Framgångar rapporteras för Ukraina i motoffensiven

110
2978

Russia shows footage said to be of troops moving towards Kharkiv frontline

Bild: https://www.fxempire.com/news/article/ukraine-has-retaken-settlements-in-kharkiv-region-russian-installed-official-1122616

Svensk statskontrollerad TV rapporterar kl 16.45 att Rysk tv bekräftar: Ukrainska styrkor vinner mark

 • I rysk statskontrollerad tv bekräftas att ukrainska styrkor vunnit stort vid fronten, rapporterar vår korrespondent.
 • Det sker i en intervju med den av Ryssland tillsatte ledaren för Charkivregionen, Vitalij Gantjev, som säger att de ukrainska styrkorna lyckats pressa bort de ryska styrkorna.
 • På sociala medier finns videos från återtagna staden Balaklija där invånare välkomnar de ukrainska befriarna och där vägskyltar som målats i ryska färger av ockupanterna nu målas om i sin ursprungliga gul-blå färg.

Reuters rapporterar ”Ukrainas framryckning i Kharkivregionen har varit ”mycket skarp och snabb” och ukrainska styrkor har återtagit ett antal bosättningar, sade den ryskinstallerade administratören av de ryskkontrollerade delarna av regionen i en direktsändning på nätet.

”Fienden fördröjs så mycket som möjligt, men flera bosättningar har redan kommit under kontroll av ukrainska beväpnade formationer”, sade Vitaly Ganchev, chef för den ryskstödda administrationen i Kharkivregionen, i den statliga tv-värden Vladimir Solovyovs dagliga livestream.” Reuters

Moon of Alabama som tidigare rapporterade  att Ukrainas motoffensiv misslyckats inledningsvis, ger liknande och mer detaljerad information. https://www.moonofalabama.org/2022/09/the-izium-counteroffensive-success-disaster.html#more

Hen skriver ”De ukrainska styrkorna har brutit igenom de ryska positionerna på en bred front och på ett anmärkningsvärt djup.

Vad vi vet är att det var mestadels värnpliktiga män från Folkrepubliken Luhansk vid frontlinjen när denna episod började. De trupper som höll staden Balakleya i två dagar var ryska nationalgardiststyrkor. Det är militariserade polisenheter, inte riktiga väpnade styrkor. Den ryska militären var tvungen att skicka arméstyrkor för att evakuera dem.

Tydligen var hela den ryska fronten i det området mycket tunn och hade för lite artilleristöd. Ukrainarna rörde sig extremt snabbt och hoppade över städer och blockerade bara lokalt motstånd för att kunna gå vidare. De hade ett mycket stort antal stridsvagnar och pansarterrängbilar samt artilleristöd på långdistans med flera HIMARS-system. Många av enheterna måste också ha haft utrustning för mörkerseende eftersom de inte slutade ens efter solnedgången. Det finns också rapporter om starka utländska element, men de är svåra att verifiera.

LPR-styrkorna och vad som än fanns i området hade ingen chans. De dödades, tillfångatogs eller flyttades bort.

Den ryska sidan verkar ha haft lite information om attackens omfattning. Styrkorna i området var för få och för lätta. Det borde ha funnits betydligt fler styrkor för att blockera det ukrainska draget mycket tidigare.

Men återigen – jag vet inte vilka planer den ryska militären har haft eller kan ha. Vi kan fortfarande få se överraskningar.

Pansarförstärkningar från Ryssland kommer nu in norrifrån från norra Kharkovregionen samt österifrån genom Svatove. Men de kommer fortfarande att behöva en viss tid för att nå fram till frontlinjerna och ställa upp för strid.”

 

Föregående artikelKriget mot terrorismen skapade massvis av nya terrorister
Nästa artikelFrån USA:s underrättelsetjänst: Dags för Biden att fatta beslut om Ukraina
Global Politics
Globalpolitics.se är en partipolitiskt obunden, vänsterorienterad och oberoende analyserande debatt- och nyhetstidning med inslag av undersökande journalistik.

110 KOMMENTARER

 1. Så här sa SVT:s källan själv
  Myndigheter i Charkiv-regionen: Ukrainas väpnade styrkor beskjuter alla befriade bosättningar i regionen
  Myndigheter i Charkiv-regionen: Ukrainas väpnade styrkor beskjuter alla befriade bosättningar i regionen

  Alla bosättningar i de befriade territorierna i Charkiv-regionen är under massiv artilleribeskjutning från Ukrainas väpnade styrkor (VSU Ukrainas väpnde styrkor). Detta tillkännagavs i sändningen Soloviev Live TV-kanalen av chefen för administrationen av Charkiv-regionen Vitaly Ganchev. Han sade också att intensiteten av beskjutningen av de befriade territorierna i regionen under de senaste två dagarna har ökat ungefär fem gånger. ”Under sådana förhållanden är det mycket svårt att ens genomföra en evakuering, men vi försöker så mycket som möjligt att [evakuera] de människor som vill lämna farliga områden,” tillade Ganchev. Tidigare sa Vitaly Ganchev att civila evakuerades från Izyum, Kupyansk och Veliky Burluk. För närvarande fortsätter en speciell operation av Ryska federationens väpnade styrkor i Ukraina. Det tillkännagavs den 24 februari av Rysslands president Vladimir Putin. Enligt honom är syftet med militära insatser att demilitarisera grannlandet och denazifiera dess myndigheter. Beslutet att genomföra operationen var anledningen till nya sanktioner mot Ryssland från USA och dess allierade. Gazeta.Ru följer utvecklingen.

  • Något om rapporterade framgångar för Ukraina (i motoffensiven).
   Efter flera försök att attackera i Nikolaev-Krivoy Rog-riktningen drog sig de ukrainska formationerna tillbaka efter att ha lidit stora förluster.
   Detta meddelades den 9 september vid det ryska försvarsministeriet. Samma dag rapporterade den militär-civila administrationen i Charkiv-regionen att AFU hade tagit med alla sina reserver till regionen. Senare publicerade den ryska militäravdelningen bilder av överföringen av ryska trupper i Kharkov-riktningen.

   Enligt militära experter kommer huvudaktionerna att utspelas kring Kupyansk och Izyum under de kommande dagarnaDe väpnade styrkorna i Ukraina i Nikolaev-Krivoy Rog-riktningen gjorde flera misslyckade försök att attackera, led förluster och drog sig tillbaka, sade den ryska militäravdelningen den 9 september.

   ”Arbetskraften och den militära utrustningen från den 46:e flygmobilbrigaden, den 35:e marinbrigaden och den 61:a infanteriets Jaeger-brigad besegrades i områdena i bosättningarna Bezymennoe, Novogrigorievka, Nikolaev-regionen och Sukhoi Stavok, Kherson-regionen ,” sade den officiella representanten för det ryska försvarsdepartementet, generallöjtnant Igor Konashenkov.

   På bara en dag förlorade fienden tre stridsvagnar, fyra infanteristridsfordon och sju andra pansarfordon, två pickupbilar med tunga maskingevär och mer än 270 militärer i Nikolaev-Kryvyi Rih-riktningenPå fredagen rapporterade chefen för den militär-civila administrationen i regionen, Vitaly Ganchev, om striderna i Charkiv-riktningen. Enligt honom har myndigheterna i Kiev dragit alla sina reserver till Charkiv-regionen och lider ”tusentals” av förluster. Lokala myndigheter meddelade evakueringen av städerna Kupyansk och Izyum. Chefen för Kharkiv VGA sa också att sabotage- och spaningsgrupper försökte ta sig in i Kupyansky-distriktet, men ingen av dem kunde göra det. På bilderna av överföringen av ryska trupper i Charkiv-riktningen kan du se i synnerhet infanteristridsfordon och Uragan-raketsystem för flera raketer.
   Nu sker en överföring av reserver, som går in i striden i farten. – bekräftade militärexperten Vladislav Shurygin. – I regionen Izyum, Kupyansk, kommer en strid att blossa upp. Det är i dessa områden som de mest aktiva fientligheterna kommer att genomföras under de kommande dagarna.

   Enligt den ryska militäravdelningen träffade de ryska flygstyrkornas högprecisionsanfall den 9 september kontrollpunkterna för Krakens nationella formation och den 93:e mekaniserade brigaden. Över 50 nationalister och 16 enheter av speciell militär utrustning och fordon förstördes.
   Mer än 50 militärer dödades och mer än 120 soldater skadades av markbaserade högprecisionsvapenanfall vid tillfälliga utplaceringspunkter för enheter från 127:e territoriella försvarsbrigaden och 14:e mekaniserade brigaden. Operativt-taktiska, arméflyg, missiltrupper och artilleri förstörde åtta kommandoposter, 52 artillerienheter, tre depåer av missil- och artillerivapen och ammunition, en USA -tillverkad HIMARS flera raketgevär och 153 truppkoncentrationsområden på en dag.
   Ryska luftförsvarsenheter sköt ner sex obemannade flygfarkoster, 18 granater från HIMARS- och Alder-raketsystem med flera uppskjutningar i områdena i bosättningarna Novaya Kakhovka och Golaya Pristan i Kherson-regionen, såväl som vattenkraftverket Kakhovskaya.
   – Totalt, sedan början av den särskilda militära operationen, har följande förstörts: 293 flygplan, 152 helikoptrar, 1916 obemannade flygfarkoster, 374 luftvärnsmissilsystem, 4870 stridsvagnar och andra pansarstridsfordon, 827 stridsfordon av flera uppskjuta raketsystem, 3 371 fältartilleripjäser och granatkastare, och även 5 417 enheter av speciella militärfordon”, listade Igor Konashenkov.

   Militäravdelningen tillade att Kiev-regimen fortsätter provokationerna för att skapa ett hot om en konstgjord katastrof vid kärnkraftverket i Zaporozhye. Under dagen besköt ukrainska trupper Energodar sex gånger. 27 granater avfyrades från området i byn Marganets, som ligger på motsatta stranden av Kakhovka-reservoaren. Som ett resultat av beskjutningen av kraftledningar lämnades staden utan elektricitet. Ryskt artilleri lyckades undertrycka fiendens eldkraft. Kärnkraftverkets personal säkerställer kontrollen av det tekniska tillståndet.

   Det ryska försvarsministeriet talade om de soldater och officerare som visade mod och hängivenhet under den särskilda operationen.
   Stridsvagnsbataljonen av sergeant Maxim Dobrynin höll en strategiskt viktig bosättning under kontroll. Maxims tank skadades, brandledningssystemet misslyckades och sergeanten själv fick en allvarlig hjärnskakning. Trots detta fortsatte han kampen och förstörde tre enheter av fiendens pansarfordon, lastbilar, fyra ATGM-besättningar och upp till en pluton av nationalister , sade avdelningen.
   ”Sergeant Dobrynins modiga och osjälviska handlingar gjorde det möjligt att tillfoga fienden betydande skada, som tvingades retirera, lämna bosättningen och förhindra förluster bland den ryska militärpersonalens personal”, noterade försvarsministeriet.

   Seniorsergeant Sergei Krinitsin har tillhandahållit hårdvarukommunikation sedan början av den speciella militära operationen. Under marschen till området där uppgiften utfördes , besköts Serhiys kolonn av ukrainska nationalister. Efter ytterligare en salva gick en del av kommunikationsutrustningen ur funktion. Krinitsin, under fiendens eld, återställde trasiga kommunikationslinjer och reparerade utrustning.
   ”Tack vare seniorsergeant Krinitsins mod, tapperhet och professionalism återställdes den skadade utrustningen omedelbart, vilket gjorde det möjligt att säkerställa stabil kommando och kontroll över trupperna i strid och avvärja attacken från nationalisterna, samtidigt som man förhindrade förluster bland personalen, ” betonade försvarsdepartementet.
   Vaktavdelningen, seniorlöjtnant Maxim Zubkov, befriade bosättningen från ukrainska nationalister. Maxim sårades allvarligt i benet, men efter att ha gett sig själv första hjälpen fortsatte han att bekämpa fienden och slog ut en pansarbil och ett infanteristridsfordon.
   https://iz.ru/1393236/roman-kretcul-andrei-fedorov/bolshie-v-goroda-na-kharkovskom-napravlenii-idet-perebroska-voisk-rf

  • För dem som tror att det var ett klokt militärt drag av Ukraina, att återta dessa områden. Då bör man lyssna till domare Andrew P. Napolitano (en man som känner till och respekterar grundlagen och vikten av att försvara individuella friheter) när han intervjuar Scott Ritter som analyserar situationen.
   Scott Ritter tycker inte att det var värt alla dessa döda och skadade på ukrainsk sida.
   Han menar att ryssarna kunde hållit stånd men ville inte, då det skulle kosta för mycket i döda och sårade.
   Vilket man kunde se i Kiev och Odessa, ambulanserna gick i skytteltrafik, och ändlösa köer för att ge blod, då det var blodbrist.
   Scott säger att detta är nu ett Nato mot Ryssland krig, helt och hållet.
   Scott får frågan om detta var ett dumt militärt drag, varför varnade inte Nato Ukraina.
   Svaret blev: att USA vill inte att Ukraina skall vinna, de vill ha ett evigt krig mot Ryssland.

   Människor är väldigt rädda, Ukraina erbjuder belöning till de som avslöjar sympatisörer till Ryssland, så man kan förstå att de gör allt för att visa när ukrainska trupper återtar områden att de är på deras sida. De som avslöjas som sympatisörer till Ryssland riskerar tortyr och flera års fängelse.
   De som är på Rysslands sida har sagt i förtroende att de har mycket att säga, men kommer inte att berätta förrän det är fred och de kan känna sig trygga, och inte hamnar i fängelse eller tortyrkammare.
   Enligt den ukrainska soldaten som Lindsey Snell intervjuade, så menade han att ca 80% i områden i Donbass där de strider är på Rysslands sida.

   https://www.youtube.com/watch?v=HBm1n5yNVO4

   • Pepe Escobar har lagt ut en konversation med en kvinna från staden Izyum, som berättar om den skräck som de ryssvänliga utsattes för då Ukraina återtog staden. Rena terrorn, vilket naturligtvis inte stod något om i vår media.

    Kvinnan berättade att hennes syster inte kunde lämna staden när den hamnade under AFU. Hennes berättelse ger rysningar,
    När AFU kom, sök och beslag överallt, fruktansvärda plundringar. mord.
    Det är Zapadentsy/ västukrainarna som är särskilt antiryska. De säger att det är uppenbart att vi alla är Moskals och Vata, Det betyder att vi inte får nåd.
    Vi levde lyckligt med ryssar i tre månader så vi är förrädare, och nu är vi ingenting!
    De tar allt TV, smartphones, hushållsapparater och mat.

    De arresterade dussintals människor och förde bort dem. De sköt flera personer direkt på platsen, de som försökte stoppa plundringarna.
    Nu säger de att de kommer att skjuta alla som försöker betala med ryska rubel i butiker,
    Vi frågade var vi kunde få tag i /grivnas/ och de sa till oss ”Sug det! Nu är det här ditt huvudsakliga jobb!”

    De som satt tysta och väntade på att AFU skulle komma, alla är nu ute i det fria. De gör upp med sina personliga fiender. De anklagar dem helt enkelt för att samarbeta med ryssarna, och dessa människor tas bort. Mest sannolikt att de blir skjutna. Staden är förlamad av skräck.
    Nu är vi ingenting!! GRÅTER.

    • UKRAINAS FASCISTER FORTSÄTTER SLAKTEN AV OSKYLDIGA
     Fler rapporter kommer om hur människor som lever i skräck, anger andra som rysslandvänliga, för att själva undgå avrättningar som sker där Ukraina återtar områden som varit under rysk kontroll.
     De ritar ”Z” på lägenhetsdörrar och hus, för att ukrainarna skall veta vilka som bör avrättas
     .
     Röda Korset har full tillgång till de krigsfångar som finns på den ryska sidan, kan inspektera dem och se att de får den vård och hjälp som man kan kräva.
     Röda Korset är förbjudna tillgång till de krigsfångar som finns på den ukrainska sidan. så de kan inte se om de får den vård och hjälp de har rätt till enligt internationella lagar.

     Året 2014 var det år då bröder ställdes mot bröder, och USA är helt ansvarig för detta.
     Det lidande som människor i Donbass varit utsatta för under 8 års tid, kan inte förlåtas anser många.
     Året 2014 det var året då Ukraina tar till vapen mot sina egna medborgare, de bombar allt sjukhus, skolor, daghem och civila bostäder.

     Det finns dokumentärfilmare som åkt dit för att visa världen vad som sker i Donbass,men deras filmer ser USA till att de försvinner, eftersom de kan styra de flesta stora sociala medier.

     Året 2014 det var året då man hällde gasoline på levande människor och tände eld på den, finns videor då man kan se och höra deras fasansfulla skrik då de brinner levande upp, tills döden befriar dem.

     Det var år 2014 som den lokala ”historikern” Oleg Vivitsky beslutade att publicera ett nytt
     ”patriotiskt” alfabet för ukrainska barn. I den går huvudpersonen in i den modiga UPA, där han attackerar och ägnar sig åt attentat, politiska mord.
     Är det så konstigt? frågar Eva Bartlett hur barn som har vuxit upp och kommer att växa upp uppfostrade av ett så öppet nazistiskt alfabet.

     Det var år 2014 som massor deserterade från ukrainska armén, då de inte ville vara under den nya fascistiska ledningen i Ukraina. En del gick över till rebellerna och andra flydde utomlands.
     Det blev stora bortfall i ukrainska armén, och de blev beroende av nazisterna som släpptes från fängelser där de satt för mord och mordförsök, för att skapa den nya nationalistiska armén, som skulle gå i krig mot sin egen befolkning.

     Det var år 2014 som rädslan tog över, och det var året då deras tro på en samlevnad försvann.

     Det var år 2014 som Bogdan Boutkevitch, sa i hromadske TV (finansierad av USA och tyska ambassaden) att det bodde 4 miljoner människor i Donetsk och 1,5 miljoner av dem var överflödiga och eftersom Donbass måste exploateras som en resurs, så måste en viss kategori av människor utrotas.

     https://www.youtube.com/watch?v=S9SOVarOFJk

 2. Läs denna blogg: The Russo-Ukrainian War: a sixmonth retrospective.
  www: bigserge.substack.com (av den 31/8.)

  Ukrainsk flaggviftning innebär inte krig, utan är just flaggviftning, och Ryssland har inget intresse av att avsluta kriget. Ukraina måste visa att de kan återta områden, för att få fortsatt stöd från väst, vars vapenlager och ammunition börjar att tömmas. (Därför Blinken for till Kiev, USA leder säkert striderna idag, alltså ett existentiellt krig för Ryssland.)

  Alla ryska operationer har varit överlägsna de ukrainska, från dag 1 och tjänat sina syften.

  För Ryssland är det effektivt att USA och Nato/EU, och 51.a delstaten, Sverige skickar stora summor av pengar och vapen till ukrainska armén, det är bättre än att en partisanrörelse tar form, som inte behöver dyrbar tung militär utrustning, nu konsumeras västs sofistikerade vapenstöd för varje dag. (Sverige vill inte skicka Archerartilleripjäser, och de gamla ruskiga 9 cm. pv-pjäserna har skänkts till Baltstaterna. Men skicka genivapnet Stridsvagn S, måste finnas förrådsställda, då dör ukrainarna av garv.)

  Det blir en kris i sig, till energikrisen, men EU har hela tiden varit fräckt krigförande i Ukraina, minst sedan 2014, så: ”Vänta dig ingen nåd !” (EU), hette en Mickey Spillanedeckare-(i Kometserien,eller kanske Manhattan..?

  EU står inför sin värsta ekonomiska kris, någonsin, det behövs seger-rapporter, och EU-krisen blir även en katastrof för Ukraina, som inte har en egen produktion och logistik. Det blir inget proxykrig, utan Ukraina blir
  en vampyr, som dränerar väst på vapen och ammunition, all krigslust, och kallt blir det i vinter. Sverige får samla in kläder och pälsar till Ukraina, som till Wehrmacht utanför Moskva, december 1941, där är vi nu.

 3. ”Svensk statskontrollerad TV rapporterar…”

  Nu är du på rätt spår Romelsjö.
  SVT Public Service är en propagandamegafon mer än ”Public Service” om man utgår från ursprunglig betydelse.

  ”Oberoende” media finns inte. En mediekanal är alltid beroende av någonting.
  Inte minst inkomster för sin överlevnad och för en Public Service så är det allmänt staten den tjänar.

  Jag har också förstått journalister är ”vänster”.
  Åtminstone sådana journalister vars uppgift är att rapportera om samhället.
  Jag tror journalistens roll gör dem till ”samhällsförbättrare”.
  De vill förändra och oftast i progressiv riktning även om undantag finns.
  Så är det i vår del av världen i varje fall.

  S.k. ekonomijournalister är annorlunda. De betraktar samhället ur annat perspektiv.
  De blir istället oftast liberalhöger.
  Då ser du SVT som ”höger”, annars kanske du inte reagerar alls?

  Sedan har vi den nytillkomna ”klimatjournalistiken”.
  Den gör SVT Public Service till en bastion för Miljöpartiet.
  Enligt opinionsundersökningarna ligger Miljöpartiet nära 4% spärren.
  Man ser nu på SVT Public Service kanalen hur nervositeten och närmast paniken utbryter.
  Om Miljöpartiet försvinner från Sveriges Riksdag och de rödgröna förlorar sin absoluta makt så kan de största förändringarna bli på SVT Public Service istället för i samhället.

  Tryggheten försvann för väldigt många ute i samhället och särskilt bland de sämre ställda samtidigt som tryggheten ständigt ökat på sju miljarders projektet SVT Public Service.
  Om det förhållandet ska fortsätta framgent vet jag inte.
  Det verkar lite osäkert nu.
  Men det ser ut nu som journalisterna vill rädda vad som räddas kan.
  Dagens journalister, närmare forna tiders skråväsende kan man nog inte komma.

  Journalistik påminner om ett hantverk där man kan vara allt mellan hjälpreda till mästare i konsten att manipulera och påverka.

 4. Citerat från South Front, som indikerar att det finns ”kompanier” från väst. ”On the side of Ukraine, whole units of NATO countries are fighting, who simply changed their chevrons to Ukrainian ones. The Pentagon announced a new package of military assistance to Ukraine totaling $675 million. It includes additional shells for HIMARS MLRS, 105 mm howitzers, HARM anti-radar missiles, Humvee armored vehicles etc.”
  https://southfront.org/ukrainian-forces-develop-decisive-offensive-in-eastern-ukraine/

  • Passar förstår det ryska narrativet utmärkt att säga att det är NATO-trupp med. Hur ska de annars förklara att orter som tagit månader för dem att inta faller på timmar? Inte kan det bero på hur usla ryssarna är..

   Skulle inte förvåna mig om ”NATO-trupp” används som argument för allmän mobilisering i Ryssland.

   Ser fram mot att läsa historier om hur NATO-länder mörkar att soldater från deras länder har dött i Ukraina.

 5. Vi skall nog vara väldigt försiktiga i att tolka information. Först, Ukraina är mycket välkänd för att var väldigt yviga, propagandistiska och definitivt inte sanningsenliga i sina uttalanden. Tänk på alla dessa vilda uttalandena tidigare från Zelensky. Sedan är det en fråga om, vilka är kriteria för att kalla ett område erövrat, eller återerövrat. Som regel betyder det att ha kontroll. Om tio ryska soldater åker till Stockholm och sätter sig i Kungsträdgården, har dom då erövrat Sverige. Knappast. Vad detta mer liknar massrusning av en stor flock människor till ett område, men har dom kontroll över området. Jag tvivlar.

 6. 09.09.2022 (15:30)
  Det ryska försvarsministeriets rapport om framstegen i den särskilda militära operationen i Ukraina.
  Ukrainas väpnade styrkor gjorde olika misslyckade försök att attackera, led förluster och drog tillbaka sina styrkor i riktning mot Nikolajev-Krivoj Rog.
  Arbetskraft och militär utrustning från 46th Airmobile Brigade, 35th Marines’ Brigade och 61st Chaser Infantry Brigade har neutraliserats nära Bezymennoye, Novogrigoryevka (Nikolayev-regionen) och Sukhoy Stavok (Kherson-regionen).
  Fienden har förlorat totalt 3 stridsvagnar, 4 infanteristridsfordon och 7 andra pansarfordon, 2 pick-uper med storkalibriga maskingevär och över 270 militärer i Nikolayev-Krivoy Rog riktning.
  Högprecisionsattacker från ryska flygstyrkor har resulterat i neutralisering av kommandoposterna för den nationalistiska gruppen Kraken som placerats ut nära Prishib (Kharkov-regionen) och 93:e mekaniserade brigaden nära Artyomovsk (Folkrepubliken Donetsk). Över 50 nationalister, samt 16 enheter av specialmilitär utrustning och motorfordon har eliminerats.
  Attacker som lanserats med högprecision markbaserad beväpning vid de provisoriska baserna för enheterna från 127:e territoriella försvarsbrigaden och 14:e mekaniserade brigaden som placerats ut nära Kharkov har resulterat i eliminering av över 50 och skadade över 120 ukrainska militärer.
  Operationell-taktisk och arméflyg, missiltrupper och artilleri fortsätter att inleda attacker mot militäranläggningarna i Ukraina.
  8 AFU-ledningsposter har neutraliserats nära Lebyazhye, Chervony Yar, Gusarovka och Liman (Kharkov-regionen), Maryinka och Ray-Aleksandrovka (Folkrepubliken Donetsk), Krivoy Rog (Dnepropetrovsk-regionen), Gulyay Pole (Zaporozhye-regionen), samt 52 artilleriförband, 153 AFU arbetskraft och koncentrationsområden för krigsmateriel.
  3 AFU-missil-, artilleri- och ammunitionsdepåer har förstörts nära Chuguyev (Kharkov-regionen) och Radushnoye (Dnepropetrovsk-regionen).
  1 stridsfordon av USA-tillverkat HIMARS multipelraketuppskjutningssystem har förstörts nära Chervony Donets (Kharkovregionen).
  1 USA-tillverkad M-777 haubits har förstörts nära Rovnopolye (Zaporozhye-regionen).
  Luftförsvarsorgan har skjutit ner 6 obemannade flygfarkoster nära Izyum (Kharkov-regionen), Staromlinovka, Kirillovka, Slavnoye och Makeyevka (Folkrepubliken Donetsk), samt Sladkaya Balka (Zaporozhye-regionen).
  18 projektiler som skjutits upp av HIMARS och Olkha MRLS har förstörts i luften nära Novaya Kakhovka och Golaya Pristan (Kherson-regionen), såväl som nära Kakhovka vattenkraftverk.
  Totalt 293 flygplan och 152 helikoptrar, 1 916 obemannade luftfarkoster, 374 luftvärnsmissilsystem, 4 870 stridsvagnar och andra bepansrade stridsfordon, 827 stridsfordon utrustade med MRLS, 3 371 fältartillerikanoner och 5,4 militära kanoner samt 7, 4 militära enheter. utrustning har förstörts under den särskilda militära operationen.

  Kievregimen fortsätter sina provokationer i syfte att skapa en möjlig teknisk katastrof vid kärnkraftverket i Zaporozhye.
  6 artilleriattacker lanserade mot Energodar har registrerats under de senaste 24 timmarna. Totalt har 27 projektiler avfyrats från Marganets som ligger på motsatta stranden av Kakhovka-reservoaren. Attacken som inleddes mot kraftöverföringsledningen har resulterat i att staden lämnats utan elektricitet.
  Fiendens eldkraft har neutraliserats av det ryska artilleriets motattack.
  Personalen kontrollerar kärnkraftverkets tekniska skick.

 7. Kupiansk har fallit och obekräftade ryska uppgifter gör gällande att även Izium har fallit.
  https://twitter.com/NLwartracker/status/1568503747231334402?t=VrzNqkUuFb8uMIJl66FZnQ&s=19

  Ryska försvarslinjen har brutits igenom i Lyman och staden faller troligtvis snart.

  Mycket krigsmateriel har erövrats och många ryska soldater har tillfångatagits under de senaste veckan.
  https://charter97.org/en/news/2022/9/10/514980/

  Det blir spännande att se vart Ukraina väljer att sätta in stöten efter dessa framgångarna för jag tror att denna taktiken med chockanfall är nyckeln till att vinna kriget.

  Svårt att hitta aktuella uppgifter då offensiven går så snabbt 🙂

  • Tror du det är dags för Sverige att leverera mera vapen och tungt artilleri till de ukrainska hjältarna som offrar sina liv för ”demokratin och friheten”?

   Jag tycker verkligen det, så alla svenska arbetare, företagare och övriga ser hur deras inbetalade skattepengar används.
   Industrimagnaten, vad han nu hette, med vars ord: Vad får jag pengarna?
   Är fortfarande högst aktuella.

   Jag har fyra absoluta krav på politiker som ska kunna verka för det jag står för.

   1. För Sveriges Alliansfrihet, inget medlemskap i NATO.

   2. Sverige ut ur månglardiktaturen EU.

   3. Stoppa genast den osmakliga aggressionen och fientligheten mot Ryssland.

   3. Få ett slut på den galna och destruktiva vänsterliberaldemokratiska asyl- och migrationspolitiken.

   Vilket parti ska jag rösta på i morgon?

  • 10 september 2022, 12:31
   Voenkor Yevgeny Poddubny rapporterade om den ”svåra situationen” för de ryska väpnade styrkorna nära Kharkov.
   Presstjänst vid Ryska federationens försvarsministerium
   Krigskorrespondent Jevgenij Poddubny sa att situationen för Rysslands väpnade styrkor (AF) i striderna nära Kharkov är ”svår”. Han uppgav detta i sin Telegram-kanal .
   Enligt honom saktade de överförda reserverna ner, men stoppade inte fienden. Poddubny noterar att ”i den västra delen av Kupyansk kunde fiendens enheter, i den östra delen av staden, regimens formationer inte komma in.” Enligt militärkorrespondenten är broarna skadade, varför tung utrustning inte kan passera över dem.
   ”Kupyansk är inte bara en stad, utan också en stor järnvägsknutstation, den industriella delen av bosättningen ligger i den östra delen. Det är naturligtvis bättre lämpat för aktivt försvar, säger han.
   Korrespondenten betonade att den ukrainska militären i Kupyan-riktningen kom till Oskol-reservoaren. Poddubny beskrev också situationen i Izyum-riktningen.

   ”Fienden började, som väntat, aktiva operationer i Krasny Liman-regionen, därigenom sätter Kievregimen press på vår gruppering i Izyum med hot om inringning. Krig är inte bara seger. Det är alltid segrar genom nederlag. Och vi måste bli bättre och starkare. Och de närmaste dagarna kommer att bli tuffa. Och det här borde förena oss, och inte vice versa”, avslutade han.
   Tidigare talade chefen för administrationen av Charkiv-regionen, Vitaly Ganchev , om målen för den ukrainska militären nära Kharkov. Enligt honom har Kiev för avsikt att visa västvärlden en vacker bild genom att hissa flaggan över Kharkov.

  • Har du inte hört? ”Offensiven” stannade jo tvärt. Stöten som du pratar om fick ukroarmén självt – ajajaj lät det då 🤣🤣🤣

   Vill uppdatera dig om läget: ”Russian forces have taken out a large ammunition depot in southern Ukraine as they continue to conduct “high-precision strikes” on Kiev’s forces, the Russian Defense Ministry claimed on Monday.

   According to the ministry, the strike eliminated a depot storing 45,000 tons of ammunition near the town of Voznesensk in Nikolaev region. The statement also claimed Kiev’s losses as “more than 300 Ukrainian service members killed and up to 1,000 wounded” in the last 24 hours in this area.

   The Defense Ministry stated that its forces had also targeted Kiev’s military in the Kharkov region, where Moscow’s troops recently retreated from a number of settlements to regroup, amid a Ukrainian offensive. According to the statement, Russia conducted a strike on the nationalist unit Kraken, the 113rd Brigade of Territorial Defense and the 93rd Mechanized Brigade, killing up to 250 service members and eliminating more than 20 military vehicles.”

   https://www.rt.com/russia/562628-russia-ukraine-strike-ammo/

 8. LÖRDAGEN DEN 10 SEPTEMBER 2022, 10:55
  Aktuell information från Ukrainska Pravda..
  De väpnade styrkorna befriade Kupyansk i Charkiv-regionen från ockupanterna, rapporterade Nataliya Popova, rådgivare till chefen för regionrådet.
  Källa : Popova i Telegram, samtalspartner för UP i Charkivs militär-civila administration
  ”Kupyansk är Ukraina! Ära åt de väpnade styrkorna!”.

  Folkets ställföreträdare, bloggare och soldater rapporterade också om befrielsen av staden. För närvarande finns det ingen officiell information.
  Kupyansks frigivning bekräftades för ”Ukrainska Pravda” av Charkivs regionkontor.
  https://www.pravda.com.ua/news/2022/09/10/7366884/

  • USA:s försvarsminister Lloyd Austin jublade över utvecklingen på stridsfronten efter att Ukraina sagt att de gjort framsteg under en motoffensiv i de södra och östra regionerna.
   ”Vi ser framgång i Cherson nu, vi ser en viss framgång i Kharkov och så det är väldigt, väldigt uppmuntrande”, sa Austin till reportrar på fredagen under en presskonferens i Prag.
   Ryska tjänstemän på marken erkände vissa motgångar men sa att ukrainska styrkor led ”kolossala” förluster.

   Kiev jublar också och påstod sig ha tagit mer än 700 kvadratkilometer av territorium i Kharkov-regionen och avancerat upp till 50 km in i ryskt hållet territorium och tagit ”mer än 20 byar”, rapporterade Reuters och citerade en ukrainsk general som den inte namngav.
   Rapporter från området bekräftade hårda strider runt staden Balakleya och väster om Kupyansk, med civila som flydde österut till Ryssland. Lokala tjänstemän säger dock att de ryska förstärkningarna vänder utvecklingen.

 9. Detta är det vidrigaste proxy kriget på många år.Men ingen pratar någonsin om alla vidriga krigsbrott och alla andra sorters brott Ukraina begått och begår från 1a dagen. Det finns flertalet städer,byar här i södra och östra Ukraina där striderna pågått,där befolkningen som bor där HELT är”Proryssar”Behandlingen av dessa oskyldiga civila där tortyr,mord, våldtäkter, fängelse ingår går HELT obemärkt förbi under alla dessa månade, TROTS att Europa vet detta mycket tydligt. Bortsett från övriga 8år där ju Ukraina totalt misslyckats och agerat som vidriga brottslingar mot dessa, speciellt hela Donbass regionen då.Som en bekant ofta säger till mej så tänker man fortsätta detta vidriga proxy kriget sålänge som möjligt,åratal av Usa i förarsätet med Nato och EU. Vet någon hur mycket vapen och hundratals miljarder som pumpats in i detta vidriga proxy kriget?Det är HELT chockerande siffror i ett läge där EU har ekonomiska kriser OCH inflation med massa annat SKIT att handskas med,utan att göra det.Man ljuger för sina befolkningarna och propagandan går på stenhårt varv under krisen.Man fortsätter detta vidriga proxy kriget som man ändå i slutändan kommer förlora.Jag förstår inte varför Putin är så skysst som han ändå varit mot dessa västliga clownerna.Stäng alla kranar till EU på ALLA sätt borde han göra. Så som man agerat och betett sej mot Ryssland i åratal nu,men speciellt under krisen nu som saknar motstycke under2000talet

  • @Fred GENAST 10 september, 2022 At 12:29
   Glöm samtidigt inte att det är USA som finansierar och driver detta med en tydlig avsikt. Att använda Ukraina som en militärbas för att ta kontroll av Ryssland, och i förlängningen Kina, med avsikten att plundra länderna på deras naturrikedomar. Vi kan bara hoppas att den USA backade naziregimen i Ukraina inte lyckas. Vi har redan erfarenheten från Tyskland 1945. Om någon tvivlar på att det är fråga om en naziregim, testa kriteria själva. Jag tänker inte alls på dessa otaliga fullt tatuerade krigare med nazisymboler som hakkors, varghaken, svarta solen osv, vad jag tänker på är strukturen och funktionen. Ett hårt centralstyre, en autokratisk grym, hänsynslös ledare och diktator som har totalitär personlig kontroll, leder genom dekret, förbud mot all opposition, totalitär kontroll av media, intensiv propaganda, intensiv censur, frekventa utrensningar för att behålla totalitär kontroll av regimen, totalitärt krav på underkastelse, personförföljelser av oliktänkande, krig och våld en universell lösning, tortyr,mord, våldtäkter, fängelse är normala maktmedel. Välkomna till historien.

 10. Slutresultatet av Putins krig är att bägge sidor står försvagade, i bästa fall är bara östra Ukraina ödelagt, i det ryska samhället kommer tiotusentals krigsskadade individer att utgöra oräkneliga problem i decennier framöver. Även de slaviska folkgrupperna måste med tiden bli kapabala till att ha flera olika lokala regeringar som förhandlar när de är oense. Själva idén att allt ska styras från Moskva med vilka mängder våld som helst fungerar inte i det moderna samhället, den kommer från ett försvunnet århundrade. Att Ryssland är en diktatur där ”presidenten” kan sätta konstitutionen ur spel med en enkel folkomröstning ökar förstås problemen, den som ska förhandla med Putin bör ta sig i akt.

  Vänster-tesen att detta är ett amerikanskt krig är bara mer agitprop. Ryska soldater begår övergrepp i ett grannland som försvarar sig framgångsrikt till oerhörda kostnader, ukrainarna känner angriparen väl, vet hur han tänker. Ukrainarna får hjälp, men krigar själva. Putin är diktator och angripare.

  Hur ska freden se ut? Putin kan inte vara kvar, så länge han är diktator finns inget att diskutera, annat än hur man ska bli av med honom. Putin är nu en Saddam. Ryssland kvarstår isolerat under sanktioner tills han och Lavrov försvinner från den internationella scenen. Ukraina ödelagt av Putin och Putin kvar som diktator är ingen ekvation, utan ömsesidigt uteslutande.

  • Putin tillsammans med det ryska ledarskapet är rakryggade och hedervärda människor till skillnad från dom du tar regi av genom CIA-styrd media.
   Ryssland väntade tålmodigt men USA och dess pultroner till vasaller lämnade inga acceptabla alternativ utom att slå till och Ryssland slåss för sitt oberoende medan väst slåss för kunna fortsätta parasitera.
   USA och Nato kan ge sig utan att Ryssland kommer att suga ut dem.
   Ryssland kan inte det. Västs helvetiska liberaler har gjort klart vad dom avser att göra med Ryssland och erfarenheten från 90-talet förskräcker.

  • Svar till Sten Eklund.
   Som vänsterman vill jag inte bli ihopbuntad kollektivt med att det skulle vara en fastslagen ”vänsteråsikt” att stödja den nuvarande ryska högernationalistiska konservativa säkerhetspolisklanens våld och brutalitet, liksom dess olagliga invasionskrig i Ukraina. Tvärtom.

   De, enligt min åsikt, vänstermänniskor som verkligen (helt felaktigt för övrigt) tror att putinismen av idag skulle vare sig företräda eller framtida erbjuda det ryska folket några progressiva vänsterideer och vänsterideal brukar ibland lite futtigt kallas för ”marxist-putinister”. De bedrar sig naturligtvis, dessutom ganska gravt, och inte speciellt intelligent heller, för den delen.

   Den lilla del av någon slags
   världsvänster som svansar runt Putin är väl som de än mera förvirrade svenska bombliberaler och den danske liberale statsministern Fogh-Rasmussen som föll på alla fyra inför herrar som Bush junior, Rumsfeld och Wolfowitz inför den lika illegala invasionen och Irakkriget år 2003. Jämförelsen med dagens Ukraina-invasion är ganska lik för övrigt; två invasionskrig som byggde på fel egna fakta och/eller lögner, och fanatiskt politiskt- militärt självbedrägeri i respektive Washington (2003) respektive Moskva (2022). Båda invasioner och krig är gigantiska militära schabrakmisslyckanden.

   Inte ett smack självständigt tänkande, med andra ord. Rena intellektuella bakslagspolitiska psykiatrin, enligt min egen bedömning. Ett fall för Freud.

   Jag anser hela världens vänster och progressiva krafter skall kräva Putins avgång och ståndrätt, precis som vi gjorde mot myteristen och förrädaren Pinochet och de galna Bush- och Blair-regimerna.

   För mig får gärna de alla skaka galler i resten av sina liv, och att vi kastar bort cellnycklarna för all evig framtid.

   Det ÄR en klar vänsteråsikt.

 11. Kupiansk, Izyum och Lyman ser nu ut att vara i ukrainska händer. Så många krigsfångar är tagna att Ukraina har svårt att förvara dem.
  https://charter97.org/en/news/2022/9/10/514985/

  Det pratas nu även om ett större genombrott någonstans på södra fronten men det är obekräftat än så länge.
  https://twitter.com/KyivIndependent/status/1568535715813724160?s=20&t=q0aSEPPDnNdqRlFKAc7lLA

  @Sten: Jag tror kanske inte att Putin sitter kvar ens året ut så som utvecklingen är i Ukraina. Han behöver få framgång i kriget för det och det är svårt att se någon vändning just nu.

  • Kupiansk, Izyum och Lyman, det var tjetjenerna som tog dem, medan de som skulle hålla kvar dem inte lyckades med det. En amerikan som stridit på Donetsk sida, skyller på de ryska generalerna.

   Kadyrov som fick offra många tjetjener för att inta dessa platser, måste vara frustrerad men verkar alltid optimistisk och lugn. Han är försiktigare i sin kritik, men han har kritik mot ledningen.

   Det är ju svårt att försvara allt de intagit när de är i kraftigt numerärt underläge. Den ukrainska sidan har 3,5 gånger så stora bataljoner än den ryska sidan, enligt Scott Ritter.
   Det här är vad Kadyrov säger på sin egen kanal:

   If there are no changes to the special military operation today or tomorrow, I will be forced to go out to the leadership of the country to explain to them the situation on the ground
   – Kadyrov

   Kadyrov has criticized the situation:

   – I, Ramzan Kadyrov, am officially declaring to you that all these towns will be given back. Our guys are already there. Another 10 thousand fighters are ready to leave.

   – In the near future we will reach Odessa, you will see concrete results.

   – I am not a strategist, as in the Ministry of Defence. But mistakes have been made. I think they will draw conclusions. When you tell the truth to your face, you may not like it. But I like telling the truth. We talked to the commanders at the fronts.

   – It’s a shame that nothing was said for a few days. It is obvious that people were not prepared for that. We always talk about our work.

   – If there is no change in the special military operation today or tomorrow I will have to go out to the leadership of the country to explain to them the situation on the ground. It is very interesting, ”awesome” I would say.

   – There are several pluses in giving them several villages and towns. We did not advertise it, but we had a special mission. Our guys have gone in and started their work.

   – In the near future we will meet with military correspondents and explain to them what patriotism is. Patriots must not be offended if someone did something wrong. We must unite people around us.

   – I know one thing. Russia will win. NATO weapons will be crushed by the spirit of our fighters. Our appearance is already making their hands and feet tremble.

   • Det är alltid coolt med tjetjener som klargör sina tankar och politiska program på det gamla fina imperiala språket engelska.

    Dricker de afternoon Tea varje eftermiddag i Groznyj, måhända, och diskuterar dagens kaukasiska väder?

 12. Slaget om Lysychansk har börjat.

  Jag begriper inte det här om jag ska vara helt ärlig. Jag trodde nog att Ukraina hade sparat vissa reserver att sätta in i en offensiv men det här verkar snarare var en total kollaps av den ryska militären.

  Frågan är om det här har hänt tidigare i någon konflikt i nutid? Är det logistiken som har brutit ihop helt eller är det helt enkelt en krigströtthet?

  • Det stämmer att du inte begriper men Ryssland har agerat så här hela tiden. När dom möter starkt motstånd retirerar dom snabbt för att undvika stora förluster och sen slår dom till med flyg och artilleri i stället.
   Under 1942, berättar Bernard Horstman, med bloggen moonofalabama, kritiserades Stalin av rysk militär för att ha begärt att dom skulle hålla ungefär dom områdena varvid general Paulus styrkor tillfogade Sovjet stora förluster.
   Kan ha varit tanken från Ukraina med en favorit i repris.
   Men Ryssland gör inte om det misstaget så i stället anges att Ukraina drabbats av svåra förluster.
   Ingenting har brutit ihop.
   Ukraina behövde peka på en skenbar framgång inför sitt sammanträde på Stammheimbasen.

  • ”en total kollaps av den ryska militären.” Snarare är det lilla förnuft som ryssofoben hade kvar som lössläpptes totalt.

 13. OK, Ryssland är angriparen i kriget men konflikten har en mycket större sprängkraft än så, där USA/Nato ingår som en betydande aktör.
  Och det handlar inte om att USA/Nato har ädla syften med sin inblandning i detta hemska krig utan denna stormakt har motiv som inte är synbart i ljuset för den som tar del av det allmänna medieutbudet här hemma.
  Vill med det mena att USA;s är inte den rena ängeln som alltid kommer till den nödställde undsättning.
  Alltför många exempel finns att hämta varhelst på detta jordklot så även inom deras egna gränser fanns raslagar och förtryck i närtid av minoriteter och då inte minst som deras egentliga ägare av landet utsätts för än idag.
  Därtill har detta krig pågått som lågintensivt under ganska lång tid.
  Och det sägs att Ukraina själv bestämmer över vilka vänner de vill bjuda in till sitt försvars säkerhet.
  Ett helt ok omdöme i och för sig men då måste Ukraina också fundera över Rysslands samma skäl att
  bevaka sina säkerhetsintresse. Det finns ett uppenbart intresse på båda sidor ifråga och då innan stridsyxorna kommer till användning borde en förhandling komma till stånd som tog hänsyn till minoriteters intresse.
  Betänk att den historiska kopplingen till Ryssland är ingen oväsentlig kraft i detta krig som båda parter borde med stort intresse lägga i vågskålen om man jämför med Kosovos delning från Serbien som USA ansåg vara helt i sin ordning. På samma sätt kan Krim, Luhansk och Donbass vara föremål, med beaktande utifrån samma förutsättningar som grund i en förhandlingsprocess, för att lämna Ukraina.
  Min absoluta övertygelse är att detta krig går inte att vinna med förödande markstridskrafter från något håll.

 14. Bödlarna samlas – men bör inte släppas in på Global Politics, det är, ett misstag av redaktionen, men ni tycks aldrig lära er, allt får sägas ut , som uppenbara hot, total liberalism, klart att såna mordiska troll krälar omkring i faggorna, men är ni lika slappa som ryssarna ? Övriga intresserade bör upphöra med att kommentera, på de villkor GP erbjuder = oförmågan att sätta gränser. Eller sysslar ni med att ”härda” skribenterna, nånting som pågår utan att tydliggöras.

  • En viktig fråga. Jag tycker att jag i praktiken sätter yttrandefriheten högt, och publicerar nästa alla men inte alla kommentarer.

   • Rena och öppna tankar som är ärliga och avvägda är sunt högt i tak. Fortsätt så! Det kan man sannerligen inte säga om ens få internetkommenterade politiska forum, som snarast utvecklats till internetterapi för självradikaliserade tangentbordspolitiker som skyr dagsljus.

    Det slipper vi här!
    Tack för det. Respekt!!

 15. Helt obekräftat än så länge men flödet i media uppger att ryssarna på västra sidan av Dnepr i Kherson är på väg att kapitulera och att förhandlingar pågår.

  Att vara avskuren från underhåll i en konfliktmiljö är ohållbart i längden. Man borde retirerat under kontrollerade former till östra sidan redan innan broarna blev bortblåsta. Nu riskerar man att förlora flera tusen soldater som krigsfångar och stora mängder materiel och fordon som krigsbyte.

  • Det som västliga media beskriver som att de ryska styrkorna i Donetsk flyr är enligt ryska regeringstalesmän ”omgruppering”. Dags att påminna sig att Wehrmacht omgrupperade sig från moskvas förstäder och ända tillbaka till Berlin.

   • Japp, och även denna gång kommer nazisterna att förlora….nazisterna har bara bytt nationalitet och kallar sig numera ukrainare!

   • Vad ser vi? Operation Z har gått in i en ny fas. Nu gälelr det att gå på beslutscentra ´, med eller utan USA/Nato och lill-Britanniens militärer. Spealr ingen roll. På de bara! 🤣🤣🤣,

    ”We saw a foretaste of this last night, when Russia wiped out over half of Ukraine’s power generation with a few missiles. There are many more targets that they can go after – more nodes in the electrical grid, water pumping and filtration facilities, and higher level command posts. There is at least some probability that Russia begins targeting the command facilities with NATO personnel in them. Plausible deniability works both ways; because NATO is not officially in Ukraine – only “volunteers” – targeting their personnel is not an overtly aggressive act.

    Russia also has many ways to boost its force deployment in Ukraine that fall short of full mobilization. They have a pool of demobilized contract soldiers that they can call up, as well as a pool of reservists that they can raise with a partial mobilization.

    The Russian line is hardening. Just in the past 24 hours, Kremlin spokesman Dmitry Peskov said there were “no prospect for negotiations” with Ukraine, and Putin said “Unfriendly forces are targeting us, and we must take initiative in order to succeed in confronting them.” Medvedev went even further just now: “”A certain Zelenskyy said that he will not hold a dialogue with those who issue ultimatums. The current ’ultimatums’ are a warm-up for kids, a preview of demands to be made in the future. He knows them: the total surrender of the Kiev regime on Russia’s terms”

    If you believe the Russian government is utterly incompetent and duplicitous, feel free to view statements like this as bluster. But given the warning shot at Ukrainian power generation yesterday, my sense is that Russia is preparing to escalate to a higher level of intensity, which Ukraine cannot match with its indigenous resources. Recent The only other player on the escalation ladder is the United States.

    Från och med nu så ska ukronazi, USA/Nato och lill-Britannien smaka på Rysslands knäve!!!👌👌👌

    Smakprov om vad som komma skall här:

    ”Yesterday evening Russian cruise missiles were launched from Russian ships in the Black and the Caspian Sea. They were targeted to interrupt, not yet destroy, four Ukrainian power plants and to temporarily disable the Ukrainian electricity network:

    Russia attacked power stations and other infrastructure Sunday, causing widespread outages across Ukraine as Kyiv’s forces pressed a swift counteroffensive that has driven Moscow’s troops from swaths of territory it had occupied in the northeast. The bombardment ignited a massive fire at a power station on Kharkiv’s western outskirts and killed at least one person. President Volodymyr Zelenskyy denounced the “deliberate and cynical missile strikes” against civilian targets as acts of terrorism.

    Ukraine’s second-largest city of Kharkiv appeared to be without power Sunday night. Cars drove through darkened streets, and the few pedestrians used flashlights or mobile phones to light their way. The attacks also disrupted the Ukrainian military railway transports which currently move troops from the north and west towards the Vuhledar area in the southeast from where they plan to attack in the direction of Mariupol.”

    OBS, OBS: OBS, The Russian attacks were a mere warning shot. It can take out ALL of Ukraine’s power infrastructure at any time:

    Dark times area ahead for Ukraine – and perhaps for Americans on the other front of this war.”

    Det är mörka tider för ukronazi. Ryssland komemr att gå på beslutcentra inne i landet. Ökade pulverisering av USA/NATO och lill-Britanniens ”assets”. Perfekt strategi!!🎚🎚🎚

    Här är en karta över kommande mål för Rysslands armé (det är ukronazi enhetens energianläggningar)
    https://colonelcassad.livejournal.com/7856551.html

    Sedan så är det viktig att påminna ukrozionazi anhangen här om att Rysslands krigsmakt är inte Tysklands eller USAs/Natos dito. Att förlora territorium är inte att förlora kriget. Samling ukronazi armé kommer aldrig att vinna – den saken är garanterat med eller utan Natos hjälp, aldrig! general Zircon säkrar just detta.

    Dags att påminna om Rysslands krigsmakt vinner krig. Ryssland befriade Europa, inte USA, inte lill-Britannien, Mighty Russia did it! Och idag ser vi en annan sorts befrielse for Europa den från USA-imperialismen. Så visa lite tacksamhet för fan!

    https://www.moonofalabama.org

    • Operation Z har precis som skribenten anger gått in i en ny fas: reträtt.

     Ryska propagandaministern och dagens ryska högernationalistiska egen Goebbels i form av RT:s chef Margarita Simonjan uppgav igår på rysk tv att ”nu är det dags att slå ut de ukrainska el- och vattentillgångarna -tydligen inkluderat ukrainska kärnkraftverk- för att ukrainarna skall vara upptagna med det”.

     Uppmaningar till regelrätta Folkmord och krigsförbrytelser på högsta medianivå.

     Det är ju ett tecken på att den ryska avsikten att demilitarisera Ukraina har komplett misslyckats.

     • Endast den/de som inte har en susning om militärstrategi ser ”reträtt”. De som vet kan däremot se en hel armé som förbereds för att grillas och det är precis det som håller på att hända🥓🥓🥓
      OBS: inga naucler vapen behöver användas eller tändas

      https://www.youtube.com/watch?v=7plcfdPommU (fr o m 5 minuter) se och lär 😉

    • Signaturen ”Ryssland har inte ens börjat!, knappade fram följande på sitt tangentbord:
     ”Yesterday evening Russian cruise missiles were launched from Russian ships in the Black and the Caspian Sea. They were targeted to interrupt, not yet destroy, four Ukrainian power plants and to temporarily disable the Ukrainian electricity network”

     Låt mig ge detta citat från en sammanställning av Krigets Lagar.

     ”Den humanitära rätten skyddar även civila objekt såsom bostäder, sjukhus, ambulanser och viktiga kulturella platser inklusive gudstjänstlokaler, konstverk och historiska monument. Enligt den humanitära rätten är det även förbjudet att förstöra infrastruktur och den naturliga miljön som är nödvändig för civilbefolkningens överlevnad såsom dricksvatten och elförsörjning.”

     Kommentarer är överflödiga då alla kan se hur den ryska diktaturen avsiktligt bryter mot alla konventioner som finns om hur krig får föras.

     • Var var du då ukronazi anhangen dödade civila i Donbas. Det är bara hycklare som tar fram ”krigets lagar” kortet när det passar!!! Du som i ur och skur försvarar apartheid israels dagliga krigsbrott ska och kan inte åberopa ”kriget lagar”!

     • Hej Anders

      Det rapporteras stora militära framgångar för Västukraina och ukro-fascisterna med rötter hos de tyska nazisterna just nu.
      Västmedia vill få mig att tro Ryssland är i underläge.
      Men hur ska jag tro att en världens mäktigaste militärmakter har kommit i underläge i det mindre landet Ukraina även om det inte är så litet med sina omkr. 40 milj invånare?
      Jag vägrar tro det.
      Jag funderar om de ryska reträtterna ändå inte är taktiska.
      Operationen handlade om att demilitarisera och avnazifiera Ukraina.
      Dvs. att utarma (Väst-) Ukrainas militära förmåga.
      Som jag förstår har ryssarna lyckats med det.
      Materielen från det sovjetiska invasionförsvaret är slut för länge sedan.
      Och nu börjar också de militära leveranserna från Väst tryta.
      Väst har helt enkelt inte råd att bidra med mer för att inte äventyra sin egen förmåga.
      Det är hela taktiken samt att tillbringa den ukrainska militären så stora förluster som möjligt.
      För det ska uppnås måste kriget fortsätta.
      Därav reträtten. För att spara ryska soldater.
      Territorium går att återta senare men aldrig att väcka liv i döda ukrainska soldater.
      Endast nyrekrytering är möjlig men den är inte oändlig inom viss tidsperiod.

      Jag tror kriget kommer fortsätta ända tills USA proxy regimen i Kiev faller.
      Om den fallit långt tidigare hade många människoliv sparats och den omfattande förstörelsen långt mindre.

      Med det imperialistiska USA styret bakom Kiev lär dödandet och förstörelsen bara fortsätta liksom vid alla andra USA-ledda interventioner.

      USA måste förlora ännu en gång om Ukraina ska räddas.

      Jag upplever man kan vara vem som helst på Global Politics men man får aldrig stå upp för USA:s välde över världen för då blir man mindre välkommen.
      Även om jag inte precis står upp för vänsterpolitiken så känner jag mig välkommen ändå.
      Det är skönt att ha någonstans att ta vägen om man inte flyter med strömmen som de flesta andra.

      Ryssland är ett av världens rikaste kulturländer.
      Det är värt att försvara mot västvärldens dekadenta och torftiga borgarkommers.
      Som jag måste erkänna närmast bara gynnar ett fåtal.
      Liberalers löfte om ”bara de rika blir lite rikare kommer alla få det bättre” är bara falsarium och falsk propaganda som gynnar dem själva.
      Makten tillhör folket och inte bara borgarna.

      Därför ska USA ut ur Ukraina!

     • @Anders 13 september, 2022 At 11:28
      ”…ryska diktaturen avsiktligt bryter mot alla konventioner som finns om hur krig får föras.”

      Och vad tror du ukronazi har gjort sedan 2014 i Donbass?? Ska du inte peka finger åt dom först? Gällde inte krigets lagar från 2014 och framåt eller är dom endast till för ryssarna??

 16. Typiskt svar, men samma attityd, när man publicerar uppenbara hot, och skymfande inlägg, klart
  att dessa troll dyker upp, här och nu, men det är inte U.S.”free speech” att bete sig så, ingen skall få göra det, verkar som Romelsjö inte fattar allvaret. Vi behöver inga fler Ådalen 31, eller Norr-skensflamman 1940, en rörelse skall skydda sina medlemmar från olagligheter, och offer, det är inte svårt att inse, eller också göra klart riskerna.

  Därför misslyckades även vänsterpartiet så kapitalt, när man ställde sig i vägen för vapenleveranser till Ukraina, ett fullkomligt betydelselöst poserande, framför en ångvält, men samma misstag, se till att skydda medlemmarna, först och främst, gör dem inte till kanonmat som i Ukrainakriget, och äldre personer behöver inte härdas som i någon militärtjänst, en helt omodern attityd.

  Ni verkar tillhöra någon bokstavsvänster som aldrig drabbats av våld från politiska motståndare, som ursprungliga SKP, eller förespråkar det, och begriper inte detta. Tyvärr samma attityd i vänsterpartiet, från ett regionalt storparti bland alla 5%-are, sumpade man ca 3% av Sjöstedts mödosamt uppbyggda kring 8-9%, nu åter till den gamla gärdsgårdsserien, som förr, tråkigt även om sällskap med liberaler, centern och kd, alla som låter på valvakan som om de hade 95 % med sig – inte mot sig. Ett avgörande misstag, det hjälper inte att gorma sen, om man inte inser vad jag skriver om.

  Sen bör man inte uppmuntra inlägg, som är meterlånga Det hade väl vp förstått tills ukrainakrisen uppstod, men det saknas tydligen erfarna äldre partimedlemmar, man måste lära av historien.
  Som när töntarna Hultqvist & Ygeman hoppade fram med ett pennalistpåhopp mot Sd, bara så sossigt, lika som de betett sig mot vänstern, där förlorade sossarna valet, och retade gallfeber på många väljare, som säkert gick till sd. Många inom vänstern insåg nog detta, återfall i dumheter, och övergrepp. Men det handlar ju om % i valet, det blir nervöst. Nu slipper vi se dessa gökarna iaf, på ett tag, om de inte får något lämpligt Natogig.

  Det är väl så att problemet med invandringspolitiken och alienationen, innebär förstås att invandrare söker sig till partipolitiken, ” representantskapet”, som blir enda möjlighet att göra
  karriär, och möta svenskar i vardagen, som nu inte sker. Den möjligheten erbjuder ju partierna.Men det är svårt att möta människor som invandrat, som inte har kanske något att erbjuda, där alla är utsatta. Det är så för alla, sd har insett detta. Så vi betalar för denna brist på analys, när Sverige försökt att bli den 51:a multikulti-delstaten, utan att inse att USA aldrig har löst några invandrar- och rasproblem.

  När irländarna emigrerade till USA, under den stora svälten, och brittiskt förtryck, 1850talet, hade de inga yrkeskunskaper, inga pengar förstås,varför de sökte sig till politiken, som framgick av Kennedysläkten, och även Biden, USAs enda katoliker som presidenter.Så kan det gå.

  • 13.09.2022 (13:10)
   Det ryska försvarsministeriets rapport om framstegen i den särskilda militära operationen i Ukraina
   Ryska flyg- och rymdstyrkor, missiltrupper och artilleri inleder massiva eldattacker mot Ukrainas väpnade styrkor (AFU) i alla operativa riktningar.
   Högprecisionsattacker som inletts av ryska flygstyrkor har resulterat i neutraliseringen av provisoriska baser för enheterna från 95:e luftburna anfallsbrigaden nära Slavyansk och Konstantinovka, 115:e mekaniserade brigaden nära Artyomovsk och 53:e mekaniserade brigaden nära Kurdyumovka.
   Dessutom inkluderar listan över neutraliserade mål enheterna från 35:e marinbrigaden nära Bereznegovatoye, 57:e mekaniserade infanteribrigaden nära Murakhovka (Nikolayev-regionen), 128:e Mountain Assault Brigade nära Balabino (Zaporozhye-regionen), såväl som från 14:e mekaniserade brigaden nära Kharkov.
   Attackerna har resulterat i 800 dödsoffer bland ukrainska militärer och utländska legosoldater.
   Operationell-taktisk och arméflyg, missiltrupper och artilleri har neutraliserat 12 kommandoposter nära Serebryanka, Verkhnekamenskoye, Ivano-Daryevka, Vesyoloye, Soledar, Zaytsevo och Pavlovka (Folkrepubliken Donetsk), Uspenovka och Gulyaypole (Zaporozkohye-regionen), Novogrigorovka (Nikolayev-regionen), samt 47 artillerienheter, 152 AFU-arbetskrafter och koncentrationsområden för militär utrustning.
   Listan över de förstörda målen inkluderar 5 missil-, artilleribeväpnings- och ammunitionsdepåer nära Pavlovka och Temirovka (Zaporozhye-regionen), Novopol (Folkrepubliken Donetsk), Velikoye Artakovo och Olenovka (Nikolayev-regionen).
   Aviation of Russian Aerospace Forces har förstört 1 Mi-8-helikopter från det ukrainska flygvapnet nära Ochakov (Nikolayev-regionen).
   Luftförsvarsorgan har skjutit ner 6 obemannade flygfarkoster nära Barvinki och Petrovka (Kherson-regionen), Kiselyovka (Nikolayev-regionen), Kamenskoye, Zaliznichnoye (Zaporozhye-regionen), såväl som nära Vladimirovka (Donetsks folkrepublik).

   Dessutom har 7 raketdrivna projektiler förstörts i luften nära Novaya Kakhovka och Kiselyovka (Kherson-regionen).
   Totalt 293 flygplan och 154 helikoptrar, 1 944 obemannade luftfarkoster, 374 luftvärnsmissilsystem, 4 900 stridsvagnar och andra bepansrade stridsfordon, 834 stridsfordon utrustade med MRLS, 3 385 fältartillerikanoner och granatkastare med 5,506 militära enheter, samt utrustning har förstörts under den särskilda militära operationen.
   Direktoratet för medieservice och information

 17. Obekräftade uppgifter som vanligt men Ukraina ser ut att fortsätta trycka på in i Luhansk oblast. Kremenna kan vara taget (lite tveksamt) och man har nått fram till Savatove (mer troligt) som sedan tidigare ska vara utrymt från ryska soldater.
  https://twitter.com/ChuckPfarrer/status/1569487908880683009/photo/1

  Fler och fler uppgifter gör gällande att ryska enheter eller delar av Kherson på västra sidan om Dnepr vill kapitulera p.g.a. ammunitionsbrist. Ukraina har skickat ut information om hur man tar kontakt och hur man ska gå tillväga. Börjar vissa förband att kasta in handduken blir det nog snabbt en dominoeffekt.

  Putin ska ha brutit kontakten med militärledningen och det är lite oroande. Vill han ha ensam kontroll eller är det annat på G. Det uppges även att han uppmanat oligarker att bilda privata arméer vilket kan bekräfta en splittring mellan honom och militärledningen. Han är väl på besök i Kina just nu har jag för mig?

  Anledningen att jag postar obekräftade uppgifter är att det ofta har visat sig stämma i efterhand, ingen rök utan eld s.a.s. Ukraina vill ha en eftersläpning i sin information för att försvåra för motståndaren. Ryska uppgifter i informationsflödet om förlorade orter kommer ofta tidigare vilket de sidor jag läser på snappar upp.

   • 13 september 2022, 13:05
    Ryska federationens försvarsministerium rapporterade döden och skadan av 800 soldater från Ukrainas väpnade styrkor och utländska legosoldater.
    Det ryska försvarsministeriet rapporterar att under det senaste dygnet har över 800 ukrainska militärer och utländska legosoldater dödats och skadats i zonen för den särskilda militära operationen som ett resultat av strejken från de ryska flygstyrkorna. Det framgår av avdelningens pressmeddelande.
    Det noteras att ryska trupper träffade punkterna för tillfällig utplacering av den ukrainska armén i områdena Slavyansk, Konstantinovka, Artemovsk och Kurdyumovka i Folkrepubliken Donetsk, i området Bereznegovatoy, Murakhivka i Nikolaev-regionen, Balabino i Zaporozhye-regionen, såväl som i området för staden Kharkov.
    ”Som ett resultat av strejkerna översteg de dagliga förlusterna av ukrainska militärer och utländska soldater 800 människor dödade och skadade”, står det i rapporten.
    Tidigare rapporterades det att Ryska federationens försvarsminister visade stridsarbetet för besättningarna på haubits ”Hyacinth-B” under en speciell operation.

    Den 24 februari meddelade Rysslands president Vladimir Putin att han hade beslutat att genomföra en militär specialoperation i Ukraina som svar på en begäran om hjälp från cheferna för LPR och DPR.
    Beslutet att genomföra operationen var anledningen till nya sanktioner mot Ryssland från USA och dess allierade.
    ”Gazeta.Ru” följer händelsekrönikan .
    Alla nyheter om ämnet: Verksamhet i Ukraina
    https://dzen.ru/news/story/Minoborony_RF_soobshhilo_ogibeli_i_ranenii_800_voennykh_VSU_i_inostrannykh_naemnikov–c7c92a85b031cfb48ca85f6469c71cb3?lang=ru&from=main_portal&fan=1&stid=rPT0D_kLuiFe8551pNI0&t=1663071603&persistent_id=229090398&story=35c78918-97cd-50c6-9f72-3db09e726808&issue_tld=ru

 18. ”Yesterday evening Russian cruise missiles were launched from Russian ships in the Black and the Caspian Sea. They were targeted to interrupt, not yet destroy, four Ukrainian power plants and to temporarily disable the Ukrainian electricity network”

  ”Här är en karta över kommande mål för Rysslands armé (det är ukronazi enhetens energianläggningar)
  https://colonelcassad.livejournal.com/7856551.html

  Det du beskriver här är terror mot civila och utan tvekan ett krigsbrott. Så det logiska är att ta ut sina militära nederlag mot civila mål?

 19. I artikeln kan man läsa att ”Många av enheterna måste också ha haft utrustning för mörkerseende eftersom de inte slutade ens efter solnedgången.”

  Om artikelförfattaren är överraskad av detta så måste det bero på att han fortfarande tror att krig utkämpas som under WWI eller WWII. Det finns väl ingen krigsmakt av kvalitet, som inte har utrustning för mörkerseende. Inte ens de ryska stridsvagnarna torde sakna detta idag.

 20. GENNADIJ ZIUGANOV (KPRF) KALLAR DET RYSK-UKRAINSKA KRIGET FÖR ”ETT FULLSKALIGT KRIG”

  Ryska kommunistpartiets (KPRF) ordförande Gennadij Ziuganov kallar idag tisdag den 13 september (2022) det rysk-ukrainska kriget för ”ett fullskaligt krig”, något som är olagligt och straffbart i RF, och kräver dessutom fullskalig mobilisering av ryska värnpliktiga.

  Meddelar den ryska tidningen ”Meduza” på http://www.meduza.io

  • Risken är stor för maktkamp i Kreml nu mellan hökar och duvor. Kan nog sluta i väpnad konflikt.

   Vad det gäller mobilisering så kan man säkert skrapa ihop en del dåligt utbildade manskap men det finns absolut ingen materiel att utrusta dem med. Frivilliga vägrar redan som bekant att strida.
   Redan nu är situationen kritisk och plockar man ut T-62:or från 60-talet och trupptransport från 50-talet är man absolut längst inne i ladan och skrotar runt. Att man donerar så mycket utrustning till Ukraina hjälper ju inte heller.

   I och med att rysk personal evakuerar anhöriga och säljer sina hus i södra Ukraina och på Krym så tror jag att man mentalt har förberett sig på att inte behålla de landområdena på sikt.
   https://charter97.org/en/news/2022/9/13/515479/

  • Hej Johan
   ”Rysk” tidning med västerländskt namn och som man lämpligast prenumererar på med Dollar och Euro och med en brittisk/indisk domän som slutar på .io?

   Visst är texten på ryska men även SVT Public Service har åstadkommit en propagandapamflett på ryska och adress Ryssland men som förmodligen inte läses av någon mer än dem själva.

   Du vill jag ska tro det här handlar om en rysk tidning?
   Om jag förstått dig rätt är du riktigt ordentligt ”vänster” men samtidigt propagerar mot Ryssland och inte kämpar mot russofobin och rysshetsen.

   Som jag fattat splittrar Ryssland den västerländska vänstern.
   Medvetet eller omedvetet, jag vet inte.
   Men mot det sluga Ryssland har den impulsiva Västvärlden svårt att försvara sig.
   Hoppas Ryssland är så smarta nu att de tömmer Västvärldens lager av konventionella vapen.
   Det banar vägen för den grymma liberalismens kollaps och ett snabbare slut på den våldsbenägna Västimperialismen närmast ledd från USA.
   Redaktören här räknar upp grymheterna ibland.
   Syrien, Irak, Libyen och allt vad det nu är. Nu också Västvärlden eskalerande våld i Ukraina.
   Dyrköpt seger för Ukraina muttlas det nu om.
   Någon seger har jag ännu inte sett.
   Bara det dyrköpta i form av förlorade liv och en massiv förstörelse.
   Inget är förstört i vare sig Västvärlden eller Ryssland.
   Det är Ukraina som får betala priset för Västvärldens och USA:s makthunger.
   Klart man hoppas att sådan girighet på andras hus blir den som till slut förlorar.
   De har de förtjänat vare sig de kallar sig själva för ”vänster” eller borgare eller möjligen ”den Fria Världens hjältar”.

  • @Johan de Naucler 13 september, 2022 At 17:33
   ”Meddelar den ryska tidningen ”Meduza” på http://www.meduza.io

   Meduza är en rysk- och engelskspråkig nättidning och nyhetssamlare , baserad i Lettland
   Den ryske affärsmannen och före detta oligarken Mikhail Chodorkovskij och telekommunikationsmagnaten Boris Zimin hade betraktats som passiva investerare, men de skildes åt ”av strategiska och operativa skäl”. [6] På grund av ekonomiska skäl baserade Timchenko och hennes partner på Amond & Smith Ltd, Sergey Nazarkin, Meduza i Lettland.

   Den 23 april 2021 utsåg det ryska justitieministeriet Meduza som en ” utländsk agent ”. [24] [25] Som svar avvisade Europeiska unionen beslutet och sa att denna begränsning ”strider mot Rysslands internationella åtaganden om mänskliga rättigheter”.
   https://wikipredia.net/sv/Meduza.io

   • Meduza, oavsett var redaktionen sitter (mig veterligen består redaktionen av fria ryska journalister som arbetar för det fria ordet i exil) så var det en vidarebefordrad nyhetsnotis.

    Partiledaren Gennadij Ziuganov har bevisligen kallat det ryska invasionskriget för just ett krig.

    Det är ju inte på det viset att alla sanna ryska nyheter bara kommer från rysk propaganda-tv och alla ”falska” ryska nyheter då indirekt skulle komma från ryska exiljournalister som vägrar sprida falska propagandanyheter.

    • Meduza är en ledande kritiker av Ryssland och Putin. Grundad av journalister som fick sparken från lenta.ru De skriver bland annat ”Russian Communist Party leader Gennady Zyuganov: ‘The special military operation in Ukraine has escalated into a full-scale war’. Min svärtning. Liknande innehåll som i Kievs press (och DN CNN) vid en snabb koll. Högkvarteret finns i Riga.

    • Eller tvärtom, det är ju inte på det viset att de nyheter som inte kommer från ryska statliga nyheter är de riktiga nyheterna, men de som är kritiska till ryska statliga nyheter tror på alla anti-ryska nyheter.
     Det verkar som det ryska folket är mer kritiska till de statliga nyheterna än svenskar till SVT.
     SVT kan fara ut med vilka lögner som helst och de blir trodda av svenska folket.
     När det gäller kriget i Syrien kan jag ge exempel på hur mycket lögner som SVT gick ut med, och aldrig gjorde någon rättelse på. Svenska folket är mer trogna till SVT, än ryska folket till RT. Vilket gör det väldigt enkelt för SVT att ljuga hur mycket som tjänar deras syfte, de blir alltid trodda av majoriteten svenskar.

     Maria en liberal anti-krig aktivist i Ryssland, får möta verkligheten i Donbass, som hon bara lyssnat på propagandan i anti-ryska kanaler i Ryssland.
     Hon berättar om hur hon skämdes över att vara ryss, då Ryssland gick in i kriget i Ukraina. Hon berättar om hur miljoner ryssar, precis som hon, ville lämna Ryssland och många gjorde det.
     Det var helt obegripligt för henne hur Ryssland kunde vara med och strida mot sitt broderfolk i Ukraina. Hon trodde att allt som sades på ryska kanaler var lögn och allt som sades på anti-ryska kanaler var sant.
     Hon upplevde tecknet ”Z” som ett ondskefullt tecken, och jämförde med hakkorset som nazisterna hade.
     De anti-ryska kanalerna hade sagt att det var skådespelare som låg på gatan i Donetsk och att inte alls Ukraina hade bombat dem.
     När hon kom till områden som Ryssland intagit/befriat och såg alla ”Z” överallt på bilar m.m. så undrade hon varför kunde de ha detta förhatliga tecken. Ända tills hon talade med människorna och fick reda på vad de genomlidit.
     Hon fick också en chock när hon såg att under åtta års tid har Ukraina försökt att få människor i Ukraina att hata ryssar, och det börjar när de är 7 år gamla och börjar skolan, och deras läroböcker är fulla med hat mot Ryssland.
     Eftersom sin resa i Donbass förstod hon att de anti-ryska kanalerna bara visat lögner för henne
     Hon fick en förståelse för att Rysslands agerande, och på vägen tillbaka fick hon besöka ett flyktingläger i Ryssland och tala med en person som var där,
     Hon fick höra att när de kom till den ryska gränsen fick de välja mellan 8 platser att bo på. Flyktingförläggningarna var väldigt fina och bra mat serverades, Maria tyckte att hon själv inte åt lika fin mat som de ukrainska flyktingarna i Ryssland.

     Vid förfrågan om hennes berättelse kan få flera ryssar som tror på de anti-ryska kanalerna att ändra åsikt om kriget, så är hon tveksam, indoktrineringen är tydligen lika stark där som i Sverige. Där människor håller för öronen, eller rabblar bla,bla, bla eller springer bort fort om man säger att något som SVT visar är felaktigt. De har lärt sig att de skall inte tro på rysk propaganda, som allt är som inte SVT säger. Tydligen får de liberala ryssarna samma propaganda som oss, märkligt att det är tillåtet.

     https://www.youtube.com/watch?v=0OysQ7yQl_o

     • Inga normalt funtade ryssar tittar på RT (en kanal som är avsedd för en internationell och ofta okunnig och formbar publik), för sin nyhetsbevakning. Är man under låt säga 50-55 kollar man nyheter på internet och de äldre ofta på ORT/Pervyj kanal som i fredliga tider faktiskt kan ha mycket god journalistik, men den är alltid kremltrogen. Några kritiska reportage om utövande makt har jag inte sett sedan år 2006.

     • Vad vet du om att ”Inga normalt funtade ryssar tittar på RT (en kanal som är avsedd för en internationell och ofta okunnig och formbar publik), för sin nyhetsbevakning.” Spekulation?

 21. Kiev publicerade ett utkast till säkerhetsgarantier för Ukraina.
  Ukrainas presidents kontor Volodymyr Zelensky har publicerat ett utkast till säkerhetsgaranti för Ukraina.
  I dokumentet som publicerats på statschefens webbplats under titeln ”Kyiv Security Treaty” erbjuder Kiev EU-länderna, USA, Storbritannien, Australien och Turkiet som garanter.
  Säkerhetsgarantier måste vara positiva och tydligt formulerade; de kommer att beskriva en rad åtaganden som gjorts av gruppen av borgensmän tillsammans med Ukraina.
  De bör vara bindande på grundval av bilaterala överenskommelser, men kombinerade under ett gemensamt strategiskt partnerskapsdokument kallat Kievsäkerhetsfördraget , står det i texten.
  Dessutom måste fördraget garanteras av ”en grupp av internationella partners” och inkluderar ”en uppsättning icke-militära garantier baserade på sanktioner”, samt leverans av militär utrustning, vapen och utveckling av en rättslig ram som möjliggör förverkande av tillgångar för skadestånd.
  Det noteras att garantierna inte utesluter Ukrainas strävanden att gå med i Nato, de måste bara säkerställa landets säkerhet tills det går med i alliansen.
  Samtidigt bör garantier inte tvinga Ukraina att begränsa storleken eller makten på sina väpnade styrkor.
  De bör inte heller utgöra ett utbyte mot en viss status, såsom neutralitet, eller införa andra skyldigheter eller restriktioner för Ukraina.
  Garantländerna bör också avstå från att häva sanktionerna mot Ryssland tills fientligheterna upphör på Ukrainas territorium, tills de får garantier från Moskva om icke-aggression och tills den skada som Ukraina lidit är fullt kompenserad.
  Vi måste se till att sloganen ”Vi kan göra det igen” orsakar panikattacker och dåliga minnen hos ryssar.
  Säkerhetsgarantier syftar till att hjälpa oss att skapa sådan makt , – sammanfattade chefen för Zelenskys kontor, Andriy Yermak.

  Vice ordförande i Rysslands säkerhetsråd Dmitrij Medvedev sa tidigare att västländer inte kommer att kunna ge några säkerhetsgarantier till Ukraina, eftersom detta skulle vara liktydigt med självmord. Politikern är säker på att bara Ryssland kan tillhandahålla säkerhet, men Kiev vägrade Rysslands hjälp.

  • 14 september 2022 08:38
   Som rapporterats tidigare i veckan räknar Ukrainas president Volodymyr Zelensky med att de ”mäktigaste länderna” ska underteckna säkerhetsgarantiavtalet för den före detta sovjetrepubliken.
   Konceptet med säkerhetsgarantier som presenterades för Ukraina dagen innan borde göra Europeiska unionen beroende så att den aldrig kommer att återhämta sig.
   Motsvarande synpunkt, enligt TASS, uttrycktes av den officiella representanten för det ryska utrikesministeriet säger publikationen, som publicerades på nyhetsbyråns Telegram-kanal.

   • 14 september 2022 09:49
    Federal News Agency: Nätanvändare har skarpt kritiserat utkastet till säkerhetsgarantier som presenterats av Ukrainas president Volodymyr Zelenskys kontor.
    Enligt detta dokument vill Kiev att USA och Natos medlemsländer vidtar förebyggande åtgärder i händelse av intrång i landets suveränitet och territoriella integritet, både av militär, teknisk, ekonomisk och informativ karaktär.
    Kommentatorer på webben noterade att den kriminella Kievregimen alltid bara ber om mera allmosor och ställer ultimatum. Samtidigt tror många att det är osannolikt att de länder som Kievs budskap riktar sig till kommer att gå med på dessa galna villkor, skriver IA Regnum.
    Säkerhetsgarantier för en fascistisk stat? Inget land med sitt fulla sinne skulle göra det. Endast limitrophs stöder Kiev på allvar, resten drar bara nytta av det. De är inte redo för mer. Kiev har verkligen nu inte bara blivit en terroristformation, utan också en fruktansvärd tiggare! Nazisterna måste lära sig att ta ansvar för sina egna handlingar!kommenterat av nätanvändare.
    Tidigare rapporterades att chefen för IMF och Zelensky diskuterade sätt att ge Ukraina mer omfattande hjälp
    Författare: Yaroslav Dvorsky

 22. Det är lätt att se att det råder viss villervalla i de ryska kommentatorsleden. ”The Saker” är så upphetsad att han i slutet av sin alldeles för verbiosa nyskrivna text måste be om ursäkt för alla typos och grammatiska fel (är han verkligen analytiker?). ”Moon of Alabama” verkar ha gett upp att försöka analysera den militära situationen. Hans senaste blogg handlar om någon anonym persons förslag till fredsförhandling. Pablo Escobar tycks ha haft kontakt med någon kvinna i östra Ukraina, enligt en kommentar från Vivianne Månsson högre upp i denna tråd, men någon länk finns inte och inte heller någon förklaring till hur han kom i kontakt med henne.

  Jag lyssnade noggrant till vad Putin sa på ryska alldeles i början av kriget. Den ukrainska statsledningen bestod av ”en kriminell liga av nazister och narkomaner” (översättningen baserad på ljudbandet i original, och Norstedts ordbok till från ryska till svenska). Putin var segerviss, precis som Scott Ritter, som bedömde att Ryssland skulle krossa Ukraina militärt inom en vecka.

  Det vi vet från 1917 och 1991 är att när något händer i Ryssland/Sovjetunionen så kan det gå mycket snabbt.

  Ivans AI-genererade texter läser jag aldrig.

  • Mats Larsson
   Tyskarnas försök att stjäla ”ryssarnas” tillgångar gick väldigt snabbt i början på 40-talet. Även deras planer att förslava, sätta dem i tvångsarbete och sedermera utrota dem utvecklades snabbt, för att sedan plötsligt bromsas upp. Har sedan mittten av 40-talet legat i malpåse. Nu är de på gång igen. Och nu har de hela västeliten med sig. Speciellt de väldigt exceptionella. Samma strategi, men en annan taktik.

   • Stjäl tyskarna ryska tillgångar?

    Dagens Tyskland tycks göra allt för att inte ens köpa eller erövra minsta lilla gasmolekyl eller oljedroppe numera. Trots Schröder.

    Det där får Du nog utveckla närmare!

    • Vi får väl vänta och se vad som kommer att hända dom närmaste 10, 20 åren. Här i väst hoppas eliten att exvis Nordström 1 och 2 kommer att öpnnas i deras regi med egna oligarker, att vanligt folk skall tryckas tillbaka osv.
     Dom som stöder detta och inte själva har sina fingrar i syltburken har mycket att förklara…Utveckla gärna…
     För övrigt borde EU smulas sönder. Det är inget fredsprojekt.

     • Tack Gunnar för uppmärksamhet och svar!

      Jag tyckte bara att man kan inte vilja sluta importera rysk olja och gas och samtidigt vilka erövra den tjyvvägen i samma pipeline.

      EU har verkligen pedagogisk uppförsbacke då de både vill sluta köpa rysk hushållsgas och olja, sluta betala för dessa och samtidigt just tycks faktiskt betala för dessa ännu (det blev ofantlig medietystnad om detta betalningsproblen!) liksom som man samtidigt anklagar det Ryssland man inte vill ha olja och gas från med just ”energiutpressning”.

      Det går inte tankemässigt ihop. EU:s position där är närmast ett fall för freudsoffan. Man saknar helt enkelt en sammanhållande politik gällande ryska bränslen och varför och hur de skall betalas och ingen tycks förstå eller ens veta om NordStream 1 och 2 alls skall vara i bruk och hur de skall hanteras framtida.

      De europeiska politikerna har ramlat ned i den amerikanska fällan.

  • Ja Mats, visst är verkligheten väldigt besvärlig ibland!

   Vi får väl säga som Bertold Brecht: ”när den politiska ledningen inte tyckte att folket infriat sina förväntningar fick ledningen för sig att välja ett nytt folk!” Det är väl Putins problem i dessa dagar.

   Putinismen har gått politiskt och militärt i baklås. Det ser väldigt svårt ut att se hur de skall politiskt, diplomatiskt och ekonomiskt klara av att göra en nystart med några som helst europeiska länder med nuvarande ledning kvar vid makten, den har verkligen bränt alla sina broar till världens största och mäktigaste ekonomi, Europeiska unionens.

   Jag har följt dagligen sovjetisk och rysk politik i 40 år och aldrig sett tillstymmelse till mer kontraproduktiv och aktiv självförstörande politik som dagens ryska ledning med kraft (och alltså inte genom svag passivitet) nu ofattbart genomför.

   • Det är tröttsamt med kommentarer som använder sig av vad-fan-ism. Är det för att de tror sig ha sagd något viktigt? djupt? Vad-fan-ism tyder snarare på att hen har inget att komma med – tomt helt enkelt. Några exempel på det: Bidenismen har gått i baklås mentalt (med även inkontinent) 🤥. Men även Macronism likaså (dras till de mycket äldre) 😩och för att inte tala om Trussism – dras till häxor (förknippas med den nya dockan damm tussen från lill-Britannien) 😜

    • Mitt citat av Brecht var tyvärr inte ordagrant (jag beklagar) men det är väl känt och används om makter i denna världen som tappat kontakten med politiska debatten, sitt eget folk och förståndet för sitt eget lands prekära situation.

     Den missnöjda makten -som tror på sin egen propaganda- får välja sig ett nytt folk, som helt enkelt orkar med i propagandatempot.

   • God morgon Johan

    Jag tror nya vänner kan vara bättre än dåliga vänner.
    Ibland kan skilsmässan vara lösningen på ett relationsproblem.
    För egen del tror jag Västvärlden behöver Ryssland mer än Ryssland behöver Västvärlden.
    Jag tror Västvärldens liberala demokrati kulturellt är en fortsättning på den starkt missionerande kristendomen som alltid velat erövra vart den än kommit.
    Ryssland är förvisso kristet, men fortfarande inte en del av den liberala demokratin.
    Därför det samhällssystemet passar inte in i den ryska kulturen.
    Jag tycker Ryssland är rättvis.
    Ryssland vill inte äta men vägrar också bli uppätet.
    Sådant hedrar långt mer än de som försöker tränga sig på överallt och få sin vilja igenom därför de ser sig som bättre än andra.
    Det kristna budskapet lider lite av det där.
    Självgodheten.
    Som inte alltför sällan utstrålar från den politiska vänstern.

   • Johan de Naucler:

    Jag tror man får gå tillbaka till Nikolaj II och Tsararméns katastrofala reträtt genom Galizien våren/sommaren 1915 för att hitta något så inkompetent som liknar Putins fiasko.

    Stalin hade förvisso motgångar 1941/42, men han hade generaler av Pavel Rybalkos kaliber. När Rybalko ledde Röda arméns 3:e gardestankarmé gick den inte att stoppa, och Rybalko själv verkade helt immun mot fiendens eld.

    • Var det inte så att Ryssland gjorde allvarliga felbedömningar även under det Stora Fosterländska Kriget?
     Mängder av ryska generaler fick avgå eller arkebuserades.
     Ryssland har haft fred i sjuttio år.
     Det sätter spår inom militären.
     Militär i krig och militär i fred är olika.
     USA har varit i krig mest hela tiden och ukro-fascisterna i krig sedan 2014.
     Det ger ett strategiskt övertag mot en fredsmilitär.
     Men jag litar på Ryssland.
     De kastade ut nazisterna 1945 och kommer kasta ut ukro-nazisterna nu också.
     Dessförinnan tror jag inte ryssarna viker ned sig.
     Ryssar är väldigt stolta. Tänk på det.
     Förmodligen väntar mobilisering i Ryssland.
     Av något slag.
     Det finns helt enkelt ingen annan utväg.
     Ty vad gör en trängd björn om den känner sig hotad?

    • Förmodligen, bäste Anders, gör säkert alla (liksom undertecknad) idag felbedömningar eftersom det både är krig och de flesta som gör bedömningarna och analyserna inte heller behärskar vare sig ryska eller ukrainska.

     Tre felkällor på rad med andra ord. Inte oväsentligt.

     • Kommentaren saknar egen uttalade bedömning och fakta, men kan ändå avvisa ”tre felkällor”.

     • Jag menar allmänt i dessa dagar, inte någon exakt kommentar här.

      Jag får tyvärr använda nazisternas gamla ökända ”Nacht und Nebel”-begrepp – Natt och Dimma.

      Det är det som råder i krigstid. Hela tiden.

      Vi måste utgå i varenda nyhetsnotis att den kan vara helt sann, halvt sann, halvt falsk, falsk eller naturligtvis propaganda. Den måste både falsifieras och ” sanningsgöras”.

      Sedan finns många som inhämtar information OM kriget, OM vad andra sagt på ryska och ukrainska och då främst från engelskspråkiga kanaler där de kanske oavsiktligt eller avsiktligt felaktigt analyserats och fått ny vinkel och innebörd.

      Det ÄR tyvärr uppenbara och mycket potentiella liksom objektiva felkällor, och det är ingens FEL som läser dessa analyser (där är jag ytterst ödmjuk och mycket resonabel), men slutresultaten blir snett ich fel. ’Felslut’ som väl filosoferna säger.

      I krig måste man sätta på sig sina mest kritiska starkaste glasögon.

      Det är ingen lätt uppgift för någon. Till och med skickliga professorer och specialister kör i diket. Flera gånger, på rad, dessutom. Jag är inte heller undantagen.

      ______

      Jag svarar också här i ett svep om RT.

      Jag har ofta av ryska och ukrainska vänner och kollegor fått i nästan 20(!) år tillbakasvar och kommentarer när jag hänvisat till vad jag inte bara sett på ryska nyheter eller till och med vanlig rysk tv (som ofta kan ha mycket bra program i övrigt); att jag är ”naiv” och kanske ”lagd åt det dummare hållet”(som ”alla västerlänningar” om Ryssland) för att jag ser på ryska tv-nyheter. Det är lite av: ”Men herre gud Jochann, betalar Du för att se på rysk tv?” -och det säger ALLA ryssar jag känner sedan 00-talet. Det är MIG son rysk nyhetskonsument de förvånas över, inte att ryska tv-nyheter är synnerligen vinklade och aldrig kritiska mot makten och ALDRIG mot president Putin -det vet de sedan alltid.

      Den stora nedgången för det fria media kom i samband med arresteringen kring Chodorkovskij och Jukos-affären (var det kring år 2003-2004?) då den andra nya kraftfullare generationens oligarker, Putinoligarkerna, med rötter i säkerhetstjänsten, tog över allt i media och företagsväg. Då dog den fria och öppna ryska journalistiken.

      Men jag tittar på rysk media för att jag redan vet om denna milsvida skillnad. Ibland sägs det äkta bra saker, ibland helt uppåt väggarna.

      Engelskspråkiga RT skapades för utlänningar (enbart), och ja, mycket möjligt finns kanske en del nyheter att lita på, men generellt rejält vinklat. Man kan se det som ryska motsvarigheten till amerikanska hyperkonservativa Fox News ungefär. Alltid och allting med avsiktlig politisk touch. Men rysk vinklad nyhetsförmedling av idag är så ofattbart mycket skickligare och mer sofistikerad (ibland tror jag på vissa planterade fraser från rysk tv i dagar eller veckor innan jag upptäcker deras förföriska och planterade budskap) än den närmast klantigt skrattretande plattjords-tv och vaccinrädda skolpraktikant-tv som Fox News utgör, som bara är grovt och fördummande rakt av. (Jag hoppas verkligen de som ser på Fox News åtminstone slipper abonnemangsavgift!).

     • Jag/vi kan ju se RT trots EU:s blockering och bilda oss en egen uppfattning. Som kanske blir en helt annan än din.

     • Till redaktör Anders.

      Nej, tack och lov skall inte alla komma fram till min analys och slutledning -hur skulle det se ut! (eller: ?)

      Min poäng är att man kan inte BARA se på (typ) RT för att förstå det ryska. Då har man gått på grund.

      Tsar Aleksandr II var en klok men ytterst konservativ herre. Han läste uteslutande oppositionell utomryskt producerade nyhetspamfletter, lika bannade som förbjudna, från dåtidens överupplysta herrar som författargiganten och journalisten liksom skribenten Aleksandr Herzen skrev -i många år. Det gav nämligen tsaren ett ointagligt kunskapsförsprång om det egna landet i dennes högst inskränkta, konservativa och ignoranta omgivning!

      Jag har nämligen en stark känsla att det fungerar lika bra då som nu.

     • Jämfört med västmedia och ryska oppositionsmedia utmärker sig RT med att tydligt och omfattande återge rysskritiska artiklar och uttalanden. Började själv läsa RT betydligt mer efter 24/2, varvat med vanliga media som DN. RT återger västmedia och -ledare – som blockerar RT

      Säger detta något konkret om synen på yttrandefrihet och demokrati?

  • Läs detta herr M Larsson.

   ”Wars are not won by psyops. Ask Nazi Germany. Still, it’s been a howler to watch NATOstan media on Kharkov, gloating in unison about “the hammer blow that knocks out Putin”, “the Russians are in trouble”, and assorted inanities.

   Facts: Russian forces withdrew from the territory of Kharkov to the left bank of the Oskol river, where they are now entrenched. A Kharkov-Donetsk-Lugansk line seems to be stable. Krasny Liman is threatened, besieged by superior Ukrainian forces, but not lethally.

   No one – not even Maria Zakharova, the contemporary female equivalent of Hermes, the messenger of the Gods – knows what the Russian General Staff (RGS) plans, in this case and all others. If they say they do, they are lying.

   As it stands, what may be inferred with a reasonable degree of certainty is that a line – Svyatogorsk-Krasny Liman-Yampol-Belogorovka – can hold out long enough with their current garrisons until fresh Russian forces are able to swoop in and force the Ukrainians back beyond the Seversky Donets line.

   All hell broke loose – virtually – on why Kharkov happened. The people’s republics and Russia never had enough men to defend a 1,000 km-long frontline. NATO’s entire intel capabilities noticed – and profited from it.

   There were no Russian Armed Forces in those settlements: only Rosgvardia, and these are not trained to fight military forces. Kiev attacked with an advantage of around 5 to 1. The allied forces retreated to avoid encirclement. There are no Russian troop losses because there were no Russian troops in the region.

   Arguably this may have been a one-off. The NATO-run Kiev forces simply can’t do a replay anywhere in Donbass, or in Kherson, or in Mariupol. These are all protected by strong, regular Russian Army units.

   It’s practically a given that if the Ukrainians remain around Kharkov and Izyum they will be pulverized by massive Russian artillery. Military analyst Konstantin Sivkov maintains that, “most combat-ready formations of the Armed Forces of Ukraine are now being grounded (…) we managed to lure them into the open and are now systematically destroying them.”

   The NATO-run Ukrainian forces, crammed with NATO mercenaries, had spent 6 months hoarding equipment and reserving trained assets exactly for this Kharkov moment – while dispatching disposables into a massive meat grinder. It will be very hard to sustain an assembly line of substantial prime assets to pull off something similar again.

   The next days will show whether Kharkov and Izyum are connected to a much larger NATO push. The mood in NATO-controlled EU is approaching Desperation Row. There’s a strong possibility this counter-offensive signifies NATO entering the war for good, while displaying quite tenuous plausible deniability: their veil of – fake – secrecy cannot disguise the presence of “advisers” and mercenaries all across the spectrum.

   Decommunization as de-energization

   The Special Military Operation (SMO), conceptually, is not about conquering territory per se: it is, or it was, so far, about protection of Russophone citizens in occupied territories, thus demilitarization cum denazification.

   That concept may be about to be tweaked. And that’s where the tortuous, tricky debate on Russia mobilization fits in. Yet even a partial mobilization may not be necessary: what’s needed are reserves to properly allow allied forces to cover rear/defensive lines. Hardcore fighters of the Kadyrov contingent kind would continue to play offense.

   It’s undeniable that Russian troops lost a strategically important node in Izyum. Without it, the complete liberation of Donbass becomes significantly harder.

   Yet for the collective West, whose carcass slouches inside a vast simulacra bubble, it’s the pysops that matters much more than a minor military advance: thus all that gloating on Ukraine being able to drive the Russians out of the whole of Kharkov in only four days – while they had 6 months to liberate Donbass, and didn’t.

   So, across the West, the reigning perception – frantically fomented by psyops experts – is that the Russian military were hit by that “hammer blow” and will hardly recover.

   Kharkov was preciously timed – as General Winter is around the corner; the Ukraine issue was already suffering from public opinion fatigue; and the propaganda machine needed a boost to turbo-lubricate the multi-billion dollar weaponizing rat line.

   Yet Kharkov may have forced Moscow’s hand to increase the pain dial. That came via a few well-placed Mr. Kinzhals leaving the Black Sea and the Caspian to present their business cards to the largest thermal power plants in northeast and central Ukraine (most of the energy infrastructure is in the southeast).

   Half of Ukraine suddenly lost power and water. Trains came to a halt. If Moscow decides to take out all major Ukraine substations at once, all it takes is a few missiles to totally smash the Ukrainian energy grid – adding a new meaning to “decommunization”: de-energization.

   According to an expert analysis, “if transformers of 110-330 kV are damaged, then it will almost never be possible to put it into operation (…) And if this happens at least at 5 substations at the same time, then everything is kaput. Stone age forever.”

   Russian government official Marat Bashirov was way more colorful: “Ukraine is being plunged into the 19th century. If there is no energy system, there will be no Ukrainian army. The matter of fact is that General Volt came to the war, followed by General Moroz (“frost”).

   And that’s how we might be finally entering “real war” territory – as in Putin’s notorious quip that “we haven’t even started anything yet.”

   A definitive response will come from the RSG in the next few days.

   Once again, a fiery debate rages on what Russia will do next (the RGS, after all, is inscrutable, except for Yoda Patrushev).

   The RGS may opt for a serious strategic strike of the decapitating kind elsewhere – as in changing the subject for the worse (for NATO).

   It may opt for sending more troops to protect the front line (without partial mobilization).

   And most of all it may enlarge the SMO mandate – going to total destruction of Ukrainian transport/energy infrastructure, from gas fields to thermal power plants, substations, and shutting down nuclear power plants.

   Well, it could always be a mix of all of the above: a Russian version of Shock and Awe – generating an unprecedented socio-economic catastrophe. That has already been telegraphed by Moscow: we can revert you to the Stone Age at any time and in a matter of hours (italics mine). Your cities will greet General Winter with zero heating, freezing water, power outages and no connectivity.

   A counter-terrorist operation

   All eyes are on whether “centers of decision” – as in Kiev – may soon get a Kinzhal visit. This would signify Moscow has had enough. The siloviki certainly did. But we’re not there – yet. Because for an eminently diplomatic Putin the real game revolves around those gas supplies to the EU, that puny plaything of American foreign policy.

   Putin is certainly aware that the internal front is under some pressure. He refuses even partial mobilization. A perfect indicator of what may happen in winter is the referenda in liberated territories. The limit date is November 4 – the Day of National Unity, a commemoration introduced in 2004 to replace the celebration of the October revolution.

   With the accession of these territories to Russia, any Ukrainian counter-offensive would qualify as an act of war against regions incorporated into the Russian Federation. Everyone knows what that means.

   It may now be painfully obvious that when the collective West is waging war – hybrid and kinetic, with everything from massive intel to satellite data and hordes of mercenaries – against you, and you insist on conducting a hazily-defined Special Military Operation (SMO), you may be up for some nasty surprises.

   So the SMO status may be about to change: it’s bound to become a counter-terrorist operation.

   This is an existential war. A do or die affair. The American geopolitical /geoeconomic goal, to put it bluntly, is to destroy Russian unity, impose regime change and plunder all those immense natural resources. Ukrainians are nothing but cannon fodder: in a sort of twisted History remake, the modern equivalents of the pyramid of skulls Timur cemented into 120 towers when he razed Baghdad in 1401.

   If may take a “hammer blow” for the RSG to wake up. Sooner rather than later, gloves – velvet and otherwise – will be off. Exit SMO. Enter War.”

 23. ”Russian government official Marat Bashirov was way more colorful: “Ukraine is being plunged into the 19th century. If there is no energy system, there will be no Ukrainian army. The matter of fact is that General Volt came to the war, followed by General Moroz (“frost”).”

  Detta med anledning av att ”Half of Ukraine suddenly lost power and water. Trains came to a halt. If Moscow decides to take out all major Ukraine substations at once, all it takes is a few missiles to totally smash the Ukrainian energy grid

  According to an expert analysis, “if transformers of 110-330 kV are damaged, then it will almost never be possible to put it into operation (…) And if this happens at least at 5 substations at the same time, then everything is kaput. Stone age forever.”

 24. Avslöjad: Den stora pro-ukrainska ”botarmén” utformad för att påverka västerländska beslutsfattare
  En utredning har avslöjat ett stort samordnat nätverk online

  Forskare vid University of Adelaide har publicerat ett landmärke om botkontons aktiviteter på Twitter relaterat till konflikten i Ukraina. Dessa australiensiska fynd är verkligen häpnadsväckande – av 5,2 miljoner tweets på det sociala medienätverket från 23 februari till 8 mars delades mellan 60 till 80 % av falska konton. Dessutom var 90 % av dessa inlägg pro-Ukraina.

  Dessa konton pressade framför allt hashtaggarna #ISstandWithUkraine, #ISandWithZelenskyy och #ISupportUkraine, och myter som ”Ghost of Kiev”, en fiktiv ukrainsk stridspilot som påstås ha tagit ner 40 ryska jetplan inom några timmar efter den militära operationen börjar.

  Betydande toppar i aktivitet registrerades vid viktiga punkter i de inledande stadierna av striderna, som Rysslands erövring av Cherson den 2 mars och kärnkraftverket i Zaporozhye den 4 mars.

  De identifierade kontona var överväldigande engelska, vilket ledde till att forskarna drog slutsatsen att dessa falska användare försökte ”driva fler störningar i engelsktalande länder” och ”påverka en mängd olika användargrupper.” Trots det betydande fokuset på engelska, använde ukrainska bots också det ryska språket för att ”orsaka mer störningar” i landet.

  Konton var framgångsrika i sitt mål att stimulera diskussioner och trender kring särskilda ämnen, kickstarta och öka onlinediskussion kring ett antal ämnen, inklusive frågan om huruvida ukrainare borde fly landet. Forskarna registrerade ”betydande flöden” av information från ukrainska bots till icke-botkonton.

  Studien är den första analysen av innehåll i sociala medier relaterat till konflikten och täcker en mycket kort tidsperiod – bara två veckor. Det är nästan oundvikligt att nivån av pro-Kiev-sentiment som uttrycks av användare – både troll och organiska – kommer att ha ökat ännu mer utöver de 90 % som registrerats under denna tidsram. Många kommentatorer har uppmärksammat beväpningen av Twitter, Facebook, et al till stöd för det västerländska proxykriget i Ukraina.

  Man behöver bara ägna några minuter åt att scrolla stora sociala medier för att identifiera ett överflöd av anonyma, nyligen registrerade användare som pumpar ut propaganda för Ukraina, för Nato och för krig, och attackerar alla som är kritiska till uppåtgående västerländska berättelser. Det är, med författaren Caitlin Johnstones ord, ”det mest aggressivt trollade kriget genom tiderna.”

  Föga förvånande dock har västerländsk media – som fortfarande är överväldigande engagerade i att inte publicera någon negativ information om Ukraina överhuvudtaget – allmänt ignorerat bombsnäckfynden i denna akademiska uppsats. Du kan bara föreställa dig den allmänna täckningen om fynden var relaterade till Ryssland.

  Företagsnyheternas tveksamhet att rapportera om saker som inte reflekterar positivt på Kiev är ändå något förståeligt, eftersom motreaktionen har varit vild vid de försvinnande sällsynta tillfällen detta har hänt.

  Den 4 augusti publicerade Amnesty International till exempel en rapport om ukrainska trupper som baserar styrkor och vapen i bostadsområden, inklusive skolor och sjukhus, vilket både utsätter civila för fara och utgör ett krigsbrott. Tre dagar senare sände CBS en dokumentär som visade att bara 30 % av de enorma västerländska vapentransporterna till Kiev faktiskt når frontlinjen, resten försvinner eller säljs på den svarta marknaden.

  Sådant var det upphetsande svaret på dessa rapporter på sociala medier, Amnesty blev framgångsrikt mobbad till att be om ursäkt för all ”ilska och ångest” som dess avslöjanden orsakade – CBS gick ett längre och drog sin dokumentär från webben. Den akademiska studien skulle tendera att antyda att mycket av denna motsprängning i själva verket kan tillskrivas automatiserade konton, och medvetet avsett att skapa det felaktiga intrycket att fördömandet av båda organisationerna var allestädes närvarande.

  Uppsatsen från University of Adelaide väcker också uppenbara frågor om den sanna naturen hos något som kallas NAFO – ”North Atlantic Fellas Organization” – som var en ledande kraft i online-motsprängningen mot Amnesty och CBS. NAFO har en historia av att trakassera proryska röster och massrapporterande konton tills de tillfälligt eller permanent har stängts av. Många framstående tjänstemän har hyllat gruppen och den har fått positiva profiler i The Economist, Politico och Washington Post.

  Som så ofta är fallet, upphör tvivelaktiga taktiker och beteenden som Ryssland allmänt anklagas för att vara skurkaktiga när det är västländer och deras allierade som gör det. Man kan rimligtvis fråga sig om hela debatten i mainstream-media om Kreml-bots på sociala medier bara var en rökridå för långt större och mer effektiva operationer mycket närmare hemmet.
  https://swentr.site/news/562509-ukrainian-bots-in-twitter/

 25. Thomas Röper har en uttömande rapport om massaker på civila ryssar
  Ukrainas framfart och rapporter om massakrer på civila
  Eftersom jag har så många frågor om det, ska jag gå in på den ukrainska framryckningen nära Kharkov. Rapporter om massakrer på civila från den ukrainska armén är dock särskilt alarmerande.

  Jag rapporterade redan om situationen i Kharkov-regionen den 12 september. Den ukrainska arméns enorma landvinningar är obestridda, även om åsikterna går isär om orsakerna. Ukraina rapporterar – och västerländska medier upprepar det – att de har stött bort den ryska armén. Istället talar ryssarna om en omgruppering.
  En sak är säker: den ukrainska framryckningen kom inte som en överraskning för ryssarna, eftersom den ukrainska arméns utplacering har rapporterats i media i drygt tio dagar. Därför är versionen att ryssarna överraskades av offensiven förvisso osann. Frågan är varför ryssarna evakuerade området nästan utan strid, särskilt eftersom det fanns rapporter om att evakueringen höll på att förberedas.
  Spekulation
  Förutom den ukrainska versionen av en stor militär seger av den ukrainska armén, pekar analytiker på två möjliga orsaker till det ryska tillbakadragandet.
  Den första är att det faktiskt går dåligt för den ryska armén nära Donetsk, för inte ens efter månader av stora ansträngningar har de väpnade styrkorna från ryssarna och Donbassrepublikerna inte lyckats befria staden Avdeevka.
  Avdeevka är mycket viktig eftersom det bara är cirka tio kilometer från Donetsks centrum. Ukrainarna har byggt betongbefästningar där de senaste åtta åren och grävt sig in väl. Användningen av tung, bunkersprängande ammunition är inte ett alternativ för Ryssland för att lösa problemet eftersom de tunga sprängladdningarna också skulle orsaka stor skada i Donetsk.
  Eftersom Donbassrepublikerna har meddelat att den första prioriteringen är att trycka ut den ukrainska armén ur Donetsk-regionen, är den ryska versionen av en omgruppering som syftar till att samla fler styrkor nära Donetsk inte ens långsökt, men vi kommer in på några första dags att ta reda på om det faktiskt var en omgruppering för att äntligen göra större framsteg i Donetsk-regionen.
  Den andra möjliga förklaringen till en kontrollerad rysk reträtt är att den ukrainska armén har förskansat sig kraftigt i bostadsområden i de större städerna, som till exempel Kharkov. Enligt rapporter från många ukrainska städer och bekräftade på videor på sociala nätverk har de drivit ut invånarna från de första våningarna i många hus, omvandlat sina lägenheter till kommandoposter och stationerat tunga vapen där. Eftersom husen är prefabricerade byggnader finns det fortfarande civila på de övre våningarna. Ryssland vill undvika en andra Mariupol, varför vi inte ser några större attacker mot dessa städer.
  Därför kan det vara så att ryssarna använde ukrainarnas förutsebara offensiv för att dra sina trupper långt tillbaka och på så sätt locka ut de tunga vapnen ur städerna för att sedan attackera dem på öppna fält, till exempel från luften. Denna andra förklaring kan också kombineras med den första, så det kan faktiskt finnas goda skäl till varför ryssarna använde den ukrainska offensiven för en strategisk reträtt.
  Tiden får utvisa om så är fallet, eftersom det bara är spekulationer och möjliga förklaringar.
  Evakueringen av civila
  I min artikel den 12 september täckte jag rapporter om att den ukrainska armén utförde massakrer i de återerövrade städerna. Det kommer nu allt fler rapporter om att de ukrainska väpnade styrkorna genomför direkta jakter på (även påstådda) pro-ryska invånare i städerna. Jag gav skälen till varför detta var att vänta i min artikel den 12 september, jag kommer att citera delen av det igen i slutet av denna artikel.
  Att tillbakadragandet inte kom som en överraskning för ryssarna kan också ses av att ryssarna började evakuera civilbefolkningen i de drabbade städerna redan den 8 september. Så ryssarna visste dagar i förväg vilka städer de skulle evakuera.
  En representant för Kupyansk-regionen sa till media:
  ”I dag, i Kupyansk-regionen, finns bara lite mer än hälften av befolkningen kvar. Det är cirka 25 000 till 30 000 i staden och ungefär lika många i Kupyansk-distriktet. Omkring 120 000 människor bodde i Kupyansk-distriktet, varav 60 000 finns kvar. Resten av befolkningen evakuerades, den stora majoriteten till Ryska federationens territorium.”
  Enligt ryska källor flydde människor från de drabbade städerna antingen i sina egna bilar eller i bussar. Det rapporterades om långa köer vid gränserna mot Ryssland eftersom de ryska gränsvakterna ville försäkra sig om att inga ukrainska radikaler gömde sig i flyktingströmmen, som sedan skulle organisera terrorattacker eller liknande i Ryssland. Fler bussar fanns då tillgängliga bakom den ryska gränsen och folk kunde välja mellan flera ryska regioner som de ville föras till.
  Utrensningar och skjutningar
  För tillfället finns många vittnesmål från de drabbade på sociala nätverk, som rapporterar om förhållandena i de städer som erövrats av Ukraina. Det talas om jakt och godtyckliga skottlossningar när ukrainska styrkor misstänker att en person har sympatier med Ryssland.
  Detta bekräftas indirekt av Kiev-sidan, för i går rapporterade jag att en representant för Kievs myndigheter i regionen gav en intervju till BBC. På tal om staden Isium, som ryska trupper evakuerade, sa tjänstemannen att staden genomsöks efter människor som hade samarbetat med Ryssland. Han kallade processen ”filtrering” och tillade att det kommer att ta cirka 10 dagar innan personer som tidigare lämnat staden kan återvända.
  Under tiden har det kommit ytterligare bekräftelse, eftersom den ukrainska vice premiärministern Irina Verenchuk har berättat för ukrainska medier att ryska lärare har arresterats i de erövrade städerna och nu står inför 12 års fängelse i Ukraina. Dessutom sa hon också att ukrainska lärare som undervisade enligt de nya läroplanerna i de ”ockuperade territorierna” kan riskera fängelsestraff. Detta bekräftar också att utrensningar för närvarande pågår i dessa städer.
  Ukrainas presidentassistent Aristovich har sagt att människor i regionen som frivilligt skaffat ryskt medborgarskap riskerar fängelsestraff för högförräderi, en annan indikation från Kiev på att rapporterna om utrensningar i staden är sanna.
  Det rapporteras att det främst är utländska legosoldater som utför utrensningen där. Det sägs i första hand vara polacker, som också skjuter på civila utan begränsningar. Enligt militären i Donetsk är majoriteten av de ukrainska enheterna i staden Svyatogorsk polska legosoldater, vilket skulle bekräfta uppgifterna.
  Det blir mer och mer troligt att ett slags ”Butscha 2.0” förbereds här, eftersom spegeln redan rapporterade natten mellan 12 och 13 september:
  ”De ukrainska myndigheterna har upptäckt fyra kroppar med ”spår av tortyr” i en återerövrad by i östra Ukraina. Inledande undersökningar tydde på att personerna som hittades i Zaliznychne i Charkiv-regionen ”mördades av ryska soldater under ockupationen av platsen”, skrev den regionala åklagarmyndigheten på Facebook på måndagen.
  Ukrainsk hämnd på civila
  Sedan min första resa till konfliktområdet i mars har jag sett hur rädda människorna där är. Detta gäller inte de människor som är emot Ryssland. De är inte alls rädda, förolämpar högljutt de ryska soldaterna och är angelägna om att tala in i varje journalists kamera och mikrofon.
  De människor som stöder det ryska förhållningssättet och vill bli en del av Ryssland är rädda. De är rädda för att tala inför kameror, men viskar istället mjuka tackord till de ryska soldaterna när de går förbi och är vanligtvis inte särskilt villiga att prata även utan kamera.
  Anledningen till detta är lätt att förstå, för sedan Maidan 2014 har Ukraina förvandlats till en nazistisk stat där dissidenter och regeringskritiker lever mycket farligt. Många har mördats sedan 2014, många fängslade för påstådda ”anti-ukrainska” handlingar. Det finns till och med en dödslista sponsrad av den ukrainska regeringen på internet. Alla som känner sig som en ryss i Ukraina eller ens bara har sympatier för Ryssland har levt farligt sedan 2014. Detta var särskilt uppenbart i personalen på Azovregementet nära Mariupol, som jag besökte och vars övertygelser öppet bygger på SS:s.
  En veritabel häxjakt på oliktänkande pågår i Ukraina. Många regeringskritiker har antingen försvunnit eller dödats sedan fientligheterna eskalerade i februari.
  Massakern som ägde rum i Bucha utfördes också av ukrainska soldater, som jag har rapporterat länge. Jag har sedan dess fått ytterligare information om detta från en whistleblower, som jag dock inte kan publicera på grund av hans anonymitet.
  Nazistregimen i Kiev förlitar sig på radikala nationalistiska krafter och styr resten av den ukrainska befolkningen med rädsla. Bucha var en signal till alla människor i Ukraina vad som kommer att hända med dem om de uttrycker sig pro-ryska. Lika i Bucha, minns jag, bar alla vita armbindel, som är det särskiljande kännetecknet för ryska trupper. De döda på gatorna var ryska sympatisörer.
  Denna erfarenhet är anledningen till att det pro-ryska folket i de ryskkontrollerade delarna av landet är rädda för att tala öppet. De är rädda för att ryssarna av någon anledning skulle kunna dra sig ur igen och lämna dem överlämnade till de radikala som styr Kiev.
  https://www.anti-spiegel.ru/2022/ukrainischer-vormarsch-und-meldungen-ueber-massaker-an-der-zivilbevoelkerung/

  • Jag läste intresserat.
   Skulle jag upprepa vad som sägs här i min vardag skulle jag inte bli trodd. Snarare anklagad som troll eller knäppgök.
   Många litar blint på SVT Public Service och deras korrespondenter trots många av oss här förstår de bara är ett eko från USA och NATO.
   Massiv propaganda, för i princip vad som helst, är ett effektivt grepp för att vanställa människors mentala förmåga.
   Det kan kallas vad som helst. Analys, rapport, information, vidareutbildning eller du namnger det själv.

   Mitt logiska tänkande säger i varje fall att jag inte måste tvivla på allt som Thomas Röper säger.
   Nazister är alltid nazister vart dom än befinner sig.
   Men USA och Västvärlden skönmålar och rentvättar av eget girigt intresse.
   Det är sådant som är imperialism.

 26. Ukrainsk ”motoffensiv” var medieuppfinning för att stärka Kievs moral
  Nyligen har de ukrainska truppernas framfart på territorier ockuperade av ryska styrkor orsakat entusiasm i väst. Pro-ukrainska medier började meddela att Kiev framgångsrikt hade utfört en stor militär motoffensiv, besegrat ryska soldater, återtagit territorium och snabbt avancerat mot en möjlig ”seger”. Denna typ av oansvarigt beteende från medias sida misslyckades dock helt med att visa vad som faktiskt hände.
  https://southfront.org/ukrainian-counter-offensive-was-media-invention-to-boost-kievs-morale/

 27. Massive Propaganda Machine Behind Ukraine Fakes
  Med direkt ekonomiskt stöd från USA och Nato har spridning av desinformation om Ryssland blivit stöttepelaren i västerländska statliga massmedia.
  I ett tal vid en konferens tillägnad Ukraina, publicerad på webbplatsen för Federation of Journalists of Peru (Federación de Periodistas del Perú, FPP), påpekade journalisten Ricardo Sanchez Serra omfattningen av denna desinformationskampanj. Han sa: ”Befolkningen på det västra halvklotet har blivit så hjärntvättad att människor inte kan skilja falska meddelanden från sanningen.” Sanchez Serra uppmärksammade det faktum att en betydande del av förfalskningarna är skapade av det Storbritannien-baserade PR Network Ltd.
  https://southfront.org/massive-propaganda-machine-behind-ukraine-fakes/

 28. EU har fungerat som vasall till USA eliten.
  Putin har sökt samarbete med EU, men har fått skit tillbaka, sanktioner mm.
  Nu har han tröttnat och öppnat nya kanaler mot söder och öster.
  EU står där med långnäsa.
  Dags för EU att bli suverän, fri från USA.

 29. Genombrott i Kherson vid Davydiv Brid.
  ”The Ukrainian Armed Forces have broken through Davydiv Brid. Russian State Guard units have taken up the fight and are battling superior enemy forces,”
  https://charter97.org/en/news/2022/9/14/515571/
  Uppgifter gör även gällande att Ryssland flyttar styrkor från Melitopol till Krym.
  Känns mer och mer som Ryssland kommer att ha sitt ”last stand” just på Krym.

 30. Kievs regering hotar officiellt ”kollaboratörer” med döden
  Nu meddelas det också officiellt i Kiev att personer som klassas som ”ryska kollaboratörer” i Kiev kan förvänta sig att dö. Det handlar om lärare, tjänstemän och andra människor som bara ville fortsätta med sina jobb.
  Man måste sätta sig in i någon som bor i staden Isium till exempel, och det spelar ingen roll om den personen är pro-rysk, pro-ukrainsk eller neutral. Staden kom under rysk kontroll för en tid sedan och människor har, åtminstone tillfälligt, varit beroende av humanitärt bistånd från den ryska armén för mat. Om denna person har ett helt normalt arbete, till exempel lärare, dagislärare, tjänsteman i stadsförvaltningen eller liknande, och ville fortsätta arbeta i sitt arbete för att ha en inkomst eller för att ge vård eller utbildning till barnen, är detta person har ett riktigt problem idag.
  Kiev klassificerar allt detta som ”samarbete med fienden”. Alla som inte ville svälta och därför accepterade humanitärt bistånd är redan en kollaboratör för Kiev. Detta är inte förvånande, det är bara en låtsas eftersom att den nazistiska regimen i Kiev inte ser människorna i östra Ukraina som människor utan som ”moskali” (ett svordomsord för ryssar), som omnämns som ”undermänskliga” , är inte ny.
  Dessa saker sker inte i hemlighet, Kiev-tjänstemän förkunnar dem helt öppet. Västerländska medier är dock av uppfattningen att deras publik inte behöver veta något om det.
  Jag översatte ett reportage från rysk televisions kvällsnyheter den 13 september, som handlade om situationen i områdena nära Kharkov som Ukraina just hade erövrat. Jag måste göra alla besvikna som invänder att allt detta bara är rysk propaganda, eftersom rysk tv bara visar vad tjänstemännen i Kiev själva säger offentligt, vilket kan ses i rapporten.
  Start av översättning:
  Kharkov-lärare riskerar döden eller fängelse
  Livstids fängelse eller döden är det enda valet som Kievregimen lämnat till dem som enligt ukrainsk propaganda nu ska befrias. En presidentrådgivare och en vice premiärminister har redan officiellt deklarerat detta i Kiev i dag. Repressalier förbereds för dem som fått ryskt pass, accepterat humanitärt bistånd eller arbetat i statliga myndigheter.
  Lärare som inte har slutat med undervisningen anges separat. Kort sagt, efter att redan ha berövat invånarna ett fredligt liv, är Ukraina redo att krossa dem i ett försök att återvända till ett fredligt liv.
  Förvänta dig inte medlidande eller tålamod, säger den ukrainska regeringen till invånarna i de erövrade områdena i Kharkov-regionen. Selenskys rådgivare hotar med repressalier mot dem som misslyckas med att köra iväg.
  ”Lärare och dagislärare ska komma ihåg att de inte är trevliga tanter, utan kriminella som det inte finns någon sentimentalitet om. Vädret är sådant att det betyder antingen död eller fängelse. Vi, som ett absolut europeiskt land, kommer inte att spela med någon sentimentalitet eller tålamod, säger presidentens rådgivare Aristovitch. (Översättarens anmärkning: I samma intervju sa Aristovitch också att ”även om de vill göra allt enligt lagen”, måste de som drabbas ”överleva tills dess, vilket är tveksamt med tanke på stämningen hos våra partisaner”. Det bekräftar vad jag’ har rapporterat i flera dagar, nämligen att det pågår jakt och skjutningar på civila.)
  Ukrainas vice premiärminister Irina Verenchuk betonar att lärare i Kharkov-regionen som undervisade i det ryska programmet påstås redan ha arresterats. Enligt henne kommer de gripna att dömas enligt artikel 438 i den ukrainska strafflagen – brott mot krigets lagar och seder. Verenchuk förklarade inte hur lärare som inte hade vapen i sina händer kunde bryta mot krigets lagar och seder.
  – Det är hårda fängelsestraff för det. Jag vädjar än en gång till alla lärare i de tillfälligt ockuperade områdena: samarbeta under inga omständigheter med fienden”, sa Verenchuk
  Chefen för Rysslands utredningskommitté har beordrat en brottsutredning om lärarnas frihetsberövande. Byrån kommer juridiskt att bedöma förföljelsen, som saknar motstycke i både sin absurditet och grymhet. Att använda ett alternativt, icke-statligt utbildningsprogram är inte heller straffbart ur ukrainsk lagstiftnings synvinkel, varför en helt annan paragraf, om krigets lagar och seder, gäller. Å andra sidan är förföljelsen av lärare mycket symptomatisk, särskilt historielärare, som genom åren har tvingats tala ut om de som samarbetat med Nazityskland som nationella hjältar.
  ”Jag har inte undervisat sedan 2009 eftersom jag inte längre vill lära ut den här historien och framför allt vad som har blivit av den, eftersom SS-divisionen Galicien är hjältar, Bandera och Shukhevych är hjältar”, säger denna lärare.
  Banderas skrik ekar här. CNN-journalister fördes till frontlinjen av den ukrainska armén för att visa dem sina troféer.
  Synen är verkligen anmärkningsvärd – ovanpå de ukrainska stridsvagnarna som bogserar fångade ryska haubitsar finns Wehrmachts kors, som nazisterna satte på sina fordon och de de fångade. Sammantaget ser Isium nu ut så här efter att ha blivit bombat av den ukrainska armén – dessa är filmer från Tysklands Deutsche Welle. (Översättarens anmärkning: förstörda hus visas)
  I de ockuperade områdena förbereder Kiev en iscensättning liknande den i Bucha – kroppar grävs redan ur gravar. Samtidigt hotar soldaterna från den kvarvarande ukrainska armén invånarna med terror.
  ”De kollaboratörer som fångas, är jag säker på, kommer att uppleva ett helvete som de aldrig har sett i sina liv”, säger Zhasulan Duysembin, en kazakisk legosoldat som kämpar i den ukrainska arméns 53:e brigade.
  Många lokalbefolkningen vet vem de har att göra med. Här övertalar en ukrainsk armékämpe sina föräldrar att åka iväg en stund medan hans kamrater håller ordning.
  ”I städer som Kupyansk, Isium och Shevchenkove är mord och plundring av den ukrainska armén vardag. Allt detta sker under kontroll av västerländska underrättelsetjänster. Vi får information om att svarta legosoldater kör genom Kupyansk och skjuter människor”, säger chefen för Kharkovs regionala statsförvaltning Vitaliy Hanchev.
  Och sådana rapporter blir allt vanligare när ukrainska styrkor är koncentrerade till de ockuperade områdena.
  översättningens slut
  https://www.anti-spiegel.ru/2022/die-kiewer-regierung-droht-kollaborateuren-offiziell-mit-dem-tod/

 31. 1944 slog de judar till döds, 1945 blev de USA:s favorit ”frihetskämpar”…
  …med lite hjälp från CIA! Den andra delen av denna tredelade artikelserie om fascism och CIA i Ukraina belyser de sista åren av andra världskriget och den fortsatta utvecklingen under efterkrigstiden.

  https://free21.org/1944-pruegelten-sie-juden-zu-tode-1945-wurden-sie-amerikas-beliebteste-freiheitskaempfer/
  Engelsk version
  https://covertactionmagazine.com/2022/06/10/how-monsters-who-had-beaten-jews-to-death-with-hammers-in-1944-became-americas-favorite-freedom-fighters-in-1945-with-a-little-help-from-their-friends-at-cia/

  Från dagis till nazister: Ukrainas terroristradikalisering av barn
  https://mronline.org/2022/08/31/from-nurseries-to-nazis/

  • Fast CIA fanns inte år 1945, den bildades några år senare.

   Britter och amerikaner började precis som M säger att bearbeta ukrainska högerreaktionärer och förutvarande quislingar från åren 1941-1945 efter krigsslutet.

   CIA har länge haft som plan att skilja Ukraina och Ryssland åt, det uppkom i slutet på 1940-talet.

 32. Oj, försökte skriva en kommentar, men tycks mig som jag har stött på ett förbjudet ord (eller två).
  Här ovan har nyhetskanalen RT diskuteras och jag vill bara med min kommentar ge en länk så var och en kan följa och bilda sig en egen uppfattning. Verkar som jag får försöka använda mig av ett baklänges anagram för att komma runt begränsningen.
  url:
  elbmur (baklänges) dot com och underkatalog /c/ sweNTR (baklänges)

 33. Kunde faktisk inte skriva samma ord som du, mullra fast på engelska? resten av domain-namnet är /c/RTNews
  Kanske det går bättre för mig att kommentera nu? Det kunde vara bra att fler har även denna källan till information.

 34. FN:s generalsekreterare Antonio Guterres har ikväll den 14 september (2022) talat med den ryske presidenten Vladimir Putin på telefon, och Guterres uppger tyvärr att utsikterna till fred är ”minimala”, uppger flera internationella nyhetsbyråer.

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here