FRIGE VISSELBLÅSARNA JULIAN ASSANGE OCH CHELSEA MANNING! Kom Lördag kl 12!

2
328

Detta flygblad kommer att delas ut på Hötorget lördag kl 12. Kom dit och dela ut, visa din solidaritet och stöd yttrandefriheten!


FRIGE VISSELBLÅSARNA JULIAN ASSANGE OCH CHELSEA MANNING!

Yttrande-och pressfriheten är i stor fara. Journalisters och publicisters självklara rätt att sanningsenligt beskriva vad som händer, hotas.
Julian Assange och Wikileaks avslöjade viktiga dokument om fruktansvärda krigsbrott i Irak och Afghanistan, om hemlig övervakning av medborgare och andra orättfärdigheter. Chelsea Manning, försvarsanalytiker i armén, ansåg att folken hade rätt att veta vad som sker i deras namn. Dokumenten publicerades av Wikileaks.

För att undgå utlämning till USA beviljades Julian Assange asyl på Ecuadors ambassad i London, där han tillbringat flera år. När Ecuador fick en ny, USA-trogen, president, fråntogs han detta skydd. Brittisk polis släpade ut honom från ambassaden och uppgav att att han delvis ”arresterades på grund av USA-myndigheters krav på utlämning” och bara delvis på grund av ”borgensbrott”.

Assange fruktar med all rätt utlämning till USA där en Grand Jury i hemlighet förbereder åtal mot honom med hemliga åtalspunkter och risk för strängt straff.
Han fruktar även utlämning till Sverige som inte garanterar att han inte utlämnas vidare
till USA.

Såväl Edward Snowden som Chelsea Manning understryker den politiska karaktären av detta mål. Manning satt sju år i fängelse innan hon frigavs när president Obama avgick. Hon har suttit ytterligare tid fängslad för att hon vägrar att ställa upp i den hemliga rättegången mot Julian Assange. Hon riskerar nytt fängelsestraff, men följer ändå sitt samvete.

Assange har hela tiden varit tillgänglig för förhör i London, men förundersökningen för sexbrott är mycket svag, enligt flera jurister. Är det därför svensk polis och åklagare inte besökt honom i London?

Den respekterade chefsåklagaren Eva Finné lade ner förundersökningen. Vice överåklagare Eva-Marie Persson har beslutat att återuppta förundersökningen. Vem drar i tåtarna?

Den återupptagna förundersökningen riskerar att dölja de verkliga brottslingarna: de ansvariga för krigsbrott som olagligt angrepp Irak och Afghanistan, med massbombningar av civila, tortyr och andra övergrepp.

Media måste försvara sin viktiga roll att avslöja missförhållanden!
Frihet åt Julian Assange och Chelsea Manning
Försvara yttrandefriheten!
Åtala istället de ansvariga för krigsbrott: Bush, Blair, Obama och Trump!

 

                                                                                                                                                                                                                       Stödkommittén för Julian Assange

2 COMMENTS

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here