Fransk ex-presidentkandidat: Väst upphävde Minsk-avtalen, skördar nu vad man sådde i Ukraina

11
2406

Denna artikel av av Ekaterina Blinova Ex-fransk presidentkandidat: Väst upphävde Minsk-avtalen, skördar nu vad det sådde i Ukraina har upphittats och översatts av Rolf Nilsson. Den baseras på en intervju 22/2, dagen efter det att Ryssland erkände Luhans och Donetsk. Den ger intressanta perspektiv på bakgrunden till dagens situation. Jag tar klart avstånd från Rysslands angrepp på Ukraina.

__________________________________________________________

Ex-fransk presidentkandidat: Väst upphävde Minsk-avtalen, skördar nu vad det sådde i Ukraina

Den 21 februari erkände Ryssland folkrepublikerna Donetsk och Lugansk (DPR och LPR), vilket utlöste en storm av kritik från väst. Jacques Cheminade, ordförande för det franska partiet Solidarité & Progrès och tidigare fransk presidentkandidat, har diskuterat Rysslands säkerhetsproblem och framtida rysk-europeiska relationer med Sputnik.

Jacques Cheminade:

”Denna intervju genomfördes den 22 februari, dvs före Rysslands militära operation i Ukraina. Som jag säger i slutet av intervjun, behövs en internationell konferens om en ny internationell säkerhetsarkitektur, vilket efterfrågats av Schillerinstitutet, mer än någonsin, för att förhindra att krig blir en ersättning för diplomati och ömsesidigt ekonomiskt intresse”.

Sputnik:

Vad tycker du om Rysslands beslut att erkänna DPR och LPR efter att Kiev hade torpederat Minskavtalen i åtta år? Varför lyssnar inte USA och EU på Moskvas argument?

Jacques Cheminade:

USA, Storbritannien och EU bildar ett block av stater under dubbel kontroll: ekonomiskt av City of London och Wall Street och militärt från Pentagon. Under villkoren för den monetära och finansiella krisen som drabbar de västerländska nationerna, är deras verkliga mål att hindra Ryssland och Kina från att utvecklas ekonomiskt och tekniskt, eftersom de fruktar att bli utmanade. Deras sätt att tänka är geopolitiskt, att vinna på den andres bekostnad, och inte att bygga ett gemensamt system för militär stabilitet och delad ekonomisk utveckling.

Utöver denna avgörande aspekt försöker Biden-administrationen, under ledning av sina spinndoktorer, spela upp ”Ukrainakrisen” av inhemska skäl i USA, för att förmedla illusionen att USA är ”tufft mot Ryssland”, och förväntar sig att det kommer att ”valmässigt ge utdelning” tack vare den förtalande anti-ryska och anti-Putin-kampanj som förs av media.

Detta sätt att tänka – eller bättre säga icke-tänkande – infekterar även de mer ”moderata” sektorerna i Europa. Till exempel har Jean-Yves le Drian, den franska EU- och utrikesministern, förklarat att ”för honom [Sergei Lavrov] är det Ukraina som är ansvarigt för att Minskavtalen om Donbass inte respekteras. Kortfattat, han [Lavrov] är i en position av ren förnekelse”. Så, sådana västerländska typer har modet att anklaga sin partner, i detta fallet Ryssland, för sina egna gärningar och beräkningar, som om det var Ryssland och inte Ukraina, med stöd av främst USA och Storbritannien, som hindrade Minsk II-avtalen från att verkställas.

Sputnik:

Frankrike är det enda stora europeiska land som verkade ha tagit Rysslands säkerhetsproblem om Natos expansion på allvar. Håller du med om att Rysslands ”röda linjer”, när det gäller Natos expansion, motsvarar alleuropeisk säkerhet?

Jacques Cheminade:

Rysslands ”röda linjer”, med avseende på Natos expansion, är inte bara legitima, utan motsvarar säkerheten och stabiliteten i hela Europa, ”från Atlanten till Ural”, som general de Gaulle brukade säga. Den nuvarande krisen, vilket noterats av ett antal ryska och västerländska strateger, är som Kubakrisen 1962 fast i omvänd riktning. Det är nu Ryssland som står inför utplaceringen av amerikanska och Nato:s kärnvapenmissiler intill sina gränser, trots vad som utlovades av västmakterna vid Berlinmurens fall och Tysklands återförening, att Nato inte skulle utvidgas ytterligare mer än till det återförenade Tysklands gränser. Det fanns ingen skriftlig överenskommelse om detta eftersom, som Mikhail Gorbatjov sa, ”vi trodde att vi förhandlade med människor av gott sällskap och tyvärr var det inte fallet för oss”.

Det är anledningen till att president Putin krävde ett skriftligt avtal för att stoppa utbyggnaden av Nato och utplaceringen av kärnvapen i Östeuropa, intill Rysslands gränser. USA vägrar [att tillhandahålla] ett skriftligt åtagande om de viktigaste frågorna om Rysslands säkerhet, samtidigt som de ensidigt har dragit sig ur tre huvudsakliga fredsavtal från det kalla krigets period: ABM-fördraget (om antimissilmissiler ), INF-fördraget (om medeldistansmissiler) och Open Skies-fördraget (utbyte av information om militära övningar).

I det sammanhanget är det sant att president Macron i viss mån har tagit Rysslands oro över Natos expansion på allvar. Men, som vissa observatörer noterat, är det faktum att han förblir en del av NATO-blocket ägnat att minska hans trovärdighet avsevärt. Det är därför min kamp är att skapa de politiska och ekonomiska förutsättningarna för Frankrike att lämna det integrerade NATO-kommandot och på så sätt återfå sin suveränitet.

Sputnik:

USA kommer att rulla ut ett nytt paket med antiryska sanktioner mot Moskvas erkännande av DPR och LPR. Varför följer EU Washingtons beslut, enligt din åsikt?

Jacques Cheminade:

För närvarande (22/2) är nya amerikanska sanktioner begränsade mot DPR och LPR. En verkställande order från president Biden förbjuder ”nyinvesteringar, handel och finansiering av amerikanska personer till, från eller i de så kallade DPR- och LPR-regionerna i Ukraina…Vi kommer snart att tillkännage ytterligare åtgärder”.

Uttalandet från den amerikanska administrationen klargör att dessa ”inte är de allvarliga ekonomiska åtgärder som vi har förberett om Ryssland skulle invadera Ukraina ytterligare”. Det återstår då att andra sanktioner mot Ukraina är förberedda och utformade av tjänstemän från USA:s finansdepartement och nationella säkerhetsråd, för att krossa Rysslands ekonomi.

Krigshetsare är extremisterna från finanssektorn, tillsammans med   vapenproduktion, finans-militär lobby, underrättelsetjänster, media och tankesmedjor, som National Endowment for Democracy, Freedom House, Atlantic Council och Open Society Foundation. Det är kombinationen av dessa som idag representerar den största faran som kommer från väst.

EU skulle vara impotent inför dem, eftersom de kontrollerar, direkt eller indirekt, alla militärindustriella komplex i europeiska länder, särskilt genom deras kontroll över deras data, cyberstyrkor och avancerad AI.

Sputnik:

Europarådet är det organ som inför och häver sanktioner. I år leder Frankrike rådet. Hur skulle det kunna påverka processen att diskutera och anta ytterligare ett paket med hårdare antiryska sanktioner?

Jacques Cheminad:

Frankrikes inflytande beror på dess politiska vilja. Det kräver mod och envishet. De flesta andra länder har delegerat sin säkerhet till Nato. Frankrike är därför formellt ett undantag, men det är, som jag sa tidigare, kontrollerat ”inifrån”. Dess doktrin är inte längre general de Gaulles eller ens François Mitterrands. Ändå uttrycker många av presidentkandidaterna, från Eric Zemmour till Jean-Luc Mélenchon, och även i viss mån Valérie Pécresse, Marine Le Pen och Fabien Roussel, sin vilja att ändra politiken gentemot Ryssland. Men ingen har ännu räknat med konsekvenserna av ett sådant beslut i termer av den inrikespolitik som ska följas, för att upprätthålla en sådan utrikespolitik.

Sputnik:

Vad är din prognos om relationerna mellan Ryssland och Europa efter erkännandet av LPR och DPR?

Jacques Cheminad:

Mycket enkelt: vi har BRICS och Belt and Road-initiativen och det ligger i de europeiska ländernas intresse att ansluta sig till en sådan politisk och ekonomisk riktning, som partners involverade i ett nytt synsätt på sammanlänkning genom produktivitet. Tillsammans med mina vänner från Schillerinstitutet och mitt politiska parti i Frankrike, Solidarité et Progrès, kämpar vi för ett nytt internationellt strategiskt avtal, eller konferens, som bygger på en helt annan ekonomisk politik än den för det kollapsande kasinospelet i City of London, Wall Street och deras europeiska kollaboratörer.

Föregående artikelVarför Ryssland inte skulle ha angripit Ukraina
Nästa artikelFinland och Sverige ska stå utanför Nato och föra en fredspolitik!
Globalpolitics.se är en partipolitiskt obunden, vänsterorienterad och oberoende analyserande debatt- och nyhetstidning med inslag av undersökande journalistik.

11 KOMMENTARER

 1. En kommentar på The Saker:
  ”Jag har sett kommentarer på andra webbplatser och sociala medier om att den ryska operationen är ”irrationell”.
  Man får sig ett skratt.
  Det som verkligen är irrationellt är att ständigt peta och peta och provocera en björn… för att sedan bli chockad och hysterisk när den attackerar.” Bill Pilgrim den 24 februari 2022 · kl. 20:02

 2. ”Jag tar klart avstånd från Rysslands angrepp på Ukraina.”

  Då får du banne mig ta avstånd från Stalin, Lenin och de andra Sovjetkommunisterna från den tiden som hade precis lika hårda nypor.
  Om du nu vill framstå som rättvis.
  Förstå det är en annan kultur i Ryssland. De kan vara hårda mot sina egna i första hand.
  Men samma kan gälla även här där en pensionär som sagt något i affekt på nätet får ett i jämförelse hårt straff jämfört en våldtäksman, multikriminell, rånare, tjuv etc som får lindrigt straff, straffrabatter eller rent av släpps fri (för att göra nya brott).

  Rättviseperspektivet är mångfacetterat men få för sig det är möjligt att tränga Ryssland i ett hörn och tro det ska tiga och lida när de har en av världens största kärnvapen arsenaler det är faktiskt mer än urbota dumt.
  Faktiskt bara en liberal hjärntvättad men frihetsideal som kan tro på det.

 3. Ja, visst är det så! Som en klok människa som flydde efter Maidan undan deras fascister sade: Kriget har inte börjat, utan det håller på att ta slut! Det började för 8 år sedan!

 4. Nu diskuteras Putins ”världsbild” överallt i media och man gissar vilt! Det mystiska är att man behöver inte gissa, Putin har deklarerat att alla ryssar ska kunna leva tryggt även om de efter Sovjets sammanbrott hamnat i andra länder och ska behandlas som andra medborgare! Ja, de flesta har flyttat tillbaka men miljoner är kvar i gamla ryska områden som olagligen flyttades till andra Sovjetrepubliker på sin tid…Man undrar ju om en del inte kan läsa eller förstå? Värre är det att förstå den världsbild som USA prånglar ut via MSM där man anser sig ha rätt att bomba länder som inte längre vill vara vasaller eller underordna sig deras ”regelbaserade system”? Förstår man var detta slutar om ingen säger stopp? Hur många Ukraina kommer USA att skapa för att förhindra någon av vasallerna lämnar skutan? I Tyskland verkar några ändå förstått vad det är frågan om! Sverige som styrs av efterblivna fattar man ingenting som vanligt….

 5. Nånting som observerats inom nätet är att tjeckien/slovakien har tagit emot många flyktingar från ukraina, men vad som hedrar dom är att dom skickar tillbaka personer/manliga i åldern för armen. Sverige tog emot enbart manliga personer i bästa åldern. Alltså tjeckien tar inte emot män i stridbar ålder, dom tar emot kvinnor, barn och gamlingar, Sverige gör precis tvärtom, tar emot män i stridbar ålder som lämnar sina kvinnor, gamlingar och barn kvar.

 6. Här är ett upprop med det krav på fredsförhandlingar som Cheminade talar om:

  Upprätta en ny arkitektur för alla nationers säkerhet och utveckling, Namninsamling för att sammankalla en internationell konferens

  I ljuset av den eskalerande Ukrainakrisen frågar människor i hela världen oroligt sig själva och sina politiska ledare var detta ska sluta. Är vi på väg mot en global mycket stor konfrontation, kanske t.o.m. med kärnvapen? Står vi inför en omvänd men ännu farligare Kubakris? Kommer mänskligheten ens att överleva? Bakom denna mycket reella krigsfara, och orsaken till den, ligger sammanbrottet för hela det transatlantiska finanssystemet. En nästan 2 biljarder (2 miljoner miljarder) dollar stor spekulationsbubbla av derivat och skulder är på väg att gå upp i rök. En hyperinflationistisk process har redan utlösts globalt med åtföljande sammanbrott i västvärldens fysiska ekonomi. City of London och Wall Street, ägarna till detta konkursmässiga system, försöker desperat oskadliggöra varje fungerande alternativt system – såsom Rysslands och Kinas allians kring Belt and Road-initiativet, som numera omfattar nästan 150 nationer – och finansetablissemanget har öppet konstaterat att det är detta som står på spel. …
  Se vidare på: https://schillerinstitutet.se/uppratta-en-ny-arkitektur-for-alla-nationers-sakerhet-och-utveckling/ med länkar till text också på franska, m.fl. språk

 7. Putin har tydligen nytt världsbild som medierna tror sej veta jämt,utan MINSTA belägg för. Det är något nytt varje vecka dessa 8åren. Vecka efter vecka dessa åren tror man sej vetat vad Putin tycker och tänker om ALLT,utan MINSTA lilla belägg för. Finns inget jag inte sett dessa åren. Men håller med artikeln,helt rätt. Helt korrekt är det

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here