Den franska eliten är mest rädd för USA och ny forskning förklarar varför

1
1509


I kvälls-serien ”Aktuella artiklar för ett år sedan” återpubliceras denna artikel som är aktuell i högsta grad.

Du är under kontroll: Den franska eliten är privat rädd för USA och ny forskning förklarar varför

Källa: https://derimot.no/fransk-etterretning-det-er-usa-som-er-den-virkelige-fienden/

Underrättelsetjänsterna oroar sig mer för amerikansk ekonomisk krigföring än för terrorism eller för en konfrontation med Ryssland eller Kina.

Macron vid mötet med Putin i juni 2018. By Kremlin.ru, CC BY 4.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=59511223

Ny forskning som publicerats av Frankrikes Ecole de Guerre Economique har avslöjat några extraordinära resultat om vem och vad de franska underrättelsetjänsterna fruktar mest när det gäller hot mot landets ekonomi.

Resultaten bygger på omfattande forskning och intervjuer med franska underrättelseexperter, inklusive företrädare för spionbyråer, och återspeglar således ståndpunkter och tankegångar hos specialister på det under-utforskade området ekonomisk krigföring. Deras kollektiva uppfattning är mycket tydlig – 97 procent anser att USA är den främmande makt som ”mest hotar” Paris ”ekonomiska intressen”.

Resultatet av undersökningen som genomfördes i juli 2022 med AEGE-nätverket som svarade på frågan: ”Vilka är enligt din åsikt de 5 främmande makterna som mest hotar franska ekonomiska intressen? » (https://portail-ie.fr/analysis/4111/conversation-christian-harbulot-guerre-economique-qui-est-lennemi).

Vem är din verkliga fiende?

Forskningen genomfördes för att besvara frågan: ”Vad kommer att hända med Frankrike i en alltmer förvärrad kontext av ekonomiskt krig?”. Denna fråga har blivit alltmer brådskande för EU eftersom västvärldens sanktioner mot Moskvas export, i synnerhet energi, har haft en katastrofal effekt på europeiska länder, men inte haft den förutspådda effekten på Ryssland. De har inte heller skadat USA, det land som mest aggressivt drivit på för dessa åtgärder.

Ändå ställs frågan inte i andra EU-huvudstäder. Det är just det kontinentövergripande misslyckandet, eller åtminstone oviljan, att beakta de ”negativa återverkningarna på EU-medborgarnas dagliga liv” som inspirerade Ecole de Guerre Economique-rapporten.

Som rapportens huvudförfattare Christian Harbulot förklarar, har Frankrike, liksom andra europeiska länder, ända sedan andra världskrigets slut ”levt i ett tillstånd av det oouttalade”.

När konflikten avslutades var det en ”uppenbar rädsla” bland den franska eliten för att kommunistpartiet skulle ta makten i Frankrike som ”starkt uppmuntrade en del av den politiska klassen att lägga vår säkerhet i händerna på USA, särskilt genom att kräva att permanenta militärbaser skulle upprättas i Frankrike”.

Demonstration 21 oktober 2022

”Det säger sig självt att allting har sitt pris. Kompensationen för detta stöd från andra sidan Atlanten var att vi hamnade i ett globalt beroende – monetärt, finansiellt och tekniskt – av USA”, säger Harbulot. Och bortsett från 1958 – 1965, då general Charles de Gaulle försökte öka Paris självständighet i förhållande till Washington och Nato, har de franska ledarna ”fallit in i ledet”.

Chales de Gaulle 1961.

Denna acceptans innebär att, bortsett från sällsynta offentliga skandaler som försäljningen av franska tillgångar till amerikanska företag, eller att Australien avbryter sitt köp av fransktillverkade ubåtar till förmån för ett kontroversiellt avtal med USA och Storbritannien (AUKUS), finns det få erkännanden – för att inte tala om diskussioner – i mainstream om hur Washington utövar en betydande grad av kontroll över Frankrikes ekonomi, och därmed politik.

Redaktören: Läs gärna Vad kan AUKUS innebära? Nystart för europeisk självständighet?

Som ett resultat av detta har både politiker och allmänheten svårt att identifiera ”vem deras fiende” verkligen är. ”Inom maktsfärerna” i Europa, säger Harbulot, ”är det vanligt att den här typen av problem tystas ner”, och ekonomisk krigföring förblir en ”underjordisk konfrontation som föregår, åtföljer och sedan tar över de klassiska militära konflikterna”.

Detta innebär i sin tur att varje debatt om ”fientlighet eller skadlighet” i Europas relationer med Washington missar den underliggande poängen att ”USA försöker säkerställa sin överhöghet över världen, utan att visa sig som ett traditionellt imperium”.

 

EU kan ha ett handelsöverskott på 150 miljarder euro med USA, men USA skulle aldrig frivilligt låta denna ekonomiska fördel översättas till ”strategisk autonomi” från USA. Och denna vinst uppnås mot en ständig bakgrund av – och mer än uppvägs av – ”starka geopolitiska och militära påtryckningar” från USA hela tiden.

Jag spionerar med mina fem ögon

5-Eyes, 9-Eyes, And 14-Eyes Agreement Explained | Cybernews

Bild: Cybernews.

Harbulot anser att ”det outtalades tillstånd” är ännu mer manifest i Tyskland, eftersom Berlin ”försöker etablera en ny form av överhöghet inom Europa” som bygger på dess beroende av USA.

Eftersom Frankrike ”inte befinner sig i en fas av maktuppbyggnad utan snarare i en strävan att bevara sin makt” – ett ”mycket annorlunda” tillstånd – borde detta innebära att fransmännen lättare kan känna igen och erkänna sitt giftiga beroende av Washington och se det som ett problem som måste lösas.

Det är förvisso svårt att föreställa sig att en sådan belysande och ärlig rapport produceras av ett Berlinbaserat akademiskt institut, trots att landet är det som drabbats hårdast av antiryska sanktioner. Vissa analytiker har talat om en möjlig avindustrialisering av Tyskland, eftersom dess oförmåga att driva energiintensiva ekonomiska sektorer har förstört dess 30-åriga handelsöverskott – kanske för alltid.

Men bortsett från att Frankrikes ”beroende” av Washington skiljer sig från Tysklands, har Paris andra skäl att odla en ”kultur av ekonomisk kamp” och hålla mycket noga koll på de ”utländska intressen” som skadar landets ekonomi och företag.

 

En spionageorder från USA:s nationella säkerhetsbyrå som skickats till andra medlemmar i det globala spionagenätverket Five Eyes – Australien, Kanada, Nya Zeeland och Storbritannien – och som offentliggjorts av Wikileaks, visar att Washington åtminstone sedan 2002 har utfärdat årliga förfrågningar om ”informationsbehov” till sina engelsktalande allierade, där man vill ha all information som man kan gräva fram om franska företags ekonomiska verksamhet, den franska regeringens ekonomiska och handelspolitiska politik och Paris åsikter om de årliga G8- och G20-toppmötena.

Allt som uppdagas delas med viktiga amerikanska ekonomiska beslutsfattare och avdelningar, inklusive Federal Reserve och finansministeriet, samt underrättelsetjänster som CIA. En annan hemligstämplad Wikileaksrelease visar att den senare – mellan november 2011 och juli 2012 – använde spioner från alla Five Eyes (OREA) för att infiltrera och övervaka partiernas och kandidaternas kampanjer i det franska presidentvalet.

Washington var särskilt oroligt för en seger för Socialistpartiet och sökte därför information om en rad olika ämnen, ”för att förbereda viktiga amerikanska beslutsfattare för det franska politiska landskapet efter valet och den potentiella effekten på relationerna mellan USA och Frankrike”. Av särskilt intresse var ”presidentkandidaternas syn på den franska ekonomin, vilken nuvarande ekonomiska politik … de anser inte fungerar och vilken politik … de förespråkar för att hjälpa till att öka Frankrikes ekonomiska tillväxtutsikter […]”.

CIA var också mycket intresserad av presidentkandidaternas åsikter om och karaktärisering” av USA, och alla ansträngningar från dem och de partier de representerade för att ”nå ut till ledare i andra länder”, inklusive några av de stater som utgör själva Five Eyes-nätverket.

Naturligtvis skulle dessa medlemmar vara omedvetna om att deras vänner i Washington och andra Five Eyes-huvudstäder skulle spionera på dem, samtidigt som de spionerade på Frankrike.

Det var uppenbarligen inte för intet som USA:s gamle store strateg och tidigare utrikesminister Henry Kissinger en gång påpekade att ”det kan vara farligt att vara en fiende till Amerika, men att vara en vän är livsfarligt”.

 

Av Felix Livshitz

Föregående artikelIndien och USA är på väg att hålla tillbaka Kina 
Nästa artikelHögerns förljugna syn och moraliska bankrutt i stödet till Israels folkmord
Global Politics
Globalpolitics.se är en partipolitiskt obunden, vänsterorienterad och oberoende analyserande debatt- och nyhetstidning med inslag av undersökande journalistik.

1 KOMMENTAR

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here