Jens Stoltenberg medger till slut att kriget i Ukraina började 2014

9
1113
Av U.S. Department of State from United States – 3 Secretary Pompeo Meets with NATO Secretary General Stoltenberg, Public Domain, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=77989991

Vid presskonferensen i Natos högkvarter den 13 februari redogjorde generalsekreterare Jens Stoltenberg för den senaste utvecklingen i kriget i Ukraina och svarade på frågor från journalister från stora nyhetsbyråer. I ett avsnitt avfärdade Stoltenberg den allmänt spridda uppfattningen att kriget i Ukraina inte började förrän i februari 2022. På frågan från en AP-reporter om i vilken utsträckning kriget i Ukraina hade förändrat den västliga militäralliansen svarade Stoltenberg (från minut 28:00):

”Det har inte förändrat Nato. Det har bara visat hur viktigt Nato är. Hur viktigt det var att Nato sedan 2014 har genomfört den största förstärkningen av sitt kollektiva försvar på en generation. För kriget började inte förra året i februari, det började 2014”.

Sedan dess, sade han, har Nato stadigt ökat sin närvaro på Natos östra flank och placerat ut nya insatsstyrkor i Baltikum och Polen mot en eventuell rysk attack. ”Vi fastställde stridsgrupperna 2016. Och vi ökade också vår närvaro under månaderna före invasionen, eftersom invasionen inte var någon överraskning. Det var en invasion som vi visste skulle komma, och därför var vi förberedda när den inträffade”, fortsatte Stoltenberg.

https://deutsche-wirtschafts-nachrichten.de/702289/NATO-Chef-Stoltenberg-Ukraine-Krieg-begann-bereits-2014

Kommentar: Ett viktigt komplement till detta är att fördröja en reaktion hos den i sammanhanget alltför naive av Nato skapade huvudmotståndaren Vladimir Putin. Detta skedde genom att utföra en upprustning i skydd av FN-stödda Minsk 2-avtalet, där de ansvariga i garantimakterna Frankrike och Tyskland lät bli att ta sitt ansvar. Vilket de främsta ansvariga Tysklands förra förbundskansler Angela Merkel och Frankrikes förre president Francois Hollande tydligt deklarerat liksom Ukrainas två post-kupp-presidenter Poroshenko och Zelinsky. Merkel avslöjade Västs dubbelspel

Ukraina. Presidenterna Zelensky och Poroshenko

Frankrikes expresident Hollande bekräftade Merkel: Minsk II var för rusta upp Ukraina och lura ryssarna

Putin har medgivit sin naivitet. Putin svarar på Merkels bombnedslag.

”Vad kan man säga om det?” Putin sade under en presskonferens strax därefter och tillade att han var chockad över att höra ett sådant erkännande från den tidigare tyska ledaren, efter att ha trott att Rysslands partner i Berlin ”behandlade oss med uppriktighet”.

Den ryske ledaren sade att Merkels kommentarer återigen bevisar att det var ett korrekt beslut att inleda en militär operation i Ukraina.

Föregående artikelVinn freden, inte kriget!
Nästa artikelDags att erkänna statskuppen i Kiev, Ukraina, efter 9 år!
Anders Romelsjö är redaktören för Global Politics. Han drev tidigare under sex år bloggen Jinge.se som nu främst är ett arkiv med tusentals artiklar. Aktivist i den antiimperialistiska rörelsen på 1970-talet. Han har en bakgrund som läkare och professor med inriktning på forskning om alkohol, droger och folkhälsa.

9 KOMMENTARER

 1. Jens Stoltenberg lyver fremdeles om hvordan krigen startet i 2014. Det er veldokumentert at krigen startet med et USA-støttet kupp i Kyiv 22. februar 2014, der nazistiske og ekstremnasjonalistiske organisasjonar på forhånd var blitt ”pleiet” av USA, til nettopp å gjennomføre statskupp. Kuppmakerne startet straks forsøk på å overkjøre alle provinser i Ukraina. De sendte bevæpnede grupper til alle provinser for å sørge for at disse godkjente kuppet. De som ikke godkjente det ble enten banket opp eller drept. Men de rakk ikke fram til Krim og Donbas før befolkningen der klarte å etablere motstand. Det endte altså i borgerkrig, helt i strid med NATOs planer. Men den borgerkrigen har Jens Stoltenberg aldri ”sett”. Han har hele tiden gitt blaffen i at 13000 østukrainere ble drept. Han gav også blaffen i alle tusen sivile han selv sørget for å få drept i Libya.

  • Hur kan en skurk som Stollenberg ens få gå lös och inte fängslas för krigen han varit med och startat och dessutom varit pådrivande för? Men han kommer att göra precis som nazistledarna säga att han bara följde order från maffian i Washington och skylla ifrån sig den dagen räkenskapen ska göras. Stollenberg är en feg marionett och borde själv precis som alla andra skrivbordskrigare åka till fronten i Ukraina och visa att han är en man…

 2. De sionistiska neobolsjevikerna jobbar, och har alltid jobbat, via covers (vid Uss Libertyattacken -67 flög israhellerna utan emblem; vid 11/9 besatte sionisterna alla strategiska positioner och hade allt mediaägande så att de skulle kunna skylla på muslimer; vid alla beställningsmord har de proxys som får ta skuld etcetc, och nu är det ’nynazist’ begreppet de lyckats plantera trots att ’nynazisterna’ precis varit i israhell o fått medaljer för sitt mod..). Och alla vet att det är så men glömmer det snabbt, eller kanske inte ens blivit medvetandegjorda, eftersom lögnmedia kollrar bort faktumet och messar upp tankeverksamheten för de godtrogna, och som blir till coverup, psyop, falseflag, kalla det vad man vill.
  För min del tog det definitivt slut i o m Libyenmordet 2011, med startup via 11/9 efter att jag såg bilderna på kontrollerade sprängningen av wtc7 (jmf kontrollerade sprängningar i t ex kasinostäder)

  Så ukrainakonfliktens ansvar ligger helt och hållet på lögnarna i väst och deras duckande bakom sin lögnpress/coverpress, som i 8år skyddade dom fr att få sitt plottande avslöjat, för att sedan kunna skylla på Ryssland när Ryssland sedan bara gör en legitim ansträngning att skydda sitt Land.

  Av alla tillgängliga vapen, är deras monopolist ”media” det långsiktigt och särklassiskt farligaste, pga av alla direkta lögner, och utelämnande av info (den farligaste lögnen, eftersom den är svårast att upptäcka).

  Jo det finns ett dödligt vapen till de använder sig av, och som Putin tog upp i sitt tal (och som Trump gjorde i sina och där de två hade för avsikt att samarbeta, samt har de åstadkommit mycket för barnen och ungdomarna), och det stavas pedofili, vilket alla vet är en gigantisk internationell sunkverksamhet styrd av kabalen som kallar sig ”internationalister”

 3. Den här korkskallen är ju HELT häpnadsväckande korkat som dröjt tills nyligen att erkänna detta. Den vidriga Kuppen skedde ju HELT öppet inför öppen ridå och bevisen sträcker sej från Sverige till Madagaskar för fan. Detta är inget som skedde på 70-80-90talet ju. Detta var 2014. Sociala medier och seriösa alternativa medier finns och funnits under dessa år. Även här Global Politics är ett av dom,som behandlat denna fråga i flertalet seriösa artiklar och texter, med fakta inriktade texter till. Kuppen skedde ju HELT öppet och många politiker i både senaten och klanthuset i Usa har ju genom åren dessutom HELT öppet och upprepade gånger dessutom erkänt detta. Problemet här har varit att den så kallade motståndaren om man får kalla de så ens,råkade av ALLA länder på denna planet vara just Ryssland. Desinformationen propagandan och dom raka lögnerna i våra massmedierna mot ALLT som haft med Ryssland att göra,har ju fan saknat motstycke. Eviga korkade analyser som EJ haft med verkligheten att göra, ständiga korkade spekulationer utan MINSTA grund till,och information som direkt varit raka lögner mot Ryssland har det ju varit i många ÅR. Putin var en högst intelligent och uppskattad ledare som gjort MYCKET för sitt land,MEN som vägrade underkasta sej Usa,så som EU gjort och gör i många ÅR HELT öppet,vare sej det är politiskt, ekonomiskt, militärt, medierna. OCH för den delen även ge sej på länder militärt och krossa dessa om dessa EJ lyder Pentagon maffian. Putin har varit emot dessa såkallade regim change. Man vägrat dansa efter Usa pipan bara för att dom mesiga idioterna till EU gjort så. Det var en mycket vidrig kupp mot presidenten i Ukraina. Utan att nämna dessa idioter som Nuland och John McCain med många flera som direkt och öppet fanns direkt på plats i Ukrainas gator och HELT öppet stödde detta. Det var MYCKET vidrigt gjort denna kuppen enligt mej. När presidenten dessutom gick med på så mycket,även att direkt lämna ämbetet vid årets slut flera månader framåt. Bilder,video och ALLA bevis försvinner ALDRIG. Men massmedierna har spelat vidrigaste spelen här så det är HELT otroligt hur lätt många av folket glömmer eller EJ vill minnas. Och som de sägs mata på lögnen HELA tiden på löpande band i medierna i olika former och folket kommer tro på detta oavsett hur Korkat lögnerna låter. Tyvärr stämmer detta när de pågår veckor efter veckor i åratal. Stollenberg tillhör en av planetens högst farligaste krigsidioten under HELA krisen,när man hört alla hans krav och uttalanden. Han borde fan buras in och sitta inne för uppvigling och HELT onödiga massdöd när gäller denna krisen. Göra som pappa Biden bestämmer och säger vilken klantarslet när så många lider och dör på löpande band i Ukraina,utan att ens nämna alla miljoner som lämnat landet ihop med all förstörelsen

  • Jäklar vad härligt det är att läsa dina arga inlägg, GENAST! Du ger verkligen uttryck åt den ilska man känner!
   Jag tillhör dom som alltid brukade lyssna på P1, vad jag än gjorde, så nog var radion på, och nu står jag, som många andra, knappt ut att göra det. Ibland gör man ett försök, och sätter på radion igen, men från tidiga morgonen till sena kvällen ständigt denna eviga propaganda mot Ryssland. Tänk om man inte hade kunnat läsa på denna blogg artiklar och inlägg av kloka kommentatorer som har genomskådat alla lögner, undrar hur det hade känts.
   Jag läste på SVT Nyheter om en ung iransk doktorand som hade tillägnat sin doktorsavhandling till Soleimani, ni vet han, https://www.globalpolitics.se/is-tackar-gud-for-mordet-pa-soleimani-och-ser-usa-som-allierad/
   Jag tyckte det var upprörande för att det hade blivit ramaskrin för att den iranske doktoranden hade tillägnat avhandlingen till Soleimani…(nu vet jag inte om han fick den godkänd eller vad som hände)… men doktoranden stod på sig och berättade att Soleimani varit som en bror, en far för honom, och att han hade räddat hans land, typ….(Det är så här färgrevolutioner verkar…för att krossa Iran så startar USA/väst en färgrevolution i landet, och så hjälper aningslösa människor till som i Sverige)…jag kände till vad Soleimani hade gjort, och jag hade som andra fängslats av hans vänliga ansikte med en blick som utstrålade klokhet och värme…en sån man såg USA till att mörda! Och jag tyckte att det var sjukt att doktoranden inte fick tillägna sin avhandling till denne Soleimani.
   Det hör skrev jag om, och delade ett proträtt av, samma som i artikeln här på Global Politics.se, på Facebook, och fick snart ett meddelande om att jag delat en bild på en terrorist, typ..och att mitt FB-konto skulle begränsas (fast jag förstod inte hur)…Alltså för att jag skrev om doktoranden och delade en bild på en man, som kämpade för fred och rättvisa…… då straffas jag i ett av det största sociala medierna i väst.
   Det är alltså den sortens demokrati vi ska försvara. Alltför kloka och rättskaffens ledare ser de rådande krafterna i väst till att demonisera eller mörda….visst är det otroligt sorgligt.
   Men det är bra att veta att alla ni andra som också förstår hur det ligger till finns!

 4. Heldigvis ser det nå ut til at det politiske plottet mot Russland, med Ukraina som offer, kanskje ramler sammen. Vesten skulle, ut fra egne ytringer kunngjort på NRK, bruke München-møtet til å tvinge fram støtte fra Asia, Afrika og Latin-Amerika. Det slo ifølge Financial Times fullstendig feil. Resten av verden nekter å blande seg inn i konflikten i Ukraina. Som egentlig er en borgerkrig i utgangspunktet, en borgerkrig som NATO drev fram, og har brukt til å krafse på Russland. Og det er noe helt annet enn ”verdensbasert order”. Det er brudd med FN-paktens viktigste bestemmelser om ikke-innblanding. Og generalsekretæren i FN gjør ingenting! Politisk ser det nå ut til at Vesten har gått på trynet. Lederne i Vesten har bare en mulighet uteom 3. verdenskrig: Retrett og lederfall.

 5. Kommer quislingen Stoltenberg medge att han har deltagit i terrorism mot civil infrastruktur mot oss alla i Europa och betala ersättning till alla Européer som han har skapat lidande för genom ökade gas- och el-priser?

  Hur många kommer gå i konkurs och hur många kommer ta livet av sig p.g.a. quislingen Stoltenberg?

  Bojkotta Norge totalt tills norrmännen känner skam för de quislingar till politiker de har valt! Detta kommer stärka äkta fredliga män och kvinnor i Norge. De finns.

  Låt norrmännen göra sig av med quislingarna som arbetar åt ukrainska nynazister och för Scull and Bones [SS-Totenkopf]!

 6. Med tanke på alla tokigheter som anhängare eller förstående för Putin får publicera på denna bloggen så skall man kanske vara tacksam för att Global Politics existerar.
  Red: Avkortat med tanke på Kommentarsregler

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here