Jens Stoltenberg medger till slut att kriget i Ukraina började 2014

16
2501
Av U.S. Department of State from United States – 3 Secretary Pompeo Meets with NATO Secretary General Stoltenberg, Public Domain, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=77989991

I kvälls-serien ”Aktuella artiklar för ett år sedan” återpubliceras denna artikel som är aktuell i högsta grad.

Vid presskonferensen i Natos högkvarter den 13 februari 2023 redogjorde generalsekreterare Jens Stoltenberg för den senaste utvecklingen i kriget i Ukraina och svarade på frågor från journalister från stora nyhetsbyråer. I ett avsnitt avfärdade Stoltenberg den allmänt spridda uppfattningen att kriget i Ukraina inte började förrän i februari 2022. På frågan från en AP-reporter om i vilken utsträckning kriget i Ukraina hade förändrat den västliga militäralliansen svarade Stoltenberg (från minut 28:00):

”Det har inte förändrat Nato. Det har bara visat hur viktigt Nato är. Hur viktigt det var att Nato sedan 2014 har genomfört den största förstärkningen av sitt kollektiva försvar på en generation. För kriget började inte förra året i februari, det började 2014”.

Sedan dess, sade han, har Nato stadigt ökat sin närvaro på Natos östra flank och placerat ut nya insatsstyrkor i Baltikum och Polen mot en eventuell rysk attack. ”Vi fastställde stridsgrupperna 2016. Och vi ökade också vår närvaro under månaderna före invasionen, eftersom invasionen inte var någon överraskning. Det var en invasion som vi visste skulle komma, och därför var vi förberedda när den inträffade”, fortsatte Stoltenberg.

https://deutsche-wirtschafts-nachrichten.de/702289/NATO-Chef-Stoltenberg-Ukraine-Krieg-begann-bereits-2014

Kommentar: Ett viktigt komplement till detta är att fördröja en reaktion hos den i sammanhanget alltför naive av Nato skapade huvudmotståndaren Vladimir Putin. Detta skedde genom att utföra en upprustning i skydd av FN-stödda Minsk 2-avtalet, där de ansvariga i garantimakterna Frankrike och Tyskland lät bli att ta sitt ansvar. Vilket de främsta ansvariga Tysklands förra förbundskansler Angela Merkel och Frankrikes förre president Francois Hollande tydligt deklarerat liksom Ukrainas två post-kupp-presidenter Poroshenko och Zelinsky. Merkel avslöjade Västs dubbelspel

Ukraina. Presidenterna Zelensky och Poroshenko

Frankrikes expresident Hollande bekräftade Merkel: Minsk II var för rusta upp Ukraina och lura ryssarna

Putin har medgivit sin naivitet. Putin svarar på Merkels bombnedslag.

”Vad kan man säga om det?” Putin sade under en presskonferens strax därefter och tillade att han var chockad över att höra ett sådant erkännande från den tidigare tyska ledaren, efter att ha trott att Rysslands partner i Berlin ”behandlade oss med uppriktighet”.

Den ryske ledaren sade att Merkels kommentarer återigen bevisar att det var ett korrekt beslut att inleda en militär operation i Ukraina.

Föregående artikelHur är förhållandet mellan Kina, Ryssland, USA och talibanerna
Nästa artikelGranskning av DCA behövs! Brev till riksdagsledamöter och andra
Anders Romelsjö (red)
Anders Romelsjö är redaktören för Global Politics. Han drev tidigare under sex år bloggen Jinge.se som nu främst är ett arkiv med tusentals artiklar. Aktivist i den antiimperialistiska rörelsen på 1970-talet. Han har en bakgrund som läkare och professor med inriktning på forskning om alkohol, droger och folkhälsa.

16 KOMMENTARER

 1. Jens Stoltenberg lyver fremdeles om hvordan krigen startet i 2014. Det er veldokumentert at krigen startet med et USA-støttet kupp i Kyiv 22. februar 2014, der nazistiske og ekstremnasjonalistiske organisasjonar på forhånd var blitt ”pleiet” av USA, til nettopp å gjennomføre statskupp. Kuppmakerne startet straks forsøk på å overkjøre alle provinser i Ukraina. De sendte bevæpnede grupper til alle provinser for å sørge for at disse godkjente kuppet. De som ikke godkjente det ble enten banket opp eller drept. Men de rakk ikke fram til Krim og Donbas før befolkningen der klarte å etablere motstand. Det endte altså i borgerkrig, helt i strid med NATOs planer. Men den borgerkrigen har Jens Stoltenberg aldri ”sett”. Han har hele tiden gitt blaffen i at 13000 østukrainere ble drept. Han gav også blaffen i alle tusen sivile han selv sørget for å få drept i Libya.

  • Hur kan en skurk som Stollenberg ens få gå lös och inte fängslas för krigen han varit med och startat och dessutom varit pådrivande för? Men han kommer att göra precis som nazistledarna säga att han bara följde order från maffian i Washington och skylla ifrån sig den dagen räkenskapen ska göras. Stollenberg är en feg marionett och borde själv precis som alla andra skrivbordskrigare åka till fronten i Ukraina och visa att han är en man…

  • Ukrainare gör revolution.
   https://dzen.ru/a/ZdmHTVaa7nu0Qw20
   Ukrainare gör motstånd mot obegränsad mobilisering i landet. Folk flyr från militärkommissariers räder, men ofta visar sig jägarna på lönelistan vara snabbare. Människor blir misshandlade och en person har redan blivit skjuten. Och bara i västra Ukraina uppstod ett fullfjädrat uppror mot det påtvingade sändandet av människor till fronten.
   Ivano-Frankivsk-regionen är en integrerad del av det mycket heliga Galicien, som redan har vuxit med ideologiska metastaser över hela landet. Denna regions vapensköld innehåller de svarta och röda färgerna av kriminella från OUN-UPA*. Det var också i Ivano-Frankivsk-regionen som unga män åkte till huvudstaden för den första ”orange” Maidan redan 2005. Sedan flyttade organiserade konvojer till Kiev för att delta i ”hydrismrevolutionen” 2014.
   Men när det som de med all kraft förde närmare hände – militära aktioner med Ryssland – blev det uppenbart att invånarna i Galicien hellre ville gå och arbeta i Polen än på östfronten, men gränsen var låst. Nu hjälper det inte ens att klä ut sig till djur för lokala killar som försöker ta sig över gränsen illegalt.
   Dessutom undertecknade Ukrainas president Vladimir Zelensky nyligen en lag om allmän mobilisering, samt om förlängning av krigsrätt till den 13 maj.

   I Ukraina bestämde de sig för att sänka åldersgränsen för utkast till 25 år, onlinekallelser införs och alla män mellan 18 och 60 år måste bära militära ID-kort med sig och visa upp dem på första begäran av en TCC-anställd eller polis. Det kommer också att vara möjligt att få ett pass och internationellt pass endast om du har lämpliga registreringspapper. Medborgare som tidigare erkänts ha begränsad lämplighet måste genomgå en läkarundersökning igen. Nu skickas även de sjuka och handikappade till fronten. I vissa fall går även personer med Downs syndrom ut i krig.

   Enligt den nya lagen är alla kvinnor som har läkar- och läkemedelsutbildning också skyldiga att registrera sig hos militären.
   Däremot vill inte heller ukrainska hotheads sluta. Till exempel föreslog överstelöjtnant för de väpnade styrkorna i Ukraina Mikhail Nikolov att ta alla medborgare från 18 till 60 år till fronten.
   ”Drakoniska metoder behövs. Som jag ser det är total mobilisering av hela den manliga och kvinnliga befolkningen från 18 års ålder,” sade han.
   Upplopp i byn.
   En av bloggarna i Ukraina tvivlar inte på att Nikolovs idéer kommer att förverkligas inom en snar framtid. Han kallade allt detta för etnomord:

   ”I mitt lilla hemland var 12 byar helt utan män. Kör den här regeringen åt helvete!” sa bloggaren i sitt tilltal.
   Troligtvis kommer den här personen snart att be om ursäkt framför kameran i ett lätt rufsigt tillstånd, och sedan mycket snart kommer han att vara längst fram. Men myndigheterna kan inte dölja medborgarnas humör. Människor försöker inte bara fly från militärkommissarierna i full fart, de gör också motstånd mot dem. De började till och med skjuta för att döda, och en 70-årig invånare i Kharkov, vars astmatiska son skickades för att slåss, fångade militärkommissarien och högg honom flera gånger i halsen.

   Men de gick längst i regionen Ivano-Frankivsk. Invånarna i byn Kosmach kom ut för att träffa representanter för de militära registrerings- och mönstringskontoren bokstavligen med klubbor i sina händer och lät dem inte komma in i byn. Sedan attackerade människor en kvinna och ett barn som av misstag hade tagit sig in i deras by i en bil. Invånarna trodde att de arbetade på TCC och letade efter hur många män som bodde hos dem.
   Som ett resultat misshandlades oskyldiga människor allvarligt. Därefter kom lokala medborgare till hela byn för ett möte med den lokala militärkommissarien och fyllde helt den stora salen i det lokala kulturcentret. En av invånarna i Kosmach kom till podiet och vände sig orädd till militären:

   ”Pågår det ett krig här? Var är krigslagen? Nej? Och varför? För det här är inte ett krig, utan ett sätt att berika Zelensky och dig personligen. Du pumpar gas, du får pengar från ryssarna! Fulla resorter i Turkiet för folket i Kiev… Det här är ett sådant krig för folket i Kiev… oss? Skam!”
   Och folk stöttade honom. Som ett resultat lämnade soldaterna snabbt hallen av rädsla för att även de skulle bli misshandlade.
   Progressiv erfarenhet. Den framgångsrika erfarenheten av att hela byn kämpade mot besökande militära kommissarier antogs i en annan bosättning i Ivano-Frankivsk-regionen – Verkhovyna.
   Det folkliga upproret hade en kraftfull effekt i det ukrainska samhället. Så mycket att den tidigare bataljonschefen för den nynazistiska bataljonen ”Aidar”** Dikiy krävde att en antiterroristoperation skulle utlysas i regionen så att upproriska känslor inte skulle spridas över hela landet:
   ”Om de tuggar snor där, då kommer vi att se fler och fler sådana fall, vi måste sätta dem på deras plats.”
   Hans uttalande visade sig vara korrekt. Ganska snabbt dök videor från bosättningar i Odessa-regionen upp på sociala nätverk, där lokala medborgare gav fysisk avvisning till TCC-anställda.
   Efter allt detta funderade de på allvar i Kiev på att skicka dit flera straffenheter, som skulle genomföra en nattlig massräd mot byarna för att hitta de mest aktiva deltagarna i motståndet.

   Den tidigare entusiasmen har försvunnit.
   Det är uppenbart att folket i Ukraina inte vill gå till fronten. Även de som för 10 år sedan kastade molotovcocktails på Maidan för rätten att bära spetstrosor och ha ett visumfritt system med Europa vägrar. Men de var så fantastiska…
   Zelenskijs makt vilar enbart på massterror och hot mot människor. Det återstår att se vem som vinner – antingen kommer den blodiga Kiev-regimen under ledning av den tidigare komikern att vinna, eller så kommer folk att ta initiativet i egna händer och förstöra klicken som har slagit sig ner på Bankova.
   https://dzen.ru/a/ZdmHTVaa7nu0Qw20

 2. De sionistiska neobolsjevikerna jobbar, och har alltid jobbat, via covers (vid Uss Libertyattacken -67 flög israhellerna utan emblem; vid 11/9 besatte sionisterna alla strategiska positioner och hade allt mediaägande så att de skulle kunna skylla på muslimer; vid alla beställningsmord har de proxys som får ta skuld etcetc, och nu är det ’nynazist’ begreppet de lyckats plantera trots att ’nynazisterna’ precis varit i israhell o fått medaljer för sitt mod..). Och alla vet att det är så men glömmer det snabbt, eller kanske inte ens blivit medvetandegjorda, eftersom lögnmedia kollrar bort faktumet och messar upp tankeverksamheten för de godtrogna, och som blir till coverup, psyop, falseflag, kalla det vad man vill.
  För min del tog det definitivt slut i o m Libyenmordet 2011, med startup via 11/9 efter att jag såg bilderna på kontrollerade sprängningen av wtc7 (jmf kontrollerade sprängningar i t ex kasinostäder)

  Så ukrainakonfliktens ansvar ligger helt och hållet på lögnarna i väst och deras duckande bakom sin lögnpress/coverpress, som i 8år skyddade dom fr att få sitt plottande avslöjat, för att sedan kunna skylla på Ryssland när Ryssland sedan bara gör en legitim ansträngning att skydda sitt Land.

  Av alla tillgängliga vapen, är deras monopolist ”media” det långsiktigt och särklassiskt farligaste, pga av alla direkta lögner, och utelämnande av info (den farligaste lögnen, eftersom den är svårast att upptäcka).

  Jo det finns ett dödligt vapen till de använder sig av, och som Putin tog upp i sitt tal (och som Trump gjorde i sina och där de två hade för avsikt att samarbeta, samt har de åstadkommit mycket för barnen och ungdomarna), och det stavas pedofili, vilket alla vet är en gigantisk internationell sunkverksamhet styrd av kabalen som kallar sig ”internationalister”

 3. Den här korkskallen är ju HELT häpnadsväckande korkat som dröjt tills nyligen att erkänna detta. Den vidriga Kuppen skedde ju HELT öppet inför öppen ridå och bevisen sträcker sej från Sverige till Madagaskar för fan. Detta är inget som skedde på 70-80-90talet ju. Detta var 2014. Sociala medier och seriösa alternativa medier finns och funnits under dessa år. Även här Global Politics är ett av dom,som behandlat denna fråga i flertalet seriösa artiklar och texter, med fakta inriktade texter till. Kuppen skedde ju HELT öppet och många politiker i både senaten och klanthuset i Usa har ju genom åren dessutom HELT öppet och upprepade gånger dessutom erkänt detta. Problemet här har varit att den så kallade motståndaren om man får kalla de så ens,råkade av ALLA länder på denna planet vara just Ryssland. Desinformationen propagandan och dom raka lögnerna i våra massmedierna mot ALLT som haft med Ryssland att göra,har ju fan saknat motstycke. Eviga korkade analyser som EJ haft med verkligheten att göra, ständiga korkade spekulationer utan MINSTA grund till,och information som direkt varit raka lögner mot Ryssland har det ju varit i många ÅR. Putin var en högst intelligent och uppskattad ledare som gjort MYCKET för sitt land,MEN som vägrade underkasta sej Usa,så som EU gjort och gör i många ÅR HELT öppet,vare sej det är politiskt, ekonomiskt, militärt, medierna. OCH för den delen även ge sej på länder militärt och krossa dessa om dessa EJ lyder Pentagon maffian. Putin har varit emot dessa såkallade regim change. Man vägrat dansa efter Usa pipan bara för att dom mesiga idioterna till EU gjort så. Det var en mycket vidrig kupp mot presidenten i Ukraina. Utan att nämna dessa idioter som Nuland och John McCain med många flera som direkt och öppet fanns direkt på plats i Ukrainas gator och HELT öppet stödde detta. Det var MYCKET vidrigt gjort denna kuppen enligt mej. När presidenten dessutom gick med på så mycket,även att direkt lämna ämbetet vid årets slut flera månader framåt. Bilder,video och ALLA bevis försvinner ALDRIG. Men massmedierna har spelat vidrigaste spelen här så det är HELT otroligt hur lätt många av folket glömmer eller EJ vill minnas. Och som de sägs mata på lögnen HELA tiden på löpande band i medierna i olika former och folket kommer tro på detta oavsett hur Korkat lögnerna låter. Tyvärr stämmer detta när de pågår veckor efter veckor i åratal. Stollenberg tillhör en av planetens högst farligaste krigsidioten under HELA krisen,när man hört alla hans krav och uttalanden. Han borde fan buras in och sitta inne för uppvigling och HELT onödiga massdöd när gäller denna krisen. Göra som pappa Biden bestämmer och säger vilken klantarslet när så många lider och dör på löpande band i Ukraina,utan att ens nämna alla miljoner som lämnat landet ihop med all förstörelsen

  • Jäklar vad härligt det är att läsa dina arga inlägg, GENAST! Du ger verkligen uttryck åt den ilska man känner!
   Jag tillhör dom som alltid brukade lyssna på P1, vad jag än gjorde, så nog var radion på, och nu står jag, som många andra, knappt ut att göra det. Ibland gör man ett försök, och sätter på radion igen, men från tidiga morgonen till sena kvällen ständigt denna eviga propaganda mot Ryssland. Tänk om man inte hade kunnat läsa på denna blogg artiklar och inlägg av kloka kommentatorer som har genomskådat alla lögner, undrar hur det hade känts.
   Jag läste på SVT Nyheter om en ung iransk doktorand som hade tillägnat sin doktorsavhandling till Soleimani, ni vet han, https://www.globalpolitics.se/is-tackar-gud-for-mordet-pa-soleimani-och-ser-usa-som-allierad/
   Jag tyckte det var upprörande för att det hade blivit ramaskrin för att den iranske doktoranden hade tillägnat avhandlingen till Soleimani…(nu vet jag inte om han fick den godkänd eller vad som hände)… men doktoranden stod på sig och berättade att Soleimani varit som en bror, en far för honom, och att han hade räddat hans land, typ….(Det är så här färgrevolutioner verkar…för att krossa Iran så startar USA/väst en färgrevolution i landet, och så hjälper aningslösa människor till som i Sverige)…jag kände till vad Soleimani hade gjort, och jag hade som andra fängslats av hans vänliga ansikte med en blick som utstrålade klokhet och värme…en sån man såg USA till att mörda! Och jag tyckte att det var sjukt att doktoranden inte fick tillägna sin avhandling till denne Soleimani.
   Det hör skrev jag om, och delade ett proträtt av, samma som i artikeln här på Global Politics.se, på Facebook, och fick snart ett meddelande om att jag delat en bild på en terrorist, typ..och att mitt FB-konto skulle begränsas (fast jag förstod inte hur)…Alltså för att jag skrev om doktoranden och delade en bild på en man, som kämpade för fred och rättvisa…… då straffas jag i ett av det största sociala medierna i väst.
   Det är alltså den sortens demokrati vi ska försvara. Alltför kloka och rättskaffens ledare ser de rådande krafterna i väst till att demonisera eller mörda….visst är det otroligt sorgligt.
   Men det är bra att veta att alla ni andra som också förstår hur det ligger till finns!

  • Ha medlidande med Stoltenberg! Pedofilen Epstein och den israeliska agenten Maxwell, eller andra agenter, har förmodligen videoupptagningar av honom i läder eller latex påsatt av en häst … eller något annat liknande …

   … alternativt så har de chippat hjärnorna på EU:s krigshetsande politiker med nanopartiklar etc. Denna nya teknologi verkar ju ha tagit stormsteg när man tittar på patenten.

 4. Heldigvis ser det nå ut til at det politiske plottet mot Russland, med Ukraina som offer, kanskje ramler sammen. Vesten skulle, ut fra egne ytringer kunngjort på NRK, bruke München-møtet til å tvinge fram støtte fra Asia, Afrika og Latin-Amerika. Det slo ifølge Financial Times fullstendig feil. Resten av verden nekter å blande seg inn i konflikten i Ukraina. Som egentlig er en borgerkrig i utgangspunktet, en borgerkrig som NATO drev fram, og har brukt til å krafse på Russland. Og det er noe helt annet enn ”verdensbasert order”. Det er brudd med FN-paktens viktigste bestemmelser om ikke-innblanding. Og generalsekretæren i FN gjør ingenting! Politisk ser det nå ut til at Vesten har gått på trynet. Lederne i Vesten har bare en mulighet uteom 3. verdenskrig: Retrett og lederfall.

 5. Kommer quislingen Stoltenberg medge att han har deltagit i terrorism mot civil infrastruktur mot oss alla i Europa och betala ersättning till alla Européer som han har skapat lidande för genom ökade gas- och el-priser?

  Hur många kommer gå i konkurs och hur många kommer ta livet av sig p.g.a. quislingen Stoltenberg?

  Bojkotta Norge totalt tills norrmännen känner skam för de quislingar till politiker de har valt! Detta kommer stärka äkta fredliga män och kvinnor i Norge. De finns.

  Låt norrmännen göra sig av med quislingarna som arbetar åt ukrainska nynazister och för Scull and Bones [SS-Totenkopf]!

 6. Med tanke på alla tokigheter som anhängare eller förstående för Putin får publicera på denna bloggen så skall man kanske vara tacksam för att Global Politics existerar.
  Red: Avkortat med tanke på Kommentarsregler

 7. SVT Public Service säger att ”tusentals” har demonstrerar för kriget i Ukraina idag och bild visas på den högerpolitiska statsministern samt bild på demonstrationen fylld av ukrainska flaggor.
  SVT säger även att Socialdemokraterna och fackförbunden också deltar i demonstrationen.
  Jag fylls av känslan av att uppslutningen varit total.
  Nu är jag långt från Stockholm men kan någon här bekräfta att manifestationen för kriget i Ukraina har varit så omfattande som SVT Public Service låter påskina?

  https://www.svt.se/nyheter/inrikes/kristersson-m-om-gripen-till-ukraina-tar-stallning-nar-vi-ar-med-i-nato

  • Jag var där kl 14. Det sattes upp 25 A3-affischer om DCA på Sergels torg fram till kl 15 av ett par personer. Ja, det var mycket folk. Skulle tror 6-7000, dvs 1 % av Stockholms vuxna befolkning. Ule K och Magdalena A tävlade med varandra i krigshets. Ukraina måste vinna och Putin ställas inför rätta. Sedan gick jag.

   • Tack Anders. Sorgligt att se. Tror att oligarkins järnhårda lurendrejeri, giftinjektioner och krigshets kommer fortsätta, tyvärr, eftersom folket inte kan ena sig i en bred valsamverkan för fred och hälsa mot ”oligarkins järnlag”, som den kallas.

    De som enbart tittar på den ensidiga propagandan från oligarkernas fulmedier är nog totalt förlorade mentalt.

    ”En av de sorgligaste lärdomarna i historien är följande: Om vi har blivit lurade tillräckligt länge tenderar vi att förtränga varje evidens på lurendrejeri. Lurendrejeriet har fångat oss. När du väl ger en charlatan kraft över dig, får du nästan aldrig tillbaka den.”
    /Carl Sagan

    Talade förresten direktsänt med James Roguski igår om hur vi ev. kan stoppa WHO:s kuppförsök mot demokratin. Oligarkerna som idag styr WHO har sannolikt massmördat mer än 17 miljoner och planerar förmodligen ännu mera massmord nu.

    Jag ställde viktiga frågor om hur vi kan organisera oss bättre och han hade många bra svar, anser jag.

    • Tacksam om källor mm för uppgiften ”Oligarkerna som idag styr WHO har sannolikt massmördat mer än 17 miljoner och planerar förmodligen ännu mera massmord nu”, som jag sett tidigare.

     • Dr David Martin berättar t.ex. på Rumble om Bill Gates och ”the world health organization” hur flera oligarker är delaktiga i brottsligheten och namnger dem.

      Bret Weinstein berätter t.ex. för Tucker Carlson att COVID-vaccinerna kan ha dödat 17 miljoner människor globalt. Steve Kirsch berättar även för Tucker hur han insåg att något var fel genom att titta på statistiken.

      Jag och många mer med mig, har vetat det här i flera år nu.

      Brottslingarna som utfört detta, samt kontrollerar WHO, vill nu förändra fördraget i syfte att skapa global hälsodiktatur, som kommer bryta mot alla rimliga konventioner som finns.

      Elsa Widding har uppmärksammat detta i Riksdagen. Tyvärr verkar de andra 348 ledamöterna vara insyltade i brottet.

      Media mörkar Widding totalt, lägger locket på, samt lägger en betonggris över locket.

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here