I USA och Europa börjar beslutsfattare tala om fredsförhandlingar för Ukraina

3
329
Ukraina motoffensiv. Bild Bhadrakumar

Ukrainas motofffensiv har inte varit framgångsrik, ja snarast ett fiasko. Verkar finnas en bred enighet om det.

I NBC News skriver nu Courtney Kube, Carol E. Lee och Kristen Welker en intressant artikel. Jag återger huvuddelen och avslutar med en kommentar och med information om vad som är förhandlingspositiv attityd från Kiev.

___________________________

Amerikanska och europeiska tjänstemän har börjat ”prata tyst” med den ukrainska regeringen om vad eventuella fredsförhandlingar med Ryssland kan innebära för att avsluta kriget, enligt en nuvarande högt uppsatt amerikansk tjänsteman och en tidigare högt uppsatt amerikansk tjänsteman som är bekant med diskussionerna.

Samtalen har inkluderat mycket breda konturer av vad Ukraina kan behöva ge upp för att nå en överenskommelse, sade tjänstemännen. Några av samtalen, som tjänstemännen beskrev som känsliga, ägde rum förra månaden under ett möte med representanter från mer än 50 länder som stöder Ukraina, inklusive NATO-medlemmar, känt som Ukraine Defense Contact Group, sade tjänstemännen.

Diskussionerna är ett erkännande av dynamiken militärt på marken i Ukraina och politiskt i USA och Europa, sade tjänstemännen.

De började mitt i oro bland amerikanska och europeiska tjänstemän att kriget har nått ett dödläge och om förmågan att fortsätta att ge stöd till Ukraina, sade tjänstemän. Bidenadministrationens tjänstemän är också oroliga för att Ukraina håller på att få slut på styrkor, medan Ryssland har ett till synes oändligt utbud, sade tjänstemännen. Ukraina kämpar också med rekrytering och har nyligen sett offentliga protester mot några av president Volodymyr Zelenskyys öppna värnpliktskrav.

Och det finns en oro i den amerikanska regeringen över hur mycket mindre offentlig uppmärksamhet kriget i Ukraina har fått sedan Israel-Hamas-kriget började för nästan en månad sedan, sade tjänstemännen. Tjänstemännen fruktar att denna förändring kan göra det svårare att säkra ytterligare stöd till Kiev.

Vissa amerikanska militära tjänstemän har privat börjat använda termen ”dödläge” för att beskriva den nuvarande striden i Ukraina, och vissa säger att det kan komma att handla om vilken sida som kan upprätthålla en militär styrka längst. Ingen av sidorna gör stora framsteg på slagfältet. Tjänstemän har också privat sagt att Ukraina troligen bara har fram till slutet av året eller kort därefter på sig innan mer brådskande diskussioner om fredsförhandlingar bör inledas. Amerikanska tjänstemän har delat sina åsikter med europeiska allierade.

”Eventuella beslut om förhandlingar är upp till Ukraina”, sade Adrienne Watson, talesperson för det nationella säkerhetsrådet, i ett uttalande. ”Vi är fokuserade på att fortsätta att stå starkt till stöd för Ukraina när de försvarar sin frihet och sitt oberoende mot rysk aggression.”

President Joe Biden har varit intensivt fokuserad på Ukrainas utarmande militära styrkor, enligt två personer som är bekanta med saken.

”Manpower är högst upp i administrationens oro just nu”, sa en. USA och dess allierade kan förse Ukraina med vapen, sade denna person, ”men om de inte har kompetenta styrkor för att använda dem gör det inte så mycket nytta”

Biden har begärt att kongressen ska godkänna ytterligare finansiering för Ukraina, men hittills har ansträngningen misslyckats på grund av motstånd från vissa republikaner i kongressen. Vita huset har kopplat samman stöd till Ukraina och Israel i sin senaste begäran. Detta har stöd bland vissa republikaner i kongressen, men andra republikanska lagstiftare har sagt att de endast kommer att rösta för ett stödpaket till Israel.

Är Putin redo att förhandla?
Biden-administrationen har inte någon indikation på att Rysslands president Vladimir Putin är redo att förhandla med Ukraina, sade två amerikanska tjänstemän. Västerländska tjänstemän säger att Putin fortfarande tror att han kan ”vänta ut väst” eller fortsätta slåss tills USA och dess allierade förlorar inhemskt stöd för att finansiera Ukraina eller kampen för att förse Kiev med vapen och ammunition blir för kostsam, sade tjänstemän.

Både Ukraina och Ryssland kämpar för att hålla jämna steg med de militära leveranserna. Ryssland har ökat produktionen av artillerigranater och kan under de närmaste åren producera 2 miljoner granater per år, enligt en västlig tjänsteman. Men Ryssland avfyrade uppskattningsvis 10 miljoner rundor i Ukraina förra året, sade tjänstemannen, så det kommer också att behöva förlita sig på andra länder.

Biden-administrationen har spenderat 43,9 miljarder dollar på säkerhetshjälp för Ukraina sedan Rysslands invasion i februari 2022, enligt Pentagon. En amerikansk tjänsteman säger att administrationen har cirka 5 miljarder dollar kvar att skicka till Ukraina innan pengarna tar slut. Det skulle inte finnas något stöd kvar för Ukraina om administrationen inte hade sagt att den hittat ett redovisningsfel på 6,2 miljarder dollar från månader av övervärderad utrustning som skickats till Kiev.

Allmänhetens stöd minskar
Framstegen i Ukrainas motoffensiv har varit mycket långsamma, och hoppet om att Ukraina kommer att göra betydande framsteg, inklusive att nå kusten nära Rysslands frontlinjer, håller på att falna. En brist på betydande framsteg på slagfältet i Ukraina hjälper inte till att försöka vända den nedåtgående trenden i allmänhetens stöd för att skicka mer hjälp, sade tjänstemän.

Redaktörens kommentar:

Zelensky har tidigare krävt att Putin ska avgå som villkor för förhandlingar. Motsvarande krav finns inte från Putin eller Ryssland efter vad jag vet. Jag tror att Ryssland är öppet för förhandlingar ganska snart, och det finns signaler . Helst vill nog Ryssland trots allt ha vissa territoriella framsteg. Jag tror att Ryssland vill ha krav på säkerhet i linje med dem de krävde i förhandlingsbud till USA respektive Nato. Dessa avvisade utan vidare kraven – och vilket innebar en sista avgörande faktor för Ryssland. Ukraina och andra stater måste förstås få motsvarande säkerhetsgarantier. Ryssland kommer att kräva att Ukraina inte går med i Nato och att Ukraina inte åter få ha kärnvapen. Ukraina kommer att kräva att återfå Krim och de 4 oblasten. Jag kan tänka mig att Ryssland kräver att få behålla Krim, Donetsk och Luhansk samt att tillhörighet i de två andra oblasten bestäms i en folkomröstning under övervakning av t.ex. FN eller OSSE. Jag kan tänka mig att Ryssland erbjuder Ukraina vissa ekonomiska fördelar. Vore klokt av Ryssland att erbjuda medel till återuppbyggnad och leveranser av gas till förmånliga villkor.
Vid fredsförhandlingar bör andra delta. FN? OSSE?`USA & Kina?
Stefan Lindgren

Vid sidan av de utmärkta bloggtidningarna Nyhetsbanken och 8 dagar utger Stefan Lindgren utmärkta veckotidningen ”Ryska posten”, som man kan prenumerera på för 250 kronor/år via bankgiro: 403-2132.

I nr 38 från 23/10 finns artikeln Kiev öppnar för förhandlingar?
Fredssamtal om Ukraina kan börja först när Kiev häver sitt förbud mot sådant förhandlingar, sade Rysslands president Vladimir Putin på en presskonferens i Beijing
i onsdags18/10. Enligt Putin har det kommit signaler från vissa ukrainska tjänstemän om att fredssamtal kan vara möjliga

Joseph Borell

¬- Detta är en förändring till det bättre. Det här är något [EU-diplomaten Josep] Borrell redan talar om och förtjänar beröm för. Det är dock inte tillräckligt. Specifika åtgärder måste vidtas om det finns en verklig önskan att förhandla”, avslutade den ryske ledaren.

Gerhard Schröder

Den tysk ex-kanslern Gerhard Schröder bekräftar i en intervju i tidningen BILD att en överenskommelse om fred mellan Ukraina och Ryssland ingicks i mars 2022,
men att Ukraina ändrade sig efter att ha fått kontraorder från Washington.
Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj hade dessförinnan bekräftat i en intervju med den amerikanska TV-kanalen ABC att Ukraina kunde avstå från Natomedlemskap som ett led i en uppgörelse.  https://tass.com/politics/1692945

Relaterat

Kriget i Ukraina måste få ett slut – Tänk nytt!

Föregående artikelUSA vill kunna angripa direkt med kärnvapen
Nästa artikelManifestation för Palestina, fred söndag kl 12 på Odenplan. Jättedemonstrationer i USA.
Global Politics
Globalpolitics.se är en partipolitiskt obunden, vänsterorienterad och oberoende analyserande debatt- och nyhetstidning med inslag av undersökande journalistik.

3 KOMMENTARER

 1. USA!!! och EU har absolut inga fredsplaner…..
  ×××
  Eftersom världens misslyckande med att stoppa massaker efter massaker i Gaza visar det djupa misslyckandet med det FN-centrerade internationella systemet, riktar Vijay Prashad  uppmärksamheten mot den konflikt som hotar i Nordostasien.
  Det trasiga internationella systemet, med rötter i FN, ledde till konflikten i Ukraina och driver nu på en farlig konfrontation i Nordostasien, med brännpunkter runt Koreahalvön och Taiwan.

   &

  MOSKVA, 4 november. /TASS/. Ingen ledare i USA eller Europeiska unionen sätter press på Ukraina att sätta sig vid förhandlingsbordet med Ryssland, försäkrade president Vladimir Zelensky.

  ”Ingen sätter press på mig. Så var det sedan krigets början och före kriget. Nu sätter ingen ledare i USA eller EU, ingen press på oss för att vi ska sätta oss vid förhandlingsbordet med Ryssland och ge bort något”, sade han vid en gemensam presskonferens med EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen, som var i Kiev på besök.

  Zelenskyj sade att ”det finns inget sådant (samtal – TASS) och det kommer inte att finnas något sådant.” Sedan tillade han med missnöje att frågan om västerländska påtryckningar på Kiev för att inleda samtal stöddes ”även av ukrainare”.

  Tidigare den 4 november rapporterade TV-kanalen NBC med hänvisning till amerikanska tjänstemän att USA och EU hade börjat prata med Ukraina om möjliga fredssamtal med Ryssland och vad Kiev skulle kunna behöva ge bort för en kompromiss.

              &

   ”USA är mycket djupt involverat i denna konflikt. Och de behöver inga framsteg mot fred, åtminstone inte just nu. De satsar på att öka upptrappningen genom att öka vapenleveranserna samtidigt som de använder Europa, som kommer att bära den huvudsakliga ekonomiska bördan”, sade ryska diplomaten Dmitrij Ljubinskij

 2. Har ryssarna uppnått målen(avmilitarisering/avnazifiering) med den ”speciella militära operationen? Nix! Varför fredsförhandla när den ukrainska militära förmågan är på upphällningen? Det rör sej om månader innan den brakar samman. Mission one accomlished. Efter en kapitulation kommer ryssarna att bestämma vilken regering som skall sitta i Kiev. Miision two accomplished.

 3. Medial och politisk krigströtthet är nog ordet för denna konflikt.

  Vi skall inte glömma bort den amerikanska inrikespolitiken. Den är synnerligen alltmer utled på ”eviga krig” medan den egna infrastrukturen faller sönder. Vid ett besök förra året passerade ledaren Biden över en bro i en rural delstat, som kollapsade halvtimmen efter dennes passage.

  Till och med stora delar av det republikanska partiet i Amerika blir alltmera inåtvänt i att rusta landet inuti.

  Med den amerikanska ”Mellanösternpolitikens Suez” (motsvarande den brittiska och franska kolonialpolitikens ”Suez-ögonblick” 1956 när dessa med Israel försökte avsätta den egyptiska ledningen med president Nasser) i dagens Israel blir den amerikanska geopolitiken alltmer beskuren och katastrofartat ineffektiv.

  Det rysk-ukrainska kriget är nu i stagnation och det är ”aldrig rätt tid att förhandla”, och det börjar fel, fast rätt tid, bli kommande halvår, kanske rentav nu.

  Den amerikanska imperiala overstretch-epoken innebär att territorium kommer att behöva offras för ukrainsk del. Den avsatte ukrainske presidentrådgivaren Arestovytj (som ofta haft rätt i sina framtidsförutsägelser) har uttalat exakt det. Drömmen om att återta till exempel Krym är helt enkelt en illusion. Att kräva allt kan innebära att mista allt. Den ukrainska statsledningen måste också inse sin begränsning. Att sätta förhoppningar till allsköns militära system som flygplan och annat är ett korkat tankesätt som kommer från amerikanska tankesmedjor, som upprepas av ignoranter med doktorshatt som Pål Jonsson, miniförsvarsministern, som bara är bröduppfödd på det amerikanska tankesättet; de lösningar som alltid misslyckades i Vietnam, Irak, Somalia och Afghanistan.

  Det finns numera ingen militär slutlösning för Gaza och Ukraina.

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here