I en värld som styrs av propaganda kommer en sund världsbild nödvändigtvis att vara en marginell världsbild

2
1202
Bild: Jönköpings läns museum

Källa: https://caitlinjohnstone.com.au/2023/08/23/in-a-world-ruled-by-propaganda-a-sane-worldview-will-necessarily-be-a-fringe-worldview/ , en artikel av Caitlin Johnstone  

23 augusti 

___________________________________ 

Ett av de värsta misstagen man kan göra när man formulerar din förståelse av världen är att börja med antagandet att den sannaste och mest exakta positionen måste ligga någonstans nära mitten av de två stora politiska perspektiv som man ser utlagda.  

       Det är ett misstag, inte bara för att antagandet att mittenpositionen måste vara den bästa är en typ av felaktigt resonemang som kallas ”middle ground fallacy” (den rätta positionen mellan ”Drick en liter blekmedel dagligen för god hälsa” och ”Drick noll blekmedel dagligen för god hälsa” är inte ”Drick en halv liter blekmedel dagligen för god hälsa”); det är också ett misstag eftersom hela inramningen uppstår från en situation som har konstruerats artificiellt av de mäktiga. 

 Det är ett väldokumenterat faktum att de rika och mäktiga lägger stora förmögenheter på att manipulera det politiska och mediala landskapet på ett sätt som tjänar deras intressen. Deras kontroll över nyhetsmedierna och Silicon Valleys tekniska plattformar används för att tta agendan och påverka allmänhetens uppfattning genom att bestämma vilka frågor som ska få uppmärksamhet och vilka som inte ska få det på ett sätt som bevarar det politiska status quo som de har byggt sitt imperium på, och därmed krymper Overton-fönstret för acceptabel debatt till ett mycket smalt spektrum vars resultat inte kan hota deras intressen på något sätt. 

 ”Normala mänskliga varelser  

  • vars hjärnor inte har förvandlats till pulversoppa av propaganda från endera mainstreamfraktionen – skulle mycket hellre vilja undvika gigantiska världshotande konfrontationer mellan kärnvapenbeväpnade nationer.” https://t.co/mUIQO8eLzc 
  • Brunapper (@brunapper) 22 augusti 2023 

 Vi diskuterade just denna dynamik med avseende på USA:s aggression riktad mot Ryssland och Kina; Overton-fönstret håller på att förminskas till en debatt om vilken amerikansk fiende som ska vara målet för de mest imperialistiska aggressionerna, och röster som förespråkar avspänning med båda länderna hittar ingen plattform i mainstream-politiken eller media. Det var detta Noam Chomsky talade om när han sade att ”det smarta sättet att hålla människor passiva och lydiga är att strikt begränsa spektrumet av acceptabla åsikter, men tillåta en mycket livlig debatt inom detta spektrum”. 

 Människor antar att det måste finnas en sanning i den allmänna världsbilden eftersom så många andra omfattar den allmänna världsbilden, när den enda anledningen till att den världsbilden är allmän i första hand är att så mycket rikedom och inflytande har gått till att göra den allmän. I själva verket är antagandet att sanningen finns någonstans i någon av de två vanliga politiska ståndpunkter som främjas av ledarna för det västerländska imperiet ett exempel på bandwagon-effekten, som beskriver den kognitiva bias där människor tenderar att ta till sig övertygelser, beteenden, stilar och attityder enbart för att det är vad människorna omkring dem gör. 

 Denna bias skulle ha haft evolutionära fördelar tidigt i vår utveckling som art. När våra evolutionära förfäder var byten för förhistoriska köttätare var det en överlevnadsfördel att börja springa för sitt liv om man såg andra medlemmar i sin stam springa, även om man själv inte såg vad de sprang ifrån. Som primater, vars överlevnad berodde på social sammanhållning, skulle det innebära en nästan säker död genom rovdjur eller svält att bli avvisad av stammen, så det var nödvändigt att anpassa sig på alla sätt som förhindrade att avvisandet skedde. 

Men vi lever inte i förhistoriska tider längre. Vi lever i en civilisation med en mycket komplex informationsmiljö som ständigt manipuleras bort från sanning och exakthet och till fördel för mäktiga människor som styr över oss. Om du följer med flocken kommer du att bli lurad. 

 Video 

 I själva verket är de så kallade ”centristerna” eller ”moderaterna” i vår värld egentligen våldsamma extremister, eftersom de stöder den mest mordiska och tyranniska maktstrukturen på vår planet, och endast betraktas som moderata eftersom de sitter i mitten av ett helt artificiellt skapat spektrum. Ett perspektiv som faktiskt är sunt kommer att vara ungefär så långt ifrån deras perspektiv som du kan komma. 

 Eftersom majoriteten av människor har lurats av propaganda till att omfatta vanliga politiska perspektiv, kommer de med en korrekt läsning av saker och ting nödvändigtvis att vara en liten marginell minoritet tills denna dynamik förändras. Så länge hela din civilisation är uppbyggd kring bedrägeribaserade perspektiv som tjänar de mäktiga, kommer du, om du följer strömmen, att hindras från att skapa dig ett sanningsbaserat perspektiv som tjänar mänskliga intressen. 

 Så du måste bli bekväm med att förkasta vanliga ortodoxier, avfärda vanliga medier och undvika vanlig politik, eftersom dessa saker alla är oskiljaktigt sammanvävda med den matris av bedrägeri genom vilken våra härskare har dragit ögonbindeln över denna civilisation. Detta kommer inte att vara ett tecken på att du är ute och cyklar eller en knäppgök eller någon snobbig hipster som avvisar allt som är mainstream på grund av ett patologiskt behov av att vara annorlunda, det kommer att vara ett tecken på att du ser saker klart. 

 Detta kan ibland skilja dig från din stam; som Terence McKenna sa: ”Kostnaden för förnuft i det här samhället är en viss nivå av alienation.” Men vi kan fortfarande hitta varandra på nätet, så vi är aldrig riktigt ensamma, och kostnaden är definitivt värd det. Den uppriktiga strävan efter ett sanningsbaserat perspektiv är i slutändan den säkraste vägen, inte bara mot ett sunt samhälle, utan även mot varaktig lycka som individ. 

Föregående artikelVästerländskt “stöd” till Ukraina? Århundradets propagandakupp
Nästa artikelKina producerar de flesta av världens solceller – med hjälp av kol
Global Politics
Globalpolitics.se är en partipolitiskt obunden, vänsterorienterad och oberoende analyserande debatt- och nyhetstidning med inslag av undersökande journalistik.

2 KOMMENTARER

  1. Apropå ”mittenpositionen” så undrar jag om det inte var Tage Danielsson som hade en historia om huvudstäderna i Norden? Läraren frågar ”I hvilket land er Stockholm hovedstad?” Ole svarar ”Norge”, men Fie invänder och säger ”Nej det er forkert. Det er Finland!” Då säger läraren ”Det rigtige svar er et sted midt imellem.”

  2. Det går tyvärr mycket djupare än så. Lyssna exempelvis på meningen.
    Vi gick kraftigt framåt åt vänster medan vissa kämpade för att dra oss bakåt åt höger mot en 1800-tals politik.

    Eller titta på de subliminära budskap som TV4 visade redan under de första inslagen om Ukraina. Med en blodig hand över Putins ansikte. Detta är extremt skickligt skapat för att undermedvetet påverka oss när vi tänker på Putin.

    Eller de rapporter om ”skadade barn” som i början utgjorde större delen av krigsnyheterna och som bortsätt från nyheten att ”fienden” kontrollerar media även under första- och andra värdskriget utgjorde de två vanligaste formerna av media-manipulation. Senast under Quwait -kriget användes USAs favoritnyhet: Att fienden medvetet stängt av strömmen till kuvöser. Något som får oss att omedelbart slå av vårt kritiska tänkande, då detta givetvis inte kan accepteras.

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here