Kristersson och folk- ordet

8
933
Barn i Gaza.

Inför publik på ett öppet möte nyligen förklarar statsminister Ulf Kristersson att Israel i Gaza ”har rätt till folk…”. Här tar det stopp. Han rättar sig till ”försvar enligt folkrätten” och anser sig efter kritik för ordvalet felciterad. Men vilken normal fortsättning finns det i detta fall på ”folk..”? Folkbildning, -hem, -dans, -gemenskap, -park, -musik, -hushållning? Nej knappast. Inte ens Folkrätt eller Folkförsvar fungerar ju.

Men ”Vad hjärtat är fullt av, det talar ju munnen” (Matteus 12:34).

Så har vi då en statsminister som lovordar folkmord? Ja, kanske – eller nej. Efter en attack mot civila mål i Ukraina tillskriven Ryssland förklarar samme statsminister: ”Det här är en upprörande handling som än en gång visar brutaliteten i Rysslands krig mot Ukraina och dess förakt för civila liv och infrastruktur. Ansvarsskyldighet måste säkerställas”. Ett tydligt ställningstagande mot attacker mot civila, ett försvar för folkrätten och för ansvarsutkrävandeI Ukraina!

Respekt för liv och egendom i Ukraina således – men inte i Palestina? Efter över 16.000 dödade palestinier i Gaza, varav en majoritet kvinnor och barn – och totalt ödelagd infrastruktur i ett redan fattigt och drabbat område – kan statsministern fortfarande inte få ur sig att det här rör sig om allvarliga brott mot liv och mänskliga rättigheter – en situation som uppfyller kriterierna för folkmord – och något som omedelbart måste upphöra? Varför?

Enligt FN:s konvention om folkmord (1948) definieras folkmord som:

a) att döda medlemmar av gruppen

b) att tillfoga medlemmar av gruppen svår kroppslig eller själslig skada

c) att uppsåtligen påtvinga gruppen levnadsvillkor som äro avsedda att medföra dess undergång, helt eller delvis.

Bild:Belzalel Smotrich

Samtliga dessa kriterier stämmer in på Israels behandling av palestinierna. Det är ingenting som plötsligt kommiefter Hamasattacken den 7 oktober i år – utan med den israeliska ockupationens början 1967. Enligt en plan framlagd tidigare i år av Israels nuvarande finansminister Bezalel Smotrich skall palestinierna ställas inför valen att ”frivilligt” lämna Palestina, att leva i små ”självstyrande” områden utan normala mänskliga rättigheter eller att ”hanteras” av militären – alltså dödas.

Det är detta vi nu ser hända i Gaza, och även på det ockuperade Västbanken, där mord och fördrivningar ökat kraftigt. Målet är ett Palestina fritt från palestinier – andra än smärre grupper arbetskraft att kontrollera i bevakade reservatEn eliminering av palestinier som grupp, som folk med egen identitetNärmare än så är det svårt att komma definitionen av folkmord.

Och varför förstår Kristersson begreppen ockupation och krigsbrott i Ukraina men inte i Palestina? Svaret stavas rasism och koloniala tankefigurer. Medan vita kristna i Ukraina utan tvekan ses som fullvärdiga människor har Kristersson – och tyvärr många med honom – anammat den israeliska beskrivningen av palestinierna som ”mänskliga djur”. Redan att skildra den aktuella konflikten i Gaza som en mellan en demokratisk israelisk stat och en palestinsk terrorgrupp är rasistiskt och kolonialt – och ett sätt att avlegitimera varje form av palestinskt motstånd mot årtionden av ockupation och apartheid. De rasistiska och koloniala reflexerna sitter djupt rotade även i förment välordnade sammanhang – som svensk Public Service.

Från den svenska regeringen, och dess uppbackare, finns i nuläget ingenting att hoppas på vad gäller fred och mänskliga rättigheter för palestinierna. Inte ens ett fördömande av den groteska slakten på uppenbart oskyldiga barn i Gaza. Men nu är världen dock större än Kristersson och runt om i olika länder – som själva fått smaka på västerländsk kolonialism och apartheid inpå bara skinnet – växer opinionen för att se till att få stopp på folkmordet. Palestinas folk, och dess vänner, kommer inte att ge upp förrän dödandet fått ett slut, ockupationen upphört och ett demokratiskt Israel uppstått – fritt från rasism och apartheid.

Historien kommer en dag att döma förövarna till folkmordet och dess medlöpare – även om det tyvärr inte hjälper alla de som just nu dödas av den israeliska krigsmaskinen.

Relaterat
STOPPA FOLMORDET I GAZA – tal av Lars Jeppsson vid demonstrationen i Karlshamn 25/11
Högerns förljugna syn och moraliska bankrutt i stödet till Israels folkmord.

Föregående artikelMyten om att Putin var ute efter att erövra Ukraina och skapa ett större Ryssland
Nästa artikelDet sprider löje över all diskussion om antisemitism.
Gunnar Olofsson
Gunnar Olofsson är kirurg och har flera gånger arbetat i Palestina. Han är ordförande i Borås Palestinagrupp och är en landets främsta experter på Israel och Palestina.

8 KOMMENTARER

 1. Ulf ”rätt till folkm…” Kristensson hade en Freudian slip som det heter på engelska – sa nästan det han menade

 2. Ett mycket klargörande i lägg!
  Det är inte Hamas som är orsaken till det eskalerande kriget mellan Israel och Palestina! Det är Israels ockupation och kolonisation av Palestina som pågått i över 70 år med stöd av hela Västvärlden! Detta måste sägas igen och igen

  • Det Ulf Kristensson, Joe Biden samt Benjamin Netanyahu har gemensamt är att de alla tre är företrädare för Borgerligheten.

   Det som vanligen kallas ”liberal demokrati”.
   Eller med syfte, bara ”demokrati”.

   I Västvärlden kan folk på gatan få frågan;
   – Är du demokrat?
   Alla svarar:
   – Ja, jag är demokrat.

   För vad skulle hända om de istället skulle svara,
   – Nej, jag är inte demokrat.

   Således alltså,
   Är man del av Västvärlden är man samtidigt en del av det borgerliga samhället.

   Med eller mot sin vilja där de allra flesta är med sin vilja.

   Med Västvärldens attraktionskraft, åtminstone hitintills, kan Västvärlden aldrig förändras inifrån.

   Jag tror det enda som kan förändra Västvärlden är yttre omständigheter.
   Något som förmodligen redan är på gång.

   Den Borgerliga Västvärlden kommer garanterat svara med hot om Tredje Världskriget.

   Därför penningen och våldet är det enda språken Borgaren riktigt förstår.

 3. Uffe vet sanningen innerst inne, de va nära att de kom ut vid tillfället där också. Men han vet att hussen i Washington lyssnar. Nato och krigs älskaren måste löpa ut linan som den dörrmattan han är. Reglerna och lagarna, även om de FN går att tänja på för denna högerregering. Dom vet att hussen i Washington lyssnar. Sverige har genomgått historiska förändringar och förvandlingar senaste åren. Men som HELT eskalerat till skogen utan återvändo tyvärr, sedan denna högst olämpliga korkskallen och övriga tog över för 15mån sedan. ALLT tack vare SD. Övriga backade faktiskt vid riksdagsvalet. Jag kommer ALDRIG kunna förstå hur det kunnat gå såhär åt skogen vad gäller Sverige internationellt OCH nationellt på så kort tid. Skadan är massiv utan motstycke i modern tid idag, men det är bara starten tyvärr. Det kommer mera. Under denna högerregering med denna högst olämpliga korkskallen vid rodret har dom flesta röda linjer redan korsats. Israel måste ställas inför rätta i Haag. Inte för att jag har någon större tilltro för den domstolen. Men ALLA dessa krigsbrott som fortsatt pågår DAGLIGEN bör verkligen hanteras av Icc Haag. Domstolen bör läggas ned omedelbart annars. Om det finns någon som helst MINSTA fall att ta upp för Icc domstolen så är det Israels ALLA vidriga krigsbrott och pågående folkmord

 4. Det är extremt tunt om man använder statsminister Kristerssons slarviga tal för att angripa honom. Personligen har jag gjort värre taltabbar än det beskrivna, som jag hörde och genast förstod var just en taltabbe. Att citera Matteus 12:34 i det här fallet är ett slag under bältet. Det vore bättre med Matteus 5:37. ”Låt ert tal vara ja när det är ja och nej när det är nej. Allt annat kommer från den onde.”
  Hela den svenska politikerklassen lider av en enorm brist. Brist på kunskaper, brist på relevanta erfarenheter, brist på reflektionsförmåga, brist på diplomatisk kompetens, brist på empati etc. Den lider även brist på fantasi, det vill säga sådan fantasi som ger vuxna människor kraft att hjälpa sina medmänniskor till ett värdigare liv. Hela vår politikerklass, dominerande journalistkår, topptjänstemän inom stat och kommuner, ja naturligtvis också Sveriges överbefälhavare, fantiserar nu om att Sverige är hotat, inte bara av fanatiska islamister, utan kanske främst av Ryssland. Denna fantasi om hotet från öster är i sig ett hot mot oss svenskar. Vi kommer att få lida lång tid framöver på grund av vår överhets grundmurade inkompetens.

  Sluta angripa dessa ignoranter, dessa småttingar som har arbeten med ansvar långt utöver vad de klarar av; sluta angripa dem för småfel som alla kan göra i en trängd situation. Angrip dem för deras fundamentala oduglighet!

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here