Gemensam europeisk intressefront mot USA – eller?

1
1095
epa10016409 (L-R) Romanian President Klaus Iohannis, Italian Prime Minister Mario Draghi, Ukrainian President Volodymyr Zelensky, French President Emmanuel Macron and German Chancellor Olaf Scholz hold a press conference in Kyiv, Ukraine, 16 June 2022. French President Emmanuel Macron, Italian Prime Minister Mario Draghi and German Chancellor Olaf Scholz arrived on a night train from Poland to Kyiv and meet with Ukrainian President Volodymyr Zelensky, at a time when the country is pushing for EU membership. EPA-EFE/LUDOVIC MARIN / POOL MAXPPP OUT

Den här artikeln av Daniel Ducrocq

har publicerats på franska https://ruptures-presse.fr/actu/parution-ruptures-novembre-2022/ och senare i översatt form på

https://steigan.no/2022/12/felles-europeisk-interessefront-mot-usa-eller/?utm_source=substack&utm_medium=email. Det är alls inte den enda publicerade artikeln med denna inriktning. Se nedtill under ”Relaterat”.

___________________________________________________________________

Gemensam europeisk intressefront mot USA – eller?

Le Point Skärmdump från video. ”Under sommaren har president (Macron), enligt sina medarbetare privat bekräftat sin villighet att möte Xi Jinping i Kina, eftersom ett bilateralt möte inte var möjligt i Indonesien”,

Biden-administrationen har uppmanat EU-länderna att frysa sina handelsförbindelser med Kina. Men uppmaningen verkar inte ha hörts i de europeiska länderna.

Av Daniel Ducrocq .

I en intervju med Financial Times har den holländska ekonomiministern Micky Adriaansen gjort klart att landets regering inte tänker följa de amerikanska riktlinjerna. Hon beskriver handelsförbindelserna mellan Nederländerna och Kina som ” mycket positiva ” och tillägger att ” I Nederländerna har vi som regel alltid varit positiva till att ha en bra relation med Kina.” Vi handlar mycket med Kina. Många holländska företag har etablerat sig där.” 

Adriaansen betonar att Nederländerna och EU bör vara försiktiga med utbytet av känslig teknik med Kina, men att ” EU måste ha sin egen strategi.” Signalen från den nederländska ekonomiministern är inte att missförstå. Det är inte upp till Washington att diktera landets utrikes- och ekonomiska politik, skriver  Histoire et Société , 22.12.02

”Nederländerna vägrar att blint lyda USA och bryta banden med Kina.”
(Les Pays-Bas refusent d’obéir aveuglément aux USA och de rompre leurs liens avec la Chine | Histoire et societe )(histoireetsociete.com)
Tyskland vill också uppenbarligen behålla och utveckla handelsförbindelserna med Kina. 25 % av Hamburgs hamnanläggning (den näst största i Europa) såldes nyligen till ett kinesiskt statligt företag. Tysklands förbundskansler Olaf Scholz gjorde ett blixtbesök i Peking den 4 november tillsammans med ett dussin företagsledare (Volkswagen, BMW, Siemens, BASF, Deutsche Bank, etc.). Förlusten av den kinesiska marknaden, utöver förlusten av rysk fossil energi, skulle vara katastrofal för den tyska ekonomin.
Inblandning i handelsförbindelserna med Kina är inte den enda sprickan i relationerna mellan USA och EU. Den amerikanska  Inflation Reduction Act  , som träder i kraft i början av 2023, ses också i ett antal europeiska länder som ett protektionistiskt drag som (under förevändning av ”det gröna skiftet”) kommer att ge amerikanska företag stora fördelar. Under sitt besök i USA i början av december hänvisade Macron till  inflationsreduktionslagen  som ” superaggressiv ” mot europeiska företag.
Macron kritiserar lagen om att minska inflationen under statsbesök med amerikanska lagstiftare The Daily Caller
Reaktioner mot USA:s inblandning i handelsförbindelserna med Kina och amerikanska protektionistiska åtgärder skapar inte på något sätt en gemensam europeisk front. Intressekonflikter mellan EU-länderna i allmänhet, och mellan Frankrike och Tyskland i synnerhet, blir mer och mer synliga.
När den kinesiske presidenten var på ett offentligt besök i Paris 2019 bjöd Macron in Angela Merkel att delta i samtalen. I gengäld blev Scholz besök i Kina i år en ren tysk solotur.
Gemensamma tysk-franska försvarsindustriplaner har nu lagts på is, inklusive utveckling av nya pansarfordon, nya helikoptrar och ett sofistikerat stridsflygplan.
Tyskland och Frankrike är inte heller överens i frågan om EU:s utvidgning. I Berlin vill man ha ett snabbt införlivande av flera Balkanstater i EU, medan man i Paris vill ha ett successivt införlivande i flera etapper.

Källa:  Ruptures  november 2022.  L’édition de novembre est parue – Ruptures (ruptures-presse.fr)

Idag verkar bara kriget i Ukraina föra de europeiska länderna och USA samman. Men bakom den officiella politiska överenskommelsen sjuder ekonomiska motsättningar. Mellan april och september 2022 har amerikanska olje- och gasbolag haft rekordvinster på 200 miljarder dollar, bland annat tack vare exporten av flytande gas till Europa.

Hur länge kommer EU-länderna att se sina ekonomiska intressen försvagas, medan USA tjänar på kriget?

Relaterat.
USA förklarar krig mot Ryssland, Tyskland, Nederländerna och Frankrike.
Stora protester i Frankrike.
USA och Storbritannien önskar mer krig medan Frankrike och Tyskland önskar fred.

Föregående artikelElon Musks opinionsundersökning om Julian Assange
Nästa artikelPutin svarar på Merkels bombnedslag
Global Politics
Globalpolitics.se är en partipolitiskt obunden, vänsterorienterad och oberoende analyserande debatt- och nyhetstidning med inslag av undersökande journalistik.

1 KOMMENTAR

  1. USA är inne på rena självmords projektet. USA försöker stänga sin marknad för EU, Kina, och Ryssland, och vem det vara må. USA och pumpar in miljarder i stöd till egna lokala företag, vilket minskar EUs konkurrenskraft, med villkoret att dom inte får handla med andra länder. Man införde saftiga tariffer på Kinas teknologi, det enda som hände var att USA företagens kostnader skyrocketed. Det blir en bumerangeffekt, det blir alltmer USAs ekonomi som tar stryk.

    —Rysslands handel med Bulgarien och Grekland har enligt uppgift ökat med 240% respektive 230%.
    —Omsättningen med Slovenien fördubblades under januari-augusti i år.
    —Österrike och Tjeckien ökade sin handel med Moskva med 80%
    —Rysslands handelsomsättning med både Ungern och Italien ökade med 70%
    —Belgien och Cypern noterade också ökningar på 60%.
    —20 av de 27 blockmedlemmarna såg en årlig ökning med 34% i den ömsesidiga handeln med Ryssland.
    —Omsättningen för handeln mellan Ryssland och EU ökade med 28% i augusti 2022 jämfört med samma period året innan
    Källa RT och RIA (Russia Industry trade Administration)

    USA gör allt dom kan i fanatiska försök att stoppa Europa utvecklas österut mot främst Kina och Ryssland, men USAs aktioner att subventionera sin egen falnande och underutvecklade industri och samtidigt stoppa all teknologi och handel med Kina får en bumerangeffekt. En del amerikanska bedömare tror att USAs försök att stoppa export av halvledare till Kina kommer att halvera deras egen halvledarindustri. USAs halvledarindusti har redan minskat från att producera 50% av alla halvledare till 10%, och fortsätter att minska. Vad USA i verkligheten åstadkommer är att driva Europa österut.

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here