Dollarhegemonin tog slut i onsdags!

3
2133

Denna artikel ”Dollarhegemonin tog slut i onsdags!” har publicerats på Margaret Flowers i Clearing the Fog samt i Pål Steigans nättidning https://steigan.no/2022/03/dollarhegemoniet-tok-slutt-sist-onsdag/

Idag 1 april då detta skrivs betalar EU-länder i euro som växlas över i rubel. Om detta ändrar Hudsons bedömning vet jag inte, men jag tror det inte.

____________________________________________________________

Dollarhegemonin tog slut i onsdags!

Michael Hudson: Jag hade aldrig trott att det skulle vara USA självt som skulle utföra de-dollarisering.

Så länge som den amerikanska dollarn har ansetts vara en ”säker tillflyktsort” för alla länder och alla investerare, kan USA trycka dollar för att betala för sin import och sina utgifter i andra länder. Det har gett USA ett extremt starkt privilegium. Dollarhegemonin var en gratisbiljett för USA. Allt detta upphörde när USA konfiskerade Rysslands utlandsreserver, liksom de tidigare hade stulit Venezuelas och Afghanistans reserver. Det säger ekonomen Michael Hudson i en intervju med Margaret Flowers i Clearing the Fog. Här är utdrag från intervjun:

Michael Hudson

”Och plötsligt betyder detta att andra länder inte längre kan säkra sina reserver på ett säkert sätt, genom att skicka tillbaka pengarna, sätta in dem i amerikanska banker eller köpa amerikanska statspapper, eller ha andra amerikanska investeringar, eftersom de helt enkelt kan konfiskeras, liksom det hände med Ryssland. . . Så plötsligt, den här senaste veckan, ser du världsekonomin splittras i två delar, en dollariserad del å ena sidan och å andra sidan andra länder, som inte följer den nyliberala politik som USA insisterar på att deras allierade ska följa. Vi ser födelsen av en ny dubbel världsekonomi.”

Detta har aldrig hänt tidigare i modern historia

”Ingen förväntade sig att det skulle gå så snabbt. Ingen förväntade sig att det skulle vara USA självt som skulle göra slut på de-dollariseringen. Folk trodde att det mesta av försäljningen av min bok, vilken beskriver denna superimperialism, köptes av försvarsministeriet, och de såg den som en hur-man-gör-bok. Och jag blev inbjuden ner till Vita huset och försvarsdepartementet för att förklara för dem hur imperialismen fungerar.

 Jag hade förväntat mig att Kina, Ryssland och andra länder kanske skulle säga: ”Vi kommer inte att ge Amerika fler gratisresor.” Och ändå var det USA självt som bröt allt detta, genom att stjäla Rysslands reserver, direkt efter att de lagt beslag på Afghanistans och Venezuelas reserver.

 Inget sådant har hänt i modern historia, inte ens under 1800-talets krig. Under Krimkriget, i mitten av 1800-talet, fortsatte Ryssland, England och Tyskland att betala sina skulder till de länder de kämpade mot, eftersom tanken var att skulden var helig. Och nu, plötsligt, är inte bara skulder inte heliga, utan länder kan bara sno åt sig utländska besparingar. Jag antar att problemet började efter att Irans shah föll 1979 och USA tog Irans pengar och vägrade låta det betala sina obligationsinnehavare och startade hela kriget mot Iran för att försöka ta kontroll över deras oljeresurser. Så plötsligt dumpade USA vad alla trodde var en oföränderlig moral.”

IMF är försvarsministeriets förlängda arm

”Internationella valutafonden har i princip fungerat som en förlängd arm till försvarsministeriet. Den har räddat diktaturer, räddat Ukraina, lånat ut pengar till länder, vars klientoligarkier Amerika vill stödja och inte lånat ut pengar till länder som Amerika inte vill stödja, som Venezuela. Så IMF:s uppgift är i grunden att främja nyliberal politik, och att insistera på att andra länder ska balansera sina betalningar genom att föra ett klasskrig mot arbetarklassen.

 Det villkor, som IMF insisterar på för utländska lån, är att länder devalverar sin valuta och sänker lönenivåerna och antar anti-arbetarlagstiftning. Och, när du sänker växelkursen, vad sänker du egentligen? Livsmedelspriserna sätts i dollar internationellt, liksom varupriserna och priserna på maskiner och många varor. Den enda ekonomiska variabeln som devalveras är inhemsk arbetskraft (och inhemska räntor). IMF har använt den här typen av skräpekonomisk frihandelspolitik som ett sätt att hålla nere lönerna i den globala södern. Man kan säga att det är en finansiering av en, till syvende och sist, militär konflikt, för att främja nyliberal ideologi.”

Världsbanken skapar svält

”Världsbankens centrala mål är att förhindra andra länder från att odla sin egen mat. Det är huvuddirektivet. Den kommer bara att låna ut till länder för att tjäna utländsk valuta, och den har insisterat ända sedan ca. 1950, att länder som lånar från IMFste omvandla jordbruk till plantageexportgrödor för att odla tropiska grödor, som av miljö- och väderskäl inte kan odlas i USA. Och länderna får inte odla sin egen mat och får inte genomföra jordreformer eller ha små, familjebaserade jordbruk. Så IMF insisterade på att de skulle ha utlandsägda jordbruksföretag i stora plantagegårdar. Och det betyder att länder som tagit jordbrukslån inte kunde använda dem för att producera sin egen mat. Det har varit att tävla med varandra om att producera tropiska exportgrödor, samtidigt som de blir alltmer beroende av USA för sin egen matförsörjning och spannmål. Och det är en del av det hörn de har målats in i, vilket kommer att skapa en sådan global svält i sommar.”

USA:s krig i Ukraina är i själva verket ett krig mot Tyskland

Kriget i Ukraina handlar egentligen inte alls om Ukraina. Det är en kamp om vilken form världen kommer att ta och om världen kommer att vara unipolär eller, som det nu ser ut, multipolär. Under det senaste året har USA, innan de eskalerade sina attacker mot det rysktalande Ukraina, försökt blockera Europa, och särskilt Tyskland, från att köpa gas och olja från Ryssland.

 Det finns tre pelare i amerikansk utrikespolitik som USA bygger sin makt på. Den första pelaren är oljeindustrin. Det är den mest kraftfulla branschen bredvid bankbranschen i USA. Och under hela 1900-talet kontrollerade USA, tillsammans med Storbritannien och Frankrike, världshandeln med olja.

 Det har gynnat USA på två sätt. Nummer ett, USA är en stor oljeexportör, eftersom vi har en stor olje- och gasindustri. Men nummer två, ra amerikanska företag kontrollerar den utländska oljehandeln. Så om ett land, som Chile eller Venezuela, gör något som USA inte gillar, som att odla sin egen mat eller föra en socialistisk politik, kan USA helt enkelt skära av oljan och sanktionera dem. Utan olja har de inte energi att köra bilar eller driva sina fabriker eller utveckla BNP.

 Så det amerikanska kriget i Ukraina är verkligen ett krig mot Tyskland. Ryssland är inte fienden. Tyskland och Europa är fienden och USA har gjort det väldigt tydligt. Detta är ett krig för att låsa in våra allierade,att de inte kan handla med Ryssland. De kan inte köpa rysk olja. De måste vara beroende av amerikansk olja, som de måste betala tre till fyra gånger så mycket för. De kommer att behöva vara beroende av amerikansk flytande naturgas för produktion av gödningsmedel. Om de inte köper amerikansk gas för produktion av gödningsmedel, och vi inte låter dem köpa från Ryssland, kan de inte gödsla jorden, och skördarna kommer att minska med cirka 50%.

 Så kriget i Ukraina var avsett attRyssland att se så illa ut genom att försvara sig mot attackerna från den ukrainska högern i de rysktalande områdena. Och USA säger: titta så dåligt Ryssland är. Du måste sluta upp med att köpa olja och gas eller spannmål eller titan eller palladium eller något annat från Ryssland.

 Och så har effekten av detta krig varit att låsa Nato-länder i beroende av USA, eftersom USA:s stora rädsla de senaste åren är, att när USA avindustrialiserar, ser dessa länder den växande delen av världen , Kina, Centralasien, Ryssland, Sydasien. Och USA fruktade att förlora kontrollen över sina satelliter, främst inom Nato, men även i Sydamerika. Så det sanktionerade och blockerade deras möjlighet att köpa icke-amerikansk energi. De blockerar deras förmåga att köpa icke-amerikansk mat, blockerar deras förmåga att investera i eller använda sina vinster för att bli rika genom att investera i Kina, Ryssland eller Eurasien.

Kriget skapar bonanza för Wall Street

De senaste dagarna har Nato gått med på att öka USA:s vapenexport genom att köpa deras vapen. Så börsen har stigit de senaste dagarna. Världssvälten och världskrisen är en bonanza för Wall Street. Oljebolagens aktier går rakt upp, militäraktierna, industriaktierna, Boeing, Raytheon växer snabbt, bankaktierna. Detta är den stora erövringen från USA:s sida, och landet inser när det kan skapa en kris och berätta för det globala södern eller det fattiga landet, att nu gäller det dina pengar eller ditt liv. Det är så de flesta av de stora egendomskonfiskationerna och erövringarna har gjorts genom historien.

Bild: Shutterstock

Kommentar: Dollarhegemonin tog slut och in kom guldrubeln

Efter 1971 har dollarn varit en så kallad fiatvaluta. ”Fiat-pengar är pengar utan ett inneboende värde. Det är pengar (mynt och sedlar) som deklareras vara pengar, men där emittenten inte har täckning (i till exempel guldreserver) för att lösa in dem i verkliga värden. Det är enbart tron ​​att nästa köpare i kö också kommer att acceptera mynten och sedlarna som pengar, vilket ger dem status som betalningsmedel. Ordet ”fiat” kommer från latin och betyder ”låt det hända”. (Wikipedia)

Systemet bygger alltså inte på verkliga värden, det är bara tillit som håller systemet uppe. USA:s stöld av Venezuelas, Afghanistans och inte minst Rysslands tillgångar i dollar, har visat att det inte finns någon grund för detta förtroende. Till skillnad från de andra två har Ryssland de ekonomiska och militära musklerna att utmana USA i det här spelet och säga: Vi har inte längre någon anledning att lita på de dollar du kommer att spendera för att betala för våra varor, så vi kräver betalning i rubel.

Samtidigt emitterade den ryska centralbanken en guldrubel, vars värde är satt till 5 000 rubel per gram. Från och med idag ligger växelkursen mellan dollar och rubel så att den är ca. 100 rubel per dollar. På den internationella marknaden är måttenheten för guld TROY ounces, alltså 32 gram. Det betyder att om du använder rubel är priset 160 000 rubel, eller 1600 dollar med dagens växelkurs. Men om du använder dollar kostar en liknande mängd guld 1928 dollar. Ryssland har alltså devalverat dollarns internationella värde med 30 procent med detta schackdrag.

Och värre än så: Ryssland har gjort det klart att om du vill köpa rysk olja, gas, spannmål, titan, konstgödsel eller sällsynta mineraler, då måste du betala i guld eller rubel. Folk kommer att dumpa dollar och euro för att skaffa sig rubel. Rubeln har alltså blivit en hård, guldbaserad valuta, medan dollarn är en ”tillits-baserad” valuta utan tillit.

Det är vad kriget i Ukraina handlar om. Bara mycket naiva och godtrogna människor tror att det här handlar om Ukrainas rätt till självstyre. USA accepterar inte något lands rätt till självstyre och inte alls Ukrainas och inte ens Tysklands.

Michael Hudson är ordförande för Institute for the Study of Long-Term Economic Trends (ISLET), en finansanalytiker på Wall Street, en framstående professor i ekonomisk forskning vid University of Missouri, Kansas City. Han är författare till Super-Imperialism: The Economic Strategy of American Empire (Editions 1968, 2003, 2021), «och förlåt dem deras skulder» (2018), J är för Junk Economics (2017), Killing the Host (2015) , The Bubble and Beyond (2012), Trade, Development and Foreign Debt (1992 och 2009) och The Myth of Aid (1971), bland många andra.

Föregående artikelSverige måste underteckna FN:s konvention om kärnvapenförbud – menar tre ”tunga” socialdemokrater
Nästa artikelMaidan – vägen till kriget.
Global Politics
Globalpolitics.se är en partipolitiskt obunden, vänsterorienterad och oberoende analyserande debatt- och nyhetstidning med inslag av undersökande journalistik.

3 KOMMENTARER

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here