För varje visselblåsare de straffar förhindrar de tusen andra…?

8
2387
Några av banderollerna vid manifestationen i Stockholm 29 juni 2019. Eva Björklund håller tal.

I serien ”Aktuella artiklar för ett år eller flera år sedan och idag” återpubliceras denna artikel som är aktuell i högsta grad. Visar på starten för ”Stödkommitten för Julian Assange”.

Ingress: Jag har varit engagerad i frågan om visselblåsare särskilt sedan sommaren 2018. Eva Jonsson, bland annat styrelseledamot i Stockholmsavdelningen av Folket i Bild Kulturfront ringde mig som ordföranden i avdelningen och föreslog en manifestation till stöd för visselblåsaren Julian Assange. Jag sökte och fick då ett första polistillstånd för manifestationer till stöd för Julian Assange utanför Ecuadors ambassad. Han hade då sedan några år tillbaka asyl på Ecuadors ambassad som den nye presidenten Lenin Moreno ville upphäva, vilket också skedde. Vi hade sedan några manifestationer med tal och musik och bildade efter någon månad ”Stöd kommittén för Julian Assange” med ett tiotal föreningar och enskilda. Därefter har vi haft flera tiotal manifestationer. De flesta har skett på Soltorget vid Sergels torg, men vi har också framträtt vid USA:s och Storbritanniens ambassader, på Sergels torg, Medborgarplatsen och Mynttorget. De flesta av dessa manifestationer har rapporterats på denna blogg. Har själv hållit tal vid kanske 5-8 tillfällen.

Anders Romelsjö håller tal på Medborgarplatsen sedan Julian Assange med våld släpats ut från Ecuadors ambassad i London.

Stödet för Julian Assange har ökat under senare år. Flera organisationer, som Internationella och Svenska Journalistförbundet och Amnesty har tagit ställning för hans sak. FN:s expert på tortyr har uttalat att Julian Assange har utsatts av ”psykisk tortyr” av bland annat svenska myndigheter. Men media och politiker i bl.a. Sverige tiger fegt och ansvarslöst samtidigt som de har fräckheten att påstå att de stödjer yttrandefrihet.

Men för svensk del handlar det inte bara om Julian Assange SvT: ”Visselblåsaren” Christina blev utköpt av Skellefteå kommun – nu har hon fått nytt jobb

”För två år sedan startade hon Facebookgruppen “Håll käften och lyd” i Skellefteå som tog upp arbetsmiljöproblem inom kommunen. Efter en längre process valde Skellefteå kommun att köpa ut henne.
– Det har varit tufft. Jag har inte mått bra och var sängliggande de två första månaderna, säger Christina Lindqvist om hur hon upplevt processen.”

Jag publicerar nedan en artikel 28/7 https://caitlinjohnstone.com/2021/07/28/for-every-whistleblower-they-make-an-example-of-they-prevent-a-thousand-more/ av den australiensiska visselblåsaren Caitline Johnstone som översatts av Rolf Nilsson.


För varje visselblåsare de statuerar exempel på förhindrar de tusen andra

Visselblåsaren Daniel Hale har dömts till nästan fyra års fängelse, efter att ha erkänt sig skyldig till att ha läckt hemlig regeringsinformation om Amerikas psykopatiska mordprogram på civila, utfört med drönare.

Domen var mycket hårdare än Hales försvar förväntade sig, men inte alls så hård som amerikanska åklagare pressade på för, där man hävdade att längre fängelsestraff är nödvändiga för att avskräcka visselblåsning i den amerikanska underrättelsetjänsten.

The Dissenters Kevin Gosztola rapporterar:

Trots det faktum att Hale den 31 mars förklarade sig skyldig till en av de fem åtalspunkter enligt spionagelagen, som han stod inför, förblev åklagarna oförsonliga och ovilliga att stödja något mindre än ett ”betydande straff” för att ”avskräcka” stats- eller kontraktsanställda från att ”använda sina ställningar inom underrättelseverksamheten för självupphöjelse. ”

Med andra ord, om du berättar för allmänheten sanningen om din regerings brott, kommer du att statueras exempel på, så att ingen annan försöker göra om det. Och sedan kommer du, tack vare din modiga och osjälviska handling, att bli smutskastad och tillskriven att göra det för ”självupphöjelse”.

Den amerikanska regeringen döljer inte det faktum att den använder drakoniska fängelsestraff för att avhålla människor från att rapportera sanningen om dess mordiska beteende. Det motsvarar hur kungar förr skulle tortera dissidenter på torget för att visa alla vad som händer när du talar illa om din härskare, bara klätt i 2000-talets språkbruk, om ”nationell säkerhet” (ett påstående som i sig är nonsens, eftersom, som Julian Assange sa, den överväldigande majoriteten av informationen hemligstämplas för att skydda politikernas säkerhet, inte den nationella säkerheten).

Tanken är, att för varje visselblåsare du ’piskar på torget’ med hårda fängelsestraff, avskräcker du tusen andra regerings-insiders från att någonsin plocka upp visselpipan själva. De straffar inte någon för att äventyra ”nationell säkerhet”, eller ens nödvändigtvis för att skada eller besvära dem på något verkligt sätt; Reality Winner’s läckor hade ingen särskild betydelse, men hon fick mer än fem år bara för att man ville göra henne till ett  avskräckande exempel.

Och det fungerar. Naturligtvis fungerar det. Om du har sett din regering göra något hemskt och du har barn, eller om du är kär, eller om du har en älskad som behöver vård, eller om du bara inte vill sitta i fängelse, då kommer du antagligen att betrakta dessa visselblåsare, som berövas år av sina liv och bestämma dig för att du kan hitta ett sätt att leva med det psykologiska obehaget att veta vad du vet utan att säga någonting.

Vi kan vara säkra på att detta exakta scenario har utspelats många gånger. Förmodligen tusentals gånger.

Tänk en minut på vad det här betyder. Det betyder att det vi vet om missförhållanden i så kallade ”fria demokratier” som USA är med säkerhet bara den minsta toppen av isberget, jämfört med vad vi inte vet, därför att för varje bit av information som läcker ut finns det viktiga saker som förblir hemliga. De förblir hemliga eftersom, i likhet med alla gängmedlemmar, insiders från regeringen vet vad som händer med dem som läcker.

Så människor har ingen aning om vad deras regering egentligen gör, men de förväntas fatta välgrundade beslut om vem de vill rösta på för att leda den, och om de för det första ger eller inte ger sitt godkännande för denna regering.

Militärer begriper att man behöver underrättelser innan man kan agera på ett effektivt sätt; du måste kunna titta innan du hoppar, se och veta vad du har att göra med, så att du kan vidta åtgärder som överensstämmer med verkligheten. Sanningen är dold och fördunklad för oss just av denna anledningen: eftersom kunskap är makt, och de vill ha all makt.

Det var vad Julian Assange var ute efter, när han grundade WikiLeaks: ett verktyg för att hjälpa folket att förstå och veta vad som händer i världen, så att vi kan agera på ett informerat sätt. 

Det är också därför han sitter i fängelse.

Mängden makt man ges bör ha ett direkt omvänt förhållande till mängden sekretess som man får ha. Makt med sekretess är olaglig. Om du har makt över människor får du inte ha några hemligheter för dem. Det är inte en giltig sak för någon maktstruktur att göra.

Den amerikanska regeringen fängslar journalister och visselblåsare för att de har sagt sanningen om dess mordiska uppträdande. Alla uttalanden från den amerikanska regeringen om auktoritärism i andra länder saknar trovärdighet, på grund av dess egen behandling av visselblåsare och journalister.

De gör onda saker, de gör det olagligt att rapportera dessa onda saker till allmänheten, de dömer alla som gör det till drakoniska fängelsestraff, i syfte att avskräcka alla andra potentiella visselblåsare, sedan, när allmänheten börjar gissa vad de sysslar med bakom alla dessa slöjor av sekretess, stämplas de som ”konspirationsteoretiker” och stängs av från internet-plattformar.

Om det amerikanska folket faktiskt kunde bli varse allt som världens mäktigaste regering gör i deras namn, skulle de drabbas av fasa och allt stöd till deras regering skulle kollapsa. Den enda anledningen till att USA kan hålla ihop ett världsomspännande, icke erkänt imperium med våld och terror är, att det undanhåller så mycket från offentlig insyn, använder media-propaganda för att skapa en falsk uppfattning om vad som händer och sedan stigmatiserar misstro och försök att gissa sig till vad som försiggår bakom de murar av sekretess som man har uppfört för att dölja allmänhetens insyn.

Detta är olagligt. Hela USA:s regering är olaglig, och så är alla andra regeringar som anpassat sig till den och som bedriver liknande metoder, som Australien och Storbritannien. Vi bör göra oss kvitt all den tolerans för dessa styrsystem som denna gigantiska globala maktstruktur har indoktrinerat i våra sinnen.

Föregående artikelJeff Sachs om det förfärliga läget i världen…
Nästa artikelFrihetens hägring
Global Politics
Globalpolitics.se är en partipolitiskt obunden, vänsterorienterad och oberoende analyserande debatt- och nyhetstidning med inslag av undersökande journalistik.

8 KOMMENTARER

 1. Nästa oberoende journalist som fängslas i Storbritannien, 8 månaders fängelse för CraigMurray för att han inte åtnjuter det skydd som en journalist på ex. The Guardian skulle haft, enligt journalister på Grayzone
  Ben Norton skriver på sin twitter: People should be very concerned over the imprisonment of @CraigMurrayOrg
  .A top Scottish judge ”put the final nail in the coffin of citizen journalism,” setting a legal precedent for Western authoritarian regimes to decide who is or isn’t a journalist.
  Nedan utdrag ur Jonathan Cooks artikel i Grayzone och länk till artikeln.
  Former British diplomat and independent journalist Craig Murray is the first person imprisoned in the UK over media contempt in 50 years.

  This article was originally published at Jonathan Cook’s blog.

  Craig Murray, a former ambassador to Uzbekistan, the father of a newborn child, a man in very poor health and one who has no prior convictions, will have to hand himself over to the Scottish police on Sunday morning. He becomes the first person ever to be imprisoned on the obscure and vaguely defined charge of “jigsaw identification”.

  Murray is also the first person to be jailed in Britain for contempt of court in half a century – a period when such different legal and moral values prevailed that the British establishment had only just ended the prosecution of “homosexuals” and the jailing of women for having abortions.
  https://thegrayzone.com/2021/07/31/craig-murrays-jailing-national-security-state-independent-journalism/

 2. Observera att Daniel Hale fick nästan fyra år genom en sk. plea bargain, lindring efter erkännande. Om Hale hade följt sitt samvete och vidhållit att han inte bara var oskyldig utan rentav gjorde sin plikt genom att avslöja krigsförbrytelser, gud vet hur lång hans dom hade blivit. Läs mer bl.a. med Chris Hedges.

  Craig Murray var ambassadören som avslöjade brittisk medverkan i tortyr och korruption. Det betydde punkt för karriären och sedan dess har han ivrat för skotsk självständighet bl.a. och tagit ställning för Julian Assange. Etablissemanget har letat efter anledning att slå till mot honom och fann här ett absurt svepskäl som om jag minns rätt kom för att han avslöjade hur åtalet mot Alex Salmond gällande påstådda sexuella trakasserier var ett iscensatt drev med falska angivelser.

  På den komiska avdelningen har Joe Biden blivit intervjuad av CNN och det hela blev ett komplett fiasko. Se Jimmy Dore. Bidens plats är på äldrevårdens demensavdelning och inte i Vita huset.

  Och även Sverige har fått sin slev av komiken. De ryska skälmarna Lexus och Vovan har lyckats snärja Ann Linde och inbillat henne att hon samtalar med den tilltänkte vitryske ”presidenten” Tihanovskaja. Det är inte vem som helst som blir måltavla för dessa skälmar så kanske Linde kan räta på ryggen och mena att hon i alla fall är en person av betydenhet. Se närmare hos anti-spiegel.ru

  • Det är skrämmande men inte otroligt att det rättsövergrepp som Craig Murray nu befinner sig i, leder trådarna tillbaka till Assange, vilket kanske är det starkaste motivet för rättsväsendet i Storbritannien att hålla honom bort från att vittna.
   Åtalet mot Craig Murray gjorde det också möjligt att frånta honom hans pass, så att han inte kunde åka till Spanien och vittna i ett relaterat Assangefall, som är oerhört pinsamt för Storbritannien och USA. Då det finns bevismaterial att USA spionerat på Assange på Ecuadors ambassad i London. Murray skulle vittna om att hans egna konfidentiella samtal med Assange filmades, liksom Assanges möten med sina egna advokater.
   Murray skriver själv: ”Actually what I found most shocking about that was the peculiar determination of the judges to make sure that, during the three weeks we have to lodge the appeal, I am not allowed to go to Spain to testify in the criminal prosecution for the CIA spying on Assange’s legal team.”

 3. Rättelse: Ann Linde trodde sig inte samtala med fru Tihanovskaja utan fru Navalnyj och dennes medarbetare. Att hon fick ”äran” förklaras av OSCE-ordförandeskapet.

 4. Det är därför det är så viktigt att vi stöder att utveckla teknologi som som genom tillämpning av teknologi garanterar skyddad anonymitet. Jag hör ofta att någon påstår att anonymitet bara skyddar kriminella. Kryptovalutor till exempel. Tvärt om. Det är så att den som på något sätt motarbetar anonymitet i verkligheten hjälper kriminella, speciellt krigsförbrytare. Glöm aldrig att den mest effektiva delen av massövervakningen är den ekonomiska, motiverad med att ”alla måste betala sin skatt”. Den övervakningen, speciellt i Sverige kommer nu att väsentligt stärkas med Riksbankens kryptovaluta.

  • Så enkelt är det inte. Det är de anonyma trusterna som ger den härskande oligarkin skydd från insyn och möjliggör att Afrika har tömts på en enormt stor andel av det värde som deras naturtillgångar och gruvarbetare arbetar ihop. Det har gjort att Afrika som rätteligen kunde vara nettoutlånare i stället är skuldsatt.

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here