Epstein och finanselitens vidriga ansikte.

6
1882

Jeffrey Epstein. Bild: Wikipedia.

I kvälls-serien ”Aktuella artiklar för ett år sedan och idag” återpubliceras denna artikel.

Se andra arbeten om Jeffrey Epstein under ”Relaterat”.. Denna artikel har skrivits av August Eliasson på Proletären.
Proletären: Finanselitens vidriga ansikte.


 

Avslöjandena om finanskapitalisten Jeffrey Epsteins sexbrott har skakat om den amerikanska finansvärlden och den politiska eliten i USA. Höjdarna kring Epstein flyr nu allt ansvar som råttor från ett sjunkande skepp.

Ingen har egentligen varit nära vän till Epstein. Bara så där lite ytligt umgåtts. Åkt lite privatjet och hängt på privatägda öar, så som man gör grannar emellan.

Vi behöver inte ta till konspirationsteorier. Det räcker att konstatera att en och annan i USA:s maktelit nog är lättad över Jeffrey Epsteins självmord.

Sanningen är att hela makteliten, från högerpopulistiska republikaner och politiskt korrekta demokrater till Hollywoodskådespelare och såklart andra finanskapitalister, umgicks med Jeffrey Epstein.

”Jag har känt Jeff i femton år. Utmärkt kille. Han är väldigt kul att vara med. Det sägs till och med att han gillar vackra kvinnor lika mycket som jag gör, och många av dem är yngre. Det är ingen tvekan – Jeffrey uppskattar sitt sociala liv.”

Vem sa det? Donald Trump såklart, citerad av New York magazine 2002.

Bill Clinton, USA:s president 1993-2001, gjorde flera flygresor i Epsteins privatjet åren 2002-2003. Enligt Clinton var resorna till Afrika inriktade på ”demokratisering, hjälpa fattiga, medborgarservice och att bekämpa HIV/aids”. Med på resorna var för övrigt den sexbrottsanklagade skådespelaren och miljardären Kevin Spacey.

Vi kan besegra monstret!
Hur länge Epstein kommit undan med sina övergrepp verkar ingen veta. 2005 anklagades han för att ha betalat en 14-årig flicka för sexuella tjänster. Utredningen som följde visade att Epstein betalat ett stort antal minderåriga flickor för sexuella tjänster, och enligt uppgifter dessutom ha ”lånat ut” flickor till kapitalister, filmat övergreppen för att sedan kunna använda filmerna i utpressningssyfte.

Trots de minst sagt uppseendeväckande uppgifterna slutade utredningen med en överenskommelse i rätten, tack vare statsåklagaren Alexander Acosta (som förresten var Trumps arbetsmarknadsminister till juli i år). Epstein gick med på 13 månader på öppen anstalt – med frihet att fortsätta gå till sitt ”arbete” – i utbyte mot immunitet mot åtal vilket i praktiken stängde ner utredningen.

Efter 2005 har Epstein anklagats för ett stort antal övergrepp. En kvinna vittnade under ed att hon tagits som sexslav av Epstein och sålts till höjdare inom finanseliten, med hjälp av Epsteins dåvarande flickvän Ghislaine Maxwell (dotter till den brittiska finanskapitalisten Robert Maxwell).

Den 6 juli i år greps så Epstein anklagad för trafficking med minderåriga. Vid husrannsakan i hans Manhattanvåning hittades stora mängder bevis för hans övergrepp, inklusive tusentals bilder på nakna kvinnor, varav många minderåriga.

Vad skulle vi göra utan kapitalister?
Psykopater, pedofiler och sexförbrytare finns i alla samhällsklasser. Ändå är fallet med Jeffrey Epstein annorlunda.

Jeffrey Epsteins böjelser och fantasier verkar inte ha varit någon mörk hemlighet som han hållit dold för vänner och kollegor. Tvärtom.

Enligt New York Times planerade Epstein att starta en ”avelsfarm” på sin lyxranch i New Mexiko. Planen var att ta dit en stor mängd kvinnor, göra 20 av dem gravida åt gången, och därmed sprida sina gener för att skapa ”övermänniskor”.

De groteska planerna var inget Epstein diskuterade han öppet med vetenskapsmän och kollegor inom finanseliten. Anmärkning: Oklar mening, skrivfel?

Om så bara en bråkdel av anklagelserna om att Epstein sålt minderåriga kvinnor till ett stort antal höjdare inom USA:s maktelit är sanna, så är Epstein inget enskilt rötägg – utan en del av en elitistisk sadism som frodas i samhällstoppen. En dekadens som bara en finanskapitalism i total förruttnelse kan ge upphov till.

Jeffrey Epsteins uppgång och slutliga förfall är också en historia om den moderna finanskapitalismen. Det blir nästan komiskt tydligt när tidningar som New York Times och Bloomberg News frågar sig var han egentligen fick sina rikedomar från.

Förklaringen är att Epstein tillhörde den generation av finanskapitalister som blivit rika på spekulation, lurendrejeri och rofferi – som lever som parasiter på samhällskroppen. En nyliberal finansvärld som saknar alla former av av moral, empati och sunda värderingar. En överklass så snuskigt rik att inte ens den sjukaste dekadens tycks vara dem främmande.

Jeffrey Epstein var både en produkt av, och representant för, denna döende kapitalism.

Föregående artikelUSA angriper i nordöstra Syrien och stjäl landets olja. Vad skriver media?
Nästa artikelTwitter sprider propaganda från USA:s regering men påstår att man inte sprider ”information” från statliga medier
Globalpolitics.se är en partipolitiskt obunden, vänsterorienterad och oberoende analyserande debatt- och nyhetstidning med inslag av undersökande journalistik.

6 KOMMENTARER

 1. Anledning till att detta fick så stor uppmärksamhet är nog att sex och våld säljer tidningar. Det finns mer intressanta sammanhang i bakgrunden som kopplar till detta, mer eller mindre synliga, som de länkade artiklarna beskriver. Har någon märkt, eller undgått att märka, hur visa politiker efter att ha avgått plötsligt blir stormrika, medan andra, uppenbart mindre följsamma mot eliten, plötsligt blir anklagade för sex trakasserier och liknande, och försvinner tyst. Tidsfördröjd korruption med andra ord. Kopplingarna mellan en dominerande bank-elit, rustnings-elit, media-elit, och politisk elit är ganska uppenbara idag. Dom formar en elit-kartell, medan all störande verksamhet betecknas som hat, desinformation, fejk, främlingsfientlig, osv. Kina har lagts in spärrar mot en sådan utveckling, varför elit-kartellen nu anklagar Kina, och vill att Kina skall ”uppföra sig” som ett ”normalt land”, alltså släppa in elit-kartellen, något som knappast kommer att ske. Därför förfalskas till exempel media rapporterna från Hong Kong så grovt.

 2. Att påstå att ”Epstein var både en produkt av, och representant för, denna döende kapitalism” är både falskt och farligt.

  För det första mår kapitalismen utmärkt fastän samhället/samhällen under den mår pyton och är på randen till kollaps.
  Att påstå att kapitalismen är döende är självbedrägeligt önsketänkande, tyvärr alltför vanlig i vänsterkretsar.
  Kolla Pikettis rön och eller Fortunes förmögenhetslistor.

  För det andra är korrupt pervers makt ingen som helst nyhet.
  Det är allt som oftast sjuka typer som reser uppåt i samhällshierarkin. Sen tar avkomman över ett färdigt imperium och bränner ganska ofta av arvet. Glitter, droger och sex (någon form av harem lite här och där) ingår oftare än sällan.
  Viktorianerna – hyckleriet personifierat – illustrerade det i närtid men det var mycket äldre än så.
  För i tiden låstes våldtagna ”bättre” töser in på kloster när de inte avrättades för ”otukt”, och arkeologer hittar massvis med foster i kyrkor och kyrkogårdar kopplade till kloster.
  Småtjejer giftes bort i rena affärsuppgörelser och småkillar giftes också bort i maktuppgörelser. Det fortsätter på sina ställen världen runt.
  Honungsfällor är gamla som gatan i maktspelen, inte enkom stater emellan.

  Gilles de Rais blev avrättad efter att ha mördat över hundra pojkar i sadistiska orgier. Att han torskade var för att alltför många pojkar försvann och befolkningen började att bli hotfull mot den härskande klassen (varav den dåvarande katolska kyrkan).
  Att killar och töser våldtogs, försvann eller hittades dräpta hörde annars till småfolkets vardag på den tiden. Dutroux-fallet visade att jag hade fel när jag vägrade att tror att sådan fortsatte att pågå, och att förövarna skyddas av maktapparaten. Man kan bli deprimerad för mindre.
  Eftersom pervers homosex var tabu blev Gilles de Rais i stället förebild för den heterosexuelle Blå Skägg i sagoböckerna.

  Då den här bloggen huserar en och annan marxist-leninist kan nämnas att borgarbrackan Karl Marx anklagas i anarkistiska kretsar för att ha gjort pigan med barn (dock minns jag inte om den text som jag läste för över ett halvt sekel sedan påstod någonting annat, alltså om graviditeten var följden av en romans eller av en eller flera våldtäkter). Underklassen, speciellt kvinnor, var inte mycket värda hos den tidens borgerlighet, så Kalle var bara en man av sin tid.
  {Om Lenin känner jag däremot inte till något skvaller av den arten, men jag har inte sökt efter något heller.}

  Visst känner man för att spy när man läser om sådana som Epstein eller Maxwell, men det är dessvärre en konstant i mänsklighetens historia som måste föras in i ekvationen om man är ute efter att förändra världen till det bättre.
  När jag läste ”flykten från Friheten” (Erich Fromm) blev jag skakad, men det hjälpte mig att dubba ”Salo” (P P Pasolini) till den bästa politisk film som jag då hade sett.
  När jag sedan en gång på ”lokal” fick begäran av en man ”jag vill bli din slav” rasade hela min bild av mänskligheten samman.
  Jag kände visserligen till La Boëties ”La servitude volontaire”, som alla f.d. franska gymnasister, men jag hade (har) aldrig läst den.
  Där fanns alltså en snygg karl som var ute efter en sexuell härskare. Ser jag ut som en sån typ? Strålar jag den sortens ”vibbar”? Hjälp!!!
  Det tog mig flera år att komma över det, och blev inte bättre att en indisk doktorand som jag hade gosat med ett par gånger skrev om liknande önskemål innan han åkte hem.

  Perversa sekter och perversa maffior tycks fungera efter samma mall, och de härskar över världen, ofta bakom en hycklande fasad.

  Det verkliga problemet är alltför många människor finner maffiaväldet/ kapitalismen naturlig. Det är basen för korruptionen, som bär hela systemet.

  Tänk på vad skit minns jag inte vilken gammal aktad fransk skådespelerska fick utstå när hon påpekade att många av #MeToo brudarna faktiskt hade legat för att få åtråvärda jobb/gig, och därmed hade snuvat rakryggade konkurrenter.
  Det är lite som att klaga på att man fick muta vagnschefen för att få en liggplats i det ”fullbokat” nattåget till Marseille, i stället för att anmäla honom/det korrupta systemet. (Autentisk fall av en långpendlande CGT-delegat som inte länge lever.)

  Man skall inte utgå från sagor för förskolebarn om man är ute efter att förändra världen.

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here