Flera bevis på att USA försöker förlänga detta krig

3
1686
Imperialism. Bild från Monthly Review. Vald av mig här..

Artikel av Caitlin Johnstone den 25 mars https://caitlinjohnstone.com/2022/03/25/more-evidence-that-the-us-is-trying-to-prolong-this-war/. Tror ni inte att hon har rätt?

Caitline Johnstone

Översatt av Rolf Nilsson

Rolf Nilsson

_____________________________________________________________

Fler bevis på att USA försöker förlänga detta krig

Washington Post har en artikel som beklagar det faktum att ryska militära befälhavare avböjer samtal från Pentagon, för att diskutera deras operationer i Ukraina (jag vet inte killar och tjejer, kan det ha något att göra med det faktum att USA delar omfattande militär underrättelseinformation om exakt dessa operationer direkt med den ukrainska regeringen). Instoppat hela vägen ner i artonde stycket i artikeln finner vi en mycket mer intressant upptäckt: att Washingtons toppdiplomat inte har gjort några försök alls att kontakta sin motsvarighet i Moskva sedan kriget började den 24 februari.

”Utrikesminister Antony Blinken har inte försökt samtala med sin motsvarighet, Rysslands utrikesminister Sergej Lavrov, sedan konflikten började, enligt amerikanska tjänstemän”, rapporterar The Washington Post.

Så den amerikanska regeringen fortsätter sin politik att vägra att försöka nå diplomatiska lösningar på hög nivå i detta krig, trots dess offentliga klagan om det fruktansvärda våld som folket i Ukraina utsätts för. Detta avslöjande stämmer väl överens med en färsk rapport från Bloombergs Niall Ferguson, om att källor i USA:s och Storbritanniens regeringar har berättat för honom att västmakternas verkliga mål i denna konflikt inte är att förhandla om fred eller avsluta kriget snabbt, utan att förlänga det i syfte att ”få Putin att förblöda” och uppnå regimskifte i Moskva.

Med utgångspunkt i en tidigare rapport från The New York Times om att Biden-administrationen ”strävar efter att hjälpa Ukraina att låsa in Ryssland i ett krigsträsk” skriver Ferguson att han har kommit till slutsatsen att ”USA avser att hålla detta krig igång”, och säger att han har andra källor för att bekräfta detta:

”Det enda slutspelet nu”, hördes en högre tjänsteman säga vid ett privat evenemang tidigare denna månad, ”är slutet på Putins regim. Tills dess, så länge Putin sitter kvar, kommer [Ryssland] att vara en pariastat, som aldrig kommer att välkomnas tillbaka in i nationernas gemenskap. Kina har begått ett stort misstag genom att tro att Putin kommer undan med det. Att se Ryssland bli avskuret kommer inte att se ut som en bra kurs och de kommer att behöva omvärdera Kina-Ryssland-axeln. Allt detta är för att uttrycka att demokratin och västvärlden mycket väl kan se tillbaka på detta som ett avgörande stärkande ögonblick.”

Jag har förstått att högt uppsatta brittiska personer uttrycker sig i liknande termer. Det finns en övertygelse om att ”Storbritanniens första alternativ är att konflikten förlängs, för därigenom få Putin att förblöda.” Om och om igen hör jag ett sådant språk. Det hjälper bland annat till att förklara bristen på någon diplomatisk ansträngning från USA för att säkra en vapenvila. Det förklarar också att president Joe Biden är beredd att kalla Putin för krigsförbrytare.

Tidigare den här månaden, när Ryan Grim från The Intercept kunde göra sig hörd på en presskonferens i Vita huset, mitt i mängden av massmediareportrar som krävde att få veta varför Biden fortfarande inte har startat tredje världskriget, gav pressekreterare Jen Psaki ett mycket avslöjande svar.

”Så, förutom begäran om vapen, har president Zelensky också begärt att USA ska bli mer involverade i förhandlingarna för en fredlig lösning på kriget. Vad gör USA för att driva dessa förhandlingar framåt?” frågade Grim.

”Ett av stegen vi har tagit – ett betydande sådant – är att vara den största leverantören av militärt och humanitärt och ekonomiskt bistånd i världen, för att sätta dem i en större styrkeposition när de går in i dessa förhandlingar.” svarade Psaki och undvek helt frågan om USA faktiskt gjorde något för att hjälpa till att förhandla om fred.

Som vi har diskuterat tidigare har USA:s regering en väldokumenterad historia av att arbeta för att dra in Moskva i kostsamma militära träsk, med målet att sysselsätta dess militära styrkor och undergräva dess ekonomi. Tidigare amerikanska tjänstemän skryter offentligt om att ha gjort det i både Afghanistan och Syrien. Detta är en agenda som är inriktad på att undergräva den ryska regeringen, skapa internationellt samtycke för oöverträffade handlingar av ekonomisk krigföring, utformat (men kanske olämpligt) för att krossa den ryska ekonomin, för att uppmuntra oenighet och uppror, och i slutändan för att åstadkomma ett regimskifte i Moskva.

Det amerikanska imperiet bryr sig inte om ukrainska liv, och det är kränkande att dess agenter ständigt låtsas göra det. Imperiet kommer med glädje att mata varje man, kvinna och barn i hela nationen in i detta krigsgap, om det innebär en möjlighet att avsätta en olydig ledare från en kärnvapenbeväpnad makt, som har blivit oacceptabelt förtrolig med Peking och oacceptabelt bekväm med att ingripa mot USA imperialistiska agendor. Och alla propagandiserade västerlänningar, som viftar med den ukrainska flaggan med sin #StandWithUkraine Instagram-aktivism och blågula profilbilder, kommer att heja på det, varje steg på vägen.

Jag hoppas att detta brutala proxykrig tar slut och att freden kommer till Ukraina mycket snabbt. Men utifrån vad vi ser idag verkar det finnas en enorm världsomspännande maktstruktur som håller sin fot mot dörren till den enda utgången från denna fasa.

Föregående artikelUkrainas historia under 2000-talet. Del 3
Nästa artikelEn rysk lektion i geopolitik – Värt att läsa -särskilt för russofober?
Global Politics
Globalpolitics.se är en partipolitiskt obunden, vänsterorienterad och oberoende analyserande debatt- och nyhetstidning med inslag av undersökande journalistik.

3 KOMMENTARER

  1. Michael Hudson slår helt frankt fast att EUs ministrar är mutade av USA. Han brukar ha överblick. Det förklarar Bryssels sanslösa ödeläggande av sin egen energipolitik till förmån för importen från USA. Han säger även i en tidigare intervju med the Grayzone att de hotats att stoppa Nordstream. Kriget i Ukraina är en bricka i spelet. EUs ekonomi skall röna samma öde som alla stater (inklusive vänskapliga stater som Japan på 80-talet) vilka USA krossat ekonomiskt när de utgjort ett hot. Nu är det Europas tur när USA multnar samman.

  2. USA vill givetvis ha fred och det har hela riksdagen insett. Då måste man stödja USA och nassar i Ukraina. När världen kontrolleras helt av USA:s oligarker så blir det säkert fred.

    Tja. Det kan säkert bli lite totalitärt med vaccinpass för att få gå på KFC, och en hel del kinesiska lydnadspoäng, men man vill ju ta sitt vaccin, få sina biverkningar och få sin kyckling och inte vara bakåtsträvare! Fjamåt! …eller hur var det nu Annie Lööf sade?

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here