Israel: Förmågan att möta verkligheten.

3
2688
Latuffe Cartoons

Ingress: Jag har nyligen publicerat två artiklar av Gunnar Olofsson. Andi Olluri uppskattar detta, men har kompletterande fakta och synpunkter.
Andi Olluri har även publicerat
Det stora spelet. Om utsikterna till fred i Mellanöstern.
Hybris Israel.

Andi Olluri

Förmågan att möta verkligheten – Svar till Gunnar Olofsson

Förmågan att möta verkligheten – Svar På Gunnar Olofsson*

Nyligen publicerade Gunnar Olofsson en mycket bra text om läget i Guds förlovade land. (1) Mycket viktig information framkommer. Men än viktigare är det som inte kom fram. Jag skall alltså inte anmärka innehållet i texten – vilket var bra sådan. Snarare att denna saknar en del som inte är helt ointressant.
Först och främst måste vi ta en titt på faktan.

Att det “israeliska erövrandet, annekteringen, av ytterligare betydelsefulla delar av det palestinska territoriet” skulle vara någonting som Israel “tvekar om” stämmer nog inte. Jag anar att Gunnar menar detta: “Ett formellt votum om Israels megalomana griller, i deras parlament, har ej skett”. Benny Gantz satte nämligen stopp för detta 29 juni.(2)
I sanning “tvekar” inte Israel det minsta med “erövringen, annekteringen” och terroriseringen av palestinierna.

Samma dag som omröstningen var tänkt att hållas, skickades israeliska styrkor till Jerusalem för att förstöra ett antal palestinska byggnader till “spillror”. I vanlig ordning gav man några obetydliga förevändningar. Det finns givetvis ett mönster: “Under svepskälet av obefogad byggande, tillintetgör Israel hus stup i ett för att hindra palestinsk utökning i det Ockuperade Jerusalem”. Detta, när “tusentals illegala [, israeliska] bostäder” byggs för att “motväga” palestinierna.(3)

Detta är fortsättningen på vad den israeliska människorättsorganisationen, B’Tselem, dokumenterar som en ordentlig “upptrappning” av “israelisk förstörelse av palestinska hem” under förra månaden.(4) Fem dagar Senare inleddes ett massivt bosättningsprogram i Neve Daniel. 164 nya illegala bostäder skall byggas. Direktören för Anti-Wall and Settlement Commission, Hassan Brejiah, påpekade det uppenbara:

This settlement expansion is part of the construction of a new settlers’ compound inside the illegal settlement […] It is at the expense of land belonging to the Palestinians in Al Khader and Nahalin neighbourhoods.(5)

Det har även publicerats rapporter om Israels angrepp på Gaza. Runtomkring har “agrikulturella” mål “angripits” med amerikanska F-16-stridsplan och Apachehelikoptrar. Vad man vet har ingen skadats. Det är däremot intressant hur man har försökt berättiga att man går i ullstrumporna. IDF hävdar att detta var ett svar på Hamases raketskjutningar(6) – som råkar vara extremt verkningslösa och jämförs med modifierade fyrverkeriraketer.(7)

Det blir verkligen komiskt. Man måste undra hur det kommer sig att man, med det målet, bombarderar man i levande dagsljus “flera bondgårdar“ och bostadsbyar – exempelvis Al-Zaytoun. När invånarna återvände från sin flykt fick de möta besked om att den lokala “mejerigården hade förstörts” och att förstörelse skett på de andra byggnaderna.(8) Till ingens förvåning anförde Israel inga bevis för att hamaskrigare gömde sig bland höns.

Allt detta är post-1 juli.

Detta är alltså inte ett angrepp på Gunnar Olofsson. När det kommer till Israel-Palestina-frågan är han en enfant terrible inom svensk etablerad media, emot uppsjön av medelmåtta och förljugenhet. Men den precisa beskrivningen av händelserna kan inte underskattas. Särskilt inte när man besinnar frågan: “Hur har DN, Washington Post etc. kommenterat kring situationen?” – Vi alla vet svaret.

Referenser.

(1)Global Politics, Ta ansvar för Palestina!, den 8 juli, 2020. Detta är texten som jag refererar till.

(2)The Guardian, Netanyahu’s annexation plan in disarray as Gantz calls for delay, den 29 juni, 2020. Det finns dessutom andra plausibla förklaringar till skrinläggningen. Se ex.: Motasem A Dallouls text Why Did Netanyahu Pull back on Annexation, MEMO

(3)Middle East Monitor, Israel to build 164 more settlement units in occupied West Bank, den 6 juli, 2020

(4)Electronic Intifada, Home demolitions spike ahead of annexation, den 7 juli, 2020

(5)Wafa, Israel demolishes house, shacks in Jerusalem neighborhoods, den 1 juli, 2020

(6)Middle East Monitor, Israeli jets strike target in Gaza strip, den 6 juli, 2020

(7)Se exempelvis Youtube, Norman Finkelstein: The “Big Lie” about Gaza is That The Palestinians Have Been the Aggressors

(8)Middle East Monitor, Israel strikes dairy farm in Gaza, den 6 juli, 2020

Föregående artikelPEN International och andra – men inte Svenska PEN – protesterar skarpt mot behandlingen av Assange.
Nästa artikelUtrullandet av 5G – kapitalets megaskifte inte folkets
Global Politics
Globalpolitics.se är en partipolitiskt obunden, vänsterorienterad och oberoende analyserande debatt- och nyhetstidning med inslag av undersökande journalistik.

3 KOMMENTARER

  1. Bra skrivet, dock med undantag av beskrivningen av israel som ”Guds förlovade land”. En gud som lovar bort någon annans mark är på sin höjd en fastighetsmäklare eller ännu värre en större tjuv själv.

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here