Ryssland och Kina avslöjar sin globala agenda

22
353

Det kommer att finnas mer att säga om det nästan 8 000 ord långa dokumentet skriver Moon of Alabama

Gemensamt uttalande från Folkrepubliken Kina och Ryska federationen om att fördjupa det omfattande strategiska samarbetspartnerskapet i den nya eran med anledning av 75-årsdagen av upprättandet av diplomatiska förbindelser mellan de två länderna (på mandarin) (h/t Arnaud Bertrand).

Översättare Rolf Nilsson. Svärtningar i texten av redaktören.

Rolf Nilsson

Men för tillfället finns dessa två utdrag.

Om multipolär global styrning.

De båda sidorna påpekade att de stora förändringarna i världen har påskyndat deras utveckling, att statusen och styrkan hos de framväxande makterna i länderna och regionerna i det ”Globala syd” har fortsatt att öka och att världens multipolarisering har accelererat. Dessa objektiva faktorer har påskyndat omfördelningen av utvecklingspotential, resurser, möjligheter etc., vilket utvecklats i en riktning som gynnar tillväxtmarknader och utvecklingsländer samt främjat demokratiseringen av internationella relationer och internationell rättvisa.

Länder som anammar hegemonism och maktpolitik går stick i stäv med detta och försöker ersätta och undergräva den erkända internationella ordningen som bygger på internationell rätt med en ”regelbaserad ordning”.

De båda sidorna betonade att konceptet att bygga upp en mänsklig ödesgemenskap och en rad globala initiativ som föreslagits av Kina är av stor positiv betydelse.

Som en oberoende kraft i processen för att upprätta en multipolär värld kommer Kina och Ryssland att fullt ut utnyttja potentialen i sina förbindelser, främja förverkligandet av en jämlik och ordnad multipolär värld och demokratiseringen av de internationella förbindelserna samt samla styrka för att bygga en rättvis och rimlig multipolär värld.

De två sidorna anser att alla länder har rätt att självständigt välja sina utvecklingsmodeller och politiska, ekonomiska och sociala system i enlighet med sina nationella förhållanden och folkets vilja, motsätter sig inblandning i suveräna länders inre angelägenheter, motsätter sig ensidiga sanktioner och ”jurisdiktion med lång arm” (avser USA:s ekonomiska sanktioner och blockader mot länder vars politik de ogillar, t.ex. Kuba, ö.a.) som inte har någon grund i internationell rätt och inte är godkända av säkerhetsrådet samt motsätter sig ideologiska linjer.

De två sidorna påpekade att neokolonialism och hegemonism är helt i strid med trenden i dagens värld och uppmanade till en jämlik dialog, utveckling av partnerskap och främjande av civiliserade utbyten och ömsesidigt lärande.

De båda sidorna kommer att fortsätta att bestämt försvara resultaten av segern i andra världskriget och den världsordning efter kriget som finns inskriven i Förenta nationernas stadga, och motsätta sig förnekande, förvrängning och manipulering av andra världskrigets historia. De båda sidorna påpekade att de måste bedriva korrekt historieundervisning, skydda världens antifascistiska minnesanläggningar från skändning eller förstörelse och allvarligt fördöma förhärligandet av och till och med försöken att återuppliva nazismen och militarismen. De båda sidorna planerar att fira 80-årsdagen av segern i det kinesiska folkets motståndskrig mot Japan och det stora patriotiska kriget 2025 och gemensamt främja en korrekt syn på andra världskrigets historia.

Det ”Globala syd”, dvs. majoriteten av alla länder, kommer att välkomna detta mycket varmt.

Om kriget i Ukraina (maskinöversättning):

Den ryska sidan utvärderar positivt Kinas objektiva och rättvisa ståndpunkt i Ukrainafrågan och instämmer i uppfattningen att krisen måste lösas på grundval av full och fullständig efterlevnad av FN:s stadga.

Den ryska sidan välkomnar Kinas vilja att spela en konstruktiv roll för att lösa krisen i Ukraina genom politiska och diplomatiska kanaler.

De båda sidorna påpekade att de måste stoppa alla åtgärder som har orsakat en förlängning av kriget och en ytterligare upptrappning av konflikten, och uppmanade till att undvika att krisen spårar ur. De två sidorna betonade att dialog är ett bra sätt att lösa krisen i Ukraina.

De båda sidorna anser att det för att stadigt lösa krisen i Ukraina är nödvändigt att undanröja de grundläggande orsakerna till krisen, följa principen om säkerhetens odelbarhet och ta hänsyn till alla länders rimliga säkerhetsintressen och farhågor.

De båda sidorna anser att alla folk har ett gemensamt öde och att inget land bör söka sin egen säkerhet på bekostnad av andra länders säkerhet. De två sidorna uttryckte oro över de verkliga utmaningarna för den internationella och regionala säkerheten och påpekade att det i det nuvarande geopolitiska sammanhanget är nödvändigt att undersöka inrättandet av ett hållbart säkerhetssystem i det eurasiska området baserat på principen om jämlikhet och odelbarhet i fråga om säkerhet.

Sammanfattningsvis innehåller uttalandet en hel del för ”väst” att tugga på.

Man kommer därför att göra sitt bästa för att förringa och/eller ignorera det.

Föregående artikelUSA svarar för 40 % av de globala militärutgifterna, 10 gånger mer än Ryssland och 3 gånger mer än Kina
Nästa artikelNej till DCA – Se och lyssna på Gatuteater och föredrag på Medborgarplatsen i Stockholm
Global Politics
Globalpolitics.se är en partipolitiskt obunden, vänsterorienterad och oberoende analyserande debatt- och nyhetstidning med inslag av undersökande journalistik.

22 KOMMENTARER

 1. De välkammade svenska politikerna i riksdagen, i slips och knytblusar, har ignorerat folkmordet i Donbass av rysktalande f.d. ukrainare sedan 2014 av ukronazis, undantaget två, mig veterligen.

  Politikerna har ignorerat democidet av oss alla i Sverige och i EU, genom DoD:s biovapen, undantaget den oberoende politikern Elsa Widding som, tragiskt nog, fick sina barns fader mördad i turbocancer och själv nu inte ställer upp nästa val p.g.a. hälsoskäl.

  Vi som stått på de ryska och ukrainska barnens, systrarnas och mödrarnas sida för fred och säkerhet, vi som tidigt varnade för biovapnet från USA:s ledande psykopater, vi har samlat oss i Valsamverkanspartiet.

  Vi hade intelligensen att inte lita på monopolkapitalismens fulmedier, samt intelligensen att se det komma.

  Vi hade empatin att varna er alla. Vi ämnar nu ta massvis med mandat och leda EU och Sverige på rätt fredliga och hälsosamma väg! Vi vill rädda de injicerade! Vi behöver din hjälp!

  Människor med hjärta och hjärna som gillar vår pamflett, och gärna folk som gillar Jesus, är varmt välkomna att ansluta sig, med lämpliga titlar och lämpliga partinamn.

  https://valsamverkanspartiet.wordpress.com/2024/05/17/het-diskussion-om-pamfletten/

  Bara gör det!

 2. Det enda rätta sättet att lösa krisen i Ukraina är att angriparen (Ryssland om ni nu inte visste det) drar sig tillbaka och börjar betala för återuppbyggnaden av landet de har raserat. Senast jag kollade på en karta så tillhör Luhansk, Krym och Donbass ett suveränt land – Ukraina. Riggade folkomröstningar, efter den fega attacken, hjälper inte till. Men vill man göra anspråk på regionerna så hade det varit lite mer smakfullt att diplomatiskt försöka sig på det. Men den lille diktatorn (Putin alltså) har storhetsvansinne och vill skapa ett nytt Sovjet. Vilken dåre. Hoppas att han en dag får smaka bly – eller ännu hellre, novitjok.

  • ukrozionazi problemet håller på att få sitt slutgiltiga lösningen genom Ryssland SMO (Speciell Militär Operation)
   Avnaziifiering och demilitariseringen lär vara komplett lagom till början av hösten enligt insatta bedömare (alltså inte Paasikivi, Kragh, Oksanen, Wolodarski, Winiarski, och dylik bluffmakare).

   Den ryska talande befolkningen är väldig glad för återföreningen med Moderlandet. Till skillnad från svenska folket som inte fick folkomrösta om vare sig Nato eller DCA-avtalet, så fick folket i Luhansk, Donbas och Krim säga sitt och valde att vara med Ryssland. Krim, Donbas och Luhansk kommer ALDRIG MER tillhör ukrozionazi regimen. Du har valfriheten att oja över det, banka i någon klagomur och hitta på lögner om Ryssland och dess President. Men vare sig lilla, eller samling ”västledare” kan göra ett dyft för att ändra det. Hela världen vet numera att USA/Nato kan inte mäkta sig med Ryssland, låt vara Ryssland+Kina=❤️.

   Förresten de som är på tur att smaka på bly är Satanyahu, coolie Sunak, Genocide Biden, Fulsula av Lögnen och även dvärgen här hemma just för att de påhejar folkmordet av Palestinier. Jämfört med dessa samling äckel så är Rysslands President Vladimir Vladimirovich Putin en respekterad och beundrar ledare i hela världen, undantaget russofobiska fickor som te x Drottning Kristinas väg 4 i Stockholm.

   ukrozionazi regimen har två val:
   1) FULLSTÄNDIG KAPITULATION eller
   2) FULLSTÄNDIG KAPITULATION

   • LOL. Ingen i den fria världen – den där vi har demokrati och inte mördar våra meningsmotståndare alltså – ser den lille diktatorn som en rättmätig ledare.

    ”Den ryska talande befolkningen” är de som brukar mördas. Den rysktalande befolkningen är något annat.

    ”Folkomröstningen” var inte mycket till folkomröstning. Precis som att president”valet” i Ryssland inte heller var det. Det blir sällan ”val” om man inte ges ordentliga alternativ utan hot om våld…

    • Påminner om att ”den fria världens ledare” (USA) också är ledare i statskupper och stöd till statskupper i demokratier och i olaglig intervention i andra länders val.

     Några USA-stödda statskupper mot demokratiskt valda regeringar.

     Det finns inget land som stött så många militärkupper mot demokratiska regeringar som USA. Utrikespolitiskt är USA inte för demokrati. Man kan kritisera och angripa diktaturer som står självständiga i förhållande till USA, som Irak, Libyen och Syrien men inte andra.

     – 1953 Mossadeq i Iran.
     – 1954 Arbenz i Guatemala.
     – 1960 USA-stödda mordet på premiärminister Lumumba i Kongo inleder kaoset.
     – 1965 Sukarno i Indonesien.
     – 1973 Allende i Chile.
     – 1970 Sihanouk i Kambodja.
     – 1983 USA invaderar militärt och störtar den demokratiska Bishopregeringen i Grenada.
     – 2002-2019 USA stödjer statskuppsförsök i Venezuela.
     – 2014 I Haiti kidnappas valde presidenten Aristide och skickas till Afrika i en USA-stödd statskupp.
     – 2009 Zelaya i Honduras.
     – 2014 Stödet till statskuppen i Ukraina i februari.
     – 2018-2019 Statskuppsförsök i Venezuela.
     – 2019 Stödet till statskuppen i Bolivia.

     I USA:s politik ingår också intervention i andra länders val där USA är ledande enligt forskning av Dov Levin i USA (. https://www.washingtonpost.com/news/monkey-cage/wp/2016/09/07/sure-the-u-s- and-russia-often-meddle-in-foreign-elections-does-it-matter/?noredirect=on). Källor: Washington Post (se länken), LA Times, Svd m.fl. Originalreferens finns förstås.

     • Anders, jag åsyftade inte USA när jag skrev om den fria världen. Snarare Sverige och Västeuropa i stort. Skulle ha varit tydligare.

     • Och tack vare USAs krigföring så rättfärdigar det Rysslands krigföring i Ukraina? Nu också i Mali, Tsjad, Libya, CAS och Sudan (genom stöd till RSF, tidigare känd som Jayawed). Tackar för redaktörens klara ståndpunkt.

    • Som sagt du har friheten att oja och banka inget annat utöver det.
     Så oja och banka på medan Ryssland göra landvinningar🙌
     Nästa anhalt för ukrozionazi regimen heter KOLLAPS

     • Undrar om Eftileitir betyder efterbliven? I alla fall kan man ju tro det? Ryssland försöker röja upp efter USA:s eskapader i Ukraina, Tchad, Libyen, Sudan, Syrien m m och de kommer att lyckas till slut! Du har fattat allt fel det är USA som är skurkarna som vanligt!

  • Nu gjordes ju folkomröstningar redan efter Sovjets fall och ingen av de gamla östra ryska delarna ville vara en del av Ukraina och inte Krim heller. Så lycka till med din desinformation på någon annan blogg, här är det väl bara USA-nissarna som tror dig ”Björn” och andra medlöpare till de ukrainska nazisterna! Det sista Putin vill är att återskapa Sovjet det tror du bara för att västpropagandan påstår det. Det ryska folket vill inte ha med de forna sovjetrepublikerna att göra eftersom de klarar mycket bättre själva utan att släpa på de lasset.

   • Som tror mig i vilket avseende Benny? Att regionerna tillhör Ukraina? Det är väl ändå tämligen välkänt – oavsett hur invånarna röstat i folkomröstningar? En folkomröstning, under hot eller inte, är väl inte ett vedertaget sätt att skilja en region från ett land? Så vet inte riktigt vilken del som vad desinformation i det jag skrev.

   • Antar du har referanser till dina påstående om folkomröstningar i de östra delarna av Ukraina och Krim efter Sovjets fall?
    Tackar på förhand!

    • Finns massor av referenser från många håll och i arkiven om dessa omröstningar! Det splittrade Ryssland under fyllot Jeltzin hade varken kraft eller pengar att påverka folken i de forna ryska provinserna som Sovjetledarna mot befolkningens vilja frikostigt flyttade till Ukraina och andra forna Sovjetrepubliker. Ändå ville ryssarna tillbaka till Ryssland och vara en del av det nya Ryssland som växte fram.

    • Det strider mot internationell lag att en ockupationsmakt håller val (dessutom i krigstid) på ockuperat territorium.

     Inte ens nazisterna sysslade med sådant på 1940-talet.

   • Där har Benny fel i statistiken -som vanligt.

    I just östra Ukraina hölls en folkomröstning om landet skulle bli självständigt från SSSR året 1991, och just i östra Ukraina röstade 68% för att de ville tillhöra just Ukraina (som alltid på sovjetiska tiden var välkänt för att vara lite friare, lite mer individualistiskt och lite mer självgående från Moskvas diktat).

    Däremot har det hållit flera folkomröstningar dessa år på 1990-talet där just Krimborna överväldigande röstat för att tillhöra Ryska federationen. De talen är solklara.

    Problemet dessa åren 1990-1993 var att dåtidens ryska styre under Jeltsin gjorde allt för att slippa ta över Krim och just det från Moskva styrda specialobjektet Sevastopol (som aldrig tillhört Ukrainska SSR) lättvindigt gavs till Kiev: Krim och Sevastopol var på den tiden enbart negativa ekonomiska utgiftsposter Moskva bara ville bli av med. Ryska staten hade precis självfrivilligt gått i statskonkurs i början på januari året 1992.

 3. ”Senast jag kollade…..” skriver Björn.
  Ja det är nog så majoriteten av det svenska folket gör. Och kollen de utför är oftast i en lättillgänglig informationskälla som SR, SVT, DN etc. Det är så vår politikerklass vill att det svenska folket skall göra.
  Två exempel från min dagliga konsumtion av radionyheter: klockan 12:30 i P1 visar vad som då händer.
  A. För andra gången påpekar en journalist hur väldigt illa det är för barn i Jemen. Denna gång är det en pojke som har kvar granatsplitter i magen och därför inte kan leka med de andra barnen. När kommer P1 att tala om det oerhört viktiga arbete som Ansarallah gör för palestiniernas sak? De har ganska effektivt stoppat leveranserna till Israel genom Röda Havet. De har också ganska effektivt bekämpat USA:s försök att bekämpa Ansarallah så att Israel får sina leveranser. Vet du Björn, ens vet vad Ansarallah är?
  B. En annan journalist talar om det tumult som det nu är i Taiwans parlament. Hon påpekar helt korrekt att Fastlandskina anser att Taiwan är en del av Kina. Men hon undviker att säga att det är FN:s uppfattning också. Hon undviker att säga att USA officiellt också har denna uppfattning, även om Bidenregeringen nu arbetar hårt med att stödja de krafter i Taiwan som vill göra Taiwan till en egen stat.
  Bäste Björn, det räcker inte med att ”kolla”. Såg du inte när Ursula von der Leyen 2022 meddelade att EU skulle förbjuda RT inom EU, eftersom hon ville skydda medborgarna från skadlig information? Tänkte du aldrig Björn, att det påminner om vad ordentliga föräldrar gör mot sina små barn, när de hindrar dem från att se på otäcka scener i TV?
  Bäste Björn, jag fick slita en del innan jag hittade en bra väg för att som jag brukar, regelbundet också ”kolla” vad man officiellt anser i Ryssland. Jag anser mig nämligen vara vuxen nu när jag är 82 år gammal, och jag vill ha en allsidig bild av hur framför allt den världspolitiska historien utvecklas.
  Bäste Björn, jag försäkrar dig att du kommer att få en mycket mer nyanserad, och framför allt mer positiv bild av utvecklingen på jorden om du gör lite mer än ”kollar”.
  Det jag undrar över är hur du kom att kolla på denna blogg, Björn? Den innehåller ju många artiklar om Ukraina som du kan jämföra med! Jag får 205 sidor med tio artiklar var, när jag skriver in Ukraina i sökfältet. Där finns alltså mängder av sådan information som Ursula van der Leyen, och i stort sett hela den svenska politikerklassen med henne, inte vill att du skall ta del av.
  Till slut Björn, bry dig inte vidare om vad ”ukrozionazi regimen närmar sig sitt slutgiltiga kollaps” skriver. Hen förstår inte hur vuxna människor umgås och lär sig genom att byta och bryta åsikter.

  • Hej Bertil,

   Tack för ett informativt och trevligt inlägg! Du har rätt. En stor del av informationen jag tillgodogör mig är från lättåtkomliga källor. DN, DI, SVT och TV4 utgör bulken. Lägg därtill CNN, Euronews, BBC och ibland Al Jazeera. Jag kanske ska lägga till t ex RT, om inte annat så av samma skäl som jag gärna tittar in här ibland.

   A) Jag har ganska lite koll på Ansarallah. ”Kollade lite” nu. Intressant val av uttalanden på sin flagga.. Jag har generellt sett ett ganska stort motstånd mot religiösa fanatiker – kristna sekter, judiska bosättare eller muslimska islamister. Är det långsökt att dra slutsatsen att Ansarallah är en islamistisk rörelse driven av hat när det står ”Död åt USA”; ”Död åt Israel”; ”Förbannelse över judarna” och ”Seger till Islam” på deras flagga?

   Hur och på vilket sett Huthirörelsen bidragit till palestiniernas sak vet jag inte. Vet heller inte om deras attacker på fartygen i Röda Havet är att betrakta som hjältemod eller terrorism. Behöver sätta mig in i det betydligt djupare. Sen är jag ingen motståndare till Israels svar mot terrorattacken den 7/10, även om det gått överstyr ordentligt. Anser att Hamas är starkt medskyldiga till att så många civila dödats av Israel. Det är dags att släppa den gisslan som fortfarande är vid liv, om någon. En humanitär vapenvila till stånd asap. De idiotiska bosättningsrna borde jämnas med marken. Sen måste man fundera över om det finns någon grund för en tvåstatslösning eller om man snart kommer tillbaka till det lågintensiva krigandet. Alla i regionen hatade judarna innan de slog tillbaka mot Hamas – undrar just vad de gör nu.. Ur kaos kanske vi kan få se ordning?

   B) Ja, man kan säkert dra en rad paralleller mellan Taiwan/ROC och de östra ukrainska provinserna. Som det ser ut nu kan man bara hoppas på fred och diplomati. Vad gäller Taiwan så har väl inte PRC haft något reellt inflytande någonsin? Samtidigt har inte RaiC haft något inflytande över Mainland China sedan 1949 heller så känns enklast om det faktiskt blir två länder på riktigt. Med den retoriken, något justerad, kan man säkert argumentera för att de östra ukrainska regionerna bör tillhöra Ryssland, eller bli självständiga.

   Tack igen för bra inlägg och bra ”nudge” Bertil.

 4. Putin vill EJ skapa ett nytt Sovjet. Du har dilerium vanföreställningar. Lasta på sej så många bankrutta länder där hälften lyder under Usa stöveln. Nej Tack. Detta handlar om MYCKET mer än den propaganda fasen att Putin vill återinföra Sovjetunionen. Tror du på de själv kom igen de tror jag EJ för 5öre. Krim tillhör Ryssland. De har de alltid gjort. Dessutom vill dessa själva tillhöra Ryssland och det är inlemmat i ryska fastlandet sedan 10år bakåt. Hur som helst bör denna vidriga proxyn ta slut nu, man kommer ingen vart. Nu har dessutom ryssarna öppnat en ny front för att slakta som nynazister och fascister som vågar sej dit. Oavsett vilka är det bra att sysselsätta Ukraina. Det hålls nästa månad en fredskonferens UTAN Rysslands medverkan? Fan är detta. Sandlådenivå ju. Nä Usa Nato borde EJ korsat ALLA röda gränser som man gjort i ÅRATAL. Hur hade de varit om vore tvärtom mot Usa. Minns Kubakrisen år62 kors i taket. ALLA röda gränser Ryssland haft har man bara TOTALT kört över HELT nonchalant dessutom. Ukraina ett fredligt demokrati?? Den var bra april skämt synd att de maj månad bara. Det är så MYCKET desinformation och propaganda där ute DAGLIGEN mot Ryssland, samtidigt som Usa Nato världen bokstavligt talat censurerat Ryssland tvärs igenom från krisens start. Gå inte på propagandan och desinformationen. Ha ett öppet sinne och kör din information genom andra pålitliga källor är mitt tips och du blir snabbt förvånad. Det som Usa Nato världen spottat ut vad gäller desinformation och propaganda saknar motstycke i modern historia. Goebbels från 30-40talet får fan flytta på sej vad gäller att vara kungen på just detta. Visst tog de ca80år men parasiterna Usa Nato världen har till slut lyckats

 5. Volodymyr Zelenskyjs mandatperiod som Ukrainas president löpte ut den 20 maj. Därmed upphörde han att vara landets legitime ledareZelensky tillträdde den 20 maj 2019. Nästa presidentval skulle ha hållits i mars 2024, men det ställdes in. I Kiev förklarades detta beslut av effekterna av krigslagar i landet.
  Tidigare skrev den amerikanska tidningen The Washington Post att Zelenskyj skulle bli sårbar för kritik efter den 20 maj, då hans mandatperiod som statschef löper ut. Enligt henne är denna kritik också relaterad till det enorma inflytandet från chefen för den ukrainske ledarens kansli, Andriy Yermak. Enligt den tidigare ställföreträdaren för Verchovna Rada Volodymyr Oliynyk kommer Zelensky i slutet av sina befogenheter att börja bevisa sin legitimitet med stelbenthet och diktatur.

  Enligt honom ser den ukrainske ledaren tvivlare i honom överallt.Dessförinnan sa Rysslands president Vladimir Putin att legitimiteten för Ukrainas president är viktig för Ryssland i händelse av undertecknandet av dokument mellan Moskva och Kiev. Han betonade att frågan om Volodymyr Zelenskys legitimitet efter den 20 maj bör lösas av republikens politiska och juridiska system.
  Зеленский лишился легитимности – NEWS.ru — 20.05.24

  • Nä Du, Ivan – Ukrainas konstitution förbjuder, precis som många andra demokratier, politiska val under krigstid.

   Som givande exempel kan vi jämföra att när andra världskriget tog slut 1945, när vid Potsdam-konferensen (i Berlin) överraskande Churchill fick lämna mitt i denna, då han blivit bortröstad hemmavid till förmån för Labour och Attlee, så hade det inte hållits val sedan 1935, d.v.s. på över 10(!!) år. Det ordinarie valet skulle ägt rum senast år 1940, men vilket alltså var olagligt under krigstid. Och det i ett av världens äldsta parlamentariska demokratier.

   Den ukrainska Radan har i sin helhet detta beslut i sin beslutsrätt, och har de beslutat om att vare sig ställa in valen i år eller hålla dem – är det Ukrainas rättsliga beslut.

   • Tack för att du redovisar fakta. Det stridere mot Ukrainas grundlag att hålla val på alla nivåer när landet är under undantagsbestämmelser.

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here