Oppositionen i Belarus uppmanar till statskupp

12
1514
Alexander Lukashenko. Bild Wikipedia.

Enligt radionyheterna på morgonen 4 juni utfärdar oppositionen en belöning på motsvarande mer än 110 miljoner kronor för den som griper Belarus valde president Lukashenko och för denne till internationell brottmålsdomstol. Detta kan ses som en uppmaning till statskupp och kanske även till utländsk inblandning.

Lukashenko fick 90 % av rösterna vid ett omtvistat. Påståenden finns om valfusk. Enligt en USA-stödd valundersökning fick Lukashenko över 60 % av rösterna i Belarus- Publicerades en kort tid efter valet. Sedan kom påståenden om grövre valfusk.

EU utlovar stöd med hela 3 miljarder euro om där sker en ”demokratisk omvälvning” The Guardian: EU pledges €3bn funding for Belarus if it transitions to democracy

 

Jag återpublicerar utdrag ur en artikel Försökte USA nyligen mörda Lukashenko? som publicerades 19/4 hos The Saker har översatts av Rolf Nilsson.

Jag noterar att president Putin berörde detta i sitt tal till nationen igår 21 april. ”Putin sa att västländer ignorerar fakta som bevisar förberedelserna för en regeringskupp i Vitryssland och planerna på att mörda landets ledare Alexander Lukashenko. Han betonade att politiskt motiverade olagliga sanktioner och försök från vissa länder att diktera sin vilja mot andra har blivit vanligt … Det är anmärkningsvärt att även sådana upprörande handlingar inte drar på sig någon kritik eller fördömande från ”Världssamfundet” Alla föredrar att blunda för det och låtsas att inget händer.” TASS.

Hittar inget om detta i DN eller i New York Times.


 

Försökte USA nyligen mörda Lukashenko?

Fantastiska nyheter under helgen: President Lukashenko har förklarat att Biden gav order om att döda honom i en kupp som planerats av CIA. Nu vet vi alla att Lukashenko säger alla möjliga saker, många av dem falska eller vanliga dumheter.

Förutom att ryska FSB har bekräftat allt! Enligt ryssarna har en gemensam operation av (Vitryska) KGB och ryska FSB tidigt upptäckt planen och ryssarna övervakade hela operationen, tills de hade tillräckligt med bevis för att arrestera alla konspiratörerna. Ryssarna har inte bara videoupptagningar från deras möten, de avlyssnade också deras Zoom-videokonferenser (Zoom-användare, använd Jitsi istället!).

Så långt allt bra. Men det blir bättre!

Till skillnad från USA / Storbritannien och andra, påstod inte ryska FSB att de var ”övertygade” om att det var ”mycket troligt” att denna operation ägde rum. De släppte alla bilder från ett möte med konspiratörerna i Moskva, vilka bekräftar allt (jag har inte tid att översätta filmen, men jag är övertygad om att någon kommer – om du stöter på en översättning på engelska, vänligen lägg upp den i kommentarsfältet nedan!).

Redaktören:
Denna video sägs visa gripandet av attentatsmän

Intervju med Lukashenko

En som inte är bekant med sådana operationer kan känna sig förvirrad över varför detta möte ägde rum i Moskva och inte i Warszawa eller Riga. Det finns flera orsaker till det:

 • Det finns en praktiskt taget öppen gräns mellan Vitryssland och Ryssland, som bildar ”en enhetlig stat”, och det finns inget lättare för de (förmodade) belarusiska förrädarna (från militären) att hoppa i en bil och komma till Moskva.
 • Att använda Warszawa eller Riga skulle dramatiskt minska vad CIA kallar ”rimlig möjlighet att förneka” för USA och Nato.
 • Ja, mötet i Moskva var fortfarande dumt, men inte mer dumt än den misslyckade amerikanska kuppen mot Maduro, när USA gjorde precis vad de försökte göra mot Lukashenko. Det faktum att båda operationerna misslyckades är lika med sedvanlig ordning för (mestadels förvirrade) CIA.
 • Huvudkonspiratören, en mycket välkänd anti-Lukashenko-aktivist, har dubbelt medborgarskap, i Belarus och USA, och det skulle vara mycket farligt för honom att resa till Minsk för detta möte.
 • Sist men inte minst verkar det Belarusiska KGB i ett mycket hårt kontrollerat belarusiskt samhälle, medan det ryska är ett öppet och liberalt samhälle, så man kunde (felaktigt) tro att ett möte i Moskva skulle ha varit en bättre idé.

Intressant historia, eller hur?

Vidare, om du undrar om det verkar trovärdigt att FSB räddade Lukashenko – vill jag påminna dig om att det var ryssarna som räddade Erdogan från en kupp som stöddes av USA och som också skulle inkludera mord på Erdogan (turkarna medgav det praktiskt taget offentligt flera gånger ).

Men det blir ännu bättre!

Så snart anklagelsen om en CIA-plan för att mörda Lukashenko i en kupp kom ut, gjorde de vad de alltid gör: de förnekade det, mot alla bevis, och skapade en enorm distraktion: den amerikanska kolonin känd som ”Tjeckien” förklarade att explosionen i en vapendepå i Tjeckien 2014 var ett ryskt sabotage som involverade … … vänta lite … … trumvirvel …. samma Petrov och Boshirov som Storbritannien anklagade för förgiftning av Skripals!

Vänner, tjeckerna släppte den här berättelsen inom en timme efter de belarusiska nyheterna! En timme, det är sant!

Tjeckerna utvisade omedelbart 18 ryska diplomater och ryssarna svarade med att utvisa 20 tjeckiska diplomater, vilket bara lämnar 5 kvar i Moskva. Så om vi använder det engelska uttrycket om ”skiten som träffar fläkten”, skulle det också vara rättvist att hänvisa till tjeckerna som ”skit-skydd” för imperiet 🙂

Förresten, den officiella tjeckiska utredningen 2014 drog slutsatsen att explosionen orsakades av vårdslöshet, inte sabotage, men vem bryr sig egentligen? När allt kommer omkring, se på dessa anklagelser, alla lika obevisade som den här: (ofullständig lista utan särskild ordning)

 • Ryssland invaderade Donbass
 • Ryssland sköt ner MH-17
 • Ryssland försökte förgifta Skripals
 • Ryssland mördade Berezovskii
 • Ryssland försökte förgifta Litvenenko
 • Ryssland försökte förgifta Navalnyi
 • Ryssland mördade Boris Nemtsov
 • Ryssland mördade Politkovskaia
 • Ryssland försökte förgifta Jusjtjenko
 • Ryssland ingrep i två (!) av USA:s presidentval
 • Ryssland hackade DNC-datorerna
 • Ryssland betalade afghaner för att döda amerikanska soldater
 • Ryssarna sköt ner den polska presidentens flygplan över Smolensk
 • Ryssarna försökte organisera en kupp i Montenegro
 • Ryssarna organiserade rörelsen för ett oberoende Katalonien
För att ta det igen, ingen, INGEN av dessa anklagelser har någonsin bevisats eller ens underbyggts. ALLA dessa anklagelser baseras enbart på den, förmodligen obestridliga, trovärdigheten hos de västliga specialtjänsterna.

Och, naturligtvis, de västerländska ”Rysslandsexperterna” godkände alla detta.

Och vad med USA i allt detta? Skulle ”Biden” verkligen vara galen nog för att försöka mörda en utländsk ledare?

Tja, som jag brukar säga, så ger tidigare handlingar den bästa förutsägelsen för framtida handlingar, eller hur? Hur många utländska ledare har CIA faktiskt mördat och hur många försökte man bara och misslyckades med att mörda? (Obs: någon borde jämföra antalet utländska ledare som mördats av USA och Sovjetunionen. Jag är säker på att jämförelsen skulle vara både chockerande och mycket talande). Vad sägs om det officiella mordet på general Soleimani (Vita huset erkände)? Var den operationen inte mycket farligare än att använda lokalbefolkningen för att försöka mörda en försvagad och utslagen ledare som Lukashenko?

 

 

Föregående artikelIsrael-Palestina – jakten på enorma gasreserver driver starkt på konflikten!?
Nästa artikelRoman Protasevich ger en lång intervju i vitrysk TV och namnger sina ”anhängare”
Anders Romelsjö (red)
Anders Romelsjö är redaktören för Global Politics. Han drev tidigare under sex år bloggen Jinge.se som nu främst är ett arkiv med tusentals artiklar. Aktivist i den antiimperialistiska rörelsen på 1970-talet. Han har en bakgrund som läkare och professor med inriktning på forskning om alkohol, droger och folkhälsa.

12 KOMMENTARER

 1. Lukashenko borde svara med samma mynt. Prisjägare till Riga (typ fd Spetsnaz?) och skicka imperielakejen som anstiftade ett prisjakt på Lukashenko åt skogen.

  • Den vitryska dissidentjournalisten och bloggaren Roman Protasevich, som häktades efter en tvångslandning av sitt flyg i Minsk, erkände sig skyldig för organisationen av massupplopp i Vitryssland i en ”intervju” vars delar publicerades av den regeringsfrämjande vitryska TV-kanalen ONT (All-National Television) den 3 juni.
   Han medgav också att han var en av de personer som publicerade samtal för gatuprotester och att den vitryska oppositionen överväger ett kraftfullt scenario för att ta makten. Han talade personligen om detta med den vitryska dissidentledaren Svetlana Tikhanovskaya.
   Dessutom sa Roman Protasevich att: Tikhanovskayas huvudkontor finns med pengar från litauiska skattebetalare, affärseliter och vitryska emigranter. Protesterna sponsrades också med pengar från Polen (åtminstone 50 miljoner zloty, eller cirka 13,6 miljoner US dollar, tilldelades); specialtjänster står bakom den vitryska oppositionens högkvarter.P rotasevich misstänker Daniil Bogdanovich (en anställd i Svetlana Tikhanovskayas huvudkontor) för en provokation med tvingad landning av Ryanair-planet.
   Protasevich beklagar att han var i Donbas. I slutet av ”intervjun” bad Roman Protasevich om förlåtelse, brast i tårar och sa att han inte längre ville vara involverad i politik och ville leva ett normalt liv med sin familj och sina barn.
   Den 23 maj 2021 arresterades Roman Protasevich, 26, en medgrundare och tidigare redaktör för NEXTA-kanalen i meddelandeprogrammet Telegram, tillsammans med sin flickvän efter att hans Ryanair-flyg hade fått landa på Minsk flygplats.
   I november 2020 placerades Protasevich och en annan grundare av NEXTA Stepan Putilo, 22, på önskad lista; innan det hade ett mål inletts mot dem för att organisera massupplopp i Vitryssland.
   NEXTA är en Telegram-kanal som täcker politiska händelser i Vitryssland, det hjälpte till att mobilisera de senaste protesterna mot Vitrysslands president Alexander Lukashenko.
   Ryska medier har informerat om Protasevichs engagemang i fientligheter i Donbass. Han var medlem i Ukrainas Azov-bataljon.

  • Ni kan tänka er vilket liv det skulle vara på svensk media om Lukasjenko skickade pengar till AFS eller någon annan i opposition mot regimen i Stockholm?…Då skulle det vara annat ljud i skällan minsann och fördömandena hagla! En analog är ju att Löfven och hans anhang skyller alla sina misslyckanden i Sverige på ”ryska troll” som enligt sosseregimen påstås sprida negativa nyheter om Sverige! Löfvens problem är ju att de bara återger vad som verkligen sker, men sanningen är väl för känslig för regimen i Stockholm. Upploppen i Hjällby är ju bara ett exempel på förnekelsen från Löfven som låtsas som det regnar och vill inte svara på frågor om åtgärder mot gängkriminaliteten! Kim i Nordkorea skyller också alla problem på utlandet, fast Kim kanske har en orsak, till skillnad från sagofarbror Löfven som själv ställt till det!

 2. Ursula von der Leyen har en stor hatkampanj på sin twitter mot Belarus. Hon säger att Belarus angrep yttrandefriheten, och attackerade europeisk suveränitet, och att fångarna måste släppas omedelbart. Vilket hyckleri, Löfven svansar med, hoppas väl att Sverige skall få ett presidentskap i EU år 2023, som Ursula skriver på sin twitter.
  Se nedan länk där Ursula von der Leyen erbjuder 3 billion euro som betalas ut snarast då Belarus blivit demokratiskt. Uppmaning till statskupp ser jag det som.
  Det hände även i Ukraina, att man mutade personer att gå ut och demonstrera och lovade dem ett medlemskap i EU.
  Så nu försöker man köpa viktiga personer i Belarus, precis som USA alltid gör vid sina regimförändringar. Syriens ambassadör fick en blank check, och själv välja vilka summa han ville ha för att vara på USA:s sida. Han har inte fyllt i någon summa för han sa: Jag låter inte slakta mitt folk för pengar.
  https://twitter.com/vonderleyen/status/1396878494882275337

  • Den 24 maj skrev Ursula von der Leyen på sin twitter:We have a 3 billion euro economic and investment package ready to go for Belarus, when it becomes democratic.Den 27 maj skrev Ursula von der Leyen på sin twitter:Glad to speak again to @ZelenskyyUaI reiterated the EU’s unyielding support for Ukraine’s reforms and territorial integrity.We announced new aid worth €25.4 million to help people suffering from the conflict.We also stands by Ukraine in the fight against #COVID19.Vi är en av de största betalarna till EU, vilket slöseri med våra skattepengar att bekosta regimförändringar som USA dikterar. Samtidigt som vi anser oss inte ha råd att ge extra bonusar till vårdpersonalen som slitit så hårt och vilket de verkligen önskar att få.

 3. Hyckleri? Vad med allt det stöd de fd Östländerna gav till den svenska vänstern? Då var det inte fel, eller?

  • Jaha, där kom det igen relativiserandet H2! De små summor som vänstern fick från de forna kommuniststaterna är ju kaffepengar i sammanhanget…Och den svenska vänstern hade väl inte som mål att genomföra en blodig statskupp?

 4. Jitsi är inte säkert. Bara kommunikationen till och från servers är krypterad, ingenting är krypterat på servern. Alla dessa servers är mycket lätt tillgängliga för CIA, NSA osv. Den enda säkra kommunikationen är med system där servern ligger i länder som Kina, som inte tillåter CIA spionage, eller med appar där CIA inte har tillgång till krypteringsnycklarna, vilket dom har när det gäller alla amerikanska appar och alla appar i EU och väst.

 5. Den som bäst kan beskriva EU:s oerhörda hyckleri, är den som själv är inne i systemet.
  Utan Clare Dalys oerhörda engagemang att stå upp för likabehandling som skall gälla för samma företeelse, vilket alltså inte gäller i dag när man tittar närmare på EU:s utrikespolitik och hur de bedömer olika länder och straffar orättvist vissa hårdare, medan andra går helt fria.
  President Evo Morales plan tvingades nödlanda i Österrike, då flera EU-länder dragit in inflygnings tillståndet för planet han färdades i. Inga fördömande från några EU-länder om att Spanien, Frankrike och Italien riskerat livet på Evo Morales.
  Självklart skulle de också fängslat Edward Snowden om de funnit honom på planet, det var ju deras förhoppning, eftersom USA:s regering trodde att han fanns ombord.

  Ursula von der Leyen skrev också att Belarus angrep yttrandefriheten och att fångarna omedelbart måste släppas fria.
  Den 11 februari 2021 gick Amnesty International och flera andra organisationer ut med en vädjan om att USA:s president Joe Biden ska lägga ner anklagelserna mot Julian Assange samt att USA inte heller ska överklaga beslutet att inte utlämna honom. Det amerikanska åtalet mot honom utgör ett hot mot pressfriheten i både USA och andra länder. amnesty.org
  Publicerat fredag 4 december 2020 kl. 16.42. Nu kräver Journalistförbundet i ett uttalande att Wikileaksgrundaren Julian Assange inte skall utlämnas till USA.
  De anser att det är uppenbart att åtalet i USA beror på att han avslöjat uppgifter som är av stort allmänintresse.
  Journalistförbundet menar att en utlämning av Assange vore en kränkning av yttrandefriheten och att det hela står i strid med både USA:s konstitution och Europeiska konventionen om skydd för de mänskliga och grundläggande friheterna.
  Som Clare Daly säger: ”EU klarar knappt av att nämna Assange namn”, och står därmed inte upp för yttrandefriheten, när det gäller Assange.

  Ursula von der Leyen menar att det även är en attack på europeisk suveränitet. Finns den? kan man fråga sig. Många personer oberoende av varandra anser att EU är en lydstat till USA.
  Nedanstående text kopierade jag från EU:s sida om Parlamentsfrågor 25 maj 2020 var frågeställningen.
  ”År 2009 slog den tyska författningsdomstolen i en dom om Lissabonfördraget klart och tydligt fast att Europeiska unionens befogenheter inte ger upphov till någon självständig folksuveränitet för unionens medborgare som helhet (dom av den 30 juni 2009 – 2 BvE 2/08, punkt 281).
  Unionen ges inte på grundval av EU-fördragen någon rätt att agera som stat eller ännu mindre någon rätt till suveränitet.
  Mot denna bakgrund ställer vi följande frågor:

  1. Vilka är de rättsliga grunderna för begreppet ”europeisk suveränitet” som används av kommissionens ordförande von der Leyen?
  2. Bestrider kommissionens ordförande att Europeiska unionen är ”en fördragsbaserad union av suveräna stater” och att medlemsstaterna följaktligen alltjämt är ”herrar över fördragen”?”

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here