För billiga elpriser – Nej till EUs energiunion

10
2331

I kvälls-serien ”Aktuella artiklar för ett år sedan” återpubliceras denna artikel som är aktuell i högsta grad.

Uttalande till media och riksdagspartier

För billiga elpriser – Nej till EUs energiunion

Skyhöga elpriser väntar hushållen trots vallöften skriver Svenska Dagbladet. En bageriägare i södra Sverige säger till SvT elkostnaden har ökat från tidigare 6 000 kr till 70 000 kr nu i juli, och säger att el-priset är existenshotande. Av rädsla att förlora röster försöker samtliga riksdagspartierna överträffa varandra i el-populism.

Magdalena Andersson sade i SvTs partiledarutfrågning : ”Jag älskar billig el” Socialdemokraterna vill satsa 60 miljarder kr för att hjälpa drabbade företag och hushåll, vilket är mer än avgiften till EU. Kostnaden skall tas från det överskott Svenska Kraftnät får efter införandet av de av EU påtvingade el-prisområdena. De flesta hushållen finns i el-områdena 3 och 4 där elpriset är som högst. Branchorganisationen Energiföretagen säger att socialdemokraternas löfte om 30 miljarder till hushållen är värt under 1 krona i förbrukad el. Terminshandeln på elbörsen Nordpool, som är ansluten till EU, tyder på att elpris runt 3 kr i vinter och med skatter och avgifter blir det 4,30 kr per kWh plus nätavgifter. Så trots stödet blir det inte billig el till hushållen.

Moderaterna vill införa ett pristak på 15 miljarder kr. Sverigedemokraterna vill ta bort momsen och sänka energiskatten till den lägsta nivå EU-tillåter. Liberalerna vill halvera energiskatten, och Kristdemokraterna ta bort momsen under december-mars samt sänka energiskatten med 10 öre. Centerpartiet har föreslagit att sänka nätavgiften. Men alla dessa löften kommer bara marginellt att sänka det förväntade elpriset, och partierna har inte förklarat hur stöden skall finansieras.

Vänsterpartiet kritiserar den nuvarande elprisättningsmodellen som styrs av efterfrågan på europeisk nivå och vill ha ett ”Sverigepris” för billig svenskproducerad el på genomsnittligt 40 öre per kwh.

Men inget parti pratar tydligt om ”elefanten i rummet” som är att riksdagspartierna utan någon som helst debatt beslöt att Sverige skulle gå med i EUs energiunion ACER 2009. Det innebär att Sverige ingår i EUs elmarknad och elpriset bestäms av det dyraste energislaget, idag det höga gaspriset, som spiller över på framförallt de svenska elprisområden 3 och 4.

Marknadsförsvarare som Svenska Kraftnät och ACERs kontrollmyndighet i Sverige Energimarknadsinspektionen anser att de olika elprisstöden och Vänsterpartiets Sverigepris strider mot EU-rätten. Enligt marknadslogiken skall konsumenter kunna avstå att köpa en produkt. Men rätten till el är en essentiell samhällelig bastjänst som ingen kan avstå ifrån om ett modernt samhälle skall fungera.

Folkrörelse Nej till EU kräver att Sverige måste ta strid med EU för att utträda ur EUs energiunion ACER och återgå till ett genomsnittligt elpris som motsvarar produktionskostnader i Sverige. Före EU-inträdet levererade Vattenfall och andra lokala svenska elproducenter billig el till konsumenter och företag.

 

Riksstyrelsen Folkrörelsen Nej till EU

31 augusti 2002

Föregående artikelPresentation av nya boken ”Ukrainas historie”
Nästa artikelHur Ryssland och Kina gick förbi väst
Global Politics
Globalpolitics.se är en partipolitiskt obunden, vänsterorienterad och oberoende analyserande debatt- och nyhetstidning med inslag av undersökande journalistik.

10 KOMMENTARER

 1. ”eu” skall och kommer att läggas ned. Adjöss. Det är ingen organisation föör nationalstater, utan en anti, och helt i fickorna på västklanerna. Någon sk energiunion existerar inte, absolut inte, utan den sk unionen är till enkom för ytterligare centralistiska skäl (inte centrala, för organisationsskäl). I Sverige och i nordeuropa fick vi smaka på globalisternas ’ambitioner’, genom att landsförrödarna i dårhuset i vår Huvudstad (fortfarande är det det) accepterade vansinnet med en ’elbörs’, där elproduktionen i resp Land i nordeuropa säljs till högstbjudande (känner vi igen globalistmönstret, ’allt är till försäljning’) och inga kilowatttim finns till dom som producerat

 2. Över en helg hostar svenska regeringen fram 250 miljarder till elbolagen i en betalningsgaranti till Nasdaq Clearing för att EU:s heliga marknadsliberalism fortfarande skall styra över våra elpriser. Idag skrev SvD att det inte finns något tak för elpriserna med det systemet. Det gäller oavsett hur mycket el vi producerar eftersom det energihungriga Tysklands driver upp priserna och det högsta marginalpriset är styrande. Men det är värre än så eftersom elpriserna dessutom styrs av rent spekulativ derivathandel. Det är dags att stoppa spekulationen både i elhandeln och i bankerna. Se: https://schillerinstitutet.se/staten-skall-inte-garantera-spekulation-i-elpriser-eller-i-bankerna-fore-allt-annat/

 3. Sååå, svenska folk, det här får vi för att vi röstat på partier som ser privatisering och marknsdskrafter som lösningen på allt. Dags att rösta vänster, amen!

 4. Problemet är både att vi har ökat populationen i södra Sverige (i falsk godhet eftersom NATO-vurmarna vill bomba andra länder till stenåldern), samt har stängt ned baskraft i syd (i falsk godhet) utan att ersätta den med annan baskraft, samt vill öka antalet eldrivna bilar samtidigt (i falsk godhet eftersom miljövänligheten verkligen är diskutabel om de skall köras på nöd-oljekraftverk), samt har kopplat upp vår elkraft till EU, samt har muckat gräl med energiexportören Ryssland, samt har infört en oreglerad fri marknad med EU.

  Nu får alltså dessa kortsiktiga marknadsliberaler införa planekonomi, något de alltid beskyllt kommunismen för på ett nedsättande vis… Är det s.k. ”karma”?

  De har gjort arbetarklassen fattigare i flera decennier och snart gapar väl hyllorna tomma som i USA, något som även kommunismen beskyllts att leda till…

  … men liksom ändå skall folket luras att rösta på dessa partier, som mest kan liknas vid olika svåra mentala sjukdomar…

  Ingen märker något bland fulmedias journalister. Ingen ifrågasätter politikeradelns höga arvoden eller den bankmaffia som de arbetar för unisont i tron på ”den amerikanska drömmen”. https://rumble.com/v1b8tid-george-carlin-its-a-big-club-and-you-aint-in-it-the-american-dream.html

  Ingen ifrågasätter V:s och MP:s ryggradslösa tystnad och endast de vakna valsamverkar brett för att ersätta den korrupta politikeradeln.

 5. Finns ingen debatt om detta och allt annat katastrofala EU gett oss. Vi Sverige har nog INGET ämne och punkt dessa två decennier där allt bara blivit så mycket sämre pga nyliberala EU-Skitet. HELA EU är byggt och styrts på nyliberalismen men medierna tiger. Självklart som fan att röstar vänster det är ENDAST det kvar 2022

 6. Vilket land blir efter Schweiz att döma till fängelse om man vill ha varmare än 19 grader i sitt hem.

  Residents of Switzerland who, this winter, with a shortage of gas in the country, will warm their homes to temperatures above 19 degrees, face a fine and imprisonment for up to three years.

  This was warned by the press secretary of the Department of Economics (DEF) Markus Spurndli.

 7. Det är som att gå in på ICA och köpa ett paket varmkorv för samma pris som en oxfilé bara för att butiken även har oxfilé i sitt sortiment.

  Man måste separera kraftkällorna så att de bär sina egna kostnader. Annars borde man kunna kräva att bara få fossilproducerad el levererad utan någon vindkraft eftersom det är det man betalat för.

 8. https://www.globalpolitics.se/for-billiga-elpriser-nej-till-eus-energiunion/
  Mycket kan göras som inte är gjort. En värmepump halverar energi behovet. Hur många finns i bruk i Sverige. Inte många tror jag. Kina har nära 100% redan konverterat till värmepumpar. Nya hus har länge byggts för att ackommodera värmepumpar, en för var rum. Kolkaminer finns bara inte och konfiskeras om man skaffar en. Man värmer, eller kyler, bara det rum man vistas i. Det skär ner energibehovet med två tredjedelar. Sedan är värmepumparna byggda för energibesparing. Förra månaden hade vi 40 grader till 44 grader dagligen och förutom 3 timmar på morgonbönen, när det är svalt, gick min värmepump på 7KW stadigt. Elräkning för månaden omkring 500 kronor.

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here