I den brittiska politikens ödemarker. Vem blir nästa premiärminister?

4
813

Den här kommentaren har översatts från Indianpunchline, den indiske karriärdiplomaten MH Bhadrakumars sitehttps://www.indianpunchline.com/the-wasteland-of-british-politics/

_____________________________________________________________________

I den brittiska politikens ödemarker

M.K Bhadrakumar
När ett fult maktspel markerar slutet på en fenomenalt framgångsrik politikers karriär är det en smärtsam syn. Av alla uppgifter i den brittiska pressen under de senaste veckorna framgick det tydligt att de långa knivarnas natt närmade sig för den mest fotogeniska premiärminister som Storbritannien och Nordirland någonsin har producerat – Liz Truss.
Enoch Powell, om jag minns rätt, sade en gång att tragedin för de flesta politiker är att de inte vet när de ska lämna det offentliga livet innan solen börjar gå ner västerut över deras karriär. Truss bjuder faktiskt på ett sådant skamligt slut på sin fantastiska politiska karriär.
Liz Truss Official Portrait. Wikipedia
Hon borde nämligen ha vetat att det i livet är viktigare att vara medveten om sina svagheter än om sina styrkor. Men hon eldades upp av en överdrivet hög ambition att glida in i Margaret Thatchers skor, samtidigt som det var kristallklart för alla som såg hennes kontroversiella besök i Moskva i februari att Truss var farligt nära att bli avslöjad som en inkompetent politiker. När jag tänker efter så sökte hon ivrigt efter en inbjudan från Moskva och sökte ivrigt efter rubriker i media som en tuff diplomat, även när stormarna samlades kring Ukraina.
Men Truss tror förmodligen att framgång och kompetens inte nödvändigtvis hänger ihop och att politik handlar om paketering och marknadsföring – eller om ren tur. Hon har rätt i sin uppfattning. Boris Johnson hade sina användningsområden för henne. Men Truss ignorerade att Storbritannien inte bara är sjukt utan troligen terminalt sjukt, och att endast en politiker med en trollstav kan navigera landet ut ur sitt elände, och att hon inte klarade av den uppgiften.
Resultatet är att Truss inom en månad efter sin tid som premiärminister har bevisat att Zelenskys förbannelse är verklig. Om hon ville överge planerna på att skrota den planerade höjningen av bolagsskatten från 19 till 25 procent var det illa. Men när hon drog sig tillbaka var det också dåligt. Den politiska atmosfären blev svavelhaltig.
Naturligtvis är en dag en lång tid i politiken, men av allt att döma är Truss ett utbränt fall och hennes dagar som premiärminister är räknade. Uppmärksamheten har redan riktats mot Rishi Sunak som hennes troliga efterträdare. Kommer det att göra någon skillnad?
Redaktören: Rihi Sunak och hans hustru har tillgångar på över motsvarande 7 miljarder kronor. Han har tidigare arbetat på Goldman Sachs.

Wikipedia.

Sunak har en kuslig likhet med Barack Obama – en sprallig, karismatisk, välutbildad globalist, som skulle kunna accepteras av landets permanenta etablissemang som en person som man kan lita på att han eller hon inte kommer att ställa till det för alla. Men är det allt som behövs för att styra Storbritannien ut ur krisläget?
En stor del av Storbritanniens problem i dag beror på västvärldens sanktioner mot Ryssland. Enligt en rapport i Sunday Telegraph protesterade brittiska medborgare redan i mitten av april mot sanktionerna på grund av stigande priser, särskilt bränslepriser. Tidningen The Guardian rapporterade också att det skulle uppstå ett inflationstryck och att ekonomin skulle avta i Storbritannien till följd av de ekonomiska åtgärderna mot Ryssland.
”Chockvågorna från den ryska invasionen av Ukraina kommer att sänka den brittiska levnadsstandarden med 2 500 pund per hushåll, leda till ett mer ihållande inflationstryck och bromsa ekonomin till stillastående nästa år, fruktar ekonomer”, skrev tidningen i mars.
Marknadens förtroende har kraschat, pundets och statsobligationernas värde sjunker och Bank of England är orolig, eftersom investerarna är rädda för att den brittiska ekonomin omöjligen kan stå för en 60 miljarder pund stor ökning av statsskulden.
Å andra sidan måste de offentliga utgifterna minskas även om man riskerar att framkalla en bredare social explosion. Men hur hittar man tiotals miljarder pund i nedskärningar på bara tre veckor? Utförsäljningen av obligationer och pundets fall fick Bank of England att höja räntorna snabbare än planerat, vilket i sin tur fick bolånen att skjuta i höjden.
Haken är att om Sunak verkligen tas in som premiärminister kommer det att vara resultatet av en palatskupp och av fel skäl, särskilt hans formidabla manipulativa förmåga i maktens korridorer. Times skrev: ”Ledande konservativa håller samtal om att ersätta Liz Truss med en gemensam biljett av Rishi Sunak och Penny Mordaunt som en del av en ’kröning’ av parlamentsledamöter”.
”Omkring ’20 till 30′ före detta ministrar och ledande bakbänkar försöker hitta ett sätt för ett ’äldreråd’ att säga åt Truss att sluta.” Kuppen utförs nästan öppet av världens banker och kapitalförvaltare med en stigande förhoppning om att det nya laget skulle kunna återupprätta förtroendet för den brittiska ekonomin – samtidigt som det i verkligheten skulle tillfredsställa finansoligarkins intressen.
Om tricket inte fungerar eller om något går allvarligt fel finns plan B – ett parlamentsval. Det intressanta är att om oppositionen Labour vinner – vilket den mycket väl kan göra med tanke på att de nuvarande opinionssiffrorna visar att de konservativa kommer att reduceras till bara 85 mandat, från 356, vilket är deras överlägset sämsta resultat någonsin – kommer finansoligarkins intressen att förbli helt säkra i händerna på Labourledaren Sir Keir Starmer. Man kan lita på att labourledaren kommer att tjäna de globala spekulanterna och företagens styrelserum.
Efter att Jeremy Corbyn störtades skedde en grundlig utrensning av hans flock av socialister.
Jeremy Corbyn – Wikimedia Commons – Photo: David Hunt
Det är ett tråkigt resultat. Nyligen visade Al Jazeera ett fängslande reportage om hur den inre partidemokratin fungerar inom Labour, som visar ”hur partiets byråkrater, vars nominella funktion är att tjäna partiets intressen, försökte underminera medlemmar som stödde Jeremy Corbyn,… Labours ledare från 2015 till 2020,… den första otvetydigt socialistiska ledaren för partiet sedan 1980-talet, (som) red på en våg av folkligt missnöje mot det politiska etablissemanget och stod på en plattform för offentligt ägande av nyckelindustrier, en stärkt välfärdsstat och ett slut på de åtstramningsåtgärder som infördes av den konservativa regeringen vid den tiden. ”
Både när det gäller klasskriget på hemmaplan och Storbritanniens krig mot Ryssland och Kina utomlands kan man inte förvänta sig någon allvarlig förändring av ett regimskifte som kalibrerats av den djupa staten. Den enda silverlinjen är att Storbritanniens kapacitet att ge bränsle till kriget i Ukraina har minskat drastiskt eftersom landet utkämpar sin egen kamp för överlevnad. Med en 80 000 man stark stående armé – en fjärdedel av Eritreas storlek – gick Storbritannien ändå långt över sina tillgångar då det gäller Ukraina.
Det rätta är att Storbritanniens nästa premiärminister utan dröjsmål besöker Washington och övertalar president Biden att avsluta detta meningslösa krig i Ukraina och häva sanktionerna mot Ryssland, som har blött ut Storbritanniens och andra europeiska allierades ekonomier. Det centrala är att Europas välstånd byggde på tillgången till billiga, pålitliga energileveranser från Ryssland i enorma mängder.
Sveriges försvarsminister Peter Hultqvist och Storbritanniens försvarsminister Ben Wallace besökte på torsdagen ett snöigt Arvidsjaur (Foto: Philip Svanberg/Försvarsmakten)
Men det kommer att vara en djävulsk handling – nästan ett självmord – för Sunak eller någon annan brittisk politiker att ta sig an den djupa staten. Kommer Sunak att klara av det? Lämnad åt sig själv har han aldrig låtit entusiastisk över kriget i Ukraina eller regimen i Kiev. Så kommer den djupa staten att ta risker? Det är faktiskt just där som Ben Wallace, försvarsministern, skulle ha sina chanser. En mörk häst som travar nerför stigen i den brittiska politikens vildmark!
Föregående artikelEkonomen Michael Hudson om inflationen och Fed:s plan att sänka lönerna: En depression är på väg? – Del 4
Nästa artikelInte bara SVT borde skämmas – om svenska medier, Ryssland och Ukraina
Global Politics
Globalpolitics.se är en partipolitiskt obunden, vänsterorienterad och oberoende analyserande debatt- och nyhetstidning med inslag av undersökande journalistik.

4 KOMMENTARER

  1. Det blev en Dam(m) Tuss affär över det hela – bortblåst av sin egen ofantliga okunnighet – precis det vi anade. Inte ens fotogeni kunde rädda misslyckad Thatcher kopia 🤣🤣🤣

  2. Gillar EJ henne tyvärr.Även om det inte hör hit måste jag ändå säga de,att gillar EJ henne alls. Hon är bedrövlig och inkompetent.Hon är så dryg och bortskämd också så det skriker om det, samtidigt som hon inte har verklig kontakt med vanliga folket. Hon är bra för dom rika,och jobbar för dom rika utan kontakt med vanliga folket om man kortfattar det. Men jag undrar samtidigt hur länge dessa korkade sanktionerna mot Ryssland ska kvarstå? Europa är så jävligt korkade när man har ekonomiska kriser OCH inflation som ingenstans går ner, OCH där man vet att om man tog bort dom korkade sanktionerna mot Ryssland skulle detta GENAST lindra krisen i Europa. Gått 7mån och folket har fått nog med dessa priser på ALLT. Hur länge till ska vi betala Ukrainas korrupta regim. Folket i flertalet europeiska länder har fått nog och protesterar trots dom vidriga massmedierna som ingenstans är på dessa folkets sida.Dessa skyddar istället dom korkade regeringarna som kör sitt vidriga proxy krig,i hundkoppeln där Pentagon maffian drar i kopplet

    • Hur många rika finns det kvar i Storbritannien när alltfler blir fattiga då pundet och ekonomin rasar? Även om du har pengar kommer samhällets förfall att göra ditt liv begränsat och kriminaliteten galopperar precis som i USA. Men visst kan man bo i välbevakade självpåtagna fängelser så länge pengarna räcker men många kommer att lämna det sjunkande råttboet som en gång vara ett imperium. Frågan är bara vart? Nya Zeeland och Australien kan ju ge en frist och Nya Zeeland anses även kunna klara sig hyfsat från konsekvenserna av ett kärnvapenkrig på norra halvklotet även om Wellington t ex nog kan stryka med.

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here