Vad gör Sverige för att stoppa Israels vaccinapartheid?

20
2032

I kvälls-serien ”Aktuella artiklar för ett år sedan och idag” återpubliceras denna artikel som verkar vara aktuell i högsta grad… Ja, för en litens stund publicerade jag Fråga som hänger i luften ”Varför tiger utrikesministern om Amnestys starka kritik mot Israel?”

Och frågan om Israel¨s vaccinapartheid är fortfarande aktuell 2 februari 2022.Labor Must Rise Against Vaccine Apartheid

Detta är ett upprop på Skriva under, som jag och många andra har skrivit under.

Redaktören: Igår morse rapporterades att Israel nu ska avsätta 5000 doser för palestnierna, och alltså miljontals till judar i Israel. Är detta inte apartheid?

Till Utrikesminister Ann Linde,

Vad gör Sverige för att stoppa Israels vaccinapartheid?

Sverige och EU måste kräva att Israel tar sitt ansvar och inkluderar palestinierna i vaccinationsprogrammet.

Vaccinering mot Covid-19 är nu i full gång runt om i världen, och med närmare 175 000 givna doser per dag – hittills mycket över 1 miljon vaccinerade – är Israel bäst i klassen räknat per capita och har fått beröm för att de redan hunnit vaccinera två miljoner medborgare. Programmet prioriterar de över 60 år, sjukvårdsarbetare och personer med riskfaktorer. Men det israeliska vaccinationsprogrammet omfattar inte palestinier på det av Israel ockuperade Västbanken eller de av Israel instängda i Gaza.

Som ockupationsmakt har Israel ansvar för den ockuperade befolkningens välfärd – att tillhandahålla livsmedel, bostäder och hälsovård motsvarande en rimlig standard. Vaccinerar då inte Israel på Västbanken? Jovisst, men bara sina egna judiska medborgare som uppehåller sig där illegalt i så kallade bosättningar byggda på stulen palestinsk mark. De 2,7 miljoner palestinierna i området får inget vaccin – men skulle eventuellt, enligt den israeliska regeringen, kunna få ta del av ett möjligt ”överskott” av vaccin, om sådant skulle uppstå.

Vi ser detta som en allvarlig icke fredlig handling av den israeliska staten. Israels vaccin-apartheid är farlig för den redan drabbade palestinska befolkningen, men den kan även ha allvarliga konsekvenser för Israels befolkning. I det blockerade Gaza kämpar myndigheterna med näbbar och klor för att hålla smittspridningen nere, ett fullskaligt utbrott av Covid-19 i det tättbefolkade Gaza vore en katastrof för hela området. Palestinierna försöker nu få vaccin från annat håll – men det kommer att dröja. Speciellt som man har ont om pengar att betala med.

Världshälsoorganisationen, WHO, har begärt att Israel ska ta sitt ansvar och vaccinera palestinsk sjukvårdspersonal, vilket tyvärr inte hänt.

I USA har kongressledamoten Marie Newman (Illinois) förklarat att den israeliska administrationen ”har en moralisk och humanitär plikt att se till att både israeler och palestinier har tillgång till vaccin”. Tio människorättsorganisationer har uppmanat Israel att även inkludera palestinierna i vaccinprogrammet. Amnesty International kräver att Israel måste ”sluta upp med sin diskriminerande politik och avskaffa allt som kan hindra palestinier att nå eller erhålla hälsovård”.

1a juni 2020 skickade Ship to Gaza ett brev till utrikesminister Ann Linde (https://shiptogaza.se/sv/nyhet/oppet-brev-till-utrikesminister-ann-linde-sverige-maste-krava-att-medicinsk-utrustning-kommer) angående hur den israeliska ockupationsmakten fullkomligt ignorerar den kritiska hälsosituationen i Gaza under Coronaepidemin. I svaret vi fick, säger Linde bland annat:

”jag (har) varit tydlig med att en israelisk annektering av Västbanken vore ett allvarligt brott mot internationell rätt och ett hot mot tvåstatslösningen”. Vidare påpekar Linde: ”Planerna på annektering bör dras tillbaka permanent. Vägen framåt är återupptagna och meningsfulla fredsförhandlingar mellan Israel och Palestina som leder till slut på ockupationen och en lösning med två stater i fred och säkerhet baserad på folkrätten.”

Vi välkomnar detta avståndstagande från den israeliska ockupationsmaktens annekteringsplaner. Men vad gäller covid-19 och hälsosituationen i Gaza, säger sig Ann Linde vara medveten om den aktuella ökade spridningen i Gaza och den undermåliga lokala sjukvården som hon menar nu kommer att ställas under hårt tryck. Hon hänvisar även till att det internationella samfundet måste fortsätta att stödja Gaza via FN-organ och WHO men utan att själv ge uttryck för aktiva svenska initiativ i frågan.

– Vad gör Sverige för att stoppa Israels vaccinapartheid?

– Vilket initiativ avser utrikesministern att vidta för att förhindra att coronapandemin får utvecklas till en katastrof för palestinierna i Gaza?

Ett ställningstagande från EU och den svenska regeringen är nödvändigt – att tydligt från Sveriges regering värna demokratiska och mänskliga rättigheter för den palestinska befolkningen och kräva att Israel tar sitt ansvar som ockupationsmakt och ger palestinier tillgång till vaccinprogrammet samt avsätter medel för snabbt inköp av vaccin för den palestinska befolkningens räkning. Även palestinier måste vaccineras!

Jeannette Escanilla, ordförande Ship to Gaza Sverige,
Henrik Carlborg, ordförande Palestinagrupperna i Sverige,
Dror Feiler, talesperson för Judar för Israelisk-Palestinsk Fred.

Sverige, 2021-01-28

Ship to Gaza Sverige, Palestinagrupperna i Sverige, Judar för Israelisk-Palestinsk Fred.    Kontakta namninsamlingens skapare

Föregående artikelFråga som hänger i luften ”Varför tiger utrikesministern om Amnestys starka kritik mot Israel?”
Nästa artikelRyanair-plan som landade i Minsk tvingades INTE ned – Internationella civila luftfartsorganisationen (ICAO)
Globalpolitics.se är en partipolitiskt obunden, vänsterorienterad och oberoende analyserande debatt- och nyhetstidning med inslag av undersökande journalistik.

20 KOMMENTARER

 1. Linde är så upptagen med att torgföra islamofob och skojare Navalnys sak att hon har inte tid för att markera mot apartheid israels vägran att förse Palestinier med vaccin. De avskyvärda sionisterna räknar kallt med att Covid-19 pandemin påskyndar den etniska rensningen av Palestina. Självklart låtsas Sverige precis som alla västländer att det regnar. Detta trots att FN har klart markerat att vaccin apartheid är ett brott mot mänskligheten. Dock när det gäller sionisterna är det hush hush politik som väst föredrar att köra med.

  https://electronicintifada.net/blogs/omar-karmi/israels-vaccination-program-morally-indefensible

  För övrigt har Linde inte heller tid för att markera mot hur Julian Assange behandlas.

  Slutsats: Den svenska utrikesminister posten borde avskaffas. Offentliggör att numera dirigeras Sveriges utrikespolitik från Washington DC, Bryssel och/eller Hell Aviv.

 2. För ett par årtionden sedan kunde man läsa om Israels försök att skapa ett virus designat för araber. Att forskning inom området fortfarande pågår är väl inte otroligt. Kanske lika bra att semiterna i området slipper sionisternas välvilja när det gäller vård, skola och omsorg. Putin kanske kan bidra med lite Sputnik V?, tror jag det heter. Om han nu får tillstånd från ryssarna i området förstås.

  • Det hette skräddarsydd etnisk utrotning. Alltså, designade etnisk utrotning. Avskyvärda sionister drar sig inte för något för att tjuva till sig Palestiniers hus/hem, mark, egendom och land.

   https://www.wired.com/1998/11/israels-ethnic-weapon/

   Kom ihåg också att om skulle Putin hjälpa Palestina med Sputnik V vaccin så riskerar Putin att bli anklagad för antisemitism.

 3. Vaccinet har i sverige 55 döda 532 biverkningar en tredjedel allvarlig, av ca 200 000 vaccinerade.
  Vi är 10 miljoner i Sverige. Do the math. Enligt läkemedelsverket. Så varför vara avundsjuka på de
  vaccinerade…
  https://www.lakemedelsverket.se/sv/coronavirus/coronavaccin/inrapporterade-misstankta-biverkningar—coronavacciner#hmainbody1

  Öppna pdferna !

  Comirnaty (Pfizer/BioNTech)
  Antal vaccinerade individer (cirka, till och med 2021-01-27): 210 000 sid 10
  https://www.lakemedelsverket.se/490131/globalassets/dokument/behandling-och-forskrivning/coronavirus/misstankta-biverkningar/comirnaty-handlagda-rapporter-om-misstankta-biverkningar-2021-02-04.pdf

  COVID-19 Vaccine Moderna
  Antal vaccinerade individer (cirka, till och med 2021-01-27): 5 000 Sid 4
  https://www.lakemedelsverket.se/49015a/globalassets/dokument/behandling-och-forskrivning/coronavirus/misstankta-biverkningar/covid-19-vaccine-moderna-handlagda-rapporter-om-misstankta-biverkningar-2021-02-04.pdf

 4. Delar en beskrivning av situationen, från en bekant som insatt i frågan.

  Nu börjar det även i Sverige spridas myter och lögner om att Israel utövar ”vaccinationsapartheid” genom att vägra vaccinera palestinier. Det senaste exemplet var Cecilia Uddéns reportage i Ekot för ett par dagar sedan. Fakta är följande:

  1) I enlighet med Osloavtalen är det den Palestinska Myndigheten (PM, engelsk förkortning PA), som sedan mitten av 1990-talet styr s.k. områden A och B på Västbanken där ca 90% av alla palestinier på Västbanken bor, som har det *fullständiga* ansvaret för bl.a. sjukvård inkl. vaccinationer på de områden den styr. Det är PM som driver, organiserar, administrerar, planerar, styr, finansierar, ansvarar för kompetensutveckling och inköp av medicinsk utrustning, bemannar m.m. alla sjukvårdsinrättningar på de områden den styr. Formellt gäller det också hela Gazaremsan, men 2007 blev PM utkastad från Gaza av Hamas som i en blodig kupp mot PM och Fatah i vilken Hamas dödade ca 150 palestinier (de flesta Fatahaktivister) och tog hela makten över allt som händer på marken i Gaza. Därmed tog Hamas även ansvaret för sjukvården i Gaza. Tilläggas kan att PM anser sig vara en stat, Staten Palestina, och är erkänd som sådan av bl.a. Sverige. Palestinier som bor där är palestinska medborgare, har palestinska pass utfärdade av PM, styrs av den palestinska regeringen, betalar skatter till PM, lever under de lagar PM har stiftat, och bl.a. omfattas av det palestinska sjukvårdssystemet. Trots myter finns det ingen som helst blockad av Västbanken och PM kan fritt föra in medicinsk utrustning, vacciner m.m. till sina sjukvårdsinrättningar. Blockaden gäller endast Gaza, men medicinsk utrustning, mediciner etc. som skickas till Gaza släpps igenom.

  2) PM har vägrat att samarbeta med Israel vad gäller virusbekämpning och införskaffande av vaccin. Redan på ett tidigt stadium har de själva förklarat att de inte tänker samarbeta med Israel vad gäller virusbekämpning, att de tänker skaffa vaccinet på egen hand utan att be Israel om hjälp, och att de inte förväntar sig att Israel hjälper dem med införskaffandet av vaccinet. Det var först nyligen, för någon vecka eller två sedan, som de för första gången har sagt att de ska ”undersöka möjligheten” att få vaccin från Israel.
  Tilläggas kan att för flera månader sedan, innan Israel och Arabemiraterna (UAE) etablerade officiella relationer, vägrade PM inte en utan två gånger att ta emot hjälpsändningar med medicinsk utrustning för bekämpning av covid-19 inkl. ventilatorer från UAE eftersom flygplanen från UAE med hjälpsändningarna landade på Ben-Gurion flygplatsen i Israel. Att ett UAE plan landar i Israel sågs av PM som en s.k. ”normalisering” av relationer mellan UAE och Israel, något PM var emot, och därför vägrade man att ta emot hjälpsändningar med viktig medicinsk utrustning från UAE.

  3) Alla som bor i Israel, inkl. östra Jerusalem och Golanhöjderna som Israel har annekterat i början av 1980-talet, alltså även de ca 21% av Israels befolkning som är araber, omfattas av det israeliska sjukvårdssystemet – såväl på patient- som på personalsidan – och sjävfallet omfattas de alla och på samma villkor av vaccinationsprogrammet, oavsett om de är israeliska medborgare eller – vilket gäller de allra flesta i östra Jerusalem och på Golanhöjderna – har status som ”permanent resident” i Israel. Det är alltså en ren lögn att Israel inte vaccinerar araber/palestinier som bor i Israel.

  4) Man har kritiserat Israel för att man vaccinerar judiska bosättare på Västbanken men inte palestinier på Västbanken. Fakta är följande: I enlighet med Osloavtalen från mitten av 1990-talet är hela Västbanken indelad i s.k. områden A, B och C. Områden A och B, i vilka det bor ca 90% av alla palestinier på Västbanken, styrs av PM som har det *fullständiga* ansvaret för bl.a sjukvården. Områden C, i vilka det bor ca 10% av alla palestinier på Västbanken, är i enlighet med Osloavtalen under fullständig israelisk kontroll och jurisdiktion men är inte en del av Israel. Israeliska bosättningar finns endast i områden C. Det finns inga israeliska bosättningar i områden A och B som styrs av PM. Det är därför inget konstigt med att Israel vaccinerar israeliska medborgare som bor på områden som helt styrs av Israel. Jag är något osäker vad som gäller för de palestinier som bor i områden C (ca 10% av alla palestinier på Västbanken), men om jag minns rätt är det PM som ansvarar för bl.a. sjukvård för dem (på samma sätt som PM ansvarar för sjukvård i områden A och B) medan Israel ansvarar för infrastruktur.

 5. Jag trodde att Osloavtalet var dött. Eftersom Israel hela tiden utvidgat sina bosättningar måste väl det leda till att tidigare avtal frångåtts och alltså är man en ockupationsmakt med de förpliktelser detta innebär. Rätta mig om jag har fel.

  • Avtalet är det senast gällande som man varit överens om. Därav att alla ”bosättningar” finns inom område C. Område A och B är förbjudet område för israeler.

 6. Verkar som ni alla bör lära er en hel del om hur Covid och världen funkar.
  Israelerna är på väg mot gemensamt självmord och ni vill att Palestinierna ska få va med!
  Gå ta en kall dusch och tänk igen eller kom tillbaks om ett halvår efter ni läst på det ni saknar i kunskap
  om Corona. God natt!

  • ”Vaccinerna” är inga vaccin utan det är m-RNA man sprutar in i folk med massor av biverkningar, dessutom för dyra pengar, utan att de ger skydd mot viruset. Bara Covidtest-bluffen har kostat 22 miljarder bara i Sverige och till på de kostnaderna för ”vaccinerna”! Big Pharma och deras ägare bland annat Bill Gates och andra skumma oligarker har tjänat hundratals miljarder och det är inte konstigt att de ivrigt hejar på skojeriet. Israel har enorma problem och det ska bli intressant att se hur mycket som myndigheterna där släpper igenom censuren. Eftertankens kranka blekhet kommer många att drabbas av inom en nära framtid!

 7. Det finns ingen som helst utrymme för detta. Ann Linde är så besatt av Ryssland så inget utrymme finns för övrigt. All tiden går och gått till Ryssland och den där nollan Navalny. Något annat finns inte på almanackan,de endast ryssarna och Ryssland Ryssland Ryssland,med den där nollan Navalny. Hon tänker bara på att göra sej fin för cheferna i Washington,på samma sätt som Hultkvist gör. Något annat finns inte. Det är ENDAST Ryssland och Ryssarna,med Putin och den där nollan och rasisten Navalny. Det var uppenbart också att hon och hennes övriga kollegor i EU agerar VIDRIGT och KORKAT,när hon blev ertappad med att prata med en rysk komiker,där hon trodde det var Navalnys fru och bästa vän. Dåligt och katastrofalt är bara förnamnet

 8. Som jag förstod och minns det så var Israel snabba och i förväg med vaccinerna till egna befolkningen. Vad moraliskt fel detta var fan. Man är även helt utan moralisk kompass. Man hade gott om vacciner och låg långt före EU också om minns rätt. Man fick även beröm i medier. Som om det inte vore nog apartheid regeringen och dess VIDRIGA brott i decennier nu,så kommer även detta. Fan man saknar även totalt moralisk kompass. Men Ann Linde kommer inte säga något,för hon är besatt av Ryssland och allt som har med Ryssland att göra tyvärr. Man hade så lätt kunnat erbjuda dom par miljoner vacciner som hade behövts och gjort det rätta här,men det är så Israel agerar, VIDRIGT och även farligt

  • Storbritannien, Danmark, Norge och nu Sverige lämnar pandemipaniken och återgår till det normala. Detta sänder ett budskap till resten av världen att nationer och människor kan överleva utan dystopisk politik för att mikrohantera medborgarnas beteende. Medborgare i återstående nationer kommer snabbt att se att de blir lurade av tyranniska ledare. ⁃ TN-redaktör
   Sverige anslöt sig på torsdagen till andra europeiska nationer och sa att de kommer att ta bort restriktioner för coronaviruset.
   ”Det är dags att öppna Sverige igen”, sade statsminister Magdalena Andersson och meddelade att restriktionerna skulle tas bort från den 9 februari.
   Bland de åtgärder och rekommendationer som kommer att hävas kommer Sverige att tillåta människor att återvända till restauranger utan begränsning av hur många personer som får vara där, hur mycket plats det ska finnas eller öppettider. Krav på vaccinintyg och bärande av ansiktsmasker i kollektivtrafiken kommer också att tas bort, liksom rekommendationen att begränsa sociala kontakter.
   På tisdagen tog grannlandet Danmark ledningen bland EU-medlemmarna genom att skrota de flesta restriktioner. Några timmar senare hävde Norge sitt förbud mot att servera alkohol efter klockan 23 och taket för privata sammankomster med högst 10 personer.
   – Pandemin är inte över men har gått in i en helt ny fas, betonade Andersson.
   Socialminister Lena Hallengren sa på samma presskonferens att myndigheter ”kommer att fortsätta att vara vaksamma på hur pandemin kommer att utvecklas.”
   Anledningen till den svenska flytten liknar den i Danmark: Även om det finns en ökning av infektionstalen, belastar det inte sjukhusen. Höga vaccinationsfrekvenser gör också att situationen ser mer hoppfull ut. Andersson sa att 80 % av alla svenskar över 50 år nu har fått tre vaccindoser.

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here