Stora protester i Frankrike

4
1340
Ernaux och Melenchon. Bild i Proletären

Denna artikel replierar bland annat på artiklar hos Steigan.no omkring 19 oktober. Se avslutande frågor!

Inledningsvis kan noteras att Nobelpristagaren Annie Ernaux demonstrerade sida vid sida med vänsterledaren Melenchon. Inte så överraskande för den som nu läser boken ”Åren.” SvT

SvT skriver ”Nobelpristagaren Annie Ernaux sågs på söndagen längst fram i ett demonstrationståg i Paris, sida vid sida med vänsterledaren Jean-Luc Mélenchon som tagit initiativ till demonstrationen.

Demonstrationerna, som ägde rum i under söndagen, var mot höga levnadskostnader och bristen på klimatåtgärder av den sittande franska regeringen. Enligt organisatörerna anslöt 140 000 personer till demonstrationerna, som leddes av fyra fackförbund som nu kallar till allmän strejk. Enligt franska medier rörde det sig om cirka 29 500 demonstranter i Paris.

I täten av tåget som avgick från Place de la Nation stod vänsterledaren Jean-Luc Mélenchon som flankerades av bland andra Annie Ernaux.

I en intervju med Babel efter att hon tillkännagivits som nobelpristagare sade författaren att hon tänker fortsätta engagera sig politiskt.

– Nu vill jag inte bara skriva om orättvisor i samhället, jag vill försöka förändra som debattör. Jag vill tala, sade Annie Ernaux till SVT.”

. Bild hos Steigan.no

Den en gång kommunistiskt orienterade Confédération générale du travail (CGT) är fortfarande Frankrikes mest militanta. Till skillnad från andra yrkesorganisationer har man nu äntligen valt att stå upp och sätta hårt mot hårt. Det luktar traditionell klasskamp.

Den rikstäckande strejken fortsätter. Det är arbetarna på oljeraffinaderierna och oljelagren som leder vägen. De förlamar distributionen av bränsle i hela landet och situationen blir allt mer prekär. De erbjuds 7 procent, men kräver 10. Det behöver de för att behålla sin köpkraft.

Kartan visar platser med strejker.

Att det är just dessa grupper som ligger i framkant understryker klasskampsaspekten. Arbetare som, liksom andra grupper, får sina reallöner förstörda av inflationen, ställs mot historiens mest vansinniga chefsbonusar, i en oljesektor med vinster som växer ur alla proportioner.

Bara under första halvåret i år fick Frankrikes dominerande oljebolag Total in motsvarande 100 miljarder norska kronor i vinst. Esso, som också är stort i Frankrike, tjänade 180 miljarder NOK bara under det andra kvartalet i år. Total har indikerat en förhandlingsvilja, Esso kommer inte ens att prata med arbetarna.

Kan tillägga att Steigan.no rapporterar: Fransk TV skickar ett formellt klagomål till Ukraina på grund av Myrotvorets ”dödlista”
”En erfaren fransk undersökande journalist har skickat denna artikel till oss efter att han läst Eva Thomassens artiklar om Myrotvorets ”dödlista”. På grund av situationen i fransk media med censur och yrkesförbud vill han vara anonym.”

På fredagen rapporteras om bränslebrist i Parisområdet här.

Några frågor: Kommer detta att öka stödet till kriget mot Ryssland i Ukraina? Stödet för EU:s sanktioner och ovilja att importera billig energi från Ryssland? Stödet till EU? Eller ska allt vändas till hat mot Ryssland? Det pågår inte bara klasskamp utan kamp om fakta, objektivitet och ”sanningen”? Hade det varit så dumt att tillgodose Rysslands krav i december på säkerhet, och därmed med all sannolikhet slippa kriget i Ukraina, och den stora ökningen av inflation och levnadskostnaderna? Hur länge vill man dansa efter USA-imperialismens pipa?

Källor:
CGT är på hugget – Frankrike en krutdurk
SvT
Fransk TV skickar ett formellt klagomål till Ukraina på grund av Myrotvorets ”dödlista”

Föregående artikelVad tycker Scott Ritter?
Nästa artikelJan Hammarlund sjunger David Rovics ”killing the Messenger”
Global Politics
Globalpolitics.se är en partipolitiskt obunden, vänsterorienterad och oberoende analyserande debatt- och nyhetstidning med inslag av undersökande journalistik.

4 KOMMENTARER

 1. Inte ett dyft om detta i SvT. Inget om de Palestinier som mördas varje dag heller. Däremot bedövande snack om påhittade ukronazi segrar och Iran hit och Iran dit. SvT – en opartisk mediekanal🤥🤥🤥

 2. Kortbortblandningen i medelklasspressens klimatångest antar astronomiska proportioner. Den franska regeringen, som har förmånen att administrera ett femtiotal kärnkraftverk för säker och stabil energiförsörjning, leker hela havet stormar med koldioxidutsläpp den inte alls kontrollerar. Ska den råka bli utan stol själv? Då får den säkert styrelseplatser i Total efter avgången.

 3. Jag gillar verkligen när folket går ut på gatorna på detta sätt.Detta i Frankrike är fint.På tal om den billiga ryska energin,hur länge till orkar man med detta självskadebeteende undrar jag.Hur kan man vara såhär stora korkade idioter. Man har från EU rest till Qatar och tiggit gas,men det räcker inte ens i närheten. Det lustiga är att Qatars Energi minister gick ut till medierna igår och sa att det är omöjligt att ersätta ryska gasen för Europa. Qatar har dessutom sina asiatiska kontrakt att uppfylla,vilket man kommer göra.Och att det kommer ta flera åratal att kunna öka gasleveranser till EU så som EU vill. Tidigast år2025 men även då INTE helt hållet. Under tiden blir EU rånade på den MYCKET dyrare Usa gasen där Pentagon maffian cashar in som dom parasiter dom är,men även det räcker inte och är MYCKET krångligare. Det är ekonomiska kriser i EU OCH inflation. Hur kan man ha såhär pantade europeiska ledare under så lång tid och fortsätta såhär. Man skiter i sina befolkningarna trots att dessa lider,allt är dyrare OCH inflationen har inte gått ner någonstans alla dessa månader. Man har sedan längesen fått nog av detta. Läste nu att ytterligare pengar har beviljats till Ukraina från EU på hisnande 18miljarder dollar kommande året nu,utan att räkna ALLT det övriga.Vilka ska betala detta? Tjeckien, Tyskland, Frankrike och England med flera,har befolkningarna fått NOG med detta korkade idiotiska korsningståget,och demonstrerar. Hittar inga som helst tal om fred eller freds förhandlingar någonstans och någonsin fortfarande. MassMedierna” tänker jag EJ gå in på,för då blir texten för långt och det är inga vackra ord.Kan sammanfatta dom kort med katastrofalt korkade och vidriga så det saknar motstycke!! Bort med sanktionerna när det gäller billiga ryska gasen. Sluta med detta så vidriga proxy kriget som pågått 10mån, där Pentagon maffian och dess lillasyster lill-brittanien drar i kopplet och förstör Europa. Man måste GENAST sluta dansa efter amerikanska pipan som små råttor. Bort med dom korkade och vidriga sanktionerna,jobba på inflationen och ekonomiska kriserna där levnadskostnader gått åt skogen, Och man fått NOG nu efter10mån. Men även börja prata om fred eller freds förhandlingar GENAST. Massmedierna har också ett STORT ansvar här,och måste sluta med sina vidriga lögner och korsningståget nu. Avslutar med att tycker att EU är så otroligt inkompetenta men även så pinsamma så det saknar motstycke. Hur kan vi vara medlemmar här,fan är detta. Amerikanska 51a delstaten är vi på det mest korrupta och pinsammaste sättet, så jag EJ har ord för det ärligt

 4. Fantastiskt att vänstern numera lyckats samla så mycket folk.
  Förmodligen är det mycket vänsterfolk och aktivister men mindre del vanligt folk.
  Men vanligt folk lockas naturligtvis till protester mot höga levnadskostnader som Västvärlden mer än tidigare drabbas av nu med den USA-inspirerade inblandningen i konflikten i Ukraina.

  Men hur många vanligt folk demonstrerar mot ”bristande klimatåtgärder”?
  Väldigt få föreställer jag mig men finns säkert en hel del unga människor och framförallt unga kvinnor som låtit sig förledas av den propagerade klimat-eskatologin.

  Mer sol och temperaturhöjning är fakta särskilt i vår del av världen men det tycker jag bara är bra.
  Jag är ingen innemänniska. Vill helst vara ute och jobba så länge vädret tillåter, och så länge jag orkar.
  Höger Thoralf berättar han sätter nya rekord med sina solceller så det är nog rikigt med mera sol och med det värme.

  Frågan är bara vad det beror på.
  Det finns en övergripande konsensus bland vänstermänniskor att att temperaturhöjningen beror på mer utsläpp av koldioxid.
  Vänstermänniskorna tolkar påståendet som ett faktum.
  Men det är ju faktiskt en lögn som så mycket annat i all vänsterretorik.
  Eller halvljug och hyckleri.
  Man hittar en infallsvinkel som ska avgöra något annat.
  Saknade fritidsgårdar är orsaken till gängkriminalitet exempelvis.

  Men jag har förstått att bland forskarna är koldioxidutsläppen som orsak till temperaturhöjning bara en hypotes och inget annat.
  Några klara belägg och bevis finns inte.

  Temperaturhöjning kan förvisso bero på människors ändrade vanor men då till exempel som minskade partikelutsläpp tack vare minskad förbränning av kol och bättre reningsmetoder mestadels överallt utom i vissa delar av världen, kanske främst Asien som inte kommit så långt än.

  Jag väljer behålla mina misstankar mot vänstern.
  Mycket tro, hjärntvätt och övertygelser och mindre verklighet.
  Men så är människan. Behöver en tro för att överleva.
  Det var våra politiker som ville skilja kyrkan från staten.
  Resultatet blev att vänstern fick kraft att överleva medan kyrkan närmar sig dödsbädden.
  I Ryssland finns inte några sådana politiska ambitioner.
  Så där kan staten satsa på kyrkan och samla folket i den gemensamma kulturen.
  Jag tycker det är mycket bra för det ger det stora landet Ryssland styrka mot den hotande Västvärlden som fortfarande lider av sin hemska arvsynd om att krossa och förgöra Ryssland.
  Finns det någon här som tror att Ryssland kan överleva ett sådant hot utan en rejäl arsenal av atombomber färdiga att lägga Västra Europa i död och rykande ruiner?

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here