PEN International och andra – men inte Svenska PEN – protesterar skarpt mot behandlingen av Assange.

1
1864
Julian Assange den 21 okt 2019 i London efter ett förhör om utlämning till USA. Foto: Ruplty.com
Julian Assange den 21 okt 2019 i London efter ett förhör om utlämning till USA. Foto: Ruplty.com

Ingress av redaktören: Under våren har kraven på frisläppandet av visselblåsaren Julian Assange ökat.

Några exempel:
Internationella och Svenska Journalistförbundet tar ställning för Julian Assange och andra visselblåsare, liksom Internationella och Svenska Pen!
Stödet för Julian Assange ökar nu! Kom med!
Läkare för Assange: “Den psykologiska tortyren måste upphöra.”

Se mer under ”Relaterat” efter upprops-texten.

Man noterar att Svenska Pen inte skrivit på detta skarpa upprop.

Uppropet har publicerats Pen International: United Kingdom: release WikiLeaks publisher Julian Assange.


Idag, 3 juli, har PEN International tillsammans med Courage Foundation, engelska PEN, tyska PEN, PEN Melbourne, PEN Norge, PEN Perth, Sydney PEN och andra organisationer i civilsamhället skickat ett öppet brev där man begär att WikiLeaks-förläggaren Julian Assange skulle släppas. ”Detta åtal öppnar effektivt dörren till kriminalisering av aktiviteter som är avgörande för många utredande journalister som skriver om nationella säkerhetsfrågor. Utöver själva fallet är vi oroliga för att det faktum att Assange nu riskerar utlämning och eventuellt årtionden i fängelse om han döms i USAvilket motverkar kritisk journalistik, vilket är avgörande för att avslöja sanningar om brott som begås av regeringar, ” menar Carles Torner, verkställande direktör, PEN International.


Uppropet/Det öppna brevet.

Bäste (”Dear”) Right Honourable Robert Buckland QC-MP

Redaktören: The Right Honourable är en engelskspråkig hederstitel traditionellt tillämpad på enskilda personer och ibland organisationer i Förenade kungariket, Kanada, Australien och Nya Zeeland.

Den 8 juni 2020, sa regeringsledamoten Lord Ahmad från Wimbledon som svar på en fråga i överhuset (House of Lords) om Storbritanniens ståndpunkt när det gäller skyddet av journalister och pressfrihet ”Mediefrihet är avgörande för öppna samhällen. Journalister måste kunna undersöka och rapportera utan onödig inblandning ”.

Vi, undertecknade instämmer i detta uttalande och uppmanar den brittiska regeringen att upprätthålla sitt åtagande om pressfrihet i sitt eget land. Vid tidpunkten för Lord Ahmads uttalande hade WikiLeaks-publicisten Julian Assange suttit fängslad på högsäkerhetsfängelset Belmarsh i mer än ett år.

Han hotas av utlämning till USA på anklagelser om publicering.

Vi uppmanar den brittiska regeringen att omedelbart släppa ut Herr Assange från fängelset och hindra hans utlämning till USA. Den amerikanska regeringen har åtalat Assange på 18 punkter för att ha erhållit, innehaft, konspirerat för att publicera och för att ha publicerat sekretessbelagd information. Åtalet innehåller 17 punkter enligt spionerilagen från 1917 och en anklagelse för konspiration (med en källa) för att bryta mot lagen om databedrägeri och missbruk, som behandlar frågor om spioneri.

Detta är första gången någonsin sådana anklagelser används vid publicering av sanningsenlig information i allmänhetens intresse. Detta utgör ett allvarligt farligt försök att kriminalisera journalisters kommunikation med källor och publicering av journalister av sekretessbelagd information, oavsett informationens nyhetsvärde och i fullständig avsaknad av hänsyn till allmänhetens rätt att få information.

Den 24 juni 2020 utfärdade det amerikanska justitiedepartementet en andra anklagelse mot Herr Assange. Man lägger inte till några nya anklagelser men utvidgade anklagelsen för konspiration till att innefatta datorintrång.

Den här nya åtalet använder sig av en selektiv och vilseledande narrativ i ett försök att framställa Assanges handlingar som skändliga och konspiratoriska snarare än som bidrag till rapportering av uppgifter om allmänt intresse. Anklagelserna mot Assange har ett potentiellt maximalt straff på 175 års fängelse. Att skicka Assange till USA, där åtal är nästan säkert motsvarar en dödsdom.

Detta är en oöverträffad upptrappning av ett redan störande angrepp på journalistik i USA, där president Donald Trump har hänvisat till nyhetsmedierna som ”folkets fiende”. Medan tidigare presidenter har åtalat visselblåsare och andra journalistiska källor enligt Spionage Act för att läcka klassificerad information, har Trump Administration tagit ytterligare steg.

Herr Assange själv har förföljts för publicering i nästan ett decennium. Under 2012, med rädsla för åtal från USA, som senare visade sig vara befogad, sökte Assange och beviljades asyl från Ecuadors regering, och han gick in i den ecuadoriska ambassaden i London. Eftersom Storbritannien avböjde att garantera att Assange inte skulle utlämnas till USA, bedömde FN: s arbetsgrupp för godtyckligt frihetsberövande att Assanges internering verkligen var godtycklig och uppmanade Storbritannien att ”omedelbart [tillåta] Wikileaks grundare Julian Assange att lämna den ecuadorianska ambassaden i London i frihet”.

President Obamas administration åtalade den amerikanska arméns underrättelseanalytiker Chelsea Manning för att ha avslöjat och sänt hundratusentals dokument till WikiLeaks om USA: s krig i Irak och Afghanistan, liksom uppgifter från statliga arkiv om fångar i Guantanamo Bay-fängelset.

Men administrationen, som hade utsett en Grand Jury för utredning av WikiLeaks redan 2010 beslutade uttryckligen att inte åtala Herr Assange på grund av vad den kallade ”New York Times-problemet.” Som Washington Post förklarade i november 2013 ”Om justitieministern åtalade Assange, skulle man tvinas att också åtala New York Times och andra nyhetsorgan och författare som publicerade sekretessklassificerat material, inklusive Washington Post och Storbritanniens tidning Guardian”.

När president Trump kom till makten, tillkännagav då amerikanska justitieministern Jeff Sessions att åtal av Assange skulle ”prioriteras”, trots att inga nya bevis eller ny information hade kommit fram i fallet.

I april 2017, i ett häpnadsväckande uttalande mot WikiLeaks konstitutionella rätt att publicera, förklarade dåvarande CIA-chefen Mike Pompeo att WikiLeaks var en ”icke-statlig fientlig underrättelsetjänst” och sa: ”Julian Assange kan inte bedömas enligt First Amenment till konstitutionen som innebär yttrandefrihet”.

Den 11 april 2019 avslutade Ecuador olagligt Assanges diplomatiska asyl i strid med Genèvekonventionen om flyktingar och bjöd in den brittiska polisen till sin ambassad i London, där Assange omedelbart arresterades på begäran av USA.

Herr Assange har avtjänat en chockerande 50 veckors fängelsevistelse för en borgensförsummelse. Men när den domen verkställts i september 2019 släpptes han inte. Julian Assange fortsätter att hållas kvar i högsäkerhetsfängelset Belmarsh, nu enbart på USA:s begäran.

Redan före lockdown som inleddes av coronavirus-pandemin har Assange hållits under förhållanden som närmar sig isolering då han är instängd i sin cell mer än 22 timmar om dagen. Nu är Assange ännu mer isolerad och han har inte sett sina egna barn på flera månader.

Dessutom har Assange bara haft extremt begränsad tillgång till sina advokater och handlingar, vilket allvarligt hindrat hans förmåga att delta i sitt eget rättsliga försvar. Efter ett besök i Belmarsh tillsammans med läkare i maj 2019 bedömde FN: s särskilda rapportör om tortyr Nils Melzer att Herr Assange hade utsatts för psykologisk tortyr. Förhör med Assange, som påbörjades en vecka i februari 2020 och planeras fortsätta i ytterligare tre veckor, kommer att återupptas i september. Men coronaviruset, som enligt uppgift redan har dödat minst en annan fånge vid högsäkerhetsfängelset Belmarsh och som fortsätter att spridas genom fängelser i en oroväckande takt, utsätter Julian Assanges hälsa och välbefinnande för allvarlig risk då han lider av en kronisk lungåkomma.

Den pågående förföljelsen av Herr Assange bidrar till en försämring av pressfriheten i Storbritannien och tjänar till att försämra Storbritanniens internationella image. ”Reportrar utan gränser” kritiserrar den oproportionerliga domen av Assange till 50 veckor i fängelse för att ha brutit mot borgen, inrikesministeriets beslut att godkänna USA: s utlämningsbegäran, och Assanges fortsatta kvarhållning som faktorer bakom Storbritanniens nedgång i rankning till 35: e plats av 180 länder i World Press Freedom Index 2020.

Vi uppmanar den brittiska regeringen att frisläppa Herr Assange utan ytterligare försening och blockera hans utlämning till USA – en åtgärd som kan rädda Herr Assanges liv och bevara pressfriheten som Storbritannien har åtagit sig att kämpa för globalt.


Undertecknare.

Nathan Fuller, Executive Director, Courage Foundation
Rebecca Vincent, Director of International Campaigns, Reporters Without Borders (RSF)
Anthony Bellanger, General Secretary – International Federation of Journalists (IFJ)
Archie Law, Chair Sydney Peace Foundation
Carles Torner, Executive Director, PEN International
Christine McKenzie, President, PEN Melbourne
Daniel Gorman, Director, English PEN
Elena Cohen, President, National Lawyers Guild
Jeanne Mirer, President, International Association of Democratic Lawyers
Kjersti Løken Stavrum, President, PEN Norway
Lasantha De Silva, Freed Media Movement
Marcus Strom, President, MEAA Media, Australia
Mark Isaacs, President, Sydney PEN
Michelle Stanistreet, general secretary, National Union of Journalists (NUJ)
Mousa Rimawi, Director, MADA – the Palestinian Center for Development and Media Freedoms
Naomi Colvin, UK/Ireland Programme Director, Blueprint for Free Speech
Nora Wehofsits, Advocacy Officer, European Centre for Press and Media Freedom (ECPMF)
Peter Tatchell, Peter Tatchell Foundation
Ralf Nestmeyer, Vice President, German PEN
Rev Tim Costello AO, Director of Ethical Voice
Robert Wood, Chair, PEN Perth
Ruth Smeeth, Chief Executive Officer, Index on Censorship
Sarah Clarke, Head of Europe and Central Asia, ARTICLE 19
Silkie Carlo, Director, Big Brother Watch
William Horsley, Media Freedom Representative, Association of European Journalists
Adil Soz, International Foundation for Protection of Freedom of Speech
Americans for Democracy & Human Rights in Bahrain (ADHRB)
Bytes for All (B4A)
Center for Media Freedom & Responsibility (CMFR)
The Center for Media Studies and Peacebuilding (CEMESP-Liberia)
The Centre for Investigative Journalism (CIJ)
Foundation for Press Freedom (Fundación para la Libertad de Prensa)
Free Media Movement Sri Lanka
Freedom Forum Nepal
IFoX / Initiative for Freedom of Expression – Turkey
International Press Centre (IPC)
The International Press Institute (IPI)
Media Foundation for West Africa
Mediacentar Sarajevo
Pakistan Press Foundation (PPF)
South East Europe Media Organisation (SEEMO)
World Association of Community Radio Broadcasters (AMARC)

CC: Rt Hon Dominic Raab, Secretary of State for Foreign and Commonwealth Affairs.

Solidaritetsmanifestation för Julian Assange i Stockholm 7 september.

Andra artiklar om Assange-frågan som publicerats här

Journalister höjer rösten för Julian Assange.
Många läkare är allvarligt bekymrade över Julian Assanges hälsa.
Pen International och Svenska Pen: Julian Assange bör inte utlämnas till USA.
INTERNATIONELLT Staty rest i Berlin över demokratiska visselblåsarna Edward Snowden, Julian Assange och Chelsea Manning!
Frige Julian Assange! Öppet brev från två riksdagsledamöter till Europarådet.
Gör som 225 000 andra vänner av yttrandefrihet – skriv på detta upprop till stöd för Julian Assange.
Gula Västarna stödjer Assange. Vad gör svenska journalister?

Fångarna visar större mod och kampinsats för Assange och yttrandefrihet än hela Västvärlden!

Internationell manifestation för Assange – Soltorget Stockholm 22 februari. Kom, kom!
FN-utredare: hög svensk polis fabricerade bevis mot Julian Assange. Sveriges största rättsskandal?
FN-rapportör om behandlingen av Assange: «Ett mordiskt system skapas inför våra ögon». Sveriges största rättsskandal?

Men Amnesty har en annan uppfattning:
Amnesty anser inte att Julian Assange är en politisk fånge! Är Amnesty språkrör för USA – visselblåsares fiende?

Föregående artikelDet viktigaste mötet i G20 var mellan Indien, Kina och Ryssland?
Nästa artikelIsrael: Förmågan att möta verkligheten.
Global Politics
Globalpolitics.se är en partipolitiskt obunden, vänsterorienterad och oberoende analyserande debatt- och nyhetstidning med inslag av undersökande journalistik.

1 KOMMENTAR

 1. Den 11/7 mailade jag Svenska PEN som har svarat. Man kan undrar varför just Svenska PEN inte fick information ”i tid.”

  ” 11 juli 2020 kl. 12:40 skrev Anders Romelsjö <>:

  Hej!

  PEN International och en del andra organisationer kräver att Julian Assange släpps fri. United Kingdom: release WikiLeaks publisher Julian Assange

  PEN International och andra – men inte Svenska PEN – protesterar skarpt mot behandlingen av Assange.

  Men Svenska PEN är inte med denna gång? Hur kan det komma sig?

  Hälsningar

  Anders Romelsjö, professor emeritus”
  SVAR: Hej

  ”Svenska PEN har uttalat sig här
  https://www.svenskapen.se/senaste-nytt/2020/5/5/svenska-pen-krver-utlmna-inte-julian-assange-till-usa

  Vi hade kunnat skriva under uttalandet nedan ifall vi nåtts av det i tid.

  Anna”

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here