Fara å färde! Coronavirus kan mutera snabbt

6
2148

Denna mycket intressanta artikel publicerades 20 april i South China Morning Post: Kinesisk studie anger att Coronavirusets förmåga att mutera har underskattats mycket, och mutationer påverkar aggresiviteten hos stammar

En ny studie finner att SARS-CoV-2: s förmåga att mutera har underskattats mycket. En grupp forskare vid Zhejiang University, ett toppforskningsuniversitet beläget i Hangzhou, huvudstaden i den östra kinesiska provinsen Zhejiang, har gjort vad som kan vara ett kritiskt genombrott i vår förståelse av det stora variationen av symtom bland patienter. Studier har antytt att upp till hälften av dem som har smittats med viruset kan vara ”asymptomatiska”, en kategorisering som inkluderar de som upplevde milda symtom, som vid en vanlig förkylning eller som har litet feber.

Nu har denna forskargrupp upptäckt 31 nya muterade virusstammar som kan förklara den envist höga dödligheten i delar av Europa och New York. Enligt South China Morning Post uppvisade några av de muterade stammarna en mycket större förmåga att invadera mänskliga celler, vilket innebär att vissa stammar kan vara mycket dödligare än andra. Dessutom visade sig dessa stammar vara ”genetiskt lika” virus i prover från New York och Italien.

Studien ledd av professor Li Lanjuan, den första kinesiska akademikern som rekommenderade fullständig nedstängning för att bekämpa viruset, visar för första gången en sannolik koppling mellan typen av infektion och symptomen svårighetsgrad. Detta är inget annat än ett genombrott – även om det inte uppmärksammas av den amerikanska pressen, förmodligen för att hälsojournalister fått höra att Dr. Fauci sade förra månaden att det inte fanns ”några bevis” för dödliga mutationer, men dessa forskare har dock funnit exakt det. Fastän denna forskning har ännu inte replikerats eller granskats och bedömts av vetenskaplig tidskrift.

”Sars-CoV-2 har förvärvat mutationer som kan väsentligt ändra dess sjukdomsalstrande förmåga”
skrev Li och hennes team i sitt icke-peer-granskade papper som publicerades av non-peer reviewed research medRxiv.org.
Redaktören: Vetenskapliga tidskrifter skickar en insänd artikel för bedömning av vanligen minst två andra för författarna anonyma experter, så kallad peer review. Ibland är författarna också anonyma för granskarna, men kan inte sällan identifieras genom uppgifter om den plats där en studie skett.
Vanligen rekommenderar dessa peer review först större eller mindre omarbetningar. Därefter går den reviderade artikeln tillbaka till redaktionen som tar ställning till publicering eller refusering.

Li tog till ett ovanligt sätt att undersöka virusmutationen. Hon analyserade de virala stammarna isolerade från 11 slumpmässigt utvalda Covid-19-patienter från Hangzhou i östra provinsen Zhejiang och testade sedan hur effektivt de kunde infektera och döda celler. De dödligaste mutationerna hos Zhejiang-patienterna hade också hittats hos de flesta patienter över hela Europa, medan de mildare stammarna var de dominerande sorterna som finns i delar av USA, till exempel i delstaten Washington.

En separat studie fann att New York-stammar hade importerats från Europa. Dödsfrekvensen i New York liknade den i många europeiska länder, eller var värre. Men den svagare mutationen innebar inte en lägre risk för alla, enligt Li: s studie. I Zhejiang blev två patienter i 30- och 50-åldern som drabbades av den svagare infektiösa stammen allvarligt sjuka. Även om båda överlevde i slutändan, behövde den äldre patienten behandling på en intensivavdelning. Li: s studie omfattade ett litet antal stammar, bara några få dussin undersöktes, i motsats till hundratals eller tusentals stammar i stora studier av nya virus.

Professor Li Lanjuan

Li’s team upptäckte mer än 30 mutationer. Bland dem var 19 mutationer nya. De fann att några av dessa mutationer kan leda till funktionella förändringar i virusets spikeprotein, en unik struktur över det virala höljet som gör det möjligt för coronavirus att binda till mänskliga celler. Datorsimulering förutspådde att dessa mutationer skulle öka dess infektionsförmåga. Det faktum att sådana oväntat intensiva variationer kan uppstå från ett prov på färre än ett dussin patienter innebär att den genetiska variationen hos detta virus kan vara mycket högre än ursprungligen förväntat. Och det kan ha muterats sedan utbrottet började, vilket naturligtvis kan skapa komplikationer i jakten på ett vaccin.

Mest oroväckande var några av de muterade stammarna så mycket som 270 gånger så stor infektionsbelastning som de svagaste stammarna. För att verifiera teorin infekterade Li och kollegor celler med stammar som bar olika mutationer. De mest aggressiva stammarna kan alltså generera 270 gånger så mycket viral belastning som den svagaste typen. Dessa stammar dödade också cellerna snabbast. Det var ett oväntat resultat från färre än ett dussin patienter, ”vilket indikerar att den verkliga mångfalden i de virala stammarna fortfarande till stor del undervärderas,” skrev Li i tidningen

Det är bara den senaste påminnelsen om hur mycket vi inte vet om detta virus. Prognosen att ett virus kan ta 18 månader till 2 år att utvecklas är baserad mest på gissningar och önsketänkande. På grund av detta kan det dröja mycket längre tills ett vaccin eller ett botemedel finns till handa än vad många förväntar sig.

Coronavirus ändras med en genomsnittlig hastighet på cirka en mutation per månad. Tjugonde april hade mer än 10 000 stammar sekvenserats av forskare runt om i världen, innehållande mer än 4 300 mutationer, enligt China National Center for Bioinformation.

De flesta av dessa prover sekvenserades dock med en standardmetod som snabbt kunde generera ett resultat. Genen lästes bara en gång, och det finns utrymme för misstag. Li’s team använde en mer sofistikerad metod som kallas ultradjup sekvensering. Varje byggsten i virusgenomet lästes mer än 100 gånger, vilket gjorde det möjligt för forskarna att se förändringar som kunde ha förbises med det vanliga tillvägagångssättet.

Föregående artikelKarantän genom konsten öga
Nästa artikel”Gasattacken i Douma” – lögner för ett krig.
Global Politics
Globalpolitics.se är en partipolitiskt obunden, vänsterorienterad och oberoende analyserande debatt- och nyhetstidning med inslag av undersökande journalistik.

6 KOMMENTARER

 1. Den senaste gemensamma genetiska anfadern för alphacoronavirus, har daterats till cirka 8000 f.Kr. Betacoronavirus, gammacoronavirus och deltacoronavirus har i sin tur daterats till cirka 2400 f.Kr, 3300 f.Kr, 2800 f.Kr och 3000 f.Kr. (Källa: https://sv.wikipedia.org/wiki/Coronavirus)

  Det finns inga vaccin eller antivirala mediciner mot de coronavirus som smittar människor, som godkänts för skydd eller bot. (Samma källa)

  (…förmodligen just p.g.a. av att de muterar, precis som forskarna och du påpekar.)

  Det bästa man kan göra är följaktligen sannolikt att bevara lugnet, eftersom panik och stress är skadligt och sänker immunförsvaret.

  Vad göra? – jag tror att vi metodiskt bör skapa lagar som gör att vi håller hög beredskap vad gäller självständighet, mycket stora matlager, skydd för vårdpersonal, samt har ordentligt med CPAP-apparater etc., samt att repetera vilken mat och vilka vitaminer och mineraler som stärker immunförsvaret bäst i influensatider, samt att, som vanligt, rekommenderat alla, särskilt högriskgrupper, att vara särskilt försiktiga med hygien och folksamlingar i influensatider. Gör vi detta kan vi förmodligen slippa extrema och skadliga åtgärder.

 2. Det bästa man kan göra i det här skarpa läget är att tänka på sig själv.
  Därför den svenska rödgröna regeringens vilja är att smittan ska spridas.
  För någon gemensam trygghet existerar inte i ett samhälle där både politiken är splittrad och solidariteten inte längre existerar.
  Jag tycker den svenska rödgröna regeringens vägval i den förödande Coronapandemin påminner mycket om högermannen Bolsonaros Brasilien.
  Det börjar med ett förnekande och ”det drabbar inte oss” (Tegnells ord i krisens början) och sedan mycket knapphändiga insatser i stil med ”det löser sig själv” (men vi får räkna med ett större antal lik och döda människor)
  Sedan har man SVT, MSM media samt intitutionvänstern men alla dess byråkrater att försvara hela förfarandet samt förfasa sig över de nordiska grannländerna som varit mer företagsamma och mena de kommer få sin del av eländet senare. Något som de naturligtvis inte vet utan bara påstår för att skylla ifrån sig.

  https://www.svt.se/nyheter/trodde-inte-det-skulle-ga-sa-illa

  Förresten kan jag inte förvånas över vänstermänniskor. Ibland kan jag undra om de är riktigt friska i huvudet.
  I går läste jag om en ’vänsterbliven’ professor i England (kvinna, inte mig förvånande) som forskade i genus och som förfasade sig över om engelska forskare vid Oxforduniversitetet skulle bli först med ett fungerande vaccin mot Covid-19 sjukdomen.
  Professorn menade det skulle vara rasistiskt mot Kina och Asien om den europeiske ”vita mannen” skulle visa sin överlägsenhet.
  Jag tycker det fan i mig är otäckt. Det påminner mig om de där extrema religiösa rörelserna i Mellanöstern.
  Där vänstern för övrigt verkar ha större delen av sin själ.
  Något som absolut inte gäller mig. Mitt hjärta är främst i hemlandet Sverige.

  https://samnytt.se/vansterprofessor-rasistiskt-om-storbritannien-ska-uppfinna-coronavaccin/

  • ”Sedan har man SVT …….”

   https://www.svt.se/kultur/tegnell-hajpen-ett-tecken-pa-svenskars-tillit-till-makten

   En video också. Henrik J senaste som jag lyssnade till häromkvällen.
   Tycka vad man vill, men verkligen adekvat är den.
   Jag bryr mig inte så mycket om vad HJ vill propagera här, det är förklaringarna till teaterstycket inför våra ögon som är det viktiga.
   Det är som en teater där estraden är huvudstadens olika maktcentra, första parkett är huvudstadens invånare, andra och tredje parkett osv. resten av landets städer och upp till galleriet som får utgöra glesbygden. Men alla är de en del av publiken och som i de flesta fall fångas av föreställningen.

   https://www.youtube.com/watch?v=yniNsyXsxco

 3. Inget konstigt alls att högermedia släpper fram s.k. ”vänster”, som är enormt repellerande i sina egna högermedier. Mer märkligt är att vänstern tycks göra allt för att fokusera på exakt det som repellerar majoriteten…

  För mig som har tur i schack är upplägget en uppenbar fälla som man avslöjar genom att tänka rätt i tre steg.

  Det är även lätt att notera att inget fokus läggs på saker som har verklig betydelse för oss alla och för vänstern, ex. nedrustning, världsfred, ekologisk hållbarhet, jämlikhet, beredskapslager, Svexit.

  …men ”Rasism!” vill man komma ut med mot SD, fastän rasistiska känslor är helt naturliga när ojämlikheten ökar och massmigrationen når extrema nivåer, samt följaktligen folket då röstar på just SD, när vänstern beter sig klandervärt…

  Samma sak med ”Klimatet!” och att ”Jorden kommer gå under om 10 år!” Hade frågan varit viktig eller ens trovärdig för folket hade naturligtvis inte MP fått så få röster, men varit största parti, trots att de skiter fullständigt i det som är viktigt, nämligen ekologisk hållbarhet.

 4. Oxford professor Sarah Gilbert förklarar varför just mutationer hos Covid-19 inte spelar roll i när det gäller vaccin framställningen. Hennes företag jobbar med AstraZeneca för storskalig produktion och om allting går som planerat så kommer de första vaccin doserna till hösten.

  https://www.youtube.com/watch?v=F-S_Pqt1A_I

  • Här kommer någonting mycket typiskt:
   man kommer att testa det eventuellt framtaget vaccin på människor mellan 18 och 55.

   De som mest avlider med corona i kroppen är multisjuka, helst över 65.
   Man läser lite här och var att influensavaccin tar allt sämre ju äldre man blir.
   I klar text gör allmän vaccinering allt sämre nytta ju äldre de gamla blir, och andra åtgärder som främst förstärker immunförsvaret torde kunna ha en väsentligen bättre verkningsgrad. (Obs! Detta är en lekmanna bedömning baserad på matematik, inte på medicin.)
   Likväl är det i stort sett bara om vaccin som det dryftas, medan annan forskning tycks inte intressera medierna i ”Väst” (i Afrika och i Asien nämns och används däremot örter).
   Det är som om man har helt glömt den danske agronom som matade sina grisar med vitlök och medelhavsörter för att slippa medicinera djuren. (Svinet påstås vara vår närmste släkting.)

   Här finns ett praktexempel på vad som irriterar gamlingar som jag: oavsett om man läser bipaksedlar eller medicinsk info riktade till allmänheten slutar man att existera när man fyller 65.
   Exemplet BMI är intressant såvida att man måste ta sig till den franska Wikipedian för att veta att Quetelet-indexet framtogs för vuxna mellan 18 och 65 https://fr.wikipedia.org/wiki/Indice_de_masse_corporelle ”a été conçu, au départ, pour les adultes de 18 à 65 ans, mais de nouveaux diagrammes de croissance ont vu le jour au cours des dernières décennies pour les enfants de 0 à 18 ans.”
   Den engelska versioner tar upp diverse problem med den traditionella beräkningsmetoden, varav kroppslängden och muskelförekomst, https://en.wikipedia.org/wiki/Body_mass_index (personligen gillar jag det förslaget nyBMI, som är snällare mot min gllupskhet) men skriver inte ett ord om gamlingar över 60, som om koppen vid 90 vore lika med den vid 60.

   Enda gången som jag har fått läsa om någonting som gäller för 70+ var när jag googlade efter den för mig helt obekante https://en.wikipedia.org/wiki/Refractory_period_(sex) [sida på svenska eller franska saknas]

   Bortsett geriatriker undrar jag hur mycket om ålderdomen läser de 20+årigar som pluggar till doktorer och sjuksystrar, och – framför allt – varför ingen specifik information ges till den allt större och allt äldre befolkningen… utom, förstås, att sluta att umgås med sina barnbarn, om man har några, i flunsatider.

   (Det har tidigare uppdagats att fruntimmer inte beaktades i gamla medicintester, och att behandlingar och doser därför utgick från män… som inte käkar p-piller.)

   Kontentan: allt ståhej om vacciner är desto mer suspekt som man inte tycks bry sig om den främsta riskgruppen, som kommer att vara avliden när utvecklingstiden på en sisådär ett dussin år (om man bryr sig om säkerheten) är över.
   Borde man inte i stället satsa på att förebygga och behandla de underliggande sjukdomarna?

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here