Hälften av unga vuxna i USA stöder Hamas och de flesta ser judar som ”förtryckare”.

12
925
USA shinning-city-on-a-hill

De flesta unga amerikaner vill att Israel ges till Hamas – opinionsundersökning (” Most young Americans want Israel given to Hamas – poll). chrome-extension://efaidnbmnnnibpcajpcglclefindmkaj/https://harvardharrispoll.com/wp-content/uploads/2023/12/HHP_Dec23_KeyResults.pdf

En undersökning har visat att två tredjedelar av vuxna amerikaner under 25 år ser judar som ”förtryckare”

Över hälften av de vuxna amerikanerna mellan 18 och 24 år anser att den pågående krisen i Gaza bör lösas genom att avskaffa staten Israel och överlämna den till Hamas och det palestinska folket, enligt en ny opinionsundersökning.

Harvard-Harris-undersökningen, som genomfördes 13-14 december och publicerades på fredagen, visade att 51% av de unga amerikanerna anser att den israeliska staten bör ”avslutas”, jämfört med 32% som förespråkar en tvåstatslösning. Bara 17% anser att arabländerna bör absorbera palestinierna för att lösa konflikten. I alla åldersgrupper förespråkar sex av tio amerikaner en tvåstatslösning, medan endast 19% vill att Israel skall ges till palestinierna.

Den senaste undersökningen visar en dramatisk klyfta mellan unga och gamla amerikaner i frågor som rör Israel och det judiska folket, mitt i det pågående kriget mellan västra Jerusalem och Hamas.

En undersökning från Economist/YouGov som publicerades förra veckan visade att nästan hälften av vuxna amerikaner under 30 år antingen tror att den judiska förintelsen i Nazityskland är en myt eller inte är säkra på att den ägde rum. Endast hälften av unga vuxna i USA tror att Förintelsen ägde rum – undersökning

Två tredjedelar av 18- till 24-åringarna i Harvard-Harris-undersökningen sade att de håller med om att ”judar som klass är förtryckare och bör behandlas som förtryckare”. Däremot höll 73% av amerikanerna i alla åldersgrupper – och 91% av respondenterna i åldern 65 år och äldre – inte med om det antijudiska uttalandet. På samma sätt sade hälften av de yngsta respondenterna att de stöder Hamas i kriget, medan 81% av de totala deltagarna gynnar Israel. Sex av tio unga vuxna – men bara 37 procent av alla tillfrågade – anser att Israel begår folkmord mot befolkningen i Gaza.

Medan 54 % stödjer ett hjälppaket till Israel på 54 miljarder dollar är 51 % mot ett paket på 51 miljarder dollar till Ukraina. Två tredjedelar anser dock att Ukraina och Israel bör stödjas.

Amerikanerna är på samma sätt splittrade när det gäller identitetspolitik. Till exempel anser 79% av de unga vuxna att ”vita människor är förtryckare” och att icke-vita människor därför bör favoriseras vid antagning till högskolor och vid anställning, enligt undersökningen. Bland alla åldersgrupper motsätter sig 65% av amerikanerna sådan diskriminering av vita.

Bara 42% av amerikanerna godkänner hur USA: s president Joe Biden hanterar kriget mellan Israel och Hamas, en minskning från 45% i november, visade undersökningen. Endast 32% anser att landet är på ”rätt väg”, och 33% ser landets ekonomi som på väg i rätt riktning.

Sådana uppfattningar kan vara dåliga för Biden när han försöker bli omvald 2024. Presidenten har en nettoförtroendegrad på minus 10%, visade undersökningen. Som jämförelse har den oberoende presidentkandidaten Robert F. Kennedy Jr. den högsta favoriseringen bland alla politiska personer som listas i undersökningen, plus 18%.

Undersökningen visade att om valet hölls idag skulle den tidigare presidenten Donald Trump besegra Biden med en marginal på 43% till 35%, medan Kennedy skulle få 17% av rösterna. Mer än sju av tio amerikaner anser att en röst på Biden i princip skulle vara en röst på vicepresident Kamala Harris eftersom den 81-åriga sittande presidenten sannolikt inte skulle fullfölja en andra mandatperiod.

Metodik: Undersökningen genomfördes online i USA den 13-14 december bland 2.034 registrerade väljare av The Harris Poll och HarrisX. Resultaten viktades för ålder inom kön, region, ras / etnicitet, civilstånd, hushållsstorlek, inkomst, sysselsättning, utbildning, politiskt parti och politisk ideologi där det var nödvändigt för att anpassa dem till deras faktiska andelar i befolkningen. Propensity score-viktning användes också för att justera för respondenternas benägenhet att vara online. Undersökningen övervakades av opinionsinstitut:

Föregående artikelHur lobbyister tog över EU – Qatargate är bara toppen av isberget
Nästa artikelLloyd Austin besöker Israel och lovar fortsatt stöd för slakten i Gaza
Global Politics
Globalpolitics.se är en partipolitiskt obunden, vänsterorienterad och oberoende analyserande debatt- och nyhetstidning med inslag av undersökande journalistik.

12 KOMMENTARER

 1. Det var synnerligen intressanta, men knappast förvånande, uppgifter – trots allt.

  Jag har i flera år (även här på Global Politics) påpekat att den sociala sammansättningen i just Amerika är på väg att upplösa den gamla hårt ingrodda vita, messianska och koloniala amerikanska militära filantropin och att den går mot sin upplösning – en slags sydafrikansk variant: när den vita gamla ingrodda konservatismen till slut föll i Sydafrika föll också det sydafrikanska militära och politiska våldet och alla de konflikter landet var inblandade i, i de rena högaggressiva krig och angrepp liksom kontrakts- och legosoldatsmordorgier Sydafrika stod för skräckregemente i hela södra Afrika.

  Man fick även då i decennier stöd av de amerikanska vetona i Förenta nationernas Säkerhetsråds omröstningar. Dåtidens Sydafrika motsvarar Israel av idag: två apartheidsystem som det ultraliberala tok-Amerika stod för då liksom nu: en slags internationalistisk statsterrorism.

  Men det sydafrikanska apartheidsystemet föll, och det är lika önskvärt med ett regimskifte i Israel och en upplösning av det israeliska apartheidsystemet och att ett nytt, fräscht liksom ungt Amerika tar sin hand från den israeliska fascismen; och dess eviga folkmordsvåld; landet som inte kan anpassa sig, bete sig och leva i fred med några grannar.

  Precis som den högerreaktionära regimen i Polen föll nyss, och att demokratin sakta kan återupprättas i Polen, så väntar vi på samma fenomen i Amerika. En födelse av en modern amerikansk, progressiv socialism för det tjugoförsta århundradet.

  Alla lampor har inte slocknat i Amerika. Först Polen, snart Israel.

  Det är bara Sverige som ingenting förstått. Möglet med amerikanisering och Nato-anpassning sprider sig i det svenska träsket, den svenska ankdammen växer grönt igen och stinker medan Åkesson och Kristersson ror med de ruttnande årorna i den läckande båten och försöker fiska i den döende transatlantiska integrationen, tillbaka till 1950-talets dåtid.

 2. 1. Unga amerikaner är frö PALESTINA.
  2. Historiker kommer att skriva följande: ”folkmordet i Gaza utfört av apartheid israel var dess gravplats”.
  3. Min Julönskning är att apartheid israel försvinner innan det nya året – please God grant us that wish!

 3. Alla tre presidentkandidaterna som nämns är sionister, d.v.s. har gjort sig skyldiga till medhjälp av det lilla massmordet mot palestinier.

  Det positiva med RFK JR är att han talar sanning om giftsprutan, vilket de andra inte har gjort, vilket gör dem medskyldiga till ett mycket större massmord.

 4. Unga människor har ett behov att gå tillrätta med fädernas synder och det är väl – om något – ett friskhetstecken. Ungdomar och även barn saknar den bokstavstro som styr och ställer bland ”fariséer och skriftlärda,” dvs många vuxna. Jesus erbjöd alltså en väg ut ur träldomen under bokstaven och föreslog att vi skulle se med egna ögon och tänka själva. Man kan nog säga att slaveriet under bokstaven är ett andligt liv bakom taggtråd och murar. Frågan är om judendomen och kristendomen har förstörts av sina egna utövare?

 5. Politiska systemet i Usa med samma två partier under all denna evighet har HELT klart varit en stor nackdel, för alla dom unga. Nuvarande demokratiska partiet har alla slags färger, som att jämföra hela/alla dom svenska politiska partierna. Från Vänsterpartiet till Moderaterna och Sverigedemokraterna finns där. Republikanska partiet som är”högerpartiet”är liknande huller buller. Jag har en amerikan på jobbet, men han gillar EJ politik. Han är gift med svensk sedan deccenier bakåt, och jobbar här också i Sverige. Han har släktingar kvar i Usa. Men han gillar faktiskt EJ politiken och politiska systemet i Usa. Det är tydligen brett detta enligt honom. Enligt honom är det för många som varken röstar eller engagerar sej politiskt, då det är HELT samma SKIT och skräp av dessa två partierna. Många väljer istället att engagera sej/eller rösta endast lokalt där dom bor, men som i övrigt håller sej borta från storpolitiken och Washington. Det finns mycket stort och utbredd missnöje mot Washington, men folket är maktlösa. Man tycker också att båda husen, senaten och representanthuset är ett öppet stort skämt. Som ALDRIG kan få något bra gjort för medborgarna som dom skulle och borde åratal efter åratal. Det finns tydligen mycket utbredd ilska och misstro mot båda husen där senaten ingår, mot politiska systemet och båda partierna. Jag har aldrig varit i Usa faktiskt. Men tycker de intressant att höra av en amerikansk(även om han bor och lever i Sverige)åker han till släktingarna där varje år. Man får bara se det fina med Usa i nyheterna. Men för ett sånt”rikt” land har man fortfarande för många fattiga och hemlösa som man fullständigt skiter i. Det ska finnas kring 50miljoner amerikaner som direkt lever i fattigdom. Härbärgen och soppkök finns i varenda delstat utspridda över hela landet. På så många platser i landet är infrastrukturen totalt kollapsat, och eller helt slitet utan att någon bryr sej. Detta har pågått i deccenier nu men istället för att förbättring sker, går de åt motsatta hållet faktiskt. Man bryr sej främst och alltid om Pentagon och allt som har med de militära att göra, vad gäller massiva kostnader årligen där inget land på jorden är MINSTA lilla i närheten av. År efter år vad gäller slöseriet på det militära och Pentagon. Där är det helt blanka checkar som gäller jämt, oavsett vilket parti som styr. Där ingår då allt som har med CIA och Nato också självfallet. Detta även om folket tvingas till att äta gräs och grus. Så har de varit i många år nu

  • J.A.! Du har nog fångat den amerikanska situationen, dessutom mycket väl, i några väl skrivna meningar!

   När det egna amerikanska inrikessamhället och den amerikanska omvärlden inte kan fångas av gamla för Washington utvalda tankar, så måste man ändra på dessa. I denna, som Washington själv ser saken, som ”världens främsta demokrati” och ”ett land som främst av alla håller friheten högst” fick inte svarta afro-amerikaner och andra ”rasminoriteter” rösta förrän åren 1965-1968.

   Vår värld ser nu solklart hur kombinationen av misslyckad diplomati, misslyckad utrikespolitik och misslyckad militär krigspolitik i just sammantaget sett klart och tydligt förvandlat dessa amerikanska förenta delstater till en misslyckad stat – en slags utrikespolitisk ”failed state”. Man vinner på de mest inkompetenta vis INGA krig, världens mest utrustade och ”bästa” krigsmakt jagas ut av vietnameser, iranier, irakier, somalier och afghaner – och försöker ännu flera gånger med samma metoder mot Syrien, Libyen, Palestina, Kina, Taiwan och så vidare. Det här håller inte: man förstår att kretsar i det republikanska partiet tröttnat på detta improduktiva – och för Washington pinsamt förnedrande – militära och politiska missionerande.

   Och i allt detta elände förstår den europeiska och svenska (framför allt) politiken inte att denna amerikanska improduktiva politiska era faktiskt är över. Vi är redan i den post-amerikanska epoken.

   Det är dags för Sverige att dra tillbaka den svenska Nato-ansökan och att i vårt eget Europa bilda en helt oberoende styrd diplomati, utrikespolitik och försvarspolitik som kan leva i vänskap och resonemangsfred med resten av Euroasien: Ryssland, Kina och resten av vår jättelika kontinent. De amerikanska bråkmakarnas epok är slut.

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here