Politik och DCA- tal av Maj Wechselmann på Medborgarplatsen 8 maj

1
176

Tiden är ur led, sa stackars Hamlet.

Maj Wechselmann

Vi ska vara moderna människor- men hela mitt vuxna liv har jag inte upplevt en så hysterisk tid som nu. Det här övergår till och med 1952 då vi var på väg in i ett krig med Sovjetunionen – då höll faktiskt de dåvarande Svenska politikerna statsminister Tage Erlander och utrikesminister Östen Undén huvuden kalla, vi blev inte medlemmar i någon stormaktsallians.

Tage Erlander 1949

Man då hade våra politiker en sak i färskt minne : Det var bra 7 år efter atombomberna över de två japanska städerna Hiroshima och Nagasaki– Fast den amerikanska censuren under USAs occupation av Japan var hermetisk – hade några få modiga journalister tagit sig till Hiroshima – som Svenska journalisten Bang – Barbro Alving.

De kunde berätta att det hade dött 85.000 människor i Hirohima på en enda dag 6 augusti 1945, men ett år senare hade ytterligare 65.000 människor dött av radioaktiviteten, strålsjukan – radioaktiva sjukan – Strålsjukan förnekades av USA i 7 ÅR– och när jag och mitt team var i Hiroshima 2008 låg det fortfarande människor och dog av cancersjukdomar relaterade till strålsjukan, berättade Röda kors- sjukhusets chef om de så kallade hibakushaerna – de människor som överlevt atombombsexplosionen.

Krig, krig , krig! Medierna är fulla – Det blir krig – det verkar nästan som om journalisterna tycker att det till och med är spännande – även kärnvapenkrig! På sextiotalet skrattade vi av de löjliga råden om vad man kunde göra om det blev kärnvapenkrig – det fanns uppbyggliga filmer från Civilförsvaret – skolbarn fick lära sig att lägga sig under ett skolbord i tillfälle av en atombomb eller vara på rätt sida av en mur – om det nu fanns en mur i landskapet.

På femtiotalet hade Sverige i hemlighet byggt sin första atombomb, den skulle testas under jord 1972 i Nausta 4 mil från Jokkmokk. Här bakom mig står de tre kvinnorna som förhindrade att Sverige skaffade sig kärnvapen De hette Alva Myrdal, Ingrid Thorsson och Ruth Lindström, alla tre konsultativa statsråd i tidens socialdemokratiska regeringar. Gubberna ville absolut ha bomben MEN socialdemokratiska kvinnoförbundet lyckades välta gubbarnas beslut – I stället valde arbetarrörelsen att driva kampanj mot kärnvapen och drev på för nedrustning.

Men nu är det jättelika arbete som bedrevs mot atomvapen omintetgjort: I det nya DCA avtalet med USA finns INGET förbehåll mot kärnvapen i MOTSATS TILL RESTEN AV länderna i Norden. Både Norge och Danmarks DCA-avtal med USA finns det inskrivet att länderna inte accepterar förhandslagring av kärnvapen på sina respektive territorium. Finland förbjuder användning av kärnvapen även i krigstid.

Vi är det enda landet i Norden som säger Ja till kärnvapen?

USA får tillträde till 17 militärbaser här. I dessa finns områden där enbart USA har tillträde, och kan lagra kärnvapen. USA brukar aldrig tala om vad de har för vapen ombord på fartyg och flygplan.

KÄRNVAPEN I SVERIGE STRIDER MOT FOLKVILJAN

Statistiska undersökningar- inte minst från NOVUS visar ett stort motstånd mot utplacering av kärnvapen i Sverige. Två av tre säger nej och vill ha skriftliga garantier som utesluter detta.

Bild: Shutterstock

MEN I Sveriges avtal med USA finns det ALLTSÅ INGET FÖRBEHÅLL. DCA-avtalet som ger USA tillgång till 17 egna militärbaser runt om i hela vårt land där amerikanska militärer och vapendepåer kommer att installeras. Utanför baserna kommer amerikanska militärer att fritt få disponera vårt luftrum, våra vatten, våra vägar och järnvägar. Svenska myndigheter ges ingen rätt att inspektera vare sig militärförläggningar eller transporter och amerikansk personal och deras anhöriga kommer inte att lyda under våra svenska lagar. Vi kan inte göra någonting åt de amerikanska utsläppen i vår natur. Klimat och miljö påverkas mycket negativt med ökade utsläpp. I avtalstexten finns heller inget skriftligt förbud mot införsel av kärnvapen! Sverige innan för militärbaserna är lika mycket USA – vi kommer inte att få tillträde.

Utan för Sverige häpnar man över vårt ogenomtänkta beslut om att gå med i NATO. Det Sverige har åstadkommit som neutralt land- Neutralitet i 200 år – det har blivit vårt adelsmärke. Vad skulle vi säga om Schweiz plötsligen övergav sin neutralitet – skulle vi tycka att det vore naturligt för Schweiz?

Som neutralt land åstadkom lilla Sverige häpnadsväckande bra saker. VI var vi den största bidragsgivaren till ANC i Sydafrika, mer noggrant vi gav 4, 5 miljarder kronor till ANC och systerorganisationer det förbjudna partiet som bekämpade Apartheid – det vill säga den lagstiftningen som bestämde att svarta och färgade var undermänniskor. – I USA var ANC stämplat som en terrororganisation fram till 2008.

Sverige stödde dem som bekämpade kolonialismen i Afrika och inte minst i Latinamerika.. USA stödde de regimer som förtryckte befolkningarna i Latinamerika: Läs om politiken i vartenda latinamerikanskt land i Wikipedia- och ni kommer till er förvåning att se att USA stödde militärkuppar i vartenda av de 18 Latinamerikanska länderna – utom Costa Rica och franska Guyana. USAs efterkrigspolitik är unik de började med militärkuppen och invasionen i Guatemala 1952 för att få bort den demokratiskt valda presidenten, den fortsatte med den kupp som CIA nu har medgett att den iscensatte mot den demokratiskt valda premiärministern Mohammed Mossadeq i Iran – listan upp till i dag kan göras lång – USA som har 4% av världens befolkning men 40% av världens samlade militärutgifter… läs om Chile! Läs om Filippinerna! Läs om Salvador! Läs om Irak! Läs om Afghanistan! Läs om Indonesien!

Alla politiker borde verka för att skapa en trygg tillvaro för medborgarna, men DCA-avtalets utformning innebär raka motsatsen! Risken för krig ökar.

 

Föregående artikelVärldspressfrihetsdagen 3 maj. Sven Britton ”Säkerhetsläget för yttrandefriheten det värsta sedan II Världskriget
Nästa artikelKapitalism utan krig är en omöjlighet
Global Politics
Globalpolitics.se är en partipolitiskt obunden, vänsterorienterad och oberoende analyserande debatt- och nyhetstidning med inslag av undersökande journalistik.

1 KOMMENTAR

  1. Jag misstänker starkt att ett flertal av våra politiska företrädare i riksdagen som okritiskt släppts lös i massmedia är totalt vilseledda av den hysteriska propaganda-maskinen som hjärntvättat dem. Bakom den politiska åsiktskorridoren befinner sig hetsporrarna i SVT och hela MSM-dravlet, De är experter på propaganda särskilt i den militära ledningen och försvarsstaben. Bakom dessa bedrövliga kampanjmedier med uppgift att skrämma upp svenska folket, att vi skulle vara hotade på något sett av Ryssland. Detta är ju bara en förbannad lögn och som kommer från våra militärer, och officerare. Allt handlar om stora pengar som ska gå till militärindustrin och att vi ska stötta och smälta samman med världens värsta hegemon USA och bli dess vasallstat och lakej..
    Vi måste se över lagstiftningen som i vissa andra länder som Ryssland och Ungen nu i Georgien och titta på hur pressen finansieras och vilka som stöttar dem med ekonomiska medel och mot vilka arvoden att få företräde i informationshänseende till medborgarna och det demokratiska debattklimatet, som nu alltmer mera lyser med sin frånvaro. En mycket stor andel av den sannolikt misstänkt korrupta pressen i Sverige borde också klassas som utländska agenter, som arbetar mot arvoden från ”främmande makter” och suspekta organisationers intresse. Det är mycket skadligt för demokratin. Det är inget konstigt att pressen och TV-tittarna tappar förtroende för medier som silar information genom politiska raster.

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here