Korrespondens med DN:s politiska redaktör

11
899
Palestinians inspect the damage following an Israeli airstrike on the El-Remal aera in Gaza City on October 9, 2023. Israel continued to battle Hamas fighters on October 10 and massed tens of thousands of troops and heavy armour around the Gaza Strip after vowing a massive blow over the Palestinian militants’ surprise attack. Photo by Naaman Omar apaimages

Redaktören: Det är lätt att bli frustrerad av att ta del av den etablerade pressens utrikespolitiska bedömningar, t.ex. om krigen i Ukraina och i Israel. I lördags, 3/2, såg jag dock en rubrik av DN:s politiska redaktör Amanda Sokolnicki som gjorde mig glad Amanda Sokolnicki: Efter den här veckan är det omöjligt för mig att försvara Israels krig som gjorde mig glad. Jag mailade henne, vilket jag gjort en gång förut, i juni 2023, då jag under hänvisning till en artikel i New York Times. undrade när DN tänkte skriva om nynazismen i Ukraina. Fick inget svar och DN har inte heller skrivit om nynazismen i Ukraina sedan dess. I april 2022 skrev Ingemar Neveus en artikel där han förringade och förlöjligade påståenden om nazism i Ukraina. Där kan man läsa ”Det beror på att han (Putin) många år har etablerat en helt ny betydelse för ordet ”nazism”. Nazister är på Putinspråk kort och gott ”de som är emot Ryssland”. Ingmar Nevéus: Därför är Putin så fixerad vid nazismen.

Men nu handlar artikeln mest om DN och Israel. Jag mailade politiska redaktören Amanda Sokolnicki 3/2 (och har inte fått svar). Jag prioriterar alls inte att skriva till enskilda journalister men ibland blir frestelsen för stor, som den senaste veckan. Kanske tar jag upp för många frågor.

Vore en artikelserie med kommentarer till aktuella politiska artiklar av DN intressant? Dagligen eller några gånger i veckan. Vem är intresserad av det?

__________________

Korrespondens med Amanda Sokolnicki.

Så bra att du skriver ”Efter den här veckan är det omöjligt för mig att försvara Israels krig”. Och att du kritiserar regeringen. Man undrar dock direkt varför du kunnat försvara Israels krig tidigare. Att Israel är en ockupationsmakt, en apartheidstat som med USA:s stöd nonchalerat FN-beslut åtminstone sedan 1967 är klart. Liksom de 700 000 olagliga bosättningar (markstöld?) på Västbanken. Hamas är ingen terroristorganisation enligt FN, men enligt USA och EU, och då följer DN som vanligt okritiskt efter.

Läs för resten om Hamas förnyade politik i en artikel av en professor i USA. https://www.globalpolitics.se/hamas-nya-politik/
Det är nog ganska klart att festivalen inte var målet för Hamas utan en närbelägen militär anläggning. Israelisk press har också påtalat att Israel  dödade  en del vid festivalen, och t.ex. våldtäktsanklagelserna sannolikt är falska. https://www.globalpolitics.se/hur-israeliska-styrkor-stangde-in-och-dodade-festdeltagare-pa-nova-festival/ och https://www.globalpolitics.se/guardians-historia-om-massvaldtakt-av-hamas-gar-inte-ihop/ och bl.a. Skandalomsusad israelisk ”räddningsgrupp” underblåser förfalskningar om 7 oktober
Om man ska använda beteckningen terrorist finns det betydligt starkare underlag för att skriva ”terroriststaten Israel”, eller hur?
Men stödjer du Hamas rätt att försöka försvara palestinier mot ockupationsmakten Israel+?
Jag kan berätta att jag deltagit i 5-6 Palestinamanifestationer i Stockholm och hört flera tal. Inte i något nämns eller glorifieras Hamas, vars symboler inte finns med. Arrangörer gillar inte Hamas och vill ha en två-statslösning. Judar deltar, också som talare. Man kan se banderoller typ ”Judar för Palestina”.
Hälsningar
Anders Romelsjö, prof. emeritus
PS. Jag kritiserade Hanne Kjöller i en artikel om ”Eurovision Song Contest”. Vill naturligtvis underrätta henne, men hittar ingen e-mailadress till henne i DN. Du kanske kan uppmärksamma henne på artikeln? Varför får Israel delta i Eurovision Song Contest men inte Ryssland?

Det skulle vara lätt uppgift att i en bok fullständigt demobilisera bilden av DN som DN presenterar sig ”DN:s nyhetsredaktion arbetar opartiskt – vi tar inte ställning politiskt eller i andra frågor. Det vi publicerar ska vara sant, bekräftat, inte hårdvinklat och präglas av kvalitet och trovärdighet. ” DN har bidragit till att minska yttrandefriheten genom att ta bort ”Ifrågasätt” för övrigt.

För kännedom ett mail som jag skrev till Isobel H-K. (För övrigt använder jag mycket liten tid till att skriva till journalister. )

Du har i vanlig ordning en del allvarliga osakligheter i din text. Jag läser DN varje dag, och annan press, bl.a. RT. Har publicerat ett par hundra artiklar om Ukraina. Bara 2 punkter nu.

 1. Du skriver bl.a. ”Putin pratar öppet om hur han ser både Baltikum och halva Polen som éaturliga delar av Ryssland”. Det finns inga som helst belägg för detta eller för att Ryssland velat erövra hela Ukraina, vilket kräver 10 gånger större arme än den som angrep Ukraina 24/2 2022. Läs: ”Ryssland gick in med max 200 000 man, medan Ukraina hade dubbelt så stor militär. En tumregel när att angriparen behöver 3 gånger så stor militär styrka för att erövra ett land, och inget i Rysslands krigföring talkar för att detta är målet. Se artikeln av professor John Mearsheimer, USA. (https://mearsheimer.substack.com/p/the-myth-that-putin-was-bent-on-conquering?utm_source=post-email-title&publication_id=1753552&post_id=139179620&utm_campaign=email-post-title&isFreemail=false&r=222ce&utm_medium=email.
På svenska: ” Myten om att Putin var ute efter att erövra Ukraina och skapa ett större Ryssland” ” (https://www.globalpolitics.se/myten-om-att-putin-var-ute-efter-att-erovra-ukraina-och-skapa-ett-storre-ryssland/)
Du skriver också ”…en ukrainsk statsfinansiell kollaps vore också ett direkt hot mot hela det demokratiska Europa.”
Hur pass demokratiskt är då Ukraina?

Läs ”Alla oppositionspartier förbjöds för övrigt i Ukraina i mars 2022 (Guardian) (https://www.globalpolitics.se/ukraina-har-slutgiltigt-forbjudit-alla-tolv-politiska-oppositionspartier-bl-a-ukrainas-socialistiska-parti/), Regeringen är påtagligt nazitolerant och har rest nya statyer över nazikollaboratören Bandera enligt bl.a. SvT, New York Times. Lett till protester från israeliskt håll. (https://forward.com/news/462916/nazi-collaborator-monuments-in-ukraine/ )(https://www.globalpolitics.se/ledande-politiker-sd-ar-ett-allvarligt-hot-mot-demokrati-men-hur-ar-det-med-zelensky-och-potoshenko/)Rapporterna om Kiev-regeringens nazitolerans har tystnat alltmer sedan kriget bröt ut.” DS2.

Föregående artikelAvvisar ICJ Kievs krav på att erkänna Ryssland som angriparstat eller?
Nästa artikelVad gör Sverige för att stoppa Israels vaccinapartheid?
Anders Romelsjö (red)
Anders Romelsjö är redaktören för Global Politics. Han drev tidigare under sex år bloggen Jinge.se som nu främst är ett arkiv med tusentals artiklar. Aktivist i den antiimperialistiska rörelsen på 1970-talet. Han har en bakgrund som läkare och professor med inriktning på forskning om alkohol, droger och folkhälsa.

11 KOMMENTARER

 1. Tack för dina försök, Anders.

  Realistiskt sett tror jag tyvärr inte det har någon större betydelse för vad som kommer skrivas i DN, även om en journalist får samvetskval inför den etniska rensningen och folkmordet.

  Det är tyvärr människor som saknar ”det högre medvetandet” som bestämmer innehållet i DN, även om mänskliga känslor och sanna fakta kan läcka ut ibland via journalister som ännu inte förstått agendan.

  Deras val är sannolikt enkelt. Förlora jobbet på en arbetsmarknad med 8% arbetslöshet, eller lyd ondskan i blindo.
  Få är de utvalda!

 2. Redaktören – alla dessa frågor är viktiga ur alla synpunkter, oavsett vad man tycker. Men inga journalister på stora ledande media kommer att sätta dem på pränt och ”riskera” dem återgivna timmen efter på internet. Du frågar nog förgäves. Frågorna borde (faktiskt) i rättvisans namn till alla ”mediekonsumenter” (som det så fint heter numera) egentligen besvaras i öppna fora av mediernas ledande chefredaktörer vid en muntlig utfrågning som ger omedelbar möjlighet till kritiska följdfrågor.

  Har de stora medierna gått in det fördolda Garbo-stadiet? Ja, ibland förefaller det så. Att höra SVT:s ”Agendas” utfrågning kring ”Israel-Hamas-konflikten” (en udda benämning som till och med brittiska BBC övergav ganska snart) som närmar sig det mest naiva dagisstadiets nivå, undrar man vad det är som händer. Håller svensk public service på att gå in i det polsk-ungerska högerpopulistiska stadiet med dagens svenska SD-regering? Är public service därutöver på väg att upphöra? Frireligiös Israel-tv har det i varje fall kokat ned till.

  • Förr har fått svar från Erik Ohlsson och Nathan Schachar på DN, men har inte försökt nå dem på länge.

 3. Läste idag att Vänsterpartiet vill skicka svensk trupp till Mellanöstern/Röda Havet för att kriga med USA.
  Alltså..jag har inte ord längre.
  Har Vänsterpartiet helt tagits över av högerns agenter eller? Tysta om Nato är V, tysta om Nordstream är V, tysta om USA krigsbrott är V, Tysta om Gaza och Israels krigsbrott!
  Vad ska vi med detta skitparti till om de bedriver högers utrikespolitik!?

  • Det är som i andra ”västerländska” länder. Det finns ett ”höger” och ett ”vänster” men båda sidorna är köpta av storföretag och deras ägare, ingen av sidorna arbetar i verkligheten för varken sina väljare eller sitt folk. Två skinkor på samma röv. Hur många partier som utgör ”högern” och ”vänstern” verkar inte spela någon roll. Politiken bedrivs ungefär likadant i alla länder, okontrollerad invandring, privatisering, uppskruvade energipriser, lägre skatter för de allra rikaste, pengar till Zelensky och ett lismande för USA som får det att vända sig i min mage…
   Att rösta på något av de etablerade partierna är bara att ge det här falska systemet legitimitet, Vänstern får inte mandat via min röst att sätta tyglarna i den förbannade förrädaren Magdalena Anderssons händer. Högern får det inte heller att ge Ulf ”den k*k-löse” Kristersson makten. Jag röstar inte mer, inte under detta system.

  • Sverige har inga flottfartyg ur någon örlogsflotta att skicka. Danmarks ubåt som skickades i Bush juniors och Blairs krig år 2003 mot Irak, har vare sig kommit fram än eller kommit tillbaka.

   För i stooora Nato kan det ju hända med svenska fartyg: de kan nämligen både attackeras OCH SÄNKAS! Nya tyngdlagar, med andra ord. Det har nog inte de svenska militära snillena som Mini-Jonsson tänkt på så noga ännu.

 4. Apropå att Israeliska aktivister blockerar infarten till Gaza, så att hjälpsändningar per lastbil inte kommer fram och där man såg text på skylt: ”No aid to the terrorists”, skrev jag i en kommentar i Facebook: ” The Israelis are the terrorists”
  Facebook svarade omedelbart med att kommentaren inte är godkänd och togs bort.
  Fascinerande exempel på rådande samtalsklimat

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here