Det sociala upproret i Colombia

0
1610
Colombia Twitter. Photo: Twitter/@AgenciaAnadolu

SvT skrev 14/5 SvT: Omfattande protestvåg i Colombia – utrikesminister avgår. ”I Colombia avgick utrikesminister Claudia Blum, mitt under den omfattande protestvågen mot regeringen. Claudia Blum skulle inom kort resa till Europa för att förklara den colombianska regeringens hållning till protesterna som hittills krävt mellan 40 och 100 människoliv.
Polisens våld mot fredliga demonstranter har kritiserats av FN, EU och grannländer.”

Claudio Cepeda, aktiv i Svenska Fredskommittén har informerat mig om ”Det sociala upproret i Colombia”


Mer än 2 100 människor har fallit offer för brutal polisvåld och för sexuellt våld. Över hela landet har folket demonstrerat sedan den 28 april.

Demonstrationer började efter att regeringen tillkännagav en ökning av skatter för breda grupper i Colombia, mitt under pandemin.

Från folkets sida handlar mobiliseringen om att avvisa den nyliberala politiken och åtstramningspolitiken från Colombias president Ivan Duque.

Arbetslösheten har skjutit i höjden och miljoner har fallit i djup fattigdom de senaste månaderna i Colombia. Regeringen svar mot protesterna har varit en massiv polisär och militär respons.

Redan har Colombias regering börjat krackelera, utrikesminister Claudia Blum presenterade på torsdagen sin ”oåterkallelig” och ”omedelbara avgång”.

Iván Cepeda Castro, senatorn i Colombia, har från sitt Twitterkonto fördömd regeringens och säkerhetsmaktens svar på fredliga protester och begärt att presidenten Ivan Duque, Försvarsminister Diego Molano, tidigare presidenten Uribe, generalerna Eduardo Zapateiro och Jorge Luis Vargas ställs inför ”inför Internationella brottmålsdomstolen för deras påstådda inblandning i brott mot mänskligheten mot deltagare i protesterna”.

Paramilitära gruppers agerande är en fortsättning på mer än ett flera decennium lång förtryck och våld.

Det Colombianska Folket har fått nog och har uppnått en politisk medvetenhet i hela Colombia, USA:s främsta allierade i Latinamerika.

Protesterna och mobiliseringen av stads- och landsbygdssektorer: arbetstagare, bönder, ursprungsbefolkningar, afrobefolkning, studenter, unga män och kvinnor, Fackföreningar och samtidigt har folkliga kommittéer i stadsdelar har växt som svampar ur jorden. Medborgare börjar samla sig mot regeringens politik.

Det vi ser framför oss en ett stort nederlag för “Uribismen” och USA stödd till Knarkregimer som Colombia. Det är också ett slag mot neo-liberalismen som skakat regionen sedan årtionden.”


Marcus Jönsson skrev 8 maj i Proletären att ”Efter tre dagars strejk och stora demonstrationer i Colombia, backade president Ivan Duque från några av de mest kontroversiella förslagen i det mycket impopulära förslag till skattereform som fått tiotusentals att samlas på gatorna. Momsen på mat och bensin skulle inte längre höjas, och gränsen för när man börjar betala inkomstskatt inte längre sänkas.

Den nationella strejkkommittén och de fackliga centralorganisationerna CUT, CGT och CTC har utlyst fortsatta demonstrationer för att kräva att regeringen tillgodoser ett antal krav på bland annat pensionssystem, utbildning och sjukvård.

– Anledningen till strejken var inte bara skattereformen, det har också att göra med att regeringen inte går med på att förhandla om strejkkraven, sa CUT:s ordförande Francisco Maltés på en presskonferens. Han krävde också en avmilitarisering av städerna och ett stopp för polisens våld.

7 maj twittrade Colombias före detta president, den nuvarande presidenten Duques beskyddare, med mycket nära koppling till Colombias narkotikamaffia och paramilitära styrkor, Alvaro Uribe, istället ut sitt stöd till polisens och militärens användande av vapen mot demonstranterna. här.

Den 11 maj skriver dn att ”Överklassen i Colombia har bildat medborgargarden som skjuter mot protesterande i konflikten som hittills har lett till 47 döda. För att lugna ned stämningen har regeringen efter två veckor slutligen gått med på att inleda förhandlingar med proteströrelsen.”

13 maj skickade parlamentsledamoten Ivan Cepeda ett brev till International Criminal Court (ICC) med kritik av brott mot mänskligheten utförda av Duque’s regering under strejken i Colombia. Telesur 210513

Föregående artikelIsrael – Palestina: Premiärminister ”Golda Meirs doktrin”
Nästa artikelIsraels illusion av normalitet kollapsar: Maj 2021
Global Politics
Globalpolitics.se är en partipolitiskt obunden, vänsterorienterad och oberoende analyserande debatt- och nyhetstidning med inslag av undersökande journalistik.

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here