Israeliska invasionsstyrkor bränner hus i Gaza för att göra området obeboeligt 

6
617
Gaza Sjukhusbombningen november november 2023

 

Artikel 1/2 på Al Mayadeenhttps://english.almayadeen.net/news/politics/israeli-invading-forces-burning-gaza-homes-to-make-strip-inh

Israeliska medier rapporterar att detta har blivit en ”vanlig taktik” bland israeliska ockupationsstyrkor som deltar i invasionen av Gaza. 

 Den israeliska tidningen Haaretz rapporterade att den israeliska militären medvetet brände hundratals hem i Gazaremsan, tillsammans med alla deras tillhörigheter.

Officerare från de israeliska ockupationsstyrkorna  bekräftade att husbränning har blivit en ”vanlig taktik” för att förstöra bostäder och byggnader. 

Enligt tidningen uppgav officerare som deltog i ledningen av det israeliska kriget mot Gaza att husbränderna utfördes på order av befälhavare. 

Tre officerare som ledde markoffensiven bekräftade att metoden hade blivit standardförfarande under deras operationer, och i vissa fall brände soldater hus där de var baserade medan de genomförde sina operationer. 

I ett fall var en enhet inom den israeliska militären på väg att avsluta sina operationer i en stridszon när en av enhetens ledare instruerade soldaterna: ”Ta ut era tillhörigheter ur huset och förbered det för bränning.” 

 Rapporten påpekade också att soldater delade med sig av berättelser om husbränningar, och i ett fall, innan de lämnade ett hus, lämnade de ett meddelande till sina kollegor som skulle komma efter dem och sa: ”Vi brände inte huset förrän du kan njuta av det; när du lämnar det vet du vad du ska göra.” 

 Israeliska topptjänstemän har upprepade gånger offentligt deklarerat planer på att etablera bosättningar i Gaza efter att ha tvångsfördrivit alla dess invånare. 

 Det israeliska TV-bolaget N12 avslöjade att ”Israel” har rivit omkring 1 100 bosättningar för att upprätta en buffertzon i Gaza. 

 Financial Times rapporterade förra veckan att de israeliska styrkorna arbetar för att skapa en buffertzon inne i Gaza och riva byggnader vid Gazaremsans gränser för att ”hålla detta område helt rent från [motståndskämpar] eller infrastruktur, raketgevär, granatkastare … och för att ge oss frihet att operera i detta utrymme”, sade en person som är insatt i ärendet till tidningen. 

 Domicide (avsiktlig förstörelse av hem och byggnader, ö.a.) 

Bland de framstående offentliga byggnader som avsiktligt brändes eller förstördes av den israeliska ockupationsmakten fanns Palestinas universitet, Khalifa School under UNRWA, Al-Azhar University, kompletta bostadsområden i norra, centrala och södra delen av Gazaremsan, utöver hundratals arkeologiska platser och kulturarv i regionen. 

 I december förra året berättade analytiker för Associated Press (AP) att ”Israels” krig mot den belägrade remsan är bland de blodigaste och mest förödande i den senaste historien. 

 Läs mer här: Tjänstemän i Gaza: IOF förstörde 1k moskéer, dussintals kyrkogårdar 

 I en färsk uppdatering avslöjade The Guardian tidigare i veckan att omfattningen av förstörelsen i Gaza fick experter att kalla folkmordet för ”domicide”, eftersom det inte bara tvingar palestinierna att lämna sina hem eller skydd utan också har gjort det omöjligt för dem att återvända till dem. 

 Enligt en satellitbildsanalys som utförts av British Broadcasting Corporation (BBC) har mellan 144 000 och 177 000 byggnader i remsan skadats sedan krigets början i oktober 2023 fram till den aktuella veckan.  

 Samtidigt visade en annan studie av satellitbilder som erhållits av Corey Scher från City University of New York och Jamon Van Den Hoek från Oregon State University att 50 till 62 procent av alla byggnader i Gaza har förstörts. 

 Läs mer här: Israels bombning av Gaza den mest destruktiva i modern historia: Experter 

___________________________________________________________

 

Föregående artikelVad gör Sverige för att stoppa Israels vaccinapartheid?
Nästa artikelLäs tidningen Folket i Bild Kulturfront!
Global Politics
Globalpolitics.se är en partipolitiskt obunden, vänsterorienterad och oberoende analyserande debatt- och nyhetstidning med inslag av undersökande journalistik.

6 KOMMENTARER

 1. Jag får säga som den palestinske läkaren och den icke-våldsförespråkande ledamoten av Palestinas Nationella råd Dr. Mustafa Barghuti: det rör sig helt enkelt om ETNISK RENSNING av Gaza.

  Jag tror de orden räcker fullgott som kommentar.

  För dryga veckan sedan höll en tredjedel av de israeliska ministrarna i Netanyahus klart fascistiska regering på ICC Jerusalem-konferensen med bl.a. Ben-Gvir och Smotrich närvarande ett stormöte om återkolonialisering av Gaza och man dansade tillsammans i glädje över det blod och den förödelse man spred.

  Det är nog den mest osmakliga politiska konferens jag sett på många decennier och tankarna gick – tyvärr – omedelbart till de nazistiska mötena i Nürnberg i nattens upplysta mörker på 1930-talet.

  Nu har offren fått egna offer, flyktingarna orsakat egna flyktingar och de en gång dödsdömda bland det judiska folket nu självt börjat orsaka samma folkmordsförödelse de själva en gång flytt Europa för.

  Historien har dessvärre gått varvet runt och de en gång dödsdömda är nu själva förövarna och utövare av etnisk rensning och folkmordsbrott.

 2. Israel ”sänker ribban” ytterligare för vad som är möjligt att göra. Metoderna verkar vara inspirerade av bla IS.

  • Israel är idag uttömt på egna politiska åtgärder. Den israeliska politiska verktygslådan är tömd och tom. Allt Israel idag har till förfogande är just våld: att ”krossa” Hamas, att överta och annektera såväl Gaza som Västbanken, och bekämpa den palestinska ursprungsbefolkningen – inget går att uppnå vare sig inrikespolitiskt eller utrikespolitiskt med politiska medel.

   Israel är tyvärr fast surrat och gisslan med sin egen krigsmakt: det enda landet i regionen som konstant inte kan leva i fred med sina grannar – trots att motsatsen hävdas på andra håll i media som denna märkligt bedömda ”Mellanösterns enda demokrati”; som nu i många decennier styrts av den israeliska militärmakten – närapå alla israeliska härskare har sin karriär från just krigsmakten: landets ledning är sedan länge helt våldsfixerad och fullständigt militariserad.

 3. Daily Beast fick också en kopia av den israeliska dokumentationen och – i likhet med Channel 4 – rapporterade på tisdagen att den ”innehåller lite bevis för att backa upp” Israels anklagelser mot UNRWA-anställda.

  Palestinas Riyad Mansour vid FN-möte i New York för UNRWA-representanter och givarländer i Palestinas hjälporganisation, 30 januari ( FN-foto/Mark Garten)
  Av Jake Johnson
  Common Dreams

  En israelisk dossier som mer än ett dussin länder har citerat för att motivera avstängning av finansieringen till FN:s palestinska flyktingorgan ”ger inga bevis” för att ett litet antal av FN:s nyckelanställda biståndsorgan var inblandade i Hamas den 7 oktober. ledde attacken, enligt en utredning som släpptes i måndags av det brittiska uttaget Channel 4 .

  Dokumentationen säger bara det

  ”Från underrättelseinformation, dokument och identitetskort som beslagtagits under striderna är det nu möjligt att flagga omkring 190 terrorister från Hamas och Palestinska Islamiska Jihad som tjänstgör som UNRWA-anställda.”

  ”Mer än 10 UNRWA-anställda deltog i händelserna i [okt. 7]”, står det i den sexsidiga akten, som Israel lämnade till UNRWA:s givarländer – inklusive byråns främsta bidragsgivare, USA – kort efter att Internationella domstolen (ICJ) meddelade ett interimistiskt beslut som beordrade Israel att vidta konkreta åtgärder för att förhindra folkmord i Gazaremsan.

  ICJ instruerade den israeliska regeringen att se till att tillräckligt med humanitärt bistånd strömmar till desperata och svältande Gazabor, men Israels anklagelser mot UNRWA-anställda ledde till att minst 16 länder stoppade finansieringen av byrån, det mest kritiska hjälporganet som verkar i den palestinska enklaven.

  Omkring en miljon fördrivna Gazabor skyddar för närvarande vid anläggningar som drivs av UNRWA, som har 13 000 anställda över hela remsan.

  UNRWA ska enligt uppgift förlora 65 miljoner dollar i slutet av februari när givarnas finansieringsnedskärningar träder i kraft, vilket äventyrar byråns verksamhet i Gaza och i hela Mellanöstern.

  Channel 4 noterade i måndags att alla 13 000 UNRWA:s Gaza-anställdas namn ”har kontrollerats mot FN:s terrorismlista och, så sent som i maj förra året, granskades och godkändes av Israel.”

  UNRWA sparkade snabbt nio av de anställda som Israel nämnde. På måndagen inrättade FN:s generalsekreterare António Guterres ”en oberoende granskningsgrupp för att bedöma om byrån gör allt som står i dess makt för att säkerställa neutralitet och för att svara på anklagelser om allvarliga intrång när de görs.”

  Daily Beast skaffade också en kopia av den israeliska dokumentationen och – i likhet med Channel 4 – rapporterade på tisdagen att den ”innehåller lite bevis för att backa upp” Israels anklagelser mot UNRWA-anställda.

  Ashish Prashar, talesperson för Gaza Voices, sa som svar på den nya rapporteringen att ”vi vet nu att dokumentet som användes för att stoppa finansieringen till UNRWA ”inte ger några bevis.”

  ”Detta är den senaste kampanjen i en decennier lång attack mot UNRWA av Israel och en del av den bredare kampanjen för att eliminera den palestinska flyktingfrågan”, sade Prashar.

  ”Människor i Gaza svälter, och på grund av falska anklagelser i ett tvivelaktigt ärende kommer de att uppleva värre hunger. Den här skandalen borde leda till avgång från tjänstemän i USA, Storbritannien, Tyskland och på andra håll som alla avbröt finansieringen till ett belägrad folk som upplever ett folkmord som ett resultat av en grundlös anklagelse från génocidaires själva.”

  Jeremy Scahill, en senior korrespondent vid The Intercept ’s kritiserade Biden-administrationen och The Wall Street Journal för att de karakteriserade ärendet som ”någon rökande pistol.”

  Under en presskonferens förra veckan kallade USA:s utrikesminister Antony Blinken anklagelserna i ärendet ”mycket, mycket trovärdiga.”

  Samma dag som Blinkens kommentarer skrev Journalen en berättelse som säger att omkring 10 procent av UNRWA:s anställda i Gaza ”har kopplingar till islamistiska militanta grupper”, vilket pekar på en ”underrättelsedossier”.

  [Relaterat: Genom att skada FN-byrån, västsidorna med folkmord ]

  Men frågor om tillförlitligheten hos den påstådda underrättelsetjänsten som citeras i den israeliska dossiern har virvlat sedan detaljerna om dess innehåll började sippra ut i pressen i slutet av förra månaden. Med hänvisning till en icke namngiven hög israelisk tjänsteman rapporterade Axios att ”underrättelserna är ett resultat av förhör av militanter som arresterades under attacken den 7 oktober.”

  Israeliska styrkor har upprepade gånger anklagats av FN-experter och människorättsgrupper för att använda tortyr för att utvinna påtvingade erkännanden från palestinska fångar.

  ”Det faktum att USA, Storbritannien och flera andra västerländska regeringar omedelbart attackerade UNRWA på order av en utländsk folkmordsregering (baserat på falska påståenden) borde göra dig mycket orolig för din egen demokrati,” Craig Mokhiber, en före detta FN-tjänsteman som avgick över den globala institutionens misslyckande med att stoppa Israels angrepp på Gaza, skrev tisdagen.

  Jake Johnson är personalskribent för Common Dreams.

  Den här artikeln är från Common Dreams.

 4. Kollektiv bestraffning är
  ”En gammal och välbekant taktik, i en ny och förödande skala”

  Ett ofantligt antal offer är praktiskt taget oundvikligt när civila avsiktligt används som instrument för att nå politiska mål i kombination med militära mål. 

  Folken betalar det högsta priset när stater tävlar om övertaget av den  globala profitabla ”skattkistan”…

  Historiskt sett var
  kollektiv bestraffning och är en vanlig taktik särskilt av kolonialmakter, fascistiska regimer – imperialister.
  Israels handlingar är en kreation av västvärldens imperialister…ett faktum.

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here