den vitryska gränsen:
  ”Tidigare sa de att Natos styrkor eller amerikanska kontingenter skulle utplaceras där [Estland, Lettland, Litauen och Polen; alla utom Estland gränsar till Vitryssland] tillfälligt. Nu går allt för att [visa] att dessa styrkor i de baltiska staterna och i Polen kommer att utplaceras på permanent basis. De kommer att distribueras 10-15 km från gränsen, det närmaste avståndet någonsin. ”

  Sedan den USA-konstruerade, Nato-stödda kupen i Ukraina 2014 och kriget i Donbass det genererade, har Pentagon och Nato utplacerat trupper nära Vitryssland och ökat flygpatruller med multirole stridsflygplan som arbetar från baser i Litauen (Šiauliai Air Base) och Estland (Ämari Air Base). Natos stridsflygplan ligger i omedelbart slagavstånd från Minsk och St. Petersburg.

  När han talade om Natos och amerikanska styrkor nära hans nations gräns, hänvisade utrikesministern till Natos förstärkta Forward Presence (eFP) stridsgrupper och trupper som tilldelats USA: s operation Atlantic Resolve, som också inrättades efter störtningen av den ukrainska regeringen och efterföljande krig i Donbass för sju år sedan. Båda operationerna upprätthåller trupper i Estland, Lettland, Litauen och Polen. I det senare fallet under Pentagon-kommando; i den tidigare under brittisk, kanadensisk, tysk respektive amerikansk befäl.

  NATO erkänner att de så kallade Baltic Air Policing-operationerna nu samordnas med dess stridsgrupper i Estland, Lettland, Litauen och Polen, och de arbetar utan tvekan också i samarbete med den amerikanska militären i dessa länder.

  Vitryssland är belägrat av Nato och USA. Det undermineras och attackeras på flera fronter, inklusive uppmuntran av etnisk polsk separatism / irredentism efter Kosovomodellen i slutet av 1990-talet i västra delen av landet, genom så kallad färgrevolutionaktiviteter, genom förestående sanktioner och reseförbud och, som nationens utrikesminister påpekar, en statskupp för en direkt Natos militärattack. Det är också en fälla som läggs för Ryssland som, oavsett om det bör ingripa eller inte i den händelsen, kommer att få betala en allvarlig påföljd.
  https://newcoldwar.org/u-s-troops-permanently-stationed-only-6-9-miles-from-belarus-border-foreign-minister/

  • ”Internationella civila luftfartsorganisationen (engelska: International Civil Aviation Organization, ICAO, franska: Organisation de l’aviation civile internationale, OACI) är ett specialorgan inom Förenta nationerna (FN), vars uppgift är att underlätta flygning mellan världens länder och bidra till ökad flygsäkerhet, genom att verka för gemensamma och ändamålsenliga regler. Huvudkontoret finns i Montréal i Kanada. Ett europeiskt kontor finns i Paris. De flesta av världens länder är medlemmar i ICAO.” (Wikipedia).

  • Väst kollapsar och Vitryssland har äntligen vänt sig till Ryssland.
   Ja, Ryssland kommer att ge allt stöd som Vitryssland behöver, både politiskt och ekonomiskt. Och de kan inte göra något med Vitryssland, för Vitryssland är ekonomiskt inriktat på Ryssland. Nu kommer denna inriktning att intensifieras ännu mer. Vem kommer att skadas? – Hjärnlösa polacker, balter och ukrainare som kommer att ropa över hela världen: sälj oss lite bensin, ge oss lite elektricitet.
   Vitryssland kommer bara att ha nytta av detta. De första resultaten i denna riktning är redan synliga efter mötet mellan presidenterna Alexander Lukashenko och Vladimir Putin. Detta är den sista riktningen för Vitrysslands rörelse i öster, den enda frågan är i vilken hastighet, i vilken volym. Men att detta kommer är helt klart.
   https://www.pravda.ru/world/1620084-belorussija/

   • Den 5 juni 2021 stängdes vitrysk luftfart i EU, vilket inte påverkade den vitryska vardagen.
    Turkiet, Serbien, Ungern, Rumänien, Bulgarien, Schweiz och alla asiatiska länder fortsätter flyga över Vitryssland.
    Och på Internet har flygningar med polska, tyska, holländska, franska och andra privata flygbolag från länder som har förklarat blockaden alls inte annullerats. Hela före detta Sovjetunionen bryr sig absolut inte om detta, förutom Ukraina.
    Så de säljer biljetter till rätten att flyga med de bästa europeiska flygbolagen och ledande varumärken. Lot och Lufthanza, till exempel, ses bland dem som struntade i rekommendationerna och sålde biljetter från Minsk och till Minsk.
    Schemat för Minsk International Airport visar regelbundna (icke-charter) flygningar med Belavia, turkiska, ryska, irakiska och Dubais flygbolag. Under tiden uppmanade International Air Transport Association att upphäva förbudet mot flygningar över Vitryssland och Vitrysslands ”Belavia” flyger genom Rysslands luftrum till Krim.
    Europeiska byrån för luftfartssäkerhet anser att ”Politik bör aldrig störa säker drift av flygplan”, enligt IATA:s VD Willie Walsh.
    Ingen har heller avbrutit markresor, alla europeiska transportörer reser genom Republiken Vitrysslands territorium.
    Vitryssar har semesterplatser och släktingar på Krim. Eftersom Ukraina inte tillåter Vitrysk flygning i Ukrainskt luftrum kommer vi att flyga genom Ryssland. De två ländernas transportministerier är redan överens om detta.
    Lanseringen av direktflyg mellan Vitryssland och Krim ökar turistflödet avsevärt och eliminerar transportlogistikbesvär, berättade Alexei Chernyak, chef för Krim-parlamentets utskott för turism, orter och sport, till RIA Novosti. Relevanta instruktionerna har redan givits till behöriga avdelningar.
    Tillsammans med flygtrafiken är det också värt att reda ut frågan om att lansera en direkt järnvägslänk, vilket främst skulle gynna det ekonomiskt utarmade Ukrainska folkets intressen.

 2. Zelensky är infantil..
  Hela världen väntar på mötet mellan Putin och Biden, förutom ett land – Ukraina.
  Zelenskys önskan är att än en gång berätta för Biden hur aggressivt Ryssland är mot Ukraina – vi ser att hans önskningar av detta slag irriterar det kollektiva väst alltmer.
  Jag har alltid trott att Ukraina i Europa försvarar samma principer, sade Zelensky och krävde påskyndande av Ukrainas tillträde till Nato.
  Alliansen måste omedelbart lösa frågan om att erkänna Ukraina till sitt medlemskap, konstaterade Zelensky i en intervju med den amerikanska nyhetsportalen Axios.
  Han sa också att Joe Bidens vägran att träffa honom innan förhandlingar med Vladimir Putin skulle vara ett misstag.
  Partnerna gjorde emellertid klart för Kiev att det var för tidigt att prata om detta. Det enda steget mot medlemskap för Ukraina de senaste åren har varit att bevilja det status som medlem i Natos partnerskap för utvidgade möjligheter 2020.
  För närvarande måste Ukraina nöja sig med att det kommer att bli det första av allianspartnerländerna som får ett uppdaterat paket med partnerskapsmål fram till 2025.
  Kiev rör sig inte heller på den europeiska integrationsvägen. Även om det var undertecknandet av associeringsavtalet med EU som var ett av de viktigaste kraven i ”Euromaidan”.
  Ukraina kan fortfarande inte fritt handla med europeiska länder: handelsomsättningen begränsas av kvoter. Ukrainas anslutning till EU som fullvärdig medlem är uteslutet. USA är bara intresserade av förbindelserna med Ukraina i samband med konfrontationen med Ryssland.
  Kiev misslyckas med att organisera förhandlingar med Zelensky, inte bara med den amerikanska ledaren utan också med den ryska. På den ukrainska presidentens kontor meddelades förberedelser inför mötet tidigare , men det har ännu inte ägt rum.

  Vad är värdet av Zelenskys uttalande att Ukraina måste omedelbart tas upp i Nato, och samtidigt visa dem förbittring mot väst. Detta visar att Kiev inte tillräckligt bedömer maktbalansen och intressen i världen. Samtidigt beter sig Zelensky på ett liknande sätt inte bara under kommunikation med journalister utan också under förhandlingar med andra ledare. Det är osannolikt att komma överens om något på allvar med honom. Så för närvarande har varken Putin eller Biden något att prata om med den ukrainska presidenten, konstaterade experten i en kommentar till RT.
  Experter tvivlar på att Ukraina kommer att kunna bli av med den ”vädjande” tonen i förbindelserna med väst.
  Nationalistiska känslor är starka i Ukraina, och beroende och infantilismer har alltid varit inneboende i ukrainsk nationalism. Nationalister uppfattar sig själva som västvärlden i kampen mot Ryssland och tror att de har rätt till en belöning för detta. Denna konstruktion, som lever i huvudet på ukrainare, saknas dock i internationella relationer.
  Och när Kiev står inför det faktum att livet inte är ordnat som ukrainare skulle vilja, tar det en infantil förolämpad ställning. Samtidigt, med ständiga krav och önskemål, förvärrar Ukraina bara västens attityd gentemot sig själv..
  https://russian.rt.com/ussr/article/870385-zelenskii-baiden-nato

  • Nato betraktar Ukraina som ett område för dess intressen, men anser inte att det är nödvändigt att erkänna Ukraina till fullt medlemskap. De utgår från det faktum att Nato har en viss rättslig grund och Ukraina inte uppfyller kriterierna för ett land som kan antas till Nato, som förstår graden av Ukrainas beroende av Washington, Bryssel och andra europeiska huvudstäder.
   Beroendet är så stort att där och när det är nödvändigt att använda Ukraina i sina äventyr, inklusive de av militär karaktär, kommer de att kunna göra det utan att Ukraina ansluter sig till Nato. Och tyvärr finns det skäl för sådana cyniska beräkningar, eftersom Kievs politik länge har förlorat funktionerna i någon suveränitet. Tidigare rapporterade tidningen Axios att den ukrainska sidan medvetet misstolkat orden från USA:s president Joe Biden om Ukrainas medlemskap i Nato, där det sägs att Biden ”betonade vikten av att förse Ukraina med en handlingsplan för NATO-medlemskap.”
   https://russian.rt.com/ussr/news/870707-gosduma-ukraina-nato

  • Om förvrängningen av USA:s president Joe Bidens ord.. om Ukrainas medlemskap i Nato.. från Volodymyr Zelenskyys presstjänst.
   Uttalandena från Vita huset och det officiella Kiev om innehållet i telefonsamtalet mellan presidenterna Biden och Zelensky överensstämmer inte. Senare korrigerades den felaktig tolkningen av Bidens kommentar om Ukrainas inträde i Nordatlantiska alliansen. Den första versionen sa att USA:s president noterade vikten av att förse den ukrainska staten med en handlingsplan för medlemskap i alliansen. Enligt Vita huset sa dock att Biden inte sa något liknande.
   En Expert bedömde Kievs tolkning av Bidens ord om Nato. ”Jag antar att om Ukraina blir en del av Nato, måste Nato tillhandahålla trupper till Kiev för deras påstådda krig med Ryssland , och detta ser redan ut som ett tredje världskrig. Varför ska vi ge säkerhetsgarantier till ett land som strategiskt inte betyder något för oss”?
   Konversationen handlade om Ukrainas brist på efterlevnad av Minsk-avtalen och stopp av fientligheter i Donbass. Det involverar inte amerikanska soldater i deras interna demontering.
   Ukrainas vice premiärminister kallade det för Natos ”största misstag”
   Anders Fogh Rasmussen sa tidigare att Ukraina kommer att behöva uppnå ett antal kriterier för att gå med i alliansen, vars genomförande kommer att ta mycket tid. Experter tror att Kiev inte kommer att kunna ansöka om medlemskap i Nato de närmaste 20 åren.
   https://ria.ru/20210608/voyna-1736160312.html?rcmd_alg=COL3&rcmd_id=1735133375

 3. Biden kommer inte att kasta ut Zelensky med badvattnet förrän han når en överenskommelse med Putin.
  Den ukrainska ledningens öde kommer att avgöras vid ett möte mellan Putin och Biden, oavsett om Biden träffar Zelensky före det planerade toppmötet. Det intresserar ingen. Och efter mötet kommer det redan att vara klart vad som är ödet för Kiev, Zelensky och alla andra.
  Zelensky fick sannolikt höra Biden säga i deras gemensamma telefonsamtal häromdagen: ”Jag kommer att resa till Europa träffa Putin och återvända och vid behov ta emot dig i Vita huset i juli. Fram till dess, sitt still i båten och hoppa inte”.
  – President Putin har sagt att han angående transitering av gas genom Ukraina är Ryssland inte skyldig att mata alla och sa att det är bättre för Kiev att spendera pengar på sin egen befolkning än på armén.
  Putin förklarar önskad dagordning och sin ståndpunkt inför mötet med Biden, som har upprepats flera gånger. Ingen hindrar staterna från att förklara önskad dagordning för detta möte. Ryssland har rätt att förklara sin egen.
  Om några experter sa att det skulle vara fördelaktigt för USA att, relativt sett, ”överlämna” Ukraina till Ryssland, för det är Ryssland som måste lösa alla problem. Hur kommer då den ukrainska frågan att lösas? Vi kan inte låta det stora territoriet i Europas centrum vara en källa till problem för alla i regionen. Detta problem kommer att lösas endast i komplexet av alla överenskommelser mellan Ryssland och USA. Och sådana avtal kan inte ske utan en fullständig global uppgörelse, vilket nu är omöjligt, även om Biden är vit och fluffig i Genève.
  Eftersom USA ännu inte har utvecklat en global uppgörelse med Kina, och Ryssland är de facto en allierad med Kina, som inte kommer att vägra sitt stöd. Det har sagts många gånger att den gamla världsordningen sönderfaller, och den nya har ännu inte skapats. Hur kan denna världsordning vara för att världen ska vara mer stabil och säker? Det vet ingen.
  Och vilken plats kommer Ryssland att ha i denna värld? Kan den göra anspråk på globalt ledarskap? Och man tror att dess ekonomi är svag i jämförelse med samma stater och Kina. När världsordningen tar form kommer det att vara möjligt att prata om Rysslands plats. När det gäller ”svaghet” i ekonomin, undersök först dess objektiva indikatorer. Man vet aldrig vem och hur de tänker. Den som tror det, låt honom berätta.

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here