Israel – Palestina: Premiärminister ”Golda Meirs doktrin”

20
2240
Golda Meir. Bild: Wikipedia.

Vad som sker just nu i Israel och Palestina måste betraktas som en av oändligt många tidigare uttryck för vad som kan kallas ”Golda Meirs doktrin”:

Redaktör Romelsjö ”Golda Meir, född 3 maj 1898 i Kiev i Kejsardömet Ryssland (nuvarande Ukraina), död 8 december 1978 i Jerusalem i Israel, var en israelisk politiker och en av grundarna till den nuvarande staten Israel. Meir tjänstgjorde som arbetsmarknadsministerutrikesminister och sedan som Israels fjärde premiärminister 17 mars 19693 juni 1974. Golda Meir kom att benämnas ”järnladyn” inom israelisk politik. Hon var den första och hittills enda kvinnliga israeliska premiärministern, och den tredje kvinnliga premiärministern i världen. ”
Wikipedia.

_____________________________________________________________________
Det var inte som om det fanns ett palestinskt folk i Palestina som betraktade sig som ett palestinskt folk och vi [radikala neo-sionister] kom och slängde ut dem och tog deras land från dem. De existerade inte.

De som inte höll med om detta, de som faktiskt betraktade palestinier som ett folk, förklarade Golda Meir, hade helt enkelt svalt med kolartro ett “påhitt av några judar med förvrängda sinnen”.[1] Det är dessa grundantaganden – att araberna helt enkelt är sekundära israelerna, förmodligen för att de är araber – stora delar av nutida intelligentian och statsmakt utgår från.[2]

Det är viktigt att gå igenom de dystra fakta om den palestinska situationen under den senaste tiden, men på inget sätt någonting nytt. Detta har mer eller mindre varit fallet i flera årtionden.

En av Sveriges ledande israelkritiker, Gunnar Olofsson, ger en dyster men fullt ärlig bild i sin genomgång. OCHA, FN:s övervakningskommission, noterar att nedrivningen av palestinska byggnader ökade 36% – totalt 848 stycken – 2020, jämfört med året innan. 53 skolor står mer eller mindre på tur. Hittills i år har man velat lära araberna en rejäl läxa, och alltså har i år rivningstakten ökat med 185%. Fram till slutet av mars har 327 personer, däribland 200 barn, förlorat sina hem.

De främsta målen, bland civila, såklart, är väsentlig infrastruktur. Förstörelsen av bland annat “bostadshus, solpaneler, anläggningar för vatten- och sanitet och annat”, som till stora delar är biståndsdonationer till palestinier, har ökat med 450%.[3] Olofsson fortsätter i förskräcklig detalj att beskriva hur så gott som alla delar av palestinskt civilsamhälle har smulats sönder eftersom det utgör ett hot mot “judiskt kulturarv”.[4]

Nå, i den pågående attacken mot Gaza har litet förändrats. Även här märker vi att “Golda Meirs” doktrin lever vidare starkare än någonsin, och särskilt vad gäller de vräkningar i Sheikh Jarrah som föranledde början av våldet förra veckan.

Men det finns en intressant detalj som oftast utelämnas i stora delar av pressen: i andra områden står palestinierna inför samma typ av vräkning. I Silwan har israeliska myndigheter förklarat jihad mot palestinierna, för att färdigställa det fundamentalist-religiösa projektet “City of David”, vilket äventyrar 10 000 palestinier och deras hem. Liknande är fallet Jaffa, där flera israeliska bosättarföretag har sopat undan palestinska familjer för att kunna närma sig judisk “raslig renhet” i det förlovade landet, liksom i Umm al-Fahm och Khan al-Ahmar.[5] I vanlig ordning, under bomardemangen, har ofantligt många fler palestinier dödats än Israeler – vilket inte är förvånande, givet balansen av makt till Israels fördel.

Men varför kan vi då inte sätt stopp för vad Israels försvarsminister Benny Gantz, som dessutom ledde angreppet på Gaza 2014, öppet förklarar: att “Gaza skall brinna”? Varför kan Israels “strategi av att förstöra hem över dess invånare[s]” huvuden, som människorättsorganisationen Al Mezan förklarar, inte göras av med?[6]

Svaret är till stor del: Israel och storebror USA vill inte det. Om palestinierna, ockuperade och förödmjukade, gör det minsta motstånd skall man svara med ofantliga mängder våld. Och om de vill söka fred, kan de glömma det. Säkerhetsrapporter har förklarat hur USA lagt veto på två fördömande uttalanden mot Israel i FN:s säkerhetsråd, som “enhälligt” – 14 av 15 medlemmar – biföll förslaget. I måndags (den 10:e) föreslog Norge ett samlat uttalande som förordade Israels nedtrappning av vräkning av palestinska familjer, vilket “USA till sist blockerade”.[7] På onsdagen samma vecka avböjde Israel ett “ömsesidigt” vapenstillestånd från Hamas. Haaretz rapporterade att Benny Gantz och hela Netanyahus kabinett snäsade av förslaget och ryska medlingsförsök, då, som han förklarade, “Israel inte förbereder sig för ett vapenstillestånd”.

“Det finns inte något slutdatum” för ödeläggelsen av palestinierna. En minister instämmde: “Detta kommer inte sluta inom de kommande dagarna” och “Israel kommer inte stoppa och har inget intresse av att stoppa.”[8]

Det är av dessa skäl det är väldigt synd, men inte förvånande, att de liberala duvorna, Michael Winiarski, Nathan Shachar et. co. (jag nämner inte hökarna, Aron Flam etc., som dyrkar statlig makt och tyranni, och vilka knappast ens gör anspråk på att bry sig om faktan kring situationen), på något sätt försöker jämställa våldet från båda hållen. Den ena sidan har installerat en brutal regim, belägrat och terroriserat ett helt folk under längre än ett halvt sekel. Den andra har svarat på detta. Är man seriös måste man också ställa de seriösa frågorna. Norman Finkelstein förklarade att föreställningen att:

Israel har rätt att försvara sig är en [förvirrad] avvikelse. Den verkliga frågan är, har Israel rätt att använda våld för att upprätthålla en illegal ockupation? Svaret är nej.[9]

Redaktör Romelsjö: Norman G. Finkelstein, född 8 december 1953 i Brooklyn i New York, är en amerikansk statsvetare som ägnat hela sitt arbete åt Israel-Palestina-konflikten. Han har judiska föräldrar; modern var överlevande från Majdanek medan fadern var överlevande från Auschwitz. Han är författare till ett flertal böcker.” (Wikipedia)

Detta svar från Palestina – ibland, förhållandevis ineffektiv, raketavfyring – hur oförsvarligt och opassande det än kan vara, är fullt befogat. Under FN:s resolution 3246 ges all rätt till ett folk att företa “väpnat motstånd” mot en angripare eller kolonisatör. Den fastslår “legitimiteten av ett folks kamp för frigörelse från kolonial och främmande dominans och främmande förtryck genom alla tillgängliga medel”.

Så länge den klassiska folie à deux, USA och Israel, understödda av stora delar av pressen, får göra som de önskar, kan palestinierna inte förvänta sig att bli behandlade som folk.

Noter

[1] Chomsky, Noam, Fateful Triangle, Pluto Press (2016), s.57. För fler kommentarer om “radikala neo-sionister”, som till skillnad från traditionella sionister inte förespråkade samlevnad mellan palestinier och judar, se Global Politics, Olluri, Andi, “Hybris – Israel”, 18 maj, 2020, not 2. För fler kritiska anmärkning, exempelvis av Martin Buber, se bl.a. Karlsson, Ingmar, Bruden är Vacker men har redan en Man, W&W (2012), s.338. För liknande kommentarer som citerades ovan, se ibidem, s.246.

[2] Sammanfattningen av Israels palestinapolitik ges i flera olika israeliska och internationella källor. B’Tselem (14 maj) kommenterar att:

Det pågående våldet tvärs över Israel/Palestina är ett utfall av en apartheidregim som kontrollerar hela området. Under denna regim, är ungefär hälften av folket som lever mellan Jordanfloden och Medelhavet – judar – tillåtna att leva fullgoda liv och åtnjuta skydd av sina mänskliga rättigheter, medan den andra halvan – palestinier – inte kan det.

Se dessutom HRW:s rapport från slutet av april, 2021, där de beskriver Israels “apartheid” (deras formulering).

[3] Global Politics, Olofsson, Gunnar, “Stoppa Stölden av Palestina”, 30 mars, 2021.

[4] Global Politics, Olofsson, Gunnar, “Ockupationens Vardag: Exemplet Hebron”, 17 april, 2021. För en intressant jämförelse med situationen under krisen i Gaza 2014, se Pappé, Ilan, Chomsky, Noam, On Palestine, Penguin Books (2015). Exempelvis berörs Gazas kris av experten Mads Gilbert, som var på plats under attackerna och skrev en rapport för UNRWA:

Åtminstone 57% av Gazas hushåll har osäker tillgång till mat och ungefär 80% är nu beroende av bistånd […] Osäker tillgång till mat och stigande fattigdom innebär dessutom att de flesta invånarna inte kan försörja deras minimal dagliga kaloriintag, medan över 90% av vattnet i Gaza är ej drickbart [förorenat och beslagtaget av Israel] för människor.(s.156)

För en genomgång av dåtidens situation av en ledande internationell jurist, John Dugard, se Democracy Now, “Can Israel Claim Self-Defence?”, 6 augusti, 2014.

[5] Middle East Eye, “Not just Sheikh Jarrah: Plaestinians elsewhere are Facing Eviction”, 11 maj, 2021. Se dessutom kommentarer av en ledande expert i frågan i Counterpunch, Baroud, Ramzy, “Muna is Palestine, Yakub is Israel: The Untold Story of Sheikh Jarrah”, 13 maj, 2021.

[6] Electronic Intifada, Nassar, Tamar, “Israel Vows that ‘Gaza will burn’”, 13 maj, 2021.

[7] Antiwar, “US Again Blocks UN Security Council Statement on Gaza, Jerusalem Violence”, 12 maj, 2021.

[8] Antiwar, “Israel Rejects Hamas Truce Offer. Sats Gaza Campaign ‘Far from Over’”, 12 maj, 2021.

[9] Antiwar, Iqbal, Yanis, “Israeli Barbarism in Gaza”, 13 maj, 2021. Iqbal ger en relevant genomgång över tidigare israeliskt grusande av vapenstillestånd.

Föregående artikelKrigade Sverige för fred och rättvisa i Afghanistan?
Nästa artikelDet sociala upproret i Colombia

20 KOMMENTARER

 1. Det man behöver veta om skitstöveln Golda Meir är att hon är

  1. en falsk semit
  2. en bödel i kvinnlig kostym
  3. en förespråkare av folkmord och etnisk rensning (som alla falska semiter och sionister)

  ”Golda Meir doktrinen” är
  1. skarprättarnas heliga skrift vars främsta lära är: förinta vartenda Palestinier (https://www.presstv.com/Detail/2021/05/14/652652/Zionism,-a-far-more-lethal-threat-than-other-forms-of-terrorism).
  2. statsterrorism, folkmord och etnisk rensning signerat sionister
  3. roten till allt det onda i dagens MÖ

  Hänt i veckan: senaste telegram från djävulen säger att Golda Meir trivs utomordentligt bra i helvetet

 2. Senast offer för Golda Meir doktrinen: 8 barn, 2 kvinnor. från samma familj. Oskyldiga civila bombade till döden av apartheid- och mördarregimen israel. Detta sker under det att avskummen som kallas västledare (typen är väl Biden) snackar om att mördarregimen har ”rätt att försvara sig”. Endast en regim av sionist slaktare anser sig behöva försvara sig från ett och två åringar?!

  https://www.rt.com/news/523888-gaza-camp-bombed-children/

  • ”Det globala civila samhället säger ifrån sionisternas mordorgier och slakt av Palestinier”

   Ja, det är absolut att vänta men heller ingenting som löser själva konflikten.

   • Du förstår verkligen inte att den enda lösningen är att ockupationsmakten Israel lämnar området om det är det som är målet för ursprungsbefolknngen d v s palestinierna och andra araber som bodde där! Det är ytterst de gamla kolonialmakterna i väst som är skyldiga att rensa upp i röran med skapandet av Israel de ställt till med men ingen sådan insikt verkar finnas…Visst, de skyldiga politikerna från 1900-talet är borta men ansvaret finns kvar hos de efterkommande politikerna även om de numera svär sig fria! Den här konflikten finns kvar så länge Israel består och den dagen Israel är borta kommer de olika muslimska fraktionerna att börja bråka med varandra mer allmänt… låt dem hållas och inte blanda sig i kaosreligionens islams bråkande!

    • Israel lämnar området???

     Men innehållet då?
     Med din begäran måste du då samtidigt lämna ett förslag vart israeliterna ska ta vägen.
     Eller menade du de skulle försvinna i tomma intet?

     För min del tror jag inte israeliterna kommer lämna landet.
     Samt att ingen majoritet kommer begära det heller.

     Det du nu ser är ett uppror.
     Ett av de många i Israel/Palestinakonflikten.

     Omvärlden håller ett vakande öga på konfliktens utbrott men någon begäran om att israeliterna ska lämna landet har jag inte hört.

     https://sv.wikipedia.org/wiki/Israeliter

     • Det får väl britterna, Frankrike och USA lösa, alltså huvudmännen bakom eländet som var pådrivande för Israels uppkomst! Svårare än så är det inte, det är bara att städa upp efter sig för det kommer inte att lösa sig oavsett hur lång tid som går! Och samtidigt kommer ny missilteknik som utan större problem tar sig igenom alla försvarssystem…Situationen blir helt ohållbar för Israel antingen totalt krig eller finna sig i att terroriseras bort! När tillvaron blir tillräckligt osäker i Israel börjar flyttlassen rulla mot de forna hemländerna i väst och öst där många israeler fortfarande har släkt!

 3. Jag har fått den uppfattningen att Israel varit noga med och skaffa sig goda relationer med omvärlden om man nu bortser från dem som har som högsta mål att förgöra staten Israel.

  Jag gjorde sent i går kväll ett högst amatörmässigt försök till maktanalys i världen.
  Om man då utgår från ledande makter som USA, Ryssland, Kina och säkert några till så har väl alla dem en bra relation till Israel?
  Vårt land Sverige har det absolut. Något annat skulle vara lögn även om de finns dem som protesterar mot det förhållningssättet.

  Som jämförelse i den här aktuella konflikten, vilken betraktas under nuvarande förutsättningar aldrig går att lösa, kan vi då fråga oss vilken relation organisationen Hamas har till omvärlden.
  Inte den allra bästa ser det ut som.
  En rad länder har dessutom terrorstämplat Hamas.

  Och under de här förutsättningarna tycks Hamas mena att det är ett krig som går att vinna.
  Vem egentligen tror på det?
  I så fall måste man vara besatt av en speciell tro därför förutsättningarna är så undermåliga.

  Min övertygelse är att ingen kan vinna om den här konflikten eskalerar till fullt krig.
  Om nu inte endera parten utrotas till siste man.
  Men något sådant lär aldrig omvärlden tillåta.
  Vad vi kan vänta oss är därför en fortsatt konflikt.
  Som idag, som för tusen år sedan och förmodligen tusen år framåt i tiden.
  Om då mänskligheten finns kvar.

  • Besparas oss dina patetiska försök att legitimera apartheid- och mördarregimen israel med trams om 1000 år och annat bullshit om vänskap.

   • Förklara gärna varför Hamas måste skjuta ballistiska raketer in i Israel.
    Det kan ju inte gå annat än åt skogen för folket i Gaza.
    IDF är ju så mycket starkare.
    Israels förtryckande metoder måste bearbetas på mer sansat och resultatinriktat sätt.
    Det jag ser är bara vrede.
    Har väl aldrig någonsin varit särskilt konstruktivt?

    • Bespara oss även från sionisternas tjatiga ”Hamas, Hamas”, ”raket, raket” ramsan. Det pågår ett folkmord av Palestinier utfört av satans mördar sionister för helvete!

    • Tjeckerna gjorde motstånd mot nazisterna trots det hopplösa läget…Din tes är tydligen att låta ockupationsmakter behålla bytet? Och ja, nazisterna retalierade mot det tjeckiska folket som hämnd…Känns metoderna bekanta?

     • Israel är en internationell överenskommelse.
      Den större delen av den utökade ytan skapades till följd av krigshandlingar. Dock var det inte Israel som attackerade den gången heller.
      Sexdagarskriget 1967.
      Målsättningen har hela tiden varit att förinta Israel medan resultatet blivit tvärs om.
      Det är precis som jag skulle mucka gräl med en boxare i tron att jag skulle besegra boxaren med våld.
      Faktiskt kan det bara sluta på ett sätt.
      Och inte skulle jag få någon empati heller så därför låter jag givetvis bli.
      Eventuell konflikt med boxaren för lösas på annat sätt.

     • När blev Israel en internationell överenskommelse? Det var ju för f-n britterna som med sin vanliga söndra och härska-teknik såg till att det stulna kolonialområdet började fyllas på med judar från hela världen! Och sedan ”skapades” detta missfoster till ”land” som kallas Israel 1948 och det bara för att man påstod i en sagobok att de bodde där för 2000 år sedan och att en snubbe som hette Hitler försökte utrota dem! ”Arbetarklassen” borde verkligen läsa på historia eller bara knipa för gott! Vad är det du inte fattar med att Israel är en ockupationsmakt och INTE har några rättigheter att kriga och mörda i området varken 1967 eller krigen innan och efter?

     • Sagobok?

      Det kallas för urkunder Benny och det är något seriösa människor förhåller sig till.
      Jag tycker berättelsen om lille Kung David mot Jätten Goliath faktiskt är väldigt träffande.
      Den finns i GT som också ibland räknas som judarnas historia.

      Lille Kung David lyckades besegra Jätten Goliath som berättelsen vill visa.
      Ser man till storlek är judarna och landet Israel väldigt litet jämfört majoritetsreligonens länder i regionen.
      Men ändå visar Israel kraft och styrka.
      Intressant jämförelse tycker jag.

      Även Marx teorier på pränt kommer med tiden bli urkunder.
      Bör de också då bara förkastas som ”sagoböcker”?

      Lagtexter är också tidiga urkunder och ur dom har vi fått lära oss mycket av vår tidiga historia.
      Bibeln är en mycket viktig bok för mänsklighetens historia.
      Jag vet det sedan jag gick på KomVux.

     • Minns kristendomsundervisningen på 1950-talet då vi fick lära oss mmycket i Gamla Testamentet och fablerna där. Det ofoget är väl borta nu.

     • Bibeln är just en sagobok för religiösa precis som alla andra alster av den typen av litteratur och har ingen som helst bäring för verkliga historiska händelser! Att använda bibeln som slagträ blir dessutom dubbelfel för judarnas ”heliga” skrift är Toran och inte bibeln som är en kristen redigerad skapelse! Nu är det ju så att lagtexterna i bibeln kopierats och ursprunget är från Hammurabis lagar som judarna implementerade i sina egna skrifter. Läs Hatte Furuhagens bok om Bibeln och arkeologerna för att ta dig ur de värsta villfarelserna! Och sedan ”arbetarklassen” lär dig bemöta inlägg i stället för att försöka flytta fokus när dina hemmasnickrade ”analyser” faller samman som korthus när fakta presenteras för dig!

  • Nja – det var lite annorlunda. Mycket förkortat. För 3,000 år sedan utsattes området, alltså där Syrien, Libanon och Israel ligger idag, för en massiv invandringsvåg. Därifrån bildades ett flertal ”länder”. Urbefolkningen, Kanakerna, mördades eller assimilerades. Däribland kungadömena Judah, med Jerusalem som huvudstad, och Israel, med Samaria som huvudstad. Historien är väldigt stökig, med både Babylonierna och Perserna, med flera, som erövrare, inklusive Mongolerna. Omkring 40 f.Kr. ockuperade Romarna. År 70 e.Kr. förstörde romarna Jerusalem, tempel, allt, man gjorde en ”grushög” av staden och judarna skingrades över världen. Araber från de kringliggande länderna flyttade in. På 40-talet, även tidigare som 1933, köpte amerikanska judar upp områden inom vad som är dagens Israel, och odlade upp dom. En judisk invandring följde, inte alltid laglig. Här började egentligen konflikterna mellan judar och vad vi idag kallar palestinier. WW2 slutade 1946, USA blev dominerande i västvärlden, och inom USA var det judiska folket dominerande. Via FN, som hade bildats den 24 oktober 1945, tvingade USA fram ett FN beslut att etablera staten Israel. Britterna hade haft förvaltarskap av området mellan 1920 och 1948, USA och UK samarbetade, Sovjet höll med, och 1948 bildades Israel. I historisk ljus kan man säga att USA och UK annekterade området, trots protester från arabländerna, och etablerade Israel. Sedan följde en blodig etnisk rensning där militär drog från by till by och helt enkelt slakade innevånarna. Israel har deklarerat att man avser att skapa en ”rasren” (mitt ordval) judisk stat, och det är den processen vi ser idag, när palestinierna systematisk pressas ut ett steg i taget. Det är en etnisk rensning som pågår. Bosättningarna, vräkningarna. Det är det som palestinierna opponerar sig mot. Eftersom man bott där i 2,000 år anser man att man är de rättmätiga besittarna.

 4. Varje kritik mot Israels ockupationspolitik anklagas numera för att vara judefientlig.
  Inte ens vår före detta utrikesminister som var ganska återhållsam i sin kritik
  undgick detta.
  Och när dessutom deras enda vänner nämligen Arabländerna, vänder dem ryggen ser läget minst sagt besvärligt ut
  Så förnekelsen av det palestinska folkets rätt till sitt hem kommer
  sannolikt att fortgå, under tiden vapenmakten USA accepterar detta
  och deras allierade inte sätter ned foten och talar klarspråk.
  Min förhoppning bygger på en sekulär stat, där judar och araber lever sida vid sida.
  Ett möjligt framtidsscenario om några generationer och att religionens starka inflytande har tappat
  sin kraft och betydelse.
  Sist men inte minst
  Ingen har rätt att fördöma palestiniernas rätt att försvara sig

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here