Det onödiga krigets slut

2
1402

Detta återger början och slutet av en artikel av Anders Björnsson, Alliansfriheten.se. Läs vidare där!
Alliansfrihete.se: Det onödiga krigets slut.

Vapenstilleståndet slöts 11/11 kl. 11 i denna järnvägsvagn i Compiègneskogen. Tyskland kapitulerar inför de allierades överbefälhavare marskalk Ferdinand Foch, Frankrike. Tjugoett år senare kapitulerade Frankrike till Tyskland i samma järnvägsvagn.

Den 11 november 1918 klockan elva på förmiddagen ingicks vapenstillestånd mellan Tyskland och ententen i en järnvägsvagn i en skogsdunge i Picardie i norra Frankrike. Tyskarnas slutoffensiv på västfronten hade kört fast och slagits tillbaka. Riksregeringen i Berlin sände en civil emissarie (Mathias Erzberger, katolsk centerman, sedermera skjuten till döds på öppen gata av tyska högerextremister) att förhandla primärt med höga franska officerare. Det blev en kapitulation. Den tyske kejsaren och hans krigsmakt ansåg sig obesegrade. Men i detta läge gällde forcerad abdikation och att undvika revolution (som kom i alla fall). Ryssland hade varit världskrigets första offer. Inga länder som deltagit i striderna gick oskadda ur dem, inte ens USA. Stormakterna Frankrike och England hade skuldsatt sig upp över öronen.

Freden firas i London.

Krigets utgång löste inga som helst problem men förstärkte en del av de gamla och skapade en del nya.

Första världskriget skulle inte ha brutit ut om personer, partier, pressure groups och folkliga organisationer hade handlat på annat sätt. Vår tids krig har heller inget ödesmättat över sig. De är resultat av mänskliga beslut och lidelser. Men krigsgalningarna går alltid att stoppa.

Anmärkning. – Författaren är en av denna sajts utgivare och har just utkommit med en översättning av Daniel Schönpflugs bok Världen i uppbrott. Kometåren och den svåra vägen till fred 1918–1923 (Santérus förlag).

Föregående artikelSven Hirdman: Fyra premisser om Ryssland
Nästa artikelLäs ”Förr och Nu” nr 3 2018!

2 KOMMENTARER

 1. Förutsättningarna att stoppa drivande krafter som vill krig ökar om man vet vilka dom egentligen är.
  Det villkoret var vid tiden för första världskriget inte uppfyllt. Campbell Bannerman som var Englands premiärminister fram till 1908 visste inte vad som pågick bakom kulisserna. Han närmaste medarbetare motarbetade honom i hemlighet i maskopi med den hemliga eliten.
  Britternas förberedelser hade då pågott sen flera årtionden och riktat sig mot alla britternas rivaler, judarna inräknat.
  Såna hemliga elitsällskap som då var stadda i febril verksamhet för att manipulera fram det önskade kriget måste vara kända och genomskådade. Är dom genomskådade idag?
  Verkar inte så om man ser till pratet om Trump och deep state.
  Finns det P2-loger lite varstans i världen? dvs hemliga frimurarloger med inflytelserika medlemmar.
  Ett mått på att dom inte är genomskådade är nog den stora skillnaden mellan altmediernas rapportering och verklighetsbeskrivning jämfört med de flesta som har ngn form av officiell plattform.

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here