Det är inte journalistik att säga att palestinierna svälter utan att säga att Israel bär skulden

2
510

Massmedia trycker några oerhört depraverade rubriker från en ny FN-stödd rapport om hunger i Gaza från The Integrated Food Security Phase Classification *, som säger att hälften av Gazaremsans befolkning nu befinner sig på högsta möjliga hotnivå av svält.

Detta skriver Caitlin Johnston på https://www.caitlinjohnst.one/p/its-journalistic-malpractice-to-say Hon fortsätter enligt nedan.

Caitline Johnstone

New York Times har en artikel med titeln ”Hungersnöd förväntas för norra Gaza, säger experter”, med undertiteln ”En global myndighet för livsmedelssäkerhet sa att under de kommande månaderna kan så många som 1,1 miljoner människor i Gaza uppleva de mest allvarliga nivåerna av hunger”.

En okunnig läsare kan få intrycket från de första styckena av artikeln, att människor på en plats som heter Gaza lider av någon form av svält orsakad av naturliga händelser, som torka eller något. Inte förrän i punkt fyra kommer de att läsa ordet ”israeliska”, och inte förrän i punkt fem kommer de att läsa ”Israels bombardemang och en nästan total blockad.”

I en tid då bara 20 procent av nyhetsläsarna någonsin läser mer än bara rubrikerna är detta en extremt propagandistisk journalistisk vändning. Redaktörerna för The New York Times vet exakt vad de gör och avslutar historien om Israels avsiktliga svält av civila palestinska som om det vore en oroande förutsägelse om vädret.

Jämför New York Times rubrik med Al Jazeeras rapport om samma historia: ”Gaza är på väg mot svält när Israel blockerar livsmedelsbiståndsförsändelser” . Det här är det rätta sättet att presentera en berättelse om en medvetet hungersnöd på en utsatt befolkning. Om en befolkning medvetet svälts ut av ett belägringskrig från en nation som Ryssland, Kina eller Iran kan vi vara ganska säkra på att nationens namn skulle stå i rubrikerna.

Men eftersom de västerländska medierna finns för att producera propaganda, och inte för att rapportera nyheterna, får vi rubriker från BBC som ”Gaza möter hungersnöd under Ramadan, den heliga fastemånaden” och ”Hungersnöden i norra Gaza hägrar mer än 1 miljoner människor möter ”katastrofala” nivåer av hunger, varnar ny rapport” från CNN, och ”Risk för svält hotande i norra Gaza, säger FN-stödd rapport” från Reuters, och ””katastrofala nivåer av hunger” i Gaza betyder att svält är överhängande, säger hjälporganisationer” från The Guardian.

Vi såg detta med Saudiarabiens USA-stödda svält av Jemen också. När massmedia överhuvudtaget pratade om Jemen (vanligtvis ignorerade de det), fördunklade redaktörerna konsekvent det faktum att detta var en befolkning som medvetet svälts av en grym blockad, som medvetet förvandlade sin matförsörjning till militära mål. Det faktum att det möjliggjordes av USA nämndes nästan aldrig.

Lite av förstörelsen i Jemen.

Detta är för övrigt ett mycket bra exempel på hur västerländsk propaganda fungerar . Den västerländska pressen brukar inte hitta på lögner, även om de okritiskt kommer att trycka påståenden från västerländska myndigheter; vad de gör är att förlita sig på halvsanningar, förvrängningar och lögner om utelämnande för att ge allmänheten en vilt vinklad bild av vad som händer i världen. De är snabba med att berätta för dig att en fiende till det USA-centrerade imperiet begår ett illdåd om det ser ut som det kan vara det, och medan de är vaga och vaga om de brott som USA och dess allierade begår, vilseleder de läsare om vem gör och begår inte det verkliga onda i vår värld.

Detta händer vanligtvis inte som ett resultat av någon storslagen monolitisk konspiration.

Det är i stort sett bara den naturliga konsekvensen av att mainstreampress och media kontrolleras av superrika och mäktiga människor, som har ett egenintresse av att skapa folklig acceptans för de berättelser som deras rikedom och makt är baserade på. Oligarkerna äger media, och de anställer cheferna som driver media, och cheferna anställer redaktörerna som skriver rubrikerna, som instruerar reportrarna att rapportera på ett visst sätt, och detta ger upphov till ett system där alla som arbetar för tidningen eller nyhetskanalen skriver på ett sätt som gläder de mäktiga personerna i toppen.

Sen innan du vet ordet av har du redaktörer på The New York Times – en tidning som har publicerats av samma familj i över ett sekel – som skriver om en berättelse om svält orsakad av en israelisk belägring, så det ser ut som att det är en berättelse om grödor som har misslyckats. Ingen behöver be dem att göra det; de har precis lärt sig genom åren att det är så man når toppen i en tidning som The New York Times.


*Integrated Food Security Phase Classification, även känd som IPC-skalan, är ett verktyg för att förbättra analys och beslutsfattande om livsmedelssäkerhet. Wikipedia.

Föregående artikelSången om reaktionen
Nästa artikelDen multipolära världens födelse och förberedelserna för ett nytt världskrig
Anders Romelsjö (red)
Anders Romelsjö är redaktören för Global Politics. Han drev tidigare under sex år bloggen Jinge.se som nu främst är ett arkiv med tusentals artiklar. Aktivist i den antiimperialistiska rörelsen på 1970-talet. Han har en bakgrund som läkare och professor med inriktning på forskning om alkohol, droger och folkhälsa.

2 KOMMENTARER

 1. Minst 33,000 Palestinier har dött de senaste 6 månader varav ca 80% är BARN och Kvinnor.
  Enligt den hebreiska folkmords lexikonet så har 33,000 ”terrorister” mördats

  Alla sjukhus i Gaza har ATTACKERATS avd folkmördarnas armé IDF.
  Enligt den hebreiska folkmords lexikonet så raserar sjukhusen i Gaza

  224 journalsiter har mördats av folkmördar armén.
  Enligt den hebreiska folkmords lexikonet så har de ”träffats” av splitter

  Sjukhuspersonal har slaktats systematisk av folkmördarnas armé.
  Enligt den hebreiska folkmords lexikonet så har ”terrorister” som gömmer sig i sjukhus dödats.

  Palestinier dör – satans avkomma sionister mördas
  Kidnappade civila Palestinier i apartheid israels fängelser är fångar – satans avkomma dito är gisslan

  Palestinier är människor – det vet alla. Men …
  Enligt den hebreiska folkmords lexikonet är Palestinier ”mänskliga djur”

  Läs mer här om det nya folkmords lexikonet på ebreiska: https://www.unz.com/kbarrett/israel-rapes-the-truth-and-incites-genocide-with-its-false-accusations/

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here