”Inget land bör straffas för sin suveränitet” – Fico i citat

6
240

Detta är en artikel på RT 15 maj före midnatt, vilken Rolf Nilsson översatt.

Tankeväckande eller?

Hur Slovakiens premiärminister Robert Fico, som överlevde ett mordförsök, ser på världen och vad han säger

Ett mordförsök på Slovakiens premiärminister Robert Fico ägde rum på onsdagen i staden Handlova, där ett regeringsmöte hölls. Gärningsmannen avlossade upp till fem skott mot premiärministern, som fick skottskador i bröstet, buken och armen.

Ficos tillstånd efter mordförsöket var kritiskt och operationen blev utdragen på grund av skador på flera organ. Enligt slovakiska medierapporter var den dock i slutändan framgångsrik. Premiärministerns tillstånd har stabiliserats och han kan nu kommunicera med läkare.

Skytten har arresterats. Han visade sig vara den 71-årige slovakiske författaren Juraj Cintula, som också var aktivist i det liberala partiet Progressiva Slovakien. Innan han öppnade eld ropade gärningsmannen till Fico: ”Robo, kom hit.”

Det parti som Fico leder, Direction-Social Democracy (Smer), segrade i parlamentsvalet i oktober förra året. Därmed återvände 59-åringen i triumf till premiärministerposten, som han tidigare innehaft 2006-2010 och 2012-2018.

I sin kampanj inför valet var Fico tydlig med att Slovakien inte skulle leverera vapen till Kievregimen. När han tillträdde som premiärminister (strax före en resa till EU-toppmötet i Bryssel) träffade han omedelbart slovakiska parlamentsledamöter och upprepade sina utrikespolitiska prioriteringar. Fico noterade särskilt att Bratislava inte längre skulle leverera vapen till Ukraina.

I dag är Fico en av få ledare för ett EU- eller NATO-land som har uttryckt en alternativ syn på händelserna i världen. RT har samlat några av hans citat som har fått global genklang.

Om konflikten mellan Ryssland och Ukraina

Jag säger det högt och tydligt och kommer att göra det: Kriget i Ukraina började inte i går eller förra året. Det började 2014 när de ukrainska nazisterna och fascisterna började mörda ryska medborgare i Donbass och Lugansk.

***

Det måste finnas någon form av kompromiss. Vad förväntar de sig, att ryssarna ska lämna Krim, Donbas och Luhansk? Det är orealistiskt.

***

Det är bokstavligen chockerande att se hur västvärlden upprepade gånger har gjort misstag när det gäller att bedöma situationen i Ryssland.

Ryssland kontrollerar helt de ockuperade territorierna militärt, Ukraina är inte kapabelt till någon meningsfull militär motoffensiv, [och] landet har blivit helt beroende av ekonomiskt stöd från väst med oförutsägbara konsekvenser för ukrainarna under de kommande åren.

Den ukrainske presidentens ställning är skakad, medan den ryske presidenten ökar och stärker sitt politiska stöd. Varken den ryska ekonomin eller den ryska valutan kollapsade, [och] antiryska sanktioner har ökat den interna självförsörjningen i detta enorma land.

Om stöd till Ukraina

Ukraina är ett av de mest korrupta länderna i världen och vi villkorar ett alltför stort ekonomiskt stöd med garantier för att europeiska pengar (inklusive slovakiska) inte förskingras.

***

Om strategin är att fortsätta att ösa pengar dit, 1,5 miljarder euro per månad utan resultat, och vi måste skära ned på våra egna resurser? Vi har trots allt enorma problem, och de offentliga medlen är i ett svårt tillstånd.

***

Vi kan lägga ut alla vapen i världen, alla pengar där, och Ryssland kommer aldrig att besegras militärt. Det är dags för 2023 och 2024, och ni kommer att se att Ryssland kommer att börja diktera villkoren för en lösning av denna konflikt.

***

Jag kommer att stödja noll militärt stöd till Ukraina … Ett omedelbart stopp för militära operationer är den bästa lösningen vi har för Ukraina. EU bör gå från att vara en vapenleverantör till att bli en fredsmäklare.

Om Ukrainas framtid

Ukraina kan säga: ”Vi vill gå med i Nato.” Detta kommer att vara deras eget beslut. Vi säger att vi inte kommer att ratificera [dokumenten om Ukrainas anslutning till Nato] i parlamentet eftersom Slovakien behöver ett neutralt Ukraina. Slovakiens intressen kommer att hotas om Ukraina blir medlem i Nato.

***

Jag kommer att säga till honom [Ukrainas premiärminister Denis Shmigal] att jag är emot Ukrainas medlemskap i Nato och att jag kommer att lägga in mitt veto. Det skulle bara vara en grund för tredje världskriget, inget annat.

***

Jag är emot Ukrainas medlemskap i Nato och jag kommer att lägga in mitt veto. Om Ukraina är med i Nato kommer det ständigt att uppstå konflikter där, och när det väl blir en konflikt mellan Ryssland och en Nato-medlemsstat kommer vi att få ett världskrig.

***

I framtiden kan vi föreställa oss att Ukraina har ett så nära samarbete som möjligt med Europeiska unionen, inklusive medlemskap. Men för det måste landet uppfylla villkor som alla andra länder som strävar efter medlemskap har uppfyllt.

Vi vet till exempel alla att Ukraina hör till de mest korrupta länderna i världen och att det nuvarande styret är långt ifrån demokratiska normer.

Ukraina är inte en Nato-medlemsstat. Slovakien har inget att göra med kriget i Ukraina och låt mig sända ett tydligt budskap till hela Slovakien: vem som än ber oss om vad som helst kommer en slovakisk soldat aldrig att sätta sin fot över den slovakisk-ukrainska gränsen.

***

Stämningen [vid ett kombinerat möte med EU- och NATO-tjänstemän om Ukraina i Paris i februari] var helt krigisk: att fortsätta kriget till varje pris och göra allt för att kriget ska fortsätta. Jag blev mycket förvånad över att det inte sades ett enda ord om någon fredsplan eller något fredsinitiativ. Ja, jag kan bekräfta att det finns länder som är redo att skicka trupper till Ukraina. Det finns också länder som säger ”aldrig” till det, och Slovakien är ett av dem. Och det finns vissa länder som säger att sådana idéer förtjänar att övervägas

Om länders suveränitet

Våra partner utomlands har fått lära sig att vad de än ber om och begär av Slovakien, så kommer de automatiskt att få det. Men vi är ett suveränt och självsäkert land.

***

Så länge jag är chef för den slovakiska regeringen kommer jag aldrig att gå med på att ett land ska straffas för att det kämpar för sin suveränitet. Jag kommer aldrig att gå med på en sådan attack mot Ungern

***

Ukraina är inte ett suveränt, oberoende land, Ukraina står under absolut inflytande av Amerikas förenta stater – och i detta begår EU ett stort misstag, eftersom man inte vill behålla en suverän syn på Ukraina utan bara går med på vad USA säger.

Om sanktioner mot Ryssland

Ukraina behöver hjälp, men jag skulle vilja påstå att hjälpen ges på ett sätt som inte har någon effekt. Vi betalar för närvarande (Ukraina. – red.) 1,5 miljarder euro per månad från Europeiska unionen. Vi inför sanktioner mot ryssarna… Hur länge ska detta pågå?

***

För att göra det klart kommer jag inte att rösta för några sanktioner mot Ryssland om vi inte har en analys av deras inverkan på Slovakien på bordet.

Om sanktioner inom idrotten

Jag skulle aldrig blanda politik och sport. Varför skadar vi oss själva genom att göra detta?

Föreställ er att ni har en sport där de absoluta ledarna kommer från Ryssland och Vitryssland. Ni utestänger dem från tävlingen, och någon som annars skulle ha haft en minimal sannolikhet att vinna går vidare och vinner. Vad är då värdet av den där guldmedaljen?

Aldrig i livet skulle jag hindra idrottare från att tävla. Låt dem visa att de har allt som krävs för att vinna.

Om sanningen

Om vi inte kan säga sanningen vid Brysselbordet, till exempel att de antiryska sanktionerna inte fungerade, att ytterligare förstörelse av Ukraina och dödande av ukrainare inte leder någonvart, att det fanatiska genomförandet av den gröna given dödar våra ekonomier, att 20 000 dödsoffer i Gazaremsan inte kan förbises bara för att Israel orsakar dem, är vi på ett sluttande plan som inte bara kan vara politiskt utan också ekonomiskt destruktivt för Europa.

Av Georgiy Berezovsky, Vladikavkaz-baserad journalist

 

Föregående artikelEU:s sanktioner mot ”pro-ryska” medier och ryska medier
Nästa artikelUSA svarar för 40 % av de globala militärutgifterna, 10 gånger mer än Ryssland och 3 gånger mer än Kina
Global Politics
Globalpolitics.se är en partipolitiskt obunden, vänsterorienterad och oberoende analyserande debatt- och nyhetstidning med inslag av undersökande journalistik.

6 KOMMENTARER

 1. Vi behöver definitivt ett sidotänkande och andra logiska slutsatser av varje svår utmaning som prövning i vår egen världsdel (även om man inte vare sig delar dessa åsikter eller slutsatser).

  Tonläget och frånvaro av acceptans för andras åsikter och synsätt liksom politisk intolerans har smittat av sig från Amerika rakt in i de historiska ”farliga” regionerna i Centraleuropa; det började med Berlusconi och Jörg Haider på 1990-talet.

  Nu har estniska underrättelseexperter lagt fram bilderna av en rysk-ukrainsk krig (och konflikt som innefattar och just försvagar precis hela Europa) som varar minst i tio(!) år till.

  Så kan vi faktiskt inte ha det; även om Fico har vare sig strategiskt eller taktiskt rätt eller fel.

  Vi måste diskutera alla alternativ seriöst och tolerant och inte låta ensamvargarna ta över och skjuta demokratiska politiker.

  • Ensamvargar? Ja, det är vad MSM-fulmedia vill du ska tro ”Johan” men spåren bakåt leder som vanligt till helt andra figurer i skuggorna!

    • Historien förskräcker och USA:s mordkommandon är i full verksamhet som nu även kommunicerar med Ukrainas. Helt otroligt att en del fortfarande missat att det är nazister som bestämmer i Ukraina med hjälp av USA och GB? Säger ordet Mirotvorets ingenting eller tror du att det är en scoutrörelse? Man måste verkligen ha huvudet långt in i MSM-bubblan för att ha missat detta?

 2. Ett attentat mot en ledare som går emot Bryssel.

  Ministrar från europeiska länder som åker till Georgien för att protestera mot en lag som ska begränsa utländsk påverkan i deras land.

  En politisk union i Europa som numer enbart handlar om krig och sanktioner.

  Våra ledare har förlorat all moral i sin iver att tillfredsställa den högre makten i Washington.

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here