Förbereder Nato krig mot Ryssland?

50
2375
Nato. Rob Bauer, ordförande i Natos militära kommitté

Den nederländske amiralen Rob Bauer, ordförande för NATO:s militärkommitté, sade att civila bör vara redo för ett potentiellt krig mellan NATO och Ryssland eftersom NATO ska genomföra sin största militärövning sedan slutet av det kalla kriget för att simulera en fullständig konfrontation med Ryssland.

Han sade att precis som militären förbereder sig för en eventuell konflikt, bör även civilbefolkningen vara redo eftersom kriget inte är begränsat till frontlinjen.

”För att kunna vara fullt effektiva, även i framtiden, behöver vi en omvandling av Nato till en krigsorganisation. Även för detta kommer samarbete mellan den offentliga och privata sektorn att vara nyckeln”, sade Bauer under ett möte mellan militära ledare i Bryssel.

Han bad alla att ”förvänta sig det oväntade” eftersom saker kan hända med ett ögonblicks varsel.

”Vi behöver offentliga och privata aktörer som ändrar sitt tankesätt från en tid då allt var planerat, förutsebart, kontrollerbart, fokuserat på effektivitet … till en tid då vad som helst kan hända när som helst. En tid då vi måste förvänta oss det oväntade”, sade han.

”Maktens tektoniska plattor håller på att förskjutas”, tillade han. ”Och som ett resultat av detta: Vi står inför den farligaste världen på årtionden.”

Bauers varning kom inför övningen Steadfast Defender 2024, Natos största krigsövning sedan Reforger-övningen 1988.

Övningen, som planeras pågå till slutet av maj, består av en rad mindre enskilda övningar som sträcker sig från Nordamerika till NATO:s östra flank nära den ryska gränsen.

I övningen deltar 50 marinfartyg, 80 flygplan, över 1.100 stridsfordon och 90.000 soldater från hela militäralliansen.
Boris Pistorius, Tysklands försvarsminister, sade att Ryssland skulle kunna attackera NATO-länder under ett decennium.

”Våra experter förväntar sig en period på fem till åtta år under vilken detta skulle kunna vara möjligt”, sade Pistorius till den tyska tidningen Der Tagesspiegel. Han tillade att Moskvas krig i Ukraina och hoten mot de baltiska staterna inte bör tas lätt på.

”En sak är säker – vi har att göra med en militär hotbild i Europa som inte har funnits på 30 år. ”Vi ser det genom Rysslands angrepp på Ukraina. Vi hör hot från Kreml nästan varje dag – nu senast mot våra vänner i Baltikum”, sade han.

Den 16 och 17 januari rapporterade Polen och de baltiska staterna en aldrig tidigare skådad nivå av GPS-störningar, och en rapport från Institute for the Study of War misstänkte att ryska elektroniska krigföringssystem i Kaliningrad var inblandade.

”Vi söker inte någon konflikt, men om de attackerar oss måste vi vara redo”, sade Bauer.

Han tillade att även om Rysslands markstyrkor har försvagats kraftigt i Ukraina, har landet fortfarande en ”betydande” flyg- och flottstyrka.

Tillkännagivandet av krigsövningen sammanföll också med de nyligen läckta dokumenten från Tysklands Bundeswehr som skisserade scenarier månad för månad i ett potentiellt krig med Ryssland.

Källa:https://www.kyivpost.com/post/26961
________________________________________________________________________

Läckta dokument från Tysklands Bundeswehr om Nato-krig mot Ryssland.

Det tyska försvarsministeriet överväger en hypotetisk situation där Ryssland riktar in sig på NATO:s östra flank 2025, enligt ett hemligstämplat Bundeswehr-dokument som den tyska tidningen Bild har tagit del av.

Dokumentet beskriver en potentiell ”väg till konflikt” mellan Ryssland och Nordatlantiska fördragsalliansen.

Dokumentet beskriver ett händelseförlopp månad för månad och förutser en kulmen sommaren 2025, som kännetecknas av mobilisering av hundratusentals allianssoldater och ett påstått ”nära förestående krigsutbrott”.

Specifika uppgifter om antalet NATO-trupper och deras förflyttningar hålls dock hemliga av säkerhetsskäl.

Bundeswehrs scenario ”Defense of the Alliance 2025” inleds i februari 2024 och innebär att Ryssland värvar ytterligare 200 000 soldater till sin armé.

Detta följs av en våroffensiv i Ukraina, där den ukrainska armén förväntas bli ”tillbakatryckt till juni”.

Enligt det hemligstämplade dokumentet förväntas Ryssland i juli 2024, efter en framgångsrik offensiv i Ukraina, inleda en rad cyberattacker och ”andra former av hybridkrigföring”, främst riktade mot de baltiska staterna.

Sammandrabbningar kan följa, vilket leder till storskaliga övningar med Vitryssland. Spänningarna kan eskalera i oktober om Ryssland flyttar trupper och medeldistansrobotar till Kaliningrad, enligt dokumentet.

I december 2024 inträffar en artificiellt framkallad ”gränskonflikt” i det viktiga Suwalki-gapet, vilket kommer att leda till massiva upplopp och dödsfall.

Suwalki-gapet, som är cirka 100 km långt, är ett näs mellan Vitrysslands territorier och Kaliningrad-exklaven i Ryssland. Det löper längs gränsen mellan Polen och Litauen och skiljer de baltiska staterna från resten av NATO.

Som en följd av denna utveckling kan Ryssland enligt dokumentet anklaga väst för att förbereda en attack under ett extrainsatt möte i FN:s säkerhetsråd.

I maj 2025, enligt Bundeswehrs scenario, förväntas Nato överlägga om ”tillförlitliga avskräckningsåtgärder”.

Dokumentet avslöjar dock inte om dessa åtgärder effektivt kommer att avskräcka Ryssland och lämnar de potentiella resultaten dunkla.

Enligt Institute for the Study of War har ryska tjänstemän och propagandister nyligen intensifierat sin retorik och anklagat västvärlden för att förbereda sig för en konflikt i Arktis.

Red: I 12-personers styrelsen för Institute for the Study of War finns 2 generaler och en överste från USA, en direktör vid CIA, Bill Kristol och som president Kimberley Kagan, svägerska till Robertt Kagan

Putin kallar väst för en ”fiende”, och reformen av Leningrads militärdistrikt kan tyda på att Moskva förbereder sig för att ”motverka hot” från Nato.

Samtidigt sade Rysslands president Vladimir Putin i juli att Moskva inte sökte en direkt konfrontation med Nato-blocket utan var beredd på alla tänkbara scenarier.

I november 2023 bedömde Christian Melling och Torben Schütz, författare till en analytisk studie utförd av German Foreign Policy Society (DGAP), det påstådda hotet om ett ryskt angrepp på Nato.

Med hänvisning till insikter från experter och underrättelsetjänster menade de att Ryssland, baserat på efterdyningarna av kriget i Ukraina, skulle behöva 6 till 10 år innan man ens övervägde en konfrontation med Nato.

____________________________________________________________
Redaktörens kommentar: Det är mycket osannolikt att Ryssland planerar krig mot Nato, vars medlemsstater satsar ungefär 15 gånger mer på det militära. Generellt för USA:s en betydligt mer aggressiv utrikespolitik än Ryssland som alltmer öppet utmålas som den stora fienden. Trots Rysslands angrepp mot Ukraina. Som måste ses mot bakgrund av 1) den av USA och EU stödda statskuppen mot folkvalde presidenten Janukopvitj som strävade efter bra förbindelser med både Ryssland och EU. 2) hotet från Nato:s stora utvidgning österut i strid med givna löften. 3) Nya militärbaser riktade mot Ryssland. 4) Risk för att Ukraina som tillhört Ryssland i hundratals år skulle bli medlem i Nato. 5) Kievs väststödda inbördeskrig mot Donbass med många ryssar och en tämligen prorysk befolkning i stället för fullföljande av Minsk 2-avtalet. 6) slutligen USA:s och Nato:s avfärdande av Rysslands krav på säkerhetsavtal, bl.a. baserat på tidigare avtal inom detta område.
7) USA:s uttalade mål är att försvaga Ryssland enligt bl.a. försvarsminister Austin.

USA ingrep också i början av april 2022 då ett avtal mellan Ukraina och Ryssland var nära, enligt medlare som Israels dåvarande premiärminister Bennet och enligt ordförande i Zelenskys parti ”Folkets tjänare”. Nu extrapolerar politiker och media i Väst Rysslands angrepp på Ukraina till att Ryssland skulle vara ett aktuellt hot mot andra länder i Europa. Det saknas enligt min mening stöd för denna bedömning. Se bl.a. kommande artikel här om professor John Mearsheimers bedömning av denna fråga. Men vid ett eventuellt krig mellan Ryssland och Nato är risken klart högre att Sverige dras med än om Sverige vore alliansfritt. I klokaste fall med icke-angreppsavtal med både Ryssland och USA/Nato.

Relaterat
Myten om att Putin var ute efter att erövra Ukraina och skapa ett större Ryssland
Historien kan inte förklaras om man inte tar hänsyn till den störste aktörens handlingar och motiv.
Putin: Ryssland har aldrig givit upp om fredssamtal om Ukraina!
Israels tidigare premiärminister säger att USA ”blockerade” hans försök till ett fredsavtal mellan Ryssland och Ukraina och Förhandlingsinvit från president Zelensky i mars 2022.
Frankrikes expresident Hollande bekräftade Merkel: Minsk II var för rusta upp Ukraina och lura ryssarna.
Ordföranden i Zelenskys parti ”Folkets tjänare” säger nu: Ukraina kunde ha accepterat Rysslands fredsplan förra våren. Israels tidigare premiärminister säger att USA ”blockerade” hans försök till ett fredsavtal mellan Ryssland och Ukraina och Förhandlingsinvit från president Zelensky i mars 2022.

Föregående artikelUtnyttja kunskaper i konflikthantering för utrikes- och säkerhetspolitik!
Nästa artikelVi anklagar för folkmord PRESIDENT JOE BIDEN, USA
Anders Romelsjö (red)
Anders Romelsjö är redaktören för Global Politics. Han drev tidigare under sex år bloggen Jinge.se som nu främst är ett arkiv med tusentals artiklar. Aktivist i den antiimperialistiska rörelsen på 1970-talet. Han har en bakgrund som läkare och professor med inriktning på forskning om alkohol, droger och folkhälsa.

50 KOMMENTARER

 1. Dom här högst korkade och livsfarliga försvarsministrar ses och spelar Rambo med europeiska kartan. Sverige är ingen undantag heller så krigshungriga som man blivit. Man kunde höra vår egen försvarsminister och ÖB Byden förra veckan. Usa Nato och dess högst livsfarliga försvarsministrar och såkallade ”experter” ses och pratar på ett sätt som borde få hela europeiska befolkningarna att vakna till. Krigskåta och krigshungriga så man slår sej för pannan och undrar om detta är på riktigt. Krigsindustrin som slagit ALLA rekord och kommer fortsätta slå ALLA rekord även åren framför, har dessa högst olämpliga och livsfarliga försvarsministrar(som ALLA tillhör samma krigskåta och krigshungriga korrupta Nato paraply) som bokstavligt talat ses och pratar /spelar Rambo med europeiska kartan. Det otroliga är att det är verkligt. Vilka så lätta och falska rökridåer som man slänger till medierna på löpande band. Har sett ALLA slags meningar från dessa korrupta Nato ledarna/ Försvarsministrar/ ÖB/Befälhavarna som ALDRIG förr dessa två åren nu. Krigshungriga och krigskåta som älskar att spela och vara Rambo dessa högst olämpliga korkskallar enligt mej. Jag skulle gissa att många av dessa spelar MYCKET Tv spel som gått HELT åt skogen. Medans majoriteten springer krigsindustrin ärenden som ALDRIG blir mättade. Gamla krigsreliken och korrupta Nato behöver någon/något som helst minsta lilla syfte. Ryssland är dom givna sedan deccenier bakåt. Medierna är lätta och slänger sej över dessa rökridåer som pågått åratal

 2. Antalet om Krim mellan Ryssland och Ukraina som var på väg att behöva förnyas såg USA som möjlig att då överta. Vilken sockerbit – en egen ny marinbas för NATO (USA). Ett av skälen för statskupp.

 3. NATO kommer att hålla sina största militära övningar sedan det kalla kriget
  https://news.antiwar.com/2024/01/18/nato-to-hold-its-largest-military-exercises-since-the-cold-war/

  Omkring 90 000 soldater kommer att delta i övningarna för att förbereda sig för en potentiell konflikt med Rysslandav Dave DeCamp 18 januari 2024 kl. 20.32 ET KategorierNyheterTaggarNATO , Ryssland
  Nato kommer att starta stora krigsspel nästa vecka med cirka 90 000 soldater för att förbereda sig för en potentiell konflikt med Ryssland som kommer att markera alliansens största militärövningar sedan slutet av det kalla kriget.

  ”Exercise Steadfast Defender 2024 kommer att bli den största Nato-övningen på decennier, med deltagande av cirka 90 000 styrkor från alla 31 allierade och vår goda partner Sverige”, sa general Christopher Cavoli, Natos högsta allierade befälhavare i Europa, till reportrar .

  Övningarna kommer att äga rum över hela Europa och kommer att involvera förstärkningar som kommer från Nordamerika. ”Denna förstärkning kommer att ske under ett simulerat framväxande konfliktscenario mot en motståndare nära jämställd,” sa Cavoli.

  Adm. Rob Bauer, den nederländska ordföranden för NATO:s militära kommitté, gjorde klart att övningarna handlade om att förbereda sig för krig med Ryssland. ”Jag säger inte att det går fel imorgon, men vi måste inse att det inte är givet att vi är i fred,” sa Bauer, enligt Stars & Stripes .

  Bauer föreslog förra året att NATO-länder skulle diskutera att flytta sina ekonomier till en ”krigsekonomi”, där civila fabriker skulle börja producera militära varor, liknande vad USA gjorde under andra världskriget, och sa på torsdagen att de europeiska samhällena måste redo för en konflikt. ”Det är hela samhället som kommer att involveras (i ett krig) oavsett om vi gillar det eller inte,” sa han.

  Sedan Ryssland invaderade Ukraina i februari 2022 och Nato, genom sin tyngd bakom den ukrainska krigsinsatsen, har den västerländska militäralliansen förberett sig på möjligheten av direkt krig med Ryssland trots risken att det snabbt blir kärnvapen.

  Förra sommaren utarbetade Nato planer för hur man ska utkämpa ett krig med Ryssland för första gången på decennier som godkändes vid alliansens toppmöte i Vilnius. ”För första gången på 30 år har vi strategin – avskräckning och försvar av det euro-atlantiska området – och vi har planerna på att göra alliansen lämplig för syftet med kollektivt territoriellt försvar”, sa Cavoli.
  Författare: Dave DeCamp

 4. Jag kommer ihåg folkomröstningen då Socialdemokraterna förde Sverige in i EU liksom Socialdemokraterna nu försöker föra Sverige in i NATO.
  Folkomröstningen om Sverige in i EU var på 1990-talet och jag röstade då NEJ.
  Jag minns löftena i TV och tidningar om hur EU gemenskapen garanterade ”Aldrig mera krig i Europa!”

  Man kan undra vad dem löftena är idag då länderna i Europa tränar krig mot Ryssland?

  Jag tror fortfarande inte EU är fred.
  Därför EU är en gemenskap av Borgarens välde och så länge Borgaren strävar efter att äga och regera Världen så blir en fred omöjlig.

  Borgarens välde måste brytas och hans välde avväpnas.
  Först då kan fred och samarbete i världen bli möjligt.

  Inget i historien tyder på att Rysslands är en Världshärskare.
  Ockupationen av Östra Europa var istället en direkt följd av att en Västmakt brutalt och utan anledning attackerade Sovjet-Ryssland.

  Sovjetunionen var en kommunistdiktatur.
  Men beakta det aldrig funnits något ”förbud” mot kommunistdiktaturer.
  Ska ett sådant förbud finnas måste det också finnas ett förbud mot Borgaren.
  Alternativet är annars en Imperialistisk Värld.

  • arbetarklass, det har aldrig funnits något kommunistiskt land, men väl socialistiska länder. Socialismen är det första steget mot kommunismen.
   Vet du vad som är utmärkande för kommunismen, vad är dess innersta kärnan? Alltså vad strävar det socialistiska samhället efter att uppnå?

    • ”Sett från en högre ekonomisk samhällsforms ståndpunkt kommer enskilda individers privata äganderätt till jorden att framstå som något lika osmakligt som att den ena människan äger den andra. Inte ens ett helt samhälle, en nation, ja inte ens alla samtida samhällen tillsammans är ägare till jorden. De är bara dess besittare, dess nyttjanderättsinnehavare och har att efterlämna den förbättrad till följande generationer”. ( Kapitalet band 3 sid 687-688).

     • Det finns någonting som heter ”egna barn och andras ungar” vilket hänvisar till att människan är mer angelägen åt det som är dem närmast.

      Det är det som gör kapitalismen framgångsrik och socialismen efterbliven.

      Det stora landet Kina stod efter detta dilemma men valde en kombination och ekonomisk modell som senare skulle visa sig väldigt lyckad.
      Se på Kina idag, Kina är en framgångsrik ekonomi trots alla dåliga prognoser som serveras från de till fullo kapitalistiska Västländerna.

      Ryssland menar jag är mycket bättre ekonomiskt rustat än vad Västvärlden vill erkänna.
      Vilket visat sig genom att Ryssland klarat mycket bättre än förväntat mot Västvärldens handelssanktioner som med brutalitet riktats mot landet.

      Västvärlden äger inte längre kapitalismen.
      Utveckling och Globalisering har gjort att den Fria Marknaden har blivit mer jämnt fördelad över Jordens yta.
      Även Afrikas kontinent är på väg in bland så kallade I-länder.
      Med det följer även en politisk makt vilket bl.a. visat sig genom att ett Afrikanskt land nu dragit Israel inför Internationell domstol om utförda krigsbrott i Israels krig mot Gaza.

      Jag tror vi är på väg mot en mer rättvis Värld även målet inte finns i siktet än.
      Det bästa med en rättvis Värld är att den inte kommer framkalla dessa ständigt närvarande krig.
      Imperialistiska stater som USA och Storbritannien kommer då inte ha möjlighet till den Världsomspännande makt de har idag.

   • En kommunistdiktatur är en diktatur vars makthavare förklarar sig som kommunister.
    Exempelvis Nord Korea förklarar sig som en sådan diktatur, men det speciella med Nord Korea är att det är en kommunistisk arvsdiktatur.
    Förmodligen den enda av sitt slag.
    Ärvd makt är något som annars står för den reaktionära monarkin.
    Men i Nord Korea har man på något sätt lyckats förena monarki med kommunistdiktatur.
    Det kanske skulle kunna ha något att göra med att makt korrumperar?

    Kommunistdiktaturen skiljer sig från demokratin bl.a. genom avsaknaden av fria val, yttrandefrihet, föreningsfrihet, Fri Marknad, fri media som annars påstås finns i den så kallade ”Fria Världen”.

    Jag har aldrig påstått det funnits något ”kommunistiskt land” eftersom ett sådant i min mening är en teoretisk utopi.
    Problemet med kommunismen är att människan inte är skapad för den.
    Ska kommunism bli verklighet måste människans hjärna, arvsmassa m.m. på något sätt programmeras om vilket inte är möjligt.
    Alltså förblir kommunism en utopi.
    Något som människor kan se framför sig och tro på men aldrig förverkligat som ett sätt att leva.

    Letar man efter kommunismens fiender måste det vara människan själv för vem skulle det annars vara?

    Jag tror problemet med alla dogmer är att de har brister.
    Därför kan de aldrig övervinna naturens egna eller Skapelsens egna ”dogm”.
    Det stannar alltid vid en kamp och tävlan, alltså människans frihet att välja.

    • Tyvärr arbetarklass, du gör dig till tolk för en borgerlig myt, när du skriver
     ”Det finns någonting som heter ”egna barn och andras ungar” vilket hänvisar till att människan är mer angelägen åt det som är dem närmast.
     Det är det som gör kapitalismen framgångsrik och socialismen efterbliven.” Du skriver också “Problemet med kommunismen är att människan inte är skapad för den.Ska kommunism bli verklighet måste människans hjärna, arvsmassa m.m. på något sätt programmeras om vilket inte är möjligt.”
     ——————————————–
     Visste du att ”många evolutionära antropologer ser samarbete som kärnan i vår arts evolutionära framgång.”
     Här följer några länkar för dig att läsa om människans förmåga att samarbeta med andra människor och hur viktig den har varit för evoultionen:
     Samarbete som en orsaksfaktor i människans evolution: ett vetenskapligt klargörande och analys av tyska läroböcker i biologi på gymnasiet (tandfonline.com)
     Människans gåtfulla samarbete – Fri Tanke
     På vilket sätt är mänskligt samarbete annorlunda? -PMC (nih.gov)
     Samarbete – en evolutionär framgångssaga | Socialt kapital
     Varifrån kommer mänsklig samarbetsförmåga? Det evolutionära ursprunget till förmågan att tillskriva delade mål och motivationer — Lunds universitet
     ———————————
     Varje gång du uttrycker en tvärsäker tanke, utan att du har försökt ta reda på vad forskningen säger, tänk då efter ”Vem eller vilka kan ha INTRESSE av att jag tänker eller tror så här.
     Och du kan vara fullkomligt övertygad om att borgarklassen, dvs dom som tjänar på att du som är arbetare bara får betalt för en viss del av den tid som du har arbetat under ex en dag, de vill absolut inte att du ska börja tänka att ”kommunismen det är faktiskt ingen dum idé , för då kan inte en massa kapitalister kapa åt sig stora vinster, genom att underbetala mig, istället kan dessa pengar gå till att skapa ett bra samhälle för oss alla.”

     • Bra Catarina att du ifråga sätter reaktionära påståenden. Man måste begripa att socialismen och kommunismen hela tiden utgår från arbetarklassens och de förtryckta folkens intresse. Många kommentatorer på den här sidan har ett förvirrande klasstänkande.

     • Karl Tingström 28 januari, 2024 At 12:10

      ”Bra Catarina att du ifråga sätter reaktionära påståenden. Man måste begripa att socialismen och kommunismen hela tiden utgår från arbetarklassens och de förtryckta folkens intresse. Många kommentatorer på den här sidan har ett förvirrande klasstänkande.”

      Karl Tingström
      Som jag uppfattat måste man skilja mellan de socialistiska idéer som uppkommer för revolutionen mot den verklighet som uppstår i samhällen efter revolutionens genomförande.
      De kan förvisso se olika ut men av uppkomna omständigheter skiljer de sig markant mot de idéer som skulle genomföras.
      Historiens värsta och mest dödliga och naturförstörande kärnskraftolyckor har inte skett i Västvärlden.
      De har istället skett i Sovjetunionen.
      Den första 1957 och den andra 1986.
      Olyckan 1957 hölls hemlig i årtionden varför många fick dödliga skador och missbildade barn föddes.
      Nord Korea är ett klassamhälle som går ut på att slicka uppåt och sparka nedåt.
      Alla har arbete men få har en anständig lön.
      Det av kommunister försvarade samhället är ett fängelse och få har levandes kunnat ta sig därifrån.
      De som har det bäst i Nord Korea är turister och de som är inom Partiapparaten.
      De som har de sämst är de som istället skulle haft det bäst om socialismen hållit vad den lovat.
      En arbetare har som regel det mycket bättre i Västvärlden än vad de har i Nordkorea.

      Jag kan gärna ta till mig socialism om jag ser något lyckat exempel.
      Men tyvärr har erfarenheten visat så fort någon granskat och sett verkligheten bakom det fördolda då faller genast idén.

      Jag ser ägande som självklart för människan.
      Ta bort ägandet och människan blir alienerad.
      Precis tvärs om vad Karl Marx menade.
      Även en del djur behöver ägandet.
      Ta ägandet från ekorren och den kommer genast att dö ut.

      Jag kan blir ryss men aldrig Nordkorean.
      Det skulle jag inte stå ut med.
      Skulle någon av Er?

    • arbetarklass, jag frågade dig här ovanför:
     ”Vet du vad som är utmärkande för kommunismen, vad är dess innersta kärna? Alltså vad strävar det socialistiska samhället efter att uppnå?”
     Nu ställer jag frågan igen.

     • Socialismen strävar efter ett drömlikt samhälle medan vi lever i en verklighet.
      De två tycks inte gå att förena.

      Det vi ser är istället en syntes där olika krafter verkar mot varandra.
      Utveckling kräver frihet och frihet kräver rättvisa och så vidare.

      Det viktigaste just nu är att vansinnet hålls borta och att Västvärlden besinnar sig i sin strävan om att regera Världen.
      Därför den ordningen kommer inte hålla i framtiden.

      Det som Sverige gör nu med NATO är att Sverige väljer sida.
      Själv hålls jag utanför detta val eftersom jag inte ens fått frågan.
      Västvärlden funkar så att det i praktiken är Borgarens förmån att välja.
      Men det heter Folkets Val där folket gör vad Borgaren vill.

      Det är där revolutionen kommer in i bilden men samtidigt frågan om vad vi ska ha istället.

      De tendenser jag ser i Västvärlden är att efter många decennier av progressiv politik har vi istället fått motrörelser med reaktionära idéer.

      Man kan undra vad dessa reaktionära idéer kommer ifrån och det är absolut inte från Borgaren.
      Istället tror jag det är en rebellrörelse med ej uttalat inflytande från Orientens auktoritära länder.
      Det är just därför Borgarens just nu försöker försvara sin makt med NATO.

     • Svar till ”Arbetarklass” Jag skickade en länk till dig från Proletärens artikelserie om Nordkorea. Det var meningen att du skulle läsa hela den serien innan du spyr galla över Nordkorea. En klok gubbe sa för många år sedan ”Den härskande klassens tankar är den förhärskande tanken i det borgliga samhället”. (Fritt citerat).

     • Jo, Karl Tingström
      Jag har faktiskt tänkt läsa det som står i Proletären om Nordkorea.
      Därför man måste inhämta information från flera och olika ställen för att bilda sig en uppfattning.
      Eljest är det stor risk man blir offer för propaganda från någon sida.
      Därför så fort saken gäller samhällsfrågor är det aldrig objektivt.

      Nu gäller det bara hitta din länk igen.
      Då det inte finns möjlighet att söka inlägg i kronologisk ordning blir det som att leta nål i höstack.
      Dock sparar jag länkar till varje kommentar jag gör så möjligt kan jag söka den vägen.
      Men ibland händer jag glömmer spara länken.

      Väldigt få människor på Jorden är kommunister men många kan hålla med om socialistiska idéer i form av skapande av rättvisa.
      Jag tillhör en av dem.

      Jag är av den uppfattningen att kommunist har med personlighet att göra.
      Har man en viss sorts personlighet kan man lätt falla in i kommunistiska tankar.
      Men också om man blivit utsatt för någon orättvisa.
      Men då är det istället hjälp man söker.

      I går kväll tittade jag på en film om Sovjetiska ”kommunalka”
      Det var första boendeformen i ryska Sovjetunionen vid industrialiseringen och urbaniseringen.
      Enligt kommunistdiktaturens demagogi skulle då allt delas och vara gemensamt.
      Inklusive bostäder, kök, toaletter osv.
      Ett par familjer kunde trängas i ett enda rum.
      Ryssar är tålmodiga men det där gick ändå inte smärtfritt.
      Det kunde bli ovänskap och slagsmål.
      Denna boendeform ledde till viss del kvar ända tills 1990-talet.
      Kanske fortfarande i form av sociala lägenheter.
      Husen kallades ”stalinkas” efter Josef Stalin.
      Krigets fasor skövlade många hus så bostadssituationen förvärrades ytterligare.
      Men efter kriget och med Chrustjev kom nya större bekvämare bostäder så fler familjer fick egen lägenhet.
      Man köpte inte lägenhet. Man sökte och fick lägenhet tilldelad, kanske efter lång väntetid.
      Men efter Sovjetunionens fall förändrades allt.
      Tilldelade lägenheter blev plötslig ägarlägenheter.
      Sovjetunionens fall gav eko hos oss också minns jag.
      STAFA (Stadsfastigheter) med hyresbostäder landet runt såldes ut till andra ägare.

      Det du påstår om kommunister står för ”människors lika värde” är en ren lögn.
      Det finns absolut inte något land som offrat så många av sina egna människor som just Sovjetkommunisterna.
      Exemplen är hur många som helst.
      Ta till exempel brandmännen som beordrades till olyckan i Tjernobyl.
      Utan någon som helst information om att branden de skulle släcka var förenad med direkt livsfara genom akut strålningssjuka.
      Inga skyddsdräkter, ingenting.
      De sändes av den kommunistiska Sovjetmakten rakt in i döden.

      Kommunistisk ideologi i Ryssland saknar samvete och är totalt samvetslösa för att offra människor för sakens skull.

      Jag förkastar absolut inte den Sovjetiska kommunistdiktaturen.
      Men där finns absolut en mörk och nattsvart baksida som av rättvisans och objektiva skäl bör komma i dagens ljus.

      Just därför måste sådana som ex. vis KPML(r) bemötas.

     • Svar till ”arbetarklass”
      Proletären 2017

      Här är hela Proletärens artikelserie, med artiklar publicerade i Proletären nr 29, 31 och 33:
      Bilköer, skyskrapor och välfärd i Pyongyang
      ”Vi försvarar folket i hela regionen”
      På gudstjänst i Pyongyang
      Tre politiska partier – total enighet
      Myten om de förbjudna frisyrerna
      7 falska nyheter om Nordkorea – har du gått på mediebluffarna?
      Bonden Sven-Erik kritisk till mediebilden efter 10 år i Nordkorea
      ”Verkligheten är ingen kliché”
      Arbete och fritid på elkabelfabrik 326
      ”Stolt över att vara bonde”
      ”Varken syd eller nord vill ha krig”

     • Karl Tingström,
      Jag tror jag har lite tid för det där ikväll och ska leta upp artiklarna i Proletären.

      Nyss läste jag på SVT det är stora bondeuppror i Frankrike och som tydligen spridit sig till fler länder i Europa.
      Fackförbunden verkar med på det här och har gjort uppmaningar.

      Fast egentligen är bönder egna företagare, småborgare kanske i ett klassperspektiv.
      Frågan jag undrar över hur ställer sig kommunisterna KPML(r) när småborgaren gör uppror?

      Klassfiende eller solidariskt kamrat?

      https://www.svt.se/nyheter/utrikes/franska-bonder-i-belagring-av-paris-traktorer-blockerar-vagarna

    • Svar till antikommunisten ”Arbetarklass”. När du spyr galla över Socialistiska länder Kuba och Nordkorea och tidigare Sovjetrepubliken fram till 1956, Kina och Albanien tar du ställning för den imperialistiska monopolkapitalismens härjningar runt hela jordklotet. Angrepp och blockad mot socialistiska länder då och nu. Här får du lite godis jag skrev till en annan antikommunist för 25 år sedan. Den håller än.

     Patentdemokraterna blundar när Monopolkapitalet går över lik i jakten på profit.

     Antikommunister påstår att den politik vi i KPML (r) står för har mycket gemensamt med nazisternas och är lika odemokratisk. Man kliar sig försiktigt i huvudet när man hör sådant av en reaktionär. Hitler var den störste antikommunist som stått i ett par stövlar och han förde ett utrotningskrig mot kommunister i hela Europa och hans mål var att utrota varenda bolsjevik. Nazismen är en ideologi som utgår från en förvirrad och avskyvärd raslära. Kommunismen står för det motsatta. Människornas lika värde. Kommunisterna var de som gick i främsta ledet i kampen mot nazism och fascism. 25 miljoner ur Stalins Röda Arme offrade sina liv i kampen mot nazismen. När Röda Armen öppnade Auschwitz (inte USA som Göran Persson påstått i TV) hade man hjälp av 247 divisioner medan England – USA hade 37 divisioner. Den militära realiteten talar för sig själv. Man får aldrig glömma att det var storkapitalet och den politiska högern som en gång gav Hitler statsmakten i Tyskland, samma politiska krafter som idag styr världen.

     Svenskt kungahus, svensk militärledning och den svenska storfinansen stödde Hitlers Tyskland ända till tredje rikets sammanbrott. Ja, familjen Wallenberg stämplades av det internationella kapitalet som en samarbetsman med nazismen och det tog många år innan hans pengar togs till nåder igen. Den svenska samlingsregeringen exporterade höggradigt järnmalm och kullager ända till december 1944, fem månader innan krigsslutet. Tvåmiljoneretthundrafyrtiotusen tyska soldater tilläts fri lejd genom Sverige för att kriga mot norska motståndsmän och genom Finland för att skjuta bolsjevikerna i ryggen. Om detta talas det inte för de svenska skolbarnen. Detta kan ju ses som en ursäkt för ”ARBETARKLASS” okunskap om sina kapitalistidolers blodbesudlade händer. Men ”Arbetarklass” får göra upp med sina egna lik i garderoben istället för att göra politik av sin okunnighet. Vi ska vara glada för att det för femtio år sen fanns folk som kallade sig kommunister och som rakryggat stod upp i kampen mot nazismen och fascismen. Utan deras mod och offervilja hade världen med säkerhet sett annorlunda och värre ut idag. Antikommunisterna anklagar oss för att vara odemokrater men de kastar sten på sig själva. Deras skönmålning av kapitalismen har ingen vacker historia.
      1918 Nej till allmän och lika rösträtt för män
      1919 Nej till åtta timmars arbetsdag
      1921 Nej till kvinnlig rösträtt
      1931 Nej till moderskapsunderstöd
      1933 Nej till beredskapsarbeten
      1935 Nej till folkpensioner
      1938 Nej till två veckors semester – 1947 Nej till allmänt barnbidrag –
      1959 Nej till ATP
      1973 Nej till lagen om anställningsskydd
      1976 Nej till femte semesterveckan.
     Listan av hårdnackade nej till folkliga krav talar för sig själv och kan göras mycket längre. Vi kommunister har ingen anledning frukta en diskussion eller debatt om historien. Vi har en heltäckande bild av historien, grundad på en historiematerialistisk uppfattning. Vi vet att all känd historia är historien om klasskamp. Men innan vi börjar räkna lik i Sovjetunionen får ”ARBETARKLASS” stå till svars för marknadskrafterna dvs. kapitalismens samhällssystems historiska härjningar.
     Börja med nazismen, fortsätt med utrotningen av indianerna i Nord – och Sydamerika, ta slavhandeln i Afrika och slaveriet i USA och avsluta med folkmorden i Korea och Vietnam. Sedan kan vi ta en debatt om Sovjets historia, men med folk som är kunniga och pålästa, inte med intellektuella dvärgar. Antikommunisten är ivrig att smutskasta kommunister bakåt i historien, men om de brott mot mänskligheten som pågår i nuet har han ingenting att säga! Vi vill diskutera här och nu och jag har stuckit ut hakan i två frågor: kriminalisera nazismen och att vi är de största demokraterna för att vi inte gör halt inför bourgeoisien och de rika, verklig demokrati förnekar ägandets makt.
     Patentdemokraterna får sedan förklara vem som valt marknaden, vem som valt Wallenberg? Vi vill inte förbjuda högerextrema åsikter. Vi är inte för åsiktsförbud. Vi är för förbud mot nazistiska organisationer då de bortom alla tvivel är brottsliga till hela sitt väsen. Vi är också för den inskränkning i yttrandefriheten som lagen om hets mot folkgrupp innebär. Det betyder att både ”ARBETARKLASS” och Wallenberg får plats i vårat samhälle. Vi har till och med reserverat en tvåa i Bagarmossen åt Marcus och Jakob Wallenberg. Enligt FN: s egen statistik har de 225 rikaste personerna i världen idag en sammanlagd förmögenhet som är lika stor som årsinkomsten för de fattigaste 47 procenten av världens befolkning. 225 personer är lika mycket värda som halva mänskligheten. Det är detta som kallas kapitalistisk frihet, det är detta som kallas global rättvisa.
     Berlinmuren föll den 9 november 1989. Just idag tio år senare dör 40 000 barn runt om i världen på grund av svält. Varje dag, året runt, dör 40 000 barn på grund av svält, inte för att jorden saknar resurser att föda dem, utan för att den osynliga muren utestänger dem från liv, för att de kapitalistiska förhållandena utestänger dem från liv. Ville man bete sig som en kossa, kunde man naturligtvis vända ryggen åt mänsklighetens lidanden och bara bekymra sig om sig själv. Vi i KPML (r) vägrar acceptera denna djupt orättfärdiga världsordning. Därför är vi de största demokraterna. Hur var det han sa, allas vår Strindberg: Har överklasen skrivit lagarna? Jaa! I sitt intresse mot underklassen? Ja, naturligtvis! När är en revolution laglig? När den lyckas. Hur kan den bli laglig då? Revolutionärerna stiftar en lag, som förklarar revolutionen laglig. Dessa ord av Strindberg borde varje svensk arbetare göra till sina. Patentdemokraterna får naturligtvis skrämselhicka.
     Om detta må vi berätta.
     Karl Tingström
     KPML(r)
     1999

     • ”Kommunisterna var de som gick i främsta ledet i kampen mot nazism och fascism. 25 miljoner ur Stalins Röda Arme offrade sina liv i kampen mot nazismen.”

      Karl Tingström,
      Jag tror du politiserar som den kommunist du är.
      En vanlig röst för vänsterpolitiserade människor är:
      ”Jag tror på politiken”
      Politiken är deras käpphäst. Politiken är deras möjlighet.

      Alltså vill du ha det till att det Stora Fosterländska Kriget gällde politiken.
      Försvaret av kommunismen.
      Men det är naturligtvis en vanföreställning.
      Saken gällde (och gäller fortfarande) försvaret av Ryssland.
      Nazisterna ville utplåna Ryssland.
      Därför kunde så många ryssar mobiliseras och kriget vinnas.

      Det är detta som gör Ryssland till vinnaren än idag.
      Ryssland är ett stort land.
      Samtidigt en skräck i den Västerländske Borgaren.
      För vem vill offra sitt liv för en politisk ideologi?
      Inte jag i alla fall.
      Det man försvarar är första hand sig själv, sin familj, fru och barn.

   • Jag läser på SVT Public Service att Sverige blivit utsatt för cyberattacker på sina myndighetsdatorer.

    Jag har svårt att förstå man inte utnyttjar intranätsystemen för viktig kommunikation och dokumentering då dessa är frånkopplade Internet.

    Nord Korea använder sig av ett Intranätsystem av andra orsaker men samtidigt så skyddar det faktiskt landet för cyberattacker utifrån som annars förmodligen skulle drabba en sådan diktatur och land som av den demokratiska Västvärlden betraktas med både avsky och skräck.

    https://www.svt.se/nyheter/inrikes/120-myndigheter-drabbade-av-it-attack-tiotusentals-anstallda

 5. Lavrov bedömde möjligheten av förändringar i USA:s politik gentemot Ukraina med Trumps ankomst. Lavrov sa att det finns en tendens i USA att förstöra förbindelserna med Ryssland.
  https://www.mk.ru/politics/2024/01/23/lavrov-ocenil-vozmozhnost-izmeneniy-politiki-ssha-po-ukraine-s-prikhodom-trampa.html
  Donald Trumps seger i presidentvalet i USA kommer sannolikt inte att förändra Washingtons politik mot Ukraina. Detta uttalande gjordes av Rysslands utrikesminister Sergej Lavrov i en intervju med CBS News.
  Utrikesministern noterade att det i USA finns en tendens att förstöra de rysk-amerikanska relationerna och deras grunder, inklusive överenskommelser om strategisk stabilitet, ömsesidigt förtroende, paritet, etc.

  ”Allt detta började brytas under president Bush Jr,” sa chefen för den utrikespolitiska avdelningen och svarade på frågan om valet av Donald Trump till Amerikas president kommer att påverka den ukrainska frågan.
  Lavrov tillade att det första steget som den amerikanske presidenten tog för att förstöra förbindelserna med Ryska federationen var USA:s tillbakadragande från avtalet om interkontinentala ballistiska missiler.

 6. Är det de ”militära krigshetsarna” i Europa som ska styra värden mot krig? Är det en politisk vilja med folklig förankring? Är det detta som är utslag av den deklarerade och omhuldade ”demokratin” i Europa? Knappast!
  Vill folk ha krig och låta sig bli ”tvångsinkallade” till det militära slakthuset och låta sig bli destruerade och lemlästade godvilligt, för något som de varken tror på, vill eller önskar?
  Den militära propagandan är ett ”DÅRHUS” och ska inte tillåtas att få utrymme i offentligheten, för att slå skräckscenarier i folk och inte heller hota med förberedelser för krig.
  Det finns överhuvud taget ingen anledning till konflikt med varken Kina eller Ryssland eller något annat land. Det är en propagandistisk uppblåst artificiellt skapad konflikt, som varken logisk eller förnuftsbaserad.
  Krigshetsen i Europa och USA är en lögnaktig media-inducerad propaganda produktion av NATO och Washingtons kapitalistmegafoner som tjänar storkovan på vapenproduktion.
  Skälet till detta torde vara att USA håller på att isoleras internationellt av allt fler länder och befinner sig i skuldkris och troligen en kommande dollarkollaps.
  Den enda utvägen, när allt annat i USA håller på att rasa samman, är att försöka dra ner alla andra länder i fördärvet med hot om krig, genom den kommande geopolitisk förlusten, vilket de inte kan tolerera.
  USA, NATO och militärindustrin är de sjuka patienterna. Därefter kommer väl våra sanslösa idiotpolitiker som inte längre vet vad demokrati innebär.

 7. Det var inte länge sedan medierna proklamerade NATO som en ”fredsbevarande organisation och EU som fredsprojekt, men Rob Bauer (ordförande för Natos militär-organisation) hävdar nu enligt citat ”en omvandling av Nato till en Krigsorganisation”.
  Då undrar man om det finns något folkligt stöd för det bland civilbefolkningen i det ”demokratiska EU”?
  Eller är det i själva verket ”Militären” och krigsindustrin som styr över politiken i EU. Att de tagit kontrollen över majoriteten borgerliga statsmedier är väl svårt att förneka.
  Vad jag ser, är att man medvetet förbereder ett krig mot Ryssland (från NATO:s sida) som man inte kan få några vettiga grunder och logiska förklaringar till. Det är oroväckande i hösta grad och att ingen ännu tillåts debattera saken i offentligheten i massmedierna. Ingen verkar ifrågasätta det som pågår. Rent utav otroligt!

 8. Medan USA planerar för krig med Ryssland så skriver svenska sk vänstertidningar detta:

  ”Om man för en stund tänker bort det enorma lidande som Rysslands invasion av Ukraina orsakat är det lätt att än idag dra på smilbanden åt en del påståenden i det tv-sända tal Vladimir Putin höll till det ryska folket timmarna efter invasionen den 24 februari 2022.
  Som att Ryssland gjort ”allt i sin makt för att nå en fredlig lösning” på konflikten. Att det pågått ett ”folkmord på miljoner” rysktalande Donbasbor. Att Ukraina styrs av en blodtörstig regim som ”öppet deklarerat sin ambition att erövra ryska områden”. Att landet måste ”avnazifieras”.
  Men det som skär sig i ett öra kan trigga något helt annat i ett annat. Särskilt om örat är ryskt och sedan barnsben itutats den paranoida världsbild som Putin luftar i sitt tal.
  För en sak måste man ge den ryske presidenten. Han kan sin Joseph Goebbels. Upprepa en lögn tillräckligt ofta och den kommer till slut att tas för sanning.
  Långsiktigt projekt
  Officiellt har konflikten mellan Ukraina och Ryssland pågått sedan 2014 års ryska annektering av Krimhalvön. Eller, med lite god vilja, sedan 2011, då Putin i en tv-utfrågning varnade folket för att Ukraina i hemlighet och med hjälp av ryska oppositionella planerade att sprida sin orangea revolution till rysk jord. Lika mycket varning till de egna som hot mot de andra.
  Å andra sidan behöver en konflikt inte nödvändigtvis inledas med blodspillan eller hätsk retorik. Den kan också börja som ett hybridkrig. Lågintensivt. Där det som avfyras är propaganda ämnad att långsamt bädda in ett folk i en för det kommande kriget nödvändig föreställningsvärld.
  I så fall kan konfliktens start lika gärna dateras till 2006.”

  ”När Putin kom till makten såg han sig därför tvungen att dels få kontroll över kommunistpartiet, vid tidpunkten fortfarande en maktfaktor i rysk politik, dels hitta en stark, gemensam berättelse för ryssar att enas kring.
  – Ganska snart börjar Putin gravitera mot Andra världskriget. 9 maj, Segerdagen i Ryssland, blir den minsta gemensamma nämnaren, det som Putin kräver enighet kring, att man respekterar den enorma uppoffring Sovjetunionen gjorde, säger han.
  Stalin blir i det narrativet en av de viktigaste ledarna landet någonsin haft, den som står bakom det som ryssarna ska känna mest stolthet över, segern över Hitler, nazismen, ondskan. En som inte ens varit möjlig utan den industrialisering av landet som Stalin initierade, som gav Sovjetunionen muskler nog att slå tillbaka den tyska fascismen.
  Hitler som bundsförvant
  Noterbart är att propagandan innehåller ännu en oväntad ingrediens.
  I ”Kamrat Hitler. Avrätta Churchill!” är hjälten en tidsresenär som plötsligt befinner sig i Hitlers huvud. Han ingår en pakt med Stalin, besegrar det brittiska och amerikanska imperiet, avrättar premiärminister Winston Churchill som straff för dennes krigsbrott, blir först med att framställa en atombomb och ser till Röda armén kämpar sida vid sida med Nazitysklands Wehrmacht.
  Hitler? Som hjälte och bundsförvant? Hur skruvat är inte det med tanke på Putins tal om att ”avnazifiera” Ukraina?
  – Putinregimen har varit bra på att krossa, fängsla och tysta den liberala oppositionen i landet. Men de har haft svårare att hantera hökarna inom extremhögern. Det visar inte minst Prigozjins myteri förra sommaren, säger Stefan Ingvarsson om Wagnergruppens ledare som omkom i en flygkrasch i augusti i fjol som Putin med stor sannolikhet ligger bakom.
  Att ha låtit ultrahökarna hållas är enligt Stefan Ingvarsson inte helt oproblematiskt. Tvärtom tror han att de styrande i Kreml är ganska oroliga för floran högerextrema kanaler som poppat upp på Youtube och Telegram där man sitter och hetsar mot den militära ledningen på grund av hur kriget förs.
  Stefan Ingvarsson tror till och med att Putin, som efter invasionen i Ukraina gett extremhögern generöst med svängrum, kan ha öppnat en Pandoras ask han inte vet hur han ska stänga igen.
  – Så man ska nog se vissa av de här publikationerna som en del av floran som Kreml inte har full kontroll över.
  Hets även mot Sverige
  Mot bakgrund av allt ovanstående inställer sig en fråga, viktig inte minst med tanke på att rysk, krigshetsande propaganda inte bara riktats mot Ukraina och Nato, utan även mot Georgien inför Rysslands invasion där 2008 – och i mindre skala även mot Sverige.
  Hur oroliga ska vi vara?
  – Personer som arbetat med Ryssland utifrån ett säkerhetspolitiskt perspektiv har länge lyft varningsflaggor för hur Ryssland kommunicerat utåt, säger Niklas Nilsson, docent och universitetslektor i krigsvetenskap vid Försvarshögskolan.
  – Men det var först i och med annekteringen av Krim 2014 som man på allvar, både politiskt och i samhället, började prata om Rysslands utrikespolitik som ett säkerhetsproblem.
  Uppdrag: destabilisera
  Niklas Nilsson tror att en del av den ryska propaganda som handlar om Sverige i första hand är riktad mot en rysk publik. Det gäller till exempel den som satt strålkastaren på nationalklenoder som Astrid Lindgren, Ingmar Bergman och Ingvar Kamprad, där rysk media lyft de sistnämndas nazistsympatier i ungdomen.
  – Kampanjerna mot dem du nämner uppfattar jag har handlat om att internt mot ryssar förstärka narrativet om nazismens spridning i västvärlden.
  Men det finns också exempel på andra informationsoperationer där medarbetare i ryska underrättelsetjänster instrueras att ta fasta på polariserande frågor i svensk politik och blåsa upp dem i hopp om att skada Sveriges relationer till andra länder. Som i fallen med koranbränningarna och den svenska Natoansökan.
  – Det är tydligt att propagandan i Ryssland kring detta, förutom att handla om att motverka processen för Natomedlemskap, är kopplat till kriget i Ukraina och handlar om att skapa splittring inom Nato, EU och inom enskilda länder.
  ADOLFO DIAZ

  Källa: Rand Corporation”

  Det är väl självklart att Ryssland använder sig av propaganda! Inte minst ”inåt”. Men ETC har en mycket stor blind fläck där man inte inser att väst med USA i spetsen använder sig av en helt öronbedövande indoktrinering. Resultatet av detta har gett att ETC och Flamman (och därigenom Vänsterpartiet) är fullständigt lojala mot USA! Det är inte alls längesedan det hade varit som att svära i kyrkan! Nästan lika illa är att det inte verkar finnas någon förklaring från ”vänsterns” sida om varför man helt har vänt perspektivet!

 9. Filmen nedan visar vad en FPV drönare (liten fjärrstyrd flygande sak av plast bärande en sprängladdning) kan göra mot en stor rysk Grad BM21 multibel raketavskjutare. Den modernare ”Stalinorgeln” som kom på 1960-talet.
  Drönaren styrs sedan mot målet med en vanlig Lap Top dator med speciella program.
  Det har visat sig nu att drönartekniken kan användas mot mål många mil från avskjutningsplatsen vilket ukrainarna utnyttjat mot mål inne i Ryssland.

  Kriget i Ukraina har förändrat krigstekniken för hela Världen.
  Länderna tvingas följa med utvecklingen.
  Omställningskostnaderna blir enorma och gammal teknik värdelös.
  Hotbilden var en enorm kostnad för Sovjetunionen men Ryssland klarade det och har igen det idag.
  Även Nord Korea har detta hot fortfarande över sig, men tycks klara det.
  Tyvärr får landet på sina håll i övrigt lida för det.

  Kortfilm från Ukraina över drönarträff på rysk BM21 Grad:
  https://www.youtube.com/shorts/x1jRKrmdGxU

  • Arbetarklass, du skriver att ”Historiens värsta och mest dödliga och naturförstörande kärnskraftolyckor har inte skett i Västvärlden.De har istället skett i Sovjetunionen.”
   ——————
   Fråga 1 till dig: Anser du att det är skillnad på OLYCKA och att MEDVETET släppa två atombomber som USA-imperialisterna* gjorde över Hiroshima och Nagasaki i Japan? Och de gjorde de inte för att rädda andra människor….det gjorde USA-imperialisterna innan den japanska kapitulationen var påskriven för att visa hur starka de var, och på så sätt trycka tillbaka de sociala och antikoloniala krafternas framväxt i allmänhet och Sovjetunionen i synnerhet.
   *(dom som då ville krossa Sovjetunionen och nu Ryssland)
   ——————————————-
   Förresten det har skett olyckor i kärnkraftverk i väst, har du glömt dom?
   Three mile Island USA 1979
   Fukushima, Japan, 2011
   ————————-
   För att inte tala om alla krig och inblandningar i världens länder som USA- imperialismen har stått för..med 20 miljoner döda sedan Andra världskriget och 70-80 miljoner på flykt.
   ———————-
   För att inte tala om alla de gifter som de 800 amerikanska baserna runt om i världen sprider..kolla här;Militärbaser förgiftar färgade samhällen oproportionerligt mycket | Sanning (truthout.org)
   ——————————————————————————
   Tycker du inte att det är att se grandet i socialismens öga och inte se bjälkarna i USA-kapitalismens= USA imperialismens öga.
   Fråga 2 tycker du att du är rättvis?
   ————————————————————————
   Fråga 3 Vilka är det som styr i en socialistisk stat? Är det som i den borgerliga staten som du försvarar att ett litet fåtal bestämmer över majoriteten eller är det majoriteten som styr ett litet fåtal Har du hört talas om Proletariatets diktatur?
   Försök att vara konkret när du svarar och flumma inte ut som en annan hippie i ” En kommunistdiktatur är en diktatur vars makthavare förklarar sig som kommunister” och ”Socialismen strävar efter ett drömlikt samhälle medan vi lever i en verklighet.”…
   Det är inte likt arbetare att flumma! Du kanske inte ens är arbetare?

   • Catarina!
    Vad gäller din sista mening kan jag hålla med dig, som arbetare i hela mitt verksamma liv
    Likt förbannat förstår jag inte varför ett stort antal av mina arbetskamrater väljer att rösta på Sverigedemokraterna.
    Men visst jag anar en förklaring och den beror sannolikt på det stora arbetarepartiet S
    har övergett sin värdegrund och blivit till vilket annat stöd för det marknadsliberala tankegodset.
    Och då menar jag, det nya valet arbetaren gör kunde minst sagt varit bättre i mening att använda sin insikt med bättre omdöme.
    Åter till din sista mening; Det är inte likt arbetare att flumma; men så är det dessvärre ty nu är dom (SD) ett 20% parti och ingen vet vart denna väg skall leda . Eller?

    • Intressant att skylla arbetaren för vänsterns misslyckanden.
     Ska vi skylla ryssar för Sovjetunionens kollaps också?

     Är det möjligen så att alla genomgripande omdaningar och sociala revolutioner börjar med missnöje?

     Det ”marknadsliberala tankegodset” lär du få försöka leva med eftersom kapitalismen ännu står sig stark.

     Förvisso är ”Västvärldens sätt att leva” alltmer hotat men ytterst få här vill ha Västerlandet som ett Nord Korea.
     Förmodligen inte du heller.

     Jag menar att i konkurrens med Fria Världen är Socialismen totalt chanslös.
     Man kan undra vad det beror på man jag tror anledningen är att människan än född fri och varje försök till inskränkningar i den friheten kommer göra människan till en fånge i bojor.
     Makten måste härför likt fångvaktaren försvara sig med våldet trots den menar sig vara fredlig.

     Man kan lätt imponeras av maktens välde när man via filmer sett militärparaderna på Stora Torget i Poyng Yang men när man samtidigt tänker på vad som hände kommunistledningen i Rumänien vid Sovjetunionens fall så förstår man jämförelsen att ”liten tuva välter stor sten”.
     Finns det ens ett kommunistparti i Rumänien idag?

     Kommunismens mål att skapa ett samhälle utan maktcentra är egentligen helt grandios samtidigt som den verkar lika omöjlig.
     Det är det som jag menar med ett ”drömlikt samhälle”.
     Det vi sett är endast att en brutal makt byts mot en annan brutal makt.
     De har bara olika namn och olika perspektiv men blir i förlängningen lika egennyttiga.

     • Konstigt arbetarklass, det verkar mer och mer som att socialsmen /kommunismen är din huvudfiende, och inte kapitalismen. Och vet du vilka kompisar du har i det gänget? Vad säger du om EU?
      Är du emot EU?

    • Olof, Marx säger att “arbetarklassens historiska uppgift är att störta kapitallsmen”. Tänk om alla hamnarbetare gjorde som dom i Australien, dvs vägrade att befatta sig med last som innehöll militär utrustning.
     Då skulle inte dom som har intresse av att med våld få fram sin vilja ha en chans.
     ———
     Låt oss ta det från början…EU-inträdet (som fixades av Ingvar Carlsson (S)) innebar enorma förändringar som drabbade arbetarklassen.
     Arbetares villkor förändrades drastiskt. allt som gällde deras arbetssituation blev sämre, i deras bostadsområden märktes det framförallt i slakten av den offentliga sektorn (skolorna, fritids, dagis, vårdcentralerna m m)

     Den stora invandringen som kom framförallt 2015 förvärrade saken ytterligare….det blev otryggare i bostadsområdena, det skedde stora kulturkrockar.
     —————
     Och samtidigt innebar invandringen många fler arbetsmöjligheter för medelklassen, ex alla jobb som handlade om integration. Och i medelklassens bostadsområden vände invånarna sig nästan om, om de såg en invandrare.
     ——————–
     De sk 1%en (som med sin nyliberalism vill härska i världen) vet mycket väl vad Marx sa om arbetarklassens historiska roll. De vet att de enda som kan hindra dom att härska över hela världen är arbetarklassen .
     ———————-
     Det är orsaken till att de 1%-en såg till alla vänsterpartier började ägna sig åt sk identitetspolitik, dvs ras, kön och HBTQ-frågor istället för klassfrågor (dvs de som rörde arbetarklassens villkor).
     —————————
     Jag var medlem i K, där talade man om de arbetare som röstade på SD som de mest reaktionära, (ex rasisterna) i arbetarklassen. Så blir det väl automatiskt om ett parti inte leds av klassmedvetna arbetare, utan av endast “bokligt lärda”. som hade ingen eller ytterst liten kontakt med arbetsmarknaden. Det var inte bara utmärkande för K, tror det gällde varje kommunistiskt/eller socialistiskt parti som synts i Sverige.
     Konsekvensen blev den här:
     I Stockholm samlades till ett möte mot begränsningar i strejkrätten, tror det var en gemensam aktion för “ en del fackföreningar och folk till vänster”, det kom max 2500. Samma år samlade Pridefestivalen eller åren däromkring 40 000 i Stockholm.

     En demonstration mot Natos militärövning Aurora 17 i Göteborg utlystes, folk kom resandes i bussar från hela landet,den samlade 3500.

     Men en demonstration i Göteborg, ungefär samma år för “Refugées welcome” samlade 15 000, och inte en kotte från talarstolen berättade varför alla flyktingar hade tvingats fly, att det var USA/väst imperialismens krig som orsakade att miljoner och åter miljoner befann sig på flykt.

     Och därefter en socialdemokrat som statsminister ser till att ansöka om Natomedlemskap.

     En annan sak, har du tänkt på hur arbetarklassen skildras i TV, Och när de väl skildras så är arbetare alltid riktiga dummerjönsar, och hur ofta får man höra klassmedvetna arbetare i TV? En gång när K:s ledare hette Frank Baude förstod man det här: minns att han en gång sa ungefär så här : “Varenda ko i hela Västsverige har synts på Västnytt, men aldrig hörs en medveten arbetare komma till tals”.

     Vänstern har ägnat sig åt identitetspolitik, arbetarna har vänt sig bort från vänstern då den på intet sätt representerar dem. Så Olof, jag tycker inte att de arbetare som röstar på SD flummar, utan orsaken till att de gör det är ju högst reell.
     SD och liknande partier i väst, lyckas manipulera arbetarklassen genom att låtsas värna om arbetarklassen genom att TALA om de problem de tvingas möta….det är orsaken till att dessa partier växer, SD i Sverige har dock börjat visa sitt rätta ansikte, att de är för EU och för Nato (dvs helt och fullt FÖR nyliberalism), dom anser väl att dom har lyckats få arbetarklassen dit dom ville nu.

     • Hej Catarina!
      Och tack för din intressanta berättelse som jag i stort delar hela vägen.
      Men det är något som inte stämmer med tanke på att Sverigedemokraterna
      lyckades etablera ett sådant starkt fäste där arbetarrörelsen varit och fortfarande är stora, Det vill säga i bruks och industriorter samt att just där har SD etablerat sig trots med tanke på deras bakgrund i en ideologi som minst sagt förskräcker.
      Jag vill inte använda några nedsättande ord om vänner men nog borde dom reagera och valt en annan strategi när Socialdemokraterna bestämde sig för att vara en del av det nyliberala projektet.
      Istället för att lämna sin rörelse i organiserad form där man hade möjligheter att påverka då det begav sig som kollektivansluten medlem gjordes ett annat val, om inte i blindo men nära på då problemen med invandringen synliggjordes och kändes.
      Jag är fullt medveten om att integrationsproblem med invandringen främst kom just arbetarna nära i den miljön där dom befann sig som t,ex boendeområden och på arbetsplatser där LO tecknade kollektivavtal.

      Att backa tiden för att göra om och rätt är sannolikt en otrolig svår uppgift i meningen att mobilisera en liknande rörelse för frihet, rättvisa och jämlikhet,
      Men vem vet det kan finnas modig människor som visar exempel på annat. Så har skett under industrialismens genombrott där många visade goda exempel med stor självuppoffring. Det finns säkert många namn att lägga på minnet av dom som vågade och gick före.
      Dessvärre är det nya och andra tider som gör att vindarna blåser motvind i flera avseende och då inte minst ang. världslägets spänningsfält mellan stora maktsfärer där politiken i västvärlden är tätt sammanbunden med starka privatekonomiska intressen. Det är den ena motpolen och den andra finner vi bland andra Ryssland och Kina som betydande aktörer vilka värnar sina intressen.
      Därutöver kommer påtagliga hot som människan själv ställt till med i form av ständigt ökade utsläpp av det som skadar våra gemensamma livsbetingelser.
      Trots detta söker ekonomiska maktintressen efter källor som kan utvinna mera av fossila bränsle.
      Så det är inte helt enkelt när mänskligheten går med r..en före mot framtiden.

   • ”Förresten det har skett olyckor i kärnkraftverk i väst, har du glömt dom?
    Three mile Island USA 1979
    Fukushima, Japan, 2011”

    Nej, jag har inte glömt.
    Förvisso mycket svåra olyckor du nämner men trots allt dog inte någon av just kärnkraften i den svåra olyckan i Fukushima.
    Olyckorna i Sovjetunionen var värre för både människor, natur och miljö.

    Jag vet en radioaktiv olycka till i Sovjetunionen som inte är så känd.
    I Kramatorsk i Sovjetunionens Ukraina byggdes en mindre behållare med radioaktivt material (Cesium 137) in i en husvägg av betong i ett nybyggt hyreshus av Sovjetisk modell ”låda”.
    Flera yngre familjer flyttade in i lägenheten men alla dog under mystiska omständigheter.
    Efter ett antal familjer och 17 döda gjordes en grundlig undersökning av lägenheten och med strålningsmätare fann man då den här behållaren av metall av misstag ingjuten i husväggen.
    Behållaren med Cesium 137 spårades till ett stenbrott där den använts i mätningsutrustning.
    Utrustningen försvann och man letade i en vecka sedan gav man upp letandet.
    Den hittades som ovan dock senare men på fel ställe och alldeles för sent.
    Det var en olycka, mindre men ändå allvarlig.

    • Arbetarklass, slink inte undan från alla frågor…är det skillnad på att människor dödas av olyckor eller att de dödas MEDVETET?
     Om du inte tycker att det är någon skillnad så försvarar du på ett manipulativt
     sätt helhjärtat USA/västimperialismen. i

     • (Sovjet)Ryssland har offrat miljontals av sina egna.
      Det verkar ligga i den östslaviska kulturen.
      De har dödats medvetet för gemensam sak.
      Jag har svårt att tycka sådan död är förtjänad.
      Inte rättvis heller därför den svage drabbas först som har minst att sätta emot när makteliten trycker på.
      Fosterlandet kostar ditt liv.
      Många nya gravar nu i både Ukraina och Ryssland.

      Tänk om alla länder gjorde som vårt land Sverige och underordnade sig USA och blir kapitalismens demokratier.
      Vart skulle konflikthärdarna och krigen kunna uppstå då?

 10. ”Catarina Östlund 30 januari, 2024 At 16:14

  Konstigt arbetarklass, det verkar mer och mer som att socialsmen /kommunismen är din huvudfiende, och inte kapitalismen. Och vet du vilka kompisar du har i det gänget? Vad säger du om EU?
  Är du emot EU?”

  Jag tycker ägande är en mänsklig rättighet.
  Det känns som om jag skulle bli fråntagen ägande skulle jag inte längre vara mig själv.
  Men kommunister menar att det är just då jag blir mig själv.
  Kommunister menar att ägande alenierar människan från sitt rätta jag.

  Jag har svårt att tänka mig det, men kanske de har rätt för jag har aldrig provat.
  Frågan är vad jag skulle få istället?

  Det som kommunisters samhällen hittills visat gör väl att jag inte direkt vill byta.
  Även om där finns en del ljuspunkter jag skulle se fram emot.
  Minskad konsumtion exempelvis bör ge ett samhälle med mindre stress och människor som har mer tid för varandra.

  Jag röstade NEJ till EU vid folkomröstningen på 1990-talet.
  Jag röstade Nej till kärnkraft också 1980.
  Jag var lite delaktig då i den kampanjen.
  Sossarna och linje 2 dök upp och förstörde alltihop.
  Annars kunde linje 3 ha vunnit.
  Det är samma nu att sossarna, Sveriges absoluta maktparti, med sin nära koppling till Borgerskap och Näringslivet drar Sverige in i NATO.
  Om Socialdemokraterna varit enat mot NATO tror jag inte Borgarna lyckats trots deras hävstång de oförtjänt fick av Ryssland.
  Även rösten från Vänsterpartiet mot NATO har varit för mild och dålig.
  Jag skulle tro mer på Vänsterpartiet om de kunnat radikaliseras och gjort sig kvitt beroendet av Socialdemokraterna.
  Men av namnet får man kanske ta Vänsterpartiet för vad det är?
  Av det som erbjuds lockar inte demokratiska val mig längre.

 11. arbetarklass du skriver ”Jag tycker ägande är en mänsklig rättighet.”
  Det känns som om jag skulle bli fråntagen ägande skulle jag inte längre vara mig själv.”
  Vad är det som du äger som du inte får fortsätta att äga i ett socialistiskt (kommunistiskt) land?

  • Framförallt är det friheten.
   I Nord Korea tvingas du till 10 års militärtjänstgöring.
   Är du sugen?

   SovjetRyssland missade Informationsteknologiutvecklingen (IT) bara därför kommunistpartiet hade en ”speciell” inställning till information.
   Kan inte riktigt förklara hur men kommunister fordrar monopol på all kommunikation och möjligen såg den maskinella kommunikationsutvecklingen som ett hot?
   Dock var Sovjeterna tidigt ute med alla sina vetenskapsmän och ingenjörer men i Partiet och dess byråkrati tog det stopp.
   Något som Ryssland tvingas lida av idag då Västvärlden äger i princip allt vad gäller avancerad teknologi.
   Bristande högteknologi gör att Ryssland nu tvingas in i ett militärindustrikomplex liknande USA där en allt större del av landets produkt går ut på att tillverka vapen.
   Mängd får ersätta kvalitet.
   Kina är ett undantag men det beror på de bejakade kapitalismens utvecklingspotential inom den egna kommunistpartidiktaturen.

   • ”Nordkorea har allmän värnplikt och första värnpliktsperioden omfattar minst fem år.” SVT

    USA, regeringens och ledande oppositionspartiets favoritland, vägrar fredsavtal med Nordkorea, har trupper och sannolikt/möjligen kärnvapen stationerade i Sydkorea, samt motsätter sig närmande mellan Syd- och Nordkorea.

    • Det påstås att efter naturens resurser är det Nord Korea som är den rika delen och Syd Korea den fattiga delen.
     Men ändå har välståndet utvecklats tvärt om så Nord Korea blivit den fattiga delen och Syd Korea den rika delen.

     ”Ekonomi och handel
     Sydkorea har upplevt en enorm ekonomisk tillväxt efter Koreakriget 1950-53, och har gått från att vara ett av världens fattigaste länder till att bli en av världens största ekonomier. Detta har varit möjligt genom att kombinera statlig kontroll med marknadsekonomi, samt genom att importera råvaror som de vidareutvecklar till olika exportartiklar. Sydkorea har få naturresurser, och både import och export mycket.

     Landet är idag en av världens största varvsnationer, och är även långt framme i tillverkningen av bilar och olika petrokemiska och avancerade elektronikprodukter. Sydkorea är också en av de ledande fiskenationerna i världen, men den positionen är för närvarande hotad på grund av överfiske.

     Sydkoreas ekonomi domineras av stora, familjeägda företagsgrupper (konglomerat) som kallas chaebol. Hyundai och Samsung är två av dem. Landet drabbades hårt av den asiatiska finanskrisen i slutet av 1990-talet och av den internationella finanskrisen 2008-2009. Sedan dess har ekonomin stabiliserats igen.”

     https://globalis.se/laender/sydkorea

     • Jag tror kommunistdiktaturen är en sanktion i sig självt.
      Det är först när man försöker reformera detta fastlåsta system som en förändring kan ske.
      Jag ser i ovan info från Globalis att det är familjer som styr Sydkoreas ekonomi.
      Egentligen är det liknande i Nord Korea men bara en familj, den så kallade diktatorsfamiljen Kim som styr och reglerar hela Nord Korea.

      Frågan är hur hållbart det är och hur snart något kommer att hända?
      Samtidigt är Kim Jong Un bara fyrtio år så Nord Korea som idag kan pågå länge till.
      Till ”Omvärldens” förvåning.
      Den vanliga rubriken på Youtube om Nord Korea är ”Världens konstigaste land”
      Men den titeln vill inte Nord Korea ha.
      Något måste då ändras.
      En felaktig attityd kanske?

      Ett problem tycker jag är vad Nordkoreanerna själva vill.
      Avsaknaden av demokrati gör att det inte går att fråga.
      Om det skulle gå att fråga så törs ingen svara på grund av den repressiva diktaturen.

      Vad som händer med sanktioner vet vi inte.
      Jag uppfattar sanktioner som ”rättigheter” den ekonomiskt starke tar sig.
      Men samtidigt en våldsmetod.
      Vem som är den ekonomiskt starke kan växla och alla ekonomier är inte våldsbenägna.
      Kina är en stark ekonomi men knappast våldsbenägen.
      Jag tror det har med traditionen och kulturen att göra.
      Imperialistlandet Storbritannien har väl aldrig visat sig särskilt fredligt?
      Många av historiens krig som England varit inblandat i.

      USA:s aggressivitet verkar ha kommit med kommunismen.
      Därför dessförinnan var väl inte USA inblandat i så många krig ute i Världen?

 12. arbetarklassJa, vilket land vill du helst leva i, ett land som är ekonomiskt självförsörjande trots att det utsätts och har utsatts för handelsblockader och sanktioner hur länge som helst. Ett land vars alla medborgare har rätt till bostad, rätt till arbete, fri sjukvård och fri utbildning.

  Ett land vars obligatoriska utbildningstid är tolv år och som strävar efter att förvandla alla medlemmar i samhället till intelligenta arbetare med kunskapsnivån som en universitetsutbildad, och till utvecklare av vetenskap och teknik.
  Eller föredrar du Sydkorea, som styrs av USA, det USA som bar sig så groteskt åt att det gjorde allt för att utplåna Nordkorea, den andra hälften av ditt land, där du hade släktingar och vänner
  “ Fabriker, järnvägsstationer, skolor, sjukhus, bostads-hus, kraftstationer och dammar – allt jämnades med marken. Förutom att släppa hundratusentals konventionella bomber använde USA också av napalm och bedrev omfattande biologisk krigsföring. Bomber fyllda med flugor, spindlar, löss och andra insekter smittade med pest, tyfus eller kolera släpptes över stora områden. Men trots alla dessa ytterligt fega tilltag höll det koreanska folket ut och vägrade låta sig besegras.” (Daniel Uppström)

  Föredrar du att bo i, Sydkorea, där det kostar mycket pengar för föräldrar att kunna låta sina ungdomar utbilda sig, ett land som tvingas hysa tiotusentals soldater i amerikanska militärbaser, och som vid första bästa tillfälle riskerar att användas som bas för USAs proxykrig när de är ute och efter att krossa ännu ett socialistiskt land för gott. Ett land som just nu har har stora industrier, som vips kan försvinna när det blir mer fördelaktigt för ägarna att hämta sina vinster i andra länder. Ja själva frågan är, arbetarklass, av det du skriver om kommunismen, socialismen och Nordkorea, så visar du inget annat än att du föredrar att leva som slav, fast du har manipulerats att tro att “slav” det är egentligen samma sak som en FRI människa.

  Tänker på USA, ( Den fria marknadens högborg som du omhuldar), dom arbetslösa, hemlösa, inte bara arbetare utan också tjänstemän, dom har rätt att slå upp sitt tält längs efter motrotvägar, eller på trottoarer eller i parker, det är kanske det du menar med att en människa som inte bor i ett socialistiskt land är fri?

   • Nedersta bilden påminner om ukrainska städer vid frontlinjen idag.
    USA bombat där också?

    Du visar krigets ansikte i Korea men kan du verkligen med bilden visa vem som förstört?
    För mig kan det lika gärna vara krigsinsatser från Kina som utförde anfallet.

    Vem som bombar sönder i Ukraina tror jag faktiskt vi vet både du och jag.
    Det är krigets gång och nödvändighet för att besegra fienden.
    Till skillnad mot USA och nu även Israel är Ryssland mycket noga med att sätta civilbefolkningen i säkerhet.
    I varje fall så långt det är praktiskt möjligt.
    Särskilt har Ryssland varit noga med att skydda alla barn vilket Västvärlden försökt göra till ett ”krigsbrott”.

    • Se slutet av det långa utdraget ur artikel om Koreakriget. Kina hade knappast något flyg vid denna tid.

     ” Amerikanerna utövade kontroll av luftrummet och förorsakade ödeläggning norrut genom bombningar och napalm. Fler bomber släpptes över Nordkorea än som använts mot Japan och Tyskland tillsammans under andra världskriget.” Koreakriget 70 år: Inledning och följder

     ”Sovjetunionen drog tillbaka sina trupper från norra Korea 1946. I och med att japanerna hade besegrats, hade deras främsta mål nåtts, och det fanns ingen önskan för Sovjetunionen att behålla kontrollen över den delen av Korea.

     Helt andra tongångar gällde Sydkorea där amerikanerna hade helt andra idéer.
     Den nationalistiska grupperingen som försökte att ta kontroll, blev brutalt nedtryckt. Dokument ur Su-Kyoung Hwangs värdefulla studie ”Korea’s Grievous War” (2016) beskriver ett antal uppror mot militärregeringen i den amerikanska zonen som installerats av General John Hodge.

     Förtrycket i den amerikanska zonen hölls vid liv med hjälp av tidigare japanska ockupanter, som i sin tur understöddes av amerikanerna i Korea fram till januari 1946 då omfattande hat framtvingade avlägsnandet av tidigare japanska medarbetare och anti-kommunistiska militanter som hade kommit in från norr. Tiotusentals koreaner dödades i dessa brutala övergrepp.
     Bruce Cumings, (forskare och författare av boken Ursprunget till Koreakriget – 1981) hävdar att mellan 100.000 och 200.000 människor dog som följd av politiskt våld i söder, innan utbrottet av kriget i juni 1950. De dödades av de sydkoreanska regeringsstyrkorna, och dels av den amerikanska ockupationsarmén.

     Gränsöverskridanden från båda sidor förorsakade återigen tiotusentals dödsoffer. Syngman Rhee, som hade bott i USA under tidigare 40 år, installerades som en amerikansk marionett diktator den 15 augusti 1948. Tre veckor senare 9 September 1948, proklamerade Kim Il Sung Nordkorea som egen nation och sig själv som dess ledare.

     Med en sådan efterkrigshistoria det var det föga förvånande att ett fullskaligt inbördeskrig bröt ut den 25 juni 1950. Beskrivningen att en attack från norr var ett försök att erövra Sydkorea, är ett omtyckt och vida spritt situationsporträtt i väst och en förenklad bild av den komplexa och osäkra situation som rådde under perioden 1945-1950. Sådana västerländska tongångar tenderar att släta över de politiska händelserna i söder som gjorde en fredlig återförening omöjlig. Uttömmande detaljer om själva kriget spriddes vida omkring.

     Denna artikels ändamål nödvändiggör ett par korta kommentarer. Nordkoreas invasion var till en början mycket framgångsrik, Seoul ockuperades snabbt.

     USA inhämtade Säkerhetsrådets samtycke för att kunna bilda en koalition för att motsätta sig Nordkorea. På grund av avsaknaden av Sovjetunionen vid Rådet kunde koalitionen förverkligas. Sovjets bojkottande var ett svar på Rådets vägran att erkänna Folkrepubliken Kina som den legitima kinesiska representanten i Rådet. En absurditet som fortsatte fram till 1972.

     FN: s USA-ledda ”koalition” återerövrade snabbt Seoul den 25 september 1950 och den 1 oktober passerades den 38: e breddgraden. De marcherade snabbt vidare till Yalu floden vid gränsen till Kina. Vid denna tidspunkt gick kineserna in i kriget och amerikanerna eliminerades snabbt från Nordkorea.

     Amerikanerna blev förvånade av detta militära bakslag. FN: s befälhavare, general McArthur ville att man skulle använda 50 atombomber mot kineserna. Han fick sparken av president Truman, men att den amerikanska militären ens övervägde att använda kärnvapen, är i sig mycket avslöjande.
     Kriget drog ut på tiden fram till vapenstilleståndet 1953.

  • VI kan väl ta och fråga de tusentals som har flytt ifrån Nordkorea vilket land dom helst skulle bo i?
   Seriöst att hylla en kommunistisk arvsdiktatur som förtrycker sin befolkning bara för att dom inte tycker om Usa börjar det inte gå lite för långt nu?

  • Skrev visst lite fel ursäkta för det. Här är den rätta.

   VI kan väl ta och fråga de tusentals som har flytt ifrån Nordkorea vilket land dom helst skulle bo i?
   Seriöst att hylla en kommunistisk arvsdiktatur som förtrycker sin befolkning på det sättet Nordkorea göra. Bara för att dom inte tycker om Usa börjar det inte gå lite för långt nu?

  • ”Tänker på USA, ( Den fria marknadens högborg som du omhuldar), dom arbetslösa, hemlösa, inte bara arbetare utan också tjänstemän, dom har rätt att slå upp sitt tält längs efter motrotvägar, eller på trottoarer eller i parker,”

   Det där i USA med hemlösa på trottoarer och liknande har jag funderat på och kommit fram till det kanske har med invandringen att göra?
   Det kommer massvis med invandrare från Latinamerika via Mexico som vill skaffa sig ett bättre liv i USA.
   Jag vill nog påstå de är USA:s hetaste inrikes politiska fråga just nu och har delat USA i två läger.
   Ett läger med Demokratiska Partiet som vill ha ”fri invandring” enligt demokratins principer.
   Sedan har vi Republikanska Partiet med Donald Trump i Spetsen som vill bygga en hög mur för att stoppa invandringen.
   Det finns en folkvilja med det liksom med Sverigedemokraterna hos oss.

   Det stora problemet är dock vem som ska betala muren.
   Något som jag tycker är en icke-fråga i ett sådant land med så mycket pengar.

   Asyl- och invandringsfrågan har blivit viktig hos oss också och jag menar den frågan har starkast koppling till USA men att Borgaren här aldrig ens tillåtit USA yttras i frågan om (flykting)migrationen till Sverige.
   Istället har migrationsfrågan gjorts känsloladdad på politiskt vänstervis och som delat debatten i de ”godhjärtade” och de ”ondskefulla”.

   Det är en smart strategi av Borgaren med sin älskade Transatlantiska länk, för vem här vill vara bland de ”ondskefulla”?

   Till sist tycker jag väl inte riktigt om att du beskyller mig för allt möjligt bara därför jag inte råkar vara kommunist.
   Kommunism är en extrem ideologi som få människor bekänner sig till.
   Sannolikheten för att jag skulle vara kommunist är därför väldigt liten.
   Däremot kan jag tycka kommunister många gånger har rätt i sak men det är inte samma som att vara kommunist.

   Jag har fortfarande inte läst Proletären om Nord Korea för det är för mycket som kommer emellan.
   Men jag är nyfiken.
   Mest nyfiken hur långt jag ska komma innan jag ger upp.
   Det handlar om förtroende.
   Jag måste känna en trovärdighet för att kunna ta mig igenom.
   Gör jag inte det försvinner intresset.
   Lovsånger till Kommunismen berättar inte om Nord Korea.

   Nu ska jag titta på Military Summary om vad som hänt på ukrainska fronten under dagen.
   Perspektivet är det ryska och väldigt detaljerat.
   Språket i videon är engelska men man hör han som pratar egentligen är ryskspråkig.
   Det man får se är karta över frontlinjen, vad som händer, samt en del små videosnuttar tagna av soldater och militär både från den ukrainska och ryska sidan.
   Det är geolokaliseringar som små bevis för att något verkligen har hänt.
   Bilder på döda soldater visas inte för då censurerar Youtube som olämpligt material och 18-års gräns införs.

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here