Hur är USA involverat i Armenien?

5
941

Denna artikel i RT, 26 september har upphittats och översatts av Rolf Nilsson.
Läs gärna även en annan artikel av M.K.Bhadrakumar som delvis behandlar denna fråga.
https://www.rt.com/news/583592-usaid-influence-armenia-power/

________________________

Från att finansiera vänligt sinnade medier till att bygga biolaboratorier har Washington pumpat in tiotals miljoner dollar i den kaukasiska nationen

Några dagar efter vapenvilan i Nagorno-Karabach landade Samantha Power, administratör för USA:s byrå för internationell utveckling (USAID), i Jerevan med löften om ”stöd för Armeniens suveränitet”. RT undersöker hur USAID försöker omforma landet med hjälp av dess provästliga premiärminister.

 

1 Hur hamnade vi här?

Inför ett militärt angrepp från azerbajdzjanska styrkor gick det etniska armeniska ledarskapet i den omstridda provinsen Nagorno-Karabach förra veckan med på att lägga ner vapnen och låta territoriet införlivas med Azerbajdzjan.

Även om Armeniens premiärminister Nikol Pashinyan anklagade ryska fredsbevarande styrkor för att inte ha kunnat förhindra den azerbajdzjanska attacken, hade han redan erkänt territoriet som azerbajdzjanskt och försökte distansera sig från sina traditionella allierade i Moskva och ställa in sig hos USA genom att hålla militärövningar med amerikanska styrkor och skicka biståndspengar till Ukraina.

2 Vad gör USAID?

Power och Yuri Kim, tillförordnad biträdande sekreterare för europeiska och eurasiska frågor vid det amerikanska utrikesdepartementet, besökte Jerevan i måndags. Enligt ett pressmeddelande från utrikesdepartementet var syftet med besöket att ”bekräfta USA:s stöd för Armeniens suveränitet, oberoende, territoriella integritet och demokrati, samt att hjälpa till att tillgodose de humanitära behov som uppstått till följd av den senaste tidens våld i Nagorno-Karabach”.

Förra året spenderade USAID 33,7 miljoner dollar på Armenien, enligt organisationens webbplats. Nästan hälften av detta belopp gick till projekt inom regeringen och det civila samhället. Myndigheten uppgav att den har för avsikt att påskynda landets ”strategiska övergång till ett mer inkluderande, demokratiskt och ekonomiskt motståndskraftigt samhälle”.

USAID är Washingtons främsta distributör av civilt utländskt bistånd. Med en årlig budget på närmare 30 miljarder dollar är byrån aktiv i över 100 länder. Medan vissa av dess uppdrag handlar om att tillhandahålla mat eller medicin till utvecklingsländer, har man anklagats för att finansiera farlig biologisk forskning, och enligt presidentkandidaten Robert F. Kennedy Jr, är man en ”CIA cutout”.

USAID söker för närvarande entreprenörer för turism, katastrofinsatser och PR-projekt i Armenien. Andra amerikanska regeringsorgan har dock redan spenderat miljontals dollar på att återuppbygga den armeniska regeringen och det civila samhället i USA:s anda.

3 Amerikanskt inflytande

Enligt den amerikanska regeringens webbplats för upphandlingar planerar utrikesdepartementet för närvarande att anlita en juridisk konsult för att skriva om armeniska arbetslagar, spendera 1,5 miljoner dollar på antikorruptionsinitiativ och köpa en simulator för skjutvapenutbildning för armenisk polis, som Pashinyan har lovat att använda i en ”tuff reaktion” mot demonstranter.

Utrikesdepartementet har redan betalat en tankesmedja, finansierad av USAID, EU och Storbritannien, nästan 30 000 dollar för att ”avslöja manipulationer och smutskastningskampanjer i Armenien”, utöver att finansiera anti-”propaganda”-utbildning för armeniska journalister. Ytterligare 70.000 dollar har använts för att marknadsföra amerikanska statliga medier i armenisk TV, medan 25.000 dollar har avsatts för ”HBT-stödprogram”.

Dessutom försöker Pentagon för närvarande bygga en anläggning för ”minskning av biologiska hot” i Armenien. Pentagons beskrivning av denna anläggning är vag, men Ryssland har anklagat USA för att använda liknande laboratorier i Ukraina för forskning och tillverkning av biologiska vapen

4 Rysslands reaktion

Armenien är en före detta sovjetrepublik och medlem i CSTO (Collective Security Treaty Organization), ett rysklett försvarsblock som i stort sett motsvarar NATO. Det ryska utrikesministeriet varnade på måndagen för att Pashinyan ”gör ett stort misstag” genom att vända sig till väst och hävdade att medan Ryssland och Armenien har ”i stort sett gemensamma intressen inom områdena säkerhet och utveckling”, intresserar sig USA bara för Armenien för att ”orsaka strategisk skada för Ryssland” och ”destabilisera den eurasiska regionen.”

 

Föregående artikelFolkomröstningarna i Ukraina, Slovenien, Kroatien, Bosnien-Hercegovina och Kroatien
Nästa artikelLördagsintervjun i P1 med Ukrainas ambassadör
Global Politics
Globalpolitics.se är en partipolitiskt obunden, vänsterorienterad och oberoende analyserande debatt- och nyhetstidning med inslag av undersökande journalistik.

5 KOMMENTARER

  1. Att orsaka strategisk skada på västeuropas säkerhet är det ryska utrikespolitiska huvudspåret. Det är visserligen bara näst bäst, helst skulle de vilja ha imperiets västgräns vid engelska kanalen, men är däremot genomförbart. All rysk verksamhet i Afrika tjänar till att försvaga Italien, Frankrike, UK och Tyskland. Det är Wagnergruppens egentliga verksamhet.

    • Eftersom det är fritt fram att hävda vad som helst om Ryssland så bidrar jag med mitt till lögnimperiets propaganda kassa s a s. Den lider så här:
      ”Ryssland vill allra helst ha imperiets västgränsen vid Franska Guyana i Sydamerika”

  2. Armeniens ledare sket ned sej. Vilken korkskalle till ledare. Han sket ned sej och sålde genast ut sej till Usa av alla under bordet. I hopp om att ryssarna EJ skulle få reda på detta. Förhandlingar ägde rum före, före, under tiden och efter som var framgångsrika. Men denna klantskallen gav sej ut på farliga vatten och bakom ryggen på ryssarna där förhandlingarna”förstördes” Sedan går han upprepade gånger och uttalar sej helt korkat och HELT öppet. Ryssarna fick EJ veta nåt före när gäller Usa blandning här, där dom EJ hade skit göra. Det blev soppa av de hela så fort den armeniska ledaren tog in Usa här, och här är resultatet av det

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here