Kriget mot terrorismen skapade massvis av nya terrorister

9
2126
al-Nusra (f.d. al-Qaida) är en viktig grupp bland terroristerna i Hayat Tahrir al-Sham i Idlib.

I serien ”Aktuella artiklar för ett år sedan och idag” återpubliceras denna artikel.

Detta är ett utdrag ur en utmärkt artikel av Patrik Paulov som har publicerats i Proletären

Läs hela artikeln! Jag anför egna artiklar i frågan under ”Relaterat!


Kriget mot terrorismen skapade massvis av nya terrorister.

Terrordåden mot World Trade Center och Pentagon den 11 september 2001 fick dramatiska konsekvenser. De nästan 3.000 döda i USA följdes av mångdubbelt fler offer när president George W Bush inledde ”kriget mot terrorismen” och beordrade anfallet på Afghanistan.

I dagsläget riktas blickarna av naturliga skäl mot detta krigs första måltavla. Afghanistan har som en följd av 20 år av krig och ockupation gått från talibanstyre med al-Qaidanärvaro till talibanstyre med al-Qaida- och IS-närvaro.

Nu hörs allt fler röster som kritiserar USA:s agerande och i vissa fall ifrågasätter kriget som sådant. PM Nilsson skriver på ledarplats i Dagens Industri att ”så som man gjorde med och i Afghanistan får man aldrig göra igen”.

Andra röster, som Expressens ledarsida, försvarar USA:s roll som självutnämnd världspolis.

Under rubriken ”Varning för självhatet efter Afghanistaninsatsen” vänder sig Expressens ledarredaktion mot den massiva USA-kritiken. Ledarens slutsats är att det hade varit ett sämre alternativ att avstå kriget och låta al-Qaida fortsätta sin globala terror.

Här kan man fråga sig om texten är ett svar på Expressens egen Magda Gads korrekta analys, om att USA själva skapat terrorn då man för över 40 år sedan började stödja jihadister i Afghanistan.

Det finns anledning att förundras över de senkomna insikterna hos skribenter som PM Nilsson och andra, över det vansinniga i angreppet på Afghanistan. Vi var många som redan 2001 konstaterade att anfallskrig och utländsk ockupation leder till död, förödelse och nya plågor, inte till demokrati och kvinnofrigörelse. Hur kunde man tro något annat? (Utelämnat avsnitt).

Mindre än ett halvår efter den 11 september hade terrorismbegreppet vidgats till att omfatta fler än al-Qaida och talibanerna.

I januari 2002 stämplade Bushadministrationen Irak, Iran och Nordkorea som ”ondskans axelmakter”, det vill säga stater som beskyddade terrorister. Ett halvår senare tillfogades Libyen, Syrien och Kuba till de länder som påstods hota USA:s nationella säkerhet.

Vid denna tid upprättade EU och enskilda länder terroristlistor över personer och organisationer som påstods ha kopplingar till terrorism. Här inkluderades sekulära vänsterorganisationer och med tiden även krafter som är bittra fiender till al-Qaida och dess sunniextremistiska salafistiska ideologi.

Det är uppenbart att USA och västvärlden utnyttjade 11 september-terrorn till att slå mot sina fiender och gynna sina geopolitiska intressen.

I mars 2003 blev Irak och det irakiska folket måltavla för kriget mot terrorismen.

Förutom lögnen om massförstörelsevapen framfördes falska anklagelser om att Irak och Saddam Hussein samarbetade med terroristerna i al-Qaida.

2003 var vi, i jämförelse med 2001, mångdubbelt fler som protesterade mot det USA-ledda kriget, som såg igenom lögnerna och pekade på att anfallet var illegalt och skulle få fruktansvärda humanitära konsekvenser för lång tid framöver. Hur kunde man tro något annat?…. (Utelämnat avsnitt).

Omsvängningen i synen på al-Qaida som huvudfienden hade börjat tidigare. Redan i början av 2007 förklarade George W Bush i sitt tal till nationen att ”shiaextremismen” är lika farlig som al-Qaida. Med ”shiaextremismen” menade Bush bland andra Iran, Syrien och libanesiska Hizbollah, som alla står i stark motsättning till al-Qaida och salafismen.

I februari 2007 avslöjade Seymour Hersh i The New Yorker en dramatisk konsekvens av den nya strategin. I sin iver att bekämpa ”shiaextremismen” hade USA tillsammans med Saudiarabien och Israel börjat stärka sunnitiska extremister, inklusive al-Qaida.

När Nato våren 2011 bombade Libyen för att störta Muammar Gaddafis styre och stödja de så kallade rebellerna, fanns det bland dem personer med band till al-Qaida. En av rebelledarna, Abdulhakim Belhadj, hade sju år tidigare fängslats och torterats av CIA på grund av sitt samröre med terrorgruppen.

Bild i Expressen. Från Anarkias blogg ”Vad ska SAS göra i Libyen? (https://annarkia.se/internationellt/nato-internationellt/vad-ska-jas-gora-i-libyen.htm)

När Natoländer och Gulfstater eldade under upproret i Syrien med leveranser av vapen och annat stöd, så visste de mycket väl att det gynnade al-Qaida och liknande extremister. Det erkände dåvarande vicepresident Joe Biden under en omtalad föreläsning vid Harvard University i oktober 2014…. (Utelämnat avsnitt)

Som DIA-rapporten konstaterar var det de extrema islamisterna de mest välorganiserade och stridbara organisationerna i upproret mot Syriens regering. Därmed sammanföll deras intressen med västmakternas.

Att den USA-ledda alliansen mot IS senare bombat IS-terrorister i syriska Raqqa och irakiska Mosul är ett faktum. Västmakterna såg med fasa på när organisationen började bli alltför mäktig.

Men det är också ett faktum att USA utnyttjat IS i andra sammanhang, och det har skett under både Barack Obama och Donald Trump. IS bilkaravaner har kunnat åka fullt synliga genom öknen i östra Syrien, när terroristerna varit på väg att angripa syriska regeringskontrollerade områden.

Än idag behärskas Idlibprovinsen i nordvästra Syrien av terroristorganisationen Hayat Tahrir al-Sham (HTS), efterföljaren till den syriska grenen av al-Qaida. HTS främsta uppbackare är Turkiet och Qatar, två av USA:s nära vänner i Mellanöstern. (Utelämnat avsnitt).

Tyvärr finns inget som talar för att vi står inför ett världspolitiskt skifte och en ny, fredligare era. Det sker inget tillbakadragande av USA-trupper från Mellanöstern, ingen nedmontering av USA:s drönar- och militärbaser världen över och inte ett ord om att USA:s oljeplundrande styrkor i östra Syrien ska avbryta sin illegala närvaro.

Inte heller finns några tecken på att Bidenadministrationen önskar få ett slut på terrorstyret i Idlib.

Det här är ett av problemen med alla de som plötsligt insett att ”så som man gjorde med och i Afghanistan får man aldrig göra igen”. Det är en icke-kontroversiell ståndpunkt. Alla ser ju att den militära insatsen slutat i totalt fiasko. Men om man inte förmår höja blicken över Afghanistan och möjligtvis Irak är insikten inte mycket värd.

Tänk om någon ledarskribent istället kunde slå fast: ”Så som man gjorde med och i Afghanistan, Irak, Libyen, Syrien och Jemen får man aldrig göra igen.”

Den som yttrar de orden har börjat förstå att det som skett efter terrordåden 11 september handlar om mycket mer än 20 år av död och förödelse i Afghanistan.

Relaterat
10 år sedan USA:s angrepp på Syrien: Sveriges Radio och DN tiger om USA:s mångåriga stöd till terrorister och ockupation av 1/4 av Syrien.
Starka bevis för att USA stödjer ISIS och al-Qaida sedan åratal?
Tidigare ÖB i Israel medger att Israel stödjer terrorister i Syrien.
Newsweek, Wall Street Journal: Israel stödjer terroristerna i Syrien,

Föregående artikelVem är Liz Truss?
Nästa artikelFramgångar rapporteras för Ukraina i motoffensiven

9 KOMMENTARER

 1. Jag skrev detta i DN under ”Ifrågasätt”: ”Sedan USA förklarade krig mot terrorismen för 20 år sedan har terrorismen stärkts. Även genom direkt stöd av USA:s allierade enligt ett tal av Biden 2/10 2014 till studenterna i Harvard.
  Joe Biden sa att ISIS är en skapelse av USA:s allierade ”Asked about US policy in Syria, Biden touched on the dirty secret of the current US-led war against the Islamic State in Iraq and Syria. ISIS is essentially the creation its allies who fomented civil war in Syria against the government of President Bashar al-Assad.Referring to Turkey, Saudi Arabia and the United Arab Emirates”

  DN återgav 13/5 2015 en intervju med president Obama i den Londonbaserade arabiskspråkiga tidningen Asharq al-Awsat. Obama sa ”Islamiska staten (IS) är i förlängningen ett resultat av den USA-ledda invasionen av Irak”

  I en intervju våren 2015 uppgav pensionerade generallöjtnant Michael Flynn f.d chef för militära säkerhetsoganisation Defense Intelligence Agency (DIA), att USA:s administration medvetet “släppt fram” Al Qaeda och ISIS i Syrien och Irak.

  BBC, Reuters, Newsweek, SVT:s Rapport rapporterade i november 2017 att USA och kurdiska SDF i bussar transporterat bort 3.500 IS terrorister från Raqqa till kommande strid i Idlib. (http://www.bbc.co.uk/news/resources/idt-sh/raqqas_dirty_secret). Se även Globalpolitics.se

  USA har högljutt men lågfrekvent bekämpat IS – men har också stött och stärkt terrorismen! Borde utredas grundligt.”

 2. Det är ett tecken på ett imperium i sönderfall när terrorister behövs som mellanhänder för att upprätthålla detsamma. Fenomenet är säkerligen lika gammalt som det romerska imperiet men USA har hela tiden sedan Andra värlskriget begagnat sig av skumma aktörer för att genomdriva sin politik.

  Men snäppet värre blir det när man är tvungen att alliera sig med krafter som strax innan slagit till mot en själv. Då vet man att imperiet ät på fallrepet när stoltheten inte räcker till för att avvisa ens sådana som man nyss blev beskjuten av. Inte ens maffian är så korrumperad att egna fiender duger som kompanjoner.

  Om jag inte minns fel rubricerade USA terrorismen som fiende redan innan 9/11. Nämligen när G.W. Bush gjorde sitt första statsbesök i Afrika, i Nigeria, tog han oväntat upp terrorismen som ett betydande hot i ett läge där sådana problem knappt syntes till. Men Bush ”visste” – och undra på det, han hade själv med sina kumpaner suttit och planerat för en ny metod att utöva kontroll.

  Att ”kriget mot terrorismen” – vilken gräslig eufemism – skapade nya terrorister är således ingen oförutsedd utveckling utan något som man avsiktligt låtit ske i den enfaldiga tron att man kan styra dem dit man önskar. Givetvis skulle imperiet helst se att alla underkastade sig i god ordning men när detta inte lyckas tar man till destruktiva medel. Som det flera gånger upprepats hade USA genast efter 9/11 en klar plan att störta regeringarna i sju länder och för att uppnå detta mål gjorde man upprepade gånger bruk av terrorister som skulle leverera det resultat den egna stridsmakten inte mäktade med.

  Och på tal om 9/11 är just det faktum att Afghanistan blev det första offret en indikation på att denna händelse knappast var planerad av USA:s statsledning, vilket många vill hävda. Terroristerna kan ha fått hjälp av insiders, det är tänkbart, liksom det är tänkbart och troligt att Mossad kände till planen. Däremot var attacken en förnedring av den storleksordningen att man bara för att skapa ett krigsskäl inte skulle gå så långt. Krigsskäl har man lyckats skapa med hjälp av en kapsyl potatismjöl, som bekant. Nu var det ju Irak Bush helst hade angripit och han var urilsken på att han måste börja i Afghanistan. Men skammen var så stor att någon måste få lida och ett spår om än tunt ledde till grottorna i de afghanska bergen.

  • I en lysande krönika klargör LAURENT GUYÉNOT vilka, varför och hur. Ett smakprov

   “What’s a neocon?” once asked Bush 43 to his father Bush 41, after more than three years in the White House. “Do you want names, or a description?” answered 41. “Description.” “Well,” said 41, “I’ll give it to you in one word: Israel.”[9] That anecdote, quoted by Andrew Cockburn, sums it up. The neoconservative movement was born in the editorial office of the monthly magazine Commentary, which had replaced the Contemporary Jewish Record in 1945 as the press organ of the American Jewish Committee. “If there is an intellectual movement in America to whose invention Jews can lay sole claim, neoconservatism is it,” wrote Gal Beckerman in the Jewish Daily Forward, January 6, 2006. “It is a fact that as a political philosophy, neoconservatism was born among the children of Jewish immigrants and is now largely the intellectual domain of those immigrants’ grandchildren.”

   https://www.unz.com/article/911-was-an-israeli-job/

   • Det är märkligt att dessa envisa rykten om Mossads inblandning i 911 aldrig utreds ordentligt i USA! Kanske är det så illa att USA verkligen fjärrstyrs från Jerusalem med hjälp kollaboratörer i Deep State? Tusentals arkitekter i USA har skrivit en petition för en ny utredning då de hävdar att skyskrapor verkligen inte kollapsar på detta viset för att flygplan kraschar in i dem eller att WTC-7 kollapsar för att det brinner lite på taket.

    • Har funnits uppgifter om att CIA skulle ha träffat bin Laden på ett sjukhus i Qatar sommaren 2001 och där planerat det hela.

     • Vi har ju numera media som ljuger konstant eftersom ägarna till fulmedia är desamma som brottslingarna till stor del. Hade vi haft fungerande granskande media hade denna härva av lögner som kalla 911 redan avslöjats. Arkiven i fallet är givetvis hemliga och kommer så att förbli så länge gangstermaffian sitter vid makten i Washington. Samtidigt hotar Biden öppet Texas med repressalier om de inte börjar lyda dekreten från Washington i flera ärenden…Frågan är vad han kan göra i praktiken? Skicka nationalgardet till en så väl beväpnad delstat? Rena självmordet! Jo, nog rör det på sig…

 3. DECLASSIFIED UK: Margaret Thatcher’s support for Afghan jihadists covered up by UK censors
  En klassisk krigstid om Margaret Thatchers stöd för afghanska mujahideen censureras av dagens brittiska regering, har Declassified funnit. Tidningarna kunde beskriva hemligt stöd från Storbritannien för afghanska fundamentalister som senare utsågs till terrorister för att stödja al-Qaida och talibanerna.

  Thatchers Downing Street-dokumentation om ”Hjälp till motståndsrörelsen i Afghanistan” behålls av Whitehalls kabinettskontor trots att han är berättigad att släppas till riksarkivet under 30-årsregeln.

  Thatchers team sammanställde filen från juli 1981 till januari 1990 under hennes tid som premiärminister när hon övervakade ett decennium av hemligt brittiskt stöd till afghaner som kämpade mot sovjetisk ockupation.

  Ytterligare sex filer om Afghanistan från den perioden döljs av Storbritanniens utrikesdepartement, som vägrar att ens avslöja dokumentnamnen och listar dem i en databas som ”Titel undanhållen”.

  De censurerade tidningarna kan innehålla pinsamma detaljer om Thatchers stöd till afghanska mujahideen-ledare, varav några utsågs till terrorister av USA för att stödja al-Qaida och talibanerna.

  Täckningen kommer på 20-årsdagen av 9/11 när president Joe Biden beordrar FBI att släppa filer som kan beskriva Saudiarabiens roll i den fruktansvärda terrorattacken. Hans drag följer uppmaningar till öppenhet om kaparnas förbindelser med Saud -huset.

  Saudiskt stöd var nyckeln till den anti-sovjetiska jihaden i Afghanistan, som gav finansiering och krigare som Osama bin Laden. Den arabiska mujahideen arbetade tillsammans med afghanska rebeller i kampen mot sovjetisk ockupation, under vilken Bin Laden bildade al-Qaida och senare vände sin uppmärksamhet mot att attackera väst.
  https://www.blacklistednews.com/article/80783/declassified-uk-margaret-thatchers-support-for-afghan-jihadists-covered-up-by-uk.html

 4. 9/11 Afghanistan: Invigning av den nya taliban-regeringen

  Closing the circle, completing Gestalt, opening a new chapter – any simile you like, but choosing 9/11 for inauguration day calls for a heavy-duty sense of humour. This is what the Taliban decided. Their new government, the first in 20 years to rule from Kabul, will be inaugurated on 9/11 . They decided to troll Uncle Sam. In addition to choosing this auspicious date, the Talibs staffed top positions in the interim government with Gitmo graduates, while the Interior Minister has a $5 million bounty on his head offered by the US. These are the leaders every country should be proud to be led by. The Russians and the Chinese promised to attend the inauguration at ambassadorial level. Even better, the Russians and the Chinese refused to attend a West-led conference on Afghanistan. We need less harmony and less agreement so the word ‘freedom’ retains some meaning.
  https://www.unz.com/ishamir/9-11-afghanistan/

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here