Högerns förljugna syn och moraliska bankrutt i stödet till Israels folkmord

29
1382

Artikel till Global Politics om de svenska Israelkramarns ökade galenskap

Politiska kommentatorer älskar att peka på polariseringen i vår tid i Sverige, liksom i stora delar av den s k Västvärlden. Den beskriver resultatet, men inte mekanismen. Och kommentatorer till höger – och de är tyvärr många, dvs de flesta – undviker självklart att tala om mekanismen. Orsaken till polariseringen är att huvuddelen av de politiska partierna – i nyliberalismens ekonomiska och ideologiska tecken – dragit i väg långt högerut. Så en korrekt beskrivning skulle kunna vara: En rusig höger har medvetet och systematiskt skapat den polalisering de vojar sig över.

Nu senast har vojandet handlat om konflikten/kriget mellan Israel och Palestina. Det är knappast förvånande att den ena högerskribenten efter den andra överskrider alla gränser för anständighet. Jesuitmoralen verkar vara skriven i pannorna på dess skribenter – ”det ädla ändamålet” rättfärdigar vilken lögn som helst, ja, till och med folkmord.

Greta tjej-Hitler. Bild i Fria tider. https://www.friatider.se/ilska-nar-svd-kallar-greta-tjej-hitler

Söndagens ledarsida i SvD 24/11 bär syn för sägen. Kolumisten Susanna Popova slår rekordet, men tidningens politiska chefsredaktör Tove Lifven dahl ligger inte långt efter. Popova har rötter i extremhögern och det kan förklara varför hon kallar t ex klimataktivisten Greta Thunberg ”tjej-Hitler”. Kolumnisten försöker måhända urskulda sig att hon inte hittade på uttrycket, men det blir bara ännu värre när källan citeras:

Fokus-krönikören Anna Nachman påpekat så finns det tjej-Hitlers nu. För dem spelar det ingen roll att Hamas kidnappar, våldtar och mördar kvinnor, så länge kvinnorna också är judinnor.

Så Greta Thumberg skall inte bry sig om kidnappning, våldtäkt och mord ”på judinnor”. Det är så groteskt skrivet av Popova att man undrar om hon fått hjärnsläpp? Det är väl bara en ”politisk idiot” som kan skriva på det sättet. Och frågan är väl om det inte handlar om ärekränkning och faller under allmänt åtal?

Magasinet Konkret (29/11) skriver i artikeln ”Popova, Thunberg och skällsordet tjej-Hitler” att Tove Lifvendahl försvarat publicering. Om det är korrekt, vilket Lifvendahls ledare indikerar, så är hennes förklaring både en förvirrad och felaktig beskrivning av ursprunget till uttrycket. Lifvendahl började sin bana som socialkonservativ, bl a med en inkännande bok om Rosengård, men har uppenbarligen rycks med i tjurrusningen högerut. Hennes ledare 26/11 bör kommenteras.

Lifvendahl skriver; ”[En] ojämnhet märks när det gäller Hamas rutinmässiga användning av mänskliga sköldar, medan Israel försöker undvika att skada civila genom att exempelvis uppmana till evakuering före attacker.

I vilken falsk värld lever du i, Lifvendahl? Gör du som strutsen och sticker huvudet i sanden för att slippa se den verkliga? SR P1 vacklar hit och dit i en bisarr s k princip om objektivitet, men de har aldrig någonsin uppgivit att de mer än13 000 dödade palestinierna är ”Hamaskrigare”. Tvärtom har SR rapporterat om dödade civila, varav skämmande många är barn. Skriver du denna smörja för att slippa ta ordet folkmord i din mun?

Skillnaderna i värderingar och etik mellan en demokrat och en anhängare av fanatiska ideologier gör också att de uttryck för firande och glädjeyttringar som förekommit hos anhängare av Hamas i Sverige efter terrorattacken den 7 oktober, vore otänkbara på den pro-israeliska sidan. Attityder till våld och människoliv är väsensskilda.

Lifvendahl blir allt grövre i sina skönmmålningar av våldsstaten Israel. Nu närmar hon sig uppenbart försvaret av folkmordet i Gaza. Besättningarna på bombflyg eller attackhelikoptrar och artillerister, för att inte tala om generalerna i IDF, i kriget mot Gazas befolkning sägs rakt ut ha bra attityder till våld och människoliv. Om de har bra attityder så kan man omöjligt tolka det på annat sätt än att mer än 13 000 dödade är försumbart, räknas inte, och att tal om folkmord är lappri.

1. Krigsorganisationen NATO – hela eller delar av den – har sedan 1990 trappat upp sin aggressivitet, med Hegemonen USA som drivande kraft.

2. Kalla kriget har återvänt genom subversion och den militära inringningen av Ryssland. Ytterst är det BRICS´ ambitioner och mål som betingar Hegemonens återupptagna ”containmentpolitik”, dvs försöka inringa och hålla BRICS-ländern kvar som en begränsad global aktör.

3. Den sionistiskt färgade våldsstatens Israel pågående folkmord i Gaza har ställt den s k Västvärldens länder inför ett val. Följ Hegemonens anvisningar eller… Presiden Biden var blixtsnabb att efter 7 oktober deklarera att USA står helt bakom Israels regering och deras besinningslösa bombningar av Gaza, lögnaktigt motiverad av ”Israels rätt att försvara sig”. Idag pågår ett folkmord med minst 13 000 dödade palestinier, med en skrämmande stor andel barn.

Red: FN:s generalförsamling antog på fredagen 27/10 en viktig resolution om Gazakrisen, där man uppmanar till en ”omedelbar, varaktig och hållbar humanitär vapenvila som leder till ett upphörande av fientligheterna”. Röstsiffrorna 120-14, och 45 nedlagda röster, däribland Sveriges. Resolutionen kom från 22 arabstater som krävde en omedelbar vapenvila mellan Israel och den palestinska radikala gruppen Hamas. FN:s generalförsamling antog igår en viktig resolution om Gazakrisen. Senare resolution har haft liknande resultat. Sveriges Radio Nyheter rapporterar i morgonnyheterna kl 8 att 6000 barn dödats i Gaza under Israels angrepp.

Föregående artikelDen franska eliten är mest rädd för USA och ny forskning förklarar varför
Nästa artikelDemonstrationera för solidaritet med Palestina i Stockholm söndag kl 13!
Ulf Karlström
Ulf Karlström var för omkring 50 år sedan ordförande i DFFG, De Förenade FNL-Grupperna, en av Europas då starkaste antiimperialistiska rörelser. Han har varit med i styrelsen för Folkrörelsen Nej till EU. Han är filosofie doktor i limnologi och driver Macoma miljöutredningar. Ulf spelar teater och tävlar som historieberättare.

29 KOMMENTARER

 1. Fast högern har aldrig kunnat tänka i innovativa, nya och filosofiska tankebanor (då skulle högern försvinna).

  Anledningen till att man hårt idag kan fördöma agressorn och invasionsmakten Ryssland i Ukraina men inte 56 års ockupation av Israel är att högerns kretsar kan ännu tjäna pengar på vapenleveranser och naturligtvis vapentester i verkligheten mot byggnader och civila i Palestina -kostnadsfritt. Israel har idag sedan 56 år fritt lämnats straffritt utanför all internationell lag.

  Högern förstår sig inte på principer. Bara pengar.

  Arabvärlden kan här spela en aktiv roll, om än kortvarigt, om familjedynastiernas nollpartistater vid Persiska viken kan undgå att tjäna lite pengar en tid, och det är att strypa alla oljeleveranser till länder som håller just Israel straffbefriat.

  Att tro att västerländska BDS-rörelsen kan klara av att knäcka den framför allt amerikanska vapenexportindustrins vinstbegär i Israel (vapen som betalas helt av amerikanska -och inte israeliska- skattebetalare) är bara naivt, från vår sida.

   • Jämfört med minst 56 års vapenexport till Israel? Njaää. Det håller väl inte matematiskt? Eller gör det?

    Vapenexportindustrins vinster till Israel ingår i det amerikanska årliga jättebiståndet till Israel (jag har för mig att denna biståndsutgiftspost till Israel är den största till något enskilt land från amerikansk sida), och för dessa pengar ”köper” Israel vapen -i Amerika förstås- d.v.s. i slutänden gratis för Israels del; nya leksaker till den militaristiska och helt militariserade statsledningen i Israel: Amerikanska skattebetalare betalar alltså hela Israels vapeninförskaffning. D.v.s. en komplett amerikansk statlig subventionspost till den egna amerikanska vapenindustrin. Utan export till Europa och Asien går nämligen den amerikanska vapenexportindustrin med jätteförlust (enligt många diverse uträkningar, se runt på internet).

    Dessutom är väl de flesta vapensystemleveranser till just Ukraina av idag gåvor och bistånd, för Ukraina har INTE dessa pengar. Däremot får man väl i Ukraina, långsiktigt planerat sett, i framtiden betala för nyare vapensystem när man – enligt plan? – knyter Ukraina till Nato, om nu Nato finns kvar? (jag betvivlar). Det är väl det som är Washingtons plan: en ny kund i ett laddat gränsområde i Ukraina som en del av Washingtons europeisk-asiatiska kaoszon som måste ha nya vapensystem hela tiden.

    Eller har jag helt missförstått detta? (Eller rentav: ?!?!?)

    • Stämmer att USA sedan decennier givit Israel militärt bistånd. Har för mig att det uppgår till motsvarande 3 miljarder dollar/år. Är alla vapenleveranser till Ukraina bistånd eller måste Ukraina betala något?

     New York Times skrev i somras ”Ukraine has paid contractors hundreds of millions of dollars for weapons that have not been delivered, and some of the much-publicized arms donated by its allies have been so decrepit that they were deemed fit only to be cannibalized for spare parts.

     Ukrainian government documents show that as of the end of last year, Kyiv had paid arms suppliers more than $800 million since the Russian invasion in February 2022 for contracts that went completely or partly unfulfilled.” https://www.nytimes.com/2023/06/19/world/europe/ukraine-weapons-howitzers-contracts.html

     ” The US is the largest provider of military assistance to Ukraine, having committed $44.5 billion since the start of the Biden administration in January 2021. $43.9 billion of that assistance has been provided since Russia’s invasion in February 2022. For some countries such as Germany, and historically neutral countries such as Sweden, this has represented a significant reversal of their previous defence policies which ruled out providing offensive weapons. https://commonslibrary.parliament.uk/research-briefings/cbp-9477/ Billions i USA motsvarar miljarder i Sverige.

  • ”Fast högern har aldrig kunnat tänka i innovativa, nya och filosofiska tankebanor (då skulle högern försvinna).”

   Lika lite som vänstern kunnat anammat traditioner och livserfarenhet.
   Vänstern hatar de äldre.
   Färre äldre är faktiskt vänster och det har sina naturliga orsaker.
   Jag minns bara under Covidkrisen då de urbana yngre stormtrupperna skroderade i den borgerliga vänster huvudstaden Stockholm att ju fler äldre som dog i Covid desto fler attraktiva lägenheter i det Stockholm skulle bli lediga och intagliga.
   Vänstern vurmar de unga därför de ännu inte tagit till sig kulturella och folkliga traditioner mer än de kommersiella som demokratins Borgare erbjuder. Klockan tre Julafton sitter de alla klistrade framför TV:n för att se den transatlantiske Kalle Anka som ger allt vad demokratin och den Fria Marknaden på ett glatt och lättsamt sätt har att erbjuda.
   Ungdom är öppen för vänster. Bort med allt gammalt och mossigt. ”Vi” ska bygga nytt!
   Ett mycket märkligt sammanträffande då Kalle Anka nu med sin höga ålder borde vara problematisk för demokratisk vänster.
   Hur är det numera med Hollywood där borta förresten?
   Kan det verkligen fungera smärtfritt bland USA:s demokratiska vänster?

   Jag tror aldrig Ukraina kommer bli den europeiska demokratins och vänsterns land.
   Bara därför de unga männen som soldater dör i kriget.
   Nu när de unga männen i soldatålder börja ta slut rekryteras även de yngre kvinnorna som tyvärr lär gå samma väg mot helvetets portar.

   Ju längre den demokratiska Västvärlden spär på kriget med vapenleveranser, strategisk hjälp och liknande desto mer deformerad kommer Ukrainas befolknings pyramid att bli så det till slut bara finns pensionärerna och de gamla kvar + en elit i och omkring den ukronationalistiska toppen.
   Då kommer det folkliga stödet för den Europeiska demokratiska vänstern krokna då folket söker sig tillbaka till sina traditioner och kan rösta bort den Västinspirerade Borgerliga Majdanregimen och med Rysslands hjälp återuppbygga den östslaviska traditionen med Ryssland och Belarus.

   Väldigt kort sammanfattat:
   Jag tror det kommer bli bra i Ukraina då Ryssland slutligen piskat ut Västvärlden från sitt historiska territorium.
   Kiev, Ryssland, Novorossia samt Vitryssland är områden som hör ihop och där den girige Västeuropén inte har att göra.

   Orientens länder måste hålla Västvärlden kort annars blir de uppätna.
   Ännu så länge.
   Men framtiden får utvisa hur länge Västvärlden klarar vara den som äter.

   Det är nämligen fler på den här Jorden som kräver att få vara med om att dela kakan.
   Eller att överhuvudtaget freda sig från den invasiva, självgode och girige Västeuropén.

   Den Unipolära världen är orättvis och har därför inte framtiden framför sig.

   • Bäste skribentkollega, om vi håller oss till vår artikelförfattares ämne om högern och förhållandena till 56 års israelisk rätt-, straff- och laglöshet gentemot ett mycket förtryckt folk på denna jord, som idag i snart två månaders tid utsatts i ett asymmetriskt krig med kanske världens mest effektiva amerikanska vapen, utan att liberaler, konservativa och högernationalistiska element inte ens reagerar, är en alltför svår fråga för att ägna mig åt kulturmarkeringsutsvävningar som Disneyfilmer i julhelgen.

    Frågan ÄR varför en agressor som Israel idag inte låt säga utsätts för 1) ekonomiska och juridiska sanktioner och blickadåtgärder; 2) inte sportsligt och kulturellt skärs av olympiska spel, allehanda världsmästerskap och Eurovision; 3) inte förlorar diplomatiska och resemässiga straffåtgärder (förutom från vissa mindre sydamerikanska länder och Sydafrika) – medan dessa liberala liksom högerkrafter infört precis just dessa åtgärder mot länder som Iran och Ryssland för precis liknande ”beteenden”.

    För moraliska och politiska principer kan det nu inte röra sig om; förutom virrpannan Susanna Popovas och Svenska Dagbladets slutsats som Greta Thunberg som en ”tjej-Hitler”; en slags anti-intellektuell kollaps och etisk hjärnblödning; ty allt Israel gör idag tycks vara rätt.

    Så jag återkommer till min gamla fråga i ämnet: varför bränner inte Israel helt enkelt av två-tre av sina helt illegala kärnvapen mot Gaza en gång för alla?

    För stöd från högern och kristna extremister som Livets ord skulle Israel och dess fascistjunta inte förlora, det minsta.

    Det är fritt fram, även principiellt, för kärnvapnen mot Gaza för Netanyahu-regimen. I självförsvarets namn – ty det är utan begränsningar.

    • ”Frågan ÄR varför en agressor som Israel idag inte, låt säga utsätts för [sanktioner]”
     Det är för att Israel inte är en självständig nationalstat utan ett brohuvud för angloamaerikanska imperiet frambringat av britterna inte bara efter WW2 utan redan från 1838 under Lord Palmerston och hans släkting genom ingifte, Shatftesbury, som var den som 1839 pratade om ett land utan folk för ett folk utan land. Han var liksom de övriga antisemit i den vedertagna bemärkelsen och ville rensa Europa från judarna och använda dem som proxy för imperiet.
     Netanyahu är i verkligheten USAs företrädare
     Och vilka svenska politiker är för övrigt något annat?
     Men sen är Thierry Meyssans senaste artiklar också viktiga som pekar på att även om Hamas fotsoldater kämpar genuint så är Israel och åtminstone en del krafter inom Hamas i maskopi för att uppnå en etnisk rensning med målet att frilägga fossila resurser och bygga kanal som konkurrerar ut Egypten.
     USAs krig om resurser.

     • Nå, Peter, jag tycker snarare vi ser ett Washington som måste lyda Netanyahu. Det var länge sedan det var tvärtom.

     • Byt perspektiv
      Washington lyder Netanyahu som företräder USA.
      Dvs USA lyder USA.
      Oligarkins ekonomiska intressen handlar om många biljoner inte 150miljoner som parlamentet mutas med.
      De vann det kalla kriget för att dom pokerbluffar bättre.

 2. Israel har skapats och regerats av europeiska terrorister från den tid då ”ett land utan folk till ett folk utan land” inledde våldsspiralen med masslakt och fördrivning av palestinier följt av mordet på FN:s medlare Folke Bernadotte och dagliga mord och folkrättsliga övergrepp i Palestina och Israels grannländer fram till denna dag.
  Den absurditet inom religionen som godkänner och legitimerar den galenskap som utspelas inför världens ögon heter kristen sionism. En religiös bastard som trivs bäst bland penningväxlare, månglare, skrymtare, fariséer och skriftlärda. Var Jesus kommer in i bilden, utom vid 11-tiden på söndagarna, är en gåta. Kanske bör devisen vid Uppsala universitet: Tänka fritt är stort, tänka rätt är större” kompletteras med – tänka själv är störst.

  • Bra inlägg, tack!

   Vad avses dock med ”europeiska terrorister”? De utvandrade judarna från Europa, typ Sternligan och allt vad de hette? Deras mål var väl att driva ut britterna (om jag nu minns rätt?). Förhandlaren Folke Bernadotte blev väl, som sagt, där ett offer.

   • Brittiska Palestinamandatet löpte ut samma dag som staten Israel utropades och britterna var säkert tillfreds med att få dra sig tillbaka från området. Värt att notera är att britter och amerikaner hade stopp för judisk invandring fram till sionisternas ensidiga utropande av den judiska staten.

    David ben Gurion lär ha sagt:
    ”Om jag var en arabisk ledare skulle jag aldrig skriva på ett avtal med Israel. Det är normalt; vi har tagit deras land. Det är sant att Gud lovade det till oss, men hur kan det intressera dem? Vår Gud är inte deras. Det har funnits antisemitism, nazisterna, Hitler, Auschwitz, men var det deras fel? De ser bara en sak; vi har kommit och vi har stulit deras land. Varför skulle de acceptera det?”
    Inledningsvis fanns tydligen en viss klarsyn i synen på mitt och ditt även bland sionister.

    Man kan också fråga sig; vad har en stat utan skriven konstitution och fastlagda gränser i FN att göra?

    • Tack för intressant svar. Å andra sidan tror jag det är livsfarligare att utvisa Israel ur alla FN-sammanhang. Landet är redan sedan länge – de facto – utanför alla den internationella lagens ramar och följer inga FN-beslut överhuvudtaget och har nu tydligen slutat att även lyssna på Washington likaså. FN tycks tyvärr numera vara den endaste instans där israeliska diplomater överhuvudtaget rent fysiskt måste frotteras med sändebud från andra länder. Men hela det politiska och diplomatiska israeliska systemet andas -tyvärr- skurkstat och en mycket förnöjd barnamördarregim. Jag önskar att ordvalen borde fällas mildare, men rent etiskt och humanistiskt går det naturligtvis inte.

     FN som en gång skapade staten Israel måste i vår tid i sin helhet ta ansvar för detta mordiska politiska våldsmonster landet Israel dessvärre utvecklats till.

  • ”Kristen sionism”, finns det?

   Kristna kan vurma Israel vet jag men till det är väl ändå steget långt till kristen sionism?

   Terrorstaten Israel har bombat en kristen ortodox kyrka i Gaza där folket hade flytt undan kriget.
   Förvånar mig om de skulle vara för kristen sionism.
   Bomba en kyrka dit civila flytt för att skydda sig måste väl ändå vara ett krigsbrott?

   Västerlandet är snabba att döma Ryssland för påstådda krigsbrott samtidigt som de skyddar Terrorstaten.
   Det är orättvist.

   https://www.vaticannews.va/sv/kyrkan/news/2023-10/kyrkor-fordomer-flyganfall-mot-grekisk-ortodox-byggnad-i-gaza.html

   • Du har funnit ett sannerligen komplicerat förhållande. Som existerar.

    Som jag nämnde dagen för attacken mot Israel den 7 oktober, så visades i internationella media dagarna innan hur ortodoxa hard-line judar betedde sig i gamla Jerusalem när de passerade en mycket gammal kristen kyrka med ett kloster utmed Via Dolorosa där det stod en grupp kristna pilgrimer. En judisk grupp med män och unga söner passerar den kristna gruppen och spottar demonstrativt mot de kristna när de passerar. Detta klipp från en turists kamera visades i tv över hela världen. Det sades vara en gammal judisk sed som hat mot de kristna som kallar judarna för kristusmördare och andra historiska diverse oförrätter.

    De extrema evangelkiska kristna, framför allt amerikanska sekter, som bl.a. Göran Rosenberg (har jag för mig) skrev en bok kallad ”Amerikansk fascism” för säkert drygt 15 år sedan beskriver varför kristna extremister är så förtjusta i Israel och judendomen. När Netanyahu för cirka 20 år sedan besökte Uppsala avlade han ett omsusat idolbesök hos den extrema kristna sekten Livets Ord. Deras minnen från denne israeliske våldsfascists -och numera barnamördares- besök är ännu synnerligen omvurmat och varmt. Jag skrämdes då och insåg att det är ömsesidig intolerans från båda sidor mot en tredje part: de förtryckta i det israeliska koloniala apartheidsystemets ockupation och den etniska rensning som just nu enligt alla antropologer pågår för fullt i Palestina och mot urbefolkningen där. Men denna kristenextremistiska-ortodoxjudiska relation är komplex och knappast ömsesidig i alla lägen – ortodoxa judar tycker sällan om sina beundrare i ”väst”.

   • Arbetarklass, 
    På maktens arenor, nationellt som internationellt, finns den kristna (extrem)högern, de sitter i Parlament,  Kongress och domstolar, Sverige är inget undantag.

    De spelar medvetet på människors rädsla för allt som är ’icke- västerländskt och kristet’.
    På samma sätt som fascismen har den kristna högern i alla tider väntat på den stora krisen för att definitivt ta steget in i maktens centrum.

    ”Människor gör aldrig det onda så fullkomligt och så glatt som när de gör det av religiös övertygelse.”
    -Blaise Pascal

    ”Religion är folkets opium,
    religionens roll är som en metafysisk
    balsam för det verkliga lidandet i universum och i samhället.”
    – Karl Marx

    Arbetarklass,
    läs och häpnas av 
    Pastor Malcolm Heddings
    text jag delar, om kristen sionoism,
    han är talare ICEJ/ International Christian Embassy Jerusalem en evangelisk kristen organisation som ansluter sig till ortodox evangelisk tro.

    Tal av Pastor Malcolm Hedding 

    Tiotusentals kyrkor tror starkt på vikten av att stödja Israel och välsigna det judiska folket. Den vers som oftast citeras som deras bibliska mandat är 1 Mosebok 12:3, där Gud säger till Abraham: ”Jag skall välsigna dem som välsignar dig och förbanna dem som förbannar dig; och i dig skall alla jordens släkter bli välsignade.”

    Sedan staten Israels födelse 1948 började det teologiska misstaget som kallas ”ersättningsteologi” att avta och den kristna sionismens teologi att segra, vilket fastställer vikten av Guds eviga förbund med Abraham och den nation han födde.

    Men precis som termen ”sionism” har den förvandlats till ett negativt ord av Israels fiender, så ”kristen sionism” attackeras och ofta felaktigt framställs i media och i vissa offentliga diskussioner. Av denna anledning är ICEJ-artiklar och monografier som definierar och förtydligar tron hos kristna anhängare av Israel och etablerar deras ”kärlek till Israel” ovärderliga.

    Kristen sionism

     Sionismen är en nationell rörelse för det judiska folkets återvändande till sitt hemland och återställandet av judisk suveränitet i landet Israel, och försvarar från första början både materiella och andliga mål. Judar av alla övertygelser: vänster och höger, religiösa och sekulära, gick samman för att bilda den sionistiska rörelsen och arbetade tillsammans för att uppnå dessa mål. Oenighet ledde till spott, men till slut uppnåddes det gemensamma målet för en judisk stat i dess gamla hemland. Termen ”sionism” myntades 1890 av Nathan Birnbaum” (Jewish Virtual Library).

    Om sionism är tron ​​på det judiska folkets rätt att återvända till sitt hemland, så borde en kristen sionist helt enkelt definieras som en kristen som stöder det judiska folkets rätt att återvända till sitt hemland. Under denna breda och enkla definition kommer många kristna att kvalificera sig oavsett vad deras skäl för detta stöd är. Precis som judar av alla övertygelser formade den sionistiska rörelsen, kan kristna av alla övertygelser också falla under denna breda definition av en kristen sionist.

    Det är av denna anledning som kristna har många svar när de frågas om deras stöd för Israel. Svaren kan innehålla politiska, historiska och/eller religiösa skäl.

    Den kristna sionismens teologi

    Den kristna sionismens faktiska teologi, även känd som biblisk sionism, stödjer det judiska folkets rätt att återvända till sitt hemland baserat på Skriften. Den bibliska grunden för den kristna sionismen finns i Guds förbund med Abraham. Det var i detta förbund som Gud utvalde Abraham att föda en nation genom vilken han kunde återlösa världen. Han testamenterade till dem ett land där de kunde existera som denna utvalda nation.

    Kristen sionism bekräftas i hela de hebreiska skrifterna. De stora och mindre profeterna bekräftade successivt Israels nationella kallelse, lovade framtida återställande av dess land efter exilperioden och talade om att dess andliga förnyelse och återlösning bringade ljus till världen.

    Den kristna sionismen skiljer sig från Ersättningsteologin, som lär ut att den speciella relation som Israel hade med sin Gud i termer av sitt nationella öde och sitt nationella hemland gick förlorad eftersom den förkastade Jesus som Messias, och därför blev kyrkan det nya Israel. Kyrkan ärvde sedan alla välsignelser som utlovats till Israel, men domarna och förbannelserna kvarstod fortfarande över det judiska folket.

    Istället lär den kristna sionismen från skrifterna att Guds förbund med Abraham fortfarande gäller idag. Det nationella ödet förblir hos det judiska folket, och deras nationella hemland är deras eviga besittning för att uppfylla Guds planer och syften med dem. Nya testamentets skrifter bekräftar inte bara Abrahams förbund, utan bekräftar också Israels historiska uppdrag och att Israels gåvor och kallelse är oföränderliga.

    Den kristna sionismen är alltså inte baserad på profetior eller sluttidshändelser. De flesta kristna sionister skulle dock hålla med om att Israels återuppkomst på världsscenen i uppfyllandet av Guds löften till henne indikerar att andra bibliska förutsägelser kommer att följa.

 3. Varför tas hela tiden ,’höger’pöket upp..det har ju inget med ’hgr/vnstr’ att göra. Dyl resonemang adderar bara till ytterligare förvillning, och det är precis det upptäckarna..av monopolismen vill ha det till, söndra, förvilla o fortsätta dominera över de som de kallar för okunniga, inkapabla att sköta sina Länder, och därför inte har ’rätt’ till det..

  Allt står i deras vulgärskrift, samtidigt som Folket inte har en aaning. Dom enda som någonsin förespråkat utrotandet av privat ägande, är de som författat the notorius scripture, och dess ökända följare (som t ex rockefellers som sa att competion is a sin, el rotschilds som var de första talmudisttriljadärerna, el schwabben som säger you will own nothing n you will be happy). Allt som klippt och skuret ur sektmanuskriptet

 4. Gillar raka puckar. Virrpannor som sprider vidrig propaganda är det. Gillar EJ ALLS hur svenska etablerade massmedier med publik service inräknat självfallet, rapporterar och rapporterat om denna kris. FYFAN vad MYCKET med Sverige som HELT har gått åt skogen dessa senaste åren nu. Det är HELT otroligt måste jag säga. Regeringen har (före Nato medlemskapet) redan sålt ut folket och landet till Usa tvärs igenom. Tycker EJ att vi är en amerikansk delstat som många ofta tycker. Vi har förvandlats till en renodlad amerikansk byhåla. Så många ur den naiva och högst olämpliga höger regeringen borde ställas inför rätta för högförräderi, så som man betett sej och sålt ut folket och landet för INGET

 5. Vad anser du om att Stalin var en av dem som skapade den judiska staten Israel? Kanske var det så att han – precis som när socialister stöttar ’fel’ rörelser i vår tid, t ex Hamas, IRA, etc för rätten till ett eget hemland – stöttade judarna för rätten till ett eget land.

  Nu om nåt annat: Democracy Now rapporterar att Israel kände till Hamas attack redan ett år innan attacken.
  https://www.democracynow.org/2023/12/1/headlines/nyt_israel_had_hamas_battle_plan_more_than_a_year_ago_but_failed_to_prevent_oct_7_attacks

  • Stalin kom sent in i bilden då angloamerikanerna redan sen länge lyckats få med judarna i brittiska imperiets skapelse zionismen.
   Och där Lord Palmerston hade organiserat alltihop under 1843-1860
   Han var då i hemlighet frimurarnas internationelle ledare.
   Zionismen var blott en av mer än tiotal kulter delvis inspirerade av Isis-kulten som Bulwer Lytton överinsåg. Även förstadiet till nazismen ingick bland dessa kulter.
   Eftersom zionismen under Stalins tid redan var etablerad och understödd av judarna (och Stalin kanske inte visste annat) ansåg han det vara en pragmatisk lösning.

   • Tvärtom. Stalin skapade den första judiska ”surrogatstaten” i regionen Birobidzjan som den Judiska autonoma regionen med samma namn. I slutet av andra världskriget förekom åtminstone planer på att omvandla Krim till just en judisk region i SSSR för att samla den överlevande europeiska judiska diasporan.

    Mig veterligen såg de ganska vilda sionisterna i Palestina på den tiden britterna som sin bittraste fiende. Var frimurarna, allehanda andra politiska alkemister och konspiratister kommer in är nog mest ett fantasifoster i världens konspirologiska kretsar. Om detta tokiga tankegods kommer från Larouche bör man nog snabbt tömma sin dammsugarpåse hemma och sätta in en ny, och städa i tankarna.

    • Jag talade om Israel
     Du säger tvärtom till att jag kallar det pragmatism.
     Menar du med tvärtom att Israel på mngt vis var ett Sovjetiskt ideologiskt projekt?
     Och att Stalins projekt i Sovjet är beviset?
     Jag menar att det Sovjetiska fallet var till för att mota de andra ideerna som förts fram av imperiet.
     Och även då när Stalin skapade den staten i Sovjet var ju zionismen igång sen länge.

     Och Stalin var antagligen inte alls medveten om hur det började i Storbritannien utan antog som de flesta att det var något som berodde på önskemål från judarna från första början.

     Men från början var det bara ett brittiskt geopolitiskt projekt. 1836 var dessa inställde på att bygga ut konsulat utan att det nämndes ngt om judar som skulle flyttas till regionen.
     1838 (året efter Palmerston blev Storpatriark inom frimureriet) började han vurma för den brittiska israelismen som Shaftesbury förde fram.
     De som drev på Israelprojektet och zionismen var uttalade antisemiter. Kallade judarna för mörkhjärtat och besvärligt folk.
     När du säger att judarna bekämpade Storbritannien i Palestina efter WW2 är vi eniga men det är inget oväntat. Britterna var ju angelägna att framstå som om de hade gått med på det motvilligt vilket 99% av dem som yttrar sig på nätet fortfarande felaktigt tror på. Instruktioner till enskilda funktionärer är till för att upprätthålla ett sken utan att funktionärerna spelar falskt.
     Kort dessförinnan hade Orde Wingate manipulerat båda sidor araber och judar och uppmuntrat dem till grymheter mot varandra. Pionjärgenerationen i Israel Moshe Dayan mfl berättade att Wingate lärde dem allt de kunde.
     Det är solklart att britterna då ville se judarna flytta fram positionerna.

     • Din fråga är synnerligen svår och den officiella och inofficiella makten i dessa frågor kring stigmatiserade grupper i europeisk historia som judar, har inte alltid nedtecknats i dagböcker och politiska beslut.

      Tempelriddarnas främsta uppgift var väl att ta tillbaka det heliga Jerusalem från islams spridning i regionen Palestina på sin tid. Jag har då aldrig hört talas om franska aristokrater i den meningen med hemliga judiska rötter, och framför allt på den ofattbart religiöst ”känsliga” tiden. Denna typ av franska liksom engelska kungliga elitkrigare höll sig helt borta från allt judiskt på denna medeltid. Att de skulle vara så många som hade ”hemliga judiska rötter” är i alla fall helt bortom min insiktsförmåga. Det judiska på den tiden var lika förödande att ha kontakt med som den pest som härjade i Europa (det är alltså inget ”antisemitiskt” ställningstagande från min sida utan ett dystert historiskt konstaterande, Europa såg ut så). Frimureriet ansågs i många århundraden däremot som komplett anti-katolskt liksom anti-kristet (vilket det de facto var) och i Kontinentaleuropa var frimureriet inte kristet baserat som i nutidens Sverige.

      Däremot kom frimureriet inte som sammansvärjande politisk ”undergrävande” maktfaktor i dagen och i debatten förrän på 1800-talet; d.v.s. först efter den stora franska revolutionens omvälvande epok 1787-1815; som då slogs ihop med allehanda radikaler, nytänkare och filosofer från renässansen och upplysningen, konstnärer och skapande individer som t.ex. Michelangelo och ”annat farligt” som hotade den rojalistiska konservatismen över hela Europa.

      Judar och frimurare fick ikläda sig manteln på den tiden som ”den andre”, hotet vars bärare idag är muslimer. Islam har idag blivit dagens judendom och undergrävande frimureri. De har som Oscar Wilde en gång konstaterade om ”kvinnor med hundar och herrar med katt – lojaliteterna på annat håll”. D.v.s. de ”kan inte kontrolleras”.

 6. En kristen amerikan Donald Wagner har sen åtminstone 20 år upplyst (kritiskt) om den så kallade kristna zionismen
  Denna länk får man numer klistra in i archive.org
  http://www.sabeel.org/old/news/cstone30/Christian_Zionist_Primer_Pt_1.htm
  Han berättar om att England både runt 540AD (epistles of Gilda)
  735 AD och 1585AD uttryckt sig så att man kan kalla dem kristna zionister
  ”The British people have had a long-term fascination with the idea of Israel and its central role in biblical prophecy that dates back to their earliest recorded literature.
  The Epistle of Gildas (circa. 6th century A.D.)
  [Daterad till 540AD]
  and the Venerable Bede’s “Ecclesiastical History” (735 AD)
  both saw the British in terms of “the new Israel,” God’s chosen people, who were destined to play a strategic role despite repeated invasions by their Nordic neighbors. Israel’s battles against the Philistines, Babylonians, and others served to guide the embryonic British self-understanding as “the new Israel.”

  ”In 1585 Reverend Thomas Brightman urged the British people to support the return of the Jews to Palestine in order to hasten a series of prophetic events that would culminate in the return of Jesus.”

  En annan källa anser att man kan datera det brittiska imperiets begynnelse till 1583 efter Desmond Wars. Min fundering är om det finns ett samband mellan detta år 1583 och prästen Thomas Brightmans utspel.
  Jag tänker mig att det även så tidigt kunde ingå i ett försök att ansluta judarna till det imperiella projektet.
  1588 yttrade sig Sir Francis Drake om London som det nya Jerusalem.
  England hade ju bedrivit sjöröveri medan Spanien och Portugal hade färdats fram och tillbaka till amerika.
  Saknade England någon viktig kunskap om navigation som de erhöll genom att knyta till sig judarna eller varför låg England tidigare långt efter?
  Det påstås att Tempelriddarna erhöll hemlig navigationskunskap och att det hjälpte Columbus långfärder.
  De som grundade tempelherreorden sägs ha varit kristna franska adelsmän av judisk börd

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here