För Venezuelas rätt att bestämma över sin egen framtid

0
1280
Sanktioner mit Venezuela. Pappersklipp från Venezuela. Bild: Shutterstock.

Redaktörens ingress: Uttalandet ”För Venezuelas rätt att bestämma över sin egen framtid” nedan har en bister bakgrund. Ska en stat som för en politik som inte passar USA:s intressen få existera självständigt och demokratiskt bestämma sin framtid? För den okunnige, och den som är motståndare till FN-stadga, folkrätt och demokrati kan frågan förefalla ogrundad eller insinuant. Men tänk då inte på Afghanistan, Irak, Libyen, Syrien, Bolivia eller Iran.

AP rapporterade 2/4 att USA flyttar krigsfartyg i riktning mot Venezuela i AP i så kallade anti-drogsoperationer. Fast det är väl känt att USA:s nära allierade Colombia är det stora droglandet i Sydamerika.

Och USA har uttalat att man är beredd att officiellt betala 15 miljoner dollar (150 miljoner kronor) för den som kan döda Maduro.

Venezuela fördömer EU:s uppslutning bakom USA:s planer på att inrätta en övergångsregering i landet som tystnad inför Washingtons ”aggression mot den venezuelanska suveränitet”, har den venezuelanska utrikesministern Gorge Arreaza sagt. här.

USA fortsätter med sina militära mobiliseringar i #Colombia med sikte på en militär intervention i Venezuela. USA-trupper landade igår i colombianska gränsstaden Cúcuta.
Den venezolanska försvarsmakten har nu påbörjat truppförflyttningar till gränsen med Colombia.

Videon visar hur USA landsätter soldater i Colombia nära gränsen till Venezuela.

 


För Venezuelas rätt att bestämma över sin egen framtid

Detta uttalande har sänt till utrikesminister Ann Linde.

Vi, aktivister i sociala, politiska och solidaritetsorganisationer vill uppmärksamma den svenska allmänheten på den överhängande faran av att USA ska anfalla Venezuela militärt, mitt i det farliga läge som redan råder på grund av en dödlig pandemi, som drabbar hela mänskligheten. Att ingen ska få tvinga på Venezuela och Sydamerika krig i pandemins skugga.

USAs regering har genom utrikesminister Mike Pompeo den 17 mars offentligt utlovat en riklig belöning till den som infångar president Nicolás Maduro, och dessutom uttalat USAs avsikt att med militärt anfall tvinga på Venezuela en ”demokratisk övergångsregering” som de gjorde med Panama (20 december 1989). Dessa avsikter strider mot staternas rätt till självbestämmande, suveränitet och frihet från utländska krafters inblandning.

USAs strategi är att nu anfalla Venezuela militärt efter att under flera år ha uppviglat till terroristaktioner i landet, lagt beslag på Venezuelas tillgångar i utlandet, stött ett misslyckat statskuppsförsök mot det venezolanska folkets demokratiskt valda regering, drivit en utsvältningsblockad mot folket, men misslyckats.

För närvarande blockerar USAs krigsfartyg sjöfarten i Karibien och längs Sydamerikas kuster. USAs regering uppmanar till att bilda en regering i Venezuela för en så kallad ”demokratisk övergång”, som ska göra sig av med president Nicolas Maduro och även den självutnämnde Guaidó, och kalla till val inom ett år.

Mot löfte från USA att häva sin utsvältningsblockad som stoppar Venezuelas handel med omvärlden.
 Det pågår samtal mellan Venezuelas regering och oppositionen för att samordna krafterna för att bekämpa Coronaviruset och hitta en lösning på den politiska krisen. Ledande oppositionspolitiker fördömer också hoten från USA.

Andra folk på vår jord har redan historiska, tragiska erfarenheter av förtryck, död och krig när USAs regering kommer med sin fantasidemokrati, som bara för med sig olycka för folken.

Vi protesterar mot USAs antidemokratiska, interventionistiska planer och EUs utrikeschefs oacceptabla uttalande till stöd för USAs planer, utan att kritisera dess krigiska strategi. Med sådan underdånig politik bidrar EU till omfattande destabilisering och kanske krig för hela Karibien och Sydamerika. Venezuela är inte USAs koloni, det är en fri och suverän stat som har genomlevt USAs och dess allierades terror.

Venezuela behöver stöd för att uppnå fred, utveckling och ett slut på USAs utsvältningsblockad, Venezuela har rätt till självbestämmande och suveränitet, varken konfrontation eller utländsk militär invasion av ännu en fri och demokratiskt stat.

Vi går inte med på att krigisk och omänsklig politik ska vara vår demokratis logik.

För Venezuelas rätt att bestämma sitt eget öde!

Nej till USAs krig!


Undertecknat hittils av:
Eva Björklund, Agneta Norberg m.fl Sveriges FredsrådMaria Lupe Díaz, Rolando Zanzi, Oto Higuita, Jan Strömdahl, Gilda Cordova,Rosalia Sanles, Vania Ramiréz m.fl, Svensk-Kubanska Föreningen Sthlm,Ruth
Cartaya, Francisco Contreras, Martin Lööf m.fl, VenezuelanätverketAnders Romelsjö, Staffan Ekbom, Jan-Erik Romson m.fl. FIB Kulturfront Sthlm,Kristina Hillgren, Anne-Kristin Araya, Zoltan Tiroler, Svensk-Kubanska Föreningen, Eduardo Rueda, Maria Magdalena Acuna. Alberto Munoz, Jens Nyman, Adrán Groglopio, Bert Hoflund, Leonte Alberto Salgado, Ingrid Bergström, Dick Emanuelsson, Carmen Misas, ChristineVaple, Liberación, Stefan Schrödl, Maria Sandblad, Ann-Margarethe Livh, Bengt-Olof Andersson.

VISA STÖD FÖR VENEZUELAS FOLK mejla till Så lägger vi med dig på namnlistan innan vi lämnar in till regeringen och organisationer.

Föregående artikelCovid-19 och desinformationspandemi – vem förvillar?
Nästa artikelLibyen – Från Gaddafi till Haftar. Och vem stödjer Haftar förutom Israel?
Global Politics
Globalpolitics.se är en partipolitiskt obunden, vänsterorienterad och oberoende analyserande debatt- och nyhetstidning med inslag av undersökande journalistik.

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here