Folkmord i Gaza? Fäller Internationella domstolen Israel?

6
663
Barn i Gaza.

John Mearsheimer skrev denna intressanta kommentar https://open.substack.com/pub/mearsheimer/p/genocide-in-gaza?r=qmfar&utm_medium=ios&utm_campaign=post till Sydafrikas anmälan av Israel för folkmord i Gaza. Läs gärna en artikel om detta som jag publicerade igår eftermiddag! https://www.globalpolitics.se/sydafrika-vacker-talan-mot-israel-vid-internationella-domstolen-for-folkmordskriget-mot-gaza/

John Mearsheimer. Bild Wikipedia.

_____________________

Jag skriver för att flagga för ett verkligt viktigt dokument som bör få stor spridning och läsas noggrant av alla som är intresserade av det pågående Gazakriget.

Närmare bestämt syftar jag på den 84 sidor långa ”ansökan” som Sydafrika lämnade in till Internationella domstolen (ICJ) den 29 december 2023, och som anklagade Israel för att ha begått folkmord mot palestinierna i Gaza.¹ Den hävdar att Israels agerande sedan kriget började den 7 oktober 2023 ”är avsedda att åstadkomma förstörelse av en betydande del av den palestinska nationella och etniska … gruppen i Gazaremsan.” (1) Den anklagelsen stämmer tydligt överens med definitionen av folkmord i Genèvekonventionen, som Israel har undertecknat.²

Ansökan är en utmärkt beskrivning av vad Israel gör i Gaza. Den är omfattande, välskriven, välargumenterad och grundligt dokumenterad. Applikationen har tre huvudkomponenter.

För det första beskriver den i detalj de fasor som IDF har tillfogat palestinierna sedan den 7 oktober 2023 och förklarar varför mycket mer död och förstörelse väntar dem.

För det andra tillhandahåller ansökan en betydande mängd bevis som visar att israeliska ledare har en folkmordsuppsåt mot palestinierna. (sid 59-69) Sannerligen, kommentarerna från israeliska ledare – alla noggrant dokumenterade – är chockerande. Man påminns om hur nazisterna talade om att hantera judar när man läser hur israeler i ”positioner med högsta ansvar” pratar om att göra med palestinierna. (sid 59) I huvudsak hävdar dokumentet att Israels agerande i Gaza, i kombination med dess ledares avsiktsförklaringar, gör det klart att israelisk politik är ”avsedd att åstadkomma den fysiska förstörelsen av palestinier i Gaza.” (sid 39)

För det tredje går dokumentet långt för att sätta Gazakriget i ett bredare historiskt sammanhang, vilket gör det klart att Israel har behandlat palestinierna i Gaza som djur i bur i många år. Det citerar från många FN-rapporter som beskriver Israels grymma behandling av palestinierna. I korthet gör ansökan tydligt att det israelerna har gjort i Gaza sedan den 7 oktober är en mer extrem version av vad de gjorde långt före den 7 oktober.

Det råder ingen tvekan om att många av de fakta som beskrivs i det sydafrikanska dokumentet tidigare har rapporterats i media. Det som gör ansökan så viktig är dock att den samlar alla dessa fakta på ett ställe och ger en övergripande och grundligt underbyggd beskrivning av det israeliska folkmordet. Med andra ord ger den helheten samtidigt som den inte försummar detaljerna.

Föga överraskande har den israeliska regeringen stämplat anklagelserna som ”blodförtal” som ”inte har någon saklig och rättslig grund.” Dessutom hävdar Israel att ”Sydafrika samarbetar med en terrorgrupp som kräver att staten Israel förstörs.”³ En noggrann läsning av dokumentet gör det dock klart att det inte finns någon grund för dessa påståenden. Det är faktiskt svårt att se hur Israel ska kunna försvara sig på ett rationellt-rättsligt sätt när förfarandet börjar. När allt kommer omkring är brutala fakta svåra att bestrida.

Låt mig ge några ytterligare iakttagelser angående de sydafrikanska uppgifterna.

För det första betonar dokumentet att folkmord skiljer sig från andra krigsförbrytelser och brott mot mänskligheten, även om ”det ofta finns ett nära samband mellan alla sådana handlingar.” (1) Att till exempel rikta in sig på en civilbefolkning för att hjälpa till att vinna ett krig – som inträffade när Storbritannien och USA bombade tyska och japanska städer under andra världskriget – är ett krigsbrott, men inte folkmord. Storbritannien och USA försökte inte förstöra ”en väsentlig del” av eller alla människor i dessa målstater. Etnisk rensning underbyggd av selektivt våld är också ett krigsbrott, även om det inte heller är folkmord, en handling som Omer Bartov, den israeliskfödde förintelseexperten, kallar ”all brotts brott”.⁴

För ordens skull trodde jag att Israel var skyldig till allvarliga krigsförbrytelser – men inte folkmord – under krigets första två månader, även om det fanns växande bevis på vad Bartov har kallat ”folkmordsuppsåt” från israeliska ledares sida. ⁵ Men det blev klart för mig efter att vapenvilan 24-30 november 2023 upphörde och Israel gick tillbaka till offensiven, att israeliska ledare faktiskt försökte fysiskt förstöra en betydande del av Gazas palestinska befolkning.

För det andra, även om den sydafrikanska ansökan fokuserar på Israel, har den enorma konsekvenser för USA, särskilt president Biden och hans främsta löjtnanter. Varför? För det råder föga tvivel om att Biden-administrationen är medskyldig till Israels folkmord, vilket också är en straffbar handling enligt folkmordskonventionen. Trots hans erkännande att Israel är engagerad i ”urskillningslösa bombningar” har president Biden också uttalat att ”vi inte kommer att göra något annat än att skydda Israel. Inte en enda sak.”⁶ Han har varit trogen sitt ord och gått så långt som att gå förbi kongressen två gånger för att snabbt få ytterligare beväpning till Israel. Bortsett från de juridiska konsekvenserna av hans beteende, kommer Bidens namn – och USA:s namn – för alltid att förknippas med vad som sannolikt kommer att bli ett av läroboksfallen av försök till folkmord.

För det tredje trodde jag aldrig att jag skulle se den dag då Israel, ett land fyllt med överlevande från Förintelsen och deras ättlingar, skulle ställas inför en allvarlig anklagelse för folkmord. Oavsett hur detta fall utspelar sig i ICJ – och här är jag fullt medveten om de manövrar som USA och Israel kommer att använda för att undvika en rättvis rättegång – kommer Israel i framtiden allmänt att betraktas som huvudansvarigt för en av de kanoniska fall av folkmord.

För det fjärde betonar det sydafrikanska dokumentet att det inte finns någon anledning att tro att detta folkmord kommer att upphöra snart, om inte ICJ lyckas ingripa. Den citerar två gånger Israels premiärminister Benjamin Netanyahus ord den 25 december 2023 för att driva hem den punkten: ”Vi slutar inte, vi fortsätter att kämpa och vi fördjupar striderna under de kommande dagarna, och det här kommer att ta lång tid. strid och det är inte nära att vara över.” (8, 82) Låt oss hoppas att Sydafrika och IJC stoppar striderna, men i slutändan är internationella domstolars makt att tvinga länder som Israel och USA extremt begränsad.

Slutligen är USA en liberal demokrati som är fylld av intellektuella, tidningsredaktörer, beslutsfattare, förståsigpåare och forskare som rutinmässigt förkunnar sitt djupa engagemang för att skydda mänskliga rättigheter runt om i världen. De tenderar att vara högljudda när länder begår krigsförbrytelser, särskilt om USA eller någon av dess allierade är inblandade. I fallet med Israels folkmord har dock de flesta människorättsmän i den liberala mainstreamen sagt lite om Israels vilda handlingar i Gaza eller dess ledares folkmordsretorik. Förhoppningsvis kommer de att förklara sin störande tystnad någon gång. Oavsett vilket kommer historien inte att vara snäll mot dem, eftersom de knappt sa ett ord medan deras land var medskyldigt till ett fruktansvärt brott, begått direkt i det fria för alla att se.

Referenser

1 https://www.icj-cij.org/sites/default/files/case-related/192/192-20231228-app-01-00-en.pdf

2 https://www.un.org/en/genocideprevention/documents/atrocity-crimes/Doc.1_Convention%20on%20the%20Prevention%20and%20Punishment%20of%20the%20Crime%20of%20Genocide.pdf

3 https://www.timesofisrael.com/blood-libel-israel-slams-south-africa-for-filing-icj-genocide-motion-over-gaza-war/

4 https://www.nytimes.com/2023/11/10/opinion/israel-gaza-genocide-war.html

5 https://mearsheimer.substack.com/p/death-and-destruction-in-gaza

6 https://www.motherjones.com/politics/2023/12/how-joe-biden-became-americas-top-israel-hawk/

Relaterat
Är attacker mot civila i Gaza ett folkmord?
Till Sveriges regering: Stoppa folkmordet – För ett fortsatt eldupphör!!
USA blockerar FN:s säkerhetsråds krav på eldupphör i Israels folkmordskrig.

Föregående artikelFrankrikes expresident Hollande bekräftade Merkel: Minsk II var för rusta upp Ukraina och lura ryssarna.
Nästa artikelDemonstration till stöd för Palestina 7 januari kl. 13
Global Politics
Globalpolitics.se är en partipolitiskt obunden, vänsterorienterad och oberoende analyserande debatt- och nyhetstidning med inslag av undersökande journalistik.

6 KOMMENTARER

 1. PERSONAL RESPONSIBILITY?

  What responsibility do we (me and you) have as individuals in the case of an ongoing and horrific GENOCIDE (a) committed and supported by people (countries) with whom we are closely allied?

  1. ”The world is a dangerous place, not because of those who do evil, but because of those who look on and do nothing.” – Albert Einstein

  2. ”If you are neutral in situations of injustice, you have chosen the side of the oppressor.” –

  3. ”Nobody made a greater mistake than he who did nothing because he could do only a little.” Desmond Tutu

  3 ”If I sit silently, I have sinned.” – Mohammad Mossadegh

  4. ”Dissent is what rescues democracy from a quiet death behind closed doors. Mark Twain

  5.”Our Prime Duty is to examine our own leaders /authorities) – and those with whom we are closely affiliated. Those are the people we can influence and its is their action (misconduct)-, for which we are responsible (Noam Chomsky).

  (a) ”For the record, I believed Israel was guilty of serious war crimes–but not genocide—during the first two months of the war, even though there was growing evidence of what Bartov has called “genocidal intent” on the part of Israeli leaders.”
  https://mearsheimer.substack.com/p/genocide-in-gaza

  PS 
  ””THE BANALITY OF EVIL” FAILURE TO THINK” Hanna Arendt

  How wonderful it is that nobody need want a single moment before starting to improve the world.”- Anne Frank

  Leif

 2. Enligt artikel 2 i folkmordskonventionen innebär folkmord handlingar som begås med ”avsikt att förstöra, antingen helt eller delvis, en nationell, etnisk, ras eller religiös grupp.”

  ”Där oenigheten ligger är om det finns en avsikt eller ingen avsikt,” 
   – Marwan Bishara politisk analytiker 

  Tre ledande israeliska tjänstemän har deklarerat avsikten:  

  Israels president Herzog när han sa
  – det finns ”inga oskyldiga” i Gaza 

  Försvarsministern som sa
  – Israel kommer att utdöma kollektiv bestraffning av Gazas folk för att de är ”människodjur”

  Premiärminister Netanyahu som använde en biblisk analogi i ett uttalande som allmänt tolkats som ett folkmordsupprop.

                            —

  Det är upp till FN att försöka fatta ett avgörande i denna mycket viktiga fråga
  och som vi vet är det ”ett” lands lagar och regler som avgör vad FN ”ska” fatta för beslut.

  Lyssna till
  Marwan Bishara politisk analytiker
  i en intervju med Al Jazeera uttalar sig om utrikesminister Antony Blinken besök i Mellanöstern👇

  https://youtu.be/a16-uMjBecc?si=1JaqUMjeudNPWug_

                         —
  Haniyeh skickar ett meddelande till USA:s toppdiplomat.
  I ett videomeddelande till Hamas Telegram-kanal hade chefen för gruppens politiska byrå detta att säga till USA:s utrikesminister Antony Blinken i sitt Mellanösternbesök:
  Vi hoppas att Blinken kommer att fokusera sitt besök i regionen på att få ett slut på aggressionen för att få ett slut på ockupationen.

  Vi hoppas att Blinken har dragit lärdomar från de senaste tre månaderna och insett Washingtons misstag i sitt stöd till ockupationen.

  Vi hoppas att tjänstemän i arabiska och islamiska länder kommer att bekräfta för Washington att stabiliteten i vår region är kopplad till den palestinska frågan.
  Tusentals massakrer och fruktansvärd förstörelse kan inte uppnå säkerhet eller stabilitet om inte vårt folk får sin frihet och sin oberoende stat.

 3. Viktigt att skilja på staten Israel med dess sionistiska elit,
  och det judiska folket.

  Samma problem finns i Sverige, att skilja på makteliten i Stockholm,
  och det svenska folket.

  Hur skapa ett styres skick som grundar sig på folkets prioriteringar?

  • Men är det inte så att staten Israel är en hemvist på grundval utifrån judisk identitet där andra som inte bekänner sig till denna trosuppfattning til folio inte är inkluderade?

   • Men är det inte så att staten Israel är en hemvist på grundval utifrån judisk identitet där andra som inte bekänner sig till denna trosuppfattning till fullo inte är inkluderade?

 4. Nothing less than the full concept of international law will be on trial this week in The Hague. The whole world is watching.

  It took an African nation, not an Arab or Muslim nation, but significantly a BRICS member, to try to break the iron chains deployed by Zionism via fear, financial might, and non-stop threats, enslaving not only Palestine but substantial swathes of the planet.

  By a twist of historical poetic justice, South Africa, a nation that knows one or two things about apartheid, had to take the moral high ground and be the first to file a suit against apartheid Israel at the International Court of Justice (ICJ).

  The 84-page lawsuit, exhaustively argued, fully documented, and filed on 29 December 2023, details all the ongoing horrors perpetrated in the occupied Gaza Strip and followed by everyone with a smartphone around the planet.

  South Africa asks the ICJ – a UN mechanism – something quite straightforward: Declare that the state of Israel has breached all its responsibilities under international law since 7 October.

  And that, crucially, includes a violation of the 1948 Genocide Convention, according to which genocide consists of “acts committed with intent to destroy, in whole or in part, a national, ethnical, racial or religious group.”

  South Africa is supported by Jordan, Bolivia, Turkiye, Malaysia, and significantly the Organization of Islamic Cooperation (OIC), which combines the lands of Islam, and constitutes 57 member states, 48 of these harboring a Muslim majority. It’s as if these nations were representing the overwhelming majority of the Global South.

  Whatever happens at The Hague could go way beyond a possible condemnation of Israeli for genocide. Both Pretoria and Tel Aviv are members of the ICJ – so the rulings are binding. The ICJ, in theory, carries more weight than the UN Security Council, where the US vetoes any hard facts that tarnish Israel’s carefully constructed self-image.

  The only problem is that the ICJ does not have enforcement power.

  What South Africa, in practical terms, is aiming to achieve is to have the ICJ impose on Israel an order to stop the invasion – and the genocide – right away. That should be the first priority.

  A specific intent to destroy

  Reading the full South African application is a horrifying exercise. This is literally history in the making, right in front of us living in the young, tech-addicted, 21st century, and not a science fiction account of a genocide taking place in some distant universe.

  Pretoria’s application carries the merit of drawing The Big Picture, “in the broader context of Israel’s conduct towards Palestinians during its 75-year-long apartheid, its 56-year-long belligerent occupation of Palestinian territory, and its 16-year-long blockade of Gaza.”

  Cause, effect, and intent are clearly delineated, transcending the horrors that have been perpetrated since the Palestinian resistance’s Operation Al-Aqsa Flood on 7 October, 2023.

  Then there are “acts and omissions by Israel which are capable of amounting to other violations of international law.” South Africa lists them as “genocidal in character, as they are committed with the requisite specific intent (dolus specialis) to destroy Palestinians in Gaza as a part of the broader Palestinian national, racial and ethnic group.”

  ’The Facts,’ introduced from page 9 of the application, are brutal – ranging from the indiscriminate massacre of civilians to mass expulsion: “It is estimated that over 1.9 million Palestinians out of Gaza’s population of 2.3 million people – approximately 85 percent of the population – have been forced from their homes. There is nowhere safe for them to flee to, those who cannot leave or refuse to be displaced have been killed or are at extreme risk of being killed in their homes.”

  And there will be no turning back: “As noted by the Special Rapporteur on the human rights of internally displaced persons, Gaza’s housing and civilian infrastructure have been razed to the ground, frustrating any realistic prospects for displaced Gazans to return home, repeating a long history of mass forced displacement of Palestinians by Israel.”

  The complicit Hegemon

  Item 142 of the application may encapsulate the whole drama: “The entire population is facing starvation: 93 percent of the population in Gaza is facing crisis levels of hunger, with more than one in four facing catastrophic condition” – with death imminent.

  Against this backdrop, on 25 December – Christmas day – Israeli Prime Minister Benjamin Netanyahu doubled down on his genocidal rhetoric, promising: ‘We are not stopping, we are continuing to fight and we are deepening the fighting in the coming days, and this will be a long battle and it is not close to being over.”

  So, “as a matter of extreme urgency,” and “pending the Court’s determination of this case on the merits,” South Africa is asking for provisional measures, the first of which will be for “the state of Israel to immediately suspend its military operations in and against Gaza.”

  This amounts to a permanent ceasefire. Every grain of sand from the Negev to Arabia knows that the neocon psychos in charge of US foreign policy, including their pet, remote-controlled, senile occupant of the White House are not only complicit in the Israeli genocide but oppose any possibility of a ceasefire.

  Incidentally, such complicity is also punishable by law, according to the Genocide Convention.

  Hence, it is a given that Washington and Tel Aviv will go no-holds-barred to block a fair trial by the ICJ, using every means of pressure and threat available. That dovetails with the extremely limited power exercised by any international court to impose the rule of international law on the exceptionalist Washington–Tel Aviv combo.

  While an alarmed Global South is moved to action against Israel’s unprecedented military assault on Gaza, where over 1 percent of the population has been murdered in less than three months, the Israeli Foreign Ministry has regimented its embassies to arm-twist host country diplomats and politicians to swiftly issue an ”immediate and unequivocal statement along the following lines: To publicly and clearly state that your country rejects the outrageous, absurd, and baseless allegations made against Israel.”

  It will be quite enlightening to see which nations will abide by the order.

  Whether Pretoria’s current efforts succeed or not, this case is likely to be only the first of its kind filed in courts around the world in the months and even years ahead. The BRICS – of which South Africa is a crucial member state – are part of the new swell of international organizations challenging western hegemony and its ‘rules-based order.’ These rules mean nothing; nobody has even seen them.

  In part, multipolarism has emerged to redress the decades-long shift away from the UN Charter and rush toward the lawlessness embodied in these illusory ’rules.’ The nation-state system that underpins the global order cannot function without the international law that secures it. Without the law, we face war, war, and more war; the Hegemon’s ideal universe of endless war, in fact.

  South Africa’s genocide case against Israel is blatantly necessary to reverse these flagrant violations of the international system, and will almost certainly be the first of many such litigations against both Israel and its allies to shift the world back to stability, security, and common sense.


  Pepe Escobar

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here