Hegemonen börjar lösas upp

47
2511

Denna artikel 1/8 av Simplicus Tänkaren har upphittats av Rolf Nilsson som översatt första delen.

Rolf Nilsson

SITREP 8/1/23: Hegemonen börjar lösas upp
https://simplicius76.substack.com/p/sitrep-8123-the-hegemon-begins-to?utm_source=post-email-title&publication_id=1351274&post_id=135535129&isFreemail=true&utm_medium=email

Stora geopolitiska händelser pågår över hela världen, inte minst i Afrika. Presidenten i Niger, ett land av avgörande betydelse för Frankrike och Natoblocket, har störtats genom en kupp. Atlantikerna är extremt oroliga nu:

 

Frankrike är nummer ett i världen när det gäller den totala procentandelen kärnkraft för energiproduktion och nummer två när det gäller det totala antalet kärnkraftverk. Jag har sett siffror som visar att Niger levererar uppemot 40 procent av Frankrikes uran, även om vissa har siffror på 15-25 procent, samt 25 procent till själva EU.

Nu har kuppledaren Abdourahamane Tchiani enligt uppgift förbjudit export av uran och guld till Frankrike, vilket skulle kunna ödelägga deras energiindustrier, även om det bara kan vara en taktik för omförhandlingar:

Naturligtvis skyller Ukraina på Ryssland:

Vad Podolyak hänvisar till är att Mali, Burkina Faso och Nigeria omedelbart utfärdade uttalanden till försvar för Niger, där de uppgav att alla försök från andra länder att ingripa mot Nigers ”övergångsregering” skulle vara en krigsförklaring:

Många har tidigare frågat vad Ryssland gör eller kommer att göra mot USA eller västvärlden i allmänhet som en motåtgärd för saker som sprängningarna av Nord Stream. Jag hade sagt att Ryssland har många ”asymmetriska” program i rörelse.

Nu rapporteras det att Mali har slopat franskan som officiellt språk i landet, vilket leder till ytterligare ett stort steg mot avkolonialisering.

Franska ingår inte bland de officiella språken i Mali. Därmed drar sig Mali officiellt tillbaka från det frankofona Afrika. Observera att förutom Mali minskar det franska inflytandet i Centralafrikanska republiken och Burkina Faso. Att Niger faller ur denna struktur kommer att innebära den slutliga kollapsen för det tidigare franska kolonialsystem som existerade i nordvästra Afrika under 50-60-talet av 1900-talet. För regionen är dessa processer tektoniska till sin natur. Det är härifrån som sådan uppmärksamhet ägnas åt Niger, även om det verkar – vem bryr sig om någon form av Niger.

Avkoloniseringen av Afrika fortsätter.

Vårt land är en viktig aktör som hjälper till att påskynda de pågående förändringarna som syftar till att bilda en ny multipolär världsordning. Därav den hysteriska stämningen i väst om Rysslands agerande i Afrika. När allt kommer omkring undergräver dessa åtgärder västs sätt att exploatera sina tidigare kolonier och beroende länder. Samtidigt påtvingar vi inte afrikanerna vårt diktat, utan precis som under Sovjetunionens dagar agerar vi som befriare som hjälper den lokala befolkningen att bli av med kolonialisterna. Vi befinner oss på rätt sida av historien.

Samtidigt håller Kina långsamt på att begränsa västvärldens tillgång till kritiska ädelmetaller och sällsynta jordartsmetaller som är nödvändiga för chipindustrin. Enligt nya rapporter gäller följande:

Kinesiska exportkontroller av germanium och gallium har trätt i kraft följt av rädsla för att detta kommer att innebära dyrare mikrochips, solpaneler, bilar och till och med vapen. Ännu viktigare är att restriktionerna hotar att sänka Biden-administrationens ambitiösa mål för inhemsk mikrochiptillverkning, säger Thomas Pauken II, handelsexpert på Kina-USA.

Kinas restriktioner för sällsynta jordartsmetaller trädde officiellt i kraft på tisdagen, och åtgärderna, som tillkännagavs förra månaden efter att Peking sagt att man behövde skydda sin ”nationella säkerhet och intressen”, förväntas orsaka en kraftig ökning av kostnaderna för en rad avancerade tillverkade varor, särskilt elektronik.

”Kina producerar mer än 80 procent av världens gallium och 60 procent av dess germanium, och experter förutspår att det kan ta ”generationer” för USA att ersätta förlorad kinesisk kapacitet.”

Detta representerar en ’one-two punch’ (boxningsterm, snabb vänster-höger, ö.a.) från båda sidor eftersom Ryssland och Kina utsätter väst för ömsesidiga åtgärder som följer på varandra. Jag har redan skrivit länge om hur västvärlden gillar att framställa sig som oberoende med Ryssland som den som är beroende av deras ”elektronik”, men det är västvärlden själva som är enormt beroende av de naturresurser som Ryssland/Kina producerar, såväl som de som finns i Afrika.

Till exempel ett litet urval av information:

Detta är också ett relevant diagram:

Vi har också för länge sedan undersökt hur Ryssland redan har tagit kontroll över de flesta av Ukrainas enorma sällsynta jordartstillgångar, varav de flesta ligger i och runt Donbass-regionen.

Utvecklingen kan leda till absolut ödesdigra omständigheter för västvärlden, särskilt Europa, och sluta med dess slutliga kollaps eller upplösning. En annan skarpsinnig skribent har beskrivit exakt detta scenario i en ny artikel som jag uppmuntrar dig att läsa:

Länk till Alex Krainer’s trendkompass: Håller EU på att upplösas?

Han har en intressant, om än kanske något optimistisk synvinkel. Men det är ändå viktigt att till denna utveckling lägga den pågående spannmålshistorien. Ryssland sätter nu käppar i hjulet även för spannmålsleveranserna. Om man beaktar den afrikanska utvecklingen tillsammans med den pågående spannmålsföljetongen, har den potential att bli en resurskupp mot väst, även om de allvarliga konsekvenserna kanske inte känns eller syns omedelbart.

En våg av pro-ryska och anti-västliga känslor sveper över Afrika precis i tid inför det kommande BRICS-toppmötet. Eritreas president Isaias Afwerki sammanfattade saker och ting perfekt. Vänligen titta:

Se videon av hans uttalande i originallänken

Hans ord upprepas i den nya artikeln i Foreign Policy, där det sägs att USA håller på att urholka sin makt och räckvidden för det globala finansiella systemet genom sitt beroende av sanktioner:

Artikeln förmedlar den allvarliga rädslan i väst för att varje land börjar hoppa på det rysk-kinesiskledda tåget som skapar ett ”parallellt finansiellt system” för att konkurrera med det västliga/amerikanska:

Dessa kinesiskledda parallella finansiella arrangemang medför betydande systemrisker för Förenta staterna och dess allierade.

En är det ökande antalet icke-sanktionerade länder i den södra delen av världen som ansluter sig till en parallell världsekonomi utan sanktioner. När Brasiliens president Luiz Inácio Lula da Silva återvände från sin resa till Peking i april upprepade han sitt stöd för en handelsvaluta mellan BRICS-länderna (Brasilien, Ryssland, Indien, Kina och Sydafrika). När Lula tog upp initiativet hänvisade han till sin oro över en dollardominerad global ekonomi, där USA utnyttjar dollarns dominans för sin straffande utrikespolitik.

Rörelsen är nu ostoppbar: De antiimperialistiska krafterna samlas, uppmuntrade av Rysslands framgångsrika minskade  beroendet av de tidigare så fruktade västliga verktygen för finansiell terrorism. Ukrainakriget kommer att bli en verklig vattendelare som kommer att markera delningen av epoker som dessförinnan före och efter Kristi födelse. Hela världen har redan vaknat upp till det faktum att kriget inte bara handlar om Ukraina, utan att Ryssland kämpar för alla, för befrielsen av hela den rättslösa och koloniserade världen från greppet av den västledda bank-kabalens tentakler. Detta krig är det slutliga upproret mot det atlantiska västs hegemoni och imperium, och mer specifikt den finansiella kartell – för att använda G. Edward Griffins ord – som kontrollerar väst.

Rysslands seger över väst i Ukraina kommer att fungera som en kraftfull impuls mot att ytterligare förskjuta den globala balansen till förmån för en multipolär världsordning, betonade sekreteraren i Rysslands säkerhetsråd.


Vi rör oss i maktens nya salar.

Det finns fortfarande många asymmetriska knep och fördröjningstaktiker som västvärlden själv kan använda för att motverka dessa senaste framstötar, så vi bör inte vara alltför optimistiska när det gäller omedelbara resultat. Men som sagt, momentum ökar tydligt och är redan ostoppbart – väst kan bara kasta pinnar och kvistar i vägen för den sten som är satt i rullning och hoppas på att marginellt sakta ner utvecklingen.

Föregående artikelInformation och desinformation om Kuba och dess valsystem
Nästa artikelSverige, Irak och den senaste tidens solidaritetsaktiviteter
Anders Romelsjö (red)
Anders Romelsjö är redaktören för Global Politics. Han drev tidigare under sex år bloggen Jinge.se som nu främst är ett arkiv med tusentals artiklar. Aktivist i den antiimperialistiska rörelsen på 1970-talet. Han har en bakgrund som läkare och professor med inriktning på forskning om alkohol, droger och folkhälsa.

47 KOMMENTARER

 1. Även om de anti-europeiska känslorna tycks råda och rida över västra Afrika och Sahelregionen, så är det därifrån dessa länders yngsta och starkaste unga män skickas i väg för att tjäna pengar till dessa länders befolkningar, som tillhör de fattigaste länderna i världen. Till just Europa.

  En politisk paradox, med andra ord. Länder som gett upp, men söker inkomster från Europa, som de på de högsta politiska höjderna i dessa nya militärdiktaturer tar avstånd ifrån. Det går ju inte vare sig logiskt och ekonomiskt ihop. För några flyktingströmmar till auktoritära diktaturer som Kina, Putin-Ryssland och Nordkorea går det märkligt nog inte: och Europa kan inte på långa vägar ta emot några 50 miljoner afrikaner, 50 miljoner asiater och 50 miljoner araber för att dessa länder inte kan bygga upp fungerande politiska och ekonomiska strukturer.

  Håller i sanning Putin-Ryssland och Kina på med det omtalade och illa beryktade ”stora folkutbytet” för Europas del? Köra afrikanska länder i botten, låta deras ekonomiska system kollapsa med militärdiktaturerna i Mali, Burkina Faso, Guinea, Tchad och i Niger och tömma landet på unga män som på något oförklarligt vis skall försörja de afrikanska familjerna hemmavid i sammanfallna system från i Europa obefintliga arbeten och bostäder?

  Mycket tyder faktiskt på det. Och då är det helt rätt att Europa stryper alla utbetalningar, bistånd och inte tar in dessa länders unga män på ”flykt” till Europa: den vägen måste permanent stängas. Låt helt enkelt Putin och Xi ta hand om dessa länders ”flyktingar”.

  • @Johan de Naucler 7 augusti, 2023 At 08:40

   Du nämner inte alla KRIG som startades i Afrika, från arabvåren till Lybien, av USA och EU/NATO

   • Arabiska våren, bäste M, mottogs med avsevärd kyla i Obamas Washington. Kairo kunde vända Washington ryggen och ansluta sig till andra. Att ”västs” högsta politiska kretsar skulle ha hyllat de en gång västliga allierades sönderfall (som Tunisien, Egypten och för att inte nämna de FÖRSÖK som gjordes kring Persiska viken som blodigt slogs ned) så var det inte ”västs” önskescenario. Det kom senare då väst var av rent moraliska ”tvångsskäl” måste erkänna dem som bra. När muslimska brödraskapet vann valet i Egypten och senare störtades av en än mer reaktionär ledning under marskalk al-Sisi (som är väldigt Putin-trogen numera) så har ”väst” varit snarare förvirrad i regionen. Italien och Frankrike har valt helt olika konkurrerande sidor i såväl Libyen som andra länder i regionen. Väst är därför inte minsta ”enigt”. Ryssland under president Medvedev gick med på väpnat understöd mot Khadaffi-regimens hot att ”slakta demonstrationer” (läs hans tal, han säger det rakt ut), men visst spårade Natos expedition som sanktionerats av just FN, ur och Libyen kastades ut i kaos. Men libyerna har flytt i liten omfattning. Flyktingströmmarna kommer från länderna söder om Maghreb-länderna, mestadels det som kallas Sahel och det svarta Afrika. Den främsta våldsverkaren där har ju ofta tvärtom varit Wagnergruppens legosoldater, deras våld i Centralafrika har av många instanser klassats som grova krigsförbrytelser.

    Men några afrikanska flyktingar hamnar aldrig i drömländerna Kina och Ryssland, utan i det öppna, fria Europa, medan deras kvarvarande landsmän hemma viftar med ryska(!) flaggor och förkastar alla ”europeiska” värden och livskvalitéer, men de vill ändå hit och leva här. Det går inte ihop. Det är en underlig politisk flyktingparadox. Vore inte just Ryssland och Kina avsevärt bättre mottagarländer för dessa afrikaner från Sahel? Varför vill man till det avskydda Europa?!?

  • Intressant kommentar. Jag har tänkt i samma banor sen Syrier cyklade över gränsen till Norge från Ryssland. En bekant till mig arbetade med att ta emot Syrier som kom över gränsen från Belarus, ett annat paradis. Om jag förstår saken rätt…

   Nu hoppas jag att ECOWAS faktisk kan göra en skillnad. Man kan inte skylla på gamla kolonisatörer i all evighet medan den ena efter den andra lokala militärdiktaturen tar över makten. Nu med hjälp s.k. bistånd från Ryssland och Kina. I Tanzania har import av kläder och tyg tagit över inhemsk produktion med påföljande arbetslöshet. Jag vet, har varit där på jobb.

   • ”I Tanzania har import av kläder och tyg tagit över inhemsk produktion med påföljande arbetslöshet. Jag vet, har varit där på jobb.”

    Jaså?, och vem har dränkt Tanzania i importerade kläder?

    Inte Ryssland väl?
    För dem har ju själva blivit dränkta i denna import.

    Men Västerlandets terrorsanktioner tror jag biter.
    Den kommer att göra att importhandeln till Ryssland både minskar och omfördelas.
    Då till Västvärldens nackdel.

   • Den som driver på en ECOWAS invasion, d v s göra kolonisatörens smutsjobb, är en viss Bola Tinubu. Denne beskrivs så här: ”Before leading the charge for intervention, ECOWAS chair Bola Tinubu spent years laundering millions for heroin dealers in Chicago, and has since been ensnared in numerous corruption scandals.”

    https://thealtworld.com/alexander_rubinstein/from-chi-town-bagman-to-ecowas-chairman-meet-the-former-money-launderer-leading-the-push-to-invade-niger

    Nigeria borde ha lärt från Mali, Burkina Faso, Chad och Niger och KASTAT UT SHELL och alla britter från Nigeria. Istället springer hus blatte Bola Tinubu ärenden åt väst eliten. Hoppas Nigerianerna reser sig och ge denne äckel den giljotin behandlingen som han förtjänar …

    Det finns flera tecken som tyder på att ECOWAS invasionen blir precis som Ukraina- ”offensiven” aldrig av. Malin, Burkina, Chad mfl har sagd att en invasion av Niger är en krigsförklaring mot de. Algeriet har kraftfullt sagd NEJ. Wagner är på plats. Dessutom syntes stora ryska flygplan landa i Niameys flygplats. Och vi vet jo vad Rysslands vapen kan åstadkomma – valuta för pengarna som bevisats nyligen vid avnazifieringen av Ukraina 🤗🤗🤗

    Kommer Nato börja skicka MILJARDER dollar till Nigeria och resten av ECOWAS länder? Knappast troligt. Inga av dessa tillhör stammen – det finns ingen Voldemort Ze🐽 plus att familjen Biden har inga lurendrejeri verksamheter i Västar Afrika

    En rolig nyhet som kom alldeles nyss är att Macaroni är portförbjuden till BRICS mötet i slutet av Augusti. Det kryptiska meddelandet var ”Macaroni är inte god för vår hälsa”🤣🤣🤣

  • ”Mycket tyder faktiskt på det. Och då är det helt rätt att Europa stryper alla utbetalningar, bistånd och inte tar in dessa länders unga män på ”flykt” till Europa: den vägen måste permanent stängas. Låt helt enkelt Putin och Xi ta hand om dessa länders ”flyktingar”.”

   Ja, du Johan,
   Du ifrågasätter biståndspolitiken till Afrika precis på samma sätt som partiet-du-inte-gillar Sverigedemokraterna har gjort ända sedan partiet bildades ur aktionsgruppen ”Bevara Sverige Svenskt”.
   Med den skillnaden att Sverigedemokraterna lämnar Putin och Xi åt sidan vilket en ”sann liberal demokrat” inte förmår göra.

   Många i Afrika svarar med ”vi vill inte ha era biståndspengar”.
   Särskilt gäller det biståndsprogrammen från USA som är och har varit själva kärnan i den Västerländska kapitalistiska expansionen.
   Det första av USA:s stora biståndsprogram kom faktiskt över Europa efter WW2 då USA med den ”hjälpen” kunde lägga Europa under sig.
   USA kallade då sin ”hjälp” till Europa för ”Marshallhjälpen”.
   Syftet var samma då som nu att hota det stora landet Ryssland.

   Men jag frågar, vad är hjälp och vad är påtryckningar?

   Jag tycker nuvarande Västerlandets bistånds- och ”U-landshjälp” till länder som Afrika mycket påminner om Europa tidigare mycket aktiv kristna mission i Afrika.

   En hjälp villkorad i av mottagaren önskad och icke önskad sociala omdaningar.
   Ville afrikanerna exempelvis ha sina jordbruk ägda av vita Västerlänningar?
   I Sydafrika har den saken ställts på sin spets och många har mist livet för sakens skull.
   Både vita Västerlänningar och ursprungsbefolkningen.

   Västerländskt Kristen eller demokratisk har endast med tidsandan och sekulariseringen att göra.
   Men dessa sociala omdaningar har betytt så mycket annat.
   Inte minst för kapitalismens utsugarvälde där Västerlandets Fria Marknadsaktörer vill har friheten att utnyttja resten av världen.
   Ett exempel av det beskrivs ovan där Europeiska länder som Frankrike sugit uran från landet Niger en längre tid.
   Vem äger landet Niger egentligen?
   Är det nigerianerna eller Västeuropén?

   Jag tror man måste inbillas en demokratisk internationell inställning för att samvetet ska orka med det förtryck som Västliga demokratins länder har gjort och fortfarande gör mot länder i Orienten samt över hela den Afrikanska kontinenten.

   Kom ihåg Johan de Naucler, att förtryck, utsugning och utnyttjande aldrig kan ge frihet åt dem som blir utsatta.

   Om nu den Västerländska Demokratin skulle vara på tillbakagång kan jag inte se det som något annat än en framgång för RÄTTVISA över Världen och den girige Globalistens nesliga nederlag.

   Kanske finns det fog att fråga om kriget i Ukraina, är det den girige Globalistens sista strid?
   Det verkar så i varje fall då både USA och Europa ser ut att gå ”All in” i Ukraina.
   Frågan är bara vem som kommer ta potten.
   Orienten eller Occidenten?

   • Dessa länder vi talar om har varit självständiga i en hel mansålder, sedan ungefär sedan år 1960. Man kan inte skylla allt på en kolonialmakt som lämnade dessa länder för snart 65 år sedan. Mig veterligen köper västerländska företag sina naturresurser från dessa länder för helt marknadsmässiga priser i förhandlade avtal stater emellan -och lika mig veterligen har inget land i dessa länder i alla fall förr tackat nej till ovillkorat bistånd. Ja, det har skett västliga och i Afrika förr helt godtagbara krav på att länderna skall ha öppna, fria och säkra politiska val och fungerande statssystem. Det har ju varit själva målet för just Afrikas egen självständighet. Wagnergruppen där för ju motsatt politik: skräckvälden i gruvindustrin och samhällets moraliska våldsupplösning. Tyvärr.

    Det stora hotet dessa länder står inför är ju islamistiska terrorgrupper, inte ett femhundratal militära statliga rådgivare från bl.a. Belgien och Frankrike som hjälpt dessa aktuella länder att bekämpa den islamistiska cancern; som spränger skolor och kidnappar flickor som sexslavar i bl.a. Burkina Faso. En kuslig sammansmältning mellan islamister och Wagners övervåld vore ju en förfärlig situation, inte minst för Afrika som slits mellan Skylla och Karybdis – Wagner eller ISIS?

    Men dessa länder ÄR och förblir självständiga och har precis vilken rätt som helst att ha vilka militära rådgivare -eller inte alls- på sina territorier.

    Det märkliga som inträffat nu är att rysk media, bl.a. franskspråkiga RT Afrique i ett antal år spridit ut ganska enkel, fräck och mycket intensiv politisk propaganda om ”kolonialism” genom televisionen medan ryskutsända Wagner-legosoldater härjat i regionen -och att dessa länder som oftast har noll ekonomiska relationer med just Putin-Ryssland plötsligt upplevs som en ny religiös-politisk kult som drar fram i dessa länder; ett slags högernationalistiskt Jehovas vittnen som välter allt gammalt demokratiskt som dessa länder ändå lyckats bygga upp under de senaste 65 åren.

    Dessa länder skulle vara helt fria att ha vilka relationer de vill med vare sig Frankrike eller Ryssland eller Kina, men nu är det usurpatorer i form av militärdiktaturer som störtat dessa länders EGNA demokratiska system -och då är saken en annan. De är inte legitima styren, rent rättsligt ens enligt de egna hemmakonstitutionerna.

    Kan det komma politiska flyktingar därifrån liksom kvotflyktingar måste alla FN:s länder (teoretiskt) ta emot dessa. Ekonomiska flyktingar har dock Europa i princip ALDRIG godtagit som minsta asylskäl, de finns bara i Europa som illegala. Dessutom verkar de mest utsatta ekonomiska flyktingarna strandade i Libyen alltid vara synnerligen ofta välbyggda unga män i sina bästa år bärandes (som jag sett på gränsen Libyen/Tunisien) mycket dyra märkes-t-shirtar från kända sportmärkesbolag (som jag som ganska snål person själv aldrig skulle betala för att införskaffa). De mest drabbade, äldre, kvinnor och barn tycks vara mycket få i de flyktingbåtar som nu beger sig till det ”förhatliga och förkastliga Europa”. Det är en underlig paradox. Nej till europeiskt bistånd, men invånarna i dessa länder får inga jobb och måste då få pengar direkt på plats I just Europa.

    Krigen och kupperna i Afrika skulle mycket väl kunna vara en av ryska säkerhetstjänster arrangerade ”nya politiska krigs- och krismiljöer” för att så split och oro och skapa just krig i hela Sahel- och västra Afrika. Vi ser organisationen ECOWAS reaktion att vilja starta militära anfall mot dessa nya Wagner-staters militärdiktaturer; d.v.s. ett slags nya ryska hybridkrig för att destabilisera Västafrika och få västliga intressen dit i kombination att länderna stryper export av uran till Kontinentaleuropa och samtidigt skapa flyktingkriser och rentav öka militära engagemanget från ”väst” i händelse av ett afrikanskt storkrig, och minska det militära trycket på Ryssland i det rysk-ukrainska kriget -detta kan vara den ryska baktanken.

    Men vi VET inte så mycket mer om det, om inte de hemliga uppgifterna finns måhända hos underrättelsetjänsterna. Men Ryssland har militärt allt att vinna på oro i denna region (Wagnergruppen är redan på plats överallt, och köksmästaren Prigozjin själv VILL ju just ”återvända till Afrika”, enligt hans egna mediauttalanden) och skapa nya orosmoment för det ultraliberala väst.

    Har då detta ultraliberala ”väst” råd att ”tappa” Sahel- och Västafrika till islamister och Wagnersoldaterna? Det är en stor fråga utan realistiska svar. För demokratin i dessa afrikanska länder har nog försvunnit för lång tid framöver och hela befolkningar lämnas till Wagnergruppens krigsförbrytares våldsstyre, som i Centralafrikanska republiken, som väl är det ”nya Kongo à la Kung Léopold” i vårt 21:a århundrarde.

     • Allt är väl subjektivt. Jag betvivlar inte alls att saken är så. Professorn Stieglitz har ju ofta en god, självständig position och talar av egen kännedom och kraft.

      Uranaffären verkar vara ett ryskt initierat projekt att skapa västliga potentiella krigskonflikter med nya militärdiktaturerna i Afrika. För Ryssland behöver ju knappast just uranet. Risken är ju med Wagnermusikanterna i regionen att det istället hamnar i regionens andra plågoandar i form av ISIS i Sahelregionen. Kanske inte ett önskvärt scenario, för någon, misstänker jag.

      Men såvitt jag vet är det ingen som ”stjäl” afrikanska metaller. Att de pådyvlats dåliga avtal är måhända korrekt, men man är ju alltid två parter som frivilligt skriver under ett avtal för att det skall bli giltigt. Klausulerna för att kunna överge avtalet brukar finnas, och skiljedoms- och arbitragedomstolen för dessa brukar faktiskt ligga i Stockholm för avgöranden.

    • Väst stöder islamistisk terror där.
     Medvetna afrikaner vet mycket väl att Boko Haram är västs verktyg liksom all annan terrorism som hindrar nationsbygget.

     Afrika tappar ingenting till Wagner utan välkomnar dem.
     Terrorn underlättar för väst att kunna tömma länder på tillgångar när länderna inte har tillräcklig styrka för att kunna upprätthålla ordningen.
     Det finns kanske en del hederliga individer bland västs rådgivare men det ändrar inte på slutsatserna utan ingår bara i de initierade maktcirklarnas onda häxbrygd att spela dubbelspel.
     Väst=Vidriga

     • Frankrikes insatser inom ramen för FN:s och EU:s program mot islamistisk gerillaverksamhet i bl.a. Mali (där bl.a. Sverige deltagit med insatser) och Burkina Faso var riktad MOT islamism, inte FÖR islamism.

      Varför hittar Du på egna konspirativa nyheter petrgrfstrm, utan minsta stöd i verkligheten utan klara politiska källor?

     • Johan de Naucler
      Då litar du väl på USA också när de påstår sig bekämpa terror?
      Jag uppfattar dig som en agent för rikets psykologiska försvar och som en sorts garant för att yttrandefriheten i övrigt ska tolereras dvs att vi andra ska kunna säga mer oförblommerade saker.
      Jag kanske har fel i min teori om dig. Men det är lika bra att vara uppriktig på den punkten.
      Men Afrikaner har redan tidigare kört ut Frankrike av just den anledning som du vill vifta bort.
      Varför skulle jag lita mindre på dem än på Frankrikes diplomater?
      De sistnämnda har ju dessutom inte självklart makt att påverka allt som sker därute.
      Kanske kommer utbrytarna senare att återknyta samarbete med Frankrike under nya och acceptabla villkor.
      Win-win. Inte kolonialvälde.
      Att Nuland kommer dit och förmanar är för mig inget bevis för att USA var mot kuppen.

  • Johan D N
   Jag rekommenderar dig att läsa
   ’Utrota varenda jävel’ av Sven Lindqvist.

   Kampen för skadestånd för slaveri har alltid handlat om att reparera det irreparabla. Det är omöjligt att överväga reparation utan ett världshistoriskt perspektiv.
   Slavhandeln innebar påtvingad separering av människor från deras traditionella länder och kultur, följt av inte bara psykisk grymhet, utan också brutalt kulturfolkmord och förtryck som förnekade visa afrikanerna deras historia. Kärnstater som gör motstånd mot anspråk på mänskliga rättigheter tjänar i slutändan till att undergräva den institutionella grunden för den existerande världsordningen, återspeglar dilemmat med systemkris.

 2. Hela världen kretsar ju inte runt dessa fåtal västra afrikanska länderna i Sahel regionen. Det finns över 40st till afrikanska länder än denna region i Västafrika som nämns. Krigen, MEN framförallt missbruket av sanktionerna måste GENAST stoppas. Usa har ju HELT klart och bevisligen missbrukat sanktions vapnet i deccenier. Detta vidriga vapnet måste bort. Sålänge sanktions vapnet lever kommer det vara stor elände, och även krig och konflikter med massa förstörelse och lidande. Rysk-Kinesiska linjen skulle vara MYCKET bättre för majoriteten av världens befolkning utan MINSTA lilla tvekan. Men de gäller inte bara dessa. Ryssland och Kina kan visserligen ta täten, men de gäller förutom Afrika, Asien och arabländerna med Latinamerika. Ömsesidig respekt och relationer med varandra där handelsutbytet kan flöda. Utan MINSTA missbruk av sanktioner. Men även slut på Usa Natos krigsindustrin. Vill dom hjärndöda åsnorna EU ej vara med på denna multipolära världen, kan dom slippa och titta på. Men vi vill EJ ha deras inblandning med krig och ensidiga vidriga sanktioner. Är man inte inbjudna av oavsett land, ska man inte klampa in och mörda, slakta, och manipulera, samtidigt som man kväver landet till döds med tysta sanktionerna. Och sedan ljuga arslet av sej i vad som kallas dom etablerade massmedierna. Det finns ALDRIG och kommer ALDRIG finnas samma modell av ”Demokrati”som passar HELA världens länder efter EXAKT samma modell. Respektera och även njut av alla dom olika kulturen som finns i världens många länder, utanför Usa Nato. Usa och dess livsfarliga europeiska instrumentet Nato är HELT onödig. Usa historia vad gäller att kriga och krossa hela länder sedan 2a världskriget tog slut, saknar motstycke i modern historia. INGET land varken Ryssland eller Kina kan tävla med det MINSTA lilla, även om dessa två jättar skulle sättas ihop. Så många miljoner oskyldiga liv och förstörelse är Usa skyldiga till. Krig, rena kupper och utpressning mot hela länder är Usa skyldiga till, där spåren finns överallt även idag. Det är inte konstigt att majoriteten av världens länder och befolkningar ställt sej utanför, denna vidriga Usa Nato proxyn och dom vidriga sanktionerna. Vad gör Usa kvar med sina 10tusentals militärer och permanenta militära baser i våra europeiska länder och huvudstäder ens? Europa som ju tillhört världens rikaste och fredligaste världsdel. Usa är krigsbrottslingar som ständigt är på jakt efter offer, utan att man ens avslutar senaste offret. Missbrukar sanktions vapnet till höger o vänster överallt. Nej Ryssland och Kina modellen är att föredra ALLA dagar i veckan, majoriteten av världens befolkningar vill detta också. Usa är på fallrepet nu, och tar med sej oss EU, dom största hjärndöda åsnorna Gud någonsin skådat med sej

  • Men ändå söker sig de afrikanska flyktingarna till de av Dig utnämnda hjärndöda åsnorna i Europa.

   Be Ryssland och Kina nu ta hand om de afrikanska flyktingströmmarna. Dessa länder tycks ha obegränsat med pengar att investera i Afrika. För i det avskydda Europa finns inga jobb och bostäder som väntar.

   Där bör de nya multipolära stormakterna hjälpa till och integrera sina nya allierades flyktingströmmar i just städerna i Kina och Ryssland. Problemet är löst!

 3. Mkt bra artikel som..beskriver slutet..på det rotchildska imperiet ’över’ Afrika, vilket fick sin kickstart genom morden på Boerna/Farmarna andra halvan av 1890. ruttschidrn ägde media i väst redan då och fick cecil rohdes o alfred milner att bilda ’the round table’. Ruttenmedia beskrev boerkriget (egentligen kriget mot Farmarna.., jmf kriget mot de holländska bönderna t ex nu) som att Boerna krigade mot sk ’brittiska’ imperiet../ruttschildska imperiet. Men det var som alla sk belästa vet, ett mineralgrab. Boerna hade ett stort landområde som de tillsammans med Afrikanerna, urbefolkningen, gemensamt skördade frukterna av, Ingen fiendeskap. Meeen i slaskmedian redan då beskylldes farmarna för endera det endera datt, och ruttschildska imperiet skulle ’med nödvändighet’ gripa in för att rädda de oskyldiga..(jmf Libyen 2011).

  I själva verket och så klart, ville de döda så många farmare som möjligt, eftersom de hade sin åkermark rakt över guld och diamantertillgångar (oppenheimers äger än idag alla diamantfyndigheter samtidigt som pedowood gjort en film om de ’oskyldiga’ oppenheimers som är maffiaträlar under rotschilds, precis som rockefellerna är och som äger soros o gates..Maffiamaffia påååå riktigt. Den enda maffian som egentligen existerar, ooch som styr all annan sk ’maffia’

  • Det där måste Du PZ klart hänvisa till exakta källor att det är ”Rothschilds” och ”Oppenheimers” som i detta nu egenmäktigt skulle helt äga och göra vad de vill med afrikanska naturtillgångar.

   Av vad Du ”redovisat” hittills går det inte att lita på det Du anfört i texten ovan. Falsk fakta med andra ord.

   • Visst kan jag ge några lästips Johan. Hidden history and the secret origins of the first world war, av Gerry Docherty och Jim Macgregor. Om du inte skulle gilla en bok på ca 500s så kanske Corbett Reports dokumentärer passar bättre. Han har gjort en trilogi om ww1 där bl a dessa författare intervjuas. Finns i mp3 och mp4 format. Om du ändå sätter igång så finns även Hans Myrebros böcker om 1900talet samt om Nato. Börja förutsättningslöst och fortsätt objektivt. Ett tips bara

 4. Naucler skriver ”några flyktingströmmar till auktoritära diktaturer som Kina, Putin-Ryssland och Nordkorea går det märkligt nog inte”

  Det beror kanske på att dessa länder till skillnad från väst inte lika systematiskt anordnar låglönejobb till invandrare i stället för att se till att den egna befolkningen har arbeten.

  ”Håller i sanning Putin-Ryssland och Kina på med det omtalade och illa beryktade ”stora folkutbytet” för Europas del? Köra afrikanska länder i botten”

  Naucler vet nog om att imperiet sen länge överför Afrikas rikedomar till Brittiska imperiet II Offshorebankerna. Och att Frankrikes monetära dominans över kolonierna ger dem ett förstärkt privilegium utöver monopolet över naturtillgångarna.

  Frankrike har avslöjats göra precis som anglosaxerna: påstår sig kämpa mot men stöder i stället terrorism.

  Ryssland har förvisso hjälpt sig själva i Tjethenien, Syrierna i Syrien och Afrika att bli av med en del av det gisslet. Men dessförinnan berättades det ju från hög nivå att USA planerade att störta 7 regimer.
  Ryssland har bara reagerat och inte snabbt. Minns Libyen.

  Men beträffande det aktuella fallet. USA har hela tiden velat ta ifrån de europeiska kolonialmakterna deras fördelar. FDR hade det målet och även efter honom har USA speciellt under demokraterna gjort det.
  Sålunda fick de även Castros Kuba att hjälpa till och skydda amerikanska företag som gentjänst för att Marxister kunde ta ifrån Portugal dess makt över Angola.

  USA är nog inte helt emot Frankrikes (åtminstone retoriska) motgångar med att deras språk nu sägs ska tas bort av deras revolterande kolonier.
  Hittills har inte motsvarande hänt för engelska språket.

  I artikeln nämns G Edward Griffin ang den härskande bankkartelen.
  Han är mycket välinformerad men samtidigt patriot och därför sällar han sig lite grand mot bättre vetande till dem som uppfattar bankerna som något separat när de i själva verket är en symbiotisk beståndsdel i imperiet.

  Finanseliterna hade inte tvekat att samarbeta med Tyskland och Ryssland före WWI och senare mfl om inte anglosaxerna hade dödshotat ett sånt samarbete.
  Världskrigen var endast nödvändiga för att imperiet skulle bestå.
  Det var även Britternas elit som smidde ränker mot franska politiker som ingick i den grupp vilka följde Henry Carey’s system för nationsbyggande. Frankrike planerade på 1800-talet att utveckla afrikanska länder tvärtemot det koloniala synsättet.

  Finansmakt är inget separat utan systemet med kontroll av pengar och räntor har stort värde för att upprätthålla ett imperium.
  Hela systemet med avancerade finansfunktioner har troligen sitt ursprung i de ofrånkomliga merkostnader som följer för enskilda aktörer under internationell handel.
  Sannolikt har det utmynnat i att det är nödvändigt med vapen, ett ganska stabilt nätverk, hemliga överenskommelser, underättelseagenter, innovationer beträffande hur man kan överföra värden utan att behöva medföra fysiska dyrbarheter.
  Fenicierna Tempelriddarna och Tyska Orden & Hansan var alla handelsmän med svärd.
  Alla anglosaxiska skribenter, både vänster och konservativa, har en tendens att mystifiera finansmakt som ngt separat från deras imperium.

  • Mig veterligen köper franska företag det nigeriska uranet enligt framförhandlade handelsavtal mellan länderna, till marknadspriser. Det är inte precis otåliga parisare i väntan på att hämta ut morgonens baguette som gräver ut uranet i nattens mörker i yttersta hemlighet i Niger och sedan flyr fältet med några provrör uran i portföljen. Det är liksom inte så det går till. Det är nämligen så att allt laboratorie-, kärnbränsle- och vapenuran registreras och övervakas processuellt ned till minsta milligrammet av lättbegripliga säkerhetsskäl i Europa.

   Jag får ånyo ett fast intryck att herr Fagerström har en alltför stark känsla för intriger, konspirationsteorier och att alla tar skydd i nattens mörker i hemliga klubbar för att förgöra och sabotera för alla runtomkring sig.

 5. Det är flera bollar i ett där. Jag är stenhårt emot Usa hegemoni. Där sanktioner, krig och plundring är HELT okey och HELT vanliga utan MINSTA lilla konsekvenser. Vi har vant oss dessa senaste deccenier, så det inte ens är konstigt längre. Usa har flera hundra militära baser i hela världens alla hörn och kanter. Där man även utövar kontroll. Man krigar, hotar och utpressar länder efter eget tycke, utan minsta fördömanden av övriga clownerna här hemma i EU. Sedan 90talet då Sovjetunionen upplöstes, har Usa ständigt krigat, genomfört rena kupper mot länder, manipulerat, utpressat och ljugit. Då utan att ens gå in på Nato som ALDRIG borde utvidgats samma tidsperiod 90talet. Man äger ju även hela media flödet som bekant. Har Usa hegemoni funkat? Och har Usa använt denna totala makten rätt, eller ens MINSTA lilla rättvist? Lägger ca35-40% av världens ALLA militära utgifter, år efter år i många år. Ockuperar länder och plundrar öppet, utan att EU som vanligt säger något. Jag är emot denna Usa hegemoni som fortsätter tillåtas härja fritt i världen, där man dödat miljoner civila och krossat hela länder. Utpressa och utdelar ensidiga vidriga sanktioner jämt åt höger o vänster mot alla som ens vågar säga emot. Man har Guantanamo fängelset fortsatt öppet UTANFÖR sina egna gränser på Cuba. När sist såg man en rubrik om det. Julian Assange ruttnar i åratal för vad? Ockuperar och stjäl det sargade Syriens olja och vete. Samtidigt som man kväver landet med brutala sanktioner i åratal. Inte ens efter katastrofala jordbävningen där flera tusentals oskyldiga människor dog, med massiv förstörelse har dom hjärtlösa Usa lättat på dom vidriga sanktionerna och folk dör tills idag. Trots massa vädjanden, men inte av EU. Vägrar även lämna grannlandet Irak efter 20år där. Det är inte meningen att göra meterlång lista här på mesta, då jag skulle behöva skriva i flera dagar. Vilket jag varken kan, och de EJ min starka sida som de säkert märks. Man genomför renodlade kupper. Vare sej de Afrika, Latinamerika, eller arabländerna eller även i Europa. Man krigar, utpressar, mobbar, dödar, manipulerar nyhets flödet och dom korkade massmedierna. Kväver länder med vidriga ensidiga sanktioner jämt, där EU som dom hjärndöda åsnorna som dom är, ALDRIG säger emot. Usa mördar folk i det tysta också som EJ får MINSTA lilla rubrik ens. Mobba, mörda, råna, utpressar, och kriga ständigt för att mätta sin krigsindustrin. Dessa pengahungriga plundrare som genomför rena kupper mot länder, behöver stoppas. Usa med dess vasaller EU behöver ta ett steg tillbaka och tillåta multipolära världens födelse få fortsätta. På tal om dessa två länder. Nu ägnar man sej åt renodlad blodig Proxy krig mot Ryssland, som varat snart 18mån. Och som kostat amerikanska skattebetalarna flera hundratals miljarder. Samtidigt som man med ALLA medel försöker stoppa Kinas framfart senaste åren nu. Med desinformation, konfrontation och även olika former av sanktioner. Ja till Fred. Ja till multipolära fortsatta födelse. Nej till Nato och eviga krig. Nej till fortsatta missbruket av dom vidriga sanktionerna

 6. Johan de Naucier (adlig?) uppger en flyktingström med 50 miljoner afrikaner, 50 miljoner asiater och 50 miljoner araber. Han redovisar inte varifrån siffrorna är hämtade så jag förmodar att de är en produkt av hans egen fantasi. Jag betvivlar inte att många i de fattiga och ofta krigshärjade länderna drömmer om ett bättre liv och har lockats av västvärldens propaganda där deras värld beskrivs som ett lyckorike för alla oavsett kön, ras och utbildning. En falsk bild som även en adelsman borde känna till. Eller kanske inte? Jag tror inte att Ryssland, Kina eller Nordkorea har lyckats lika bra med att marknadsföra sina respektive länder som paradis och kanske inte heller anser det nödvändigt. Ett annat skäl kan vara att forna kolonier har tvingats hjälpligt lära sig herrestatens språk vilket oundvikligen leder dem till västliga länder. De kan också ha bringats tro att de är välkomna till den ”goda” världen vilket även en adelsman vet är falskt. Mer rasistiskt och protektionistiskt än USA finns inte även om EU-länderna tappert försöker följa efter.
  Vi tycks vara överens om att livet är ett helvete för större delen av mänskligheten. Men de Naurier tycks endast kunna se en lösning. Alla olyckliga satar måste söka sin lycka någon annanstans. Individen måste ”satsa på sig själv”. Att hjälpa de fattiga länderna ur deras misär genom att hjälpa dem bygga infrastruktur, utbilda dem, försvara deras rätt till sina naturtillgångar och stödja dem ekonomiskt som Kina och Ryssland gör är tydligen inte de Nauriers ”cup of tea”. Men om alla missnöjda flyttar till Ryssland, Kina eller Nordkorea så är problemet löst. Varför inte Iran? Jag har träffat många med samma tankegångar. Jag har aldrig gillat dem.

  • Mina givna exempel var självklart klara överdrifter för att belysa att Europa kan inte lösa hela det globala syds problem och låta en hel generation med unga män bosätta sig, efter livsfarliga flyktingresor, i Europa för att lösa sina hemländers främst (oförmåga) att bygga upp egenfungerandr sociala och ekonomiska överlevnadsförmåga; samtidigt som deras hemländers militärjuntor öser galla över allt europeiskt.

   PS. För Din antydande information: Adelstitlarna liksom denna klass försvann för evigt, tack och lov, i franska republiken redan året 1792, och existerar således inte längre ö.h.t. Jag är av gammal vänsterfamilj.

 7. Att ”flyktingar” mest män, söker sig till EU beror ju enbart på att man kan få bidrag och den omständigheten att straffen i EU för kriminalitet är mycket låga vilket gör att kriminella element gärna söker sig till länder som Sverige bland annat. En del debattörer här är verkligen naiva bortom allt förnuft och inte ens händelserna på Järvafältet är ett uppvaknande?

  • I Sydeuropa får illegala flyktingar inga bidrag, de försörjer sig genom svartjobb i t.ex. trädgårdsindustrin.

   • De flesta söker sig till Sverige, Tyskland, Holland m m som har generösa bidragssystem. Ingen söker sig till Polen, Ungern, Rumänien. I Sydeuropa härjar knarkligorna och många av dessa är ”flyktingar” som kom till Sverige först!

    • De flesta illegala immigranter arbetar svart och det i södra Europa. Det sägs att myndigheterna i såväl Spanien som Italien ser mellan fingrarna decennium efter decennium då denna svarta arbetarbas är grunden för att den spanska frukt- och grönsaksindustrin överhuvudtaget skall fungera, och de svart anställda lär vara många hundra tusen. Ungefär samma förhållanden råder i Italiens omfattande arbetskraft av alltifrån snickare, byggarbetare och städare till Italiens mycket omfattande prostitution.

     Sverige är inte på långa vägar i så dålig status som de illegala immigranterna i södra Europas länder, som dessutom gör ingenting, som oftast, åt fenomenet eftersom det gynnar ekonomiskt mycket väl, särskilt i ett i snart 30 år så illa och vanskött högerpopulistiskt Italien, ”Europas sjuke man”, för att tala ”ekonomiska”.

     • @Johan de Naucler 8 augusti, 2023 At 17:25
      Jag vet inte hur det är i Italien, men… i Spanien finns inga svartarbetare i jordbrukssektorn. Om det saknas folk för att plocka frukt och grönsaker hämtas från centralamerika.
      Tror inte att många har ”råd” att anställa ”svart” när böterna är ohuglig höga.

 8. Kloka män talar för att de har något att säga; Dårar för att de måste säga något – Platon.

  Frågan är, närmar vi oss den historiska vändpunkten för övergången från det existerande systemet till något annat, och kommer mänskligheten att ha tillräckligt med tid att slutföra den kommande världshistoriska övergången innan kapitalismen förstör civilisationens materiella grund som
  lider av obotlig och oåterkallelig skada? Kanske arbetarklasserna kommer att genomföra militanta kamper och kapitalismen att ersättas av ett eller flera nya system, mer jämlika och demokratiska än det nuvarande systemet? 

  Misslyckandet med att förhindra en större militär konflikt med en annan stormakt i ett geopolitiskt viktigt område är det definitiva beviset på att nedgången av den amerikanska hegemonin har gått in i sin slutfas – kollapsfasen. Vilka konsekvenserna blir när den amerikanska hegemonin kollapsar är  inte en spännande tanke, den är skrämmande.

  Vi lever i kärnvapentiden.

  Det finns inga »små« kärnvapen, och inte heller något »kärnvapenparaply«. Det går helt enkelt inte att försvara sig med eller mot kärnvapen.

  2022 slog Världsläkarorganisationen (WMA) fast att det ingår i läkares arbete och ansvar att jobba för att kärnvapen aldrig mer används.

  Det är faktiskt allas ansvar och i högsta grad våra svenska USA-vänliga politikers som beslutat över huvudena på sina medborgare om ett NATO-medlemskap. Svenska folkets skapta passvitet har gjort dem inkapabla att förstå hur det kommer att bli vid NATO-anslutningen.

  NATO använder kärnvapen, placerar kärnvapen på de allierades territorium och kräver deltagande i planering och övning för kärnvapenanvändning, det räcker inte för olyckor och tekniska eller mänskliga fel och terroristmetoder för oss närmare en kärnvapenkatastrof.
  Skrämmande tanke!

  • Carina L!
   ”Det är faktiskt allas ansvar och i högsta grad våra svenska USA-vänliga politikers som beslutat över huvudena på sina medborgare om ett NATO-medlemskap. Svenska folkets skapta passivitet har gjort dem inkapabla att förstå hur det kommer att bli vid NATO-anslutningen.”

   Jo men visst finns det ett problem om man säger så ,med vår representativa demokrati.
   Trots allt är det i min mening den bästa formen att organisera oss och därmed tillämpa folkviljans inflytande.

   • Olof, Sverige är urusel på att lyssna till folkviljan, folkomröstningar lyser med sin frånvaro inte bara det… folkomröstningar i Sverige är i regel rådgivande, hallå det är att se sina medborgare som inkompetenta, och politikerna kan fatta beslut som strider mot valresultatet…hallå, det är inte demokratiskt! Svenska politiker kväver folkviljan. I en typ av fall är en svensk folkomröstning beslutande: om frågan gäller en grundlagsändring och folkomröstningen hålls i samband med ett riksdagsval, så är ett nej i folkomröstningen bindande…
    men det är lätt för politiker att trolla bort ngt som kan bli bindande från folkviljans röster bara en lämplig ”orsak” hittas för att folkomröstningen inte ska/kan hållas i samband med riksdagsvalet.

    • Tack för svar Carina L!
     Jo jag vet att våra folkvalda politiker i förtroende inte alltid lever upp till sina viktiga uppdrag.
     Vad jag vill mena;
     Kan det vara så illa som följer; -”Vi får de politiker vi förtjänar.”
     Att bygga värdiga samhällssystem är uppenbart en lång och mödosam resa för mänskligheten men måste bevisligen ske skyndsamt i denna tid. Inte minst inför ett globalt, akut klimathot som vi alla är och varit påminda om sedan lång tid tillbaka.
     Ett oerhört viktigt ämne som inte är avhängt hur vi bygger demokratiska samhällen med folkets vilja som utgångspunkt.
     Jag ät rädd för att ”vi” förlorat mycket tid i det avseendet, ty det har funnits varningsklockor under en period av ett positivt folkrörelse- arbete som dessvärre mer eller mindre har klingat av.
     Min förta tanke i det avseendet går till Hans Palmstierna som 1967 gav ut boken;
     -Plundring, svält, förgiftning.-

     • Olof det var länge sedan en stark arbetar- och folkrörelse existerade i vårt långa land, allt det gamla har klingat ut för det nya att ta över och din tanke gick till -Plundring, svält, förgiftning.- som förde min tanke till BT Kemi- skandalen i Teckomatorp och Monica Nilsson, som bara var 25 år då, blev symbol för kampen mot giftföretaget BT Kemi. – Jag gjorde det för mina barns skull.

      1975 avslöjades att hundratals tunnor med farliga halter av fenoxisyror och Dinoseb grävts ner på norra fabriksområdet. Tunnorna var sönderrostade.
      Jag undrar hur många unga mljöaktivister känner till den skandalen och att idag finns det fortfarande inom vissa områden gifter kvar i marken i Teckomatorp.

    • Tack för svar,Carina L!
     Jo, jag vet att det förekommit
     och förekommer stora miljöskandaler
     i Sverige och annorstädes.
     En fråga som hänger i luften;
     Vilka demokratiska system skall förhindra detta?
     Och hur bestående kan ett sådant samhälle fungera
     med ledorden som följer; frihet jämlikhet och rättvisa?

     Vad jag försökte mena, i spår av ett
     hårt och uppoffrande arbete som våra pionjärer åstadkom,
     borde ”vi” haft möjligheter att göra så mycket bättre.
     Där fanns kvinnor för att nämna;
     För att nämna som exempel Elise Ottesen Jensen och fredsvännen Elin Wägner och därtill flertal män som modig visade vägen,
     ingen nämnd eller glömd.
     Nog kunde efterlevande generationer hedrat deras minne
     med samma goda exempel i en ny tid.

     • Olof, saklig information, faktabaserade kunskapskällor och engagemang, är viktiga komponenter människor bör äga från generation till generation och omsorgsfullt förmå sig att förmedla historiska goda gärningar till de efterlevande som inspiration till kreativt skapande av nya förebilder präglade av det progressiva förflutna. Familjen, skolan och samhället är en klassfråga. Ottar och många fler på 1900-talet arbetade utifrån det perspektivet.
      Frihet, jämlikhet och broderskap 
      var folk- och arbetarrörelsens motto på den tiden, ett minne blott.
      Icke att förglömma borgarklassens taktik,
      söndra och härska, så än idag.

  • Helt enig med Dig Carina!!🙀

   Vi borde införa ett internationellt kärnvapenförbud.

   Nato bygger helt sin styrka på kärnvapeninnehavet. Å andra sidan är dagens Ryssland endast en militär stormakt just på grund av sitt kärnvapeninnehav.

   Man kan ställa sig den märkliga frågan (och ganska oetisk faktiskt) att om vi avskaffade kärnvapnen kanske vi på nytt skulle gå in i en era av mer och fler våldsamma krig. Lika motbjudande är nog det reella faktum att kärnvapnens tid inneburit att många storkrig faktiskt inte brutit ut. Det är en svår dubbel känsla, och lika obehaglig.

   Både Gorbatjov och Reagan tyckte i flera förhandlingar (faktiskt) att vi nog borde avskaffa alla kärnvapen. Det föll på att Reagan ville absolut behålla SDI-projektet (på ryska SOI), d.v.s. ”stjärnornas krig” med laservapen utplacerade i rymden. Det kunde inte SSSR gå med på. Men chansen fanns faktiskt, innan herrar som Bush senior och Putin på varsina håll förstörde all dialog om kärnvapennedrustning. Tyvärr. Till sanning att säga så ligger huvudsakliga skulden på Washington som i princip lämnat alla kärnvapenbegränsade avtal, traktat och förhandlingar, ensidigt, dessutom mot de övriga Nato-ländernas vilja. En viss herr Kim i Nordkorea har ju inte heller gjort denna process särskilt enklare, även om jag (märkligt nog) förstår Pyongyang. Nu riskerar de inte (längre) ultimata militära neokonservativa militära hot från de galna militaristhökarna i Washington. Risken är att denna nordkoreanska kurs infinner sig i Iran (troligt), Japan(troligt) och Saudiarabien(mycket sannolikt om Iran väljer den ”nordkoreanska vägen”). Sedan ”glömmer” ”alla” de cirka 200+ israeliska kärnvapnen.

   Jag får citera det som marskalk Stalin spontant (utan självcensur, tydligen) sade stående vid en världskarta när han efter kriget tog (mycket sällsynt) en utländsk ambassadör i sitt arbetsrum: ”Ni vet, det är en galen tid vi lever i”.

   AVSKAFFA ALLA KÄRNVAPEN!!

   ”Fred och nedrustning är socialismens ideal” (V. I. Lenin).

   • Ryssland bara militär stormakt med kärnvapen? Det finns väl bara Kina som hade klarat av SMO bättre än Ryssland och det är för att de har massor av soldater att sätta in! Hur bra gick det för USA i deras krig i Mellanöstern? USA däremot är helt beroende av kärnvapen och de har visat sig villiga att använda dem. USA som konventionell krigsmakt är totalt oduglig, det är bara att konstatera efter alla deras fiaskon i krigen de senaste årtiondena!

   • Johan så fint skrivet och det är inte oetiskt att tänka som Sovjetunionen gjorde ”om ni vill förinta oss med den mest fruktansvärda metoden måste ni också förstå att vi kommer att försvara oss på det bästa sättet som får er att avstå” och med dessa ord vill jag du förstår att Ryssland idag med ständiga hot och lögner från västerländsk imperialism, lever i samma filisofiska anda (om än politiskt annorlunda) som Sovjetunionen ”vi kommer att försvara Ryssland på det bästa sättet som får hotet utifrån att avstå ett kärnvapenkrig” det ger jag dem som kommunist en eloge för.
    Tänk dig, vi lever i en värld full av kärnvapen, i havet, på land och i luften.
    Kärnvapentiden är ett arv till den yngre generationen, till deras barn och barnbarn, där finns inget hopp om en bättre framtid.

 9. J D Naucler talar om självständighet sen 60-talet men hoppar över Frankrikes monetära privilegium. Anglosaxerna som inte har svårt att fatta vad det innebär har inget emot avslöja det.
  Afrikanska intellektuella kan uttrycka det ”what is called the exorbitant privilege for the US dollar is somehow what France enjoys in its former colonies through the maintaining of the CFA franc”
  Jag gör inte anspråk på full insyn i dessa sammanhang och jag är inte mot Frankrike men en övergång till den moderna monetära teorin som såna kritiker brukar var inne på verkar rimligt.

 10. Tll JDN: Du klagar över alla flyktingströmmar, som drabbar Europa. MEN som allting annat i västvärlden är de ju marknadsstyrda, dvs frihets styrda!
  1) Näringslivet vill ha denna frihet, för att kunna pressa ned lönerna.
  2) Västvärldens och framförallt USA fria kultur, dvs billiga serietillverkade filmer har vräkts in över Afrikas TV-apparater. Vad visar de: Fria människor som lever på ett sätt som är ren lyx i stora delar av Afrika! Tacka fan för att det är hit alla fattiga afrikaner och asiater söker sig! Naturligtvis alla utbildade läkare, ingenjörer m.fl. också – För att inkomsterna är högre.
  Så bäste JDN: Börja med att införa sanktioner mot den billiga västvärldskulturen!

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here