Roman Protasevich ger en lång intervju i vitrysk TV och namnger sina ”anhängare”

2
1411
Roman Protasevitj. Bild: Anti-Spiegel 210604

Protasevich ger vitrysk TV en lång intervju och namnger sina anhängare
Denna artikel av Tomas Röper har publicerats i Anti-Spigel, därefter i Midt i fleisen (”Mitt i nyllet”) där Rolf Nilsson fiskat upp och översatt artikeln.
Anti-Spiegel: Tomas Röper
https://midtifleisen.wordpress.com/2021/06/04/protasevitsj-gir-hviterussisk-tv-et-langt-intervju-og-navngir-sine-stottespillere/

Familjen menar att erkännandet är framtvingat skriver SvT Familjen: Protasevitj erkännande är framtvingat. Vi vet inte om detta stämmer. Inga uppgifter finns om familjen haft kontakt med Roman. Om det haft det hade familjen nog nämnt detta.

Artikeln publiceras i Norge med vänligt tillstånd från Thomas Röper, som jag skriver till för att få motsvarande tillstånd (med all sannolikhet). Röper, född 1971, har haft lednings- och tillsynsuppgifter som expert i Östeuropa inom finansiella företag i Östeuropa och Ryssland. Idag bor han i sin adopterade hemstad St Petersburg. Han har bott i Ryssland i över 15 år och talar flytande ryska. Fokus för hans mediekritiska arbete är (medie) bilden av Ryssland i Tyskland, kritik av rapporter från västerländska medier i allmänhet och ämnena för (geo-) politik och ekonomi.


Protasevich ger en lång intervju i vitrysk TV och namnger sina anhängare

Roman Protasevich, oppositionsledaren som arresterades i Minsk, gav i vitryska TV en intervju som varade i fyra timmar, varav nästan en och en halv timme sändes.

I intervjun talade Protasevich i detalj om interna förhållanden och maktkampen i den vitryska oppositionen. Han pratade om vem som får betalt av vem, vem som får instruktioner från vem och han erkände öppet praktiskt taget alla anklagelser mot sig själv. I intervjun berättar han vad han vet om oppositionens ekonomi och påpekar upprepade gånger att han själv inte hade något att göra med oppositionens ekonomi, utan bara med ekonomin för Telegramkanalen Nexta, som han var med och grundade.

Enligt vitrysk TV varade intervjun i mer än fyra timmar, men den förkortades till knappt en och en halv timme, eftersom mycket av det som blev sagt inte var tillåtet att publicera på grund av utredningsskäl. I intervjun erkände Protasevich anklagelserna mot honom, anklagelserna om att han uppviglade till massupploppen förra året och att han kontrollerade dem via Telegramkanalen Nexta. Han förnekar dock att ha kämpat i Donbas, vilket rapporterats av ryska och vitryska medier, och håller fast vid sin version, att han arbetade där som frilansjournalist.

Han fortsätter också med att säga att han under de sista månaderna börjat tvivla och att han hamnat i konflikt med sina medkämpar eftersom han – efter att ha misslyckats med att återuppliva protesterna från i mars – var av den uppfattningen att spelet var förlorat. Han hävdar att han hade börjat tvivla de senaste månaderna.

Detta kan antagligen vara ett påstående för att skydda sig själv, för han hoppas naturligtvis på ett mildare straff. Å andra sidan tolkar Protasevich dessa konflikter som att han nu blivit ett bondeoffer, som skulle tjäna som förevändning för nya sanktioner mot Vitryssland.

Han visste också om det misslyckade kuppförsöket, och enligt hans vittnesbörd var det han själv som föreslog Tikhanovskaya att det skulle kunna ske ett våldsamt försök att ta makten. Hon verkar inte ha vetat om att hennes rådgivare planerade en kupp.

Det är knappast möjligt att sammanfatta intervjun här, eftersom den innehöll så många detaljer att det är omöjligt. Dessutom nämns många namn från den vitryska oppositionen, som jag själv har hört väldigt lite om, och de är helt okända för läsarna här. Om jag här försökte sammanfatta alla maktkamper – och särskilt den interna striden om pengar – skulle det bli helt obegripligt och förvirrande.

I intervjun berättade han emellertid, med många namn, exempel och detaljer, hur de enskilda grupperna i oppositionen kämpade om pengarna från sina sponsorer. Han nämnde Litauen som den viktigaste sponsorn han känner till, eftersom staten finansierar Tikhanovskaya, ger henne livvakter, en villa och allt hon och hennes team behöver. Enligt honom är de Warszawabaserade oppositionsgrupperna, som även inkluderar Nexta-kanalen eller ”Vitryska huset”, finansierade och utrustade av Polen. Det finns också lettiska affärsmän, men han namnger dem inte.

Och att USA står bakom Tikhanovskaya är ingen hemlighet, för hennes huvudrådgivare Franak Viačorka är stipendiat vid Atlantic Council och har tidigare arbetat för amerikanska statliga medier.

Oppositionen rapporterade om hans arrestering redan innan han arresterats

Protasevich är också övertygad om att han offrades av sina ”vänner” och att bombhotet mot Ryanair-planet och den efterföljande landningen i Minsk var ett verk av oppositionens anhängare. Anledningen är lätt att förstå: Även om ingen visste att Ryanair-planet hade landat i Minsk och Protasevich fortfarande väntade på flygplatsterminalen på passkontroll och det förväntade gripandet, hade Viačorka redan rapporterat om gripandet i Minsk på Twitter. Vi kommer snart tillbaka till det.

Det faktum att Protasevich uppenbarligen offrades för att skapa en förevändning för en ny mediekampanj mot Vitryssland och för nya sanktioner, kan ha fått honom att samarbeta med vitryska utredare. För det första är det troligt att han blir förbannad på sina ”vänner”, och för det andra hoppas han naturligtvis på ett mildare straff, eftersom han riskerar upp till 15 års fängelse.

Även om de flesta läsare här förmodligen inte förstår ryska, länkar jag till intervjun här.

I väst sägs det att Protasevich torteras och hotas. Även utan kunskaper i ryska kan betraktaren skapa sig ett intryck utifrån Protasevichs kroppsspråk och fråga sig själv om han ser ut som någon som blir pressad. Alla borde bilda sig sin egen åsikt om detta, men vad du tydligt kan se är att de pratar fritt hela tiden. Först verkar han fortsatt spänd, men han slappnar av snabbt och gradvis diskuterar han mer och mer livligt med journalisten, avbryter och korrigerar honom.

 

Några överraskningar avslöjades också i intervjun. Protasevich sa till exempel att en rik rysk affärsman också hade stött den vitryska oppositionen i Polen ekonomiskt. Protasevich spekulerade i att bakgrunden var en maktkamp mellan ryska affärsmän. Man måste vänta och se vilka konsekvenser detta uttalande kommer att få, men det är nog säkert att Ryssland med intresse har tagit del av informationen.

Det emotionella slutet av intervjun

I slutändan blev intervjun väldigt emotionell och måste avbrytas för att Protasevich började gråta och journalisten som intervjuades också var synbart känslomässigt upprörd. Anledningen var följande fråga från journalisten:

”Låt oss avsluta den här intervjun, som inte är lätt för någon av oss, med en sista fråga. Din vän har klagat till sin advokat att hon nu lider av panikattacker. Säg mig ärligt, kan du föreställa dig panikattacker från fruar och barn till dem som hängs ut i ”Vitrysslands bok”? (Röpers anmärkning: Sofia Sapega arbetade med en Telegram-chattkanal, som krävde att personlig information om vitryska poliser skulle publiceras, så att oppositionsmedlemmar kunde hota deras fruar och barn. Protasevich bekräftade detta i intervjun.)

 Kan du föreställa dig paniken hos människor som deltog i olagliga handlingar tack vare dina samtal och som nu har allvarliga problem med lagen? Och med rätta, för när de gjorde det visste de att de bröt mot lagen. De gjorde detta för att de uppmuntrades och samordnades för att göra det, och de bringades  ursprungligen att göra det med hjälp av psykologiska knep.

Se nu här, Roman, du har nu varit på semester med Sofia, haft en kärleksaffär, åkt på semester och tagit bilder.

 Vi ”propagandister” – som vi kallas – får ofta frågan: ”Sover du lugnt?” Och jag säger det ärligt, man sover inte bra, för det är inte lätt att sova, när människor är uppdelade och det inte är klart vad som kommer att hända med landet. Detta lämnar en ofta sömnlös, inte rädslan.

 Och du? Hur sover du efter allt detta? ”

Då han försökte svara började Protasevich gråta och journalisten var synbart upprörd. Intervjun tonades sedan ut och slutade inte som normalt för sådana program, med de normala fraserna och bildtexterna. Slutligen sa journalisten:

”I grund och botten träffade jag min ideologiska fiende idag, en man som officiellt satts på terroristlistan. Men slutet på intervjun var känslomässigt helt oväntad. Detta kommer förmodligen att få många att fundera. Intervjun varade i fyra timmar, men tyvärr kan vi inte avslöja alla namn, händelser och fakta förrän utredningen är avslutad. ”

Rysk TV rapporterade också om händelsen i kvällsnyheterna, som sändes innan intervjun publicerades. Rapporten på rysk TV såg också på hur oppositionen rapporterade om gripandet av Protasevich, innan han arresterades.

Därför översatte jag bidraget från rysk tv, och eftersom de ursprungliga Twitter-meddelandena också finns där på engelska, rekommenderar jag att du tittar på bidraget från rysk tv, för på det sättet kan alla kontrollera uttalandena i rapporten.

Början av översättningen från rysk television:

Den vitryska regeringen svarade på Washingtons sanktioner mot landets petrokemiska sektor. USA:s representant i Vitryssland har kallats till utrikesministeriet och har informerats om att antalet anställda vid den amerikanska ambassaden kommer att minskas, viserings-förfarandena kommer att skärpas och USAID’s tillstånd att arbeta i republiken kommer att dras tillbaka.

Under tiden gjorde Roman Protasevich ett uttalande. Han är grundaren av Telegramkanalen Nexta, som klassificeras som extremistisk i Vitryssland. Han tror att han kan ha arresterats på grundval av ett tips från sina egna kollegor. Protasevich medgav att han var inblandad i att organisera upploppen. Vad kan vara resultatet av hans oväntade bekännelse? En rapport från Minsk.

Förvaringsfängelse nr 1 ligger mittemot den berömda katolska katedralen i Minsk, och Roman Protasevich hölls här efter sin arrestering. Därifrån rapporterade han först att han behandlades korrekt och att han samarbetade i utredningen. Nu har de första detaljerna om vari detta samarbete består, blivit kända.

Protasevich sitter på ett rymligt kontor. Cigaretter, tändstickor och en ansiktsmask ligger utspridda på bordet framför bloggaren. Vad som hände med honom är resultatet av en konflikt nyligen med ett annat oppositionsparti, sade Protasevich. Men namnet nämns inte i fragmenten av förhören, som publicerades av vitrysk TV. (Röpers kommentar: I intervjun som senare skickades nämndes konfliktens namn och detaljer).

”Den enda gången jag skrev om hur och var och med vilket plan jag flög, var 40 minuter före avresan, i en jobbchatt som den här personen också tillhör,” erkände oppositionsmedlemmen. ”En av de första sakerna som jag trodde var att jag faktiskt blev lurad – för jag hade aldrig nämnt det, och så snart jag nämnde det var jag i Minsk. Och det omedelbart. ”

Klockan 14:35 registrerade övervakningskameror att bloggaren och andra passagerare är i terminalen och väntar på pass och tullkontroll. Ingen är intresserad av honom, lika lite som för hans flickvän. Här stannar hon för att knyta skosnörena. Men just då slår Svetlana Tikhanovskajas närmaste rådgivare, Franak Viačorka, redan larm på Twitter.

”Regimen tvingade ett Ryanair-plan att landa för att arrestera den framstående vitryska journalisten Roman Protasevich. Han riskerar dödsstraff. ” twittrade Viačorka kl. 14:35.

Detta innebär att bloggaren greps först efter att oppositionskanaler började rapportera om gripandet. Tack vare dem blev det känt – kanske till och med för den vitryska underrättelsetjänsten – att Protasevich var på flygplatsen i Minsk.

”Jag hade faktiskt en god relation med Franak Viačorka, men på mindre än en vecka har hans inställning till mig blivit den motsatta”, säger Protasevich. ”Han yttrade till och med meningen: Vi måste titta närmare på det vidare samarbetet.”

Nu uppmanar denna Viačorka väst att inte vara snål med sanktioner mot regimen, för att skapa en bra framtid för Vitryssland.

”Sanktioner är ett av de mest effektiva sätten att uppnå detta målet”, säger Viačorka.

Svetlana Tikhanovskaya för under tiden en betydande dialog med Europa och USA om frågan om vilka områden i den vitryska ekonomin som kommer att påverkas av nästa omgång sanktioner. Den 3 juni träffade hon den polska presidenten och därefter vidare till Prag och Berlin, sedan Luxemburg och Washington.

”De är redo att införa det fjärde paketet med sanktioner och överväga ett femte,” försäkrade Tikhanovskaya.

USA:s sanktionspaket trädde i kraft torsdagen den 3 juni. Det påverkar de viktigaste områdena i den vitryska industrin, olje- och kemisk industri.

Europa kommer att vidta sina restriktiva åtgärder senast den 21 juni. Vitryssland är vant att leva under sanktioner, men det har aldrig varit ett sådant tryck. President Alexander Lukashenko höll en serie möten om industriell utveckling.

”Vi kritiserades också under valkampanjen – ’det finns demonstranter på gatorna, men Lukashenko är upptagen med kartong’. ”Men det var ett investeringsprojekt, ett stort investeringsprojekt, och vi kommer nu att göra dessa vackra lådor själva istället för att använda råvaror som levereras till Polen och sedan köpa de färdiga produkterna”, sa Lukashenko.

I väst, där Protasevichs foton publicerades på flygplatser, kommenteras inte hans senaste uttalande. Telegram-kanalerna mot regeringen ignorerade också avslöjandena från deras arresterade kamrat, som kommer att visas den 3 juni på bästa sändningstid i vitrysk TV, med en exklusiv intervju.

Föregående artikelOppositionen i Belarus uppmanar till statskupp
Nästa artikelDe förfärliga – Lukashenko och Putin pratas vid
Global Politics
Globalpolitics.se är en partipolitiskt obunden, vänsterorienterad och oberoende analyserande debatt- och nyhetstidning med inslag av undersökande journalistik.

2 KOMMENTARER

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here