Frankrikes expresident Hollande bekräftade Merkel: Minsk II var för rusta upp Ukraina och lura ryssarna.

10
2349

Hollande bekräftar Merkels avslöjande om ”fred i Donbass”

I kvälls-serien ”Aktuella artiklar för ett år sedan” återpubliceras denna artikel som är aktuell i högsta grad. Den har bekräftats även av Israels dåvarande premiärminister Naftali Bennet och av ordföranden i Zelinskys parti ”Folkets tjänare” Ordföranden i Zelenskys parti ”Folkets tjänare” säger nu: Ukraina kunde ha accepterat Rysslands fredsplan förra våren. Israels tidigare premiärminister säger att USA ”blockerade” hans försök till ett fredsavtal mellan Ryssland och Ukraina och Förhandlingsinvit från president Zelensky i mars 2022.

Källor till nedanstående artikel: RT och fransk press

___________________

Förre franske ledaren instämmer i Merkels beskrivning att Minsk-avtalen var ett trick för att köpa Ukraina tid och bör krediteras för Kievs ”framgångsrika motståndskraft” nu, sade Frankrikes tidigare president Francois Hollande på fredagen. Hollande bekräftade den tidigare tyska förbundskanslern Angela Merkels bedömning av vapenvilan och gav också USA:s svaghet skulden för att Ryssland inte blev avskräckt.

Tidigare denna månad beskrev Merkel Minsk som ”ett försök att ge Ukraina tid” att bygga upp sin militär. I ett samtal med Kyiv Independent, en regeringsvänlig ukrainsk tidning, höll Hollande med och sade att Merkel hade ”rätt på den punkten”. Se även https://www.huffingtonpost.fr/politique/article/apres-l-annexion-de-la-crimee-les-sanctions-contre-la-russie-n-etaient-pas-a-la-hauteur-estime-hollande_212057.html

”Sedan 2014 har Ukraina stärkt sin militära ställning. Den ukrainska armén var faktiskt helt annorlunda än 2014. Den var bättre utbildad och utrustad. Det är Minskavtalens förtjänst att ha gett den ukrainska armén denna möjlighet”, sade Hollande och tillade att det också stoppade Donbass-”separatisternas” framryckning mot Mariupol.

Hollande var president mellan 2012 och 2017 och valde att inte ställa upp för omval efter att opinionsundersökningar visat att han var den minst populära franska ledaren i den senaste tidens historia, med ett missnöje på 97 procent. I fredagens intervju krediterade han sig själv för att ha velat ha ”maximala” sanktioner mot Ryssland, medan andra EU-ledare var tveksamma.

Här avvek Hollande från Merkel och påpekade att hon gav grönt ljus för gasledningen Nord Stream 2 2015, medan han avbröt försäljningen av fartyg av Mistral-klassen till Moskva. Den förre franske ledaren anklagade Barack Obama för ”amerikanskt tillbakadragande från den internationella scenen” i Syrien, Donald Trump för att underminera Nato och Joe Biden för ”rötan i Afghanistan” som signalerade ”svaghet i det västerländska lägret” till Rysslands president Vladimir Putin.

Däremot berömde Hollande Ukrainas president Vladimir Zelensky för ”förmågan att vädja till hela världen och mobilisera den ukrainska nationen” och sade att detta kommer att vara ”centralt för krigets utgång och respekten för Ukrainas territoriella integritet”.

Enligt Hollande kommer konflikten att avslutas när Ryssland misslyckas och då kan Minsk-avtalen ”återuppstå för att upprätta en rättslig ram som redan är accepterad av alla parter”.

Moskva har ännu inte kommenterat den tidigare franske ledarens uttalanden. Putin har svarat på Merkels avslöjanden genom att säga att han hade trott att hon var ärlig och att förtroendet mellan Ryssland och väst för närvarande var ”nästan på noll”, vilket gör framtida förhandlingar svåra i bästa fall. Han sade också att hennes kommentarer bekräftade hans beslut att skicka trupper till Ukraina och att den militära operationen i efterhand borde ha inletts tidigare.

 

Föregående artikelSydafrika väcker talan mot Israel vid Internationella domstolen för ”folkmordskriget” mot Gaza
Nästa artikelFolkmord i Gaza? Fäller Internationella domstolen Israel?
Global Politics
Globalpolitics.se är en partipolitiskt obunden, vänsterorienterad och oberoende analyserande debatt- och nyhetstidning med inslag av undersökande journalistik.

10 KOMMENTARER

 1. Ärligt talat tror jag att det inte är underligt att denna typ av urskuldande uttalanden om ”egentliga ’sanna’ tankar och avsikter” den tyska och franska sidan skulle ha haft, när det ukrainsk-ryska kriget nått den tidpunkten det nu gjort.

  Europa riskerar i annat fall att den ukrainska staten och politiska scenen helt övertas av den anglo-amerikanska politiska sfären och att Kontinentaleuropa omges både väster- och österifrån av britter och amerikaner -och det är strategiskt på längre sikt mycket farligt för just Europeiska unionen och Kontinentaleuropa: de klassiska och aggressiva sjömakterna (England och Amerika) mot de eviga klassiska europeiska kontinentalmakterna, sett strikt geopolitiskt.

  De tyska och franska politiska bikten just nu verkar vara att bygga upp en slags ”diplomatisk skadebegränsning” mot länder som Ukraina och Polen, eftersom den europeiska maktens ”krigsmoraliska” tyngdpunkt flyttat långt österut från Paris, Bryssel och Berlin, som riskerar att bli helt avhängda av mer hårda anglo-amerikanska allierade i Warszawa, Vilnius och Bukarest: vasallerna, kort och gott, som riskerar att ”ta över makten” inom Europeiska unionen; och därmed riskerar all framtida handel och diplomati med Euroasien och Kina: d.v.s. att Washingtons kaoszon kan permanent etableras mellan Europeiska unionen och Ryssland.

  Merkels och Hollandes uttalanden är ett sätt att återta ”det gamla Europas” initiativkraft och kanske inte helt skall tolkas bokstavligt som absolut sanning, då många i Europa idag förväntar sig Putins fall inom 1-2 år.

 2. Vad har ni att säga om ALLT detta Public service?Dagens nys och Aftonh**a med fler? Varför så knäpptysta hela tiden sedan Merkel slog ned bomben? Detta bevisar mycket annat också att EU regimen som den blivit ALDRIG är pålitliga och varit pålitliga även i andra viktiga frågor som jag inte ska gå in på nu. Gud vet hur mycket dessa har i bagaget mot befolkningarna i Europa. Sverige borde skämmas. Medierna ska jag inte ens gå in på som totalt tappat sin moraliska kompass sedan längesedan,men en riktig ursäkt till svenska folket på bästa sändningstid och på första sidorna vore liten start för att vinna en liten gnutta förtroende tillbaka

 3. Saknar svenska media moralisk kompass? Knappast! Finansmediala komplexet styr svenska media efter principen: Endast våra ekonomiska intressen skall presenteras – eftersom vi äger media.

 4. Helt sant att Zelensky är en mycket framstående propagandist, flytta på dig Josef Goebbels. Man skall väl även notera att han har nutidens främsta rådgivare, CIA, och en massiv apparat för att kanalisera och distribuera propagandan.

  Det finns en mycket intressant artikel hur man motverkar propaganda, speciellt där en part, som USA och CIA idag, har ett massivt övertag.

  Ivan Zuenko: China unveils a surprising new weapon in its information war against the West
  https://www.rt.com/news/569070-china-unveils-new-weapon/

  Konceptet är lite svårgreppat och kallas ”discourse”, eller ”diskursiv” på svenska. Det kommer från latinet och betyder ungefär att ”springa till och från”. Ni ser det varenda dag, speciellt på DN. Man undviker fakta och skriver aldrig i klartext eller rätt på sak. Avsikten är att skapa förutbestämda känslor, inte förmedla nyheter kunskap eller fakta.

  https://sv.wikipedia.org/wiki/Diskurs

 5. Hyckleri eller senilitet??

  Merkel säger emot sig själv om Ukrainas fredsavtal
  Den före detta tyske kanslern säger att Minsk-avtalen slöts i god tro, även om hon tidigare sagt att de syftade till att ”ge Ukraina tid”

  Angela Merkel, Tysklands förbundskansler från 2005 till 2021, hävdade denna vecka att hon gjorde allt hon kunde för att förhindra konflikten i Ukraina.

  Veteranpolitikern står fast vid sina ansträngningar att förmedla avtalen om vapenvila 2014-2015 och säger att de överenskoms i god tro. Månader före veckans intervju föreslog hon dock att överenskommelserna bara var ett knep för att hjälpa Ukraina att köpa tid.

  I en intervju med Die Zeits chefredaktör Giovanni di Lorenzo på lördagen sa Merkel att hon ”försökt med det som stod till mitt förfogande för att förhindra” den nuvarande Ukraina-konflikten. Bara för att dessa ansträngningar så småningom misslyckades betyder det inte att de var vilseledda, insisterade ex-kanslern och tillade att ”diplomati är en nödvändighet.”

  Politikern försvarade fredsprocessen i Minsk, som var utformad för att avsluta strider och framstegssamtal mellan Kiev och rebeller i Donbass, som var bland de ukrainare som förkastade resultatet av kuppen 2014 i huvudstaden.

  I intervjun beklagade Merkel också det faktum att det vid den tiden var få europeiska nationer förutom Tyskland och Frankrike som var intresserade av dessa diplomatiska ansträngningar.

  Ex-kanslern hävdade också att överenskommelserna hade upprättats i god tro.

  Men i en intervju som publicerades i december förra året i Die Zeit erkände hon att Minsk-protokollet i verkligheten hade varit ett ”försök att ge Ukraina tid”, vilket det utnyttjade för att ”bli starkare”, vilket framgår av slagfältet nu.

  I slutet av 2022 sa Merkel att det var ”klart för oss alla att konflikten var frusen, att problemet inte hade lösts, men det gav Ukraina värdefull tid.”

  I veckans intervju berättade Merkel också hur ”president Zelensky var mycket kritisk mot Minsköverenskommelsen, och det hade han sagt sedan sin valkampanj.” Trots meningsskiljaktigheter i frågan litade hon fortfarande på den ukrainska statschefen, noterade den tidigare tyska tjänstemannen.

  Enligt ex-kanslern var den breda enigheten bland ukrainska politiker att Minskavtalet inte var populärt i landet.

  Rysslands president Vladimir Putin förklarade behovet av att inleda en militär operation mot Ukraina i februari och anklagade bland annat Kiev för att ha misslyckats med att respektera villkoren i avtalet. Under Minsk I och II var det meningen att Ukraina skulle anta konstitutionella reformer och ge autonomi till Donetsk- och Lugansk-regionerna.
  https://swentr.site/russia/575559-merkel-ukraine-zelensky-minsk-agreement/

 6. Sky News: Putin antydde att han skulle ta Odessa
  5 januari 2024 kl. 03:35

  Ryssland kan gå till offensiv 2024 och ta Odessa och hela Svarta havets kust i Ukraina, enligt en prognos från den brittiska tv-kanalen Sky News, tillägnad utvecklingen av situationen i hot spots. Analytiker drog dessa slutsatser efter att Rysslands president Vladimir Putin nyligen talade om en ”rysk stad”.

  Nyligen kallade han (Vladimir Putin – NEWS.ru) Odessa för en ”rysk stad”, vilket kan signalera långsiktiga planer på att kontrollera hela Svarta havets kust, som för närvarande är extremt ambitiös, men tiden verkar vara på Putins sida här.

  Analytiker har föreslagit att Moskva kan gå till offensiv mitt i västerländsk trötthet från den rysk-ukrainska konflikten. Tja, drönare och elektroniska krigföringssystem, med vilka den ryska försvarsmakten kan ”krossa” en tekniskt mer efterbliven fiende, kommer att vara av avgörande betydelse på slagfältet, som tidigare, avslutade journalisterna.

  Tidigare sa vice ordförande för Ryska federationens säkerhetsråd Dmitrij Medvedev att Ryssland kommer att fortsätta att genomföra en speciell militär operation i Ukraina, vars mål kommer att förbli nedrustningen av Ukrainas väpnade styrkor och avvisandet av Kiev från ideologin av nynazismen . Enligt honom är avlägsnandet av ”Bandera-regimen” Ryska federationens viktigaste uppgift, som kommer att uppnås. Dessutom, betonade Medvedev, Odessa, Dnepropetrovsk, Kharkov, Nikolaev, Kiev är ryska städer, liksom många andra tillfälligt ockuperade.

  Den ryske försvarsministern Sergei Shoigu har tidigare sagt att de ryska väpnade styrkorna kommer att fortsätta att genomföra militära militära operationer nästa år tills de uppgifter som bestämts av den högsta befälhavaren är helt slutförda . Enligt chefen för militäravdelningen har målen för 2023 generellt sett uppnåtts.
  https://news.ru/europe/nazval-russkim-gorodom-na-zapade-ispugalis-nameka-putina/

 7. Intressant och definitivt iinte förvånande att ännu en totalt korrupt ’storledare’ kommer ur sin unkna garderob. Frågan är..varför. Det är 3dshack, det vet alla…men veem har beordrat pjäserna att röra på sig på ’2d’brädet

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here