”En stor framgång”? Dagsens lilla EU-sanning?

4
1644
Bild på Pål Steigans blogg.

Det rapporteras om viktiga beslut i EU som ”en stor framgång för Sverige och för EU” (Statsminister Löfvén).
Törs man anföra några frågetecken och invändningar?

1). Corona-stöd? De länder som föreslås få mest som andel av BNP, de fattiga med låga skulder, har genomgående drabbats mycket lindrigt av pandemin.
Belgien som flest Coronadöda i Europa i förhållande till befolkningsstorlek är nettobidragsgivare. Överenskommelsen saknar samband med coronapandemins svårighetsgrad i olika länder.
2) Framgång för Sverige? Resursomfördelningen inom fonden innebär att de länder som tar emot 80 procent av Sveriges export till EU ska betala till de övriga. Alltså tappar våra viktigaste marknader köpkraft. Sverige svängde från 0 kr i bidrag till att godkänna bidrag på motsvarande nära 4000.000.000.000 SEK. Vår avgift höjs.
3) Rättsstatsprincipen? Oberoende domstolar är bra. V ska anmäla regeringen för att man godtagit överenskommelsen trots att innefattar länder som har brister i rättsstatsprincipen, främst Polen och Ungern. Inget beslut fattat men ändå en stor framgång menar statsministern.
Är Sverige då ett föredöme som rättsstat? Knappast. Sverige har fått hård kritik av aktade jurister som överåklagare Sven Erik Alheim och Ann Ramberg, f.d. generalsekreterare i Advokatsamfundet för brister i det svenska rättssystemet i handläggningen av Assangeärendet. Mycket tyder på påverkan från USA och Sverige via Sveriges regering. Nils Melzer, FN s specielle rapportör för tortyr och annan grym, omänsklig eller förnedrande behandling eller bestraffning anklagar Sverige och svenskt rättsväsende för att ha bedrivit psykologisk tortyr av Julian Assange, bl.a. i brev till UD.

Framstående experter på EU, Leif Pagrotsky, tidigare närings- och handelsminister (S), Lotta Fogde, frilansjournalist och tidigare statssekreterare Lars Anell, tidigare EU-ambassadör, menar att EU:s coronastöd en dimridå för att rädda en orättvis euro. Efter 20 år med gemensam valuta har Italien förlorat 20 procent av sin köpkraft jämfört med Tyskland.
De föreslår inte att Sverige ska lämna EU.

Har Du frågetecken eller invändningar? Välkommen med en kommentar!

Relaterat
Är EU:s coronastöd en dimridå för att rädda en orättvis euro?
Läkare för Assange: “Den psykologiska tortyren måste upphöra.”

EU:s militarisering är en praktskandal.
Sveriges säkerhet – intim anpassning till USA och EU med Pesco mm!
EU – den stora bluffen.
PESCO Öppet brev till statsministern och Svar från Utrikesutskottet.
EU-politiker driver igenom PESCO utan debatt.

Föregående artikelHongkongfrågan är symptomatiskt för ännu större frågor
Nästa artikelVilka blev rymdkapplöpningens resultat?
Anders Romelsjö (red)
Anders Romelsjö är redaktören för Global Politics. Han drev tidigare under sex år bloggen Jinge.se som nu främst är ett arkiv med tusentals artiklar. Aktivist i den antiimperialistiska rörelsen på 1970-talet. Han har en bakgrund som läkare och professor med inriktning på forskning om alkohol, droger och folkhälsa.

4 KOMMENTARER

  1. Klimatpolitiken och värdegrunden blir nu överordnad nationalstaten. Inte för att vi hade något att säga till om tidigare. Ekofascism med fiktiva pengar, men det kommer över skattsedeln.

    • Jodå, mera lån och låtsaspengar för att hålla EU-skutan flytande! Det komiska är att de flesta svenskar inte har en susning om hur lurade de blir och att Sveriges barn numera är skuldsatta i årtionden för Löfvens inkompetens och fega agerande! Ja, det är inte lätt att vara vasall! Förr var det nordiska vikingar som hade vasallstater som de beskattade med jämna mellanrum, numera är det vikingarnas ättlingar som blir plundrade av skatter…

  2. Det är lätt att dela ut andras pengar. Tills de tar slut. Men frågan är om det är något annat än knapptryckningar på datorer?

    • ”Pengar” skapas numera i datorer i samma ögonblick någon skriver på skuldsedeln! Det är därför som västvärlden har detta enorma skuldberg! Ja, vi låtsas vi är rika men är skuldsatta till skorstenen! Läs mer på Fria Sidor om hur bankmaffian ”jobbar”!

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here