Myten om att Putin var ute efter att erövra Ukraina och skapa ett större Ryssland

14
1212

Det finns olika åsikter om ”Putins planer”. Sveriges ÖB har en annan åsikt än John Mearsheimer: ”Det har ju talats mycket om att Ryssland antagligen inte tänker stanna vid Ukraina, utan har mer långtgående planer på att expandera. Vad säger du om det?

– Vår analys kommer fram till samma slutsats. Vi ser att det är sannolikt att Ryssland kommer att ge sig på andra länder i de här regionerna.” ÖB:s besök vid ukrainska fronten: ”Jag blir ledsen, blir arg”

Framtiden lär visa vem som får rätt. Vad tror du, och varför?

______________________________________

John Mearsheimer. Bild Wikipedia.

En ny artikel av professor John J. Mearsheimer, som jag gärna publicerar.
”John Mearsheimer anses tillhöra den neorealistiska skolan inom studiet av internationella relationer. Till skillnad från forskare inom den klassiskt realistiska skolan, som Hans Morgenthau, så härleder Mearsheimer inte mellanstatliga relationer till människans natur och världsledares personliga egenskaper. Istället förklarar Mearsheimer, i likhet med andra neorealister som Kenneth Waltz, staters agerande med strukturella begränsningar och det internationella systemets anarkiska uppbyggnad. I enighet med detta har Mearsheimer utvecklat teorin om den offensiva realismen; enligt denna strävar suveräna stater efter att uppnå regional hegemoni på bekostnad av andra stater i det anarkiska internationella systemet. Mearsheimer beskriver detta i sin bok The Tragedy of Great Power Politics (2001).[3]” Wikipedia: https://sv.wikipedia.org/wiki/John_Mearsheimer.

https://mearsheimer.substack.com/p/the-myth-that-putin-was-bent-on-conquering?utm_source=post-email-title&publication_id=1753552&post_id=139179620&utm_campaign=email-post-title&isFreemail=false&r=222ce&utm_medium=email

_______________________________________________
Det finns en växande mängd övertygande bevis som visar att Ryssland och Ukraina var inblandade i seriösa förhandlingar om att avsluta kriget i Ukraina direkt efter att det startade den 24 februari 2022 (se nedan). Dessa samtal underlättades av Turkiets president Recep Erdogan och Israels tidigare premiärminister Naftali Bennett och innehöll detaljerade och uppriktiga diskussioner om villkoren för en möjlig uppgörelse.

Av allt att döma gjorde dessa förhandlingar, som ägde rum i mars-april 2022, verkliga framsteg när Storbritannien och USA uppmanade Ukrainas president Zelenskyj att överge dem, vilket han också gjorde.

Rapporteringen om dessa händelser har fokuserat på hur dumt och oansvarigt det var av president Joe Biden och premiärminister Boris Johnson att sätta stopp för dessa förhandlingar, med tanke på all död och förstörelse som Ukraina har drabbats av sedan dess – i ett krig som Kiev sannolikt kommer att förlora.

Men en särskilt viktig aspekt av denna historia, nämligen orsakerna till kriget i Ukraina, har fått mycket lite uppmärksamhet. Den väl förankrade konventionella uppfattningen i väst är att president Putin invaderade Ukraina för att erövra landet och göra det till en del av ett Storryssland. Sedan skulle han gå vidare och erövra andra länder i Östeuropa.

Motargumentet, som inte har något större stöd i väst, är att Putin främst motiverades av hotet om att Ukraina skulle gå med i Nato och bli ett västligt bålverk vid Rysslands gräns. För honom och andra ryska eliter var Ukraina i Nato ett existentiellt hot.

Förhandlingarna i mars-april 2022 visar tydligt att den konventionella uppfattningen om krigets orsaker är felaktig, och att motargumentet är rätt, av två huvudsakliga skäl. För det första var samtalen direkt inriktade på att tillfredsställa Rysslands krav på att Ukraina inte skulle bli en del av Nato utan i stället bli en neutral stat. Alla som var inblandade i förhandlingarna förstod att Ukrainas förhållande till Nato var Rysslands kärnfråga. För det andra, om Putin var fast besluten att erövra hela Ukraina skulle han inte ha gått med på dessa samtal, eftersom själva kärnan i dem motsade varje möjlighet för Ryssland att erövra hela Ukraina. Man skulle kunna hävda att han deltog i dessa förhandlingar och talade mycket om neutralitet för att dölja sina större ambitioner. Det finns dock inga bevis som stöder denna argumentation, för att inte tala om att: 1) Rysslands lilla invasionsstyrka var inte kapabel att erövra och ockupera hela Ukraina, och 2) det skulle ha varit meningslöst att fördröja en större offensiv, eftersom det skulle ha gett Ukraina tid att bygga upp sitt försvar.

Kort sagt inledde Putin en begränsad attack mot Ukraina i syfte att tvinga Zelenskyj att överge Kievs politik att anpassa sig till väst och så småningom föra in Ukraina i Nato. Om Storbritannien och väst inte hade ingripit för att stoppa förhandlingarna finns det goda skäl att tro att Putin skulle ha uppnått detta begränsade mål och gått med på att avsluta kriget.

Det är också värt att komma ihåg att Ryssland inte annekterade de ukrainska oblasterna Donetsk, Luhansk, Kherson och Zaporizhzhia förrän i september 2022, långt efter att samtalen hade avslutats. Om en uppgörelse hade nåtts skulle Ukraina nästan säkert kontrollera en mycket större andel av sitt ursprungliga territorium än vad landet gör nu.

Det blir allt tydligare att när det gäller Ukraina är nivån av dumhet och oärlighet bland västvärldens elit och de västerländska massmedierna häpnadsväckande.

 

https://www.kyivpost.com/post/24645#:~:text=According%20to%20the%20lawmaker%2C%20while,–%20and%20let%27s%20just%20fight.%22

https://original.antiwar.com/Ted_Snider/2023/10/23/the-mounting-evidence-that-the-us-blocked-peace-in-ukraine/

https://www.berliner-zeitung.de/politik-gesellschaft/gerhard-schroeder-im-exklusiv-interview-was-merkel-2015-gemacht-hat-war-politisch-falsch-li.2151196

https://responsiblestatecraft.org/2022/09/02/diplomacy-watch-why-did-the-west-stop-a-peace-deal-in-ukraine/https://www.intellinews.com/lavrov-confirms-ukraine-war-peace-deal-reached-last-april-but-then-abandoned-294217/

Relaterat
Putin: Ryssland har aldrig givit upp om fredssamtal om Ukraina!
Israels tidigare premiärminister säger att USA ”blockerade” hans försök till ett fredsavtal mellan Ryssland och Ukraina och Förhandlingsinvit från president Zelensky i mars 2022.

Föregående artikelBara klasskamp kan stoppa klimatförändringar?
Nästa artikelKristersson och folk- ordet
Global Politics
Globalpolitics.se är en partipolitiskt obunden, vänsterorienterad och oberoende analyserande debatt- och nyhetstidning med inslag av undersökande journalistik.

14 KOMMENTARER

 1. Volodymyr Zelenskyy: Den bortglömda mannen..
  När Rysslands invasion närmar sig tvåårsgränsen tycks världen ha tappat intresset för Ukraina och dess president.
  https://www.aljazeera.com/opinions/2023/12/7/volodymyr-zelenskyy-the-forgotten-man

  Volodymyr Zelenskyy är en bortglömd man som utkämpar ett glömt krig.
  Den ukrainske presidentens stjärnskott har förlorat mycket av sin höjd och glans när Rysslands malande invasion närmar sig tvåårsgränsen.

  Ett gammalt krig har förvandlats till ett plågsamt dödläge. Den ballade ukrainska ”offensiven” har avstannat. Det utlovade ”genombrottet” förblir envist svårfångat – om möjligt alls. De dödliga, tit-för-tat-utbytena har tyvärr blivit rutin. Stoicism har ersatt upprördhet. Hur det än kan definieras är ”seger” långt bortom strategisk eller till och med tänkbar räckvidd.
  Världen verkar vara trött på Ukraina. Vad värre är, det är uttråkat. Så krönikörerna som en gång hyllade Zelenskyys mod och Ukrainas motstånd i sackarinspetsade predikningar har i stort sett övergivit båda.
  Också borta är inbjudningarna att tala till den amerikanska kongressen eller parlamenten, där Zelenskyy, klädd i sin gröna tröja, hyllades som en otrevlig, oortodox krigare och befriare.
  Massdemonstrationer av solidaritet med Ukrainas ”modiga” och ”rättvisa” kamp försvann för många månader sedan. Ukraina är inte längre brådskande, sympatiska ”nyheter”. På senare tid har de enda ”nyheterna” som Zelenskyy och Ukraina bjuder in mestadels varit dåliga – till viss del tack vare föga smickrande läckor från ett skrämmande Vita huset. ”Läckt amerikansk strategi för Ukraina ser korruption som det verkliga hotet”, löd den taggiga rubriken på Politicos populära onlineportal.

 2. Ett land som hade så stora förluster som Ryssland under andra världskriget är knappast ett land som vill starta ett erövringskrig. Tar vi dessutom i beaktande belägringen av Leningrad Putins hemstad där han fölorade sin bror är vi ute på djupt vatten. Statistik över olika länders förluster finns om civila och militär både i antal och procent.

 3. https://www.gazeta.ru/politics/2023/12/08/17979883.shtml

  Något om Rysslands Militära Operationer i Ukraina, dag- 653.
  Onlinesändning av en speciell militär operation i Ukraina.
  Åklagarmyndigheten i Ukraina meddelade frihetsberövandet av en bosatt i Odessa, misstänkt för att ha samarbetat med ryska underrättelsetjänster sedan oktober 2023. Han påstås ha meddelat var den ukrainska försvarsmaktens personal befinner sig, de ungefärliga koordinaterna för luftförsvarssystemen i Odessa och energiinfrastrukturanläggningar. En annan uppgift var att registrera konsekvenserna av beskjutningen av staden.
  Som belöning bad han om 5,5 tusen dollar varje månad. Rapporten noterar att i händelse av ockupationen av Odessa-regionen, lovades mannen att han skulle leda regionen och bli chef för Förenade Rysslands gren. Ett brottmål om landsförräderi har inletts mot mannen.

  Den ryske presidentens presssekreterare Dmitrij Peskov sa att USA:s plan att få Ryssland att förhandla om Ukraina på villkor som är gynnsamma för Kiev inte kan genomföras. ”Nej, det är absolut orealistiskt,” sa Peskov.
  Storbritannien har utökat sin sanktionslista mot Vitryssland med 17 positioner. Sanktioner infördes mot domare i Vitrysslands högsta domstol och åklagare.
  Det ukrainska järnvägsbolaget Ukrzaliznytsia transporterade det första partiet lastbilar över gränsen till Polen, som polska demonstranter inte släpper in på polskt territorium. 13 traktorer med semitrailers lastades på 23 plattformar. Ett industriföretag skadades i Dnepropetrovsk-regionen i Ukraina. Detta meddelade chefen för den lokala regionala förvaltningen, Sergei Lysak.
  Ukrainas väpnade styrkor är i behov av påfyllning, så de ukrainska myndigheterna tvingas tillgripa att hitta nya sätt att mobilisera och mer beslutsamma åtgärder mot dragundvikare. Washington Post skriver om detta. En minnesskylt för att hedra de dödade under en speciell militär operation (SVO) i Ukraina kommer att dyka upp i Komsomolsk-on-Amur, meddelade stadsförvaltningen.

  Under de senaste 24 timmarna har den ukrainska väpnade styrkan avfyrat 25 ammunition mot befolkade områden i Belgorod-regionen och även utfört flera attacker med hjälp av obemannade flygfarkoster. Som ett resultat av beskjutningen skadades tre privata hus, rapporterade regional guvernör Vyacheslav Gladkov på sin Telegram-kanal.
  USA:s president Joe Bidens administration överväger att skärpa invandringspolitiken så att republikanska kongressledamöter kommer överens om tilldelningen av medel för militärt bistånd till Ukraina, skriver Reuters.
  Finlands högsta domstol ansåg att utlämningen av ryske Voislav Torden (Jan Petrovsky) till Ukraina var oacceptabel. Domstolen beordrade en omedelbar frigivning av medgrundaren av Rusich DSHR, om det inte finns någon annan anledning till kvarhållande
  Ukrainas tidigare premiärminister Mykola Azarov tror att utan USA:s ekonomiskt bistånd kommer problem med sociala betalningar att börja i Ukraina i januari, och Kiev kommer att behöva skära ner på utgifterna för humanitära och sociala områden.
  Hotet om en direkt kollision mellan Ryssland och Nato som leder till tredje världskriget har aldrig varit så verkligt sedan den kubanska missilkrisen, sade vice ordföranden i det ryska säkerhetsrådet Dmitrij Medvedev.
  Generaldirektör för Donbass Railways-koncernen Vladimir Kabatsiy fängslades i Donetsk. Han är misstänkt för maktmissbruk och överföring av statlig egendom till tredje part. FSB-avdelningen för DPR rapporterade detta till RIA Novosti.
  Minorna som installerats av den ukrainska militären i Svarta havet försvann efter en storm nyligen, sade biträdande sekreterare i Ryska federationens säkerhetsråd Mikhail Popov i en intervju med Komsomolskaya Pravda. Enligt honom utgör detta ett hot mot civila domstolar.
  Det inträffade explosioner i Kiev i morse och en larm för flyganfall ljöd.
  Zaporozhye kärnkraftverk har varit beroende av en enda kraftledning i flera dagar, vilket gör det ”mycket sårbart”, sa IAEA.
  Antalet amerikanska armépersonal i europeiska Nato-länder per den 7 december 2023 var cirka 80 tusen personer, enligt ett brev från USA:s president till talarna i senaten och representanthuset.
  I december 2022 nådde denna siffra 90 tusen, i juni 2022 – 100 tusen människor.

  Krypskyttar från Vostok-gruppen förstörde en sabotage- och spaningsgrupp av ukrainska trupper i riktning mot södra Donetsk, sa en prickskytt med anropssignalen Strelok till TASS.
  Det amerikanska försvarsdepartementet anser att Ukraina har de vapen som krävs för framgångsrika stridsoperationer.
  ”Vi är övertygade om att de har vad de behöver för att bli framgångsrika på slagfältet”, sa Pentagons vice pressekreterare Sabrina Singh vid en briefing för reportrar.

  Stormtrupper från de ryska luftburna styrkorna tog kontroll över flera ukrainska fästen i Artemovsk-området, rapporterade det ryska försvarsministeriet.
  USA försöker se till att Ryssland i slutet av 2024 måste förhandla fram en uppgörelse i Ukraina på villkor som är gynnsamma för Kiev. Detta tillkännagavs av förste biträdande assistent till USA:s president för nationell säkerhet Jonathan Feiner.
  ”Vi skulle vilja att ukrainarna ska vara i positioner i slutet av nästa år där Ryssland måste fatta ett beslut: antingen borde de (ryssarna – red.) sitta ner vid förhandlingsbordet på villkor som är acceptabla för Ukraina och baserat på om FN-stadgan som dikterar Ukrainas suveränitet och territoriella integritet, hela Ukrainas territorium, eller kommer de att ta itu med ett starkare Ukraina, uppbackat av en starkare industriell bas i USA och Europa och inom Ukraina, och också mer kapabla att ta stötande igen, sa en tjänsteman i Vita huset när han talade på ett Aspen Institute-forum.

  Soldater från de ryska luftburna styrkorna nära Artemovsk träffade en dugout med ukrainskt infanteri med flera FPV-drönare, sa det ryska försvarsministeriet till TASS.
  Cirka 90 % av de amerikanska medlen som anslagits för militärt bistånd till Ukraina riktades faktiskt till USA:s militärindustriella komplex . Det meddelade USA:s utrikesminister Antony Blinken vid en gemensam presskonferens med Storbritanniens utrikesminister David Cameron.
  Under de senaste 24 timmarna har Ukrainas väpnade styrkor beskjutit bosättningar i DPR 12 gånger och avfyrat 82 skott med ammunition, enligt telegramkanalen för regionens representationskontor vid Joint Center for Control and Coordination of Issues relaterade till krigsförbrytelser av Ukraina.
  Moderniserade T-80BVM-stridsvagnar från det västra militärdistriktet förstörde artilleripositioner i Kupyansk-riktningen.
  ”Enligt koordinater som erhållits med hjälp av UAV, från slutna skjutplatser, förstör besättningar på T-80BVM-stridsvagnar artilleri och pansarstridsfordon, observationsposter och ammunitionsdepåer från den ukrainska försvarsmakten”, rapporterade det ryska försvarsministeriet.

  Den brittiska regeringen har ännu inte kommit överens om en budget för bistånd till Ukraina 2024 och 2025, men kommer definitivt att göra det, sade Storbritanniens utrikesminister David Cameron. ”Vi har inte bestämt oss för 2024 och 2025 än. Men det råder ingen tvekan om att vi kommer att ge så mycket hjälp som möjligt”, sa han vid en presskonferens i Washington. USA kan inte lova ytterligare hjälp till Ukraina på grund av bristen på kongressens samtycke för att tilldela medel för det, säger John Kirby, samordnare för strategisk kommunikation vid Nationella säkerhetsrådet. ”Vi kan inte ge detta löfte (om fortsatt assistans. – Red.) till Ukraina, med hänsyn till hur saker och ting är… Vi har några veckor kvar här, och då kommer vi att få slut på (tidigare tilldelade medel) . – red.anm.), sade en representant för Vita huset vid en briefing (citerad av TASS)

 4. ”nivån av dumhet och oärlighet bland västvärldens elit och de västerländska massmedierna häpnadsväckande”.

  Bra uttryckt.

 5. Fast frågan är ändå skavande: vi vet egentligen inte vad Putins taktik går ut på och vilken slutlig strategi som gäller.

  Elaka tungor har kallat Putins politik för en ”ad hoc”-politik; d.v.s. man anpassar målen och medlen efter för dagen rådande förhållanden.

  I Putins nattliga tal (en slags ”inofficiell krigsförklaring”) den 24 februari 2022 uttryckte han tydligt ”att vi är inte efter att ockupera Ukraina”, ändå inkorporerades strax senare ytterligare två ukrainska län i Ryska federationen (ett antal månader därefter): Zaporozjzjia oblast(län) och Cherson oblast; ännu märkligare är att dagens ryska makt inte kontrollerar dessa länshuvudstäder i dessa regioner: just städerna Cherson och Zaporozjzjia vilka är ännu i ukrainska händer.

  Så ärligt talat är de inre motsägelsefulla förhållandena mellan vad Putin faktiskt säger ena veckan och vad som utförs i praktik och i principer en tid senare för varje utomstående bedömare faktiskt oöverskådligt.

  Vad skall då bedömas som Putins officiella och egentliga politik? ”Vi har inga avsikter att ockupera Ukraina” eller de halvdana ockuperande inkorporerande av halva län som Cherson och Zaporozjzjia?

  Frågan är om Putin vet det själv? För vi andra utomlands vet det inte överhuvudtaget. I vissa korta perioder tror vi att vi har ”fångat Kremls idéer och strategi” – men en tid senare har vi alla helt eller delvis fel i flera avseenden och aspekter.

  Frågan är konstigt nog, om den ryska sidan har en ”rysk och ukrainsk slutpolitik för Ukraina” genom detta kriget? Är det icke-ockupation eller delvis eller fullskalig ockupation av Ukraina fram till polska och ungerska gränsen? Är det en ny regering eller kan man tänka sig Zelenskyj styra ett neutral och ett Ukraina som inte får och kan ingå samarbeten med några europeiska eller västliga institutioner?

  Till Rysslands nackdel har man inga stora skaror ukrainska politiker, tjänstemän och lokala påhejare som skulle kunna sköta den ukrainska staten och landet som det nu ser ut idag.

  Ingen av oss tycks ha ett bra svar.

 6. Icke att förglömma är det ’berömda’ året 1913..sk fed bildades och alla krig som existerat fram till dess tiodubblades, med början mot Tyskland. Kontinentens mest framgångsrika nationalstat och som fick rotschildarna att skita knäck. De är ju monopolister, ska äga aallt enl talmud och tillåter ingen att vara privat ägare. Nu ska ’eu’ ge sig på veteranbilsägare..Fine..snart brister det för ’dom’, och då ska deras sk frontallober hamna långt ned i dyn. Om inte annat, så för massmordet på Palestinierna.

  Vaken.se har idag en effektiv video om det famösa ’fed’. 10min, och man blir bildad. På riktigt. När jag läste nationalekonomi fick jag iingen information om detta. Något saknades för att den sk ekonomiska modellen skulle gå ihop. När jag så hade läst Eustace Mullins, gick pusslet ihop. Ganska snabbt

 7. Ni ska inte falla fullständigt in i västerländska s.k. ryssexperters analyser, hur ryssvänliga de än verkar. Putin och ryska ministrar, i den närmaste kärnan, vet vad som komma ska och hur strategin är uppbyggd metodiskt i varje moment för Rysslands säkerhet och utveckling, också för en fredligare värld. Det är Kina som kommer att behöva Rysslands framåtanda inom den närmaste framtiden. Modiga Ryssland❤️

  Putin har upprepade gånger uttalat det oundvikliga i att skapa en multipolär värld och även anklagat västländer för ”unipolaritet” och hegemoni. I oktober rapporterade han alltså att världen ”gradvis gör sig av” med finansdiktatur, vars mål är att driva människor ”till träldom” och förvandla dem ”till ekonomiska kolonier.” Den ersätts av en modell för en ”mer demokratisk, mer ärlig, rättvis för majoriteten av mänskligheten” världsordning.

  Rysslands president Vladimir Putin noterade i november att västländer tidigare planerat att besegra ryska trupper ”på slagfältet”, men ”nu sjunger de annorlunda, de talar annorlunda.” ”Det viktigaste för oss är att nå våra mål. Naturligtvis är dessa prestationer att föredra mål med politiska och diplomatiska medel. Och när västvärlden och ukrainarna förkastar dessa metoder, så fortsätter en speciell militär operation”, sa hans representant Dmitrij Peskov. Moskva kräver ett erkännande av ”verkligheten på jorden”.

  USA har avslöjat ett dilemma för Ryssland i förhandlingarna med Ukraina i slutet av 2024.

  Vita huset förväntar sig att USA, EU och Ukraina om ett år kommer att öka volymen av det militärindustriella komplexet och arbete pågår för att öka försvarsproduktionsvolymerna vid ukrainska fabriker, liknande ansträngningar görs i Europa. 

  USA avser att övertala Ryssland att inleda fredsförhandlingar om Ukraina på villkor som är gynnsamma för Kiev, detta är planerat att uppnås i slutet av 2024, sade Jonathan Feiner, biträdande assistent till presidenten för nationell säkerhet, vid Aspen Institute forum.

  Feiner är övertygad om att västländerna om ett och ett halvt år kommer att befinna sig ”på en mycket starkare grund än nu.”

  Washington pressar Moskva att göra ett val: antingen detta alternativ med förhandlingar, eller ”de kommer att ta itu med ett starkare Ukraina, baserat på en mer kraftfull industriell bas i USA och Europa och inuti Ukraina, och även mer kapabel att ta en offensiv igen.”

  Moskva och Kiev har uttryckt sin önskan om en diplomatisk lösning på konflikten, men anser att de villkor som den andra sidan lagt fram är oacceptabla. De ukrainska myndigheterna kräver att 1991 års gränser ska återlämnas och dokumenterar slutet på konflikten. Den ryska sidan avvisar alla fredsinitiativ som inte skulle ta hänsyn till dess suveränitet över Donbass, Krim, Zaporozhye och Cherson-regionerna.

  De amerikanska myndigheterna noterade att förhandlingar med Ryssland är ”en fråga för Ukraina”; beslut om detta ämne bör fattas i Kiev, såväl som i frågan om eftergifter.

 8. Kollektiva Väst vägrar att förkasta nazi Ukraina ideologi med mängder av monument av den ukrainska fascisten Stephan Bandera . Barnen i ukrainska skolor undervisas att folkmördare Bandera är en san ukrainare, Bandera som är skyldig till folkmord på Judar och Polacker under 2 världs krig med hjälp av Tyska soldater.

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here