Sven Hirdman: Fyra premisser om Ryssland

6
1616

 

Sven Hirdman har åter publicerat en viktig artikel på Alliansfriheten.se Sveriges förhållanden till Ryssland. Den baseras på ett anförande på Dalarö den 7 oktober. Jag återger inledningen och hänvisar i övrigt till artikeln på Alliansfriheten.se, som föredrar att man inte återpublicerar hela artiklar.

Ibland har man många artiklar på lut. Så har det varit nu och det har varit mycket mer arbete än väntat med denna nya blogg. Artikeln har legat färdig en tid. Men är lika aktuell för det – eller hur!

Jag har tidigare publicerat en artikel av Sven Hirdman som publicerats i Vestmanlands Läns Tidningar. Sven Hirdman: Krigshysterin om Ryssland är farlig och obegriplig


Fyra premisser om Ryssland
1. Sverige måste alltid förhålla sig till Ryssland. Under de senaste 800 åren är Ryssland det land som vi har haft krig och fred med. Ryssland har i detta avseende avlöst Danmark. Den ryska stormakten ligger i Sveriges omedelbara närhet och kommer alltid att påverka oss på gott och ont.
2. Oavsett eventuella problem i den ryska ekonomin och eventuella regimförändringar kommer Ryssland alltid ha överlägsna militära resurser i förhållande till Sverige.
3. Den största faran för Sveriges säkerhetspolitik är att vi blir indragna i ett krig med Ryssland. Det vore en katastrof för vårt land. Målet för vår säkerhetspolitik är att undvika detta.
4. Sverige har ett långsiktigt intresse av att Ryssland utvecklas till ett land med stabila demokratiska institutioner väl integrerat i övriga Europa, med en välmående befolkning som lever i harmoni inom sitt eget land såväl som med sina grannländer.

Föregående artikelVåldsam nazist jagar romer och framträder hos regeringsorgan för USA i Kiev
Nästa artikelDet onödiga krigets slut
Anders Romelsjö (red)
Anders Romelsjö är redaktören för Global Politics. Han drev tidigare under sex år bloggen Jinge.se som nu främst är ett arkiv med tusentals artiklar. Aktivist i den antiimperialistiska rörelsen på 1970-talet. Han har en bakgrund som läkare och professor med inriktning på forskning om alkohol, droger och folkhälsa.

6 KOMMENTARER

 1. Hej Anders, Kerstin m.fl. Rysslandsintresserade
  SVT har idag kommit med en intressant artikel som behandlar ryska mansrollen genom tiderna tills idag. Jag kommer osökt att tänka på den kanadensiske professorns Jordan B Petersons påstående att svaga män är farliga män. Jag tror faktiskt att Rysslands modernisering till stor del kommer gå genom den ryska mannen. Kvinnorna däremot verkar redan vara rustade. De behöver bara anpassas till en ny mansbild. När Ryssland väl fått fart på männen kommer landet uppnå västlig standard (och kanske mer därtill) på kortast möjliga tid tror jag. Samtidigt kommer då västvärlden att börja vilja bygga broar och riva gamla gränser och hinder. Man måste kunna tror på framtiden.

  https://www.svt.se/nyheter/utrikes/det-finns-ett-hopp-for-de-ryska-papporna

  https://sv.wikipedia.org/wiki/Jordan_Peterson

 2. Vem är det som vill ha krig?
  Det verkliga målet för USA-imperialisterna och dollarbankirernas spekulationer är att bevara Förenta staternas ekonomiska hegemoni och den fria marknads-kulturen för sig själva så USA och världens imperialistiska oligarker med familjen Rothschild i spetsen- och dess underlydande vasaller (som t.ex Sverige) kan fortsätta sina planer på att plundra Ryssland, Mellanöstern och Afrika, Kina, Arktis och övriga världen på dess naturresurser. Ryssland utgör ett ideologiskt hot då Moskva förhindrar dominans av den neoliberala ordningen genom sin ovillighet att böja sig.
  Av den anledningen, talar västvärlden idag illa om Ryssland och demoniserar dess vakthund, president Vladimar Putin med påstående om att han hotar hela den västliga delen av världen med ett nukleärt krig tredje världskrig.
  Det amerikanska flygvapnet förbereder sig för ett stort avgörande kraftfullt krig mot Ryssland och Kina.
  https://russia-insider.com/en/us-air-force-preparing-great-power-war-against-russia-and-china/ri25324

  Natos Trident Juncture syftade till att visa sin dominans mot Ryssland
  https://www.rt.com/op-ed/441627-arctic-nato-trident-russia/

  Och Ryssland startade sina största militära övningar i modern historia för att vara redo för ett globalt krig efter 2020
  http://www.pravdareport.com/russia/politics/11-09-2018/141568-vostok_2018-0/

 3. Håller helt med, frånsett texten ” Målet för vår säkerhetspolitik är att undvika detta ”. Varför ? Jo, för att det inte är vår säkerhetspolitik längre, det är USAs. I doktriner finns USAs ambitioner och politik, allt i texter på nätet. SAABs jätteaffär, Patriotköpet, GoogleIFacebook-sattsningar och markstöd till globaliseringsintressen av svensk militär ger oss ingen väg att ha en egen politik, allt täcks avdessa doktriner. Vi fördummas och kunskapsdräneras, på vägen mot ett elände, likvärdigt med dagens USA.

 4. Sven Hirdman drar samma riktlinjer som J.K. Paasikivi, den store och gärna bortglömda konservative finske statsmannen. Bortglömd för att han är synnerligen obekväm för NATO-ivrarna, vilket vill säga hela den politiska ”eliten”. Paasikivis ståndpunkt sammanfaller med Hirdmans förutom att han som finländare tog ännu ett steg närmare Ryssland av lättförklarliga skäl, nämligen den långa gemensamma gränsen, vars försvar var ett gemensamt intresse.
  Dagens finska toppskikt där hela fältet går hand i hand med ytterhögern har upplåtit landets territorium som språngbräda för en mot Ryssland riktad fientlig pakt, en dödssynd enligt Paasikivi. Därför hyllar dagens konservative president inte sitt partis genom tiderna störste statsman utan den villrådige och vilsne Risto Ryti som inte lyckades få till ett enda genomtänkt beslut under krigstiden.

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here