Är attacker mot civila i Gaza ett folkmord?

14
770
Gaza Sjukhusbombningen november november 2023

Vi har här nyligen behandlat frågan om Israel och folkmord.Vad anser statsminister Kristerssons om folkmord och försvar? Kan folkmord kallas försvar? Vi fann att starka skäl talar för att Israels krig kan kallas för ”folkmord”. Icke oväntat anser Israels Sverige-ambassadör Ziv Nevo Kulman, som kallar sig för en stolt sionist, att det handlar om ”Falska anklagelser om folkmord i Gaza” Israels ambassadör: Falska anklagelser om folkmord i Gaza.

Frågan ”Är attacker mot civila i Gaza ett folkmord?” behandlas i en värdefull artikel av Petter Larsson i Aftonbladet https://www.aftonbladet.se/kultur/a/O8K71E/gaza-folkmord-eller-inte, som kanske inte har tillgång till. Jag tar mig friheten att nu återge artikeln som innehåller flera referenser. Författaren har markerat svärtat och jag har markerat med kursiv stil denna gång.

_______________________________________________

Vecka på vecka av flygbombningar, folkfördrivning och akut brist på förnödenheter har förvandlat Gaza till helvetet på jorden.

Med sitt angrepp den 7 oktober begick Hamas krigsförbrytelser då man dödade och kidnappade civila. Människorättsorganisationer som HRW, Amnesty och Röda Korset menar att även den israeliska militären begår sådana brott. Man pekar bland annat på bombningen av flyktinglägret Jabalia, samt definitivt på den kollektiva bestraffning av civilbefolkningen det innebär att skära av el, mat och vatten, något som svårligen kan motiveras som militärt nödvändigt.

Men många menar att det också handlar om folkmord. Flera svenska demonstrationer har krävt att ”folkmordet stoppas”, och debattörer talar om ”folkmord”, eller, mer försiktigt, ”av folkmordskaraktär”.

I likhet med begrepp som till exempel ”terrorism” måste man här skilja på den politiska användningen av begreppet och den juridiska.

Att människor använder ordet för att uttrycka sin vrede och sorg över att värnlösa civila dödas i tusental, för att väcka omvärlden till handling eller för att smutskasta en fiende är begripliga reaktioner och en del i det propagandaspel som alltid omgärdar krig.

Men det finns även de som menar att bombningarna av Gaza juridiskt skulle kunna vara ett folkmord.

En expertgrupp inom FN har varnat för att ”det palestinska folket löper stor risk för folkmord”.

Den brittisk sociologiprofessorn Martin Shaw menar att om man förstår folkmord som inte bara dödandet av människor, utan som den bredare sociala förstörelsen av ett samhälle, så ”väcks allvarliga frågor om det pågående kriget”.

Föregående artikelUtrikesminister Lavrovs viktiga tal om Rysslands nyare utrikespolitik
Nästa artikelBara klasskamp kan stoppa klimatförändringar?
Globalpolitics.se är en partipolitiskt obunden, vänsterorienterad och oberoende analyserande debatt- och nyhetstidning med inslag av undersökande journalistik.

14 KOMMENTARER

 1. Allt våld är i den utsattes ögon terror. Alltså är det just terror, som såväl reguljära arméer som beväpnade band utför.

 2. När någon dödat en annan människa ställer man sig frågan om vad syftet bakom handlingen var, för att avgöra om det rör sig om dråp eller mord.
  Israel har varit öppna med att avsikten är att fördriva palestinierna från Gaza, på samma sätt som nazisterna i Tyskland var öppna med att avsikten var att fördriva judarna från Tyskland.
  Min bestämda uppfattning är att i bägge fallen rör det sig om folkmord.
  Brukar inte instämma i vad Greta säger, men denna gång håller jag med henne till 100% – ”man kan inte vara neutral när det gäller folkmord”
  Har inget emot varken judar eller tyskar, men däremot tycker jag illa om människor som bär sig åt som djävulens demoner från helvetet.

 3. Ulf ”rätten till folkm…” Kristensson skulle instämma helt om att det apartheid israel begår i Palestina är FOLKMORD.

  De som som ser till att apartheid israel jämkas med marken gör mänskligheten en jätte stor förtjänst!

 4. https://www.presstv.ir/Detail/2023/12/02/715663/palestine-belongs-indigenous-inhabitants-not-zionist-occupiers

  Av Press TV Staff Writer .. En New York-baserad judisk aktivist säger att den fred som fanns i Palestina innan sionisterna ockuperade det bara kan återställas om det internationella samfundet avvecklar regimen och lämnar över kontrollen över de ockuperade länderna till dess ursprungsbefolkning.

  I en intervju med Press TV-webbplatsen sa Rabbi Dovid Feldman, talesman för Neturei Karta International, en internationell organisation av antisionistiska judar, att den israeliska mördarmaskinen måste stoppas av det internationella samfundet.

  ”Det internationella samfundet bör arbeta för en fredlig och total avveckling av den sionistiska staten, för att återföra kontrollen över landet till dess ursprungsbefolkning och återställa alla deras rättigheter”, sade han.
  ”Först då kan vi förvänta oss ett återställande av den historiska fred som fanns före sionismen.”

  Den framstående aktivisten skyndade sig att tillägga att det är dags för världens ledare att stoppa den sionistiska regimens ”folkmordsbrott” i den belägrade Gazaremsan, som har intensifierats sedan den 7 oktober.

  Mer än 15 000 palestinier, de flesta av dem barn och kvinnor, har dödats under de senaste sju veckorna i kustterritoriet mitt i den israeliska regimens urskillningslösa luft- och markaggression.

  Den fyra dagar långa tillfälliga vapenvilan, som förlängdes två gånger, bröts återigen av den israeliska regimen i fredags och drog till sig omfattande fördömanden över hela världen, inklusive från judar i väst.

  ”Med vetskapen om att sionisterna inte respekterar internationell lag, måste världen ta de nödvändiga åtgärderna för att få ett slut på mer än 75 år av lidande i Palestina”, betonade rabbinen Feldman.

  Israeliska attacker i Gaza ”krigsförbrytelser liktydigt med folkmord”: judisk aktivist
  Israeliska attacker i Gaza ”krigsförbrytelser liktydigt med folkmord”: judisk aktivist
  Den israeliska regimens obevekliga attacker på civila i den belägrade Gazaremsan är ”krigsförbrytelser liktydigt med folkmord”, säger en kanadensisk judisk aktivist till Press TV.
  Han sa att lösningen på den långvariga krisen kräver att man identifierar ”grundorsaken till problemet” som är ”att inse att Palestina har ockuperats av sionister genom brott och genom att ljuga för världen.”

  Regimen har fört ”bara smärta och lidande” till palestinierna sedan de ockuperade deras land, betonade den frispråkiga aktivisten och tillade att ”för att avsluta den ständiga cykeln av blodsutgjutelser och tragedier måste Palestina återlämnas till palestinierna och den sionistiska rörelsen måste upphöra. ”

  Han syftade på den kontroversiella Balfour-deklarationen från 1917, idén från västerländska regimer, som lovade judar ett hemland i Palestina utan att rådfråga ursprungsbefolkningen.

  Ansett som ett kolonialt projekt, kränkte deklarationen rättigheterna och ambitionerna för de infödda palestinierna, som gjorde motstånd mot den sionistiska invasionen och tvångsockupationen av deras land.

  1948 genomförde sionistiska paramilitärer en brutal etnisk rensning som kom att kallas Nakba eller katastrof. De förstörde mer än 500 palestinska byar, städer och städer, dödade cirka 15 000 palestinier och drev ut cirka 750 000 palestinier från sina hem.

  Förklarare: Israels folkmord i Gaza 2023 har rötter i 1917 års Balfourdeklaration
  Förklarare: Israels folkmord i Gaza 2023 har rötter i 1917 års Balfourdeklaration
  1917 riktade den dåvarande brittiske utrikesministern Arthur Balfour ett brev till Lionel Walter Rothschild, en galjonsfigur för det brittiska sionistsamfundet, om upprättandet av ett ”judiskt land” i Palestina.
  Sionister erövrade 78 procent av det historiska Palestina, vilket lämnade palestinierna med endast 22 procent, som nu är ockuperat och belägrat av den väststödda regimen.

  Den nya vågen av attacker mot Gaza, där nästan 2,3 miljoner palestinier bor, har utformats för att tvinga bort palestinier, vilket många palestinska aktivister har beskrivit som föregångaren till den ”andra Nakba”.

  ”Oron är stor, kommentarer från sionistiska tjänstemän tyder på det och är misstänksamma”, sa Feldman.

  Regimen saknar ”moral” och kommer att ”göra vad som helst, inklusive att offra det palestinska folkets och judiska liv för sionismens ondska för att uppnå sitt mål att ha sin stat”, noterade han.

  Den New York-baserade rabbinen uteslöt inte möjligheten av israelisk avsikt att rensa Gaza, och betonade: ”Allt är möjligt när du har att göra med ondska.”
  Press TV:s hemsida kan också nås på följande alternativa adresser:
  http://www.presstv.ir
  http://www.presstv.co.uk

  • Liksom det finns artiklar som lägger fram ”bevis” att det inte var de kapade jumbojet planen med piloter från Mellanöstern som fick de två tornen Word Trade Center att rasa för något tjugotal år sedan.

   Vid politiska attentat finns alltid likaså politiska intressen för att skapa konspirationer.

 5. Om man nu orkar i det berömda blinda och döva väst – så kan man faktiskt läsa och ta del av de många underorganisationer av de egna Förenta nationerna som befinner sig på plats: UNICEF, UNWRA och andra. Idag beskriver en av FN:s högre medarbetare på plats att han och hans personal fär måste beskriva Gaza som ”apokalyptiskt”.
  Egentligen är ju själva brottsbeskrivningen helt ointressant om det är folkmord, brott mot mänskligheten eller någon annan nivå, närmast pervers att försöka dissekera ut för oss i allmänheten. Vem som än som sett tv-bilderna inifrån Gaza dessa långa veckor och nu två månader kan dra egna förskräckliga slutsatser.

  Vad många européer inte begriper är att dessa tv-bilder från Gaza visas inte alls i Israel och inte heller i de ofta mycket politiserade media i Amerika.

  Vilka tjänar då på brott mot mänskligheten och folkmord? Följ då pengarna och ni skall som vanligt ända upp i den amerikanska och europeiska vapenexportindustrin.

  I det rysk-ukrainska kriget gick det, liksom i kriget i Jemen, att införa vapenexportembargo mot (vissa) inblandade länder. Det kommer naturligtvis inte gå mot Israel. För det vore ju den berömda antisemitismen, det. För VI kan ju inte sänka oss så lågt som till ”antisemitism”, så vi får sakta lita på att Netanyahus regim bombar sönder två och en halv miljoner andra icke-judar istället; det är ju mycket bättre. Tydligen.

  Den sionistiska högernationalismen i Israel som de-humaniserat alla icke-judar i flera decennier börjar nu bära frukt. Vi är måhända inte långt ifrån att Israel använder kärnvapen mot Gaza. För Israels del är det fritt fram. Den eviga straffriheten skulle ännu råda.

  För en sak är helt säker: Israels slutgiltiga egentliga mål är att tömma Gaza på hela sin palestinska befolkning. Det är det vi ser – inte i sig ett israeliskt krig mot Gazas byggnader.

 6. Om man kallar det folkmord, massmord, massaker eller något med liknande betydelse är väl mindre viktigt.
  Formaliteterna är alla kompromisser mellan stater under imperialismens hegemoniska epok.

  Märkligt är dock hur även formaliteterna åsidosätts. FN-stadgan, den som brukar kallas Folkrätten t.ex. har stormakterna brutit emot i princip ända sedan den bildades 1945. USA och Israel excellerar på det området, men även Ryssland har brutit emot den vid flera tillfällen, senast i Ukraina.

  Nu hävdar ärthjärnorna i väst att Ukraina enligt folkrätten har rätt att försvara sig med våld mot den ryska invasionen och ockupationen, men att Palestina inte har det. Dom säger tvärtom, utan att ens skämmas, att ockupationsmakten Israel har den rätten i Palestina.
  För tänkande varelser däremot framstår det som helt uppenbart att är Palestina och Ukraina som har folkrätten på sin sida och att varken Ryssland eller Israel har någon formell rätt att använda våld i dom länder dom ockuperar.

  När FN inte har makt att upprätthålla sina formella rättsbegrepp så förlorar dom dock sin betydelse och ordet ”folkrätt” är idag helt urvattnat och används bara som slagträ i propagandan.

  Inget av begreppen folkmord eller folkrätt hjälper oss att förstå drivkrafterna bakom allt våldet.

  Dom drivkrafterna hittar vi däremot hos dom gamla kolonialmakterna och imperialisterna i väst. Dom kämpar nu med näbbar och klor och helt utan hänsyn till vare sig miljö, klimat, formella rättsbegrepp eller människoliv för att inte förlora sin dominans över resten av världen.

  Hur illa vi än tycker om Rysslands våld i Ukraina så är både det kriget och Palestinas försvarskrig mot Israel delar av kampen för att sätta stopp för imperialismen.

  Förståelsen för vad imperialismen är för något är central för hitta rätt i världspolitiken och för att sätta in alla olika konflikter i sitt sammanhang.

 7. Vad Folket (ALLA folkgrupper, inkl såklart buddhister, muslimer, kristna, judar osv) inte förstår (och ingen klandrar dom för att inte förstå hur psykopater funkar. ), är hur ’de resonerar’..resonerar inte, utan plööjer ner människor. .så funkar psykopater

  Mitt svar svar är, att de iinte har något resonemang öht, utan bara en playbook. Ooch det är inte deras, playbook, utan en ’kraft’ som de dyrkar o inte kan kontrollera längre, eftersom de åkallat och är nollor…

  Jmf Bernards utsagor om ritualmord,,( på Vaken.se., el för den delen baal/moloch…talmudisternas..dyrkofigur

  Neej, iinte satan. Satan är Guds främste väktare/tjänare. De använder substantivet Sstan, som de använder ’holocsst’ fjantet mot Tyska Folket, För att berättiga sin ’offer’roll och MassMörda Palestinier.

  MAssmördrdarna är ickesemiter, och därför semitmördare…Antisemiter…ergo

  Men, som vaanligt.. talmudisterna som är AntiGud och spottar på Kristna varje dag
  (i isrehell) och inte är Mose Folk (utan tvärtom) och nu massmördar Palestinier (på order av rotschildsrna) (och sedan är det vår tur) (om rotchildarna lyckas med sin planläggning)

  Är Vi inte beredda att ta in helheten, så äär det kört för Oss. ’De’ tar konstant in helheten, o de tillför sina ritualmord, därför Vi väljer att titta på lets dance.. .”vi’ alltså..haha

 8. Folkmord är en definition som görs av den som makten äger.
  Och inte har den koloniala västvärldens strävan efter totalt herravälde någonsin blivit straffad för deras övergrepp mot ursprungsbefolkningen där mord och övergrepp mot deras kultur, samt därtill när stulet land förekommit och förekommer.
  Den enda räddningen mot avgrunden är ett reformerat FN som respekteras av alla maktfullkomliga intressen vare sig det gäller politiska envåldshärskare eller så kallade demokratier som privata exploatörer av råvara och billig arbetskraft.
  Att västvärlden vänder bort blicken när förödelsen i Gaza kablas ut om bildbevis över hela världen är ett mycket illaarsel tecken på människans förmåga att inte förstå sitt eget bästa.
  Och vad är Israels plan B när man förvandlat Gaza till en krossad betongmassa där 2 millioner människor befinner sig instängda under vidriga förhållande? Det skall bli mycket intressant att följa vad detta kommer att leda till och hur västvärlden reagerar på detta ? Kommer man återigen att överge det Palestinska folket och låta deras framtid avgöras av Israels religiösa intresse att dominera hela detta landområde. Dessvärre ser det illa ut med tanke på att Europa och USA äger det historiska ansvaret till denna mänskliga tragedi vilket jag vill beteckna som ett folkmord, i ordets rätta mening.

 9. Hörde nyheterna i morse. Ingenting om Israels terror! Men Hamas har tydligen våldtagit israeliska lik!? Israeliska har ”tusentals” vittnen till detta. Tyvärr är jag så cynisk att jag tror detta är ämnat att rikta uppmärksamheten bort från vad som händer i Gaza.
  Det som inte verkar få nämnas är att USA(företag) skrivit många kontrakt med Israel det senaste året gällande de stora olje- och gasfynd som hittats under Gaza.
  Det är detta som folkmordet/folkfördrivningen handlar om.

  • Jonny
   Hjärndöden bland våra sk. journalister är häpnadsväckande. Om man rapporterar att Hamas skulle ha våldtagit lik inför tusentals vittnen så har man inte många celler kvar uppe i skallen.

   Sluta titta på Kalle Anka media. Vi vet att dom är dumhetskulturens blomma.

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here