Putin svarar på Merkels bombnedslag

4
1821
Merkel och Putin. Licens: shutterstock_1747943396 (1)

Putin svarar på Merkels bombnedslag

Presidenten anser att den tidigare tyska ledarens kommentarer rättfärdigade Moskvas offensiv i Ukraina.

Rysslands president Vladimir Putin har sagt att han är ”besviken” på den tidigare tyska förbundskanslern Angela Merkels senaste kommentarer om Minsk-avtalen – den numera nedlagda färdplanen för fred i Ukraina.

Merkel medgav att den var ett knep för att ge Ukraina mer tid att bygga upp sin militär.

”Vad kan man säga om det?” Putin sade under en presskonferens på fredagen och tillade att han var chockad över att höra ett sådant erkännande från den tidigare tyska ledaren, efter att ha trott att Rysslands partner i Berlin ”behandlade oss med uppriktighet”.

Den ryske ledaren sade att Merkels kommentarer återigen bevisar att det var ett korrekt beslut att inleda en militär operation i Ukraina.

”Det visar sig att ingen hade för avsikt att uppfylla någon del av Minsköverenskommelserna”, sade Putin och påminde om att Ukrainas tidigare president Pjotr Porosjenko också nyligen erkände att han inte hade för avsikt att hålla sig till dokumenten när han undertecknade dem 2014 och 2015.

”Jag trodde att de andra deltagarna i det här avtalet åtminstone var ärliga, men nej, det visar sig att de också ljög för oss och bara ville pumpa Ukraina med vapen och förbereda landet för en militär konflikt”, sade Putin. ”Uppenbarligen fick vi orienteringen för sent, för att vara ärlig. Kanske borde vi ha börjat allt detta [den militära operationen] tidigare, men vi hoppades bara att vi skulle kunna lösa det inom ramen för Minsk-avtalen.”

Vladimir Putin sade att Merkels erkännande väcker en viktig fråga om förtroende. ”Förtroendet är redan nästan noll, men efter sådana uttalanden, hur kan vi då förhandla? Om vad? Kan vi ingå några avtal med någon och var finns garantierna?” frågade Putin, samtidigt som han erkände att någon form av överenskommelse måste nås så småningom.

Putins kommentarer följer på Angela Merkels intervju med tidningen Die Zeit i onsdags, där hon sade att det egentliga syftet med Minsköverenskommelserna 2014-2015 var att vinna tid och låta Kiev bygga upp sin militära potential för en framtida konfrontation med Ryssland.

Redaktören: Läs mer om detta. Merkel avslöjade Västs dubbelspel.

Moskva har uttryckt chock över erkännandet, och Rysslands utrikesministerium hävdar att Merkels ord är legitima grunder för en tribunal.

Minsköverenskommelserna, som förmedlades av Tyskland och Frankrike, skulle vara en färdplan för fred i det krigshärjade landet och ge regionerna Donetsk och Lugansk särskild status inom den ukrainska staten, vars styre de förkastade efter Maidankuppen 2014.

Ryssland har förklarat att dess nuvarande militära offensiv i Ukraina till stor del föranleddes av Kievs misslyckande med att genomföra villkoren i avtalen.

Källa: https://www.rt.com/russia/567967-putin-thinks-shouldve-started-sooner/

Föregående artikelGemensam europeisk intressefront mot USA – eller?
Nästa artikelPutin talar om Ukraina, Merkel och kärnvapenkrig
Global Politics
Globalpolitics.se är en partipolitiskt obunden, vänsterorienterad och oberoende analyserande debatt- och nyhetstidning med inslag av undersökande journalistik.

4 KOMMENTARER

  1. Detta är bara en varierad repetition av vad som hände 1938. Det var då brittiska premiärministern Neville Chamberlain skrev på den den anglo-tyska förklaringen med Hitler och förklarade den 30 september 1938 på Heston Aerodrome, att detta betydde ”Peace for our time”, Fred för vår tid. Hitler använde tiden väl. Hitler byggde upp sina styrkor och invaderade Polen 1 september 1939. Så började andra världskriget.

    https://en.wikipedia.org/wiki/Peace_for_our_time
    https://en.wikipedia.org/wiki/Invasion_of_Poland

    Det känns även som en parallell till händelserna i Ukraina. USA försökte ”invadera” Ukraina, alltså ta kontroll av Ukraina, med genom att utvidga NATO. Ukraina blev alltså inte medlem i NATO, det var USA och NATO som blev medlem i Ukraina. Precis som USA oligarkin då de facto stödde nazismen i Berlin, stöder USA idag nazismen i Kiev. Parallellerna är otäckt skärmande.

    Glöm heller inte att USA i början finansierade Hitler. Hitler ville ”ena Europa” och det var precis vad affärskretsarna, oligarkin”, i USA ville se. Det är med tanke på den senare historien ironiskt, för att inte säga tragiskt, att den amerikanska oligarkin, då som nu, dominerades av judiska intressen. Historien var ännu inte skriven.

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here